PALUBA
December 03, 2023, 06:32:32 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, to može potrajati 24 h, ali je neophodno da novoregistrovani korisnik aktivira svoj nalog koji će dobiti putem e-pošte u navedenom vremenu
 
   Home   Help Login Register  
Mesto za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ... 59   Go Down
  Print  
Author Topic: Razvoj, modernizacija i opremanje OS Republike Hrvatske  (Read 333612 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« on: October 11, 2009, 04:35:27 pm »

Razvoj, modernizacija i opremanje Oružanih snaga Republike Hrvatske

Nabava, remont i modernizacija pojedinih oružnih sustava obrađena je u zasebnim temama:

- BOV Patria AMV 8x8 u Oružanim snagama RH
- Panzerhaubitze 2000 u Oružanim snagama RH
- Hrvatska jurišna puška VHS (VHS-K1/D1 & VHS-K2/D2)
- Izgradnja Obalnog ophodnog broda za Obalnu stražu RH (HRM)
- HRZ i PZO: Izbor novog višenamjenskog borbenog zrakoplova
- Hrvatska nabavlja helikoptere UH-60 Blackhawk i OH-58D Kiowa Warior
- Remont i modernizacija aviona MiG-21 HRZ i PZO

____________________________________________________________________________

10.10.2009.

Našoj zemlji stižu ponude za proizvodnju, ali još i više za njezinu opskrbu vojnom tehnikom

Hrvatskoj oružje više ne treba

Nije prihvaćen projekt gradnje podmornice, od Nijemaca nismo kupili podmornice, a što se tiče čak i nadzvučnih zrakoplova, Hrvatska se još premišlja

Podmornice, brodovi i zrakoplovi dio su paketa inozemnih vojnih ponuda koje je Hrvatska proteklih godina dobivala i još uvijek dobiva. Jedna od najzanimljivijih bila je službena ponuda Talijanske ratne mornarice hrvatskim brodogradilištima i HRM-u, izrečena prije četiri godine za vrijeme posjeta jednog visokog časnika talijanske ratne mornarice Zapovjedništvu HRM-a, za pridruženjem u talijansko-ruski projekt podmornice S1000.

Riječ je o 56 metara dugoj podmornici, dizelsko električnog pogona, koja broji samo 16 članova posade. Namijenjena je djelovanjima u plitkim litoralnim vodama. Sposobnosti su joj protupodmornička borba, nadzor akvatorija, površinsko ratovanje, te polaganje mina. Ukratko, proizvod talijanskog “Fincantieria” i ruskog “Rubina” idealan za Jadran.

Milivoj Vukman, jedan od najvećih domaćih autoriteta iz područja podmorničarstva, drži kako je HRM morao zadržati podmorničke snage. - Riječ je o podmornici sličnoj nekadašnjoj klasi “Heroj” koja se u Splitu gradila za JRM. Uvjeren sam da su Rusi i Talijani mogli naći interesa na način da splitsko “Brodogradilište specijalnih objekata-BSO” gradi čvrsti trup podmornice S1000 u kojoj bi se poslije ugrađivala talijanska i ruska oprema te naoružanje.

Ako je točno da je Hrvatska odbila participaciju u tom projektu, onda je zbog nekog vrlo neukog u nekom ministarstvu propuštena velika prilika da obnovimo podmorničarstvo i spojimo se na visoke tehnologije. Onaj tko je donio takvu odluku, učinio je nepopravljivu štetu prema HRM-u – smatra Vukman, nekadašnji tehnički direktor BSO-a.

Vezani pokloni

Druga ponuda ‘doplovila’ je iz Njemačke. Naime, njemačka mornarica bila je spremna HRM-u pokloniti četiri broda klase “Albatros”, dužine 60 metara, oružane konfiguracije slične topovnjačama HRM-a “Petar Krešimir” i “Dmitar Zvonimir”. Poklon je bio uvjetovan kupnjom četiri temeljito remontirane podmornice U206.

Cijena svake podmornice bila je povoljnih 40 milijuna dolara. Umjesto u Hrvatsku, brodovi, inače boljih plovnim osobina od nedavno kupljenih topovnjača za HRM klase “Helsinki”, završili su u Tunisu, a podmornice nikada nisu zaplovile hrvatskim Jadranom. Ruska Federacija, u sklopu prebijanja “klirinškog duga” prema Hrvatskoj, bila je spremna ustupiti nekoliko helikoptera KA-27 kamov, a koji bi i te kako mogli imati istaknuto mjesto u nadzoru Jadrana.

Ovaj, u osnovi brodski helikopter namijenjen je protupodmorničkoj borbi i zadaćama traganja i spašavanja. U tom segmentu djelovanja na moru Hrvatska je godinama deficitarna, bez naznake poboljšanja situacije u skorije vrijeme. KA-27 djeluje s malih letnih površina dugačkih i širokih samo deset metara. Zbog kontrarotirajućih rotora njihov je promjer mnogo manji nego kod helikoptera s konvencionalnim rotorima kakve koristi HRZ i MUP.

U Ministarstvu obrane RH odbili su mogućnost nabave KA-27 uz, kako neslužbeno doznajemo, izrazito ogorčenje čelnih ljudi Hrvatske ratne mornarice koji su se zalagali za te izvanredne letjelice. Kao što je poznato, MORH se odlučio za prebijanje ruskog duga isključivo preko nabave transportnih helikoptera Mi-171 koji su prošle godine isporučeni. Zadnji val inozemnih ponuda odnosi se na ratnu avijaciju.

U proteklu godinu dana vodeći europski i svjetski koncern EADS pojačao je kampanju za Hrvatsku i nudi eskadrilu EF-2000 eurofigtera. To je dvomotorni zrakoplov visokih manevarskih sposobnosti, djelovanja u svim meteorološkim uvjetima. Razvijen u suradnji Njemačke, Velike Britanije, Italije i Španjolske, s više od 400 uključenih tvrtki, hrvatskoj bi privredi zasigurno osigurao bogate off-set mogućnosti na duže razdoblje (investiranje i osiguranje poslova tvrtkama iz RH u dvostrukoj vrijednosti ugovora nabave višenamjenskih borbenih aviona).
U domaćem okruženju, EF koriste Italija, Njemačka i Austrija, što bi za posljedicu moglo imati blisku suradnju s njihovim zrakoplovstima i učvršćivanje položaja HRZ-a unutar NATO-a. - Ako se odluči, Hrvatska može dobiti i rabljene eurofightere iz Njemačke. Eurofighterom Hrvatska dobiva zrakoplov koji će čuvati njezino nebo i more sljedećih 40 godina - kazao nam je novi direktor „Eurofightera Gmbh” Enzo Casolini na konferenciji za novinare na ovogodišnjem “Paris Air Showu”.

Cijena novog eurofightera varira od 60 do 80 milijuna eura. Ruska ponuda vrijedna je pažnje. Prema posljednjim informacijama, tvrtka „MiG” spremna je i na korak dalje kada je u pitanju ponuda prema Hrvatskoj. Spremni su, umjesto “klasičnog” MIG-a 29, ponuditi potpuno nove višenamjenske borbene avione MiG 29SMT. Radi se o duboko moderniziranim MiG-ovima 29 (spadaju u tzv. 4 plus generaciju), s mogućnošću operativnog korištenja u NATO okruženju.

MiG 29SMT operativno se koristi u ruskim zračnim snagama od početka ove godine. Cijena s naoružanjem je 40 milijuna eura, uz poček plaćanja od pet godina

Ruska tehnika

Švedska nudi NATO nekompatibilni jednomotorac JAS 39 Gripen za cijenu od 50 milijuna eura. Nepovoljnost za Švedsku je status vojne neutralnosti, što za posljedicu ima ograničenja u pogledu mrežne komunikacije (preko nadzornih zrakoplova AWACS) i nabave naoružanja. Mađarski Gripeni tri godine lete bez projektila koje SAD zbog političkih razloga odbija isporučiti.

Francuzi su neslužbeno odustali od Hrvatske. Nudili su Mirage F1 (F2000) i Mirage 2000-5. Hrvatska je dilema, tvrdi vojni analitičar Igor Tabak, imati uopće nadzvučne zrakoplove ili ne. - Ako je tu odgovor potvrdan, tada je pitanje trebaju li nam novi ili rabljeni. Tek kada se ta pitanja riješe, dolazimo do pitanja cijene, offseta i možda broja motora u zrakoplovu. Hrvatska ne računa na rat ili na let nad oceanskim prostranstvima da bi drugi motor bio presudan, upravo je zato Gripenova sposobnost slijetanja na priručne piste zgodna.

No, sve je to pitanje novca - drži Tabak. Što se podmornica tiče, Tabak smatra kako su one za Hrvatsku znanstvena fantastika. - Iako su konvencionalne podmornice gotovo idealno oružje za plitka mora s puno otoka, Hrvatska ne pokazuje sklonost pristojno financirati ni Obalnu stražu u sklopu jedne male ratne mornarice. Zato su za nas podmornice znanstvena fantastika, a ne realan izbor, zaključio je ovaj vojni analitičar.

NaMiGivanje
Odjel odnosa s javnošću tvrtke „MiG” ističe kako se MiG 29SMT u utrci za višenamjenski borbeni avion u RH jedino može učinkovito uspoređivati s Eurofighterom. Kada se ova dva aviona uspoređuju po cijeni, po cijeni jednog Eurofightera mogu se dobiti dva MiG-a 29SMT. Što bi značio MIG 29 u floti HRZ-a?

Njegovim izborom RH bi u političkom smislu pokazala „zube”, opravdavajući se kako mora imati pouzdanu lovačku komponentu borbene avijacije zbog nedavnih ratnih zbivanja i potencijalnih „upada” neprijatelja u zračni prostor RH.

Iskustva korištenja aviona MiG 29 dobro bi došla i NATO zemljama, koje bi zasigurno s vremenom na vježbama lovačkog zrakoplovstva u RH participirala svojim raznim borbenim avionima koji bi svoje sposobnosti odmjeravali s „neprijateljskim” MiG-om.

Preko bare
SAD nudi proslavljeni, ali tehnološki zastarjeli F-16. Tehnološka zastarjelost negativno bi se odrazila na daljnji razvoj HRZ-a. Ovaj mlažnjak, poput švedskoga Gripena, ima samo jedan motor, što je ozbiljan problem kod izvršavanja misija.

Naime, dva motora znatno omogućuju preživljavanje aviona u slučaju da kvar ili neprijateljska vatra onesposobe jedan motor. SAD ne nudi program industrijske kompenzacije u obliku offseta, što znači da bi se hrvatski novci nepovratno prelili ‘preko bare’ bez američkih investicija u posrnulu domaću privredu.

Cijena je oko 25 milijuna eura, što ne uključuje modernizaciju avionike (unutrašnji elektronski sklopovi) i naoružanje.

Autor: Denis Krnić
Izvor: Slobodna Dalmacija www.slobodnadalmacija.hr
« Last Edit: October 10, 2017, 08:26:32 pm by leut » Logged
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 14 189


« Reply #1 on: October 11, 2009, 07:10:08 pm »


Našoj zemlji stižu ponude za proizvodnju, ali još i više za njezinu opskrbu vojnom tehnikom

[Izvor: Slobodna Dalmacija www.slobodnadalmacija.hr

E moj Leute, po narodnoj poslovici "U ratu pametan zaćuti, budala progovori a fukara se obogati", u većini post-SFRJ zemalja mnogi su u ratu progovorili...
Logged
janezek67
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 717


« Reply #2 on: October 12, 2009, 02:06:15 pm »

1. Hrvatskoj ne trebaju podmornice - možda jedino onaj velebit bi mogao biti u funkciji za uvježbavanje posada i protivpodmorničke borbe.
2. Hrvatskoj ne trebaju stare njemačke korvete nego patrolni brodovi.
3. Možda bi bio još najbolji Ka27 - ma da mislim, da je i kupovina Mi17 za klirninški trg bila sasvim dobra.
4. Umjesto mig bolja je kupovina bilo kojeg avijona.

Logged
trpe grozni
Stručni saradnik - KoV
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 208« Reply #3 on: October 12, 2009, 05:22:53 pm »


E moj Leute, po narodnoj poslovici "U ratu pametan zaćuti, budala progovori a fukara se obogati", u većini post-SFRJ zemalja mnogi su u ratu progovorili...

A dosta njih su se i obogatili , na zalost.
Logged
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 14 189


« Reply #4 on: October 12, 2009, 07:45:12 pm »


A dosta njih su se i obogatili , na zalost.


U pravu si Trpe, ali nisam sad hteo o tome, nego o onima što su progovorili i još govore...
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 024


« Reply #5 on: October 19, 2009, 09:21:28 pm »

Све то је политика и паре. Струка долази последња. Када се цепала Југославија многи су говорили о ЈНА као великом потрошачи и потреби да се смањи и тако уштеди паре. Сада када се сабере људство и наоружање и трошак у свакој сада самосталној републици доћићемо до сазнања да све то више кошта, бројно стање људства у војскама је отприлике онако какво би били да је опстала ЈНА (смањење је ионако било предвиђено), а наоружања и опреме нигде. Нема авиона, нема бродова, нема подморница, нема нових тенкова ни артиљерије. Остали само "генерали" и адмирали" и штабови и стара техника ЈНА са покојим новим борбеним возилом. Правимо "нове" пушке и пиштоље  и имамо шарене униформе.

Тврдим да када би се удружили (не мислим ујединили у једну државу, већ у виду здруживања снага), на рационалној основи по принципу корисности и ефикасности, имали би и модерну морнарицу и авијацију и КоВ и мање би коштало. Али то је сада политички немогуће.

И мислимо да ће нам улазак у НАТО смањити трошак. Мало сутра. Црна Гора је тврдила да јој војска не треба и стално тражила смањивање. Када се осамосталила није укинула војску,није смањила трошкове, једино је наоружање распордала или уништила. Купиће ново, по вишој цени.  И даље јој не треба, али мора да плати да уђе у коло.
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #6 on: October 21, 2010, 12:26:56 pm »

Ponedjeljak, 18. Listopad 2010.

Primljeno 400 vojnika u OS RH

Temeljem godišnjeg Plana pribavljanja djelatnih vojnih osoba u OS RH, danas, u ponedjeljak, 18. listopada primljeno je 400 vojnika u postrojbe OS RH koji će sa Ministarstvom obrane potpisati Ugovor o službi u Oružanim snagama OS RH u statusu djelatnog vojnika.

Radi se o prijemu oko 360 osoba koje su završile dragovoljno služenje vojnog roka u sklopu 3. i 4. naraštaja dragovoljnih ročnika (2009. i 2010. godine), te 40 osoba koje su se ranije prijavile za prijem u djelatnu vojnu službu a imale su odslužen vojni rok i ispunile su sve potrebne kriterije za prijem.

Ugovor o službi u OS RH u statusu djelatnog vojnika potpisuje se na tri godine, s probnim rokom od šest mjeseci, te se sukladno potrebama OS RH vojnici raspoređuju na specijalističku obuku u sljedeće postrojbe: Pješačka pukovnija Đakovo, Središte za obuku i doktrinu logistike Požega, Pukovnija PZO Zemunik Donji, Središte za obuku HRZ i PZO i Središte za obuku HRM Split, Inženjerijska pukovnija Karlovac, Zračna baza „Pleso“ Velika Gorica, Bojna NBKO Dugo Selo, te Topničko-raketna pukovnija Bjelovar. Za navedene djelatne vojne osobe provest će se specijalistička obuka u trajanju od osam tjedana u njihovim postrojbama.

Izvor: MORH web
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #7 on: February 16, 2011, 02:48:15 pm »

Srijeda, 16. Veljača 2011.

Potpisan ugovor o donaciji Vlade SAD-a MORH-u

Ministar obrane Davor Božinović i veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u RH James B. Foley potpisali su danas, 16. veljače 2011. godine, Ugovor o donaciji vojnih vozila i vojne opreme Vlade SAD-a Ministarstvu obrane, odnosno Oružanim snagama RH, vrijednosti oko 5,52 milijuna američkih dolara. Radi se o donaciji 13 oklopnih vozila tipa „HMMWV“ sa pripadajućom opremom, pričuvnim dijelovima i dodatnom komunikacijskom opremom.

Po potpisivanju ugovora u izjavi za medije ministar Božinović je istaknuo kako navedena vozila već koriste naši vojnici u Afganistanu, a ovih 13 vozila će se koristiti u Republici Hrvatskoj u sklopu obuke naših pripadnika za sudjelovanje u međunarodnim mirovnim misijama. Zahvalivši se na donaciji američkom veleposlaniku Foleyu ministar je istaknuo kako „ strateško partnerstvo između SAD-a i Hrvatske je svakim danom sve sadržajnije, a ova donacija upravo to potvrđuje. „Ova vozila će se koristiti u Središtu za obuku u Požegi za obuku naših pripadnika a čime će se podići standard obuke naših snaga, ali i pojednostaviti i pojeftiniti troškovi koje smo do sada imali, jer su se za ovaj dio obuke naši vojnici obučavali izvan Hrvatske“, istaknuo je ministar Božinović.
Veleposlanik Foley je u svojoj izjavi naglasio kako se radi o donaciji vojne opreme  namijenjene za obuku pripadnika OSRH za sudjelovanje u misiji ISAF u Afganistanu, ali da će se oprema isto tako koristiti za potrebe pješaštva, razne vojne vježbe i sl.

„SAD i Hrvatska su strateški partneri i NATO saveznici, te u tom smislu želimo Hrvatskoj kao strateškom partneru pomoći u podizanju standarda i opremanja OSRH“, rekao je veleposlanik Foley, dodavši kako je u tu svrhu u zadnjih nekoliko godina Oružanim snagama RH donirano opreme vrijednosti preko 15 milijuna dolara. „Želio bih također reći da iznimno cijenimo profesionalnost i obučenost hrvatskih vojnika u koju smo se više puta uvjerili kroz iskustva zajedničkog sudjelovanja u međunarodnim mirovnim misijama; zajedno sudjelujemo u međunarodnim vojnim vježbama, uključeni smo u obuku s vašim vojnicima, te kroz navedene aktivnosti i  ovaj ugovor još jednom potvrđujemo naše strateško partnerstvo“, zaključio je veleposlanik Foley.

Izvor: MORH web
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 12 357


#vragu i rat#


« Reply #8 on: June 08, 2011, 04:47:56 pm »

08.06.2011.

HV kreće u modernizaciju i uvodi funkciju direktora Glavnog stožera OS-a

Direktor Glavnog stožera, po uzoru na NATO, bavio bi se planiranjem, financijama, koordiniranjem rada uprava unutar Stožera i zapovjednika raznih postrojbi

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
ZAGREB - U Glavnom stožeru ubrzo rade na preustroju zapovjedništva Hrvatske vojske. Prema dostupnim informacijama, do kraja godine trebale bi biti uvedene velike novine u ustroju Glavnog Stožera na kojima radi njegov prvi čovjek general Drago Lovrić.

Iako je proces preustroja još u radnoj verziji, neslužbene informacije govore da će se ukinuti pozicije dva zamjenika načelnika Glavnog stožera.

Ostao bi jedan zamjenik i uvela bi se funkcija direktora Glavnog stožera. Riječ je o dužnosti uobičajenoj u zapovjednoj strukturi vojski članica NATO-a.

Direktor Glavnog stožera bavio bi se planiranjem, financijama, koordiniranjem rada uprava unutar Stožera i zapovjednika raznih postrojbi. U toj novoj strukturi zamjenik načelnika imao bi nadležnost nad pristožernim postrojbama kao što su Središnjica elektronskog izviđanja i Bojna za specijalna djelovanja.

Prema dostupnim informacijama, glavni kandidat za direktora Glavnog stožera je general Dragutin Repinc, sada načelnik Uprave za planiranje. U Ministarstvu obrane tvrde kako pozicija direktora Glavnog stožera razmatra u sklopu novog Strateškog pregleda obrane.

Zamjenik načelnika najvjerojatnije će ostati general Slavko Barić. Zasad nije poznato gdje će otići sadašnji zamjenik načelnika, kontraadmiral Zdenko Simičić. U ovom trenutku upitna je i sudbina generala Joze Miličevića. On je prije godinu dana bio imenovan na mjesto zapovjednika Uprave za operativne poslove i obuku. No, nedavno je zbog nezadovoljstva njegovim radom smjenjen s te dužnosti.

Do kraja godine trebao bi biti imenovan i novi vojni izaslanik RH u NATO-u. To je mjesto ostalo upražnjeno nakon imenovanja generala Lovrića za načelnika Glavnog stožera. Nakon provedenih testiranja kandidati za tu iznimno važnu poziciju su generali Mirko Šundov, zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta, Vlado Šindler, zapovjednik Operativnog središta, i Mate Ostović, čelnik Zapovjedništva za potporu.

Naizgledniji kandidat za vojnog izaslanika je general Šundov. U Ministarstvu obrane potvrdili su nam samo kako je general Šundov jedan od kandidata za ovo mjesto. U tom bi slučaju na mjesto zapovjednika HVU-a najvjerojatnije bio imenovan general Slavko Zdilar, sadašnji zamjenik zapovjednika HVU-a.

Krajem godine trebalo bi se isprazniti još jedna važna vojno - diplomatska pozicija. Mjesto vojnog izaslanika u SAD-u. Na tom mjestu je danas general Mate Pađen. U ministarstvu obrane nam je potvrđeno kako njemu neće biti produžen mandat koji mu istječe ove jeseni. Tvrdi se kako se zasad ne raspravlja o kandidatu za ovu poziciju.

No, prema neslužbenim informacijama general Šindler bi mogao biti kandidat i za ovu poziciju. Riječ je o važnoj poziciji s obzirom na odličnu vojnu suradnju Hrvatske i SAD-a te konstantnu materijalnu vojnu pomoć koju američka vojska konstantno pruža Hrvatskoj vojsci.
Najvažnije časničke promjene

• General Dragutin Repinc - glavni kandidat za direktora GS-a, sada načelnik Uprave za planiranje

• Kontraadmiral Zdenko Simičić - sadašnji zamjenik načelnika GS-a, još se ne zna njegova nova funkcija

• General Miro Šundov - najizgledniji kandidat za novog vojnog izaslanika RH u NATO-u

Izvor: http://www.jutarnji.hr/


* vojska_267021S1.jpg (50.18 KB, 652x326 - viewed 212 times.)
« Last Edit: November 10, 2012, 04:03:16 pm by leut » Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #9 on: June 14, 2011, 03:29:41 pm »

Utorak, 14. Lipanj 2011.

Izvršena primopredaja 13 oklopnih vozila tipa HMMWV

Primopredaja trinaest oklopnih vozila tipa HMMWV 1151 s pripadajućom opremom, pričuvnim dijelovima i dodatnom komunikacijskom opremom izvršena je danas, u utorak, 14. lipnja 2011. u administrativnom sjedištu Ministarstva obrane koje je Republici Hrvatskoj, odnosno Oružanim snagama RH, Ugovorom o donaciji vojnih vozila i opreme u vrijednosti oko 5,52 milijuna dolara, donirala Vlada Sjedinjenih Američkih Država.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Riječ je o oklopnim vozilima s pripadajućom opremom, pričuvnim dijelovima i dodatnom komunikacijskom opremom, a koja će se koristiti u sklopu obuke pripadnika OS RH za sudjelovanje u međunarodnim mirovnim misijama.

Ministar obrane Davor Božinović istaknuo je kako se radi o vozilima koje koriste pripadnici OS RH u Afganistanu te da u ovom trenutku Oružane snage RH raspolažu s 50 ovakvih vozila. "Značaj ove donacije koja je vrijedna gotovo 6 milijuna dolara jest u tome što će se s ovim vozilima omogućiti obuka naših pripadnika u Hrvatskoj, a za sudjelovanje u međunarodnim mirovnim misijama, što do sada nije bio slučaj budući da su se naši pripadnici obučavali u Njemačkoj ili na trenu u Afganistanu", rekao je ministar Božinović. Naglasio je kako će se ovim vozilima postići bolja uvježbanost pripadnika OS RH, ali i znatna ušteda za obrambeni proračun. „Ovo je pokazatelj kako se oružane snage mogu modernizirati i u vremenima ekonomske krize, te još jedan dokaz tradicionalnog prijateljstva i strateškog partnerstva sa SAD-om. To se partnerstvo očitovalo kroz sve ove godine, kroz pomoć Hrvatskoj u pristupanju NATO-u, ali i skorom članstvu RH u EU“ rekao je ministar Božinović i na kraju se zahvalio u ime Ministarstva obrane i OS RH SAD-u na ovoj velikoj i značajnoj donaciji.

Veleposlanik SAD-a u RH James B. Foley rekao je kako su SAD ponosne na savezništvo s Hrvatskom u NATO savezu, istaknuvši kako su osposobljenost i profesionalizam hrvatskih vojnika visoko cijenjeni posebice u misiji ISAF u Afganistanu gdje zajedno s američkim snagama nastoje osigurati mir i stabilnost u toj zemlji, a što je zajednička dužnost dviju zemalja kao saveznika i partnera. "Ova donacija dio je šireg programa potpore i pomoći SAD-a RH koja je prošle godine iznosila više od 12 milijuna dolara", rekao je veleposlanik Foley dodavši kao očekuje kako će se ta razina postići i ove godine. Govoreći o specifičnosti doniranih vozila istaknuo je kako se radi o modelu vozila koji je razvijen sukladno specifičnim potrebama OS SAD-a te kako se radi o vozilima koja zadovoljavaju najviše standarde zaštite na terenu. Na kraju je zaključio kako su hrvatske oružane snage jednako osposobljene kao i američke OS za sve izazove u što smo se uvjerili u nedavno održanoj zajedničkoj vojnoj vježbi "Immediate response 11" na Slunju.

Na novinarski upit o mogućnosti slične donacije vojne opreme od strane SAD-a u bliskoj budućnosti ministar Božinović odgovorio je kako su OS RH u raznim vidovima suradnje od SAD-a dobile do sada oko 70 milijuna dolara pomoći. „Ta suradnja odvija se u nekoliko smjerova, a osim donacije vojne opreme i naoružanja, radi se i o suradnji kroz edukaciju, zajedničke vojne vježbe i donaciji opreme kao što su sredstva komunikacije i simulacijska sredstva. Taj vid suradnje traje i Hrvatska je pokazala da je itekako sposobna upotrijebiti najmodernija sredstva koje koriste OS SAD-a“, zaključio je ministar Božinović.

Izvor: MORH web


* hamvi_9986_14062011.jpg (76.03 KB, 630x416 - viewed 263 times.)
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #10 on: June 14, 2011, 03:44:52 pm »

Radi se dakle o 13 oklopnih vozila HMMWV M1151A1 w/B1 ćime je broj "hamvi" vozila u OS RH narastao na 50.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Izvor: MORH web


* hamvi_9945_14062011.jpg (71.08 KB, 630x416 - viewed 275 times.)

* hamvi_9958_14062011.jpg (76.35 KB, 630x416 - viewed 257 times.)

* hamvi_9987_14062011.jpg (66.81 KB, 630x416 - viewed 263 times.)

* hamvi_9989_14062011.jpg (63.88 KB, 630x416 - viewed 243 times.)

* hamvi_9990_14062011.jpg (57.93 KB, 630x416 - viewed 179 times.)
Logged
kopriva
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 285


« Reply #11 on: June 14, 2011, 05:57:53 pm »

Evo još malo slika - Jutarnji list: Hrvatska vojska dobila 13 američkih Humveeja (FOTOGALERIJA)

« Last Edit: March 08, 2014, 06:36:19 pm by leut » Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #12 on: June 15, 2011, 02:39:09 pm »

Kako javlja RTL Hrvatska bi na proljeće 2012. trebala dobiti još jednu donaciju "HMMWV" vozila.
Vozila koja smo sada dobili koristit će se za obuku posada, vozača i mehaničara što se dosada obavljalo u Njemačkoj i na terenu u Afganistanu.
Logged
MiGac
desetar
*
Offline Offline

Posts: 140« Reply #13 on: June 15, 2011, 03:49:23 pm »

Kamo srece da ih nikad nismo dobili...jer ova donacija je djavoli ugovor...

Nisam znao da to cudo tezi 5,5 tona?!  Shocked
Logged
trpe grozni
Stručni saradnik - KoV
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 208« Reply #14 on: June 15, 2011, 08:47:50 pm »

Kamo srece da ih nikad nismo dobili...jer ova donacija je djavoli ugovor...

Nisam znao da to cudo tezi 5,5 tona?!  Shocked

Iste takve poklone i mi dobivamo. Sad
Srecom, ovi moji su se do negde opametili, i poceli sami da kupuju. Ipak je jedno kada kupujes od njih, a drugo kada ti poklanjaju. Do duse i ovako vazal, i onako vazal, ali ipak ima malo vise ponosa kada imas svoju opremu. 
Logged
Pages:  [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ... 59   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.037 seconds with 23 queries.