PALUBA
February 24, 2024, 01:48:46 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Obavezno proverite neželjenu (junk/spam) e-poštu da bi aktivirali svoj nalog
 
   Home   Help Login Register  

Prijatelji

▼▼▼▼

Mesto za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 [35] 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 ... 59   Go Down
  Print  
Author Topic: Razvoj, modernizacija i opremanje OS Republike Hrvatske  (Read 342888 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kuzma®
Počasni administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 530« Reply #510 on: November 30, 2015, 12:46:32 pm »

KAkvi detektori? Metala, eksploziva, struje, pokreta....? Svaka cast autoru teksta, vazno je da on zna o cemu se radi. Samo pitanje je cemu uopste ovaj tekst ako niko drugi ne treba da zna o kakvim se detektorima radi.
Logged
leut
Počasni član foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #511 on: November 30, 2015, 07:45:06 pm »

Možda treba postati SPECIJAL korisnik Defendera da bi se vidjelo koji su detektori u pitanju.  laugh

Elektronički oglasnik javne nabave kaže da su u pitanju Detektor eksploziva prijenosni, procijenjene vrijednosti nešto preko pola milijuna kuna (bez PDV-a) te Detektor metala ručni, procijenjene vrijednosti 10.000 kuna (bez PDV-a).
Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 876« Reply #512 on: December 24, 2015, 03:09:09 pm »

Vir: Defender hr
http://www.defender.hr/
24.12.2015.

OSRH u 2015. godini: Vojni mimohod, “Združena snaga 2015, modernizacija HKoV, očuvanje raketne sposobnosti HRM, remont Migova

ZAGREB, 24. prosinca 2015. (Hina) –  U protekloj godini Ministarstvo obrane (MORH) i Oružane snage Republike Hrvatske (OSRH) održali su pred državnim vrhom i brojnim građanima u Zagrebu veliki vojni mimohod u povodu 20. obljetnice akcije “Oluja”, na kojem su prikazani oprema i naoružanje OSRH-a, među kojima su “premijeru” imale nove haubice PzH 2000 kalibra 155 milimetara, jedno od najmodernijih topničkih oružja na svijetu.

U 2015. godini brod Hrvatske ratne mornarice (HRM) “Andrija Mohorovičić” sudjelovao je u tromjesečnoj misiji u operaciji “Triton” Europske unije u Sredozemlju, tijekom koje je spasio nekoliko tisuća ilegalnih imigranata, za što je nedavno dobio posebno priznanje za poduhvat na moru ,”Plavu vrpcu Vjesnika”.

HRZ i PZO

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana (HRZ PZO) kompletirali su nakon velikih problema eskadrilu borbenih zrakoplova MIG 21, na kojoj su, s više od godinu dana zakašnjenja, u Ukrajini završeni remont i modernizacija. Hrvatska sada raspolaže s 12 borbenih zrakoplova, sedam obnovljenih i još pet koje je, također obnovljene, kupila od Ukrajinaca.

MORH je također objavio da je stručni tim OSRH-a, koji je predvodio pukovnik Michael Križanec, u SAD-u odabrao 16 helikoptera OH-58D Kiowa Warrior, koji su prvi put ušli u uporabu američke vojske 2012., a američka strana iduće godine donirat će ih Hrvatskoj. Ti bi se helikopteri na našem nebu trebali pojaviti iduće godine.

Na sjednici Vijeća za obranu, kojoj su nazočili predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica OSRH-a Kolinda Grabar-Kitarović, premijer Zoran Milanović, ministar obrane Ante Kotromanović i predstavnici vojnog vrha, zaključeno je da treba sačuvati HRZ i PZO i tijekom godine izraditi stručne studije o modelima modernizacije borbene komponente HRZ-a i PZO-a.

MORH je potom osnovao stručno povjerenstvo za nabavu novog borbenog zrakoplova, koji bi zamijenio sadašnji MIG 21, koji je u sastavu HRZ-a još od Domovinskog rata.

Tijekom godine zrakoplovi MIG 21 izveli su nekoliko akcija “Air policing-a”, te su po zapovijedi nadležnog NATO zapovjedništva u srpnju i listopadu presreli civilne zrakoplove koji se nisu odazivali na pozive kontrole leta, a nakon provedene procedure civilni zrakoplovi nastavili su normalno let do svojih odredišta.

Svih šest pilota akrobatske grupe “Krila Oluje” u sastavu HRZ-a i PZO, inače instruktori na vojnim avionima PC-9, zatražili su u ožujku sporazuman prekid radnog odnosa zbog ponude za posao iz inozemstva, no već na mimohodu je ta akrobatska skupina izvela program s novom postavom pilota.

Kopnena vojska

Nastavljen je proces opremanja i modernizacije OSRH, u sklopu čega je početkom godine potpisan ugovor s 22 hrvatska proizvođača vojne obuće, odjeće i opreme ukupne vrijednosti 50 milijuna kuna.

Tako je, između ostalog, u uporabu počela ulaziti moderna jurišna puška VHS 2, kalibra 5,56 milimetara, koju proizvodi tvrtka HS produkt. Za tu pušku zainteresirane su i neke druge države, koje bi je uvele kao standardno naoružanje svojih vojski.

Pripadnici OSRH sudjelovali su u nekoliko velikih NATO-vih vježbi, među kojima se ističe vježba “Trident Juncture 15” u listopadu, najveća vojna vježba NATO-a u zadnjih 15 godina koja je održana u Španjolskoj.

U toj su vježbi dva broda HRM-a do Španjolske prevezla četiri oklopna vozila tipa Patria, dva kamiona, jedno terensko vozilo i opremu, te 14 pripadnika Hrvatske kopnene vojske, dok su ostali od ukupno 50 vojnika prevezeni zračnim putem.

U Hrvatskoj je na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” kod Slunja  6. listopada održana pokazna vježba s bojnim gađanjem “Združena snaga 15”, jedna od najvećih vježbi OSRH od Domovinskog rata.  U vježbi je sudjelovalo više od 1000 pripadnika svih ustrojbenih cjelina OSRH, a provedena je u četiri dimenzije ratovanja – na kopnu, moru, iz zraka te u cyber prostoru. Cilj je bio pokazati integrirane sposobnosti OSRH-a i uspješnost uvođenja novih sustava i opreme u operativnu uporabu.

HRM

U sklopu vježbe “Združena snaga 15”, HRM je u akvatoriju Dugog otoka ispalio raketu RBS 15 s raketne topovnjače “Dmitar Zvonimir”. To je prvo ispaljivanje takve vrste rakete s broda od 1994. godine, ispalila ju je poručnica Maja Matković, raketno-topnička časnica HRM-a, a ispaljena je na udaljenost od 26 kilometara uništivši jedan otpisani brod kao metu.

U postrojenjima  Brodosplita 17. rujna je položena kobilica za novi obalni ophodni brod (OOB). Riječ je o prvom iz serije od pet OOB-a koje to brodogradilište gradi za potrebe Obalne straže HRM-a. Brodovi duljine 43,5 metara i širine 8 metara bit će opremljeni temeljnim oružjem svih modernih obalnih straža današnjice, a to su automatski top kalibra 30 milimetara, dvije ručno upravljane strojnice kalibra 12,7 milimetara, te 4 ručna prijenosna protuzrakoplovna raketna sustava. Ostvarivat će brzinu od 28 čvorova. Posada će brojati 14 ljudi, a imat će veliki doplov i autonomiju na moru od 10 dana.

Suradnja sa civilnim institucijama

Tijekom protekle godine pripadnici sva tri roda OSRH-a dali su svoj doprinos u gašenjima požara na jadranskoj obali tijekom protupožarne sezone i u obrani područja ugroženih poplavama, a helikopteri HRZ-a i PZO-a izveli su brojne akcije spašavanja i prijevoza bolesnih i ozlijeđenih građana i turista.

Pripadnici OSRH-a također su pružili logističku i inženjerijsku potporu zbrinjavanju brojnih migranata koji su prošli kroz Hrvatsku, pri čemu su posebice inženjerijske postojbe dale veliki doprinos gradnji zimskog kampa za migrante u Slavonskom Brodu.
Logged
vozilo
desetar
*
Offline Offline

Posts: 146« Reply #513 on: December 24, 2015, 04:58:31 pm »

Fali tu još podosta bitnijih stvari, od nekih koje su nabrojane..

- Završetak generalnog remonta prve serije od 6 helikoptera (Mi-8MTV-1 i Mi-171-VA)
- Remont preostalih 8 helikoptera Mi-8 u inačicama MTV-1, T i PS-11
- Započet remont i modernizacija radarskog sustava Peregrine !!!
- Generalna revizija tenkova M-84
- Remont protubrodskih raketa tipa RBS-15B
- Ispaljivanje rakete RBS-15B s MOL-a (bitnije od Dmitrovog ispaljivanja)
- Nabavka autonomnih podvodnih vozila Remus (koja su stigla u RH)
- Izvođenje noćnih trenažnih letova i gađanje zračnog cilja

Itd.
Logged
kopriva
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 285


« Reply #514 on: December 27, 2015, 12:31:59 pm »

Hrvatska će sljedeće godine nabaviti i američke samovozne višecijevne lansere raketa

Jutarnji.hr

Svojevrsni odgovor na gornji članak objavljen u Jutarnjem, napisao je Igor Tabak na obris.org:

Bajka o strateškim VBR-ima

Sudeći prema gornjem članku (iz kojeg su i niže objavljene slike), sustav MLRS M270 nije ponuđen od strane SAD-a već je želja hrvatskog vojnog vrha, iako nije spomenut u nedavno prihvaćenom Dugoročnom planu razvoja OSRH 2015.-2024.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Lansiranje balističkog projektila iz sustava M270

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Lockheed Martin MGM-140 ATACMS pokraj kompleta standardnih raketa

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Quote
U sklopu modernizacije topništva bit će nabavljene haubice PzH 2000 i višecijevni lanseri raketa s pripadajućim sustavima za upravljanje paljbom. Nabavu oruđa pratit će i proces nabave odgovarajućeg, "pametnog" streljiva. Uz nabavu oružja i streljiva paralelno se razvija i sustav obuke za njihovu uporabu, s ciljem povećanja interoperabilnosti razvijaju se novi pristupi korekcije topničke paljbe. General Ostović spomenuo je i planiranu nabavu helikoptera Kiowa Warrior kojima se, osim njihove osnovne namjene, namjerava dodijeliti i uloga zračne platforme za upravljanje topničkom paljbom. Brigadir Pavičić je istaknuo kako je proteklu godinu obilježilo nekoliko noviteta: topnici su opet počeli djelovati noću, u borbenu uporabu vraćen je raketni sustav Vulkan, a na strojilištu vojarne gosti mogu vidjeti nova vučna vozila MAN te izvidnička vozila Humvee.

http://www.hrvatski-vojnik.hr/godina-2015-menu/item/1444-povratak-gospodara-bitaka.html

U Defenderu piše kako se došlo do toga da se pita za MLRS ."Kada smo saznali da kroz program viškova obrambene oprem i sredtsva tzv. EDA postoji mogučnost nabave određene količine MLRS M-270 iskazali smo interes za ovaj status.Nabava VLRS-a još uvijek je u ranoj fazi pregovora i stručnjaci OS tek su nedavno posjetili SAD,pregledali dostupna sredstva i započeli pregovore o mogučnosti nabave i nadogradnjer sustava" itd.itd.
Intervju načelnika GS OSRH Drage Lovrića Defenderu
Logged
Lox
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 465


« Reply #515 on: December 28, 2015, 04:23:36 pm »

S obzirom gdje nam je ministar otisao raditi sve je moguce.
Logged
Perun
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 657


« Reply #516 on: December 29, 2015, 03:30:43 pm »

na koje misto je otisa
Logged
jadran2
Stručni saradnik - istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 13 147« Reply #517 on: December 29, 2015, 04:28:07 pm »

na koje misto je otisa
http://www.jutarnji.hr/radit-ce-s-miomirom-zuzulom-kao-savjetnik-za-obranu-vasingtonske-tvrtke-patton-boggs-luke-misetica/1486566/
http://www.squirepattonboggs.com/professionals/m/luka-misetic
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 258


« Reply #518 on: December 30, 2015, 07:04:09 pm »

Паметан човек.
Logged
Jester
Počasni član foruma
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 323« Reply #519 on: December 30, 2015, 07:42:54 pm »

Snašao se i ima i pravo, u ove četiri godine je napravio šta bi malo tko, ovako na brzinu par krupnijih stavki ;

-uvođenje raketa RBS-15 u operativnu uporabu
-remont aviona Mig-21
-nabavka haubica PzH 2000
 
te započeo ;

-izgradnja novih brodova za Obalnu stražu
-nabavka dva Njem. Minolovca
-nabavaka borbenih helikoptera

Logged
vozilo
desetar
*
Offline Offline

Posts: 146« Reply #520 on: December 30, 2015, 07:48:24 pm »

Nadodao bih kolega kao jako bitnu stavku konačno pokretanje remonta i modernizacije sustava Peregrine!!
Logged
Jester
Počasni član foruma
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 323« Reply #521 on: December 30, 2015, 07:57:52 pm »

Vremena su teška budžet skroman a državni dug da i ne spominjem i unatoč svemu njegovo ministarstvo je napredovalo najviše od sviju, ne zaboravimo da svaka nabavka danas mora biti kako tako transparentna, Gojko je imao olakotnu okolnost da su pare stizale u vrićama samo daj samo kupuj i iza njega se sustav srozavao do nazad zadnjih par godina. Bumo videli šta nosi budućnost, nadam se da će biti svijetla Smiley
Logged
vozilo
desetar
*
Offline Offline

Posts: 146« Reply #522 on: December 30, 2015, 08:04:33 pm »

Slažem se u potpunosti, Kotromanovića bih smjestio odmah poslije Šuška po uspješnosti i po zalaganju za OSRH. Ipak su 10 godina oružane snage sustavno uništavane tako da nadam se da je sve krenilo na bolje..
Logged
mandalina
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 151

bilo nekad i nevratilo se


« Reply #523 on: December 31, 2015, 06:22:55 am »


Da. I ja se slažem sa time. Vodio je i brigu o ljudima.
Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 876« Reply #524 on: January 07, 2016, 09:45:02 am »

Vir: Defender.hr

07.01.2016.

Norveški NASAMS, raketni sustav PZO pred vratima OSRH  

Sustav protuzračne obrane u Oružanim snagama Republike Hrvatske trenutno je opremljen s topničkim sustavima 20 mm i 40 mm, lakim prijenosnim raketnim sustavima Strela-2M i Igla te raketnim sustavom Strela-10 CRO/M. Navedeno naoružanje u operativnoj uporabi je još od Domovinskog rata. Trocijevni topovi  kalibra 20 mm namijenjeni su neposrednoj zaštiti snaga na bojištu/terenu od djelovanja iz zračnog prostora, a OSRH raspolažu sa dvije inačice; vučnom i mobilnom koja je montirana na borbenom oklopnom vozilu BOV-3 PZO.

Sukladno Dugoročnom planu razvoja OS RH, predmetni topovi 20 mm trebali bi biti proglašeni neperspektivnima za Oružane snage Republike Hrvatske zbog tehničke i tehnološke zastarjelosti. Topnički sustavi 40 mm (Bofors 40 mm L70) namijenjeni su za zaštitu snaga i objekata na bojištu/terenu. Laki prijenosni raketni sustavi PZO Strela-2M i Igla također su namijenjeni zaštiti snaga i manjih objekata na terenu, dok je raketni sustav Strela-10 CRO namijenjen zaštiti i manevarskih postrojbi u pokretu. Velika većina ovog naoružanja nalazi se u sastavu Hrvatske kopnene vojske (HKoV), dok Hrvatska ratna mornarica na dijelu svojih brodova raspolaže oružnim sustavima koji se koriste za neposrednu zaštitu broda od djelovanja iz zračnog prostora.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* 7c039bcb-a556-4dd9-95eb-0f80127246b3.jpg (93.41 KB, 1002x667 - viewed 82 times.)

* d6727d09-a775-438f-987b-a865e34dbb98.jpg (28.26 KB, 735x336 - viewed 88 times.)
« Last Edit: January 07, 2016, 01:27:44 pm by leut » Logged
Pages:  1 ... 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 [35] 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 ... 59   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Prijatelji

▼▼▼▼

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.04 seconds with 23 queries.