PALUBA
December 03, 2023, 05:18:31 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Pravilnik foruma PALUBAinfo
 
   Home   Help Login Register  
Mesto za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 [54] 55 56 57 58 59   Go Down
  Print  
Author Topic: Razvoj, modernizacija i opremanje OS Republike Hrvatske  (Read 333601 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #795 on: June 03, 2019, 02:53:59 pm »

Pored šest novonabavljenih bespilotnih letjelica "Orbiter 3b", MORH je 10.5.2019. objavio i natječaj za nabavu novog mini besposadnog sustava, vrijednog 2,4 milijuna kuna. Riječ je o tri letjelice opremljene dnevno-noćnim senzorom, u kompletu sa zemaljskom nadzornom postajom (ZNP) i zemaljskim podatkovnim terminalom (ZPT).

Od ranije OSRH koriste izraelske bespilotne letjelice "Elbit Skylark 1" te domaće proizvedene "BL M-99 Bojnik", kao i neke manje letjelice - dronove.

Također, i MUP RH je oglasio nabavu besposadnih sustava - 8 letjelica u vrijednosti 26,6 milijuna kuna, od toga:
- 2 letjelice velikog dometa,
- 3 letjelice srednjeg dometa,
- 2 letjelice malog dometa.
Logged
kosmonaut
Guest
« Reply #796 on: June 15, 2019, 01:48:13 pm »

Nesto se tu ne slaze, nabavljaju 8 a dole zbroj 2+3+3=7?
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #797 on: June 16, 2019, 10:37:40 am »

Da, moja greška, nabavlja se 7 letjelica.
Ukupna predviđena vrijednost je 4,5 milijuna eura, od čega EU snosi 75%.


21.03.2019.

MUP nabavlja bespilotne letjelice vrijedne 26 milijuna kuna

Ministarstvo unutarnjih poslova raspisalo je natječaj za nabavu bespilotnih letjelica ukupne procijenjene vrijednosti 26,64 milijuna kuna bez PDV-a.


Navedeni natječaj obuhvaća nabavu dvije letjelice malog dometa, tri letjelice srednjeg dometa i dvije letjelice velikog dometa. Predviđene cijene za te tri skupine redom iznose 236.800 kuna, 9,47 milijuna kuna i 16,93 milijuna kuna. Ključni kriterij za izbor ponude bit će cijena koja će na odluku utjecati sa 60 posto, dok će 40 posto bodova ovisiti o tehničkoj komponenti. Najmanja letjelica treba imati četiri motora i elise, dok je u slučaju druge dvije moguć izbor između fiksnih krila s jednom motorom ili jednog motora s elisom.

Letjelice malog dometa moraju imati automatsko podizanje nogu pri uzlijetanju radi nesmetanog pogleda kamere, i biti izrađene od karbonskih vlakana. Signal za upravljanje mora iznositi najmanje tri kilometra, njezine dimenzije maksimalno 170x170x80 centimetara, njezina težina najviše deset kilograma, a nosivost najmanje pet kilograma. Letjelica mora moći uzletjeti na minimalno 2500 metara nadmorske visine i biti otporna na vjetar brzine 6 m/s odnosno 21,6 km/h. Mora moći dosegnuti brzinu od barem 50 km/h, a minimalno vrijeme leta s jednim napajanjem i dnevnom ili termovizijskom kamerom treba biti 20 minuta.

Kod letjelice srednjeg dometa očekuje se da mora primati signal bar 30 kilometara od opreme za upravljanje, a sama letjelica može imati najviše 15 kg i raspon krila od najviše 3,5 metara. Polijetanje mora biti izvedivo pri vjetar na tlu od 8 m/s odnosno 28,8 km/h i letenje uz vjetar od 11 m/s odnosno 39,6 kmh. Minimalno operativno vrijeme s jednim punjenjem i gimbal kamerom je 150 minuta, a najveća brzina minimalno 70 km/h. Uz ovu letjelicu bit će isporučene termalna i HD dan/noć kamera.

Za razliku od prethodnih, najveća letjelica treba imati benzinski motor, raspon krila od maksimalno 4,5 metara i masu prilikom polijetanja od maksimalno 200 kilograma. Minimalno operativno vrijeme od 10 sati i najveću brzinu od barem 100 km/h. Treba biti opremljena multisenzorskom vanjskom jedinicom, koja između ostalog uključuje i kameru. Za razliku od letjelice srednjeg dometa koju dvije osobe mogu nositi u ruksacima, uz ovu letjelicu potrebno je isporučiti i kombi za njezin transport koji - između ostalog - mora imati dvostruki klima uređaj sprijeda i straga.

S obzirom da se u tehničkim specifikacijama za treću skupinu letjelica navodi i nadogradnja Nacionalnog sustava za nadzor državne granice, za pretpostaviti je da će upravo to biti svrha svih letjelica.

rep.hr
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #798 on: July 18, 2019, 04:00:28 pm »

Pisali smo o ovoj donaciji i prije par mjeseci.

15.07.2019.

Vlada SAD-a donirala HV-u kamione i inženjerijski stroj

Vlada Sjedinjenih Američkih Država donirala je šest kamiona i jedan kopač utovarivač


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
U vojarni “Kamensko” u Karlovcu u ponedjeljak, 15. srpnja 2019. održana je predaja donacije šest kamiona i jednog kopača utovarivača koje je Vlada Sjedinjenih Američkih Država donirala Oružanim snagama Republike Hrvatske za potrebe Hrvatske kopnene vojske.

Događaju su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul, direktor Glavnog stožera OSRH viceamiral Robert Hranj, veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj Robert Kohorst i drugi.

Ministar obrane Damir Krstičević zahvalio je SAD-u na potpori koju sustavno daju Hrvatskoj vojsci te istaknuo kako je ova donacija još jedan od pokazatelja izvrsnih bilateralnih odnosa i suradnje između dviju država.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
“Ova inženjerijska oprema značajno će unaprijediti izgradnju inženjerijskih sposobnosti te poboljšati slobodu kretanja i održivosti naših postrojbi”, rekao je ministar Krstičević i podsjetio kako je o jačanju suradnje između dviju država razgovarao i s američkim kolegom Markom Esperom na posljednjem NATO ministarskom sastanku, gdje su potvrdili važnost suradnje i interoperabilnosti vojski SAD-a i RH.
“Kroz dosadašnju bilateralnu suradnju, od strane Sjedinjenih Američkih Država za opremanje i modernizaciju Hrvatske vojske osigurano je više od 500 milijuna dolara. Tu posebno moram istaknuti donaciju dva helikoptera Crni jastreb, koji će značajno promijeniti sliku Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u pogledu sposobnosti i tehnologije, budući da uvođenje spomenutih sustava znači prelazak na zapadnu tehnologiju i ogroman tehnološki iskorak za Hrvatsku vojsku”, podsjetio je ministar i zaključio kako važan doprinos u suradnji predstavlja sudjelovanje hrvatskih časnika na američkim vojnim školama, i to na operativnoj i strateškoj razini.

“Kroz ove oblike izobrazbe dosada je prošlo više od tisuću naših najperspektivnijih časnika, a posljednji su se upravo vratili prije petnaestak dana”, kazao je.

Na kraju, ministar Krstičević zahvalio je pripadnicima Inženjerijske satnije na doprinosu u UN misiji u Libanonu, gdje je prvi put sudjelovala postrojba Hrvatske vojske.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
General Šundov objasnio je kako će raspored sredstava u Inženjerijsku pukovniju povećati učinkovitost i sposobnost ove postrojbe koja je svojim dosadašnjim angažmanom u pomoći civilnom stanovništvu kod elementarnih nepogoda, kao i za potrebe provedbe inženjerijskih zadaća tijekom vježbi i obuke te drugih aktivnosti, pokazala da je sposobna provesti svaku dobivenu zadaću.

“Za nas su Sjedinjene Američke Države najvažniji strateški partner u održavanju i razvijanju hrvatskih obrambenih sposobnosti. Naša ambicija je dostignutu razinu sposobnosti održavati i unaprijediti”, rekao je Šundov i zaključio kako upravo obrambena suradnja, predstavlja okosnicu bilateralnih odnosa Sjedinjenih Američkih Država i Republike Hrvatske.

Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Siniša Jurković istaknuo je kako će ova donacija značajno unaprijediti sposobniati Hrvatske kopnene vojske, posebno u pomoći civilnim institucijama, što je vrlo važna zadaća Hrvatske vojske.

Američki veleposlanik Kohorst također je izrazio zadovoljstvo suradnjom dviju država te profesionalizmom Hrvatske vojske. “Vjerujem da će ova oprema pridonijeti kvaliteti zadaća koju objavljaju pripadnici Hrvatske vojske, odnosno Inženjerijske satnije.Ovo je samo jedna od donacija Sjedinjenih Američkih Država Republici Hrvatskoj i vjerujem u daljnu suradnju na uzajamno zadovoljstvo dviju država”, rekao je Kohorst.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Zapovjednik Inženjerijske pukovnije brigadir Alan Srpak kazao je kako će nova donacija omogućiti povećanje postojećih sposobosti, kao i obuku novih pripadnika.

Inženjerijska pukovnija ustrojena je od Satnije za izgradnju lansirnih mostova, Pontonirske satnije koja izrađuje plivajuće mostove, Inženjerijske satnije koja izvodi građevinske radove, Mostno-amfibijske satnije te Satnije za razminiranje.

Donacija Vlade Sjedinjenih Američkih Država Republici Hrvatskoj omogućena je sredstvima GPOI (Global Peace Keeping Operations Initiative) programa.

Vlada Sjedinjenih Američkih Država donirala je Satniji za inženjerijsku potporu Hrvatske vojske šest kamiona marke Ford 3542 D i jedan kopač utovarivač JCB 4CX. Ukupna vrijednost doniranih kamiona i kopača utovarivača iznosi 7.801.564,00 kuna.

Tijekom višegodišnje suradnje, od 1996. godine do danas, vrijednost donacija Sjedinjenih Američkih Država Oružanim snagama RH procijenjena je na više od 500 milijuna dolara, uključivši 220 vozila MRAP i 16 helikoptera Kiowa Warrior, a najnovija donacija su i 2 helikoptera Black Hawk.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Foto: MORH / M. Čobanović, morh.hr


* dsc_5599.jpg (290.4 KB, 1200x801 - viewed 100 times.)

* dsc_5276.jpg (171.66 KB, 1200x801 - viewed 139 times.)

* dsc_5189.jpg (185.49 KB, 1200x801 - viewed 121 times.)

* dsc_5962.jpg (337.32 KB, 1200x801 - viewed 109 times.)

* dsc_5288.jpg (208.32 KB, 1200x801 - viewed 86 times.)

* dsc_7790.jpg (245.24 KB, 1200x801 - viewed 124 times.)

* dsc_5518.jpg (234.57 KB, 1200x801 - viewed 127 times.)
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #799 on: July 24, 2019, 07:49:27 pm »

Kad smo već kod inženjerijske i logističke opreme, spomenut ću i još nekoliko manjih, pojedinačnih nabava raznih vozila objavljenih putem Elektroničkog oglasnika javne nabave - OSRH trenutno nabavlja slijedeća vozila:

- Vojni tegljač s niskopodnom poluprikolicom nosivosti minimalno 60 t u vrijednosti 8.000.000,00 HRK.

- Kamion 6x6 sa cargo kranom i sandukom - vojna izvedba u vrijednosti 2.564.000,00 HRK.

- Specijalno vozilo s teleskopskim sustavom - vojna izvedba u vrijednosti 2.884.000,00 HRK. (Koja bi bila namjena ovog vozila?)

- Višenamjenska logistička vozila sa sustavom za navlačenje kontejnera i NATO platforme - vojna izvedba (2 vozila) u vrijednosti 5.768.000,00 HRK.

- Višenamjenska logistička vozila 8x8 sa sustavom za navlačenje i kontejnerskom cisternom za vodu i gorivo - vojna izvedba (2 vozila) u vrijednosti 7.896.000,00 HRK

- Kombinirano vozilo 8+1 u vrijednosti 280.000,00 HRK.

- Lako teretno vozilo (4x4) u vrijednosti 360.000,00 HRK.

- Nebojna vozila za potrebe OS RH u vrijednosti 720.000,00 HRK.

Sve vrijednosti su bez PDV-a (25%).
« Last Edit: July 24, 2019, 08:19:32 pm by leut » Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #800 on: July 26, 2019, 02:37:42 pm »

Preustroj Oružanih snaga Republike Hrvatske

Započeo je još jedan preustroj Oružanih snaga Republike Hrvatske. Preustroj se provodi na temelju Odluke o veličini, sastavu i mobilizacijskom razvoju Oružanih snaga Republike Hrvatske, koja je donesena početkom ove godine, te na temelju novog Dugoročnog plana razvoja OSRH 2019. - 2030. koji će biti predstavljen do kraja godine.
Posljednji veći preustroj OSRH bio je 2007. godine, kada je bitno smanjena brojčana veličina OSRH, a proveden je temeljem Dugoročnog plana razvoja OSRH 2006. - 2015. Potom su 2015. i 2016. godine provedene manje izmjene u ustroju na temelju Dugoročnog plana razvoja OSRH 2015. - 2024., a u tijeku su značajnije izmjene i dopune navedenog plana (DPR 2015 - 2024) sukladno novoj Strategiji nacionalne sigurnosti iz 2017. i Strateškom pregledu obrane iz 2018., usklađene s povećanjem izdvajanja za obranu posljednje tri godine, a koje rezultiraju posve novim Dugoročnim planom razvoja OSRH 2019. - 2030.

U kratkim crtama ću navesti najbitnije promjene:

- ustrojava se Zapovjedništvo za kibernetički prostor od dijelova Središnjice za komunikacijsko-informacijske sustave (KIS) GSOSRH i Uprave za KIS MORH-a.

- Središnjica za obavještajno djelovanje GSOSRH se preustrojava u Obavještajnu pukovniju GSOSRH.

- ustrojava se Središte za besposadne zrakoplovne sustave u okviru Obavještajne pukovnije GSOSRH, sa satnijama razmještenim u Pulu (gdje će biti i sjedište) i Sinj.

- Ustrojava se Središte za razvoj vođa "Marko Babić" u Udbini, koje će djelovati u sastavu Zapovjedništva za obuku i doktrinu HKoV "Fran Krsto Frankopan" (ZOD). Središte je sljednik bivšeg Obučnog središta gardijskog desantnog pješaštva "Damir Tomljanović Gavran" u Šepurinama pokraj Zadra.

- Pješačka pukovnija i Središte za temeljnu obuku ZOD integriraju se u novu postrojbu za obuku borbenih rodova HKoV-a – Središte za obuku pješaštva i oklopništva.

- šest pričuvnih pješačkih pukovnija i jedna Topničko-raketna pukovnija koje će provoditi obuku pričuve biti će u sastavu ZOD-a.

- Središte za međunarodne vojne operacije koje provodi obuku za mirovne misije vraća se u sastav ZOD-a. Središte će nositi ime skupnika Josipa Briškog, koji je ovaj tjedan nastradao u misiji u Afganistanu.

- ostale postrojbe HKoV (Gardijske brigade, rodovske pukovnije i bojne) će doživjeti manje izmjene i prilagodbe ustroja, uz izmještanje dijela postrojbi koje je završeno ili u tijeku (Inženjerijska bojna GMBR izmještena iz Knina u Sinj, Inženjerijska bojna GOMBR se izmješta iz Vinkovaca u Vukovar, 2. mehanizirana bojna "Pume" GOMBR izmještena iz Našica u Varaždin).

- ustrojena Satnija mornaričko-desantnog pješaštva u Pločama, koja djeluje u sastavu Flotile HRM.

- zrakoplovne baze HRZ će promijeniti naziv u Krilo (Wing), uz manje izmjene i prilagodbe u ustroju (91. krilo HRZ na Plesu i 93. krilo HRZ u Zemuniku).

- ustrojena Bojna za potporu (2017.) u sastavu Zapovjedništva za potporu s misijom odavanja vojne počasti na pogrebima hrvatskih branitelja.

Ovo su samo bitnije izmjene u ustroju i strukturi OSRH koje su se mogle iščitati iz dosadašnjih javnih objava.


U razgovoru za Hrvatski vojnik, zapovjednik GMBR-a brigadni general Tihomir Kundid je na temu aktualnog preustroja izjavio kako je ovo prva faza i postupna priprema za transformacijski preustroj koji počinje od 2025. godine. O budućem izgledu OSRH nakon 2025. godine zasad nemamo nikakvih informacija.
« Last Edit: July 26, 2019, 02:45:29 pm by leut » Logged
dead1
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 560


« Reply #801 on: September 16, 2019, 11:47:49 pm »

Otvoren novi centar za razvoj voda Marko Babic u Udbini.

https://obris.org/hrvatska/udbina-kao-nove-sepurine/
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #802 on: October 05, 2019, 03:36:09 pm »

04.10.2019.

Prezentacija kontrolno-nadzornog tornja: Uz zajedništvo i partnerstvo gradimo jaku i moćnu vojsku

Na vojnom poligonu na Slunju održana je prezentacija kontrolno – nadzornog tornja, donacije Vlade SAD-a HV-u, u sklopu koje je održan prikaz JTAC sposobnosti s američkim F-16 i Kiowa Warrior


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” na Slunju u petak, 4. listopada 2019. godine održana je prezentacija kontrolno – nadzornog tornja, donacije Vlade Sjedinjenih Američkih Država Hrvatskoj vojsci, u sklopu koje je održan prikaz JTAC sposobnosti s američkim avionima F-16 i helikopterima Kiowa Warrior.

Naime, u sklopu prezentacije kontrolno – nadzornog tornja (Range Control Tower) koji je na Slunju izgradilo Zapovjedništvo Američkih zrakoplovnih snaga u Europi, održan je metodski prikaz JTAC sposobnosti uz sudjelovanje tri američka zrakoplova F-16 iz zrakoplovne baze Aviano u Italiji i dva helikoptera Kiowa Warrior Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Krstičević: Današnja demonstracija pokazala je novu snagu Hrvatske vojske

U toj prigodi ministar Krstičević istaknuo je: “Današnja demonstracija pokazala je novu snagu Hrvatske vojske gdje smo vidjeli impresivne sposobnosti naših pripadnika koji su danas navodili američke zrakoplove F-16, s druge strane američki kontrolori su navodili naše Kiowa Warrior helikoptere. Ovo je ogromno postignuće! Na ovakav način stvaramo zajedništvo i partnerstvo i gradimo jaku i moćnu vojsku!”

Također, ministar je naglasio kako će se korištenjem tornja u obuci za potrebe postrojbi Hrvatskog ratnog zrakoplovstava unaprijediti obuka posada Kiowa helikoptera, a u bliskoj budućnosti i buduća obuka posada helikoptera Crni Jastreb i pilota novih borbenih aviona. “Konstantno ulažemo u Hrvatsku vojsku, vojne poligone i vojarne samostalno, ali i u suradnji s našim saveznicima i predano ćemo to činiti i dalje!”, poručio je ministar zahvalivši se svima koji su sudjelovali u projektu izgradnje JTAC tornja.

Američki veleposlanik Kohorst: SAD je ponosni saveznik Hrvatske

Veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj Robert Kohorst poručio je kako je SAD ponosni saveznik Hrvatske istaknuvši: “Toranj pred nama simbol je kontinuirane podrške Sjedinjenih Američkih Država Hrvatskoj u modernizaciji Oružanih snaga.”

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Mirko Šundov posebno se zahvalio Veleposlanstvu SAD-a u Zagrebu, Uredu za obrambenu suradnju, Nacionalnoj gardi Minnesote te Zapovjedništvu Američkih snaga za Europu kazavši kako će s današnjim danom doći do podizanja na višu razinu kompatibilnosti i interoperabilnosti Hrvatske vojske sa saveznicima i partnerima:” Za Republiku Hrvatsku Sjedinjene Američke Države su najvažniji strateški partner u održavanju i razvijanju hrvatskih obrambenih sposobnosti. Naša ambicija je dostignutu razinu sposobnosti održavati i unaprijediti.”

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Kontrolno-nadzorni toranj će omogućiti uspješno vođenje i nadzor obuke i vježbi s bojnim gađanjem na zrakoplovnom strelištu vojnog poligona na Slunju

Kontrolno – nadzorni toranj (Range Control Tower) kojeg je na vojnom poligonu “E. Kvaternik” na Slunju izgradilo Zapovjedništvo Američkih zrakoplovnih snaga u Europi (United States Air Force in Europe – USAFE), osigurat će sigurno i uspješno vođenje i nadzor obuke i vježbi s bojnim gađanjem na zrakoplovnom strelištu vojnog poligona “Eugen Kvaternik” na Slunju. Projekt izgradnje JTAC tornja financiran je od strane Zapovjedništva američkih zračnih snaga u Europi (United States Air Force in Europe – USAFE) u ukupnom iznosu od 850 000 dolara. JTAC – Joint Terminal Attack Controller – kontrolori bliske zračne potpore, kvalificirani su pripadnici oružanih snaga, koji s određenog položaja upravljaju djelovanjem borbenih zrakoplova koji provode blisku zračnu potporu i druge napadne zračne operacije.

Izgradnja kontrolno – nadzornog tornja inicirana je od strane pripadnika hrvatske i američke vojske, nakon višegodišnje suradnje u provedbi zajedničke obuke i vježbi.

Korištenje RC tornja omogućit će naprednu obuku na bilateralnoj razini između postrojbi Hrvatske vojske i USAFE, razvoj i održavanje JTAC sposobnosti, implementaciju operativnih i sigurnosnih procedura u obuci prednjih zračnih kontrolora/JTAC OS RH i zračnih snaga USAFE prvenstveno iz zračne baze Aviano koji nemaju sličnih mogućnosti obuke u Italiji, zatim unaprjeđenje obuke posada helikoptera Kiowa Warrior OH 58D, a u bliskoj budućnosti i u obuci pilota helikoptera MH-60 Black Hawk i pilota novih borbenih aviona, a postrojbama HKoV-a potpuni nadzor i kontrolu združenih vatri na poligonu, kontrolu uporabe zračne potpore kao i koordinaciju upotrebe bespilotnih letjelica tijekom vježbi i uvježbavanja postrojbi.

Događaju su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država Robert Kohorst, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Mirko Šundov, zamjenik načelnika Glavnog stožera general pukovnik Drago Matanović, posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul i ostali visoki uzvanici.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Foto: MORH/ J. Kopi, morh.hr


* kontrolno-nadzorni_toranj_slunj-04102019_09.jpg (514.15 KB, 1200x799 - viewed 85 times.)

* kontrolno-nadzorni_toranj_slunj-04102019_18.jpg (98.44 KB, 1200x800 - viewed 73 times.)

* kontrolno-nadzorni_toranj_slunj-04102019_11.jpg (523.8 KB, 1200x1803 - viewed 86 times.)

* kontrolno-nadzorni_toranj_slunj-04102019_12.jpg (108.02 KB, 1200x800 - viewed 53 times.)

* kontrolno-nadzorni_toranj_slunj-04102019_20.jpg (206.14 KB, 1200x800 - viewed 105 times.)

* kontrolno-nadzorni_toranj_slunj-04102019_03.jpg (70.39 KB, 1200x869 - viewed 65 times.)

* kontrolno-nadzorni_toranj_slunj-04102019_23.jpg (176.89 KB, 1200x800 - viewed 71 times.)

* kontrolno-nadzorni_toranj_slunj-04102019_19.jpg (306.32 KB, 1200x799 - viewed 66 times.)
« Last Edit: October 21, 2019, 06:54:10 pm by leut » Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 12 357


#vragu i rat#


« Reply #803 on: October 21, 2019, 04:35:40 pm »

Opa. Dobili "kanađanku" na poklon i to još na nogarima, ajde neka, blagodarim.  Tongue

poz.
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #804 on: November 09, 2019, 07:19:14 pm »

Proračunska sredstva za modernizaciju se smanjuju, odnosno ostaju neiskorištena zbog kašnjenja projekata. Kasni sve, od aviona, obalnih ophodnih brodova, oružnih stanica 30mm s PO raketama (DUOS 30L) za BOV Patria, puškostrojnica, novih LPRS PZO sustava i PO raketa itd. Nadam se da će slijedeće godine biti bolje, predizborna je godina pa možda i bude nešto. Najavljuje se nabava/donacija 60 BVP-a Bradley, po nekim izvorima verzija M2A2 ODS.

02.11.2019.

MINISTAR OBRANE

Krstičević: U 4. godini mandata nabavljat ću oružane sustave!

Proračun MORH-a u 2020. raste na 5,34 mlrd. kuna, no nema stavke o eskadrili, nabava će očito ići iz državne blagajne


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Damir Krstičević, Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Ni u 2019. Ministarstvo obrane nije se još do kraja oporavilo od posljedica propasti već uglavljenog posla oko nabave eskadrile višenamjenskih borbenih zrakoplova. U vojnom proračunu za 2018. i 2019., naime, postojala je stavka od po 360 milijuna kuna, namijenjena otplati prvih dviju rata desetogodišnjeg kredita za avione, no kako je posao obustavljen, u 2018. je taj novac ostao nepotrošen. Naprotiv, to nije bio jedini gubitak, jer je MORH potrošio čak 450 milijuna manje od planiranih 4,8 milijardi kuna. U 2019. MORH je opet bio u minusu, ali manjem, te je umjesto planiranih 5 mlrd potrošeno oko 260 milijuna kuna manje. Proračun za 2020., pak, i dalje raste, te sada iznosi 5,34 mlrd kuna. No pogledaju li se planirane stavke, zbunjuje ona o nabavi borbene eskadrile (VBA), za koju je rezervirano tek – 100.000 kn!? Ako znamo da u 2020. i nije trebalo biti plaćanja vezano uz borbene zrakoplove, jer su iz Vlade najavljivali da će međuresorno povjerenstvo tek krajem 2020. potpisivati ugovore za nabavu, čudi što ni u projekcijama vojnog proračuna za 2021. i 2022. godinu također nisu predviđena sredstva za to.

Novi, a ne rabljeni sustavi

To, međutim, ne znači da eventualne nabave aviona neće biti, jer u MORH-u neslužbeno potvrđuju da računaju na model koji rabe i mnoge druge države kada je riječ o nabavama izrazito skupih oružanih sustava, naime ona se odvija izravno iz državne blagajne, putem Ministarstva financija, kako prevelike stavke ne bi “uništile” vojni proračun.

Na kritike kako u tri godine nije nabavio nijedan vredniji oružani sustav, ministar obrane kaže da je u prvim godinama bio usredotočen na popravljanje onoga što su njegovi prethodnici uspjeli pokvariti ili uništiti unutar vojnog sustava. Primjerice, trebao je vratiti dodatke na plaću, podignuti plaće, pojačati obuku, vratiti vojsku u granične hrvatske gradove, uključujući i Vukovar. Kaže da su za Oružane snage do sada uglavnom nabavljani rabljeni oružani sustavi, poput Panzer haubica, MRAP-ova, te helikoptera Kiowa Warriors, dok u njegovom mandatu stižu novi, poput američkih helikoptera Black Hawk. Krstičević kaže da će četvrtu godinu svog mandata posvetiti primarno nabavi značajnijih oružanih sustava.

O Bradleyima se pregovara

Ta njegova namjera, istina, baš se i ne može iščitati iz plana proračuna za 2020., kao ni iz projekcija proračuna za iduće dvije godine, jer tamo nema nabave aviona, helikoptera, ni borbenih oklopnih vozila Bradley. Ako će nabava aviona ići iz državne blagajne, a ne vojnog proračuna, nabava helikoptera i Bradleya ide iz vojnog proračuna, što znači da će ga Krstičević morati rebalansirati. U MORH-u kažu da i nisu mogli otvoriti stavke za oružane sustave oko čije se nabave još pregovara. Plan za nabavu ukupno 10 “Crnih jastreba” postoji, kao i prihvaćanje američke donacije od 60-tak BOV-ova Bradley, za koje će trebati izdvojiti 30 milijuna eura za opremu, obuku i naoružanje koje uključuje protuoklopne, vjerojatno i protuavionske rakete. Od većih nabava postoji stavka “Obalno ophodni brod (OOB)”, za sve tri iduće godine, u iznosu od 76,4 do 79 milijuna kuna, što odgovara gradnji ophodnih brodova na temelju prototipa sagrađenog u splitskom Brodosplitu, koji je HRM preuzela 2019.

U proračunu za 2020. više će se novca potrošiti za obuku i vježbe, oko 500 mil, kn, u odnosu na 464 mil. u 2019. Za mirovne misije u svijetu HV će utrošiti više novca, 173 mil. kn, (u 2019. 141 mil.) jer se naši vojnici iduće godine vraćaju na rotaciju u Litvi. Za modernizaciju komunikacijskih sustava ide 288 mil. kn, za cyber sigurnost 38,8 mil. kn, a na plaće oko 2,8 mlrd kn.


Autor: Davor Ivanković, Večernji.hr


* DamirKrsticevicPixsell.jpeg (152.31 KB, 1617x1080 - viewed 57 times.)
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 12 357


#vragu i rat#


« Reply #805 on: November 10, 2019, 05:09:23 pm »

Evo neću komentirati ništa zločesto, ova vlada je odlučila maximalno štelit proračun da izgleda šta ljepše.
Valjda da bi nas primili u "šengen", a dali je to dobro ili loše ...

Samo ću dodati da sam malo listao javnu nabavu MORH-a i vidio da remont "kraljeva" debelo kasni.

poz.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 024


« Reply #806 on: November 13, 2019, 06:06:54 pm »

Не разумем зашто касни све осим за авионе? За авионе, па и бродове је јасно шта је проблем, али остало? У чему је проблем ако има пара? Ако су оружне станице уговорене, а испоручилац касни неоправдано, треба му "лупити" пенале. Обални бродови, колико ја ценим ће каснити јер се каснило са почетком и одлагао завршетак оног првог брода. И опет ће каснити јер га ради домаће бродоградилиште које изгледа има проблема са финансијама (солвентност).
Logged
dead1
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 560


« Reply #807 on: November 13, 2019, 11:49:04 pm »

Planira se obnova desantskog minoplogaca DBM-81 Cetina:

https://obris.org/hrvatska/pocele-pripreme-za-modernizaciju-dbm-81-cetina/
Logged
fazan
Moderator
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 913


« Reply #808 on: November 14, 2019, 01:04:04 am »

To, međutim, ne znači da eventualne nabave aviona neće biti, jer u MORH-u neslužbeno potvrđuju da računaju na model koji rabe i mnoge druge države kada je riječ o nabavama izrazito skupih oružanih sustava, naime ona se odvija izravno iz državne blagajne, putem Ministarstva financija, kako prevelike stavke ne bi “uništile” vojni proračun.

Хрватска је под притиском да повећа војни буџет, а они хоће набавку авиона да провуку изван војног буџета?
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 12 357


#vragu i rat#


« Reply #809 on: November 27, 2019, 06:05:49 pm »

Nastavak članka koji sam postavio u temi o nabavci oklopnjaka.
Živi bili pa vidjeli. 

----------------------

Uz projekt Bradley, Krstičević je na današnjoj konferenciji naveo još dva prioritetna projekta modernizacije i opremanja HV-a koji će biti realizirani u sljedećem razdoblju.

Nakon Bradleyja, drugi je nabava višenamjenskog borbenog zrakoplova četvrte generacije. Poručio je da će međuresorno Vladino povjerenstvo vrlo skoro uputiti zahtjev za ponudu prema potencijalnim ponuditeljima kako bi iduće godine mogli potpisali ugovor o nabavi aviona te ostvariti naš dugo sanjani san. Treći prioritetni projekt je nabava četiriju helikoptera Blackhawk. S tim u vezi Krstičević je izrazio nadu da će nacionalnom procedurom do kraja godine biti prihvaćena američka ponuda te će se krenuti u obnovu "helikopterskih sposobnosti".

Uz te projekte, ministar je najavio daljnji razvoj bespilotnih zrakoplovnih sustava, uvođenje novog taktičkog radiouređaja i puškostrojnice u NATO-ovu kalibru u Hrvatsku vojsku, jačanje obavještajnih sposobnosti te gradnju tvornice streljiva.
Hrvatska obrambena industrija danas ima 3000 zaposlenika i ostvaruje rezultate koji ju stavljaju na čelo ukupne gospodarske slike u Hrvatskoj s godišnjom proizvodnjom u vrijednosti od oko 200 milijuna eura. Gore navedeni projekti modernizacije HV-a, prema ministrovim riječima, omogućavaju domaćim tvrtkama otvaranje suradnje s tvrtkama iz partnerskih zemalja, što se smatra najvećom prilikom za hrvatsku obrambenu industriju u sljedećem razdoblju.

https://www.jutarnji.hr/
Logged
Pages:  1 ... 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 [54] 55 56 57 58 59   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.052 seconds with 23 queries.