PALUBA
February 24, 2024, 01:26:05 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Pravilnik za prenošenje vesti na forumu PalubaInfo
 
   Home   Help Login Register  

Prijatelji

▼▼▼▼

Mesto za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 [47] 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59   Go Down
  Print  
Author Topic: Razvoj, modernizacija i opremanje OS Republike Hrvatske  (Read 342882 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
leut
Počasni član foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #690 on: February 06, 2017, 09:01:32 am »

U ugovoru sigurno postoje stavke koje Hrvatsku obvezuju da određene dijelove, radove i usluge nabavlja direktno od američkih proizvođača, ali održavanje vozila M-ATV u I. i II. stupnju bi se trebalo vršiti u Hrvatskoj, vlastitim snagama. U Središtu za obuku i doktrinu logistike (SzOiDL), Zapovjedništva za potporu provodeno je već nekoliko ciklusa obuke mehaničara. Na prvim tečajevima obuku su pružali i nadzirali američki instruktori. Dakle, izmjena ulja i slični zahvati se mogu obavljati samostalno. Održavanje vozila će se provoditi u matičnim postrojbama i Remontnom zavodu Zapovjedništva za potporu.

Što se neprobojnih stakala tiče, novine pišu da su prva stakla nabavljana preko SAD-a da bi se potom uspostavio kontakt direktno sa izraelskim proizvođačem te su se tako dobile znatno povoljnije cijene. Iz ovoga proizlazi da spomenuti ugovori nisu baš restriktivni po pitanju održavanja i nabave dijelova.

Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 12 357


#vragu i rat#


« Reply #691 on: March 27, 2017, 05:34:44 pm »

27.3.2017
Primopredaja simulacijskog sustava SATTS

U  vojarni “Pukovnik Predrag Matanović” u Petrinji danas je, u ponedjeljak 27. ožujka 2017., održana svečanost primopredaje simulacijskog sustava SATTS (Small Arms Tactical Training Simulation). Sustav koji služi obuci pješaštva donacija je Sjedinjenih Američkih Država Republici Hrvatskoj koja, zajedno s troškovima obuke i osiguravanjem pričuvnih dijelova, vrijedi oko 1 milijun američkih dolara. Hrvatska i američka izaslanstva koja su nazočila svečanosti predvodili su potpredsjednik vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević i veleposlanica SAD-a u RH Julieta Valls Noyes.

„Uvjeren sam kako vrijednost ove donacije i njezin značaj daleko nadilaze njezinu materijalnu vrijednost, jer ona je još jedan dokaz razvijene obrambeno-sigurnosne suradnje Hrvatske i Sjedinjenih Država koje su naš najvažniji, strateški partner“, istaknuo je ministar Krstičević. Uz uvjerenje da će se čvrsto savezništvo i iskreno partnerstvo nastaviti kroz zajednički doprinos međunarodnoj sigurnosti i stabilnosti, ministar je naglasio da SATTS ne predstavlja prvu donaciju, a dosadašnja pomoć SAD-a znatno je ojačala sposobnosti OSRH, ne samo kroz nabave oružanih sustava, već i kroz zajedničke vojne vježbe i obuke.
Veleposlanica Valls Noyes je istaknula da Republika Hrvatska bitan partner SAD-a koji na obrambeno-sigurnosnom području daje veliki doprinos u međunarodnim operacijama, ali je i stabilizirajući faktor u okruženju. Govoreći o donaciji sustava SATTS, izrazila je uvjerenje da će on imati pozitivan i vidljiv utjecaj na borbenu spremnost pripadnika OSRH koji će se na njemu obučavati i da će biti dobra dopuna vježbama na terenu, najviše zahvaljujući svojoj realističnosti.

Sustav SATTS virtualno je strelište s 10 linija za obuku, uvježbavanje i gađanje u zatvorenom prostoru bez korištenja bojevog streljiva i koristi se za pojedinačnu i zajedničku obuku. Okruženje u kojem se provodi obuka može se kreirati putem računala i projicirati na zaslone, simulirajući različite scenarije i uvjete, primjerice pustinju, planine ili naseljena mjesta. Na virtualnom strelištu može se rabiti više simulacijskih programa, baš kao i vrsta simulatorskih oružja, a u najvećoj mjeri će ga koristiti mehanizirane bojne “Tigrovi” i “Gromovi” Gardijske mehanizirane brigade, koje su i  smještene u vojarni u Petrinji.  Virtualna obuka provodi se radi usavršavanja pojedinačnih i postrojbenih vještina u taktikama, tehnikama i procedurama prije bojne obuke. Zahvaljujući sustavu SATTS,  na sposobnostima vezanim uz streljačko naoružanje moći će se raditi tijekom cijele godine i u bilo kojim vremenskim uvjetima prije obuke na zemljištu i gađanja bojevim streljivom.

https://www.morh.hr/


* 1saat1.jpg (341.58 KB, 1200x800 - viewed 92 times.)

* 1saat2.jpg (320.83 KB, 1200x800 - viewed 74 times.)

* 1saat3.jpg (622.67 KB, 1200x800 - viewed 89 times.)
« Last Edit: March 27, 2017, 05:37:29 pm by Solaris » Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 12 357


#vragu i rat#


« Reply #692 on: March 27, 2017, 05:37:59 pm »

Više detalja o sistemu.

http://www.indracompany.com/sites/default/files/indra_sac.pdf

poz.
Logged
brodarski
Stručni saradnik - istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 12 250« Reply #693 on: March 27, 2017, 06:43:42 pm »

S 10 linija? Što pod tim podrazumjeva?
Logged
leut
Počasni član foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #694 on: April 01, 2017, 11:22:47 pm »

S 10 linija? Što pod tim podrazumjeva?


Na portalu obris.org piše da ima 10 paralelnih vježbovnih linija za pojedinačnu ili skupnu obuku, što bi po meni značilo da ga istovremeno može koristiti 10 korisnika.

U spomenuti sustav je uključeno 9 tipova naoružanja, i to pištolj Beretta M9, sačmarica Winchester M1200, snajper Remington Model 700, jurišne puške M16A2 i M4A1, puškostrojnice M240B i M249, automatski bacač granata MK 19 te protuoklopni bacač M136 AT4. Razmišlja se i o verziji VHS za ovaj sustav, što opet ovisi o uvjetima donacije, licenciji itd.

Više u članku: SATTS - virtualno strelište za OS RH
Logged
leut
Počasni član foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #695 on: April 29, 2017, 09:21:25 pm »

Broj 523 | 06.04.2017

Simulacijski sustav SATTS

Virtualno strelište SATTS (Small Arms Tactical Training Simulation) donacija je SAD-a Oružanim snagama RH koja je, s pričuvnim dijelovima i obukom, vrijedna oko milijun dolara. Realan, ekonomičan i uporabljiv u svim vremenskim uvjetima, sustav već pridonosi boljim rezultatima Tigrova i Gromova na vježbovno-obučnim gađanjima na terenu s bojnim streljivom


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Tim razvodnika Dalibora Semaka u stavu "Pozor!" spreman je za vježbu gađanja. Četvorica su vojnika iz Izvidničkog voda Zapovjedne satnije Tigrova i pripadaju onoj specijalnosti od koje se uvijek traži dimenzija više, pa i u ionako elitnoj brigadi. Na zapovijed uzimaju puške i puškostrojnicu te započinju paljbu. Pogodci su brzi i precizni, dobro grupirani. No, nije stradala nikakva drvena ili metalna meta, nego protivničko ljudstvo i vozila. Ipak, žrtava i materijalne štete nema. Protivnik je virtualan, a naše je izvidnike napao iz golemog zaslona. Osim toga, protivnički zapovjednik također nosi oznake Tigrova Gardijske mehanizirane brigade i sjedi za jednostavnim osobnim računalom (PC), onakvim kakvo imamo kod kuće ili na poslu. On je vojnik Mario Galić i operater je simulacijskog sustava SATTS (Small Arms Tactical Training Simulation), te šalje neuspješne napade na naše vojnike.

U jednom trenutku tim pred sobom ima obične mete na klasičnom strelištu, da bi se ubrzo prebacio u pustinju, pa na planinu, a već nakon nekoliko sekundi pošao osvojiti most u naselju punom izrešetanih građevina. Paljba je učestala i odjekuje u velikoj novoj dvorani u vojarni "Pukovnik Predrag Matanović" u Petrinji, ali ipak nije preglasna. Tu je i dovikivanje vojnika, jer oni poštuju procedure kojih se mora držati napadnuti tim, a preživljavanje im (u ovom slučaju, srećom, rezultati gađanja), ovisi o tome koliko su usklađeni. Naravno, oružje je također simulacijsko i ispaljuje virtualno streljivo, premda je po fizičkim značajkama (masa, veličina) slično pravom. Te su nam replike manje poznate, jer podrijetlo mu je američko.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Simulator već u uporabi

SATTS je donacija SAD-a Oružanim snagama Republike Hrvatske koja je, s pričuvnim dijelovima i obukom, vrijedna oko milijun dolara i replike VHS-a ili Kalašnjikova (barem zasad) nisu razvijene. No, namjena SATTS-a i nije prilagodba određenom tipu puške, puškostrojnice ili protuoklopnog sredstva, nego usavršavanje pojedinačnih i postrojbenih vještina u taktikama, tehnikama i procedurama prije obuke na terenu s bojnim streljivom, a u cilju održavanja sposobnosti vojnika za rukovanje sustavima naoružanja. Zahvaljujući prilagodljivosti, realističnosti i činjenici da se obučava i vježba u zatvorenom prostoru u vojarni, sustav pruža obuku bez obzira na vremenske uvjete, usto i ekonomičnu (potonje je, naravno, značajka svih virtualnih simulacija). Nazočimo prezentaciji Tigrova na dan svečane primopredaje simulatora, no oni ga koriste već neko vrijeme, a u novoj dvorani od dvjestotinjak četvornih metara SATTS je smješten od početka 2017. godine. Kad vojnik Galić sjedi za računalom, rukovanje sustavom čini se jednostavnim, no sam kaže da je dosta složeno, treba vremena da se pohvataju svi detalji, a ni tu učenje ne prestaje. "Kreiramo mape za gađanje, razna strelišta, radimo kalibracije... i sve to zajedno treba funkcionirati kao cjelina," objašnjava nam operater. Čini se da mu velik broj dostupnih računalnih programa omogućuje i kreativnost. Detalja je stvarno mnogo: u trenutku na zaslon može poslati, npr., pticu koju strijelci ne bi smjeli gađati i tako otkriti položaj. "Dakle, imamo 25 scenarija, a možemo ih napraviti još bezbroj i sami kreirati protivnike, sve vrste vozila i naoružanja," nastavlja Galić. Dodaje da se scenariji dogovaraju sa zapovjednicima postrojbi koje dolaze na gađanje i opisuju svoje ciljeve: "Recimo, žele uvježbati obranu glavnih vrata kampa, mi napravimo takvo okruženje, vojnici se postave u liniju pred zaslon, čuvaju vrata, a mi im šaljemo napadače."

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Izgleda da je nova simulacija brzo postala popularna među Tigrovima i njihovim kolegama Gromovima, s kojima dijele vojarnu u Petrinji. "Sve izgleda vrlo realno i vojnici se brzo užive u simulaciju," potvrđuju nam vojnik Galić i voditelj SATTS-a razvodnik Boris Kardoš, koji ne kriju da je rad na sustavu zanimljiv. O samom osjećaju ulaska u virtualnu zasjedu brzo nam stiže i potvrda iz prve ruke. Nakon gađanja, razvodnik Semak i njegova ekipa odmah na zaslon dobivaju rezultate, pogodci i reakcije mjere se iznimno detaljno, a uvježbanost te obučenost vojnika mogu se izraziti konkretnim brojevima. "Naravno da nam se obuka sviđa, no najbitnije od svega je što se pokazalo da, nakon obuke na simulatoru, postižemo i bolje rezultate na bojnom gađanju na terenu. Izvrsno je i što možemo raditi kao tim ili desetina te provjeravati svoje reakcije na kontakte, na zasjede, u urbanom području... Možemo se utrenirati u vrlo kratkom vremenu: nakon svakog gađanja odmah možemo vidjeti dobre i loše strane te početi raditi na korekcijama," u jednom dahu izgovara čelnik izvidničkog tima. Nismo izdržali da ga ne pitamo o rivalstvu među postrojbama. "Naravno, već pri gađanju u timu nastojimo biti što bolji i kao pojedinci, a na razini desetina počinje malo veće rivalstvo," smije se razvodnik.

Svečana primopredaja

Svečana primopredaja simulacijskog sustava SATTS održana je 27. ožujka u nazočnosti hrvatskog i američkog izaslanstva. Hrvatsko izaslanstvo predvodio je potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, a američko veleposlanica SAD-a u RH Julieta Valls Noyes.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
"Uvjeren sam kako vrijednost ove donacije i njezin značaj daleko nadilaze materijalnu vrijednost, jer ona je još jedan dokaz razvijene obrambeno-sigurnosne suradnje Hrvatske i Sjedinjenih Država koje su naš najvažniji, strateški partner," istaknuo je ministar Krstičević. Uz uvjerenje da će se čvrsto savezništvo i iskreno partnerstvo nastaviti zajedničkim doprinosom međunarodnoj sigurnosti i stabilnosti, ministar je naglasio da SATTS nije prva donacija, a dosadašnja pomoć SAD-a znatno je ojačala sposobnosti OSRH, ne samo kroz nabave oružnih sustava, nego i kroz zajedničke vojne vježbe i obuke.

Veleposlanica Valls Noyes istaknula je da je Republika Hrvatska bitan partner SAD-a, koji na obrambeno-sigurnosnom području daje velik doprinos u međunarodnim operacijama, ali je i stabilizirajući faktor u okruženju. Govoreći o donaciji sustava SATTS, izrazila je uvjerenje da će pozitivno i vidljivo utjecati na borbenu spremnost pripadnika OSRH koji će se na njemu obučavati i da će biti dobra dopuna vježbama na terenu, najviše zahvaljujući svojoj realističnosti.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
SATTS ukratko

SATTS (Small Arms Tactical Training Simulation), sustav za taktičku obuku pješačkim oružjem virtualno je strelište s deset staza za gađanje školskim streljivom. Koristi se za pojedinačnu i skupnu obuku iz preciznog gađanja.

Okruženje u kojem se provodi obuka može se računalno kreirati te projicirati na zaslone, simulirajući različite scenarije i uvjete, primjerice pustinju, planine ili naseljena mjesta.
Virtualno strelište sastoji se od sljedećih simulacija:
• Course of Fire – pruža mogućnost obuke za četiri strijelca na jednoj crti
• Skill Drills – uključuje razne vježbe s naoružanjem koje se fokusiraju na poboljšanje vremena, točnosti i vještine u donošenju odluka
• VBS 3 – koristi se za vježbanje taktičkih drilova i to:
 - ponavljanje misija / upoznavanje s terenom, analiza situacije
 - zajedničko uvježbavanje timova s mogućnošću korištenja različitog oružja
 - uvježbavanje u različitim vremenskim i terenskim uvjetima.

U obuci se koristi simulatorsko oružje kojim se simuliraju osjeti i zvukovi karakteristični za stvarno oružje i to: pištolj M9, borbena sačmarica M1200, snajper Remington 700 (s optikom), jurišna puška M4, strojnica M240B, automatski bacač granata MK19, laka strojnica M249, protuoklopni sustav AT4, jurišna puška M16.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Domagoj VLAHOVIĆ, Snimio: Josip KOPI, Hrvatski vojnik


* 523-satts-6.jpg (1238.48 KB, 750x499 - viewed 72 times.)

* 523-satts-4.jpg (1085.25 KB, 750x499 - viewed 88 times.)

* 523-satts-2.jpg (1099.06 KB, 750x499 - viewed 67 times.)

* 523-satts-9.jpg (1082.63 KB, 750x499 - viewed 94 times.)

* 523-satts-8.jpg (1085.04 KB, 750x499 - viewed 64 times.)

* 523-satts-3.jpg (1066.39 KB, 750x499 - viewed 156 times.)

* 523-satts-5.jpg (1082.95 KB, 750x499 - viewed 68 times.)
Logged
leut
Počasni član foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #696 on: May 03, 2017, 09:19:00 am »

U dopuni Plana nabave za 2017. godinu ubačeno je i slijedeće:

Usluga održavanja besposadnih letjelica tipa „BOJNIK“
Usluge održavanja besposadnih letjelica tipa „SKYLARK“
Usluge održavanja besposadnih letjelica tipa „VX“

Prva dva tipa su mi poznata, ali koja je besposadna letjelica tipa „VX“?
Logged
pvanja
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 275« Reply #697 on: May 03, 2017, 01:08:39 pm »

BL BOJNIK M-99
https://hr.wikipedia.org/wiki/BL_M-99_Bojnik
Logged
leut
Počasni član foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #698 on: May 19, 2017, 12:00:59 pm »

Koji se uređaj nalazi na M-ATV, ispred/između prednjih vjetrobranskih stakala? Nisam ga dosada zamijetio.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Foto: OSRH/S. Brigljević, morh.hr


* mini_18052017_10.jpg (271.95 KB, 1200x866 - viewed 270 times.)
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 12 357


#vragu i rat#


« Reply #699 on: August 14, 2017, 03:58:21 pm »

ODLUKA
POSAO VRIJEDAN VIŠE OD 200 MILIJUNA: HRVATSKI HELIKOPTERI LETE U RUSIJU!
Vlada odbila Ukrajince, 10 letjelica na remont šalje tvrtki Vertoleti Russia
Krešimir Žabec
14.08.2017.

Deset mjeseci nakon raspisivanja natječaja, Ministarstvo obrane izabralo je rusku tvrtku Vertoleti Russia za remont 10 helikoptera MI 171SH. “Odabrana je ponuda ponuditelja koji je dokazao sposobnost za izvršenje predmeta nabave, sukladno tehničkoj specifikaciji i iskazao prihvatljivu cijenu u okvirima odobrenih financijskih sredstava.

Za tu uslugu planirano je ukupno 207 milijuna kuna, a za završetak remonta, sukladno pregovorima, planirano je 20 mjeseci”, tvrde u MORH-u. Iako naši sugovornici tvrde kako ništa nije riješeno dok se ugovor ne potpiše, odabir podizvođača Zrakoplovno-tehničkog centra, koji je nositelj remonta, prema svemu sudeći, gotova je stvar.

Prizemljeni na Plesu

Prema neslužbenim informacijama, potpisivanje ugovora očekuje se krajem ovog mjeseca. Deset najmlađih helikoptera u sastavu Ratnog zrakoplovstva ne leti već nekoliko mjeseci zbog isteka resursa i parkirani su na vojnom dijelu aerodroma Pleso. Iako su u Ministarstvu obrane vrlo dobro znali kada će helikopteri morati biti spušteni, to je pred saborskim Odborom za obranu najavio državni tajnik u MORH-u Tomislav Ivić, natječaj nije završen, a pred ljetnu sezonu zrakoplovstvo je bez najboljih helikoptera.

Postupak nabave provodi Samostalni sektor za postupke javne nabave MORH-a, a postupak odabira izvođača u nadležnosti je ZTC-a, koji je s partnerom odgovoran za remont. Naime, ZTC je u mogućnosti provesti tek jedan dio remonta te mu je potreban strani partner, za čiji je izbor potrebna suglasnost MORH-a. ZTC je krajem prošle godine preko pozivnog natječaja poslao obavijesti remontnim zavodima u Rusiji, Poljskoj, Ukrajini, Bjelorusiji, Slovačkoj da daju svoje ponude. Ministarstvo obrane inzistira da su važeće ponude samo onih Zavoda koji imaju certifikat za održavanje helikoptera Mi 171Sh. Istovremeno započinje i borba između zavoda za posao u Hrvatskoj. Tako, predsjedniku Uprave ZTC-a Pavi Krpanu stiže pismo iz ruskog zavoda Vertoleti Russia, u kojem se navodi da oni jedini imaju originalnu remontnu dokumentaciju za taj tip helikoptera te kako oni jedini izdaju pravovaljane certifikate za remont drugim zavodima u Europi. Krpana upozoravaju na to da su certifikati koje su izdali tvrtkama Spark u Rusiji i LOM PRAGA iz Češke istekli te kako ih neće produžiti, i napominju kako važeće certifikate imaju jedino oni i zavod MVZ, također iz Rusije.

Sporni certifikati

U ožujku ove godine Povjerenstvo ZTC-a zaključuje natječaj i kao najpovoljnije odabire ponude Vertoleti Russia i ukrajinskog Ukrspecexporta, istog onog zavoda koji je remontirao hrvatske MiG-ove. Zaključak upućuju MORH-u i od njih traže da odaberu koji će od ova dva zavoda sudjelovati u remontu. No, MORH odbija donijeti odluku i od ZTC-a traži da ponovno od svih kontaktiranih zavoda traže dokaz o certifikatu, a predstavnici MORH-a i ZTC-a ponovno su poslani u obilazak potencijalnih partnera. Odlukom o remontu helikoptera u Rusiji Hrvatska ne krši sankcije Europske unije prema toj zemlji jer se još prije nekoliko godina dogovorilo da se one ne odnose na remont ruske tehnike.

Iako se o radi o ugovoru u vrijednosti nešto manjoj od 30 milijuna eura, on ima važne političke implikacije. Politički odnosi dviju zemalja iznimno su turbulentni. S jedne strane vlasti u Hrvatskoj, nakon višegodišnjeg ignorantskog odnosa prema toj zemlji, pokrenule su određene korake prema popravljanju odnosa. Nakon pune dvije godine imenovan je veleposlanik u Moskvi, a bivši ministar vanjskih poslova Davor Stier prije nekoliko je mjeseci bio u posjetu Rusiji te je načelno dogovoren odlazak hrvatske predsjednice u službeni posjet Moskvi.
Napeti odnosi

S druge strane, službena Moskva i dalje ne može zaboraviti inicijativu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića o mirnoj reintegraciji u Ukrajini. Nadalje, odnose opterećuje i slučaj Agrokora i Sberbanka. Osim toga, Rusija sigurno ne gleda blagonaklono na skori odlazak oko 300 hrvatskih vojnika u sklopu NATO operacije u Poljsku i Litvu na granicu s Rusijom. Ugovor MORH-a s ruskom kompanijom o remontu helikoptera u konačnici bi mogao poslužiti kao jedan segment u zatopljavanju međudržavnih odnosa.

http://www.jutarnji.hr/

Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 258


« Reply #700 on: August 14, 2017, 07:47:53 pm »

То је једини избор који колико-толико гарантује квалитет ремонта. Да ли ће се уговор и потписати зависи и од господе из НАТО.
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 12 357


#vragu i rat#


« Reply #701 on: August 14, 2017, 09:32:40 pm »

Prema nekim izvorima oni se navodno ne miješaju u ove stvari.
Vjerovatno su svjesni koliko neke članice još ovise o tehnici sa istoka.

poz.
Logged
Perun
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 657


« Reply #702 on: August 15, 2017, 01:55:21 pm »

onda bi posa moga biti napravljen kako triba
Logged
leut
Počasni član foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #703 on: September 02, 2017, 09:56:16 am »

1.9.2017.

Ministar Krstičević posjetio novi ekspedicijski kamp OSRH

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov sa suradnicima obišli su danas, u petak, 1. rujna 2017., u vojarni "Croatia" obuku pripadnika OS RH koji se obučavaju za rukovanje novim samoodrživim ekspedicijskim kampom OS RH.

Nakon obilaska ministar Krstičević i načelnik Glavnog stožera OS RH izrazili su zadovoljstvo što će se uvođenjem u uporabu ovog kampa dodatno poboljšati uvjeti života i rada pripadnika OS RH, a što će također dodatno rezultirati i stjecanjem novih znanja i sposobnosti OS RH.

Riječ je o novom kampu Oružanih snaga RH koji je za potrebe pripadnika OS RH nabavljen putem Programa Ministarstva vanjskih poslova SAD-a (Foreign Military Sales - FMS), kojim se olakšava prodaja američkog naoružanja, vojne opreme i usluga stranim vladama. Za navedeni kamp osigurana su sredstva u državnom proračunu RH u iznosu od 28.5 milijuna kuna, a koristit će se za smještaj pripadnika OS RH u terenskim uvjetima.

Riječ je o kampu ekspedicijskog tipa i sastoji se od 11 šatora, a primarno služi u inicijalnoj fazi ratnih, ali i mirnodopskih misija/operacija u ekstremnim uvjetima te osigurava smještaj, prehranu i higijenske potrebe za postrojbu veličine 200 vojnika. Za podizanje i uvođenje kampa u operativnu uporabu potrebno je minimalno osam do deset dobro uvježbanih vojnika, a za njegovo potpuno formiranje potrebna su tri dana.

Kamp je Zapovjedništvu za potporu u vojarnu "Croatia" isporučen u svibnju 2017., a od 21. kolovoza 2017., provodi se obuka podizanja i rukovanja pod vodstvom instruktora iz SAD-a. U trenutnoj fazi obučava se skupina od 20 pripadnika Bojne za opću logističku potporu ZzP-a i četiri pripadnika gardijskih brigada HKoV-a.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Foto: OSRH, morh.hr


Osim ovog ekspedicijskog kampa, OSRH su u poslijednjih godinu-dvije nabavile i komplet (sustav) malih šatora „Alaska“ i komplet šatora za smještaj zapovjednog mjesta (tzv. zapovjedni šator), a o obuci za njihovo korištenje smo pisali >ovdje<.


* obilazak_01092017_01.jpg (201.37 KB, 1200x800 - viewed 56 times.)

* obilazak_01092017_02.jpg (262.28 KB, 1200x800 - viewed 56 times.)

* obilazak_01092017_03.jpg (182.72 KB, 1200x800 - viewed 48 times.)

* obilazak_01092017_04.jpg (218.79 KB, 1200x800 - viewed 63 times.)

* obilazak_01092017_05.jpg (170.32 KB, 1200x800 - viewed 191 times.)

* obilazak_01092017_06.jpg (205.05 KB, 1200x800 - viewed 46 times.)

* obilazak_01092017_07.jpg (174.78 KB, 1200x729 - viewed 61 times.)
« Last Edit: September 02, 2017, 10:10:12 am by leut » Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 258


« Reply #704 on: September 03, 2017, 09:10:15 pm »

Ни са овим "посебним" ценама није ни мало јефтино. Ипак, треба то видети уживо па дати оцену вреди ли. Вероватно да вреди.
Logged
Pages:  1 ... 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 [47] 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Prijatelji

▼▼▼▼

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.035 seconds with 24 queries.