PALUBA
April 13, 2024, 01:42:25 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Ovde možete pogledati te poručiti knjigu "Ešalon" jedan od autora je srpski podoficir i naš global moderator Kubovac
"Istorija razvoja sovjetskih i ruskih radara, komandno-informacionih sistema i sistema automatizacije"
 
   Home   Help Login Register  

Prijatelji

▼▼▼▼

Mesto za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 [55] 56 57 58 59   Go Down
  Print  
Author Topic: Razvoj, modernizacija i opremanje OS Republike Hrvatske  (Read 346321 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 12 357


#vragu i rat#


« Reply #810 on: December 30, 2019, 06:35:45 pm »

Nabavilo se nešto noćnih uređaja za NATO misije.
Zna li se o kojoj opremi se radi?

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
izvor


poz.


* noćni1.jpg (581.64 KB, 1200x799 - viewed 111 times.)

* noćni2.jpg (711.05 KB, 1200x799 - viewed 104 times.)
Logged
leut
Počasni član foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #811 on: February 17, 2020, 08:32:03 pm »

17.02.2020.

Potpisani ugovori o nabavi vojne opreme s 38 hrvatskih tvrtki

Riječ je o nabavi vojne opreme, usluga i radova u ukupnom iznosu većem od 453 milijuna kuna, što je oko 140 milijuna kuna više u odnosu na 2019. godinu


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
U nazočnosti najviših predstavnika Ministarstva obrane Republike Hrvatske, Hrvatske vojske i Hrvatske gospodarske komore u Ministarstvu obrane u Zagrebu je u ponedjeljak, 17. veljače 2020. godine održano potpisivanje ugovora s proizvođačima vojne opreme.

Riječ je o potpisivanju 38 ugovora s hrvatskim tvrtkama o nabavi vojne opreme, usluga i radova u ukupnom iznosu većem od 453 milijuna kuna, što predstavlja oko 140 milijuna kuna više u odnosu na prethodnu godinu.

Ugovore s hrvatskim tvrtkama potpisao je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević koji je u toj prigodi još jednom naglasio kako su upravo hrvatski vojnici u potpunosti opremljeni naoružanjem i opremom hrvatskih proizvođača te kako njihovo sudjelovanje u međunarodnim misijama i operacijama, služi kao izvrsna referenca prilikom natječaja hrvatskih tvrtki na svjetskim tržištima.

“Ovi ugovori predstavljaju značajan doprinos hrvatskom gospodarstvu i pokazuju kako Ministarstvo obrane nije samo potrošač, već generator razvoja i promotor hrvatskih proizvoda”, rekao je Krstičević i objasnio kako se upravo na ovaj način, domaćim proizvođačima pruža sigurnost i pomaže u planiranju godišnje proizvodnje.

Krstičević: Nema snažne i jake Hrvatske vojske bez snažne domaće industrije

Ministar obrane istaknuo je kako se proizvode hrvatske vojne industrije ne kupuje iz razloga što su naši, već zbog njihove konkurentnosti i kvalitete.

“Dičimo se i hvalimo s obalnim ophodnim brodom proizvedenim u Brodosplitu. Početne teškoće koje smo imali tijekom gradnje prototipa otklonjene su i ove godine započinjemo gradnju prvog iz serije obalnih ophodnih brodova. Naš Đuro Đaković ove godine završava s generalnom revizijom tenkova M-84. Potencijal ove tvrtke vidimo u daljnjoj modernizaciji navedenih tenkova, ali i u nadolazećem projektu opremanja Hrvatske vojske impresivnim borbenim vozilima pješaštva Bradley”, rekao je ministar i dodao kako sve hrvatske tvrtke, imaju potporu pogotovo kada je riječ o inovacijama i o ulaganju u nove tehnologije.

Ministar Krstičević tako je najavio kako se predaja drugog obalnog ophodnog broda planira na Dan HRM-a 18. rujna 2021., predaja druga dva do 2022. godine dok će posljednji, peti obalni ophodni brod biti u rukama HRM-a do 2023. godine.

“Hrvatska vojska i hrvatska obrambena industrija usko su vezane i međusobno ovisne. Smatram kako nema snažne i jake Hrvatske vojske bez snažne domaće industrije. To je, i to uvijek mora biti naš zajednički cilj”, zaključio je ministar obrane.

U sklopu predsjedanja Vijećem Europske unije dvije konferencije o obrambenoj industriji

Također, ministar Krstičević podsjetio je i na potporu Ministarstva obrane i Hrvatske vojske razvoju hrvatske vojne industrije kroz organizaciju konferencija na temu obrambene industrije, a ove godine, najavio je ministar Krstičević, u sklopu hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, organizirat će se dvije aktivnosti važne za obrambenu industriju.

“Tako 14. ožujka organiziramo Forum za održivu energiju u obrambenom i sigurnosnom sektoru s ciljem pripreme sektora obrane za nove tehnologije poput digitalizacije, umjetne inteligencije, e-mobilnosti i drugih inovativnih energetskih sustava. Već 24. ožujka organizirat ćemo međunarodnu konferenciju u suradnji s Europskom obrambenom agencijom na temu novih mogućnosti i prilika za ojačanje europske obrambene industrije i na njoj će sudjelovati visoki predstavnici Europske unije, kao i mnogi predstavnici priznatih stranih tvrtki iz područja obrambene industrije”, najavio je ministar i dodao kako su započele pripreme za 6. međunarodni sajam vojne opreme i naoružanja ASDA koja će se sljedeće godine održati u Splitu.

Ministar obrane podsjetio i na nedavno prezentiran Plan javne nabave kazavši kako je njegovo povećanje rezultat kontinuiranog rasta obrambenog proračuna.

“U mandatu ove Vlade proračun Ministarstva obrane rastao je ukupno oko milijardu i 300 milijuna kuna, a njegov porast odrazio se i na povećanje vrijednosti ugovora koje ćemo danas potpisati”, kazao je ministar Krstičević i naglasio kako se pritom vodilo računa i o drugim resorima, odnosno njihovim potrebama i prioritetima.

Šundov: Zadovoljni hrvatski vojnik najbolji je promotor i preporuka kvalitete hrvatskih proizvoda

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov predstavnicima hrvatskih tvrtki kazao je kako se od njih očekuje razvoj novih funkcionalnih proizvoda i inovativno promišljanje, prijedlozi novih rješenja koji će omogućiti kvalitetno opremanje i modernizaciju Hrvatske vojske.

“Pred nama je odgovornost osiguranja potrebnih sredstava i umješno korištenje opreme, a pred vama razvoj i proizvodnja svega onoga što Hrvatska vojska treba za provedbu svojih zadaća. Izazov je velik na obje strane, ali uspjeh je moguć i provediv, što dokazuje i dosadašnja praksa. Zadovoljni hrvatski vojnik opremljen vašim proizvodima najbolji je promotor i preporuka kvalitete tih proizvoda”, poručio je general Šundov.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Predstavnici hrvatskih tvrtki: Čast nam je što sudjelujemo u očuvanju mira i sigurnosti

Predstavnici hrvatskih tvrtki zahvalili su Ministarstvu obrane i Hrvatskoj vojsci na potpori koju im pružaju iz godine u godinu te su se složili kako im posebnu čast i zadovoljstvo predstavlja što sudjeluju u očuvanju mira i sigurnosti.

Hrvoje Kekez iz Đuro Đaković grupe ističe kako je hrvatska obrambena industrija pokazatelj snage i jačine Hrvatske vojske te kako svi zajedno doprinose da svojim radom i proizvodima smanjuju bilo kakvu ovisnost o uvozu.

Tomislav Debeljak iz Brodosplita rekao je kako pozdravlja opremanje Hrvatske vojske prije svega hrvatskim proizvodima te je u ovoj prigodi zahvalio Vladi Republike Hrvatske na čelu s Andrejom Plenkovićem na podršci koju pružaju hrvatskim poduzetnicima.

“Odluka da se Hrvatska vojska oprema proizvodima domaćih proizvođača ne samo da je domoljubna, već prvenstveno i ekonomski opravdana. Naime, od svake kune koju danas ovdje potpisuje u državni proračun vratit će se barem 40 lipa”, objašnjava Debeljak.

Potpisani ugovori s hrvatskim tvrtkama

Aneks ugovora o gradnji Obalnih ophodnih brodova potpisan je s tvrtkom Brodosplit iz Splita.
Ugovor o održavanju raketnih topovnjača potpisan je s tvrtkama NCP grupa iz Trogira i MA-RA iz Zagreba.

Ugovor o pružanju usluge generalne revizije tenkova M-84 i zamjena radio uređaja na tenkovima sklopljen je s tvrtkom Đuro Đaković Specijalna vozila d.d. iz Slavonskog Broda.

Ugovor o isporuci višenamjenskih logističkih vozila 8X8 sa sustavom za navlačenje i kontejnerskom cisternom za vodu i gorivo vojne izvedbe sklopljen je s tvrtkom Hidraulika Kurelja d.o.o. iz Donje Stubice.

Ugovori o isporuci raznih vrsta naoružanja sklopljeni su s tvrtkom HS Produkt d.o.o. iz Karlovca.

Ugovori o isporuci borbenih zaštitnih kaciga i zaštitnih maski s filterom i torbicom sklopljeni su s tvrtkom ŠESTAN-BUSCH d.o.o. iz Preloga.

Ugovor o nabavi obuće za potrebe pripadnika Oružanih snaga RH potpisan je sa zajednicom proizvođača obuće čiji je nositelj tvrtka BOROVO d.d. Vukovar, a obuhvaća i tvrtke JELEN PROFESSIONAL d.o.o. iz Čakovec te INKOP Obuća d.o.o. Poznanovec.

Potpisani su i ugovori za različite robe i usluge sa sljedećim tvrtkama:

    GALEB d.d. Omiš – vojničko donje rublje
    ŠEŠIR d.o.o. Zagreb – kape i šeširi za službene i svečane odore
    HEMCO d.o.o. Đakovo – jakne za službene i svečane odore, kombinezoni
    Zajednica ponuditelja KROKO PiR d.o.o i URIHO – vojničke rukavice
    KOVNICA d.o.o. – grbovi za beretke, kape i šešire
    SKIPLET d.o.o. Rakitje – veste časničke
    Zajednica ponuditelja KROKO PiR d.o.o, URIHO i GALKO d.o.o. – remeni i opasači za borbenu prikrivnu odoru
    JADRAN ČARAPE TRGOVINA d.o.o. – vojničke čarape
    ČATEKS d.d., Čakovec – kišna odijela
    DAVOR PLETAČKA TRIKOTAŽA – vojničke veste
    ODJEĆA d.o.o. Zagreb – donje rublje
    Zajednica ponuditelja: KAP-KO d.o.o., ASTEKS d.o.o., JACQUARD d.o.o. i O.K.I. d.o.o. – tekstilne oznake vezene, zastavice tkane
    PODRAVKA d.d. – individualni borbeni obroci
    CROATIA OSIGURANJE d.o.o. – osiguranje od nezgode
    PLETER-USLUGE d.o.o. – usluga prehrane, namirnice i prijevoz hrane, usluga pranja i glačanja, usluga čišćenja prostora, usluga smještaja
    ZTC d.d. – Usluge održavanja zrakoplovno tehničkih materijalnih sredstava i tehničko materijalnih sredstava
    AGENCIJA ALAN d.o.o. – održavanje aviona ZLIN Z242L
    INA d.d. – isporuka kerozina
    HŽ – usluga prijevoza u željezničkom prometu
    ZET d.o.o. – usluga prijevoza u gradskom prometu.

Potpisani ugovori o nabavi vojne opreme s 38 hrvatskih tvrtki

Foto: MORH / F. Klen, morh.hr


* 20200217-potpisivanje-ugovora-01.jpg (674.81 KB, 1200x800 - viewed 75 times.)

* 20200217-potpisivanje-ugovora-12.jpg (610.26 KB, 1200x800 - viewed 76 times.)
Logged
leut
Počasni član foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #812 on: March 12, 2020, 04:29:50 pm »

Novo sredstvo u OSRH, na upotrebi u Zapovjedništvu za potporu - višenamjenska logistička vozila 8x8 sa sustavom za navlačenje i kontejnerskom cisternom za vodu ili gorivo - vojna izvedba.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Foto: osrh.hr


* KLN_6002.jpg (266.69 KB, 1024x481 - viewed 132 times.)
« Last Edit: March 12, 2020, 04:44:10 pm by leut » Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #813 on: April 29, 2020, 01:29:05 pm »Quote
Globalna pandemijska kriza pokazala je važnost transportnih sposobnosti zrakoplovstva za evakuaciju građana, prijevoz medicinske i zaštitne opreme, te nepouzdanost međunarodnih inicijativa dijeljenja transportnih kapaciteta, što je nagnalo Sloveniju da pokrene hitnu nabavu transportnog aviona. Hrvatsko ratno zrakoplovstvo već godinama nema vlastite transportne sposobnosti od povlačenja An-32B iz službe, no sada je jasnije nego ikad da su te sposobnosti nužne. Saznajte na što se sve treba obratiti pažnja, koje mogućnosti dolaze s transportnim avionima, kako se širi spektar zadaća koje se mogu izvršavati, te koji avioni bi mogli biti kandidati za transportni avion HRZ-a.Logged
leut
Počasni član foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #814 on: June 26, 2020, 09:15:50 pm »

Nova sredstva na upotrebi u OSRH - tegljači marke Mercedes i niskopodne labudice, marke Bertoja, namijenjene za prijevoz tereta težine do 70 tona, nabavljene u cilju povećanja sposobnosti transporta složenih borbenih sustava (BOV Patria, PzH 2000, tenk M-84).

Za početak, nabavljena su po dva komada, a obuku za korištenje su prošla 23 pripadnika Bojne za opću logističku potporu (BzOLP) i Zapovjedništva ZzP-a (vozači, mehaničari, zapovjednici).

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Foto: OSRH/F. Klen, osrh.hr


* 01.jpg (150.77 KB, 1024x683 - viewed 69 times.)

* 03.jpg (373.45 KB, 1024x683 - viewed 63 times.)

* 05.jpg (150.22 KB, 1024x683 - viewed 60 times.)
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 348


« Reply #815 on: June 30, 2020, 10:15:31 pm »

Како се подигне ова платформа кад се возило навезе на њу?
Logged
leut
Počasni član foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #816 on: July 01, 2020, 01:01:48 pm »

Dobro pitanje. Pronašao sam sliku slične modularne labudice vojne izvedbe od istog proizvođača.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] bertoja.it


* 51f76520ceeed_498_249.jpg (56.4 KB, 497x249 - viewed 52 times.)
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 12 357


#vragu i rat#


« Reply #817 on: July 01, 2020, 03:25:37 pm »

U videu je sve objasnjeno.poz.
Logged
leut
Počasni član foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #818 on: July 16, 2020, 12:57:46 pm »

Skromna nabavka, nadam se da je samo početak sustavnijeg opremanja anti-drone sustavima. Istu pušku koristi i MUP RH. Glavna namjena je provedba zadaća osiguranja štićenih osoba, objekata i infrastrukture ili prostora od posebnog značaja te druge zadaće. Više na poveznici:

Obris.org: I MORH kupuje anti-drone pušku HP 47

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Demonstracija rada anti-drone puške MUP RH na TT zboru na Jarunu 2019. (Obris.org)


* IMG_0591_mala.jpg (238.65 KB, 827x768 - viewed 40 times.)
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #819 on: August 19, 2020, 08:41:07 pm »

среда, 19.08.2020.
Сарадња Русије и Хрватске - ремонт хеликоптера и испорука бродских мотора

МОСКВА - Русија и Хрватска разговарају о уговору за одржавање хеликоптера Mи-17, изјавио је амбасадор Русије у Загребу Анвар Азимов, јавља Тасс.

„Разматра се опција за потписивање уговора као подршка услугама одржавања хеликоптера марке 'Ми-17' у Хрватској”, рекао је амбасадор. Он је додао да су уговори о ремонту десет руских хеликоптера Ми-17 и испоруку бродског мотора за ракетне бродове хрватске морнарице потписани у периоду од 2017. до 2019. године, први пут откако се Хрватска придружила НАТО. Први уговор је завршен у септембру 2019, а хеликоптери на којима су обављени радови су пребачени у Хрватску, подсећа Тасс.

Izvor: www.politika.rs
Logged
leut
Počasni član foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #820 on: October 11, 2020, 06:59:50 pm »

HV ustrojava treću (srednju) brigadu

OSRH za nekoliko godina očekuje transformacijski preustroj, a u okviru istog bi se trebala ustrojiti i srednja, treća brigada HKoV.

U razgovoru za Hrvatski vojnik, zapovjednik GMBR-a brigadni general Tihomir Kundid je na temu aktualnog preustroja izjavio kako je ovo prva faza i postupna priprema za transformacijski preustroj koji počinje od 2025. godine. O budućem izgledu OSRH nakon 2025. godine zasad nemamo nikakvih informacija.

Генерално, свака војска је стално у некој трасформацији. У том смислу готово сигурно ће до 2025. године бити потребе за неким  променама. Сама реч "трасформација" значи преображај, преобликовање али поступан, плански и логичан. Какав ће то преображај бити, зависи од много којечега, посебно спољних безбедносних ризика и претњи, стања и економских могућности државе, захтева НАТО-а, људских потенцијала и тд.

Jasno mi je što sama riječ "transformacija" znači, ali mi nije najjasnije što bi to značilo u kontekstu GMBR i OSRH. Ove godine je krenuo preustroj, o kojem ću više riječi napisat u temi o Razvoju, modernizaciji i opremanju OSRH, a već se najavljuje transformacija za 5-6 godina. Znači li to da će se postojeće dvije Gardijske brigade rasformirat i preustrojit, možda transformirat u nove brigade (možda više njih) ili pukovnije? Zvuči mi to kao najava malo većih promjena u ustroju i organizaciji HV.

Prije više od godinu dana smo raspravljali o transformacijskom preustroju OSRH, koji bi po riječima generala Kundida trebao započeti 2025. godine. Tada nismo znali o čemu se točno radi, ali čini se da smo ovih dana dobili odgovor. Prilikom završnog prikaza vojne vježbe SPREMNOST 20, načelnik Glavnog stožera OS RH, admiral Robert Hranj, je izjavio "cilj nam je da u nekoliko godina stvorimo, kako to kažu, srednju brigadu. Ta srednja brigada bi bila dodatna udarna moć za cijele Oružane snage". Neki mediji su prenijeli da je admiral Hranj najavio osnivanje treće brigade.

Nije poznato više detalja o ovoj brigadi, njenom nazivu, prostornom razmještaju, veličini i ustroju, niti kojom će se tehnikom opremiti. Međutim, poznato je da HV uskoro nabavlja borbena vozila pješaštva Bradley M2A2 ODS (60+24) i da postoje planovi za nabavu dodatnih 30-ak BOV Patria raznih inačica.

Osobno mislim da će biti riječ o manjoj brigadi, manjoj od postojećih, a u čiji sastav će zacijelo ući i dio ljudstva i tehnike iz postojeće dvije brigade koje će se preustrojiti (transformirati), odnosno smanjiti. Ne vjerujem da će biti znatnijeg povećanja brojčane veličine HKoV.

Inače, OSRH, odnosno HKoV, u svom sastavu trenutno (od preustroja 2007. godine) ima dvije gardijske brigade - Gardijska oklopno-mehanizirana brigada (GOMBR), kolokvijalno nazivana i "sjeverna" brigada te Gardijska mehanizirana brigada (GMBR), kolokvijalno nazivana i "južna" brigada.

Gardijsku oklopno-mehaniziranu brigadu (GOMBR) čine zapovjedništvo, zapovjedna satnija, dvije mehanizirane bojne (SOKOLOVI i PUME), oklopna bojna, tenkovska bojna (KUNE), topničko-raketna bojna, bojna PZO, inženjerijska bojna, vojnoobavještajna satnija, satnija veze i logistička satnija. Aktualnim preustrojem su mehanizirane bojne preimenovane u oklopno-mehanizirane bojne (opseg preustroja nije poznat niti radi li se samo o promjeni naziva), a čini se da se oklopna bojna gasi. Zapovjedništvo brigade je u Vinkovcima, a postrojbe osim u Vinkovcima razmještene u Našicama, Đakovu, Vukovrau, Bjelovaru i Varaždinu. Povratak PUMA iz Našica u Varaždin realiziran je krajem 2018. godine, a iste godine je izmještanjem jedne inženjerijske satnije započelo i izmještanje inženjerijske bojne iz Vinkovaca u Vukovar.

Gardijska mehanizirana brigada (GMBR) ustrojena je kao Gardijska motorizirana brigada, a preimenovana je i preustojena u Gardijsku mehaniziranu brigadu 2015. Gardijsku mehaniziranu brigadu čine zapovjedništvo, zapovjedna satnija, tri mehanizirane bojne (TIGROVI, GROMOVI, PAUCI), motorizirana bojna (VUKOVI), topničko-raketna bojna, bojna PZO, inženjerijska bojna, vojnoobavještajna satnija, satnija veze i logistička satnija. Zapovjedništvo brigade je u Kninu, a osim u Kninu postrojbe GMBR su razmještene u Petrinji, Gospiću, Benkovcu i Sinju. Poslijednjih godina je topničko-raketna bojna izmještena sa Slunja u Benkovac, a inženjerijska bojna iz Knina u Sinj.
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #821 on: December 02, 2020, 02:07:58 pm »Quote
CRO OPS 90 | Analiza | Hrvatskoj odobrene rakete i Bradley

Američka strana je jučer objavila suglasnost s hrvatskim zahtjevom za modernizacijom i naoružanjem za borbena vozila M2A2 ODS, što uključuje veliku količinu protuoklopnih raketa TOW. Ovo je od velike važnosti za konačnu provedbu programa uvođenja borbenih vozila Bradley u Hrvatsku vojsku, čime će se znatno osnažiti mehanizirane snage i protuoklopne sposobnosti kopnene vojske. Saznajte što je sve Hrvatska tražila u paketu modernizacije, te koliko raketa i u kojim inačicama.


Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #822 on: December 04, 2020, 08:05:39 am »

Amerika naoružava Hrvatsku - Stejt department odobrio prodaju vojne opreme u vrednosti od 757 miliona dolara
Tanjug 03.12.2020.

Američki Stejt department odobrio je moguću prodaju vojne opreme i naoružanja Hrvatskoj u vrednosti od 757 miliona dolara, objavila je američka Agencija za odbrambenu bezbednosnu saradnju (DSCA).

Kako se navodi, predložena prodaja ove opreme neće promeniti osnovnu vojnu ravnotežu u regionu. Za kupovinu američkog naoružanja pored Hrvatske zainteresovane su Južna Koreja, Saudijska Arabija, Brazil, Liban i Kanada. Kako je objavljeno na sajtu DSCA, Stejt department je doneo odluku kojom se odobrava moguća strana vojna prodaja vladi Hrvatske kada je reč o obnovi, modernizaciji i podršci 76 pešadijskih borbenih vozila tipa "bredli" M2A2 i povezanom opremom po procenjenoj ceni od 757 miliona dolara.

Predložena prodaja će, navodi se, podržati spoljnu politiku i nacionalnu bezbednost SAD poboljšanjem bezbednosti saveznika u NATO-u. Takođe će doprineti cilju Hrvatske da unapredi svoje vojne kapacitete kao i da ojača međuoperativnost sa SAD i drugim saveznicima.

Izvor: www.blic.rs
Logged
leut
Počasni član foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #823 on: December 04, 2020, 09:47:10 am »

Hrvatska je službeno zatražila:

- 76 M2A2 Operation Desert Storm (ODS) Bradley Fighting vehicles in as-is, where is condition.
- 84 M240 Machine Guns.
- 1103 TOW 2A Radio Frequency (RF) Missiles.
- 16 TOW 2A Radio Frequency (RF) Fly-to-Buy Lot Acceptance Missiles.
- 100 TOW 28 Radio Frequency (RF) Missiles.
- 8 TOW 2B Radio Frequency (RF) Fly-to-Buy Lot Acceptance Missiles.
- 500 TOW Bunker Buster (BB) Radio Frequency (RF) Missiles.
- 8 TOW BB Fly-to-Buy Lot Acceptance Missiles.

Koliko će na kraju zaista biti i kupljeno, vidjet ćemo.
 
Logged
janezek67
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 719


« Reply #824 on: December 04, 2020, 10:39:57 am »

Hrvatska je službeno zatražila:

- 76 M2A2 Operation Desert Storm (ODS) Bradley Fighting vehicles in as-is, where is condition.
- 84 M240 Machine Guns.
- 1103 TOW 2A Radio Frequency (RF) Missiles.
- 16 TOW 2A Radio Frequency (RF) Fly-to-Buy Lot Acceptance Missiles.
- 100 TOW 28 Radio Frequency (RF) Missiles.
- 8 TOW 2B Radio Frequency (RF) Fly-to-Buy Lot Acceptance Missiles.
- 500 TOW Bunker Buster (BB) Radio Frequency (RF) Missiles.
- 8 TOW BB Fly-to-Buy Lot Acceptance Missiles.

Koliko će na kraju zaista biti i kupljeno, vidjet ćemo.
 

Stvarno se divim, koliko če Hrvatska potrošiti za naoružanje, ako če prihvatiti sve najavljene opcije naoružanja (lovačka eskadilja, ophodni brodovi, helikopteri Blackhawk, Bradley, modernizacija M84, Patrija sa topom 30mm, rakete Spike ....). To če na kraju košati barem 3 milijarde €, a privreda Hrvatske zbog korone i krize u turizmu je vrlo loša.

Kod nas u Sloveniji čemo jedva potrošiti oko 780 milijuna €, pa još to je upitno. Osim nekoliko pešadijskog naoružanja i raketa Spike te možda još Mistral bi bilo bolje, i da ne trošimo. Ovdje pričam o nabavci oko 50 8x8 oklopnjaka.

Inače barem rakete TOW su več podosta stare - po mome bolje kupiti Spikove, koji su oko 30-40 posto skuplji, ali dosta savremeniji. Pošto Hrvatska več proizvodi Patrije, bolje bi bilo kupiti još nekoliko Patrija AMV sa Elbitobom
kupolom od 30mm. Znam, nije Patrija Bradley, ali za oko 3-3,5 milijuna € dobije se novo, jeftinije i barem po naoružanju još bolje i jače vozilo. Čak i protivminska zaštita je kod Patrije bolja.

Logged
Pages:  1 ... 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 [55] 56 57 58 59   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Prijatelji

▼▼▼▼

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.033 seconds with 24 queries.