PALUBA
April 13, 2024, 01:02:30 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Čitajte na Palubi roman "Centar" u nastavcima, autora srpskog podoficira i našeg administratora Kuzme
 
   Home   Help Login Register  

Prijatelji

▼▼▼▼

Mesto za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 [56] 57 58 59   Go Down
  Print  
Author Topic: Razvoj, modernizacija i opremanje OS Republike Hrvatske  (Read 346318 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
leut
Počasni član foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #825 on: December 04, 2020, 10:48:15 am »

Hrvatska je službeno zatražila:

- 76 M2A2 Operation Desert Storm (ODS) Bradley Fighting vehicles in as-is, where is condition.
- 84 M240 Machine Guns.
- 1103 TOW 2A Radio Frequency (RF) Missiles.
- 16 TOW 2A Radio Frequency (RF) Fly-to-Buy Lot Acceptance Missiles.
- 100 TOW 28 Radio Frequency (RF) Missiles.
- 8 TOW 2B Radio Frequency (RF) Fly-to-Buy Lot Acceptance Missiles.
- 500 TOW Bunker Buster (BB) Radio Frequency (RF) Missiles.
- 8 TOW BB Fly-to-Buy Lot Acceptance Missiles.

Koliko će na kraju zaista biti i kupljeno, vidjet ćemo.
 

Stvarno se divim, koliko če Hrvatska potrošiti za naoružanje, ako če prihvatiti sve najavljene opcije naoružanja (lovačka eskadilja, ophodni brodovi, helikopteri Blackhawk, Bradley, modernizacija M84, Patrija sa topom 30mm, rakete Spike ....). To če na kraju košati barem 3 milijarde €, a privreda Hrvatske zbog korone i krize u turizmu je vrlo loša.

Kod nas u Sloveniji čemo jedva potrošiti oko 780 milijuna €, pa još to je upitno. Osim nekoliko pešadijskog naoružanja i raketa Spike te možda još Mistral bi bilo bolje, i da ne trošimo. Ovdje pričam o nabavci oko 50 8x8 oklopnjaka.

Inače barem rakete TOW su več podosta stare - po mome bolje kupiti Spikove, koji su oko 30-40 posto skuplji, ali dosta savremeniji. Pošto Hrvatska več proizvodi Patrije, bolje bi bilo kupiti još nekoliko Patrija AMV sa Elbitobom
kupolom od 30mm. Znam, nije Patrija Bradley, ali za oko 3-3,5 milijuna € dobije se novo, jeftinije i barem po naoružanju još bolje i jače vozilo. Čak i protivminska zaštita je kod Patrije bolja.


Janezek, postoje planovi za kupnju dodatnih Patrija AMV. Početkom godine se spominjalo 18-19-20 komada (ovisno o izvoru) od kojih većina sa Elbitovom stanicom, dok je zapovjednik HKoV na vježbi UDAR 20 prije tri mjeseca spomenuo da nam treba 30ak Patrija AMV raznih verzija i da će gurati to.

Što se raketa tiče, SPIKE ide na Patriju, a navodno i kao prijenosni sustav, a TOW ide na Bradley.

To su želje i planovi, a što će se i u kolikoj količini na kraju realizirati vidjet ćemo. Dosta toga ovisi o daljnjem razvoju pandemije i gospodarskim kretanjima, a ona su zasad negativna.
Logged
janezek67
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 719


« Reply #826 on: December 04, 2020, 11:11:37 am »

Znam da postoje planovi. Ali svejedno se pitam, zašto Bradley ?? Nije Hrvatska vojska neka velika vojska pa bi mogla biti i bez Bradleya ili BVP-ja.
Znam, bolje su gusenice, pa tenkovi - ali sve to košta. Na kraju sve to ne vredi ništa, ka netko ima brevlast u vazduhu - mideli smo kod Azera.
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #827 on: December 07, 2020, 05:21:18 pm »Quote
CRO OPS 92 | Analiza | Hrvatska nabavlja protuoklopne rakete TOW 2RF

Kao dio paketa modernizacije i naoružanja za borbena vozila pješaštva Bradley, Hrvatska je tražila 1703 vođene rakete TOW 2 u tri inačice, čime se iskristalizirala slika nove generacije protuoklopnih raketnih sustava koji će u Hrvatskoj vojsci zamijeniti zastarjele sustave ruske proizvodnje. Saznajte detalje o protuoklopnim raketaam TOW koje Hrvatska nabavlja, koje su im sposobnosti i namjene te platforme korištenja, te koje sposobnosti donose zajedno s drugim dvjema raketama nove generacije, Spike i Hellfire.

Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 348


« Reply #828 on: December 08, 2020, 04:00:07 pm »

Quote
Američki Stejt department odobrio je moguću prodaju vojne opreme i naoružanja Hrvatskoj u vrednosti od 757 miliona dolara, objavila je američka Agencija za odbrambenu bezbednosnu saradnju (DSCA).

Kako se navodi, predložena prodaja ove opreme neće promeniti osnovnu vojnu ravnotežu u regionu.

Из овог цитата ја могу да закључим да ако се купује НВО од Американаца онда се не нарушава "основна војна равнотежа у региону". Али, ако се наоружање купује од Руса или Кинеза, онда итекако нарушава стабилност....
Logged
leut
Počasni član foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #829 on: February 10, 2021, 02:47:42 pm »

10.02.2021.

Održana prezentacija novonabavljenih sanitetskih vozila za potrebe Hrvatske vojske

Ministar obrane zahvalio je vojno-zdravstvenom osoblju i svima koji su pružali potporu civilnim institucijama u suočavanju s pandemijom koronavirusa i posljedicama razornih potresa


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj sa suradnicima nazočili su u srijedu, 10. veljače 2021. godine u vojarni “1. gardijske brigade Tigrovi – Croatia” u Zagrebu na predstavljanju devet sanitetskih vozila za potrebe Hrvatske vojske.

Riječ je o novonabavljenim sanitetskim vozilima koja će biti raspoređena u postrojbe Hrvatske vojske: Vojno zdravstveno središte Zapovjedništva za potporu i Vojno pomorsko zdravstveno središte Pomorske baze Hrvatske ratne mornarice čime će se doprinijeti unaprjeđenju zdravstvene zaštite, kao i podizanju standarda pružanja zdravstvene potpore u Hrvatskoj vojsci.

Također, vozila će se koristiti i u slučajevima prirodnih katastrofa i humanitarnih kriza kada je potrebna vojna pomoć civilnom stanovništvu Republike Hrvatske, te će na taj način Hrvatska vojska doprinijeti podizanju sposobnosti za realizaciju jedne od svojih triju temeljnih misija – pomoć civilnom stanovništvu.

Tom prigodom, ministar Banožić podsjetivši na vrlo tešku i zahtjevnu godinu iza nas, osobito izazovnu za zdravstveni sustav, kazao je kako je ista pokazala što znači imati svoju spremnost, odnosno biti spreman odgovoriti na sve moguće izazove.

“Za vrijeme pandemije koronavirusa i potresa, Hrvatska vojska još je jednom pokazala kako je na visini svoje zadaće. Hrvatski vojnici pokazali su svoju spremnost i za vrijeme koronavirusa kada smo pomogli kroz potporu civilnim institucijama kao vojno-zdravstveni sustav, odnosno kroz tim liječnika koji se uključio u pružanje pomoći. Također, pokazala je potporu i kroz postavljanje šatora, kreveta i svega što je bilo potrebno civilnim institucijama kako bi se pacijenti osjećali sigurno. Ta visina zadaća, ovisi upravo o opremi”, rekao je ministar obrane i dodao kako će devet novih sanitetskih vozila u vrijednosti od četiri milijuna kuna osim u vojno-zdravstvenoj funkciji biti potpora i civilnim institucijama.

“Podsjetimo kako Hrvatska vojska svakodnevno pruža potporu i kroz hitan medicinski prijevoz, osobito u dijelu koji se odnosi na prijevoz pacijenata helikopterima. Hrvatska vojska mnogo je puta bila prezentirana kao trošak, ali to definitivno ne treba promatrati tako. Kada dođe do situacije kao što su bile ove u prošloj godini, onda je Hrvatska vojska uvijek spremna i niti jedna kuna uložena u nju ne može se promatrati kao trošak, već kao ulaganje u sve njezine građane i sve one koji se nađu potrebiti u određenom trenutku. Primjerice u Petrinji je vojska u vrlo kratkom vremenu uspješno odgovorila na sve zadaće recimo kao prijevoz osoblja iz staračkog doma te bolnica”, zaključio je Banožić.

Na kraju, ministar obrane zahvalio je vojno-zdravstvenom osoblju i svima koji su pružali potporu civilnim institucijama u suočavanju s pandemijom koronavirusa i posljedicama razornih potresa.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Zahvalivši također vojnim liječnicima i zdravstvenom osoblju na doprinosu za vrijeme pandemije koronavirusa, admiral Robert Hranj kazao je kako ovaj događaj predstavlja dio šireg procesa opremanja i modernizacije Hrvatske vojske.

“Nabavljena nova sanitetska vozila, opremljena medicinskom opremom za zbrinjavanje ozlijeđenih i unesrećenih, zadovoljavaju sve standarde hitnog medicinskog prijevoza. Zdravstvena zaštita i pružanje zdravstvene potpore time se unapređuju, a Hrvatska vojska može pružiti brži i učinkovitiji odgovor u slučajevima otklanjanja posljedica prirodnih katastrofa i humanitarnim krizama kada je potrebna pomoć civilnom stanovništvu”, rekao je admiral Hranj.

Zadovoljstvo novonabavljenim sanitetskim vozilima nije krila niti vojna liječnica, natporučnica Maja Babić koja je objasnila kako su ova vozila i oprema glavno sredstvo s kojim zadaće mogu obavljati brže i efikasnije: “Mi smo spremni i obučeni i za one najzahtjevnije zadaće. Nakon razornih potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji, što je meni bila prva takva elementarna nepogoda s kojom sam se susrela, u Petrinji smo zaista dali sve od sebe. Vjerujem kako je naš trud i pomoć prepoznata”.

Naime, nabavljena sanitetska vozila bit će raspoređena u Odjel primarne zdravstvene zaštite Vojno zdravstvenog središta odnosno područne vojne ambulante diljem Republike Hrvatske.

Vojno zdravstveno središte postrojba je Zapovjedništva za potporu koja ima status vojno-zdravstvene ustanove. Središte obavlja zdravstvenu djelatnost pružanja zdravstvene zaštite djelatnicima Ministarstva obrane i pripadnicima Hrvatske vojske na primarnoj i sekundarnoj razini. Misija je Vojno zdravstvenog središta provedba stacionarne primarne i specifične zdravstvene zaštite, provedba zdravstvene potpore u području operacije te potpora civilnim strukturama Republike Hrvatske u operacijama otklanjanja posljedica izvanrednih situacija uzrokovanih prirodnim i tehničkim katastrofama.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Foto: MORH / F. Klen, morh.hr


* Nova_sanitetska_vozila_HV_1.jpg (826.01 KB, 1920x1280 - viewed 3 times.)

* Nova_sanitetska_vozila_HV_4.jpg (849.47 KB, 1920x1280 - viewed 2 times.)

* Nova_sanitetska_vozila_HV_2.jpg (712.39 KB, 1920x1280 - viewed 2 times.)

* Nova_sanitetska_vozila_HV_3.jpg (1033.76 KB, 1920x1280 - viewed 3 times.)
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #830 on: February 15, 2021, 12:14:43 pm »

Amerikanci im dali oklopna vozila vredna 100 miliona dolara, Hrvati ih pustili da istrunu
Novosti online/Jutarnji 15. 02. 2021.

U AVGUSTU 2014. godine, prva od 220 borbenih vozila MRAP, koje su Hrvatskoj donirale Sjedinjene Države, stigla su u Hrvatsku vojsku.Donacija je bila vredna oko 100 miliona američkih dolara i tada se govorilo o velikom iskoraku u opremanju HV kvalitetnim borbenim vozilima. Hrvatska je iz budžeta platila 2,5 miliona evra PDV-a. Šest i po godina kasnije, u februaru 2021, oko 50 ovih vozila bilo je parkirano u dvorištu Remontnog zavoda na zagrebačkom Jankomiru. Kao što su bili parkirani u leto 2014. godine, tako stoje i danas. Po kiši, snegu i suncu, vozila nekada vredna oko 25 miliona dolara godinama propadaju. Većina su borbena oklopna vozila, a četiri sanitetska vozila tipa MRAP HAGA. Delimično su pokriveni ceradama, a sa nekih su uklonjeni točkovi, verovatno za zamenu na polovnim vozilima. Ministarstvo odbrane se ne oglašava o ovome. Prema nezvaničnim informacijama, vozila će najverovatnije biti otpisana. Posle šest i po godina izlaganja svim mogućim atmosferama i nekorišćenja, dovođenje u radno stanje jednostavno bi bilo preskupo.

Pored toga, oružane snage su očigledno zaključile da su ta vozila u višku i da im nisu potrebna, što pokazuje samo loše planiranje potrebnih količina kada je dogovorena donacija. Naime, tada su prvo stigla 162 vozila, a zatim je dogovoreno još oko 50. Tačno onoliko koliko šest i po godina stoji neiskorišćeno na livadi u Jankomiru. Doduše, tada se tvrdilo da će neke od njih rasporediti specijalne snage MUP-a, ali to se nikada nije dogodilo. Nakon isporuke u Hrvatsku i predstavljanja javnosti, sva vozila prebačena su u Remontni zavod. Tamo je trebalo da se izvrši redovna služba, da se oboje u zeleno, neki od njih da se naoružaju i nadograde VHF komunikacionim uređajima. Ali ubrzo je utvrđeno da su vozila imala jedan veliki nedostatak. Naime, utvrđeno je da su balistički prozori na trećini vozila neispravni. Ova vozila su korišćena u vojnim operacijama u Avganistanu i Iraku, a s vremenom je jedan broj njih morao da bude zamenjen balističkim višeslojnim staklom zbog isteka životnog veka ili pojave raslojavanja, raslojavanja stakla usled velikih temperaturnih promena. Kako tokom pregleda vozila pre preuzimanja niko nije utvrdio da su prozori na delu vozila neispravni, to je potvrđeno tek nakon preuzimanja u Hrvatskoj. Zbog toga je oko 70 vozila završilo na travnjaku Remontnog zavoda. Tu su stajali dve i po godine, sve dok 2016. Ministarstvo obrane nije kupilo 120 različitih vrsta neprobojnog stakla za 48 vozila, vrijednih 150.000 evra

Uz to, kupljeni su prozori za još 80 vozila, vrednih oko 4 miliona kuna. Dakle, dodatnih 5 miliona kuna potrošeno je samo na staklo. Prozori su naknadno nabavljeni jer nisu bili uključeni u komplet rezervnih delova ugovorenih sa vozilima. Tada je nabavka trebalo da bude brza i jeftina. Naime, te 2014. godine načelnik Generalštaba general Drago Lovrić tvrdio je da je sa Amerikancima postignut dogovor o razmeni informacija o rezervnim delovima putem informatičkog programa i da će Hrvatska vojska biti na nivou snabdevanja SAD-a trupe. „Dakle, najjeftinije i najbrže moguće“, zaključio je tada Lovrić. Međutim, ispostavilo se da bi kupovina stakla u direktnom dogovoru sa Amerikancima bila pet puta skuplja nego putem javnog tendera, pa su nabavljeni direktno od proizvođača u Izraelu koji ih takođe isporučuje američkoj vojsci.

Kada su vozila isporučena, tvrdilo se da je jedini trošak za Hrvatsku bio 2,5 miliona evra plaćenog PDV-a. Ali ubrzo se ispostavilo da su troškovi mnogo veći. Uz oko 650.000 evra za stakla, za nadogradnju VHF komunikacijskih uređaja plaćeno je oko 200.000 evra. Dakle, samo za staklo i VHF uređaje potrošeno je dodatnih milion dolara, a tu su i troškovi farbanja vozila. Sada se ispostavlja da je planiranje takođe bilo loše i da je ugovoreno mnogo više vozila od potrebnog broja, a njihova popravka je očigledno ocenjena kao preskupa.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
jeremijaljesina
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 868


« Reply #831 on: February 15, 2021, 12:20:23 pm »

Nisu li spomenuta vozila kanibalizirana za potrebe opremanja ostalih?
Logged
pvanja
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 277« Reply #832 on: February 15, 2021, 01:18:05 pm »

Malo preteruju novinari. Ako nista drugo Hr nije ulozila ni kune u ovih 50 koji stoje verovatno kao remontna rezerva.
Doduse to je i problem sto nisu barem ulozili u cerade ili ih smestili ispod neke nadstresnice.

Lose je za buduce donacije sto se uzelo vise vozila o kojim se nevodi racuna pa donator sledeci put moze donitra vozilama nekom drugom.
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 12 357


#vragu i rat#


« Reply #833 on: February 15, 2021, 04:57:42 pm »

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* f_10169609_1024.jpg (184.92 KB, 1024x536 - viewed 9 times.)
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 348


« Reply #834 on: February 16, 2021, 04:36:31 pm »

Па добро, подигли су их "на клоцне"... Grin. Шалу на страну, највероватније се ради, као што рече pvanja@ о ремонтној резерви. Мислим да смо и у време саме набавке коментарисали то да их је имап мало више него што је објективна потреба и да ће њихово одржавање бити реалтивно скупо. И сигурно нису проблем ова возила "на клоцнама" него је важније како се користе и одржавају она остала, односно колико се и где користе.
Logged
tihi
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 350« Reply #835 on: February 16, 2021, 05:18:08 pm »

SAD su "donirali" MRAP-ove koriscene u Avganistanu jer im je to jeftinije nego da ih vracaju za SAD. Vozila su objektivno izrabljena maksimalno,  ako se ja dobro secam uslov je bio da primalac donacije plati transport sto nije tako mali iznos. Poklonu se u zube ne gleda, ali koliko sam upoznat rezervne delove su prodavali Hrvatskoj po prilicno skupljoj ceni od objektivne. Sve u svemu, kanibalizacija pa dokle potraje.
Logged
fazan
Moderator
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 163


« Reply #836 on: February 17, 2021, 07:52:16 am »

У питању је ”виша математика”. Када донирате половно возило, онда можете да га отпишете по већој цени него што то возило реално вреди. Нешто што вреди нпр. 50,000 вреднујете као 120,000, наплатите 20,000 за транспорт и остале трошкове, а 100,000 донирате. Војска је изгубила материјална средства у вредности од 100,000 које сада држава треба да замени да би одржала постојеће стање. Држава са друге стране књижи како је несебично донирала тих 100,000.

Што се тиче делова, они се у складиштима вреднују као у време када су возила била нова, или по увећаној цени. Гомила делова на старијим америчким возилима је посебно прављена за та возила, није нешто што је склопљено од делова који се комерцијално производе. То им повећава цену.
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #837 on: March 09, 2021, 03:24:23 pm »

уторак, 09.03.2021.

Америка Хрватској поклања оклопне транспортере за бригаду у Нашицама

ЗАГРЕБ - Надлежни у Хрватској и САД постигли су договор о условима донације америчке војске од 84 борбена возила Бредли М2А2 ОДС, од којих би 62 возила добила оклопна механизована јединица у Нашицама. Преостала 22 возила била би у резерви и за делове.

Позивајући се на своја сазнања у ресору одбране, Јутарњи лист пише да ће набавком ових возила, која су без опреме вредна 20 милиона долара, Хрватска реализовати и своју обавезу да до 2026. испуни НАТО циљ способности, односно опреми средњу пешачку бригаду борбеним оклопним возилима - гусеничарима. Хрватска је од САД тражила донацију 120 возила, али је захтев смањен на 84 возила, од којих је 61 оперативно. Обавеза Хрватске је да плати ремонт и опремање возила, обуку и резервне делове, уз вишегодишње финансирање САД. Подсећа се да је Конгрес САД у децембру прошле године одобрио 25 милиона долара помоћи за програм Бредли Хрватска и тим новцем би америчка страна суфинансирала „прву рату”.

Финансијска обавеза Хрватске је да плати ПДВ на ту донацију.

Izvor. www.politika.rs
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 12 357


#vragu i rat#


« Reply #838 on: March 09, 2021, 04:05:22 pm »

DETALJI DOGOVORA
SAD nam donira 84 borbena vozila, opremu kupujemo, a bit će posla i za Đuru Đakovića
Obveza Hrvatske je platiti remont te obuku i rezervne dijelove, a cijeli posao mogao bi vrijediti stotine milijuna dolara

Ministarstvo obrane i Glavni stožer Oružanih snaga uspjeli su sa predstavnicima Sjedinjenih Američkih Država dogovoriti uvjete donacije američke vojske od 84 borbena vozila Bradley M2A2 ODS, od kojih bi se 62 vozila dovela u operativnu upotrebu i kojima bi se opremila oklopno mehanizirana bojna HV-a u Našicama, doznaje Jutarnji list u Ministarstvu obrane.

Preostala 22 vozila koristila bi se za pričuvu i rezervne dijelove. Nabavkom ovih vozila, koja su bez opreme vrijedna 20 milijuna dolara, Hrvatska će realizirati i svoju obvezu da do 2026. godine ispuni NATO cilj sposobnosti, odnosno opremi srednju pješačku brigadu borbenim oklopnim vozilima na gusjenicama.

Na početku procesa hrvatska je strana podnijela zahtjev za donaciju 120 vozila a sada je zahtjev smanjen na 84 vozila a broj operativnih vozila na 62. Obveza Hrvatske je platiti remont i opremanje vozila te obuku i rezervne dijelove. S time da američka strana Hrvatskoj izlazi ususret tako da omogućava višegodišnje financiranje.

Američki Kongres još je u prosincu prošle godine odobrio isplatu 25 milijuna dolara za program Bradley Hrvatska i tim novcem bi američka strana sufinancirala "prvu ratu". U cijelom poslu velika financijska obveza za MORH je i iznos PDV-a koji će morati platiti na tu donaciju.
Bojna u Našicama

Stručnjaci HV-a u Nevadi su već pregledali i odabrali vozila za donaciju. Prema dostupnim informacijama riječ je o vozilima proizvedenim 90-ih godina prošlog stoljeća.

Projekt Bradley pokrenut je još 2017. godine kad su Sjedinjene Države Hrvatskoj ponudile mogućnost donacije EDA (Excess Defense Article) vozila kroz financijsku potporu programa ERIP (European Recapitalization Incentive program). Hrvatskoj je kroz taj program namijenjeno 25 milijuna dolara pomoći za zamjenu borbenih oklopnih vozila.

U ovom trenutku Oklopno mehanizirane bojne u Našicama i Varaždinu opremljene su već zastarjelim vozilima BVP M-80, proizvedenim 80-ih godina prošlog stoljeća. Nakon opremanja Bradley vozilima bojne u Našicama, BVP-ove će koristiti jedino bojna u Varaždinu.

U cilju razvoja nacionalnih obrambenih sposobnosti, opremanjem ovim sredstvom iznimno je važno za Hrvatsku jer se time povećava vatrena moć vojske. Usprkos svim beneficijama, realizacija projekta prilično se odužila zbog složenosti projekta i potrebnih proceduta, a posljednjih tjedana iz vojnih krugova procurila je informacija da bi Hrvatska od projekta mogla odustati zbog nedostatka novca. Razlog državne besparice su troškovi od potresa i pandemije koronavirusa.

No, u Ministarstvu obrane nas uvjeravaju da se od projekta ne odustaje, da on nema alternativu, ali je u nekim stavkama korigiran. I u američkom veleposlanstvu u Zagrebu su nam potvrdili da projekt ide dalje i da je "krajnji rezultat znatno povećana vojna sposobnost, smanjenje troškova, ali i korist za hrvatsko gospodarstvo i obrambenu industriju".
Posao za "Đaković"

U tom kontekstu posebno je važan nedavni sastanak predstavnika MORH-a i Glavnog stožera s predstavnicima američkog veleposlanstva u Zagrebu, a na kojem su dogovoreni detalji nabave te je pronađeno rješenje zatvaranja financijske konstrukcije projekta. Sva 62 vozila remontirala bi se u tvrtki "Đuro Đaković" u Slavonskom Brodu, što bi prema grubim procjenama trebalo trajati oko tri godine.

Osim 84 vozila, u paketu ide i simulator za obuku, komunikacijska oprema, velika količina rezervnih dijelova, obuka, razni alati i testna oprema, usluga logističke potpore itd. Kolika će biti ukupna vrijednost paketa opreme i obuke, bit će jasno nakon što Ministarstvo obrane u SAD uputi zahtjev za konačnom ponudom, što bi se trebalo uskoro dogoditi, a nakon toga kreće procedura odobrenja s američke strane i završni pregovori oko ugovora.

Prema procjenama naših sugovornika, ugovor bi se mogao potpisati tijekom sljedeće godine. U međuvremenu hrvatska Vlada treba donijeti odluku o višegodišnjem financiranju projekta, a Ministarstvo obrane će o nabavi obavijestiti i zatražiti mišljenje od saborskog Odbora za obranu.

Moderna oprema vrijedna stotine milijuna dolara

- State Department još je 1. prosinca prošle godine odobrio preuređenje 76 Bradley vozila za Hrvatsku te njihovo opremanje opremom vrijednom 757 milijuna dolara. No, MORH sigurno neće uzeti i svu odobrenu opremu i naoružanje.

- Od streljiva odlukom State Departmenta Hrvatskoj su na raspolaganju 84 strojnice M240, streljivo za top 25 mm te oko 1700 raznih vrsta visoko sofisticiranih TOW projektila.

- U MORH-u zasad ne otkrivaju koliko će kupiti raketa, ali je gotovo sigurno da će se hrvatski Bradleyji naoružati radijski vođenim protuoklopnim raketama TOW 2A RF i 2B RF.

- Naši sugovornici također naglašavaju da će se sigurno nabavljati velika količina streljiva za top 25 milimetara kojim je opremljeno vozilo. Uz njega vozilo je opremljeno i puškostrojnicom 7,62x51 mm, termovizijom, bacačima dimnih kutija itd.


Izvor
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 12 357


#vragu i rat#


« Reply #839 on: March 09, 2021, 04:08:11 pm »

1,6 MILIJARDI KUNA
Detalji nabave MORH-a za 2021.: Hangar za Blackhawk helikoptere, milijuni za Patriju, 700 jurišnih pušaka...
Ovogodišnja ulaganja su za 400 milijuna kuna manja negoli prošle godine

Ministarstvo obrane ove će godine potrošiti 1,6 milijardi kuna na nabavu naoružanja, opreme, odjeće te za prilagodbu infrastrukture. Ukupno je riječ o 865 predmeta nabave, stoji u ovogodišnjem MORH-ovu Planu nabave koji je danas predstavio ministar obrane Mario Banožić. On je istaknuo da "to nije trošak, nego ulaganje u sigurnost države i njezinih stanovnika. Cilj nam je zadržati razinu opremanja na stupnju koji će omogućiti redovito funkcioniranje sustava obrane i u ovim izazovnim vremenima".

On je posebno istaknuo činjenicu da Ministarstvo obrane ni ove godine nema niti jednu nabavu kvalificiranu stupnjem tajnosti i da će se sva nabava odvijati javno i transparentno. Ovogodišnja ulaganja su za 400 milijuna manja negoli prošle godine, no smanjenje je razumljivo s obzirom na pandemiju koronavirusa i potrese.

Najveće pojedinačno ulaganje je ono u gradnju novog hangara na letjelištu Lučko u visini 50 milijuna kuna. Riječ je o novom hangaru u koji bi sljedeće godine trebala biti smještena četiri nova helikoptera Blackhawk. Nadalje, 31 milijun kuna će se uložiti u gradnju kompleksa za delaboraciju streljiva na Slunju.

U kategoriji nabave novog naoružanja pojedinačno će se najviše izdvojiti za projekt oklopnog vozila Patria - oko 38,4 milijuna kuna. Kupit će se simulator za obuku sustavom DUOS na Patriji za 19,89 milijuna kuna te još jedna DUOS stanica od tvrtke Elbit za 15 milijuna kuna. Tako će Hrvatska vojska u konačnici imati devet vozila naoružanih topom od 30 mm. Također, vozilo će se za 3,4 milijuna kuna modificirati granatama od 40 milimetara.

Za 6,2 milijuna kuna kupit će se 700 jurišnih pušaka, 100 pištolja te 40 snajperskih pušaka. U planu nabave za ovu godinu je i nabava nove puškostrojnice. Riječ je o novom projektu, a nabavljala bi se puškostrojnica u NATO-ovim kalibrima 5,56x45 mm i 7,62x 51 mm. U sljedećih sedam godina planira se kupiti ukupno 696 puškostrojnica u tim kalibrima i za to će biti izdvojeno 61,5 milijuna kuna.

Vojska planira već ove godine u postrojbe uvesti dio novih puškostrojnica, no zasad nije poznato od kojeg proizvođača. Jedan od kandidata je i domaća tvrtka HS Produkt koja će s najpoznatijim svjetskim proizvođačem tog oružja, FN Herstalom, MORH-u na javnom natječaju ponuditi to sredstvo. Direktor tvrtke HS Produkt poručio je kako s obzirom na potrebne količine, njima neće biti problem isporučiti traženi broj puškostrojnica u ovoj godini. Za razne vrste streljiva ove godine će se izdvojiti nešto manje od 9,5 milijuna kuna. U sklopu te nabave kupit će se i određena količina streljiva za panzer haubice. Osim toga, u planu je nabava borbene prikrivne te svečane i službene odore, obuće i odjeće, donjeg rublja, vojničkih kombinezona te transportnih torbi za oko 50 milijuna kuna.

U ovogodišnjem planu nabave nema izdvajanja za novi borbeni avion, no ministar Banožić uvjeren je da će se ugovor s odabranim ponuditeljem potpisati ove godine. - Odluka o odabranom ponuditelju bit će donesena za nekoliko tjedana. Ratno zrakoplovstvo ne smije ostati bez te sposobnosti - poručio je Banožić.

Jučer je ministar obrane potpisao i 38 ugovora i okvirnih sporazuma o nabavi vojne opreme s hrvatskim proizvođačima u ukupnoj vrijednosti od oko 284 milijuna kuna. Riječ o ugovorima za nabavu obuće, naoružanja, opreme usluga remonta, prehranu i osiguranje. - Ovim ugovorima znatno pridonosimo snaženju domaćeg gospodarstva i razvoju hrvatskih tvrtki - istaknuo je tim povodom ministar obrane.

Izvor
Logged
Pages:  1 ... 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 [56] 57 58 59   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Prijatelji

▼▼▼▼

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.063 seconds with 24 queries.