PALUBA
February 21, 2024, 03:00:59 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Telegram kanal Paluba.Info
 
   Home   Help Login Register  

Prijatelji

▼▼▼▼

Mesto za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 [59]   Go Down
  Print  
Author Topic: Razvoj, modernizacija i opremanje OS Republike Hrvatske  (Read 342563 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
proxy1969
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 170


« Reply #870 on: February 03, 2022, 12:58:47 pm »

Stigla su prva dva

  [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/u-hrvatsku-dosla-dva-americka-helikoptera-black-hawk-stigli-u-transportnom-avionu-c-17-15153287?showPhotoGallery


* 230.jpg (193.02 KB, 1920x1440 - viewed 14 times.)
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #871 on: April 14, 2022, 10:04:26 am »
Hrvatska se oprema francuskim tenkovima Lekler?


Hrvatskoj za zaokruživanje sistema vojne industrije nedostaje vlastita proizvodnja municije manjeg i većeg kalibra, piše Poslovni dnevnik.

Neke naznake takvog projekta pojavile su se kad je bila aktuelna nabavka lovaca F-16 Barak od Izraela, koji je navodno bio spreman da uđe u takav projekat.

Sad se pojavio novi igrač po istom principu. Naime, Hrvatska je krajem prošle godine odabrala, a ove godine i potpisala ugovor o kupovini eskadrile od 12 lovaca Rafala od Francuske u poslu koji će koštati oko 1,1 milijardu evra.

Iako je, za razliku od ponude Izraela, a i švedske ponude za Gripena te američke za novi F-16, francuska ponuda i dalje obavijena velom tajne o tome što sve obuhvata u temeljnom i širem ekonomskom okviru, izgleda da francuska vojna industrija na velika vrata ulazi u Hrvatsku.

Francuska je posle SAD i Rusije globalno treći po veličini proizvođač i izvoznik naoružanja i opreme. Osim što može ponuditi zaokruženi sistem aviona Rafal te potpuno naoružanje za njega u sopstvenom aranžmanu, ta zemlja ima adute i po pitanju oklopnih sredstava i naoružanja, kao i mornarice.

Upravo na tom tragu je i nedavna poseta delegacije francuske nacionalne fabrike oružja i municije Nexter Group Hrvatskoj, inače proizvođača većine francuskih oklopnih vozila i glavnog borbenog tenka Leclerc.

Iako je francuska delegacija krajem februara i početkom marta bila u ovoj zemlji kako bi predstavila svoje sofisticirane projektile za hrvatske haubice PzH 2000 koje omogućuju da ovo, najsavremenije i najopasnije ofanzivno oružje u hrvatskom arsenalu, ispaljuje projektile pojačanog dometa na razdaljinu od skoro 50 kilometara, Poslovni dnevnik saznaje da je bilo govora i o mogućnosti da se Hrvatska opremi francuskim tenkovima Lekler.

Haubice PzH 2000 se u sistemu Hrvatske vojske (HV) nalaze već pet godina, a sada Hrvatska planira da ih pošalje u NATO misije u Poljsku i Mađarsku, te je nužna njihova maksimalna operativnost sa najnovijim dalekosežnim projektilima.

Kompanija Nexter u proizvodnom asortimanu osim artiljerijskih projektila proizvodi različite borbene sisteme koji su deo vatrenih efektiva aviona Rafal, brojnih borbenih vozila i helikoptera, te brodskih vatrenih stanica na ratnim brodovima mnogih zemalja EU, a tenk Lekler čini krunu proizvodnog i inovacionog potencijala Nextera.

Iako konkretne zvanične detalje Nextarovih planova za Hrvatsku zbog objektivnih razloga nije moguće dobiti, Poslovni dnevnik saznaje da su oni vrlo ambiciozni i da bi mogli imati velik opseg i strateški značaj.

Osim što će izvesno Nextar isporučiti projektile za PzH 2000, isto tako će opremati streljivom i raketama i hrvatske Rafale. U drugom koraku ne isključuju ni neke ozbiljnije projekte investicija poput otvaranja zajedničkih proizvodnih kapaciteta za proizvodnju municije u Hrvatskoj, a spominje se i projekat glavnog borbenog tenka Lekler u Hrvatskoj.

Trenutno se hrvatske oklopne snage baziraju na 75, barem prema popisu, zastarelih tenkova M-84 te je jasno da je potrebno, posebno u svetlu ratne konfrontacije Rusije i NATO-a, razmišljati i o modernizaciji tog segmenta.

Pre 10-ak godina je u projektu licencne proizvodnje HV opremljena sa 126 kvalitetnih borbenih vozila pešadije Patria, ali njihovo naoružanje je već duže od decenije rak rana hrvatske vojne operativnosti. Nedavno je donesena odluka i o prihvatanju američke donacije od 80-ak borbenih vozila Bradley M2.

Tu je i određeni broj starijih oklopnih vozila iz vremena Jugoslavije upitne operativnosti. Ostaje problem tenkova kojih je Hrvatskoj potrebno stotinak.

Na evropskom tržištu velike zemlje po pravilu imaju sopstvene tenkove, ili pak nasleđene od Rusije, a manje uglavnom uzimaju nemački Leopard 2. Poljska je nedavno naručila 250 američkih Abrams tenkova, uz 250 Leoparda 2 koje već ima ili treba da joj budu isporučeni.

Zemlje EU, pre svih Francuska i Nemačka, su pre koju godinu, po uzoru na konzorcijum Erbas, pokrenule razvoj zajedničkog koncepta tenka budućnosti MGCS. Za projekat su, zasad samo kao posmatrači, zainteresovane i Italija, Španija, Velika Britanija i Holandija.


izvor
Logged
leut
Počasni član foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #872 on: May 14, 2022, 12:00:01 pm »

12.05.2022.

Proračun Ministarstva obrane najveći je do sada, iznosit će 7,568 milijardi kuna

Vlada je predložila Hrvatskome saboru izmjene i dopune Državnog proračuna za 2022. godinu kojima se Financijski plan MORH-a planira povećati za gotovo 295 milijuna kuna


U četvrtak 12. svibnja 2022. na 118. sjednici Vlade, usvojene su izmjene i dopune Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2022. godinu i projekcija za 2023. i 2024. godinu.

Financijski plan MORH-a za ovu godinu uvećat će se za gotovo 295 milijuna kuna.

Do sada najveći proračun Ministarstva obrane koji iznosi 7,273 milijarde kuna povećat će se na 7,568 milijardi kuna, odnosno za 295 milijuna kuna. Time će se omogućiti daljnje ulaganje u opremanje, modernizaciju i infrastrukturu i nastaviti daljnje unaprjeđenje standarda, uvjeta života i rada pripadnika Hrvatske vojske.

Modernizacija, opremanje i ulaganje u Hrvatsku vojsku prioritet su Vlade Republike Hrvatske. Navodimo kako je Financijski plan Ministarstva obrane za 2021. godinu iznosio 4,802 milijuna kuna, izmjenama i dopunama Plana iz listopada 2021. povećan je na 7,189 milijardi kuna, a trend rasta se nastavio i u ovoj godini.

Uzastopnim povećanjem obrambenog proračuna omogućeno je ulaganje u opremanje s naglaskom na nabavu višenamjenskoga borbenog aviona Rafale i borbenog vozila pješaštva Bradley.

Radi povećanja sposobnosti zaštite zračnog prostora planira se opremanje sustavima protuzračne obrane.

“Ova Vlada na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem pokazuje kako nastavlja politiku jačanja sposobnosti Hrvatske vojske. Važno je to za sve grane i druge cjeline Hrvatske vojske. Financijski plan Ministarstva obrane, najveći od Domovinskoga rata pokazatelj je da kontinuirano ulažemo u poboljšanje statusa i materijalnih prava pripadnika Hrvatske vojske. Dosadašnjim radom pokazali smo da je iznimno važno unaprjeđenje procesa opremanja, modernizacije, izgradnje i sposobnosti i na tome ćemo raditi i dalje”, rekao je ministar Banožić.

morh.hr

Dakle, došlo se do milijardu eura.
Logged
leut
Počasni član foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #873 on: July 08, 2022, 01:27:04 pm »

30.06.2022.

Ministarstvu obrane u idućoj godini gotovo 300 milijuna kuna više

Uz poboljšanje statusa i materijalnih prava pripadnika Hrvatske vojske prioritet je modernizacija i opremanje


Na 128. sjednici Vlade u četvrtak 30. lipnja 2022. usvojena je Odluka o proračunskom okviru za razdoblje 2023. – 2025., kojom se predlaže povećanje proračuna Ministarstva obrane.

Za 2023. godinu predloženo je povećanje za 298 milijuna kuna te bi sredstva iz općih prihoda i primitaka, doprinosa i namjenskih primitaka u proračunu Ministarstva obrane u idućoj godini trebala iznositi 7,7 milijardi kuna. Projekcije za 2024. i 2025. godinu iznose više od 8 milijardi kuna.

U svibnju je Proračun Ministarstva obrane povećan na 7,568 milijardi kuna te je najveći od Domovinskoga rata. U području opremanja i modernizacije najznačajnija izdvajanja su za projekte višenamjenskoga borbenog aviona i borbenog vozila pješaštva Bradley.

“Vlada Republike Hrvatske nastavlja kontinuirano ulagati u obranu. Ovim povećanjem potvrđeno je kako nam je, uz poboljšanje statusa i materijalnih prava pripadnika Hrvatske vojske, prioritet modernizacija i opremanje i na tome ćemo nastaviti raditi,” istaknuo je ministar Mario Banožić.

morh.hr

Znači, za 2023. godinu najavljuju obrambeni proračun nešto malo iznad milijardu eura.
Logged
leut
Počasni član foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #874 on: July 08, 2022, 01:31:27 pm »

07.07.2022.

Svečanost donacije motornih vozila Hrvatskoj vojsci

Hrvatskoj vojsci donirana tri zapovjedna i dva oklopna terenska motorna vozila Jeep J8


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
U vojarni “1. gardijske brigade Tigrovi – Croatia” u Zagrebu, u četvrtak 7. srpnja 2022. godine održana je svečanost povodom donacije Hrvatskoj vojsci tri zapovjedna i dva oklopna terenska motorna vozila Jeep J8 i pričuvne opreme.

Vlada SAD-a vozila je donirala u sklopu programa Global Peacekeeping Operations Initiative (GPOI).

Svečanosti su nazočili izaslanik ministra obrane Republike Hrvatske i načelnik Sektora za međunarodnu sigurnost i obrambenu suradnju Goran Grošinić, zamjenica otpravnika poslova Veleposlanstva SAD-a u RH Amy Davison, načelnica Uprave za planiranje Glavnog stožera Oružanih snaga RH brigadna generalica Gordana Garašić, načelnik Američkog ureda za obrambenu suradnju pukovnik Brian Devlin i drugi.

“Zahvaljujući potpori koju je osigurala Vlada Sjedinjenih Američkih Država, sposobnosti naših Oružanih snaga podignute su na višu razinu. Ono što je i važnije od materijalne pomoći je poruka zajedništva, iskaz savezništva Sjedinjenih Američkih Država i Republike Hrvatske, kako unazad 30 godina hrvatske samostalnosti tako i sada u ovim složenim i izmijenjenim geopolitičkim okolnostima”, rekao je Goran Grošinić i naglasio kako vjeruje da će se suradnja Hrvatske i SAD-a nastaviti i produbiti u svim segmentima.

Amy Davison je naglasila kako ova donacija znači puno više od same isporuke opreme te potvrđuje trajno partnerstvo između SAD-a i Hrvatske, odnosno učvršćuje položaj Hrvatske kao regionalnog lidera.

Od 2008. godine Sjedinjene Američke Države kroz program Global Peacekeeping Operations Initiative (GPOI) pridonose razvoju operativnih sposobnosti za operacije potpore miru. Republika Hrvatska do sada je zaprimila donacije u vrijednosti gotovo 9,4 milijuna američkih dolara. Posljednja donacija osim motornih vozila uključuje i izgradnju stajanke za helikoptere u vojarni “Pk. Mirko Vukušić” Zemunik Donji.

Foto: MORH/ M. Čobanović, morh.hr


* 52200331149_8fd4706a8d_o.jpg (511.49 KB, 2400x1602 - viewed 6 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 9 218« Reply #875 on: December 26, 2022, 05:18:54 pm »

Rekordan šoping: Evo na šta će Hrvati potrošiti 1,3 milijarde evra

Reč je o najvećem ulaganju u Hrvatsku vojsku nakon rata u tako kratkom razdoblju.

Naime, Hrvatska je u protekle dve godine za nabavu naoružanja, vojne opreme i izgradnju vojne infrastrukture sklopila ugovore vredne 1,3 milijarde evra, pokazuju podaci koje je Jutarnji list dobio iz Ministarstva odbrane i javno dostupnih izvora.

To je nakon rata najveće ulaganje u Hrvatsku vojsku u tako kratkom razdoblju. U tom periodu kupljeni su borbeni avioni, vozila Bradley, PVO sistem kratkog dometa, terenska vojna bolnica Role 2B, veća količina protinoklopnih raketa Spike, brodovi za HRM, a realizujea se i veći broj infrastrukturnih projekata.

Realizacijom svih ovih projekata opremanja toliko osporavani Mario Banožić ulazi u kategoriju najuspešnijih ministara odbrane, piše Jutarnji. Reč je o velikom zaokretu koji je jedna Vlada napravila u odnosu prema opremanju hrvatske vojske.

Američka donacija

Na Ministarstvo odbrane i vojsku do pre nekoliko godina gledalo se pre svega kao na nepotrebni trošak, a njihovi budžeti su prilikom rebalansa budžeta korišćeni da bi se sredstva iz njih uzimala i delila drugim ministarstvima. U takvom se okruženju Glavni štab u pravilu bavio pitanjima koliko nešto košta, a ne šta im je potrebno.

Pre koju godinu u Vladi se situacija potpuno promijenila, a premijer je vojnicima poručio da je na njima da kažu šta im je potrebno i da se ne zamaraju troškovima. S takvim stavom napokon je počelo i strateško opremanje Hrvatske vojske.

Naravno, najveći deo navedenih sredstava izdvojen je za nabavku 12 borbenih aviona Rafale sa simulatorom i naoružanjem.

Za to je izdvojeno 990 miliona evra. Tom iznosu treba dodati troškove obuke pilota, PDV-a, troškove interoperabilnosti s Natoom, troškove gradnje hangara itd. U sklopu paketa naoružanja kupljene su rakete vazduh-vazduh MICA RF i MICA IR dometa 30 do 50 kilometara, i to najnovije verzije.

U medijima je objavljena informacija da je u paketu naoružanja hrvatskog Rafala i krstareća raketa dometa oko 500 kilometara, koja nikad nije demantovana. Početkom ove godine ugovoren je drugi najveći projekat - nabavka oklopnih borbenih vozila Bradley M2A2 DOS. Ugovoreno je ukupno 89 vozila, od čega će 62 biti modernizovana i opremljena za Kopnenu vojsku.

Pet vozila namenjeno je obuci, a 17 je predviđeno za rezervne delove. Modernizacija vozila odvijaće se u Slavonskom Brodu.

Ukupna vrednost projekta je oko 184 miliona evra, od čega Hrvatska plaća oko 136 miliona evra, a preostali iznos donira SAD. Amerikanci pritom doniraju 10-ak miliona evra za modernizaciju vozila. Ona su naoružana topom kalibra 25 mm i mitraljezom kalibra 7,62 mm. U paketu je i veći broj protivoklopnih raketa TOW.

Ugovor s Francuskom

Ove jeseni neprimećeno je prošla vest da je Vlada odobrila kupovinu vojne terenske bolnice Role 2B kao podrške mobilnoj pešačkoj brigadi Kopnene vojske, ali i kao pomoć civilnim institucijama u kriznim situacijama.

Reč je o izuzetno važnom projektu o kojem se u vojsci govori već skoro deset godina i sada je napokon realizovan u saradnji sa SAD, piše list. Ukupna vrednost ugovora je veća od 5,5 miliona evra, od čega ministarstvo plaća oko 4 miliona.

O nepostojanju protivvazdušne odbrane govori se barem 15 godina, a ništa se nije činilo. Sada je s Francuskom kao strateškim partnerom ugovorena kupovina PVO sistema kratkog dometa Mistral 3 u vrednosti od 71 milion evra, s tim da Francuska Hrvatskoj donira jedan broj lansera za obranu baze Pleso, gde će biti smešteni avioni Rafale.

U proteklih malo više od dve i po godine kupljeni su i protivoklopne rakete Spike za vozila Patria u vrednosti 1,6 miliona evra, razne vrste municije za oko 2,7 miliona evra, snajperske puške u vrednosti oko 200.000 evra te VHS puške i HS pištolji za oko 900.000 evra. Napravljena je i revizija tenkova u vrednosti od 900.000 evra.

Prema najavama MORH-a, do kraja godine ugovoriće se nabavka radio uređaja Takrad domaće firme RIZ u iznosu od pola miliona evra. Realiziraće se i nabavka šest brzih plovila za patroliranje u vrednosti malo većoj od milion eura. Od tih šest, Sjedinjene Države bi trebalo da doniraju tri.

Za gradnju infrastrukture u navedenom periodu utrošeno je oko 19 miliona evra. U to su, među ostalim, uključeni i gradnja dva hangara za smeštaj helikoptera Black Hawk, opremanje hotela i gradnja kongresnog centra na Vojnom univerzitetu te obnova kasarni u Petrinji i Varaždinu.

Puškomitraljezi, granate, snajperi...

U MORH-u tvrde da proces ulaganja u opremanje HV ne staje. Tako bi iduće godine trebalo da bude realizovana kupovina novog puškomitraljeza za šta bi se izdvojilo oko 10 miliona evra.

Prema prijašnjim najavama, kupilo bi se 685 puškostrojnica kalibra 5,56 mm x 45 mm i 11 kalibra 7,62 x 51 mm, koje zajednički proizvode belgijski FN Herstal i karlovački HS Produkt. Za granate za Panzer haubice izdvojilo bi se oko 5,6 miliona evra, a za održavanje tenkova M-84 i njihovu generalnu reviziju oko 17 miliona evra. Za dodatne količine snajperskih pušaka izdvojilo bi se oko 500 hiljada evra, a za remont mina kalibra 120 mm nešto manje od milion.

Sledeće godine bi trebalo biti jasnija i situacija oko realizacije projekta nabavke dva broda Vanguard o čemu se intenzivno pregovara s Norveškom. Prema nezvaničnim informacijama, reč je o poslu vrednom između 300 i 400 miliona evra. Uz to, trebalo bi da bude i jasnija situacija oko nabavke dodatne količine helikoptera Black Hawk.

Ministar Mario Banožić nedavno je najavio nabavku još osam novih američkih helikoptera koja treba da se realizuje do 2026. godine.

Već nekoliko godina najavljuje se i nabavka dodatnih 20-ak vozila Patria sa stanicama kalibra 30 mm, što bi moglo doći na red sledeće godine. Uz sve to, iduće godine mogao bi biti definisan i PVO sistem srednjeg dometa. Prema nezvaničnim informacijama, već neko vreme traju razgovori s Francuskom o kupnji sistema VL MICA. Reč je o kopnenom PVO sistemu srednjeg dometa, koji koristi raketu "ispali i zaboravi" dometa između 20 i 30 kilometara.


Izvor
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 9 218« Reply #876 on: September 17, 2023, 12:47:45 pm »

Stižu u Hrvatsku već ove godine

Hrvatska je dogovorila saradnju sa proizvođačem borbenih oklopnih vozila Bredli (Bradley), a prva takva vozila u Hrvatsku stižu do kraja godine.

Kako piše Večernji list, slavonskobrodska grupacija saopštila je da je njena kompanija Đuro Đaković Specijalna vozila potpisala ugovor o saradnji u nabavci borbenih vozila Bredli za Hrvatsku vredan 3,82 miliona dolara (3,6 miliona evra) s američkom podružnicom međunarodne odbrambene, vazduhoplovne i bezbednosne kompanije BAE Systems.

Ugovor je potpisan kako bi se sprovela početna faza projekta isporuke Bredlija Ministarstvu odbrane Republike Hrvatske. Time je potvrđeno dugo čekano sklapanje velikog posla koji je proletos najavio i ministar odbrane Mario Banožić.

Iz ministarstva su Večernjem listu na pitanje odgovorili kako se projekat opremanja Hrvatske vojske vozilima Bredli odvija planiranom dinamikom, a njegov završetak planiran je 2026. godine.

"Potpisivanjem ugovora kompanije BAE Systems s kompanijom Đuro Đaković Specijalna vozila stekli su se preduslovi za isporuku vozila Bredli u Hrvatsku. Dolazak prvih vozila iz SAD-a u Hrvatsku očekuje se do kraja ove godine, nakon čega počinje njihova revitalizacija u kompaniji Đuro Đaković Specijalna vozila", saopštili su iz Službe za odnose s javnošću MORH-a, prenosi tportal.

U januaru 2022. premijer Andrej Plenković rekao je da je Hrvatska pristala da plati 145,3 miliona dolara za kupovinu 89 borbenih vozila Bredli od SAD-a, s ciljem poboljšanja sposobnosti svojih kopnenih snaga i ispunjavanja obaveza koje je preuzela kao članica NATO-a.

Prema ugovoru, Hrvatska će nabaviti 62 borbena vozila Bredli, 22 vozila za rezervne delove i pet vozila za obuku, piše novinar Večernjeg lista Vedran Balen.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* 14884509116506bceb73bd0278489574_w640.jpg (45.3 KB, 640x382 - viewed 1 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 9 218« Reply #877 on: January 09, 2024, 08:55:43 pm »

Hrvatska planira uvođenje vojnog roka? Mladi nezainteresovani za uniformu, ali Zagreb puno parom kupuje oružje i opremu

Iako je Ministarstvo odbrane Hrvatske u nekoliko navrata demantovalo da se razmišlja o ponovnom uvođenju vojnog roka, sve je više pokazatelja da se i ta opcija ozbiljno razmatra.

Dobrovoljno vojno osposobljavanje nije postiglo očekivane efekte, a samo Ministarstvo odbrane priznaje da je smanjen interes mladih za služenje u hrvatskoj vojsci, bez obzira na to što je učinjeno nekoliko pozitivnih pomaka kada je reč i o nagrađivanju i uslovima rada.

U poslednjih 15 godina nešto više od 10.000 mladih se dobrovoljno odlučilo da prođe vojnu obuku, a od početka vojnih sukoba u Ukrajini gotovo da nema interesovanja za dobrovoljni odlazak u vojsku. Jedva oko 300 do 400 mladih se prijavljuje, a ni povećanje materijalnih prava nije ništa izmenilo.

Sada mladići koji se prijavljuju u vojsku dobijaju mesečno 700 evra, a još nedavno su primali 400. Ni to nije mnoge podstaklo da se jave, pa mnoge jedinice jedva popunjavaju sastav. Vojni stručnjaci predlažu da mladi ljudi steknu vojno znanje u roku od tri do četiri meseca, a otvorene su i sve organizacione kombinacije koje uključuju i obuku samo preko vikenda.

Dok hrvatska vojska muku muči sa nedostatkom vojnika, modernizacija ide punom parom. Na zagrebačkom aerodromu gradi se velika zgrada gde će biti smešteni francuski borbeni avioni "rafal" koji uskoro stižu u Hrvatsku. Ukupno će biti isporučeno 12 aviona, a sigurno je da će to biti korišćeno i u predizbornoj kampanji u Hrvatskoj, kao dokaz da je najzad rešen glavni problem ratnog vazduhoplovstva.

U Hrvatsku stalno stižu i američko oružje i oprema, pre svega 22 vozila "bredli", od kojih su neka već istovarena. Na vozilima će uskoro početi radovi u fabrici "Đuro Đaković", a trebalo bi modernizovati i opremiti dva vozila mesečno. U završnoj je fazi i kupovina osam transportnih helikoptera UH-60M, sa Amerikancima su dogovoreni svi detalji. Nešto od naoružanja Hrvatska će platiti, a deo je iz donacije, s tim da bi kompletni projekt modernizacije bio gotov do 2030. godine.

Procena je da Hrvatska kupuje oružje za gotovo 3,8 milijardi evra, od američkih helikoptera "blek houk" do novog, softiciranog naoružanja, pa će se javiti i problem popunjavanja jedinica kopnene vojske.


Izvor
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 252


« Reply #878 on: January 09, 2024, 09:15:23 pm »

Ја ценим, да ако Србија буде поново активирала служење војног рока, да ће готово извесно то учинити и Хрватска.
Logged
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 14 595


« Reply #879 on: January 09, 2024, 09:18:41 pm »

Trend pada interesovanja za vojnu službu prisutan je u mnogo zemalja, nije samo u Hrvatskoj.
Logged
Perun
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 657


« Reply #880 on: January 17, 2024, 01:33:52 pm »

Hrvatska planira uvođenje vojnog roka? Mladi nezainteresovani za uniformu, ali Zagreb puno parom kupuje oružje i opremuIzvor

Kod nas isti naslovi ali za Srbiju, baš me zanima tko je pravi vlasnik novina
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 18 679


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #881 on: January 22, 2024, 09:27:56 pm »

Logged
micha
Stručni saradnik - OMJ
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 830


« Reply #882 on: January 23, 2024, 12:19:43 am »
   Marketinški EPP i kod jednih i kod drugih. Narod gleda kako se krpe na ratišima koja bukte iz dana u dan sve nova i nova i s razlogom strahuje da li se i nama sprema isto. E, tu su onda namicivači glasova i prodavci magle koji nam stavljaju ladne obloge pričama o obaveznom vojnom roku. Eto, ima ko će da brine o nama i da obezbedi ko će da nas bran! iNe znam samo gde će smestiti regrute, ko će im kuvati, grejati ih zimi, prati veš i posteljinu i na kraju obučavati kad su pre 15 godina razjurili što u penziju vojna lica, što isterivanjem na ulicu civilna lica i vojnike po ugovoru.

   Da bilo koja država iole ozbiljno misli da poveća broj pripadnika svoje vojske, rešila bi to za nekoliko meseci. Bez uvođenja obaveznog služenja vojnog roka. Jednostavno, usvajanjem seta zakona kojim bi regulisala da je uslov za sve zaposlene i one koji to žele u budućnosti da rade u državnoj upravi i javnim preduzećima moraju regulisati vojni rok sa oružjem. Jednako i muškarci i žene zbog rodne ravnopravnosti. Paralelno sa tim, omogućiti poreske olakšice i prednost pri dodeli subvencija, novčanih i drugih pomoći vojnim obveznicima naspram drugih koji ne žele da služe vojsku, što je njihovo apsolutno i osnovno ljudsko pravo. Ko ne želi iz bilo kog razloga - ne mora, neće biti podvrgnut sankcijama osim u slučaju rata i neposredne ratne opasnosti kada svi treba da brane zemlju. Ne bi morali nikoga da prisiljavaju a regrutni kontigent bi bio popunjen.


Logged
Pages:  1 ... 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 [59]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Prijatelji

▼▼▼▼

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.032 seconds with 24 queries.