PALUBA
May 23, 2024, 12:27:03 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Pravilnik za prenošenje vesti na forumu PalubaInfo
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 [189] 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 ... 206   Go Down
  Print  
Author Topic: Jadrolinija  (Read 1054187 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 12 357


#vragu i rat#


« Reply #2820 on: January 12, 2017, 05:37:12 pm »

Sličan članak iz SD.

-------------------------

BEZ STARCA NEMA UDARCA
11.01.2017.
Dok su mlađi i moderniji katamarani i trajekti ostali na vezu, najstariji 'Jadrolinijin' brod probijao je ledenu blokadu Prvića i Zlarina


Piše Zdravko Pilić
Foto Niksa Stipanicev/Hanza Media

Kada je kapetan Aldo Bilan, nakon što je Tijat po olujnom moru, kroz bijele kreste valova, točno po voznom redu, kao da smo u Japanu, uplovio u šibensku luku u subotu u 13.00 i akoštao uz gat Vrulje, sa zapovjedničkoga mosta, napravio rukama mot da se neće ići, pa onda još zavrtio glavom livo – desno, rijetki putnici nisu mogli vjerovati – 'Nećete ići!'.

'Ne da nećemo, nego ne možemo. Esktremni su uvjeti! Polazak iz Šibenika za Zlarin – Prvić – Vodice u 13.30 se odgađa.'

– 'A dokle?' – vika je netko.

– 'Do dalnjega!'

– 'A oćemo li ići u tri i pol?!' – vika je opet netko s rive kroz buru.

– 'Vidit ćemo, pratit ćemo vrime' – smireno je odvraćao zapovjednik, a uto je zavikao još netko, tko je tek tada stigao.

– 'Pa kako to danas ne iđete, a jučer ste jedini išli?'

– 'A jučer je bilo, jučer, a danas je danas! ' – uzvratio je netko od posade pružajući mu ruku da uđe u brod i da se ide ugrijati u salon.

'Onda sigurno padaju sikire i more kuva tamo iza Jadrije kad ni Tijat ne more izajti!' – komentirali su putnici. A da opis nije samo pjesnička figura, nego da je vrlo blizu istini potvrdio nam je odmah i sam zapovjednik 'Jadrolinijinog' broda Tijat, kapetan Aldo Bilan.

– 'Sve se urotilo protiv nas: I more, i vjetar, i strašno hladno je i teško za raditi...nema toliko veličine vala, ali kao da smo ispod Velebita, sve je u dimu, vitar nosi more u dim, sve kuva, čim izađete iz šibenskog kanala i prođete Jadriju, ne vidi se skoro ništa od njega, to su tako ekstremni uvjeti kakvi se dok ste, ode u Šibeniku, na gatu Vrulje, ne mogu ni naslutiti.

Rijetko se prekida pruga, to nam se dogodilo, koliko ja znam možda prije desetak godina, čak ni one teške 2012. bilo je ledeno, bilo je sniga i puvala je bura, otežano se plovilo, ali nije bilo kao danas, pruga se nije prekidala. Ovo su udari olujne tramuntane koja je puvala preko sto kilometara na sat, ma na mahove čak i 1409 kilometara na sat' – priča nam iskusni kapetan, s 20 godina iskustva zapovjednika na Jadrolinijinim brodovima, od toga osam na Tijatu. I veli da nije teško doći do porta, bitno je da brod vozi, teško je pristati.

– ' Zaleđene su rive, u Zlarinu u Vodicama, tu je jako teško i privezivačima koji vataju cime, moraju paziti na svaki korak, a bez njih je nemoguće pristati, učiniti manovru, pogotovo po ovakvom vrimenu. Koje se promini u tren. Evo, u subotu, u 11 sati nismo pristali u Vodicama, jer su to bili tako siloviti udari tramuntane, od 140 kilometara na sat, i to s boka, nosilo nas je tamo – vamo' – priča Bilan. Kao da je u pitanju orahova ljuska a ne brod od 37 metara dužine i skoro 190 tona, izgrađen u brodogradilištu Split još tamo davne 1955. godine.

'Bio je to propuh kao da netko otvorio vrata! Odjedanput! A ja sam koji minut prije toga se čuo s privezivačem Robertom u Vodicama da ćemo pristati, tamo smo uostalom s Prvića za deset minuta. Ali u tih deset minuta sve se prominilo, mogli smo pristati uz rivu jedino da smo imali magnete. A nemamo ih, ovo je ipak klasičan brod' – veli kapetan Bilan.

A taj klasičan brod, u petak je još jednom dokazao da bez 'starca nema udarca' jer je jedini isplovio iz šibenske luke u petak, dok su svi, mlađi i moderniji, katamarani i trajekti, ostali na vezu. Najstariji se jedini usudio tući more, kao jedan od rijetkih na Jadranu.

Što je to što 'Tijat' ima a drugi nemaju? – pitamo kapetana, ali on isto ne da na svoje kolege i na druge brodove. I ne bi tija da slučajno ispadne da su oni, na Tijatu, sad nešto specijalno.

- 'Ma čujte, šlapa, odnos trajekt je puno laganiji i višlji brod nego je Tijat, Lara koja s nama vozi istu prugu je isto lagana, a ovo je baš brod namjenski građen za ove naše porte, ima dobru manovru, dobre manevarske sposobnosti. I to bi bilo otprilike to' – skroman je zapovjednik Bilan. Bit će ipak da je nešto i do njega i do posade, to on očito ostavlja nekima drugima da kažu, a mi idemo do upravitelja stroja Srećka Perice, da priupitamo za srce broda, makinu.

'Riječ je o Sulzeru, snage 450 konja. Koliko je star? A koliko i brod! Je li to Amerikanac ili Nijemac? – pitan a Srećko odgovara – 'Švicarac! I radi kao švicarski sat!'. Tu upada, foto-reporter Nikša, inače Tribunjac, valjda mu neugodno koliko se ne razumin u materiju, pa objašnjava meni Vlaju.

– 'To ti je sporohodna makinja, tome nema smrti bez mace. A i ona mora biti pogolema!' Ali dobro, ako se ne razumim u motore, bar mislin da se razumin u spizu, i idem do kužine. A kogu Božidaru Mađeriću s Pašmana drago je što ja mislin da je kada su ovakvi ekstremni uvjeti u pitanju kužina na brodu jednako bitna ka i motor.

'Vidin ja da ste vi dobar novinar! Nikada pokojni Smoje ne bi napisa reportažu s broda a da ne bi kuvara pita za zdravlje!' – smije se meštar Božo. A još kad čujete kakav je meni namijenio posadi – 'Za ručak je bakalar na brudet ali bez kunšerve, onako kako je radila moja baba Šimica, a za večeru je bolonjez, ramstek u saftu, blitva pod ulje i na koncu voće, odnosno banana!'

Eto, je li vam sada jasno, da je i u ovome jedan od razloga zašto 'Tijat' (skoro) uvik plovi, čak i kad su drugi vezani za kolone.

Jedini je problem što se čeljade nakon svega mora, umisto žmula vina, napit soka, od višnje, ili vode, koju će posadi donijeti konobar Miljenko Škulić. Alkohola nema, zabranjeno. Verboten. Ipak, led i plovidba po ekstremnim uvjetima, danonoćni boravak na brodu u smjeni koja traje 15 dana – pa isto toliko u 'stand byu' kod kuće – ubire svoj danak.

Trojicu članova posade naš je posjet zatekao u krevetu, jer su izmoreni i virozni legli da se odmore. To su kormilari Dragan Torić i Zdenko Lovrić, te motorist Davor Grubelić. Zato ih i nema na zajedničkoj fotki koju smo ispred broda potegli da se zabilježi za uspomenu kako su naši pomorski heroji probijali u dva najgora dana ledenu blokadu najbližih šibenskih otoka – Zlarina i Prvića – i vezivali ih s kopnom, Šibenikom i Vodicama. Tu su pored kapetana Bilana, upravitelja stroja, koga i konobara još i časnik palube Dino Lukačić.

A tu su i putnici, koji nestrpljivo za to vrijeme pitaju kapetana: – 'Kapetane, oćemo li u tri i pol! – 'Ne znam, vdićemo. Vitar ne pada!' – 'A di ćemo mi?' – pita putnica. 'Mi nemamo di! Ja neman lipe u sebe! – viče Tea Šerka – 'Imaš ti brata ode!' – veli joj kapetan, koji putnike zna u dušu ka da su mu familija.

' A di ću ja?' – pita Dajana Stupin – 'A ti imaš ćer ode, u Šibeniku!'.

Eto, šta ti je kad se putuje svaki dan, i putnici i posada dođi ka jedna velika familija. Tu je, u toplom i Lana Majetić iz Siska, koja ide ocu u Prvić Luku, i Iva Šipić iz Zagreba, koja ide prijateljici u Zlarin. Baš ste, cure, vrime izabrale, mislimo se, ali... s Tijatom nema zime.

Ono kapetanovo 'Vidit ćemo oko tri ure i koju minutu pretvorilo se u 'provat ćemo' pa je Tijat partija.

Baš onakav kako ga je opisa njegov bivši kuhar Miro Vlahov, u pismi koju mu je posvetio za 60 rođendan – proslavljen prije dvije godine – a koja i danas visi u brodskom salonu - 'Ima jedan bili brod/ a Tijat on se zove/ Zato poklanjam njemu/ Ja sad stihove ove.'

http://www.slobodnadalmacija.hr/


* tij1.jpg (135.58 KB, 1200x813 - viewed 241 times.)

* tij2.jpg (131.11 KB, 1200x798 - viewed 178 times.)

* tij3.jpg (134.36 KB, 1200x798 - viewed 176 times.)

* tij4.jpg (189.5 KB, 1200x798 - viewed 181 times.)

* tij5.jpg (154.16 KB, 1200x798 - viewed 291 times.)
« Last Edit: January 12, 2017, 05:39:11 pm by SOLARIS 1972 » Logged
zbrnic2
mornar
*
Offline Offline

Posts: 3


« Reply #2821 on: February 05, 2017, 08:38:54 am »

Još jedan mistery ship iz flote Jadrolinije. Što je najtragičnije brod je izgrađen kao novogradnja za Jadroliniju. Pogledati ću ove dane stara Pomorstva. Možda se nađe slika Raše. Čisto sumnjam.
Koperske ladjedjelnice porinule su 1948. godine motorni brod Raša za Jadroliniju. Raša je drvene gradnje od 132 BRT i 235 tona nosivosti. Mogla je ukrcat 200 putnika. Duljina je iznosila 25 a širina 7 metara. Brodski motor Klockner- Humboldt- Deutz davao joj je brzinu od 7 čvorova.
Raša je već 1952. prepuštena Obalnoj plovidbi Rijeka i prenamjenjena za prijevoz tereta.  Od 1958. je u floti Lošinjske plovidbe. Potonula je 31. prosinca navečer 1961. godine s teretom od 200 tona soli u Paškom kanalu.Samo deset metara od kraja. Zato i nema slika. Plovio je samo 4 godine u floti Jadrolinije.

Evo slike...s ovog foruma [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* RAŠA MB U rI.jpg (130.35 KB, 771x522 - viewed 248 times.)
Logged
zbrnic2
mornar
*
Offline Offline

Posts: 3


« Reply #2822 on: February 05, 2017, 08:55:41 am »

Još jedan mistery ship iz flote Jadrolinije. Što je najtragičnije brod je izgrađen kao novogradnja za Jadroliniju. Pogledati ću ove dane stara Pomorstva. Možda se nađe slika Raše. Čisto sumnjam.
Koperske ladjedjelnice porinule su 1948. godine motorni brod Raša za Jadroliniju. Raša je drvene gradnje od 132 BRT i 235 tona nosivosti. Mogla je ukrcat 200 putnika. Duljina je iznosila 25 a širina 7 metara. Brodski motor Klockner- Humboldt- Deutz davao joj je brzinu od 7 čvorova.
Raša je već 1952. prepuštena Obalnoj plovidbi Rijeka i prenamjenjena za prijevoz tereta.  Od 1958. je u floti Lošinjske plovidbe. Potonula je 31. prosinca navečer 1961. godine s teretom od 200 tona soli u Paškom kanalu.Samo deset metara od kraja. Zato i nema slika. Plovio je samo 4 godine u floti Jadrolinije.
Logged
galeb
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 695« Reply #2823 on: February 05, 2017, 10:12:08 am »

Tijat zakon !  Kad će jednog dana završit karieru, trebao bi postati brod muzej. Ponos domaće brodogradnje, neuništiv brod.
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #2824 on: April 30, 2017, 08:14:48 am »

Jedna sa Šantićem.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* aleksa santic.JPG (64.79 KB, 980x650 - viewed 208 times.)
Logged
jadran2
Stručni saradnik - istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 13 152« Reply #2825 on: April 30, 2017, 08:51:25 am »

Jedna sa Šantićem.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Luka Rab.
Logged
bristova
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 334


« Reply #2826 on: April 30, 2017, 11:00:13 am »

Sličan članak iz SD.

-------------------------

BEZ STARCA NEMA UDARCA
11.01.2017.
Dok su mlađi i moderniji katamarani i trajekti ostali na vezu, najstariji 'Jadrolinijin' brod probijao je ledenu blokadu Prvića i Zlarina


Piše Zdravko Pilić
Foto Niksa Stipanicev/Hanza Media

... Bit će ipak da je nešto i do njega i do posade, to on očito ostavlja nekima drugima da kažu, a mi idemo do upravitelja stroja Srećka Perice, da priupitamo za srce broda, makinu.
'Riječ je o Sulzeru, snage 450 konja. Koliko je star? A koliko i brod! Je li to Amerikanac ili Nijemac? – pitan a Srećko odgovara – 'Švicarac! I radi kao švicarski sat!'. ...

http://www.slobodnadalmacija.hr/

MT stariji vodnik Srećko Perica - nekadašnji  1. motorista s DBM-241.

https://www.paluba.info/smf/index.php?action=dlattach;topic=3047.0;attach=173833
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* index.png (216.97 KB, 400x300 - viewed 1134 times.)

* index.png (307.45 KB, 450x299 - viewed 1121 times.)
« Last Edit: April 30, 2017, 11:05:44 am by bristova » Logged
barba
Prijatelj foruma
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 819« Reply #2827 on: May 01, 2017, 08:18:14 am »

Jedna sa Šantićem.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Luka Rab.
Tocno, Rab
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #2828 on: May 02, 2017, 08:36:47 pm »

Šoltanka i dečurlija.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* trajekt šoltanka i dečurlija.jpg (206.43 KB, 1200x680 - viewed 372 times.)
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 12 357


#vragu i rat#


« Reply #2829 on: May 02, 2017, 09:27:59 pm »

Šoltanka i dečurlija.

Iz doba bez androida i tableta. Lijepe godine.

poz.
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #2830 on: May 04, 2017, 09:26:39 am »

Šoltanka i dečurlija.

Iz doba bez androida i tableta. Lijepe godine.

poz.

I niko nije pravio problem i  vremena kada su deca mogla da budu deca.
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2831 on: October 29, 2017, 11:51:35 am »

Na Ivanu Cankaru ...


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Ivan Cankar_Jadrolinija.jpg (1303.62 KB, 3861x2764 - viewed 136 times.)
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2832 on: October 29, 2017, 11:52:38 am »

Pred Jadranom ...


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Jadran_Jadrolinija.jpg (886.41 KB, 3120x2338 - viewed 276 times.)
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 12 357


#vragu i rat#


« Reply #2833 on: January 07, 2018, 06:32:55 pm »

MODERNIZACIJA PLOVIDBENOG PARKA
 06.01.2018.
Jadrolinija 55-godišnjaka zamijenjuje novim brodom, tko će biti nasljednik?

Piše Gabrijela BIJELIĆ

Vapor je arivo, dizbarko pasađere i subito partio nase – tako bi se u najkraćemu mogle opisati rutinske "operacije" broda "Postira", izgrađenog daleke 1963. u pulskom brodogradilištu "Crvena zvijezda".
Iako ime duguje istoimenom naselju na Braču, brod "Postira" je već godinama sinonim za Elafite, koje povezuje s Gradom, bilo ljeto ili zima, bura ili šiločina. Riječki brodar "Jadrolinija", u čijoj je floti stara i dobrodržeća elafitska dama, najavljuje kako će u sklopu modernizacije "plovidbenog parka" 55-godišnji brod "Postira" zamijeniti novim brodom.

– Idemo u smjeru osnovne ideje, a to je da "Jadrolinija" na najvažnijim linijama ima brže, mlađe, veće i komfornije brodove nego danas, ali i da osigura dostupnost do svakog otoka na što ugodniji i efikasniji način – poručili su iz Uprave, koja do kraja 2018. planira flotu ojačati sa po dva nova i rabljena dvotrupca, za što će izdvojiti oko 335 milijuna kuna.

Još, međutim, nije poznato kako će izgledati i koje će sve maritimne sposobnosti imati nasljednik broda "Postira", no već sad je sigurno da otočane s Kalamote, Lopuda i Šipana hvata nostalgija za starim vaporom. A kako i ne bi kad već 55. godinu doslovce znači život otocima, a više od četvrt stoljeća održava život na elafitskom otočju.

Tolike godine svakodnevne naporne plovidbe, manovri, ukrcaja i iskrcaja, mještana, turista, hrane, građevinskih materijala po nevremenu i bonaci. "Postira" već fale, a bude se i sjećanja na brod blizanac m/b "Perast", koji je sa svoja tri pomorca tragično stradao tijekom Domovinskog rata.
"Postira" su posebno prirasla srcu kapetanu Luku Šoletiću, prošlogodišnjem pomorcu festanjulu na Festi svetoga Vlaha. Šoletić je "Jadrolinijinim" brodom zapovijedao još od 1998. godine.

– Prevozila su "Postira" trudnice i srčane bolesnike, mangupe koji su iz čista mira skakali s prove u more, galamdžije i njorgala, turiste i domaće. Nekad sam i poštijer, prenesem kakav paketić ili pismo s kopna do otoka na molbu otočana koji su mi kao familija – prisjetio se barba Luko, koji je s brodom "Postira" osvajao valove, ali i vrijedne nagrade Turističke zajednice i Grada Dubrovnika, te jedno sasvim posebno priznanje.

Sliku radnog naziva "Kapetan Luko protiv šiloka", nakon škole slikanja na Kalamoti, darovale su mu djevojčice Marta i Sunčica, učenice trećeg osnovne. Njihovo je djelo Luko odmah uokvirio i objesio na zid gruškog dnevnog boravka.
Brodska linija 807 Dubrovnik – Koločep – Lopud – Suđurađ (Šipan) je zbog m/b "Postira" ušla u anale Grada, pa Dubrovčani sada s pravom očekuju dostojnu zamjenu za "umirovljenicu".

http://www.slobodnadalmacija.hr/


* 1post1.JPG (146.22 KB, 1285x865 - viewed 140 times.)

* 1post2.JPG (83.14 KB, 1110x862 - viewed 102 times.)

* 1post3.JPG (97.12 KB, 1279x859 - viewed 91 times.)

* 1post4.JPG (125.93 KB, 1282x859 - viewed 110 times.)
« Last Edit: January 07, 2018, 06:36:20 pm by Solaris » Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 455


« Reply #2834 on: January 07, 2018, 06:38:10 pm »

"Постира" је први брод којим сам као дете пловио. Тамо негде 63-4.
Logged
Pages:  1 ... 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 [189] 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 ... 206   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.034 seconds with 23 queries.