PALUBA
October 03, 2022, 09:39:27 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na miodrag.radojkovic@paluba.info i brok@paluba.info
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14   Go Down
  Print  
Author Topic: Vojna akademija (Univerzitet odbrane) VS - aktivnosti  (Read 60865 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 004


WWW
« on: March 02, 2008, 06:31:12 pm »

У Војној академији организују се курсеви за оспособљавање лица која намеравају да се укрцају на трговачке и путничке бродове, на реци и на мору. Курсеве реализују наставници Војне академије са вишегодишњим пловидбеним искуством, као и спољни сарадници - заповедници бродова, Капетани дуге пловидбе.

Пре првог укрцаја поморац мора имати овлашћење о поступцима у случају опасности на броду и овлашћење о основној сигурности на броду, као и овлашћење о оспособљености за пружање прве медицинске помоћи.

 


Погодности похађања курса у Војној академији
Најповољније цене курсева у земљи и окружењу;
Професионални и искусни кадар. За реализацију наставе ангажовани су врхунски стручњаци на овом пољу, и то наставници из Групе наставника за навигацију и поморство и спољни сарадници, сви заповедници бродова са преко 20 година искуства и преко 10000 наутичких миља!;
Теоријска настава реализује се у Кабинетима навигације и поморства у Војној академији, а пракса на полигону Ушће, полигону противпожарне заштите - ППЗ и базену спортског центра Војне академије. Практична настава курса водитеља јахте реализује се на броду Речне флотиле РР-23 и
Смештај и исхрана полазника курсева реализује се по следећим ценама:
Дневна цена преноћишта по особи у трокреветној и вишекреветној соби, износи 260,00 динара без ПДВ, на ту цену се обрачунава ПДВ од 8%.
Цена дневног оброка бр.2. по особи, износи 600,00 динара без ПДВ (доручак 120,00 динара, ручак 300,00 динара и вечера 180,00 динара). На наведене цене се обрачунава ПДВ од 18%.

 

Овлашћења

Војна академија је од Министарства за инфраструктуру /Сектора за водни саобраћај/ добила међународну лиценцу за оспособљавање по следећим овлашћењима:
Овлашћење о поступцима у случају опасности на броду и основна сигурност на броду; STCW 78/95 Regulation A-VI/1 (По програму Б1 и Б2 );
Овлашћење о мерама сигурности на путничком броду, осим РО-РО бродова  (Passenger Ship Safety Certificate; RO-RO is not included) STCW 78/95 Regulation A-V/3;
Овлашћење о мерама сигурности на РО-РО путничком броду (RO-RO Passenger Ship Safety Certificate) STCW 78/95 Regulation A-V/2;
Овлашћење o оспособљености за пружање прве медицинске помоћи („Medical First Aid training“) STCW 78/95 Regulation -VI/2;
Овлашћење o оспособљености за вођење медицинске бриге на броду („Medical care on board ship“) STCW 78/95 Regulation A-VI/4–1;
Овлашћење o оспособљености за управљање гашењем пожара („Аdvanced fire fighting“) STCW 78/95 Regulation A-VI/3 и
Овлашћење o оспособљености за водитеља јахте (Skipper).

 
Војна академија ће омогућити потребну обуку свима који желе да плове бродом или су већ пловили, а нису добили поједина овлашћења. Кандидати се могу оспособити за:
појединачна овлашћења и
више овлашћења у комбинацији, по потреби кандидата.

 


Цене курсева
Овлашћење под редним бројем 1. износи 11.000,00 динара. Овај курс је обавезан за све који желе да изваде поморску књижицу;
Овлашћење под редним бројем 1. и 4. износи 13.000,00 динара. Овај курс је обавезан за све који одлазе на први укрцај на брод;
Овлашћење под редним бројем 1, 4. и 5. износи 15.000,00 динара. Овај курс организује се за кандидате који одлазе на кадетуру за официра;
Овлашћење под редним бројем 4. износи 5.000,00 динара. Овај курс је обавезан за све официре на броду;
Овлашћење под редним бројем 2. и 3. износи 15.000,00 динара. Ово овлашћење даје се кандидатима који одлазе на путничке бродове који имају рампу;
Овлашћење под редним бројем 6. износи 15.000,00 динара. Овај напредни противпожарни курс обавезан је за све поморце већ на другом укрцају на брод;
Овлашћење под редним бројем 5. износи 5.000,00 динара. Овај курс је обавезан за официре на броду и
Овлашћење под редним бројем 7. износи 40.000,00 динара. Овај курс омогућава кандидатима звање у рангу заповедника брода до 100 БРТ.

У цену курса је урачунат ПДВ од 18 %.


Izvor: http://www.va.mod.gov.yu/cms/view.php?id=2236
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #1 on: November 13, 2008, 08:51:41 am »

12/11/2008
Трећи дан посете Команди здружених снага НАТО-а у Напуљу, студенти Војне академије провели су у Команди за поморске операције и у Ваздухопловној војној академији. Команда за поморске операције у саставу је Команде здружених снага НАТО-а, заједно са
командом копнене војске у Мадриду (Шпанија) и ваздухопловства у Измиру (Турска). Одговорна је за све поморске задатке НАТО снага.

Студенте је поздравио капетан бојног брода Дејвид Хели, који руководи операцијама, и истакао да је мисија команде припремање и вођење, односно подржавање операција НАТО снага било где у свету, са циљем одвраћања агресије, руковођења кризом и промоције мира, безбедности и стабилности.

После посете Команди за поморске операције студенти су имали још један сусрет са колегама у Ваздухопловној војној академији у Пуцолију код Напуља, где су били смештени током тродневног боравка. Била је то и прилика за више дружења и за обострано корисну размену искустава. У томе су им помогли наши студенти Милош Милошевић и Душан Ранђеловић, који су после Војне гимназије, на основу одличног успеха, изабрали Ваздухопловну академију у Италији да наставе школовање и овде су међу најбољим студентима.

Ваздухопловна војна академија у Италији има традицију од 1926. године. Школује будуће пилоте и инжењере, а због високог реномеа сваке године прима и један број студената из иностранства, из земаља Европе, Африке и Азије.

Студенти Војне академије данас завршавају посету Напуљу, обогаћени за једно ново корисно искуство у послу за који се припремају.

Извор:Сајт министарства одбране
Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 004


WWW
« Reply #2 on: December 08, 2008, 10:09:03 pm »

08.12.2008.

Novosti

KOMISIJI za akreditaciju stigao je zahtev za osnivanje još jednog medicinskog fakulteta. Tako će, ako se dobije zeleno svetlo od nadležnih, glavni grad dobiti i treći medicinski fakultet, koji će biti u okviru Vojne akademije i pod ingerencijom Ministarstva odbrane.
Vojna akademija je avgusta prošle godine najavila osnivanje univerziteta odbrane i bezbednosti, u čijem sastavu bi pored ove visokoškolske ustanove bili Vojnomedicinska akademija, fakultet bezbednosti i vojni instituti. Nastavna baza budućeg medicinskog fakulteta bila bi naša renomirana zdravstvena ustanova Vojnomedicinska akademija.
Gotovo je sigurno da će otvaranje još jednog medicinskog fakulteta izazvati oprečna reagovanja u javnosti. Tim pre, što je nedavno studentima privatnog Medicinskog fakulteta ministar Tomica
Milosavljević zabranio da vežbaju u državnim bolnicama, čime je njihovo dalje školovanje dovedeno u pitanje, s obrazloženjem da "Srbija ima višak lekara i da treba smanjiti upisne kvote na medicinskim fakultetima".
Zanimljivo je da iako je na svetskom glasu i sa eminentnim stručnjacima, Vojnomedicinska akademija nikada nije bila nastavna baza državnog Medicinskog fakulteta. Kako navode naši izvori, očekuje se da će vojni medicinski fakultet privući studente iz inostranstva. Oblast ratne medicine i hirurgije naročito može biti zanimljiva, pošto su se naši stručnjaci, s obzirom na iskustva iz ratnih dešavanja devedesetih godina, postali u ovoj oblasti među najcenjenijima u svetu.
Ako sve bude išlo po planu, odnosno ukoliko nadležni izdaju dozvolu za rad, prvi studenti mogu se očekivati već sledeće školske godine. Vojna akademija ima dovoljno prostornih kapaciteta, nastavnog kadra, sadržaja i naučnih polja da bi mogla da osnuje jedan dobar univerzitet. Kako saznajemo, za osnivanje ovakvog univerziteta postoji podrška iz inostranstva.
Da li su ispunjeni svi propisani standardi Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje znaće se najkasnije do marta sledeće godine. Posle toga, ukoliko stigne odobrenje, moći će da se raspiše konkurs za upis prve generacije studenata koji će se školovati za vojne lekare.

NOVI ZAHTEVI
U Srbiji trenutno postoji 14 državnih i privatnih univerziteta, u čijem sastavu se nalazi oko 150 fakulteta. Komisiji za akreditaciju stigli su zahtevi za osnivanje još četiri nova univerziteta i dvadesetak fakulteta. Ceo postupak akreditacije trebalo bi da se završi do juna sledeće godine, tako da bi narednu školsku godinu počele sve akreditovane visokoškolske ustanove.
Logged
DEMON
vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 404« Reply #3 on: March 03, 2009, 03:56:29 pm »

  03.03.2009.

  Данас су, полетевши са војног аеродрома Батајница, студенти 130. класе Војне академије извршили  први самостални лет - лаширање на хеликоптеру  Хо – 45. Они су тиме учинили још један важан корак у образовању за захтевни позив пилота.

  - Било је тешко самостално преузети одговорност за ваздухоплов, у тим тренуцима нисам размишљао о себи и својим осећањима, био сам потпуно концентрисан на лет. – – рекао је после свог првог лета будући пилот хеликоптера студент старији водник Никола Димитријевић.

  - Имао сам осећај сигурности, био сам свестан да сам способан да управљам летелицом – коментар је Николиног друга из класе студента старијег водника Мирослава Матића.

  Први самостални лет ваздухопловом двојице будућих пилота хеликоптера надгледали су припадници 252. мешовите авијацијске ескадриле, јединице у којој се будући пилоти током школовања обучавају на различитим врстама летелица.

  Извор: Сајт Војске Србије
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #4 on: March 04, 2009, 09:01:03 am »

Evo i fotografija ovog događaja...

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* lasiranjepilota03032009.jpg (104.59 KB, 640x480 - viewed 192 times.)

* lasiranjepilota03032009h.jpg (91.12 KB, 640x498 - viewed 121 times.)
« Last Edit: August 07, 2010, 08:28:19 pm by kuzmar, Reason: slike u atachment » Logged
DEMON
vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 404« Reply #5 on: March 16, 2009, 12:10:16 am »

  15.03.2009.

  Дан Војне академије, 18. март, разумемо не само као датум када се своде биланси календарске године, подвлаче успеси и награђују заслужни, него као тренутак када сви који су свој рад уградили у процес увођења нових снага у систем одбране, треба јасно да сагледају циклус који следи. Бити суштински далековид, истовремено значи и бити искрен у спознаји грешке, пропуста или мањка одлучности током претходног периода.

Људи који се баве образовањем младих старешина Војске Србије морају бити проницљиви колико и најодговорнији људи у држави. Њихова визија не сме сезати краће од четири године, колико траје школовање једне класе Академије, и у њу морају бити урачунати чиниоци, на први поглед далеки и недодирљиви систему одбране.

У разговору који следи, бригадни генерал доцент др Младен Вуруна, начелник Управе за школство Сектора за људске ресурсе Министарства одбране, открива нам концепт који би дугорочно позиционирао систем војног школства у образовно-научни амбијент Србије, омогућавајући сигуран ресурс младих старешина спремних и способних да брину о безбедности земље.

* У току је процес акредитације Војне академије, чији епилог са нестрпљењем очекујемо. Докле се стигло у том послу?
– Војна академија поднела је сву неопходну документацију за акредитацију институције и студијских програма. Исто је учинила и Војномедицинска академија. Намера ВА јесте да се акредитује као висока школа академских студија, док је ВМА поднела захтев за акредитацију високе школе интегрисаних академских студија медицине. Војна академија ће, после добијања уверења о акредитацији и дозволе за рад од Министарства просвете, школовати будуће официре на основним академским студијама у пет студијских програма – менаџмент у одбрани, војноелектронско инжењерство, војномашинско инжењерство, војнохемијско инжењерство и војно ваздухопловство. Студенти који заврше те студијске програме добијаће дипломе, препознате и признате у друштву – дипломе менаџера одбране, инжењера електротехнике и рачунарства, инжењера машинства или технологије, односно инжењера саобраћаја. Поменутим студијским програмима обухваћени су сви родови Војске Србије као и неке службе, другим речима – све што је оружаним снагама потребно сада, али у будућности.

* Када бисмо могли да очекујемо исход?
– Акредитација високошколских установа почела је 2007. године, након доношења Закона о високом образовању, који је усвојен две године раније. Акредитација се спроводи у пет циклуса. Академија је захтев за акредитацију, као и већина факултета у Србији, поднела новембра прошле године. Прве резултате са нестрпљењем очекујемо већ за неколико дана.

* Статус дипломаца Војне академије међу колегама из цивилства актуелно је питање већ неколико година. Пуно се говорило о сарадњи Академије и цивилних факултета на заједничким студијским програмима, односно да ће завршавајући их, студенти ВА добијати и војну и цивилну диплому. Данас је на ВА у оптицају неколико наставних планова и програма. Видите ли епилог?
– Ствари треба појаснити. Није суштински битно да ли ће неко добити цивилну диплому. Суштина је да лице после школовања добије диплому која ће бити призната у друштву, и то не само код нас него и у европском простору високог образовања. Та прича је, уосталом утемељена и у Закону о одбрани и у министарском упутству за 2008. и 2009. годину, у којима стоји да морамо да ускладимо систем образовања код нас са системом образовања у друштву. Најбољи пут такве хармонизације јесте акредитација. Дакле, није важно како ће се диплома звати. Битно је да буде призната и препозната.

* А, наставни планови?
– Тренутно се четврта и пета година школују по старим студијским програмима. Друга и трећа година неких родова, као што су пешадија, оклопне јединице, АРЈПВО, ваздушно осматрање и јављање и авијација, школују се по заједничким студијским програмима са неким факултетима Београдског универзитета. То су Факултет безбедности, Факултет организационих наука и Саобраћајни факултет. Студенти који су сада на првој години школују се према програмима који још нису акредитовани, али се надамо и учинили смо све да се то убрзо промени. Ми ћемо после акредитације искористити законску могућност да свима који нису похађали заједничке студијске програме, применом еквиваленције, омогућимо да добију одговарајуће дипломе.

* Помиње се могућност оснивања неке врсте војног универзитета у који би ушла Војна и Војномедицинска академија.
– Универзитет је цивилизацијска тековина које се не треба одрећи. Ми ћемо реформу војног школства спровести корак по корак. Прва на реду је акредитација ВА и ВМА као институција, односно високих школа које су квалификоване и акредитоване за студије првог и другог степена. Тиме бисмо задовољили готово све потребе система одбране. Војни универзитет, међутим, пружио би неке додатне могућности, као што је организовање докторских студија и развој научноистраживачког рада у области одбране и војне медицине. Трудићемо се да квалитет наших образовних институција поставимо тако да су оне у могућности да обједине образовни и научноистраживачки рад као компоненте јединственог процеса високог образовања. Сматрам да и ВА и ВМА имају квалитет да акредитују студије сва три степена и верификују своју научноистраживачку делатност.

* Од ове године млади потпоручници, пре преузимања прве дужности, стажирају шест месеци у јединицама Војске Србије. Сврха је, између осталог, „брушење” знања које су стекли током школовања. Чињеница је да је сваком младом старешини потребно време да помири разлике у ономе што је учио на Академији и свакодневних изазова трупе. Ради ли се нешто на смањивању тих разлика?
– То је био један од кључних захтева који је у процесу реформе војног школства поставио Генералштаб. Будућег потпоручника треба оспособити за командира вода. Нови студијски програми управо пружају ту могућност. У њима је 20 до 25 посто наставе посвећено војној обуци. Студент похађа војну обуку осам до девет месеци, што је дуже од војног рока или школе за резервне официре. У студијске програме уграђено је и стажирање на местима командира водова. Студенти ће проћи кроз 12 кампова током боравка на Војној академији, а поједини садржаји војне обуке спроводиће се и извођењем вежби у оквиру редовне наставе. После таквих студија, уверени смо, потпоручник ће бити спреман за почетне дужности, а јаз између студентског живота и прве дужности биће успешно премошћен.

* Пре неколико дана отворен је конкурс за пријем у Војну гимназију и Војну академију. Тиме почиње циклични процес чији крај очекујемо у октобру, када почиње школовање нове класе. Каква је стратегија промоције војног позива међу омладином?
– Број кандидата за упис прошле године знатно је порастао у односу на годину-две уназад. Верујем да ће се из године у годину повећавати. Много тога доприноси таквом закључку, између осталог и реформа система војног образовања. Призната диплома јесте велики аргумент. Ипак, треба рећи да се наши студенти не школују да би радили у цивилству. Напротив, оспособљавају се за почетне дужности у Војсци Србије. Али та призната диплома важна ј, јер им омогућава да се даље школују. Једноставно, живимо у таквом цивилизацијском тренутку када школе никада није довољно. Дакле, тим младим људима пружа се могућност да се усавршавају у разним правцима и они ће, верујем, то искористити.

И Министарство одбране учинило је значајне напоре на промоцији војног позива, а ти резултати виде се већ сада. У наредној години наставићемо са промоцијом тако што ће наши студенти учествовати на разним манифестацијама, не само у Београду него и у целој Србији, где ће и својом појавом и наступом учинити доста да Академију приближе омладини.

* Када бисте групи основаца или средњошколаца представљали Војну академију и покушали да их убедите да конкуришу, које бисте аргументе искористили?
– Прво бих им рекао да ће добити добро образовање. Затим бих им рекао да ће имати сигуран посао. Солидно плаћен посао. Поменуо бих могућност да током читавог живота напредују. Мислим да су то за младе људе довољни аргументи.

* Неке анализе показале су извесну меру непознавања чињеница о војном позиву међу омладином. Шта урадити да им се то разјасни?
– Када смо ми уписивали Војну академију, наравно, нисмо у потпуности разумели како Војска функционише. Мислим да није ни потребно да свршени средњошколци који долазе на Академију у потпуности разумеју Војску да би могли успешно да се баве својим почетним дужностима, односно пословима. Ми смо последњих година имали и реформу Војске Србије, тако да она не изгледа као што је изгледала некада. Сматрам да су ствари доста транспарентне и онај кога заиста занима да спозна како систем одбране изгледа и функционише, податке може наћи на сајту МО и ВС или у магазину Одбрана.

* Како се школовање девојака одразило на климу на Академији?
– Веома добро. Девојке сјајно обављају своје дужности, одговорне су и дисциплиноване. На дужности гледају као и младићи, а колеге су их добро прихватиле. Тако нешто је у свим европским земљама нормално. Имао сам прилике да обиђем доста војних академија и уверио сам се да је присуство оба пола добро прихваћено и позитивно се одразило на климу на академији.

* Да ли трпи дисциплина?
– Напротив! Девојке су веома дисциплиноване и то утиче и на мушкарце. Мислим да је то изазов за њих.

* Услови живота и рада студената су вечита тема. Нека обећања по том питању су испуњена, а нека нису, нпр. Интернет у свакој студентској соби?
– Не престајемо да радимо на томе. Надам се да ћемо до почетка следеће школске године испунити то обећање и омогућити брзу конекцију на Интернет у свакој соби. Од тог пројекта нисмо ниједног тренутка одустали, али економска ситуација напросто утиче на процесе и на догађаје. Студенти имају довољан број рачунара на располагању, имају приступ Интернету, а ми ћемо се трудити да им омогућимо још више.

* Није било необично видети студенте како чисте круг касарне чак и за време испитног рока. Занима ме да ли се у протеклих неколико година та политика у неком смислу променила?
– Круг зграде и просторије морају да изгледају примерено чисто. Учење и испити увек су били у првом плану, али и остале обавезе не смеју се занемарити. Онај ко упише ВА мора се помирити са чињеницом да ће имати много више обавеза него неки студент у грађанству. Мислим да студенти, ипак, нису преоптерећени. Када дођем на наставу и разговарам са њима на релацији професор–студент, сазнам ствари које у формалном приступу тешко да бих могао. Тачно је да је студената мање него раније, а допунске обавезе су исте. Ипак настојимо да добрим планирањем створимо амбијент у коме обавезе нису терет.

* Војна гимназија ускоро ће прославити 40 година постојања. Школа је више пута била на прагу укидања, али је преовладавала логика да је систему, ипак, потребна таква институција. Где је она сада ?
– Управо смо ових дана разматрали реформу Војне гимназије. Неподељено мишљење министра одбране господина Шутановца и генерала Милетића јесте да Гимназија треба да постоји и да она има место у систему војног школства. Дакле, школа ће опстати, не зато што треба да попуњава бројно стање Академије, већ због тога што даје сјајне будуће официре. Ако анализирамо шта је досад дала Војна гимназија, открићемо мноштво врхунских старешина, генерала, интелектуалаца... И Гимназија ће, неминовно, проћи процес верификације, односно процес хармонизације система војног школства са системом образовања у Србији, иако су њен план и програм већ сада идентични са НПП-ом цивилних школа истог профила. Она ће бити верификована и уписана у регистар средњих школа републике Србије, а Министарство одбране задржаће јурисдикцију над Војном гимназијом.

* Чиме би сте заокружили причу претходног циклуса између 18, марта 2008. и 2009. године, а чиме бисте је отворили до следећег празника?
– Огроман напор уложен је на реформу војног школства и резултати ће врло брзо бити видљиви. Оно што је наш темељни задатак за наредни период јесте да имплементирамо акредитацију, тј. нове студијске програме, да их поправимо и дорадимо, да и даље школујемо официре довољно образоване, квалитетне, способне да се суоче са свим изазовима, ризицима и претњама. Да се изборимо за наше место у нашем, али и европском академском простору... Такође, развијамо и систем усавршавања официра у четири нивоа. У питању је – нижи командно-штабни курс, командно-штабно усавршавање, генералштабно усавршавање и виши курс безбедности и одбране који ће похађати највиши официри и генерали, заједно са државним службеницима, политичарима... То је нешто што нас очекује у наредној години.

  Извор: Сајт Министарства одбране Републике Србије
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #6 on: March 17, 2009, 02:01:35 pm »

17.03.2009. 
Поводом 18. марта – Дана Војне академије свим припадницима Војне академије упућујем срдачне честитке.

Од свог оснивања 18. марта 1850. године, под називом Артиљеријска школа, Војна академија је кроз различите епохе свог развоја школовала најбоље официре, старешински кадар способан да изнесе огроман терет државног и политичког програма ослобођења српског народа и спреман да учува тешко стечени мир. То је био основни предуслов за државно и војно јачање модерне Србије у оквиру борбе за потпуну државну самосталност и независност.

Данас Војна академија образује нове генерације официра у духу српске традиције, од којих се очекује да својим знањем, радом и енергијом поносно стану на браник Отаџбине, али истовремено прати савремене токове војног школства.

Честитајући празник, желим вам да кроз реформу и реорганизацију војног школства завршите процес укључивања у систем високог образовања Републике Србије и постанете регионални центар за образовање војног кадра, а свим припадницима Академије успех у раду.

Извор: Сајт Министарства одбране
 
Logged
DEMON
vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 404« Reply #7 on: March 18, 2009, 02:35:49 pm »

  18.03.2009.

  Поводом обележавања 18. марта – Дана Војне академије и Дана војног школства, на Војној академији данас је одржана свечаност којој су присуствовали министри одбране и просвете Драган Шутановац и Жарко Обрадовић.

  Тим поводом министар Шутановац је истакао да, када говоримо о Србији као модерној земљи, са демократски уређеним друштвом која има капацитет да се нађе у унији европских народа, то није могуће постићи без модерне војске која је основни стуб свих модерних држава.

  - Модерну војску не можемо имати уколико немамо савремено војно школство које школује официре спремне за изазове 21. века. Са тим циљем започели смо пројекат реформе војног школства који приводимо крају.

  Министар Шутановац је рекао да је Војна академија данас препознатљива национална високошколска институција која већ 159 година школује веома квалитетан војни кадар, од средњошколског у Војној гимназији до највишег нивоа генералштабног стручног усавршавања и последипломских научних студија.

  Он је истакао да су у протеклих годину дана били постављени значајни циљеви пред Војну академију, повезани са реформом војног школства, интеграцијом Војне академије у систем високообразовних установа Републике Србије, модернизацијом наставних планова и програма, унапређењем сарадње са војно образовним установама других војски и земаља, повећањем броја припадника страних оружаних снага на школовању у Војној академији, те подизањем угледа војне професије и повећањем интересовања младих за школовање у ВА.

  - Данас са задовољством могу да кажем да смо ове постављене циљеве у највећој мери испунили, нагласио је министар одбране.

  Министар је додао да, у складу са потребама Министартва одбране, постоји жеља да се направи још већи реформски искорак и да од Војне академије, Војномедицинске академије и наших војних института формирамо Војни универзитет. Он ће представљати основу за развој модерног, квалитетног и трајног система војног образовања и постати регионални центар за школовање и усавршавање војног и војномедицинског кадра – истакао је Шутановац.

  Министар одбране такође је рекао да је у прошлој години значајно унапређена сарадња са војно образовним установама у свету. На школовању у страним војним академијама тренутно се налази 17 студената из Србије, од чега 6 у Италији, 8 у Грчкој, и 3 у САД. Организовано је 12 посета наших кадета страним државама. У 2008. години 46 припадника МО и ВС школовало се у иностранству, од чега 17 на војним академијама, 18 је било на командно штабном и 11 на генералштабном усавршавању.

  - Колико смо поносни на број студената који се школују у иностранству, са још више задовољаства можемо да кажемо да се ВА вратила на међународну сцену и да је разне курсеве, школовања и усавршавања похађало више од 120 припадника страних оружаних снага. Наглашавам Алжир, Ирак, БиХ, Црну Гору и Кину.

  Министар је рекао да је један од главних циљева који је остварен током протекле године враћање поверења у Војску Србије и повећавање угледа војне професије. Да је у томе направљен помак, најбоље говори интересовање младих за војно школовање. То интерсовање за ВА у 2008. порасло је за 10 пута у односу на 2006. годину и три пута у односу на 2007.

  - У оквиру реформе коју спроводимо и девојкама је омогућено похађање Војне академије. Тако се у 2007. пријавило 65 кандидаткиња, а у 2008. 107 девојака за 30 слободних места, рекао је министар. Он је посебно нагласио да је на протеклом упису 2008. године, више од 40 одсто уписаних студената имало одличан успех, а готово 10 одсто - Вукову диплому.

  - Резултати остварени протекле године показују да ВА има потенцијала да реализује постављене циљеве, а уверен сам да ће веома брзо прерасти у међународни центар за школовање војног кадра и постати део образовног система Републике Србије – закључио је министар.

  Начелник Војне академије генерал-мајор мр Видосав Ковачевић нагласио је да је у Центру за стране језике неколико стотина старешина сваладало енглески, француски, италијански, руски, немачки, грчки. Примљено је и четири генерације врхунских спортиста на одслужење војног рока, којима Министарство одбране омогућује да наступају на такмичењима у земљи и иностранству. За тих годину дана преуређени су студијски програми, предато је све што је Комисија за акредитацију тражила од ВА. Акредитацијом ће бити значајно промењено место и улога ВА и војног образовања.

  На свечаности су промовисани и нови доктори и магистри војних и о војнотехничких наука. Дипломе доктора наука добили су потпуковник Мирослав Талијан, мајор Славко Муждека, мајор Иван Покрајац, пуковник Зоран Рајић и потпуковник Стеван Радојчић, а магистара потпуковник Момир Дамјанић, мајор Мирослав Терзић, потпуковник Вељко Петровић и мајор Ђорђе Калањ.

  - Ово је прилика да се подседтимо шта су наша држава и наша војска и како да унапредимо и једно и друго. Унапред се радујем што ће систем војног школства бити део цивилног образовања, када добијете акредитацију. За Републику Србију образовање је немерљиво, оно је њен најважнији ресурс. Веома ценим рад Војне академије и желим да Војска добије у друштву третман који заслужује. А да би тако било, треба да је афирмишемо свагде и у свакој прилици, рекао је министар просвете Жарко Обрадовић уручујући дипломе.


  Свечаности су присуствовали заменик начелника Генералштаба ВС генерал-потпуковник Младен Ћирковић, са сарадницима, државни секретари, ректори београдског и нишког универзитета, декани бројних факултета у Србији, црквени великодстојници, и бројни други гости.

  Извор: Сајт Министарства одбране Републике Србије
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #8 on: March 19, 2009, 08:10:19 am »

Војна академија све популарнија међу младима
 

19/03/2009
Радићемо на интеграцији војног и цивилног образовања, рекао је генерал-мајор Видосав Ковачевић
 
Промоцијом најбољих ученика, студената, наставника, катедри, нових магистара и доктора наука, подсећањем на прошлогодишње резултате и постављањем нових циљева за ову годину, Војна академија у Београду јуче је обележила свој дан и Дан војног школства.

Генерал-мајор Видосав Ковачевић, начелник Војне академије која је јуче прославила 159. рођендан, истакао је да је интересовање за упис прошле године било веће него у последњих 20 година.

– Укључујући се у реформу високог образовања и болоњски процес, реформисали смо наставне програме, па смо 37 студијских програма свели на пет на основним и четири на мастер студијама. Очекујемо повољне резултате у четвртом кругу акредитације високошколских установа, а радићемо и на интеграцији војног и цивилног образовања и јачању сарадње са сличним установама у региону – казао је генерал-мајор Ковачевић.

Истичући успехе на међународном плану, Драган Шутановац, министар одбране, рекао је да је Војна академија потписала протоколе о сарадњи са сличним образовним установама у Чешкој, Норвешкој и другим академијама у свету, као и да се 17 наших студената школује у САД, Италији и Грчкој. Он је нагласио да је у плану да Војна академија, Војномедицинска академија и Војни институт формирају војни универзитет који би био регионални центар за школовање војног и медицинског кадра.

– Занимљиво је да се 2007. године за упис на Војну академију пријавило 65 девојака, док је лане 107 кандидаткиња конкурисало за 30 слободних места. У прошлогодишњој генерацији више од 40 одсто уписаних имало је одличан успех из средње школе, а 10 одсто њих били су кандидати са Вуковом дипломом – рекао је Шутановац.

Четворици магистара и петорици доктора наука, који су јуче промовисани, дипломе је уручио Жарко Обрадовић, министар просвете, рекавши да га радује што Војна академија, кроз процес акредитације, улази у систем образовања Србије.


Ј. Беоковић
Извор: Политика
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #9 on: April 04, 2009, 12:57:57 pm »

04.04.2009.
Начелник Војне академије генерал-мајор Видосав Ковачевић изјавио је данас да се на конкурс за упис у ту високошколску установу до сада пријавило двоструко више кандидата него прошле године, односно њих 832 од чега 205 девојака.

"То је дупло већи одзив за упис на Војну академију у односу на прошлу годину када се пријавило 427 кандидата, од тога 107 девојака. Војна академија ове године уписује 240 студента и према садашњим проценама имаћемо четири до пет кандидата за једно место", рекао је Ковачевић агенцији Бета.

Он је подсетио да је Министарство одбране управо због "изузетног интересовања" за упис на академију одлучило да продужи конкурс за упис у школску 2009/10. до 15. априла.

Прошле године се према његовим речима на академију пријавило око 50 одсто одличних ђака, од чега десет одсто са Вуковом дипломом.

Као разлог великог интересовања за Војну акедемију последњих година, генерал Ковачевицх је навео побољшање статуса и стандарда професионалних припадника војске али и студената академије.

Ковачевић је истакао да је Војна акедемија у оквиру реформе војног образовања предузела низ мера да се интегрише у систем цивилног образовања и укључила у процес акредитације, што значи да ће будући официри поред тог звања добити и диплому која ће бити призната и у грађанству што до сада није био случај.

"Студент који заврши академију обавезан је да остане у војсци дупло време школовања а после тога уколико не жели или је спречен да буде професионално војно лице може равноравно да тражи посао у грађанству", појаснио је генерал Ковачевић.

Извор: Сајт Министарства одбране
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #10 on: April 06, 2009, 03:46:55 pm »

Plaćeno školovanje uz džeparac, siguran posao i mogućnost izgradnje karijere dobra su ponuda za maturante
 

06/05/2009
„Vojna akademija pruža svestrana znanja, donosi ekonomsku sigurnost i zagarantovano radno mesto u struci. Studirao bih tamo i zbog zdravog razvoja ličnosti”, kaže jedan beogradski maturant koji žarko želi da nastavi školovanje na ovom po mnogo čemu specifičnom fakultetu u Beogradu. U toj želji nije usamljen – danas svaki deseti osamnaestogodišnjak u Srbiji koji namerava da studira potencijalni je konkurent za indeks Vojne akademije. Tako bar govore rezultati istraživanja koje su na uzorku od 2.527 đaka četvrtog razreda iz svih 25 srpskih okruga sproveli stručnjaci Instituta za strategijska istraživanja Sektora za politiku odbrane Ministarstva odbrane kako bi utvrdili šta sve može da utiče na zainteresovanost maturanata za školovanje na Vojnoj akademiji.

– Konkurencija za upis na Vojnu akademiju ponovo je izuzetno oštra. Smatra se da su uzroci smanjenog odziva, uočenog sredinom devedesetih godina prošlog veka, bili permanentna ratna zbivanja u zemlji i okruženju, osećaj lične ugroženosti i rizika po život i zahtevan konkurs, prvenstveno što se tiče matematike – kaže za „Politiku” dr Jovanka Šaranović, načelnik odeljenja za studije odbrane. Ona je zajedno sa potpukovnikom dr Srđanom Milenkovićem, načelnikom odseka za vojnu psihologiju, andragogiju i sociologiju, i psiholozima Anitom Đorđević i mr Tatjanom Višacki, napisala publikaciju „Maturanti o profesiji oficir”, u kojoj je objavljeno pomenuto istraživanje.

Prema njihovim rečima, maturanti danas žele na Vojnu akademiju i zato što znaju da će steći vrhunsko znanje iz oblasti za koje imaju posebna interesovanja, da će moći da nastave sa svojim sportskim aktivnostima i da će imati mogućnost za kontinuirano usavršavanje nakon sticanja diplome. Mogućnost napredovanja takođe je među veoma jakim motivima.

Međutim, kontraargumenti đaka su da je školovanje na Vojnoj akademiji zahtevno i teško, vojna profesija rizična i traži puno odricanja od ličnog i porodičnog života. Korišćenje slobodnog vremena je ograničeno, a kandidati moraju da budu spremni za zajednički celodnevni život sa ostalim studentima.

– Savremeni oficiri koji mogu da odgovore izazovima moraju biti i fleksibilni, maštoviti, agilni, radoznali, sposobni za svestranu analizu i objektivno kritičko mišljenje – objašnjavaju „Politikini” sagovornici.

Starešina mora biti moralno čvrsta, emocionalno stabilna i za rukovođenje sposobna osoba koja samostalno misli, odlučno postupa i poznaje veštine ratovanja, ali i diplomatije. Idealni oficir se dobro snalazi u nepredvidivim situacijama, koje karakterišu kompleksnost, nejasnost, nesigurnost i promenjivost. Izuzetna fizička spremnost se podrazumeva.

Ipak, maturanti suslabo informisani o uslovima studija. Pokazalo se, tako, da oko 90 odsto ispitanika ne zna uslove u kojima se realizuje nastavni proces. Ovo se odnosi, kako na smeštaj u internatu, ishranu i vannastavne aktivnosti, tako i na uslove nastavnog procesa.

– Posebnu nepoznanicu za njih predstavlja podatak da se svi pitomci školuju iz budžeta, da su potrebna literatura i pribor za rad, od olovke do Interneta, obezbeđeni i pripadaju svakom studentu, ali i da mesečna primanja nisu beznačajna kao što je bilo donedavno, pa tako za studente četvrte godine na mesečnom nivou iznose 12.210 dinara. Prednosti su i organizovana obuka van Beograda, skijanje i ekskurzije – objašnjavaju autori studije.

Oni dodaju da se situacija popravila i da učenici mogu da se informišu direktno u Odeljenju za civilno-vojnu saradnju i putem sajta Vojne akademije, a Ministarstvo odbrane sprovodi i promotivne kampanje. Želju za školovanjem na VA prvenstveno iskazuju vrlo dobri učenici – oni odlični imaju veći izbor, a samim tim opredeljuju se za ono što im je poznatije, objašnjavaju stručnjaci. Kandidati češće dolaze iz seoskih sredina, iz porodica sa prosečnim finansijskim primanjima, čijiroditelji imaju srednju ili višu stručnu spremu. Iako je uvreženo mišljenje da potencijalni pitomci dolaze iz nerazvijenih okruga, rezultati to nisu potvrdili.

Školovanje devojaka u Vojnoj akademiji počelo je od školske 2006/07. godine. Početna iskustva uglavnom su pozitivna, a evo šta o ovome misle maturanti:

– Devojke bi se školovale na VA kako bi na taj način sebi i svojoj porodici obezbedile ekonomsku sigurnost, dobile dobro obrazovanje i dale doprinos ravnopravnosti polova. Ispitanici muškog pola podržavaju ovaj model, kao i ravnopravnost polova, ali uglavnom smatraju da su devojke previše emotivne za ovakvu profesiju i da će teško usaglasiti uloge majke i oficira – kažu za naš list autori studije. Zanimljivo je da je sve više devojaka koje žele da upravljaju letelicama, jer se one pri konkurisanju prvenstveno opredeljuju za smer vazduhoplovstvo, a potom za kopnenu vojsku i logistiku, dok se momci radije opredeljuju za smer kopnene vojske, dok je vazduhoplovstvo na drugom mestu.

Tereza Bojković
Izvor: Politika online
« Last Edit: August 08, 2010, 11:14:00 am by kuzmar, Reason: uklonjen neispravan link » Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #11 on: April 20, 2009, 03:46:43 pm »

Рекордан одзив кандидата за упис у војне школе

20.04.2009.
Овогодишњи одзив кандидата за упис у Војну академију и Војну гимназију рекордан је у последњих неколико година. То показује да се тренд раста интересовања за упис у војне школе, забележен прошле године, наставља са још већом стопом.

На конкурс за упис у Војну академију, која ове школске године уписује 240 студената, пријавила су се 742 младића и 240 девојака (укупно 982 кандидата).

На конкурс за упис у Војну гимназију, која прима 70 кандидата, пријавила су се 895 ученика завршних разреда основних школа.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Извор: Сајт Министарства одбране

Ови резултати, између осталог, показују да се реформа војног школства спроводи у правом смеру и да углед Војске Србије у јавности расте.

Извор: Сајт Министарства одбране
 


* 20090420164619.jpg (24.51 KB, 441x186 - viewed 262 times.)
« Last Edit: August 08, 2010, 12:18:35 pm by kuzmar, Reason: slike u atachment obrisan neispravan link » Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 876« Reply #12 on: April 20, 2009, 03:55:06 pm »

Рекордан одзив кандидата за упис у војне школе

20.04.2009.
Овогодишњи одзив кандидата за упис у Војну академију и Војну гимназију рекордан је у последњих неколико година. То показује да се тренд раста интересовања за упис у војне школе, забележен прошле године, наставља са још већом стопом.

На конкурс за упис у Војну академију, која ове школске године уписује 240 студената, пријавила су се 742 младића и 240 девојака (укупно 982 кандидата).

На конкурс за упис у Војну гимназију, која прима 70 кандидата, пријавила су се 895 ученика завршних разреда основних школа.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Извор: Сајт Министарства одбране

Ови резултати, између осталог, показују да се реформа војног школства спроводи у правом смеру и да углед Војске Србије у јавности расте.

Извор: Сајт Министарства одбране
 Ovakav odaziv u vojne škole je bio kod nas u najkritičnijim godinama (privreda!!!!). Kako je rastao standard, opadalo je interesovanje za vojna zanimanja. Prem službenim podacima, kod nas još uvjek fali svih vrsta kadra. Još nijednu godinu (godišnji plan zapošljavanja) nije popunjen broj profesionalnih vojnika od profesionalizacije vojske. Gotovo identično je i sa oficirskim i podoficirskim kadrom. Plače su limitirane (malo su jim popravili u prošloj godini), ali to nije dovoljno.
Pozdrav
Duje
« Last Edit: August 08, 2010, 12:23:17 pm by kuzmar, Reason: slike u atachment » Logged
DEMON
vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 404« Reply #13 on: April 20, 2009, 04:01:11 pm »

  Било како било, мени лично је веома драго због оволиког одзива младих. Доста бре више правника и менаџера!!! Long live the Army!  Grin
Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 004


WWW
« Reply #14 on: April 20, 2009, 04:16:50 pm »

Sigurno je doprinelo i to što je školovanje "besplatno" i na kraju se dobijaju dve diplome: vojna i civilna, što ranije nije bio slučaj...
Kako god bilo, više kandidata bi trebalo da znači bolju selekciju i kvalitetnije kadrove u budućnosti - ukoliko se sve ispoštuje.
Logged
Pages:  [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.035 seconds with 23 queries.