PALUBA
October 03, 2022, 08:51:18 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na miodrag.radojkovic@paluba.info i brok@paluba.info
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14   Go Down
  Print  
Author Topic: Vojna akademija (Univerzitet odbrane) VS - aktivnosti  (Read 60861 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #30 on: June 07, 2010, 01:33:38 pm »

Vojni univerzitet po NATO standardu


Formiranjem Univerziteta odbrane na jesen,
biće zaokružene reforme vojnog obrazovnog
sistema u našoj zemlji

 
Ako bi neki od 120 profesora i docenata Vojnomedicinske akademije svaki dan prošao kroz svih 70 kilometara hodnika ove elitne zdravstvene ustanove, trebalo bi mu 572 dana da obiđe dužinu ekvatora. Na sreću, niko od njih to i ne pokušava, već planetu obilaze avionom, učestvujući na brojnim seminarima, predavanjima, gostujući na uglednim univerzitetima i srodnim medicinskim akademijama, gde su naši stručnjaci poslednjih godina ponovo rado viđeni gosti. Ali, da bi bio u potpunosti zaokružen vojni obrazovni sistem, našoj zemlji nedostajao je samo jedan korak – formiranje univerziteta odbrane. Od ove jeseni, međutim, objedinjavanjem naučnih i obrazovnih kapaciteta VMA i Vojne akademije, biće pređena i ta, poslednja etapa reforme vojnog školstva.

Brigadni general dr Mladen Vuruna, načelnik Vojne akademije, gde će najverovatnije biti i sedište Univerziteta odbrane, kaže za „Politiku” da je njihov cilj pre svega da etabliraju vojne, odnosno nauke u oblasti odbrane.

– Univerzitet će nam dati mogućnost da sprovodimo i doktorske studije, što do sada nismo mogli, jer to pravo pripada univerzitetima. Odbrana pruža velike mogućnosti za naučni rad, tim pre što imamo i ljudske i materijalne resurse. Naši oficiri su i sada školovani, a mi želimo da to podignemo na još viši nivo, u skladu s novim standardima, da naše diplome budu prepoznate u Evropi. Važno nam je da svi visoki oficiri, počev od majora, imaju nivo obrazovanja koji je ravan masteru, što je standard koji uvode zemlje članice NATO-a – objašnjava dr Vuruna.

General-major profesor dr Miodrag Jevtić, načelnik Vojnomedicinske akademije napominje u razgovoru za naš list da je sve do prošle godine vojska raspisivala konkurs i primala doktore iz građanstva.

– Tada bi nastajao jedan period od godinu ili dve, kada smo mi morali da ih obučimo, što je predstavljalo dodatno opterećenje i materijalni izdatak za sanitetsku službu. Zato smo i odlučili da sopstvenim resursima školujemo kadar koji nam je potreban u sistemu odbrane. Tako je nastala Visoka škola integrisanih studija medicine VMA. Ali, da bi se osnovao univerzitet, potrebno je da postoje najmanje tri fakulteta. Zato smo se dogovorili sa nadležnima u Ministarstvu odbrane i sa ministrom lično, da osnujemo Univerzitet odbrane, gde će Vojna akademija imati dva studijska programa, društveno-humanistički i prirodno-tehnički, a mi jedan, medicinski – kaže načelnik VMA.

Profesor Jevtić dodaje da vojna medicina ide napred, jer se sve više traže analitičke sposobnosti i veština komunikacije, nove tehnološke mogućnosti.

– Studenti se opredeljuju za naše studije zato što imaju predvidljivu karijeru, odmah dobijaju posao. Obezbeđeno im je praktično sve što im je neophodno da bi živeli, učili, i to u jednom sasvim pristojnom ambijentu, kakav postoji i u evropskim zemljama. Privlači ih to što se radi u malim grupama, što je preduslov da se bolje uči. Svako od njih ima svog mentora koji ih vodi kroz proces učenja, pomaže im kada je teško. To je koledž sistem, koji smo mi prvi primenili u našoj zemlji.

Akreditacionoj komisiji predata su sva dokumenta i osnivanje univerziteta očekuje se u narednih mesec dana, da bi već od jeseni počela nastava, objašnjava prvi čovek Vojne akademije.

– Već smo u procesu štampanja novih udžbenika, da ne bude kao do sada da studenti imaju „metar knjiga” za svaki predmet. Mi smo kadrovska obrazovna institucija i školujemo onoliki broj studenata kolike su potrebe u sistemu odbrane. To, međutim, ne znači da nećemo školovati i civilne studente u budućnosti, pošto nam se sada otvaraju i te mogućnosti. Možemo da školujemo vojne analitičare, menadžere u odbrani i vojnoj industriji, da razvijemo zajedničke studijske programe sa civilnim univerzitetima – otkriva general Vuruna.


Mnogo učenja i dobar provod

Kadetkinja VA Violeta Brković koja završava treću godinu, smer pešadija, s prosekom 8,60, zajedno sa drugaricom upisala je vojne studije. Njenog kolegu sa smera Nedeljka Šataru (prosek 8,90) posebno zanimaju psihologija i fizičko vaspitanje.

– Ovde nikada nije dosadno, puno je avantura i provoda, čak i kada je nauka u pitanju. Za dobre studente poput mene nema ograničenja po pitanju izlazaka – kaže Šatara.

– Imam odobrenje za izlazak od tri popodne do pola šest ujutru svaki dan. Studenti koji imaju presek osam, mogu da ostanu samo do ponoći. Dešava se i da ostanemo po celu noć u gradu, ali to nije pravilo – navodi Violeta.

I njihove mlađe kolege s medicinskih studija ističu dobru atmosferu i druženje. Nataša Petković iz Njeguša kod Bačke Topole (prosek 9,50) ići će dve godine na praksu, a potom na specijalizaciju.

– Zavolela sam uniformu. Ovde smo svi zajedno, deset devojaka i deset mladića, živimo u vojnom internatu na VMA. Budimo se oko pola sedam i kroz 40 minuta dolazi komandir koji nam pregleda sobe. Onda idemo na doručak, a od osam počinje nastava – opisuje Nataša.

Kadet VMA Goran Savić iz Trnave kraj Užica (prosek 10) misli da su studenti vojne medicine u prednosti u odnosu na kolege sa civilnih fakulteta, jer im je zagarantovan posao.

Bojan Bilbija
Izvor: Politika
Logged
Orion
vodnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 578« Reply #31 on: June 07, 2010, 03:03:17 pm »

Vecito vrse neke izmene, pregrupisanja... Bilo bi lepo da reforma uspe i iznutra, a ne samo spolja. Takva je nazalost situacija na svim Univerzitetima u Srbiji, ne samo na Vojnim skolama...
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #32 on: September 07, 2010, 03:40:45 pm »

Potpisan ugovor o školovanju pripadnika OS Libije


06.09.2010.

Načelnik Vojne akademije brigadni general Mladen Vuruna i šef delegacije Oružanih snaga Velike Socijalističke Narodne Libijske Arapske Džamahirije general-major Mukhtar Salem Abuševski potpisali su danas u Vojnoj akademiji Ugovor o školovanju pripadnika oružanih snaga Libije u našim vojno-obrazovnim institucijama.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

- Ovim ugovorom Vojna akademija će uposliti višak kapaciteta, a Libija je zemlja koja je jako zainteresovana za naš sistem vojnog školstva, pre svega zbog naših kvaliteta i tradicionalne saradnje u školovanju njihovih kadrova, izjavio je general Vuruna.

Ugovorom je predviđeno da 20 kadeta oružanih snaga Libije krajem ove godine, nakon ubrzanog kursa engleskog jezika, pohađaju letačku obuku na helikopterima tipa "Gazela". Libijski kadeti biće upućeni na školovanje u Republiku Srbiju nakon završenih osnovnih studija, a nastava iz teorije letenja, kao i praktična obuka izvodiće se na engleskom jeziku.

Potpisivanjem Ugovora završena je četvorodnevna poseta delegacije Oružanih snaga Velike Socijalističke Narodne Libijske Arapske Džamahirije Ministarstvu odbrane Republike Srbije. U toku posete, delegaciju je primio i ministar odbrane Dragan Šutanovac.

Izvor: MORS


* libija.jpg (118.87 KB, 723x547 - viewed 175 times.)
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #33 on: September 10, 2010, 05:21:39 pm »

Kаdeti nа letаčkoj obuci

09.09.2010

U 204. аvijаcijskoj bаzi nа аerodromu Bаtаjnicа prаktični deo letаčke obuke nа аvionu N-62 „Supergаleb“ zаpočelo je pet kаdetа 132. klаse Vojne аkаdemije.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Budući piloti Vаzduhoplovstvа i PVO Vojske Srbije Anа Tаdić, Sаndrа Rаdovаnović, Aleksаndаr Živаk, Bogdаn Kovаčević i Miloš Filipović uz pomoć instruktorа uspešno sаvlаdаvаju predviđene sаdržаje letаčke obuke.

Izvor: Sajt VS
 


* kadeti.jpg (74.4 KB, 784x583 - viewed 221 times.)
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #34 on: September 23, 2010, 10:54:00 am »

Poseta delegacije Velike Britanije Vojnoj akademiji


22.09.2010.

Delegacija odbrane Velike Britanije koju je predvodio načelnik Odbrambene akademije te zemlje general-potpukovnik Endrju Grejem boravila je danas na Vojnoj akademiji. Delegaciju je primio načelnik Vojne akademije, brigadni general Mladen Vuruna sa saradnicima.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Cilj posete, prema rečima generala Vurune, je uspostavljanje saradnje između Vojne akademije i Odbrambene akademije Velike Britanije u oblasti odbrane koja će se ogedati u razmeni studijskih programa i programa usavršavanja, ali i razmeni predavača iz relevantnih oblasti.

Načelnik Odbrambene akademije Velike Britanije je istakao da ga raduje to što se u Srbiji poklanja velika pažnja razvoju Vojne akademije naglašavajući da to nije slučaj u njegovoj domovini, koja se u školovanju oficira u velikoj meri oslanja na civilne obrazovne institucije.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

General Grejem, je ovom prilikom kadetima i slušaocima Komandnoštabog usavršavanja održao predavanje na temu budućnosti komandovanja i odnosa oficira prema novom načinu komandovanja osvrćući se na promenu načina ratovanja i prirodu savremenog rata.

Tokom posete gosti iz Velike Britanije obišli su učionice, kabinete, biblioteku, kao i Sportski centar i Centar za simulacije i učenje na daljinu Vojne akademije.

Izvor: MORS


* IMG_7073.JPG (189.93 KB, 1024x683 - viewed 175 times.)

* IMG_7149.JPG (160.24 KB, 1024x683 - viewed 116 times.)
Logged
švercer011
Prijatelj foruma
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 749« Reply #35 on: September 23, 2010, 07:11:03 pm »

Официри ВС на пракси Сицилији
23.09.2010.[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
(Генерал-потпуковник Ендру Грејам јуче се састао са бригадним генералом Младеном Вуруном, начелником Војне академије Фото Министарство одбране)

Генерал-потпуковник Ендру Грејам први пут је био у Београду 1957. године, када је имао само годину дана. У тадашњој Југославији провео је неколико година, као син британског дипломате. Ових дана, сада као начелник британске Академије одбране, поново је боравио у главном граду где је одржао предавање на Војној академији. Тиме је и формално, уз подршку Краљевине Норвешке, као и министарстава одбране и спољних послова, отпочео „Напредни програм сарадње у образовању”, у који ће током две године бити уложено око 700.000 евра.

Овај пројекат намењен је официрима од чина мајора и подразумева низ предавања гостујућих стручњака, као и увежбавање управљања у кризним ситуацијама (попут поплава), као и дипломатских вештина. Неке од најбитнијих лекција за 21. век, по нашем саговорнику, јесу сарадња са савезницима, међу видовима у војсци, али и са другим телима, попут Црвеног крста, УН... Циљ пројекта је давање савета, а не сервирање готових решења која се морају применити.

Посета генерала Грејама подразумева и састанак са Илијом Пилиповићем, помоћником министра одбране за материјалне ресурсе, а тема сусрета је могућност да српски војни инжењери похађају курс на Универзитету Кренфилд – делу британске Академије одбране.

– Кренфилд је технички универзитет за постдипломце, јак у науци о авијацији, оптици, лидерству, вештинама куповине и одржавања опреме, управљању пројектима, информационим системима... Разговараћемо о томе која су знања у овом тренутку инжењерима најпотребнија – каже генерал Грејам. 

Део програма требало би да буду и посете поприштима битака, највероватније онима у Италији као што је Сицилија где су се савезници искрцали током Другог светског рата.

– Посете подразумевају учење из стварних ситуација. Полазници се стављају у улогу команданта, и размишљају, рецимо, о томе, да ли би данас решење можда било другачије, имајући у виду напредну технологију – објашњава генерал Грејам.

Он додаје да су део обуке официра у Британији повремено и студије случаја са Балкана, али да то не укључује расправу о тактичким питањима. Иначе, двадесет официра ВС већ похађа курс британског Института за лидерство и менаџмент. Задатак им је да напишу рад на тему лидерства, а ако задовоље критеријуме, добиће сертификат.

Генерал Грејам се осврнуо и на комплексни, савремени свет, пун асиметричних претњи, у коме вас непријатељи нападају и из сајбер спејса. Изнео је и гледиште о безвременим атрибутима команданата који „пливају” у таквом свету:

– Они, по мени, морају да буду начитани, да разумеју контекст боље од осталих, да имају јасну визију, али и интуицију. Треба да их одликује стрпљивост, као и спремност на сарадњу, компромис и преузимање одговорности за одлуке – истиче он.
Izvor:Politika


* General-u-suknji.jpg (69.18 KB, 468x312 - viewed 107 times.)
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #36 on: September 24, 2010, 10:06:34 pm »

Polaganje zakletve na Vojnoj akademiji


24.09.2010.

Svečanost polaganja zakletve klasa slušalaca za rezervne oficire Vojne i Vojnomedicinske akademije, vojnika sportskog voda generacije „septembar 2010“ i kandidata na obuci i osposobljavanju za oficire sanitetske i veterinarske službe, održana je danas na platou kasarne „General Jovan Mišković“ u Beogradu.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Nove pripadnike Ministarstva odbrane i Vojske Srbije pozdravio je načelnik Vojne akademije, brigadni general Mladen Vuruna.

- Činom zakletve obavezali ste se da ćete časno braniti interese Republike Srbije. Budite ponosni na tu činjenicu i ja vam na tome čestitam. Želim vam da radite ono što ste činili i do danas, da budete uzorni vojnici i da uspešno nastavite školovanje i odsluženje vojnog roka.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Nadam se da ćete svoje dužnosti, u tom smislu, obavljati časno i pošteno – rekao je general Vuruna. On je dodao da će Vojna akademija i posle procesa profesionalizacije Vojske Srbije nastaviti program osposobljavanja kadrova koji se ne školuju redovno.

Tekst vojničke zakletve potpisalo je 55 slušalaca i pet vojnika sportskog voda sa Vojne akademije, 11 kandidata na obuci i osposobljavanju za oficire sanitetske i veterinarske službe i 21 slušalac Škole za rezervne oficire Vojnomedicinske akademije.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Izvor: MORS


* IMG_7588.JPG (136.27 KB, 1024x683 - viewed 166 times.)

* IMG_7484.JPG (117.12 KB, 1024x683 - viewed 104 times.)

* IMG_7509.JPG (176.51 KB, 683x1024 - viewed 125 times.)
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #37 on: October 15, 2010, 12:56:58 pm »

Kadeti Vojne akademije u Češkoj


14.10.2010.

Кadeti i kadetkinjе Vojne akademije od 10. oktobra borave u poseti Češkoj Republici, koja je već dve godine kontakt point Natoa za Srbiju. Na početku šestodnevne posete češkoj armiji, tokom obilaska Trening centra Vojne akademije u Viškovu, budući oficiri Vojske Srbije upoznali su se sa vojnim obrazovnim sistemom u Češkoj i načinom školovanja mladića i devojaka opredeljenih za vojni poziv.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Kadeti su posetili i Institut za obrazovanje oficira, podoficira i vojnika, kako profesionalnih, tako i pripadnika Aktivne rezerve, u kome se školuje više od 1000 polaznika osnovnih i specijalističkih kurseva različitog nivoa i specijalnosti.

Kadeti druge i treće godine Vojne akademije obišli su i 102. Izviđački bataljom u Prostijovu, nedaleko od Viškova, specijalnu jedinicu koja je direktno podređena češkom državnom i vojnom vrhu. Načelnik štaba bataljona upoznao ih je sa istorijatom jedinice i iskustvom stečenim u Avganistanu i na Kosovu i Metohiji.

Tokom trodnevnog boravka u Brnu, inače jednom od najmlađih univerzitetskih centara u Evropi, u kome se, na mnogobrojnim fakultetima školuju studenti iz mnogih evropskih zemalja, kadeti i kadetkinje Vojne akademije Vojske Srbije posetili su i Univerzitet odbrane češkog Ministarstva odbrane, u čijem sklopu se nalazi i njihova Vojna akademija.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Pored realizacije osnovnih i poslediplomskih studija u oblasti vojne tehnike i tehnologije, medicinskih, inženjerskih, vazduhoplovnih, informatičkih i drugih nauka i naučnih oblasti, na Univerzitetu odbrane stiču se i najviša, doktorska zvanja i realizuju kursevi za visoke oficire i generale. Na Univerzitetu odbrane u Brnu osposobljavaju se i pripadnici civilnih organizacija u sklopu sistema bezbednosti i odbrane.

Boravak u Brnu kadeti i kadetkinje iz Srbije iskoristili su i da posete grob osnivača Vojne akademije, najviše vojne obrazovne ustanove u Srbiji, Čeha Františeka, Franje Zaha, koji je, zbog svog velikog i istrajnog pedagoškog i vojničkog rada u Srbiji dobio i čin generala. Posle polaganja cveća na grob utemeljivača srpskog vojnog obrazovnog sistema, nekoliko prigodnih reči o ulozi Franje Zaha u Srbiji 19. veka i njenoj vojsci rekao je rukovodilac kadetske grupe u poseti Češkoj kapetan Dejan Mihajlović.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Po odlasku iz Brna, na putu ka Pragu, gde će provesti drugi deo svoje posete Češkoj Republici, kadeti su posetili 31. brigadu hemijske, biološke, radiološke i antinuklearne odbrane (CBRN defence) u Liberecu. Načelnik štaba brigade upoznao je kadete iz Srbije sa načinom osposobljavanja, teorijskom i praktičnom obukom pripadnika jedinice koja ima veoma dobru saradnju i s civilnom vlašću.

Izvor: MORS


* 1.jpg (173.02 KB, 1024x768 - viewed 109 times.)

* 2.jpg (281.1 KB, 1024x768 - viewed 111 times.)

* 3.jpg (380.26 KB, 1024x768 - viewed 120 times.)
Logged
dexy
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 662« Reply #38 on: November 27, 2010, 07:08:17 pm »

27. novembar 2010.

Prva žena pilot helikoptera u VS

Izvor: B92

Beograd -- Dvadesetdvogodišnja Anja Krneta, studentkinja četvrte godine Vojne akademije, postala je prva žena pilot helikoptera u istoriji srpske avijacije.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Anja je još na obuci, a kada bude završila školovanje, očekuje da će joj se ispuniti san da bude pilot u nekoj od jedinica srpske vojne avijacije.

Kada je nedavno prvi put sama poleteta helikopterom, Anja Krneta je ušla u istoriju. Oduvek je želela da postane pilot pa joj na Akademiji nije bilo teško da savlada zahtevne tehnike letenja.

“Nije mi bilo teško jer mene to zaista zanima, privlačilo me od malih nogu, radim to sa ljubavlju i nemam nikakav problem sa tim. Što se tiče motora, konstrukcije, te muške stvari, nikada nismo imala problem s tim”, kaže Anja.

Od tri devojke koje na Vojnoj akademiji završavaju školovanje za pilota, helikopter vozi samo Anja. I avion je zahtevan, ali kako kaže, helikopter je poseban izazov.

“Helikopter ima dve palice, avion jednu i za helikopter morate da imate jako dobru koordinaciju pokreta ruku i nogu, dok to za avion i nije toliko karakteristično”, objašnjava Anja.

Ovoj neobičnoj devojci čak bolje ide zahtevna vožnja helikoptera nego daleko lakša vožnja automobila.

“Imam vozačku dozvolu, ali jako slabo vozim tako da bolje mi ide ovo sa helikopterom nego sa autom”, kaže ona.

Još nekoliko meseci i Anjin san će biti ostvaren. Za sada je helikopter tipa “gazela” njeno omiljeno prevozno sredstvo.

“Za sada planiram da ostanem na ‘gazeli’, a sada kasnije, videćemo šta će se dešavati. Posle završene Akademije počeću da radim u nekoj od jedinica u eksadrili kao pilot na helikopteru”, navodi Anja.

Da bi postala kandidat za pilota, Anja je morala da prođe rigorozne zdravstvene preglede i psiho-testove, ali i da izvede padobranski skok i izdrži naporan kurs preživljavanja u prirodi.

Ovu strogu selekciju, za sada su, pored Anje, uspele da prođu još samo dve devojke Ana Tadić i Sandra Radovanović, koje će zajedno sa Anjom Krnetom ući u istoriju srpske vojne avijacije.

Izvor: B92

Logged
dexy
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 662« Reply #39 on: November 27, 2010, 07:19:35 pm »

Fotografije: Dušan Atlagić

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Izvor: Tango Six Blog


* 01.jpg (151.27 KB, 1024x683 - viewed 165 times.)

* 02.jpg (171.45 KB, 682x1024 - viewed 149 times.)

* 03.jpg (191.27 KB, 683x1024 - viewed 196 times.)

* 04.jpg (211.31 KB, 1024x682 - viewed 138 times.)
Logged
dexy
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 662« Reply #40 on: November 27, 2010, 07:25:23 pm »

Još par fotografija Dušana Atlagića:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* 01.jpg (58.66 KB, 482x720 - viewed 189 times.)

* 02.jpg (53.07 KB, 720x482 - viewed 556 times.)

* 03.jpg (64.62 KB, 720x482 - viewed 132 times.)

* 04.jpg (88.62 KB, 720x480 - viewed 131 times.)
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #41 on: March 17, 2011, 06:27:07 pm »

Dan Vojne akademije


17.03.2011.

Svečanost povodom Dana Vojne akademije održaće se 18. marta 2011. godine, u 14 časova, u Svečanoj sali Vojne akademije (Ulica generala Pavla Jurišića Šturma 33, Beograd).


Proslavi će prisustvovati ministar odbrane Dragan Šutanovac, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Miloje Miletić, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, te kulturnog i javnog života Republike Srbije.Čestitka predsednika Republike Srbije Borisa Tadića povodom Dana Vojne akademije

Povodom 18. marta Dana Vojne akademije, upućujem srdačne čestitke svim pripadnicima Vojne akademije.

Vojna akademija je načinila značajni korak u reformi vojnog školstva. Značajno je povećano interesovanje za studije na Vojnoj akademiji. Započet je i rad na zajedničkim studijskim programima sa drugim fakultetima Republike Srbije.

U ovoj godini formiran je Univerzitet odbrane kao rezultat uloženih napora u prethodnom periodu u sklopu sveobuhvatnih reformi visokog vojnog obrazovanja.

Čestitam vam praznik i želim vam puno uspeha u daljem radu.Čestitka ministra odbrane Dragana Šutanovca povodom Dana Vojne akademije


Povodom Dana Vojne akademije - 18. marta, svim pripadnicima Vojne akademije upućujem srdačne čestitke.

U sklopu reforme vojnog školstva osavremenili ste nastavne planove, akreditovali studijske programe u obrazovni sistem Republike Srbije, i dali najveći doprinos osnivanju Univerziteta odbrane.

Školovanjem i usavršavanjem oficira, prema najvišim standardima, obezbedili ste potreban kadar za sprovođenje reforme sistema odbrane i jačanje ukupnih sposobnosti Vojske Srbije za izvršavanje njenih misija i zadataka.

U uverenju da ćete se sa istim entuzijazmom angažovati da Univerzitet odbrane postane prepoznat i respektibilna vojnoobrazovna ustanova i van granica naše zemlje, želim vam uspehe u daljem radu !


Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #42 on: March 19, 2011, 07:57:21 pm »

Obeležen dan Vojne akademije


18.03.2011.

Dan Vojne akademije – 18. mart obeležen je danas nizom prigodnih manifestacija. Svečanoj akademiji povodom praznika prisustvovali su ministar odbrane Dragan Šutanovac, načelnik Generalštaba general Miloje Miletić, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i kulturnog i javnog života Srbije.

Čestitajući Dan Vojne akademije, ministar Šutanovac je istakao da dobijene akreditacije za obrazovni i naučno istraživački rad svedoče o visokom obrazovnom potencijalu Vojne akademije i Vojske Srbije u celini.

- Formiranjem Vojnog univerziteta, na kojem Vojna akademija učestvuje sa dva studijska programa, dobili smo oslonac za razvoj savremenog sistema vojnog obrazovanja koji sa svojom trostepenom strukturom značajno doprinosi ostvarivanju funkcije bezbednosti, odbrane, ali i društvenog i privrednog razvoja Srbije. Naredni korak u razvoju vojnog školstva je akreditacija specijalističkih akademskih studija za potrebe odbrambene industrije i kursa Visokih studija bezbednosti i odbrane koji će pohađati kandidati za najviše državne i vojne funkcije. Zato moramo imati sposobnost implementacije standarda koje je Evropska unija postavila projektima zone visokog obrazovanja i naučno istraživačkog rada na tlu Evrope, istakao je ministar Šutanovac i dodao da je reforma sistema odbrane, koju Srbija sprovodi četiri godine, prema svim pokazateljima jedna od najuspešnijih u bilo kojoj oblasti u našoj državi.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

-Usvojili smo sve normativne i zakonske dokumente u okviru sistema i u parlamentu Srbije, čime smo zaokružili i normativni i organizacioni okvir. Uspostavili smo demokratsku i civilnu kontrolu Vojske i izvršili njenu kompletnu profesionalizaciju, čime smo se svrstali u red zemalja koje imaju efikasnu, modernu vojsku i zadali domaći zadatak onim zemljama koje takvu vojsku žele. Unapredili smo međunarodnu vojnu saradnju, tako da danas našu vojsku smatraju vojskom mira u svetu, Evropi i regionu, naglasio je ministar Šutanovac.

Ministar Šutanovac je rekao da je u proteklom periodu povećana i mogućnost zapošljavanja u fabrikama namenske industrije i sistemu odbrane.

- Ugovori koje smo u međuvremenu potpisali doneli su izuzetno velika sredstva namenskoj industriji. Čak su omogućili nekim gradovima da prežive krizu u kojoj smo se našli. Svakako, to nije dovoljno. Evropska unija jedan je od najvažnijih ciljeva naše zemlje, tako da je saradnja sa tim zemljama jedan od naših prioriteta. Naša multilateralna i bilateralna vojna saradnja, kao i saradnja sa zemljama u regionu, doprinosi da danas nema ni jedne zemlje u svetu koja ne sarađuje s nama, istakao je Šutanovac i rekao da naša vojska već učestvuje u multinacionalnim mirovnim operacijama pod patronatom Ujedinjenih nacija, a uskoro će, istakao je on, prvi put u našoj istoriji učestvovati i u misiji pod okriljem Evropske unije. On je dodao da unapređenje sistema kadrovanja i planiranja ljudskih resursa i korišćenje međunarodnih civilnih i specifičnih vojnih standarda u materijalnim resursima imaju izuzetnu važnost i praktično nemaju alternative kada je u pitanju izvoz.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

- Nabavka savremenog i modernizacija perspektivnog naoružanja predstavlja, takođe, jedan od prioriteta u narednom periodu, za čije ostvarenje je potrebno obezbediti i odgovarajuća finansijska sredstva. Očekuje nas završetak konverzije aerodoroma Morava, nastavak izgradnje skladišta za smeštaj ubojnih sredstava, a ono što je najteže rešiti jeste stambeno pitanje. Tokom protekle četiri godine dodelili smo oko 3100 stanova, a očekujem da ova godina bude rekordna i da rešimo više hiljada stambenih pitanja. Sve to činimo radi ostvarivanja cilja da budemo pouzdani čuvari nacionalnih interesa i odgovorni, poželjni i jasni partneri u očuvanju mira u stabilnom sistemu međunarodne bezbednosti, zaključio je ministar odbrane Dragan Šutanovac.

Na svečanoj akademiji, načelnik Vojne akademije brigadni general dr Mladen Vuruna uručio je prvu Plaketu Vojne akademije ministru odbrane Draganu Šutanovcu.

Pozdravljajući prisutne na svečanoj akademiji, načelnik Vojne akademije brigadni general dr Mladen Vuruna je istakao da je na Vojnoj akademiji u prošloj godini školovano oko 3500 učenika, kadeta, oficira i podoficira. Povećan je broj studijskih programa, a uvedeni i novi programi usavršavanja i zajednički programi sa drugim fakultetima.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Vojna akademija raspolaže sa 15 akreditovanih studijskih programa, četiri programa stručnog usavršavanja i 69 različitih kurseva – naglasio je generl Vuruna dodajući da je Vojna akademija i naučnoistraživačka ustanova čiji su istraživači angažovani u pet programa koje finansira Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj, a na kojim sarađuju sa 19 fakulteta i instituta.

Vojna akademija se može pohvaliti uspehom kadeta i na domaćim i međunarodnim sportskim takmičenjima. Dobra je saradnja i sa brojnim sličnim institucijama u svetu, a rezultat je otvaranje Centra za simulacije i Laboratorije za učenje na daljinu i pokretanje zajedničkih studijskih programa za potrebe domaće odbrambene industrije.

Proteklu godinu obeležile su brojne međunarodne posete, pa su 60 učenika, 37 slušalaca na generalštabnom usavršavanju i 231 kadet putovali od Nošveške do Egipta i od Španije do Turske, rekao je general Vuruna.

Novi doktori nauka na Vojnoj akademiji su majori Boban Pavlović i Radoje Banković, potpukovnici Saša Veselinović i Nenko Brkljač, pukovnik Zlatan Jeremić i vojni službenici Marija Samardžić i Nikola Gligorijević,

Novi magistri nauka su potpukovnici Aca Ranđelović, Milan Kankaraš, Vladan Tadić, Sava Stanković, Radoica Milunović, Nenad Radović i Dragan Kostadinović.

Diplome im je uručio državni sekretar Igor Jovičić.

Najbolja katedra je katedra Vojnomašinskog inženjerstva, a najbolji nastavnik pukovnik dr Zlatan Jeremić, načelnik Katedre strategije. Za najboljeg nastavnika u Vojnoj gimnaziji proglašen je Radomir Stojić. Najbolji naučni radnik je potpukovnik dr Milenko Andrić, sa Katedre vojnih elektronskih sistema. U Školi nacionalne odbrane najuspešniji na generalštabnom usavršavanju je pukovnik Slaven Bošković sa prosečnom ocenom 10,00, a na komandnoštabnom usavršavanju major Čedo Šarac (9,83). Najbolji kadet je Predrag Andrić sa Vazduhoplovno-tehničkog smera (9,37), a najbolja kadetkinja je Bojana Rakić sa smera Vojno-elektronsko inženjerstvo (9,08). Najbolji gimnazijalac je Stefan Petković, sa prosečnom ocenom 4,97.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Zahvalnice za uspešnu saradnju u protekloj godini dodeljene su Tehničkom remontnom zavodu Kragujevac, Tehničkom remontnom zavodu Čačak, Centralnoj logističkoj bazi, 250. raketnoj brigadi PVO i Komandi za obuku.

Najuspešnijim na Vojnoj akademiji priznanja je uručio rektor Univerziteta odbrane general-major prof. dr Miodrag Jevtić.

U kulturno-umetničkom programu nastupio je hor kadeta i kadetkinja i muzičke sekcije Vojne akademije.

U okviru obeležavanja Dana Vojne akademije načelnik brigadni general Mladen Vuruna otvorio je izložbu slika likovne grupe Vojne akademije na temu "Istorija srpskog naroda od Kosovskog boja do kraja HH veka".

Izvor: www.mod.gov.rs


* POP_6417.JPG (154.81 KB, 1024x681 - viewed 122 times.)

* POP_6438.JPG (138.56 KB, 1024x681 - viewed 194 times.)

* POP_6450.JPG (91.55 KB, 1024x688 - viewed 288 times.)

* POP_6394.JPG (137.35 KB, 1024x681 - viewed 123 times.)
Logged
Boro Prodanic
Prijatelj foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11 419


« Reply #43 on: April 19, 2011, 07:25:54 pm »

19.04.2011. 13.56
Успех једриличара Војне академије

Једриличарска репрезентација Војне академије учествовала је на престижној регати у Ливорну у Италији од 11. до 17. априла 2011. године и освојила осмо место у свету и четврто место у класификацији земаља Медитерана и Црног мора.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
У екипи Војне академије били су мајор Светислав Шошкић, тренер и тим лидер, и посада коју су чинили поручник Александар Ђорђевић – скипер и кадети Биљана Кањерић, Срећко Стоилков, Александар Јовановић и Владица Тасић.

- Ово је највећи успех наше једриличарске репрезентације на међународним такмичењима. Били смо једина континентална екипа на регати која се спремала на Сави и Дунаву, а успели смо да победимо, између осталих, Швеђане, Британце, Шпанце, Индију и друге, изјавио је вођа екипе капетан корвете Шошкић.

Прво место освојила је екипа кадета Турске поморске академије, друго екипа из Словеније, а треће место припало је Уједињеним Арапским Емиратима. У класификацији земаља Медитерана и Црног мора прво место освојила је Турска, друго Словенија, док је треће место припало екипи Италије.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Позиву италијанске поморске академије и града Ливорна, ове године, одазвало се 18 земаља, које су се такмичиле у класи једрилица Ј 24. Поред војних репрезентација, на регатном пољу учествовало је и 25 екипа из Италије и целе Европе, међу њима и олимпијски и светски прваци.

"Трофеј поморске академије и града Ливорна" (TAН) како се назива ова регата јесте једна од највећих и најбоље организованих регата које се одржавају на Медитерану и сваке године окупља око 2.500 јериличара из целог света. Регата уједно представља светско првенство војних академија у класи једрилица Ј 24, а ове године је организована 28. пут.

Припреме екипе одвијале су се на Дунаву, на позајмљеним једрилицама из Једриличарског савеза Србије.

Izvor: Sajt MO Republike Srbije  


* 1.jpg (103.52 KB, 1024x683 - viewed 255 times.)

* 2.jpg (101.48 KB, 1024x680 - viewed 160 times.)
Logged
ML
kapetan korvete
*
Online Online

Posts: 6 779« Reply #44 on: April 19, 2011, 07:38:57 pm »

Čestitke
Logged
Pages:  1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.057 seconds with 23 queries.