PALUBA
October 03, 2022, 08:49:58 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Pravilnik foruma PALUBAinfo
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 11 12 13 14   Go Down
  Print  
Author Topic: Vojna akademija (Univerzitet odbrane) VS - aktivnosti  (Read 60860 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
kopriva
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 285


« Reply #60 on: April 20, 2011, 04:48:14 pm »

Да не испадне да браним Хрватску али неучествовање није срамота. Јесте необично да поморска земља, која има ратну морнарицу не учествује. Међутим, Хрватска нема Војну академију, бар не класичну. Ово је било такмичење војних академија.

Mislim da ni Slovenija nema Vojnu akademiju, ili griješim?
U Hrvatskoj postoji program "Kadet" odnosno školovanje na civilnim Sveučilištima i Veleučilištima za potrebe Oružanih snaga RH.
Mogla se formirati jedriličarska ekipa, makar od studenata sa Pomorskih fakulteta uključenih u program "Kadet".


Pa dobro sad koliko vidimo nije bitno baš ko ima akademiju jer piše ovo:
"Foreign Naval Academies and Military Institutes " i baš čitam nigdje ne vidim da baš mora biti akademija.
Školovanje u programu "kadet" je neka vrsta akademije nije klasična ali se tako priznaje.
Uostalom da se baš tako strogo gleda onda se neki nebi mogli natjecati u grupi zemalja Mediterana i Crnog mora.
Ustvari ko zna što je bilo i koji je razlog,a vidim da nije bilo ni Crne Gore.
HRM ima svoju jedriličarsku ekipu i imaju svoju jedrilicu ako se dobro sječam.

Evo nekih informacija
Quote
1. GENERAL
The “Trofeo Accademia Navale e Città di Livorno” (TAN) sailing regatta,
which has been widely recognized for several years as one of the most
prestigious regattas in the Mediterranean Sea, has reached its 28th
anniversary. TAN is a global event represented by the crews of many foreign
Naval Academies and Military Institutes which will compete in the J-24
class.
TAN is not only characterized by the strong sporting and competitive merits
of the racing vessel classes, but provides an important meeting opportunity
between young representatives of the participating navies.
Through the sport
of sailing, they will have the occasion to establish contacts both in a social
and professional setting and to continue those friendly connections that
characterize the relationships between our Navies and Countries.
http://www.trofeoaccademianavale.eu/index.php?option=com_k2&view=item&layout=item&id=16&Itemid=181&lang=en

Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 004


WWW
« Reply #61 on: February 18, 2012, 07:38:55 pm »

18.02.2012.
novosti.rs

MINISTARSTVO odbrane raspisalo je konkurs za upis na Vojnu akademiju u školskoj 2012/2013. godini, na koji se mogu javiti mladići i devojke, državljani Srbije, rođeni 1991. ili kasnije, sa završenom srednjom školom ili učenici njenog četvrtog razreda. Uslov je da kandidati nisu osuđivani na kaznu zatvora dužu od šest meseci i da nisu u bračnoj ili vanbračnoj zajednici.

Školovanje traje četiri godine, a posle završetka kadeti stiču visoko obrazovanje i stručno zvanje koje je propisano akreditovanim studijskim programima, primaju se u vojnu službu i proizvode u čin potporučnika. Kandidati će se birati na smerove: menadžment u odbrani, vojnomašinsko inženjerstvo, vojnoelektronsko inženjerstvo, vojno vazduhoplovstvo i logistika odbrane. Konkurs traje do 31. marta.
Logged
Kuzma®
Stručni saradnik - KoV
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 190« Reply #62 on: March 15, 2012, 03:50:57 pm »

NAVALA NA VOJNU AKADEMIJU, PRODUŽEN ROK ZA UPIS

Četvrtak, 15. Mart, 2012.| Autor: Novinske agencije
Konkurs za upis kadeta i kadetkinja na Akademiju produžen do 10. aprila

BEOGRAD - Načelnik Vojne akademije rekao je da je konkurs za upis kadeta i kadetkinja na Akademiju produžen do 10. aprila.
 
Konkurs je otvoren 15. februara i uobičajeno traje mesec dana, ali je produžen za još 10 dana zbog velikog interesovanja i kako bi potencijalni kandidati imali dovoljno vremena da prikupe sva potrebna dokumenta, objasnio je Vuruna gostujući u Jutarnjem programu RTS.
 
Brigadni general naveo je da će u narednu školsku godinu biti primljeno 185 kadeta i da se među njima očekuje oko 20 odsto kadetkinja.
 
Broj kandidata koji su se prijavili na konkurs značajno je povećan u odnosu na prošlu godinu, rekao je Vuruna i dodao da je tome doprinela TV serija o Vojnoj akademiji koju prikazuje RTS, a koja verno prikazuje prostor i ambijent Akademije.
 
Vuruna je podsetio da Vojna akademija garantuje zaposlenje, a što je takođe važno oficiri imaju mogućnost napredovanja u karijeri.
 
Načelnik Vojne akademije naglasio je da je, zahvaljujući reformama sprovedenim u poslednje tri godine, visoko vojno obrazovanje stabilizovano, a našim oficirima omogućeno da stiču zvanje mastera.
 
"Mislim da je ovo jedna od najvažnijih reformi koja je ikada sprovedena u vojnom obrazovanju", kazao je Vuruna i naveo da naši kadeti po bolonjskom sistemu mogu da nastave školovanje i van Srbije.
 
"Diplome Vojne akademije priznate su u drugim vojno-obrazovnim institucijima, tako da ćemo u bliskoj budućnosti možda imati i razmenu kadeta", najavio je načelnik Akademije Mladen Vuruna

IZVOR: KURIR
Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 004


WWW
« Reply #63 on: April 12, 2012, 10:01:41 pm »

12.04.2012.
www.vs.rs

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Na aerodromu Batajnica, u jednicama 204. vazduhoplovne brigade, juče su svoje prve samostalne letove helikopterom SA-342 „gazela“ (H-45) imali studenti četvrte godine Vojne akademije, smera avijacija. Njihove godinu dana starije kolege, najmlađi potporučnici-piloti, uspešno su dejstvovali topom i vežbovnim bombama iz „supergaleba“ G-4 (N-62) po metama na poligonu „Čenta“,  u okviru borbene obuke koju su nastavili u jedinici po završetku Akademije.

 Šestorica studenata starijih vodnika, kadeta 133. klase Vojne akademije, smera avijacija, Miloš Janković, Miloš Milutinović, Dino Antunović, Milan Stojanović, Darijan Militar i Radovan Žunić, poslednja dva semestra školovanja obučavaju se u 890. mešovitoj helikopterskoj eskadrili „Pegazi“ za pilote helikoptera.

Kadeti su - po rečima njihovih instruktora kapetana Ivana Stanojkovića i Nikole Isidorovića - uspešno završili osnovnu letačku obuku i došli do „laširanja“, odnosno prvog samostalnog leta.

Sam prvi samostalni let traje veoma kratko, desetak minuta, iako se pamti dugo, kao prekretnica i jedna od najvažnijih stepenica u karijeri svakog pilota. Prethodi mu tzv. kontrolni let u trajanju od sat vremena sa ispitivačem iz Vojne akademije, koji donosi konačnu ocenu da li je kadet sposoban da prvi put samostalno poleti.

Po sletanju poslednjeg od šesta kadeta (dvojica su laširala 4. aprila, dvojica 5. aprila i dvojica juče) najmlađim kolegama na tradicionalan način primanja u pilotski stroj čestitao je komandant „Pegaza“ major Miloš Mirković, zamenik komandanta major Slavko Bajić i nastavnici letenja.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* D201204110484.jpg (91.33 KB, 1024x680 - viewed 95 times.)

* D201204110530.jpg (118.69 KB, 1024x680 - viewed 116 times.)
Logged
Рашо
Stručni saradnik - RV i PVO
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 623« Reply #64 on: August 16, 2012, 11:10:11 pm »

Završni letački ispit budućih potporučnika

16.08.2012.

Kadeti 133. klase Vojne akademije smera avijacije danas su na batajničkom aerodromu imali poslednji let sa kadetskim činovima na ramenima. Na uspešno završenoj letačkoj obuci čestitali su im načelnik Vojne akademije general-major Mladen Vuruna i komandant 204. vazduhoplovne brigade brigadni general Predrag Bandić.


- Saradnja između Vojne akademije i Vazduhoplovstva i PVO primer je kako se proizvode dobri i kvalitetni oficiri, a ova generacija mladih pilota je dokaz tome - rekao je načelnik Vojne akademije poželevši kadetima da u toku karijere postanu još bolji.

Kadeti su danas završili ispitni let iz instrumentalnog letenja, što je bio najteži deo obuke, jer se leti samo po instrumentima, bez kontakta sa zemljom. Njihov sledeći let biće sa potporučničkim epoletama u jedinicama u koje budu raspoređeni nakon promocije.
Ovogodišnju klasu najmlađih oficira pilota čini šest momaka, među kojima je najbolji kadet stariji vodnik prve klase Radovan Žunić.

- Ovo je najsrećniji dan u našim životima, jer se naš san da postanemo piloti ispunio. Ovo je ubedljivo najlepša godina - rekao je Žunić ne skrivajući zadovoljstvo ostvarenim rezultatima.

Šestorica kadeta obuku su završili na helikopterima „Gazela", a sada im je ostalo da odbrane diplomske radove, dobiju letačke znakove i okače prve oficirske zvezdice 8. septembra ispred Narodne skupštine.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Izvor: www.vs.rs


* POP_0023.JPG (174.31 KB, 1024x682 - viewed 95 times.)
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #65 on: August 24, 2012, 06:15:30 pm »

Završetak školovanja slušalaca za rezervne oficire VA i VMA


24.08.2012.

Svečanost povodom završetka školovanja slušalaca za rezervne oficire Vojne i Vojnomedicinske akademije generacije "Mart 2012", održana je danas u kasarni „General Jovan Mišković“ u Beogradu.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Ukazom predsednika Republike Tomislava Nikolića, njih 49, osposobljavanih na Vojnoj akademiji i Vojnomedicinskoj akademiji, posle šest meseci obuke, proizvedeno je u čin pešadijskog potporučnika ili potporučnika oklopnih jedinica u rezervi (VA), dok njih osmoro slušalaca na VMA, od danas nosi čin sanitetskog, a jedan i veterinarskog potporučnika.

Načelnik Vojne akademije general – major Mladen Vuruna uručio je priznanja najboljima. Prvi u rangu je potporučnik u rezervi Miroslav Milinkov, 130. klasa roda pešadije, (srednja ocena 9.33) , dok su drugi i treći Milan Smiljanić (9,22) i Đorđe Kostić, 91. klasa OMJ sa srednjom ocenom 9.00.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Kao najbolja u klasi slušalaca VMA nagrađena je rezervna potporučnica Marina Ćubić, druga je Jelena Milenković a treća Mirjana Stamenić.

Čestitajući novoproizvedenim potporučnicima, pukovnik Mile Jelić je istakao da brojni gosti na svečanosti u najvećoj meri predstavljaju priznanje za rad i postignute rezultate novoproizvedenim oficirima.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

– Školovanje rezervnih oficira je od posebnog značaja za sistem odbrane, a posebno za Vojsku Srbije sa aspekta popune i priprema za odbranu. Rezervni oficir se osposobljava da u toku izvođenja borbenih dejstava donosi odluke od značaja za sopstveni i za život svojih vojnika, i opstanak naroda i države, što su najveće vrednosti za svakog pojedinca, rekao je načelnik Škole nacionalne odbrane i dodao da i u današnje vreme, baš kao i ranije, završiti Školu rezervnih oficira, predstavlja pitanje prestiža za mnoge visokoobrazovane mlade ljude.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

U ime novoproizvedenih oficira, starešinama, roditeljima i prijateljima je na podršci zahvalio prvi u rangu, Miroslav Milinkov, koji je potvrdio da su svi slušaoci, od vojničke zakletve pa do danas, bili suočeni sa izazovima i zadacima koji ih nisu pokolebali, jer su bili svesni da moraju istrajati na svom putu, jači za nova iskustva i znanja.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

– Upornim zalaganjem savlađivali smo prepreke, jednu za drugom, znajući da smo posle svake, bliži postavljenom cilju. Uveravam vas da smo spremni da odgovorimo na sve izazove koji se od nas očekuju, rekao je Milinkov i dodao da će znanja stečena tokom obuke koristiti u životu u radu. – Pritom nikad ne zaboravljajući svoju vojničku čast, jer čast je naša imovina.

Izvor: Ministarstvo odbrane Republike Srbije


* POP_0231.JPG (246.7 KB, 1024x682 - viewed 109 times.)

* POP_0238.JPG (222.49 KB, 1024x682 - viewed 109 times.)

* POP_0235.JPG (161.29 KB, 1024x701 - viewed 104 times.)

* POP_0276.JPG (115.69 KB, 1024x682 - viewed 88 times.)

* POP_0227.JPG (168.18 KB, 1024x682 - viewed 85 times.)
Logged
nv
mornar
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 35


« Reply #66 on: August 24, 2012, 10:55:44 pm »

Ova pričica o prestižnosti škole rezervnih oficira podsjetila me na jednu sitnicu:
U ŠRO RM u Splitu prije 26 god. na jednom je zidu bilo napisano sitnim slovima:

"Učio, ne učio, biti ćeš vodnik. Htio, ne htio, čistit ćeš hodnik."

Doista, tako je i bilo. Svi smo je završavali bez nekakvog učenja, uglavnom sa šalabahterima.
Logged
ssekir75
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 194


« Reply #67 on: August 25, 2012, 01:28:43 am »

mozda je nekad bila prestiz, dok je bila u bileci. ovo sad, tesko. znam po sebi. ja se jos i mlataram ovde po forumu i ucim ponesto, ali slaba ti vajda kad sam zadnji put opalio iz puske 4.9.2004. o nekom informisanju ili ne daj boze tt zboru ni reci. a pitanje je i koliko su ih naucili.
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #68 on: August 31, 2012, 01:43:24 pm »

Počinje izgradnja atletske dvorane na Vojnoj akademiji


31.08.2012.

U Palati Srbije danas je potpisan Ugovor o početku izvođenja radova na izgradnji atletske dvorane na lokaciji Vojne akademije. Ugovor su potpisali ministarka omladine i sporta Alisa Marić i načelnik Vojno-građevinskog centra Beograd pukovnik Miroljub Nikolić, u ime Ministarstva odbrane.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Potpisivanju je prisustvovao i predsednik Atletskog saveza Srbije Veselin Jevrosimović.

Inicijativu za projekat pokrenuo je Atletski savez Srbije, koji će biti glavni korisnik dvorane. Ministarstvo omladine i sporta nosilac je projekta, dok Ministarstvo odbrane ustupa prostor s kompletnom infrastrukturom na kojoj će atletska dvorana biti izgrađena.

Ministarka Marić naglasila je da su prioriteti aktuelne strategije razvoja sporta vrhunski sport, školski sport i razvoj sportske infrastrukture. Izgradnja atletske dvorane u Beogradu objedinjuje sva tri prioriteta kao rezultat zajedničkog zalaganja tri partnera – Ministarstva omladine i sporta, Ministarstva odbrane i Atletskog saveza Srbije.

- Verujem da je ovaj svečani čin momenat od istorijskog značaja za srpsku atletiku i srpski sport. Snovi generacija pretočiće se u realnost. Čast mi je da kao ministar omladine i sporta učestvujem u projektu koji će našim sportistima i našoj deci obezbediti istinski lepšu sportsku budućnost, rekla je ministarka Marić.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Pukovnik Nikolić rekao je da je to nastavak saradnje dva ministarstva i Atletskog saveza Srbije.

- Izgradnjom te dvorane mi dobijamo savremeni objekat za atletiku, a Vojna akademija će time postati jedan od najsavremenijih atletskih centara u Srbiji, zajedno sa terenima koje poseduje, naglasio je Nikolić.

Predsednik Atletskog saveza zahvalio je, u svoje i u ime atletičara Srbije, ministarstvima koja su učestvovala u projektu izgradnje atletske dvorane i, u znak zahvalnosti, ministarki Marić poklonio dres Saveza.

Dvorana će biti prilagođena potrebama budućih korisnika – Vojne akademije i Atletskog saveza i biće prva zatvorena atletska dvorana u regionu. Prostiraće se na 7200 kvadratnih metara i imaće kapacitet gledališta 1000 mesta, četiri kružne staze i osam unutrašnjih traka za trčanje na 60 metara.

Izvor: Ministarstvo odbrane Republike Srbije


* atletska dvorana_1.JPG (101.16 KB, 1024x667 - viewed 80 times.)

* atletska dvorana.JPG (130.89 KB, 1024x667 - viewed 72 times.)
Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 004


WWW
« Reply #69 on: August 31, 2012, 01:54:33 pm »

Bolje da naprave taktičku stazu.
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #70 on: October 26, 2012, 11:06:29 am »

Poseta bugarske delegacije Univerzitetu odbrane


25.10.2012.

Delegacija Republike Bugarske, koju čine predstavnici Nacionalnog vojnog univerziteta „Vasil Levski“ i Vojne akademije „G.S. Rakovski“, posetila je danas Rektorat Univerziteta odbrane u Beogradu.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Rektor Univerziteta general-potpukovnik prof. dr Miodrag Jevtić predstavio je kolegama iz Bugarske najvažnije segmente iz organizacije, rada i drugih aktivnosti u domenu funkcionisanja najmlađeg državnog univerziteta u našoj zemlji.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Cilj višednevne radne posete bugarske delegacije je analiza dosadašnje i buduće saradnje dva Ministarstva odbrane, a putem rada i angažovanja institucija univerziteta odbrane i vojnih akademija. Saradnja je predstavljena i u vidu razvoja i školovanja oficira kao i razmene naučno-istraživačkih delatnosti u sistemu odbrane.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Sastanku su prisustvovali i izaslanik odbrane Bugarske u Srbiji potpukovnik Emil Šipočki, kao i rukovodstvo beogradskog Univerziteta odbrane.

Izvor: Ministarstvo odbrane Republike Srbije


* bugari.jpg (375.12 KB, 1024x683 - viewed 53 times.)

* bugari_2.jpg (343.93 KB, 1024x683 - viewed 52 times.)

* bugari_2.jpg (343.93 KB, 1024x683 - viewed 77 times.)
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 20 481


« Reply #71 on: December 28, 2012, 08:54:17 pm »

Немамо посебну тему о Војној академији ЈНА, па  овај текст објављен 27.12.2012. године у дневним новинама "Политика", рубрика "Међу нама", постављам овде. Ради се о јубилеју 15. класе Војне акадмије ЈНА (школовање завршили 1962. године).

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Vojna kademija pismo cr1.jpg (194.86 KB, 669x714 - viewed 64 times.)

* Vojna kademija pismocr2a.jpg (539.32 KB, 701x1802 - viewed 40 times.)

* Vojna kademija pismo cr3.jpg (67.35 KB, 675x318 - viewed 47 times.)
Logged
Kuzma®
Stručni saradnik - KoV
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 190« Reply #72 on: December 27, 2013, 09:30:47 pm »

27.12.2013

ЛАШИРАЊА КАДЕТА 135. КЛАСЕ ВОЈНЕ АКАДЕМИЈЕ

Првим самосталним летовима на авиону супергалеб Г-4, тзв. „лаширањем“, кадети 135. класе Војне академије Милош Милошевић и Ђорђе Бабовић успешно су завршили почетну летачку обуку на том авиону.

Након „лаширања“ кадети нису крили своју радост. Задовољни су и њихови наставници из 252. школско-тренажне авијацијске ескадриле 204. ваздухопловне бригаде, која је до сада с успехом ишколовала бројне генерације пилота.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Командант 252. ескадриле потпуковник Зоран Еркић истиче да кадете до промоције у звање официра-пилота очекују бројни изазови, који се могу превазићи уз напоран рад и залагање наставника и кадета.

Извор: Сајт ВС


* DSCN8591.jpg (82.61 KB, 1024x683 - viewed 36 times.)
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 437


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #73 on: December 29, 2013, 03:39:33 pm »

<iframe width="640" height="385" src="//www.youtube.com/embed/qDwkoyVxJ5k?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen="true"></iframe>
Logged
švercer011
Prijatelj foruma
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 749« Reply #74 on: January 15, 2014, 12:24:39 am »

Kardiolozi srušili snove svršenih kadeta Vojne akademije14. januar 2014. 21:33Kadeti Vojne akademije, uprkos dobrom uspehu i diplomi, nisu primljeni u vojnu službu. O problemima sa srcem Aleksić i Popović upoznati na kraju školovanjaIAKO je položio sve ispite na Vojnoj akademiji, diplomirao, pa čak i uvežbao strojev korak za svečanu promociju pred Domom Narodne skupštine, kadet Boban Aleksić (23) iz Vranja nije postao oficir Vojske Srbije. Posle detaljnog pregleda na prijemu, četiri godine školovanja i redovnih zdravstvenih provera, epolete potporučnika, nisu mu uručene zbog - povišenog krvnog pritiska.

Mladi Vranjanac, koji je vojno školovanje završio u roku i sa dobrim uspehom, više od pola godine nema posao i sve manje veruje da će ga dobiti.

- Na poslednjem pregledu na VMA pred završetak školovanja lekarska komisija me je ocenila kao nesposobnog za vojnu službu zbog pritiska od 150 sa 90 - objašnjava, za „Novosti“, nesuđeni oficir. - Kratko su mi rekli da vojni pravilnici zabranjuju rad na oficirskim dužnostima u slučaju hipertenzije. Na rešenje lekarske komisije uputio sam prigovor, ali je žalba odbijena.

Kadetu je dijagnoza postavljena na kraju školovanja, iako student Vojne akademije svake godine prolazi redovne lekarske preglede. Hipertenzija kod kadeta Aleksića nije otkrivena ni na dodatnim kontrolama kojima se kao pripadnik smera ABHO, podvrgavao češće nego kolege sa drugih smerova.

- Ispada da su u nepovrat otišle četiri godine školovanja - nastavlja Aleksić. - Sve vreme sam za vojsku bio zdrav, da bi me odbili na kraju. Osim što su mi srušeni snovi, celog života sam hteo da budem oficir, i egzistencija mi je ugrožena.

Istu sudbinu deli i kolega iz generacije, Kraljevčanin, David Popović. Njemu je srčana mana utvrđena na završnom pregledu, kad je stigao do diplome. I on se pita kako je moguće da vojne lekarske komisije već na prijemu na Akademiju ne otkriju urođenu dijagnozu, već su im potrebne godine.

Priča ove dvojice kadeta nisu usamljene. U svakoj generaciji Vojne akademije nađe se neko ko zbog promenjenog zdravstvenog stanja ostane bez zelenog svetla lekarskih komisija. Medicinske standarde za službu koje predviđaju vojni pravilnici niko ne spori, ali ažurnost komisija koje rade selekciju kandidata često dolazi pod lupu sumnje.

Poslednji slučaj koji je dospeo u javnost je sudbina najboljeg kadeta Vojne akademije Gorana Pavlovića, koji je zbog otkrivene srčane specifičnosti morao da napusti školovanje za vojnog pilota na trećoj godini. Civilni lekari su mu rekli da je reč o poremećaju rada srca koji je utvrđena i kod - Novaka Đokovića!


KOŠTA I DRŽAVU

PRIJEM na Vojnu akademiju kandidata sa nekom od dijagnoza koje su prepreka službi državu skupo košta. Četvorogodišnje obrazovanje kadeta iznosi 1,6 miliona dinara. To se odnosi za studente na opštim smerovima, dok školovanje pilota košta nekoliko puta više.PITA SE MINISTAR

KADETIMA koji su pred završetak školovanja napisane dijagnoze zbog kojih su ostali bez unoforme, Ministarstvo odbrane obećalo je posao u civilu. - U Upravi za ljudske resusrse mi je obećan posao u sistemu odbrane, a u oktobru smo izabrali čak i radna mesta - objašnjava Aleksić. - Rešenje nismo dobili, a rečeno nam je da je predmet upućen na potpis ministru odbrane. Više puta sam se obraćao kabinetu, ali odgovor nisam dobio.
Izvor:Vecernje Novosti
Logged
Pages:  1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 11 12 13 14   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.081 seconds with 23 queries.