PALUBA
October 03, 2022, 09:30:21 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jednu cifru, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 [14]   Go Down
  Print  
Author Topic: Vojna akademija (Univerzitet odbrane) VS - aktivnosti  (Read 60863 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kubovac
Moderator
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 364« Reply #195 on: May 11, 2022, 07:36:09 pm »

Студијска посета Бриселу 11. класе Високих студија безбедности и одбране

Полазници 11. класе Високих студија безбедности и одбране Универзитета одбране у оквиру студијског путовања посетили су европске и евроатлантске политичко-безбедносне институције са седиштем у Бриселу. Делегација УО и ВСБО посетила је седиште НАТО, Службу за спољне односе Европске уније, као и дипломатска представништва Републике Србије у главном граду Краљевине Белгије.

Полазници ВСБО имали су прилику да се упознају са текућим и будућим активностима НАТО и ЕУ у светлу имплементације актуелних стратегијских концепата тих организација.
 
У делегацији Универзитета одбране и ВСБО су и ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник ванр. проф. др Горан Радовановић, начелник Школе националне одбране "Војвода Радомир Путник" пуковник Мићо Сувајац и начелник ВСБО пуковник Бранко С. Мишић.

Делегација Универзитета одбране и ВСБО наставља своје студијско путовање посетом Паризу и војно-образовним и политичко-безбедносним институцијама Републике Француске.
 
Студијско путовање ВСБО у земље Западне Европе се реализује сваке академске године на основу Програма усавршавања, са циљем упознавања са системима колективне и кооперативне  безбедности и одбране, као и са националним системима земаља које припадају тим системима.

Izvor: https://www.mod.gov.rs/cir/18780/studijska-poseta-briselu-11-klase-visokih-studija-bezbednosti-i-odbrane-18780

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* 2_1652282219.jpg (205.1 KB, 1600x1200 - viewed 3 times.)
Logged
Kubovac
Moderator
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 364« Reply #196 on: May 14, 2022, 09:35:06 pm »

Врхунски резултати војних вишебојаца на трци "Трибалион"

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић честитао је припадницима спортске секције војног вишебоја Војне академије и Војне гимназије на оствареним резултатима, које су постигли на планинској трци са препрекама "Трибалион" одржаној данас на планини Тари у до сада најјачој конкуренцији од преко 2.000 такмичара.


Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић честитао је припадницима спортске секције војног вишебоја Војне академије и Војне гимназије на оствареним резултатима, које су постигли на планинској трци са препрекама "Трибалион" одржаној данас на планини Тари у до сада најјачој конкуренцији од преко 2.000 такмичара.
"Још један у низу успеха војних вишебојаца, који сваком новом медаљом показују колико су сјајни и неприкосновени!

У планинској трци са препрекама “Трибалион” на Тари, у највећој конкуренцији до сада, постигли су врхунске резултате - у трци на 12 км војни гимназијалци освојили су друго, а њихове колеге са Војне академије треће место у екипној конкуренцији. На трци дужине 23 км екипа Војне академије освојила је треће место.

Свака част, момци и девојке! Ваша снага, издржљивост и челична воља су за пример свим младим људима, поносан сам на вас!", написао је министар Стефановић на свом Фејсбук налогу.

На исцрпљујућим такмичарским стазама са препрекама уклопљеним у природно окружење захтевног планинског терена био је  прави изазов приказати вештину у савлађивању препрека уз комбинацију психофизичке снаге и издржљивости. Стаза „Green“ је на траси од 12 километара имала око 400 метара кумулативног успона и 25 препрека док је пред такмичаре стаза „Challenge“ дужине 23 километра ставила 35 препрека и 1.150 метара успона.

Прескакање греда и комбинованих дрвених зидова и лестви, савлађивање водених препрека, ношење и вуча терета успоном, пузање кроз блато, гађање мете копљем, само су неке од веома захтевних препрека које дају драж оваквим надметањима, а уколико такмичар не може да савлада препреку, ради се заменска вежба високог кардио интензитета.

Војни вишебојци Војне академије и Војне гимназије пласманом на "Трибалиону"  настављају серију врхунских резултата на престижним спортским манифестацијама.

Izvor: https://www.mod.gov.rs/cir/18792/vrhunski-rezultati-vojnih-visebojaca-na-trci-tribalion-18792

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Tribalion.jpg (234.1 KB, 1600x1200 - viewed 1 times.)
Logged
Kubovac
Moderator
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 364« Reply #197 on: June 04, 2022, 09:40:12 am »

Министар Стефановић обишао кадете на стрелишту „Орешац“

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић обишао је кадете смера оклопних јединица 144. класе Војне академије, који на војном комплексу „Орешац“ код Вршца реализују гађања из тенка М-84. Министар Стефановић је том приликом истакао да је важно да наши будући тенкисти имају што више оваквих обука како би могли на терену да тестирају теоријска знања која стичу.

„Гађали су циљеве на 600, 800 и 1.200 метара митраљезом ПКТ 7,62мм из тенка М-84, међу којима су били ручни ракетни бацач, бестрзајно оруђе и бочна мета димензија тенка, и имали су одличне резултате. Посебно сам задовољан што се код ових младих људи осећа велика посвећеност и одлучност да буду већ високо обучени и способни официри када се, по завршетку Академије, придруже јединицама Војске Србије. Такође, захвалан сам и њиховим професорима и инструкторима што су одлично разумели колики је значај оваквих обука за изградњу ефикасне, модерне и снажне војске”, рекао је министар Стефановић.

Министра одбране на војном комплексу “Орешац“ дочекао је начелник Војне академије пуковник др Срђан Благојевић, а по завршетку гађања, министар је разговарао са кадетима и инструкторима како би чуо њихове утиске и предлоге о практичној настави и школовању на Војној академији.

„Нису моји класићи из касарне "Јанко Чмелик", већ наши кадети, ал' сам се данас са њима подсетио својих војничких дана! Имали су прво гађање из тенка М-84 на полигону "Орешац" и рекао бих да стасавају у праве тенковске асове”, написао је министар на свом Инстаграм профилу  (@nebojsastefanovic) по завршетку обиласка.

Кадети оклопних јединица на „Орешцу“ се налазе од 24. маја где, осим гађања наоружањем тенка М-84, реализују и гађање из БВП М-80А и вежбе у осматрању, док ће од 10. јуна на „Пасуљанским ливадама“ имати практичну наставу из предмета Тактика оклопних јединица.

Извор

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* ban_8112_1654289626_1654323059.jpg (878.03 KB, 1964x2227 - viewed 0 times.)
Logged
Kubovac
Moderator
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 364« Reply #198 on: June 14, 2022, 05:43:53 pm »

Обука кадета у Техничком ремонтном заводу "Чачак"

У Техничком ремонтном заводу „Чачак“ у току је реализација посебних облика наставе за кадете 143. класе Војне академије студијског програма војномашинско инжењерство.

Реч је о стручној пракси током које кадети стичу практична знања из области конструкције и експлоатације наоружања копнене војске и моторних возила неопходна за обављање почетних дужности официра техничке службе у јединицама и установама Војске Србије.
 
У складу са тематским планом, кадети су упознати са мисијом и задацима Завода, организацијом технолошког процеса и капацитетима за ремонт, ревизију, модификацију и парцијалну оправку средстава борбене технике и моторних возила. Они ће у овој јединици Војске Србије бити у прилици и да сагледају радне процесе у одржавању и ремонту наоружања и војне опреме, као и да се упознају са вођењем конструкционе и техничке документације која прати технолошки процес.

Посебни облици наставе који се реализују у јединицама и установама Војске Србије су обавезан део школовања кадета завршне две године студија, током којих они надограђују знања стечена на Војној академији и стичу искуства која ће им помоћи да се на најбољи начин припреме за обављање почетних официрских дужности.

Извор

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* 3_1655213300.jpg (713.6 KB, 1920x1080 - viewed 1 times.)
Logged
Kubovac
Moderator
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 364« Reply #199 on: June 29, 2022, 06:06:08 pm »

Обука кадета и ученика за управљање моторним возилима

У Батаљону за обуку саобраћајне службе Војске Србије у току је обука кадета Војне академије и ученика Средње стручне војне школе „1300 каплара“ за безбедно управљање моторним возилима „Ц“ категорије.

Обука се реализује на полигону „Берановац“ код Краљева, а изводе је сертификовани инструктори из ове јединице Центра за обуку логистике, у складу с планом школовања будућих старешина Војске Србије.

Током обуке, кадети и ученици стичу знања о правилима и безбедности у саобраћају, експлоатацији и одржавању возила и њихових подсистема, и пролазе обуку у управљању возилом на војном полигону и јавним путевима. По успешном завршетку обуке и полагању теоретског и практичног испита они стичу возачку дозволу у складу са Законом о безбедности саобраћаја Републике Србије.

Обука у управљању моторним возилима је обавезан део школовања кадета Војне академије и ученика Средње стручне војне школе, од којих се као будућих старешина Војске Србије очекује да овладају бројним знањима и  вештинама које не морају бити искључиво војничког карактера.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Извор

Logged
Kubovac
Moderator
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 364« Reply #200 on: July 17, 2022, 12:03:44 pm »

Kadeti završne godine Vojne akademije izveli su taktičku vežbu sa bojevim gađanjem na kompleksu Pasuljanske livade i tako praktično polagali ispite iz više stručnih predmeta.

Prilog:

Logged
Kubovac
Moderator
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 364« Reply #201 on: July 20, 2022, 03:22:33 pm »

Селективна летачка обука кандидата за пилоте Војске Србије

На војном аеродрому „Пуковник-пилот Миленко Павловић“ у Батајници у току је селективна летачка обука кандидата за кадете Војне академије на студијском програму Војно ваздухопловство и полазнике Курса за резервне официре рода авијације.

Селективну летачку обуку изводе инструктори и наставници летења из 252. школско-тренажне авијацијске ескадриле, а пролазе је кандидати који су успешно савладали неопходне припреме, здравствена тестирања и теоретски део оспособљавања.

Летачка обука се реализује по разделима — кандидати прво пролазе и полажу теоретски део, након чега приступају практичном делу, односно обуци у ваздуху. У наредне две недеље сви ће проћи кроз систем селекције на авиону „утва 75“, након чега ће у складу са показаним вештинама и запажањима инструктора летења тећи њихово даље оспособљавање.

Кандидати за кадете који успешно савладају селективну летачку обуку наставиће оспособљавање на Војној академији, док ће кандидати за полазнике Курса за резервне официре рода авијације по успешном завршетку курса бити примљени у професионалну војну службу и потом започети летачку обуку за пилоте Војске Србије.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Извор


* selektivna-letacka-obuka-batajnica-vojska-srbije-jul2022-3.jpg (723.32 KB, 2500x1406 - viewed 0 times.)
Logged
Kubovac
Moderator
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 364« Reply #202 on: August 25, 2022, 05:48:53 pm »

Примопредаја дужности команданта Кадетске бригаде Војне академије

На Војној академији данас је одржана свечаност поводом примопредаје дужности команданта Кадетске бригаде између досадашњег команданта пуковника Ивана Орбовића и новопостављеног команданта потпуковника Милана Кончара.

Свечаности је присуствовао начелник Војне академије пуковник  ванр. проф. др Срђан Благојевић који је том приликом истакао да је смена генерација на одговоним дужностима природан војнички след. Он је захвалио пуковнику Орбовићу на досадашњој сарадњи и пожелео му много успеха на новој дужности. Потпуковнику Кончару је честитао пријем нове дужности, похвалио његов досадашњи рад и додао да се у наредном периоду од њега много очекује.

- Од вас очекујем да као дугогодишњи наставник проактивно учествујете у интеграцији наставног, образовног и васпитног рада Војне академије. Да негујете богату војничку традицију, али и да разумете потребе савременог човека – рекао је пуковник Благојевић.

Досадашњи командант Кадетске бригаде, пуковник Орбовић, нагласио је да му је била част да обавља ову дужност. Свом наследнику пожелео је да на новој дужности унапреди стање у Кадетској бригади.

Новопостављени командант Кадетске бригаде, потпуковник Кончар, рекао је да је ово највеће достигнуће у његовој досадашњој каријери чиме му је указана велика част и поверење, али истовремено и одговорност коју носи ова дужност. Рекао је да ће своје искуство и знање да усмери на даљу изградњу војничког колектива, оспособљавање, изучавање и стицање знања будућих официра свих родова и служби.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Извор


* VA 1.jpg (464.18 KB, 2500x1666 - viewed 0 times.)
Logged
Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 [14]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.023 seconds with 24 queries.