... he, he - Lacarak

... tu je bila komanda 453. Oklopne brigade, po staroj formaciji, sa svim onim pratecim jedinicama, tipa inzinjerijska ceta, izvidjacka ceta, PVO bataljon, itd... tu je bila i kompletna administracija i sediste brigade ... u Rumi (S.P.Brile!) je bio 1.OkB, kao i 2 bataljona u "R"-u, mehanizovani bataljon (BVP M80A), kao i SHAD (122mm - "GVOZDIKE") ... sve je to bilo pod 1.OkB.-om/453.OkBr ... posle svih onih lomova 2004/2005, tipa prelazak sa armijske na korpusnu formaciju, a zatim sa korpusne na bataljonsku, ugaseni su svi izdvojeni bataljoni svih dotadasnjih brigada ... u okviru brigade bio je jos i mehanizovani bataljon u s.Stejanovci, kod Velikih Radinaca, a onda je sve to pogaseno u fizicki se slilo u Mitrulju ... tamo je i do tada bio kosmar uzivo, ali tada je atmosfera dostigla kritican nivo zapaljivosti ... mi smo interno imali nazive za sve te objekte i jedinice ... Ruma je bila "banja" (vazdusna, mentalna i svaka druga) jer je fizicki bila odvojena od komande, a nekada je kasarna , kao objekat pripadala 505. Pesadijskoj brigadi, tako da sa pesadincima nismo imali ama bas nikakvih problema, a kada bi dolazila zvanicna kontrola komandant je morao da najavi komandantu kasarne dolazak ili bilo koju aktivnost tako da smo mogli da se pripremimo za "igre bez granica" ... obojica su bili ranga pukovnika, i komandanta brigade, tako da smo mi u neku ruku bili i privilegovani u odnosu na ljude iz Mitrovice ... Stejanovce smo zvali "ranc" jer je kasarna bukvalno podignuta na poljoprivrednom dobru, a tadasnji komandant je bio lovac po vokaciji, tako da se vrlo cesto mogla videti obuka koja se izvodi sa lovackim kerovima iza zice u livadi ... sa sve vojskom i pratecom opremom ...

... to je inace bio "ranc prokletih" po nazivu iz jedne domace serije, ne znam tacno koje ... sve u svemu, posao se odradjivao odlicno, sve je bilo uigrano i mogli smo tako da guramo do ko zna kada ... nazalost, 2005. je bila godina sloma dotadasnjeg sistema rada, organizacije i svega ostalog,tako da sada mozemo samo da zalimo za svim tim ... a rezultati svega toga su i fotografije, upravo na ovoj temi ... pa ko ima imalo klikera, moze da zakljuci da li je ovo sada bolje ili ne ... u krajnjoj liniji, vreme ce pokazati... samo da ne bude kasno ... ako vec i nije ....