PALUBA
October 02, 2022, 01:59:23 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Obavezno proverite neželjenu (junk/spam) e-poštu da bi ste aktivirali svoj nalog
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 [24]   Go Down
  Print  
Author Topic: Ministarstvo obrane Republike Hrvatske (MORH) - aktivnosti  (Read 133322 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #345 on: November 09, 2021, 07:06:39 am »

Na sastanku državnog vrha u Zagrebu tema je stanje u oružanim snagama
J. Kebler, 09. 11. 2021.
   
KAKVO je stanje u hrvatskoj vojsci, glavna je tema današnjeg sastanka državnog vrha Hrvatske, pošto predsednik Zoran Milanović tvrdi da je stanje loše, a premijer Andrej Plenković to žestoko negira.

U prepucavanju sa ministrom odbrane Marijom Banožićem, šef države je u više navrata isticao da vlada nema uvid u pravo stanje i probleme, a da ni premijera ta tema previše ne interesuje. Milanović je ukazao i na problem drogiranja vojnika, nedostatak vojne opreme, ali i nezadovoljstvo unutar HV-a. Nikada do sada nije zabeležen ni slučaj tako snažne konfrontacije vrhovnog zapovednika oružanih snaga, kao sada Milanovića sa aktuelnim ministrom odbrane, u koji je uvučen i načelnik Glavnog stožera oružanih snaga, admiral Robert Hranj. Kako stoje stvari, teško da će svi moći da ostanu na svojim mestima, pa je realno da će uslediti nečija ostavka ili smena.

I dok Hrvatska nabavlja od Francuske borbene avione "rafal", analitičari tvrde da je izrazito loše stanje u mornarici i da hrvatska vojska nema moderne brodove. Vojni analitičar Igor Tabak kaže da se Hrvatska i pri nabavci vojnih aviona ponaša neozbiljno i da je deplasirana priča kako zemlja nema novca.

"O samoj nabavci se ništa ne zna, ni o tipu opreme, niti o rokovima otplate, a troškovi nabavke rastu". Kada se nedavno pojavila informacija da Hrvatska neće moći da kupi ni francuske avione bez saglasnosti Vašingtona, kao što se dogodilo pre kod sprečenog posla sa Izraelcima, hrvatska je strana to demantovala, ali detalji nisu izneseni. Procurilo je samo to da avioni koje će Hrvati dobiti od Francuza neće imati sve naoružanje i opremu.

Tabak kaže da bi trebalo da usledi i hitna modernizacija kopnene vojske, a da se o svemu tome u javnosti i ne govori. Najčešća vojna tema za koju se javnost zainteresuje je upoređivanje vojske Hrvatske i Srbije, a sada je jasno da HV zaostaje.

- U poslednjih pet godina imamo nesreće na poligonima, nedisciplinu, kriminalne slučajeve, nesreće aviona i helikoptera sa smrtnim ishodom, neracionalno trošenje novca. Sve se to pokušava prikazati kao izuzetak od pravila, ali njihov rastući broj ukazuje na ozbiljne probleme u odbrambenom sistemu koji se ne rešavaju, nego se gomilaju godinama - smatra dr Robert Barić, profesor na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu.

NEUSPEH NA BIS?

NEMA odgovora na pitanje šta želi da se postigne kupovinom francuskih "rafala", kaže dr Robert Barić.

"Do sada hrvatska javnost nije dobila odgovor ni na jedno od brojnih pitanja i onda zaista idemo prema ponavljanju neuspeha do kojeg je došlo pri pokušaju kupovine izraelskih lovaca F-16".

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #346 on: November 09, 2021, 07:26:05 am »

Ministar odbrane zabranio Milanoviću da koristi vojne resurse bez njegove odluke
REGION Autor: N1 Zagreb 08. nov. 2021

Nakon višednevnog sukoba između Zorana Milanovića i Marija Banožića, ministar odbrane odlučio je pre nekoliko dana da donese odluku kojom brani Oružanim snagama Hrvatske, odnosno načelniku Generalštaba Robertu Hranju, bilo kakvo uključivanje i podršku za protokolarne aktivnosti Kancelarije predsednika bez prethodne njegove saglasnosti, saznaje N1.

Tu odluku ministar Banožić potpisao je dan nakon što je predsednik Hrvatske Zoran Milanović napravio presedan i na Pantovčaku upriličio prijem povodom uručenja činova kadetima, umesto na Hrvatskom vojnom univerzitetu gde se inače održava. Presedan je bio i što na promociju nije bio pozvan ministar Banožić. U odluci od 4. novembra stoji i da za podršku za protokolarne aktivnosti koje se odobravaju bez saglasnosti, odnosno odluke ministra odbrane, nije dopušteno korišćenje materijalnih sredstava Ministarstva obrane.

Takvi troškovi neće biti plaćeni iz budžeta Ministarstva odbrane u državnom budžetu Hrvatske, odnosno iz Finansijskog plana Ministarstva odbrane. Nadalje, u odluci piše i da su za sprovođenje iste odgovorni načelnik Glavnog štaba Oružanih snaga Hrvatske, direktor Uprave za materijalne resurse i direktorka Uprave za budžet, finansije i informacijske sisteme. Odluka je stupila na snagu danom donošenja, a poslata je državnim sekretarima, Glavnom štabu i dvema  Upravama.

Podsećamo, ministar Banožić na sastanku Veća za obranu želi da razgovara i o načinu na koji Kabinet predsednika koristi materijalne resurse Oružanih snaga, misleći pritom na često korišćenje helikopetera, ali i broda Hrvatske ratne mornarice za put u Albaniju.

„Tu sam jasnog stava, Zakon o odbrani je jasno propisao na koji se način događa upotreba i korišćenje sredstava Hrvatske vojske. Držimo se zakona“, rekao je Banožić.

Izvor: www.n1info.com
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 20 481


« Reply #347 on: November 13, 2021, 08:15:34 pm »

Чуди ме да нико од чланова из Хрватске не коментарише ове сукобе.
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 12 358


#vragu i rat#


« Reply #348 on: November 13, 2021, 09:35:57 pm »

„Besposlen pop i jariće krsti“

 Grin

Jad, tuga i čemer, pretočen u otužnu korona svakodnevnicu.

Ukratko. Kad već netko mora.

poz.
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #349 on: November 17, 2021, 11:44:15 pm »

Из свих ових вести нисам схватио око чега се споре председник РХ и министар одбране? Око пензионисања неког Елвиса Бурчула? Зашто је тај уопште битан па да се шеф државе "побесни" због тога?  Колико нађох по интернету он је по чину бригадир (одговара чину пуковник у ВС) и био је на дужности комаданта почасне бојне. По годинама (1964. годиште, односно пуних 57 година живота) би сигурно могао у пензију.

Pp5d6 posejdon je na jednoj drugoj temi pojasnio suštinu sukoba, a ja bih ovdje samo dodao kako je Počasna bojna zapravo Počasno-zaštitna bojna, čija je misija osiguranje i zaštita Vrhovnog zapovjednika OS RH (dakle predsjednika RH, u ovom slučaju Milanovića) te izvođenje počasno-ceremonijalnih radnji za potrebe državnog i vojnog vrha. Bojna se sastoji od Zapovjedništva, Počasne satnije, Zaštitne satnije, Satnije za osiguranje, Posadne satnije i Satnije za potporu.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 20 481


« Reply #350 on: November 22, 2021, 07:18:32 pm »

Кад си већ то написао знаш ли да ми кажеш  која је разлика у обавезама - дужностима између "заштитне сатније" и "сатније за осигурање"? Речи "заштита" и "осигурање" могу бити синоними.
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 12 358


#vragu i rat#


« Reply #351 on: November 22, 2021, 08:11:20 pm »

Kako sam ja to shvatio zaštitna satnija se bavi zaštitom objekata, a osiguranje bi bila neposredno osiguranje, bodyguard.

poz.
Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #352 on: November 23, 2021, 06:25:54 am »

Hrvatska šalje novi kontingent vojske na Kosovo, Milanović ne želi da novinari prisustvuju događaju
Tanjug 22.11.2021.

Hrvatska danas ispraća 36. kontigent vojnika koji će učestvovati u Misiji Kfora na Kosovu i Metohiju, a predsednik Zoran Milanovoić i ministar odbrane Mario Banožić nastavili su javni sukob treba li da tom događaju prisustvuju novinari ili ne.

Iz Milanovićevog kabineta je saopšteno da će on prisustvovati tom događaju i da prisutvo novinara nije predviđeno, dok su iz Ministarstva odbrane saopštili da su ovim događajima uvek prisustvovali novinari. Sa Pantovčaka su poručili da ovaj događaj neće biti iskorišćen za "bilo čije dnevnopolitičke interese".

"Predsednik Republike i vrhovni komandant OSRH-a odlučio je tako, imajući u vidu dosadašnja iskustva i nakon brojnih razgovora s oficirima i vojnicima. Najavljeni događaj organizovan je zbog ispraćaja vojnika HV-a koji odlaze u NATO-ovu misiju, odnosno organiziran je isključivo s ciljem da se vrhovnom komandantu OSRH-a, vojnim komandantima i ministru odbrane, pokaže njihova spremnost za misiju. Tako važan događaj za vojsku ne može se i neće se iskorištavati za bilo čije dnevnopolitičke interese", navodi se u saopštenju iz kabineta hrvatskog predsednika.

Iz Ministarstva odbrane, međutim, stiglo je drugačije saopštenje, preneli su hrvatski mediji. Mediji se obaveštavaju da će događaju prisustvovati i ministar Banožić i da su mediji uvek bili pozivani u takvim prilikama i kao poslednji primer navode ispraćaj 5. hrvatskog kontingenta u NATO operaciju podrške miru "Sea Guardian" u Sredozemlju, 31. avgusta.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #353 on: November 23, 2021, 06:28:17 am »

Slanje hrvatske vojske na Kosovo se pretvorilo u prepucavanje: Milanović: Ministar leti da mu se ne bi ohladila jagnjetina
Tanjug 22.11.2021.

Nova svađa između hrvatskog predsednika i ministra odbrane, a ovaj put zbog slanja 130 pripadnika hrvatske vojske na Kosovo.

Svečani ispraćaj 36. hrvatskog kontingenta (HRVCON) u NATO operaciju KFOR-a održao se u kasarni "132. brigade Hrvatske vojske" u Našicama. Svečanosti je trebalo da prisustvuje i hrvatski ministar odbrane, Mario Banožić, ali se on nije pojavio zbog neslaganja sa predsednikom Zoranom Milanovićem oko prisustva novinara. Novinarima se tako obratio, nakon ceremonije, Milanović koji nije ni želeo prisustvo novinara. Nakon što je odustao od odlaska u Našiće, Banožić se oglasio na svom Fejsbuk profilu porukom da je od ceremonije odustao jer, kako kaže, ne želi da učestvuje u igrokazu Milanovića, a pripadnicima 36. hrvatskog kontingenta u okviru Kfora poželeo je srećan put i uspešnju misiju.

Milanović, koji nije želeo novinare u Našicama, onima koji su tamo došli je nakon ceremonije rekao da je danas odlučio da se "dnevna politika ne događa u kasarni" . Na pitanje zašto se obraća novinarima, ako nije želeo prisustvo medija, Milanović je rekao da događaj nije ni predviđen za medije.

"Ministar neće govoriti dok ne vrati brigadira u sistem, ne dozvoljavam iskaljivanje na oficirima, s lažnim obrazloženjem... Medijima nije rečeno da ne mogu da dođu, već da ne mogu da uđu. Nemate o čemu da izveštavate, ono što se dogodilo unutra je snimljeno, i dobićete sve. Neću dopustiti dnevnu politiku, i HDZ-ovce....", preneli su hrvatski mediji. Ministar se, kazao je Milanović, pokazao i kao "poslednji sitni lopov" jer je ostavio svoje ljude na cedilu.

Šef hrvatske države je komentarisao i najavljene navodno hitne letove ministra Banožića i optužio ga da, kako je rekao, "leti, da mu se ne bi ohladila jagnjetina u Tisnom gde mu tata ima vikendicu...". Ako, kazao je Milanović, to ne smeta njegovim kolegama koji se voze šinobusom, "onda me baš briga". "Ali ne može se to događati bez pisanog traga, to je strašno šta (Banožić) radi".

Izvor: www.blic.rs
Logged
kilezr
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 592« Reply #354 on: November 25, 2021, 11:35:23 am »  https://www.dnevno.hr/vijesti/drama-u-vrhu-oruzanih-snaga-milanovic-o-banozicu-ukrcao-se-kao-zadnji-tat-u-pilatus-da-bi-ga-piloti-prebacili-cekali-pili-coca-colu-da-bi-se-on-vratio-na-murter-i-krkao-janjetinu3984-1863984/
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #355 on: November 30, 2021, 04:29:28 pm »

Кад си већ то написао знаш ли да ми кажеш  која је разлика у обавезама - дужностима између "заштитне сатније" и "сатније за осигурање"? Речи "заштита" и "осигурање" могу бити синоними.

Zaštitna satnija – pruža vanjsko osiguranje Predsjedničkih dvora i Vila Prekrižje te osigurava vojarnu "1. hrvatski gardijski zbor".
Satnija za osiguranje – obavlja unutarnje osiguranje Predsjedničkih dvora, protu-diverzijsku zaštitu na ulazima u objekte, sanitetsko-toksikološko osiguranje te prijevoz osoba.


Logged
brodarski
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 12 212« Reply #356 on: November 30, 2021, 06:12:13 pm »

Чуди ме да нико од чланова из Хрватске не коментарише ове сукобе.
Dzumba, tek sad vidim Tvoj post. Neću komentirati sukobe koji su na razini pubertetlija. Preporučam im neka uzmu knjigu u
šake i zagriju stolicu. Pozivaju se na '' Zakon o obrani ''. Jesu li ga stvarno pročitali? Taj zakon ima komentare i podzakonske akte koji su im dostupni. Neka sjednu uz kavicu i čitaju. Ako ne znaju neka pitaju više časnike koji to bolje znaju od njih. Biće im protumačeno.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 20 481


« Reply #357 on: November 30, 2021, 09:10:28 pm »

Хвала Бродарски. Већ су колеге из Хрватске одговриле на ово моје питање у другим сличним темама. Јасно ми је то да политичари, као и свугде, иако се позивају на законе и прописе, исте врло слабо познају, односно тумаче по свом ћефу. Мени је било чудно да се у овом препуцавању узима активни официр као "монета за поткусуривање". Тај је по чину и положају у суштини небитан за систем. Нити ОС РХ не могу без њега (па мора да остане), нити је он тај због кога ће ОС пропасти (па мора да иде из војске). А испада тако у препуцавању двеју страна.
Logged
Kubovac
Moderator
poručnik fregate
*
Online Online

Posts: 4 364« Reply #358 on: September 23, 2022, 10:59:15 pm »

MORH traži vojnike i mornare, primaju preko 400 kandidata

Informacije u vezi s natječajem dostupne su na internetskoj stranici Ministarstva obrane, na telefon 01/3784-812 i 01/3784-813 te u područnim odjelima i odsjecima za poslove obrane.

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske (MORH) raspisalo je u srijedu javni natječaj za ugovorni prijam vojnika/mornara u dvogodišnju vojnu službu u koju s početkom službe 15. studenog planira primiti 410 kandidata, odnosno kandidatkinja.

Probni rad traje šest mjeseci, a kandidati moraju imati završeno srednjoškolsko obrazovanje, najviše navršenih 30 godina života do kraja 2022. i završen program dragovoljnog vojnog osposobljavanja, izvijestio je MORH.

Kandidati mogu iskazati interes za pojedina mjesta službe, odnosno rod/struku po prioritetima čime postoji mogućnost rasporeda bliže mjestu stanovanja, a mogući raspored bit će u skladu sa stečenom vojnostručnom specijalnosti i potrebama Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Informacije u vezi s natječajem dostupne su na internetskoj stranici Ministarstva obrane, na telefon 01/3784-812 i 01/3784-813 te u područnim odjelima i odsjecima za poslove obrane.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Izvor


* PXL_040815_11304061-1600x1000.jpg (223.68 KB, 1600x1000 - viewed 2 times.)
Logged
Pages:  1 ... 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 [24]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.027 seconds with 23 queries.