Видим назив Сплита на италијанском - Spalato. Никада ми није било јасно зашто се у Аустро - Угарској форсирала или толерисала италијанизација хрватских градова у Далмацији. Држава је била званично немачко-мађарска. Да су форсирали германизацији или унгаризацију (ште се и дешавало у копненом делу) то бих схватио, али подржавати италијанизацију, а при том стално бити у латентном сукобу са Италијом, то никада нисам разумео. Прочитао сам пар текстова о овом проблему (италијанизацији) из хрватских извора и колико сам уочио аутохтоних Италијана једва да је и било, барем у Далмацији.
Ih pa to je dosta logično. Priobalni pojas, pogotovo srednji deo Jadrana, vijekovima je bio pod uticajem
rimskog carstva, Venecije, Italije Latina. Sam Split osnovali su Rimljani - Dioklecijan, već poznato.
To je Romanski narod. I ko zna, iako niko to neće priznati, koliko je iskonskih splićana ustvari poreklom
Romanski narod koji se kasnije pomješao sa Slavenima. Sam dalmatinski govor je procentualno preko
60 posti iskrivljena varijanta italijanštine, jezika sa pofručja Apeninskog poluostrva.
To je toliko dugo trajalo, da je kasnije prisustvo Austro-Ugarske prosto simbolično u odnosu na taj period pod
Venecijom i ostalim. Iz toga razloga, Austrija nije ostavila skoro nikakvog traga sem utvrda koje su neponovljive
u ljudskoj istoriji.
To je neka moja slobodna procjena, s kojom se neki i neće složiti....