PALUBA
April 22, 2024, 06:46:04 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Obavezno proverite neželjenu (junk/spam) e-poštu da bi aktivirali svoj nalog
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2 3 4 5   Go Down
  Print  
Author Topic: Središte za temeljnu obuku ZOD HKoV  (Read 29950 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
leut
Počasni član foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« on: January 11, 2010, 01:21:37 am »

Središte za temeljnu obuku ZOD HKoV

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Sjedište: Vojarna „123. brigade HV” , Požega

Zapovjednik: brigadir Milan Čorak

Središte za temeljnu obuku provodi temeljnu vojnu obuku osoblja koje po prvi puta ulazi u sastav OS RH. Jedna od zadaća STO-a je provedba obuke ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju (DrVO). Procesom tranzicije civilne osobe u vojnika potrebno je postići određen stupanj temeljnih vojničkih znanja i vještina te psihofizičke spremnosti kako bi dojučerašnje civilne osobe postale vojnici koji su sposobni odgovoriti izazovima koje vojni poziv nosi sa sobom.

Obuka ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju u OS RH u Središtu za temeljnu obuku ukupno traje 8 tjedana, a provodi se kroz tri faze:

U prvoj fazi obuke ročnici prolaze kroz proces postupnog uvođenja u šire vojno okružje koji traje tjedan dana.

U drugoj fazi obuke u trajanju od 3 tjedna provodi se podizanje psihofizičke spremnosti te prilagodba ročnika na uže vojno okružje, dok posljednja faza u trajanju od 4 tjedna, predstavlja i sam vrhunac obuke.

U trećoj fazi objedinjuju se sva znanja i vještine stečene kroz dotadašnju obuku gdje se provode pripremna gađanja, pojedinačne zadaće u realnim borbenim uvjetima i okolnostima te ostale provjere znanja i vještina.

U obuci se koriste iskustva i naučene lekcije, kako iz Domovinskog rata, tako i iz dosadašnjeg sudjelovanja u međunarodnim vojnim operacijama i misijama, a nadopunjuju se znanjima i iskustvima stečenim kroz suradnju sa vojskama drugih zemalja.

U dosadašnjih 20 naraštaja ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju (do kraja 2017. godine) obuku je prošlo 6988 ročnika, od čega 872 ročnice.


________________________________________________


ZAVRŠNA VJEŽBA NA GAŠINCIMA

Kako prepoznati vođu među vojnicima

Tečaju razvoja temeljnih sposobnosti vođenja pristupilo je 58 vojnika iz svih postrojbi HKoV-a, a nakon četiri tjedna intenzivnih vježbi, uspješno ga je završilo njih 37. Za razliku od prethodnih, ovaj tečaj ima mnogo više praktičnih radnji i u prvi plan definitivno stavlja vođu...

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Požeško Središte za temeljnu obuku uspješno je provelo još jednu u nizu obučnih aktivnosti. Riječ je o Tečaju razvoja temeljnih sposobnosti vođenja u HKoV-u koji se prvi put provodio prema novom programu obuke i ocjenjivanja. Naglasak je bio na praktičnim radnjama, a sve s glavnim ciljem, među polaznicima prepoznati i stvoriti vođu. Program je izradilo Zapovjedništvo za obuku i doktrinu, a u aktivnostima koje su se provodile, težište je bilo na razvijanju vještina, znanja i sposobnosti za sudjelovanje u međunarodnim operacijama.

Tečaju je pristupilo 58 vojnika iz svih postrojbi HKoV-a, a nakon četiri tjedna intenzivnih vježbi, uspješno ga je završilo njih 37. "Za razliku od prethodnih, ovaj tečaj ima mnogo više praktičnih radnji i u prvi plan definitivno stavlja vođu", pojasnio je voditelj tečaja natporučnik Domagoj Galić, zamjenik zapovjednika 1. obučne satnije Središta za temeljnu obuku Požega. Dodao je i da je glavni cilj ove aktivnosti razviti vođu iz vojnika, odnosno među polaznicima prepoznati vođu. Imamo, pojašnjava natporučnik Galić, odlične vojnike, ali nisu svi spremni biti vođe. Vođa skupine, napomenuo je, mora imati dovoljno znanja da bi od nekog drugog tražio da nešto napravi i da bi pritom to mogao nadzirati i korigirati.

Natporučnik Galić napomenuo je da je tečaj selekcijskog karaktera, te da se selekcija provodila u skladu s programskim smjernicama.

Tečaj se provodio u tri faze. Tijekom prve, u sklopu koje su se provjeravala temeljna vojna znanja, i druge, koja se provodila prema programskim područjima, polaznici su bili smješteni u Središtu za temeljnu obuku u Požegi.

96 sati

Treća, posljednja i najzahtjevnija, faza tečaja bila je završna situacijska vježba na zemljištu koja se odvijala na vojnom poligonu Gašinci. Vježba je trajala 96 sati, dan i noć i provodila se u osam radnih točaka među kojima su bile primjerice borba u urbanom području, cesta - konvoj, preživljavanje, bojna gađanja, rad na nadzornim točkama. Jedna od radnih točaka bila je i reakcija na nailazak na zasjedu, minsko - eksplozivna sredstva. Tijekom vježbe polaznici su bili u timovima, a nije se ocjenjivao pojedinac, nego vođa skupine. On je taj koji je trebao organizirati sve da se radnje mogu provesti. Primjerice, pojašnjava natporučnik Galić, ako vođa skupine nije najbolji u topografiji, mora u svom timu prepoznati tko to jest i dati mu da riješi tu zadaću.

Završnica je bila u znaku borbene hodnje u dužini 12 kilometara koju je, svladavajući sve zapreke koje su instruktori postavili, trebalo proći za dva sata. "Tijekom situacijske vježbe, budući vođe bili su izvrgnuti određenom psihološkom i fizičkom pritisku, da bi se vidjela njihova osobna jačina i jačina njih kao vođe skupina", kazao je Galić ističući upravo to kao jednu od prednosti ovog tečaja. Napomenuo je i da je, iako zahtjevan, tečaj provediv, te da polaznici nisu znali što ih na tečaju očekuje, i najvažnije, da se tijekom njega mogu prepoznati pravi borbeni vođe kakvi nam trebaju.

U provedbi tečaja bilo je angažirano 14 instruktora požeškog Središta, a završnom vježbom je zapovijedao bojnik Ivica Markanjević. Svima koji su uspješno završili tečaj otvoren je put za dobivanje prvog dočasničkog čina skupnik. Sljedeći tečaj trebao bi se održati početkom veljače.

Autor: Leida Parlov, Hrvatski vojnik (broj 274, siječanj 2010.)


* Foto_Davor_Kirin.jpg (49.87 KB, 200x133 - viewed 134 times.)

* Središte za temeljnu obuku.JPG (106.63 KB, 800x493 - viewed 165 times.)
« Last Edit: December 27, 2018, 03:23:07 pm by leut » Logged
leut
Počasni član foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #1 on: April 22, 2010, 02:34:07 pm »

četvrtak, 22. Travanj 2010.

Počinje služenje četvrtog naraštaja dragovoljnih ročnika

U vojarni u Požegi, u petak, 23. travnja, započinje dragovoljno služenje vojnog roka četvrtog ročničkog naraštaja. U četvrtom naraštaju dragovoljnih ročnika obuku će prolaziti 250 kandidata, među kojima je 220 muškaraca i 30 žena. Sukladno odredbama Pravilnika o dragovoljnom služenju vojnog roka („Narodne novine" broj 70/08, 97/09) ročnici će također, u petak s Ministarstvom obrane RH potpisati ugovor kojim se uređuju međusobna prava i obveze.

Dragovoljno služenje vojnog roka traje 8 tjedana a obuhvaća provođenje temeljne i specijalističke pješačke obuke u Požegi.

Tijekom dragovoljnog služenja vojnog roka za ročnike je predviđena mjesečna novčana naknada u visini od 2660,00 kuna, naknada putnih troškova za dolazak na služenje i odlazak, osnovno i dopunsko zdravstveno osiguranje, osiguranje od ozljede na radu i profesionalne bolesti, te smještaj i prehrana.

Po uspješnom završetku programa obuke u skladu s postignutim rezultatima u obuci, odabranim ročnicima ponudit će se sklapanje ugovora o osposobljavanju za djelatnog vojnika, odnosno o izobrazbi časnika, potpisom kojim se stječe status djelatne vojne osobe.

Do sada je u tri naraštaja dragovoljno služenje vojnog roka uspješno završilo 713 ročnika, od čega 627 muškaraca i 86 žena.

Izvor: MORH web
Logged
leut
Počasni član foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #2 on: May 10, 2010, 01:58:50 pm »

Subota, 08. Svibanj 2010.

Prisegnuo četvrti naraštaj dragovoljnih ročnika

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Četvrti naraštaj dragovoljnih ročnika na služenju dragovoljnog vojnog roka prisegnuo je danas, 8. svibnja, u Središtu za temeljnu obuku u Požegi.

Svečanosti su nazočili izaslanik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general pukovnik Mladen Kruljac, zamjenik zapovjednika HKoV-a brigadni general Zvonko Peternel, načelnik stožera Zapovjedništva HKoV-a brigadni general Alojz Tomašević, izaslanik ministra obrane ravnatelj za ljudske resurse Nenad Smolčec, kao i ostali predstavnici OS RH i MORH-a.

Izaslanik ministra obrane ravnatelj Uprave za ljudske resurse Nenad Smolčec u svom je govoru rekao kako će ovaj naraštaj dragovoljnih ročnika punu afirmaciju doživjeti u NATO sustavu zajedno s najsuvremenijim vojskama svijeta.

Čestitajući dragovoljnim ročnicima na položenoj prisezi general pukovnik Mladen Kruljac istaknuo je da međunarodna suradnja i zajedničko djelovanju u NATO savezu doprinosi miru i sigurnosti na svjetskoj razini. "Moramo znati da ulaskom Republike Hrvatske u NATO, Oružane snage RH na sebe preuzimaju obvezu podizanja svih dostignulih standarda i da moramo svojim radom i zalaganjem učiniti maksimalan napor da i u NATO-u budemo prepoznati kao pouzdan i odgovoran parntener", rekao je general Kruljac. Također, naglasio je  kako se procesu obuke i uvježbavanja postrojbi OS RH daje najveći prioritet, kao ključnom čimbeniku u postizanju potrebite razine za provedbu svih zadaća.

Na služenje dragovoljnog vojnog roka u Požegu pristupilo je 250 kandidata, među kojima je bilo 220 muškaraca i 30 žena. U prva dva tjedna služenja dragovoljnog vojnog roka odustao je 21 dragovoljnih ročnik. Njih 229, među kojima je 25 žena, u idućih šest tjedana proći će temeljnu i specijalističku obuku u Požegi.

U 2010. godini uz četvrti naraštaj, koji će dragovoljno služenje vojnog roka završiti 17. lipnja, očekuje se i peti naraštaj od 250 ročnika koji bi sa dragovoljnim služenjem vojnog roka trebali početi u rujnu 2010. godine.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Izvor: MORH web


* pozega_1_08052010_c.jpg (76.73 KB, 330x248 - viewed 141 times.)

* pozega_3_08052010.jpg (99.87 KB, 630x472 - viewed 160 times.)
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 399


« Reply #3 on: May 10, 2010, 08:21:45 pm »

Приметио бих да су жене биле чвршће у опредељењу и вољи да издрже тегобе војничког живота.
Logged
leut
Počasni član foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #4 on: October 11, 2010, 02:14:58 pm »

Petak, 08. Listopad 2010.

Prisegnuo peti naraštaj dragovoljnih ročnika

U Središtu za temeljnu obuku u Požegi danas, 8. listopada 2010. održana je svečana prisega petog naraštaja vojnika na dragovoljnom služenju vojnog roka. Svečanu prisegu položilo je 246 dragovoljnih ročnika, od čega 216 ročnika i 30 ročnica.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Svečanosti su nazočili zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general pukovnik Slavko Barić, zamjenik zapovjednika HKoV-a brigadni general Zvonko Peternel, zapovjednik Zapovjedništva za obuku „Fran Krsto Frankopan“ HKOV-a brigadni general Ivan Jurić, zapovjednik Središta za temeljnu obuku HKoV-a pukovnik Robert Krnčević, izaslanik ministra obrane ravnatelj Uprave za ljudske resurse Nenad Smolčec, kao i ostali predstavnici OS RH i MORH-a, Grada Požege i Požeško-slavonske županije, te udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Čestitajući dragovoljnim ročnicima na položenoj prisezi izaslanik ministra obrane ravnatelj Uprave za ljudske resurse Nenad Smolčec izrazio je nadu kako će većina dragovoljnih ročnika postati profesionalni vojnici te da će punu afirmaciju doživjeti u NATO sustavu zajedno s najsuvremenijim vojskama svijeta. "Članstvo u NATO savezu otvara brojne mogućnosti, ali i podrazumijeva obvezu OS RH u podizanju svih standarda", rekao je ravnatelj Smolčev dodavši kako pripadnici OS RH upravo svojim radom, cjeloživotnim obrazovanjem i zalaganjem moraju učiniti maksimalan napor da i u NATO-u budemo prepoznati kao pouzdan i odgovoran parntener. Ravnatelj Smolčec osvrnuo se i na stvaranje hrvatske države istaknuvši kako su upravo očevi dragovoljnih ročnika zaslužni za neovisnost države koju danas, 8. listopada obilježavamo.

Ročnicima i ročnicama prigodno se obratio i zamjenik načelnika GS OS RH general pukovnik Slavko Barić istaknuvši da je vojni poziv jedno od najčasnijih zanimanja, koji zahtijeva određene napore, ali predstavlja i neprocjenjivo iskustvo. "Služenje Domovini i promicanje njezinih interesa diljem svijeta kroz vojni poziv jedan je od najtežih zadaća u svim vojskama svijeta pa tako i u OS RH", istaknuo je general Barić u svom obraćanju nocoprisegnulim ročnicima postrojenim u požeškoj vojarni.

Nakon svečane prisege u požeškom Središtu za temeljnu obuku general pukovnik Slavko Barić sa suradnicima obišao je novouređene prostorije za boravak i obuku dragovoljnih ročnika po standardima NATO-a.

Peti naraštaj dragovoljnih ročnika sa služenjem dragovoljnog roka započeo je 24. rujna 2010. Dragovoljni vojni rok traje osam tjedana, a obuhvaća provođenje temeljne i specijalističke obuke u vojarni u Požegi. Po uspješnom završetku programa obuke u skladu s postignutim rezultatima u obuci, odabranim ročnicima ponudit će se mogućnost sklapanja Ugovora o osposobljavanju za djelatnog vojnika, odnosno o izobrazbi časnika, potpisom kojim se stječe status djelatne vojne osobe, a prema potrebama OS RH u narednom razdoblju.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Izvor: MORH web

Vezana vijest: OSRH: Prisegnuo četvrti naraštaj dragovoljnih ročnika


* prisega_20101008_22.jpg (44.43 KB, 630x420 - viewed 134 times.)

* prisega_20101008_33.jpg (42.81 KB, 315x473 - viewed 143 times.)
Logged
leut
Počasni član foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #5 on: December 26, 2010, 05:31:51 pm »

Završetak obuke 23. naraštaja TRTSV

U Središtu za temeljnu obuku Požega, 17. prosinca 2010. godine, održana je svečanost uručenja Potvrdnica polaznicima 23. naraštaja Tečaja razvoja temeljnih sposobnosti vođenja. Ovo je deveti Tečaj koji se provodi u Središtu za temeljnu obuku Požega.

Tečaj razvoja temeljnih sposobnosti vođenja provodio se od 21. studenog do 17. prosinca 2010. godine.Tečaj je podijeljen u tri faze koju svaki polaznik mora savladati da bi mogao nastaviti sa sljedećom fazom i završiti tečaj.
Vrhunac tečaja nalazi se u trećoj fazi a sastoji se od četverodnevne odnosno 96-satne situacijske vježbe na zemljištu, a provodi se na vojnom poligonu „Gašinci“.
Vježba uključuje provjeru svih stečenih znanja i vještina u prijašnjim fazama, u realnim borbenim uvjetima te završava borbenom hodnjom od 12 kilometara koju su polaznici dužni savladati u vremenu ne dužem od 2 sata prema zadanim točkama kretanja.

Cilj TRTSV-a je transformirati polaznika iz vojnika u vođu, odnosno osobu koja će biti u stanju po završetku tečaja u operativnoj postrojbi u kojoj se raspoređuje, po dobivenoj zadaći biti vođa vojnika.
Tečaj je namijenjen djelatnim vojnim osobama na vojničkim dužnostima koje su kandidati za dočasnike. Po uspješnom završetku tečaja osobe se mogu rasporediti na dočasničke dužnosti, a zatim im se dodjeljuje prvi dočasnički čin (skupnik). Bitno je naglasiti da je uspješan završetak ovog tečaja i uvjet za pristupanje Temeljnoj dočasničkoj izobrazbi.
Tečaj je uspješno završilo 16 polaznika i 3 polaznice, a povodom završetka Tečaja Zapovjednik središta pukovnik Robert Krnčević pohvalio je najboljeg polaznika tečaja pozornika Ladana Komljenovića pripadnika Gardijske oklopno mehanizirane brigade.

Izvor: OSRH web
Logged
leut
Počasni član foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #6 on: May 06, 2011, 03:12:28 pm »

Počelo služenje šestog naraštaja dragovoljnih ročnika

U vojarni u Požegi 29. travnja započelo je služenje vojnog roka šestog naraštaja dragovoljnih ročnika. U tom naraštaju obuku će prolaziti 300 kandidata, među kojima je 270 muškaraca i 30 žena. U skladu s odredbama Pravilnika o dragovoljnom služenju vojnog roka (Narodne novine broj 70/08, 97/09) ročnici su, u petak, 29. travnja s Ministarstvom obrane RH potpisali ugovor kojim se uređuju međusobna prava i obveze.

Dragovoljno služenje vojnog roka traje osam tjedana, a obuhvaća provođenje temeljne i specijalističke pješačke obuke u Požegi. Tijekom obuke za ročnike je predviđena mjesečna novčana naknada u visini od 2660 kuna, naknada putnih troškova za dolazak na služenje i odlazak, osnovno zdravstveno osiguranje, osiguranje od ozljede na radu i profesionalne bolesti, te smještaj i prehrana.

Nakon uspješnog završetka programa obuke u skladu s postignutim rezultatima, odabranim ročnicima ponudit će se mogućnost sklapanja Ugovora o osposobljavanju za djelatnog vojnika, odnosno o izobrazbi časnika, potpisom kojim se stječe status djelatne vojne osobe, a prema potrebama OSRH-a u sljedećem razdoblju.

U pet naraštaja dragovoljnog služenja vojnog roka program obuke završilo je 1187 ročnika, od čega 1046 muškaraca i 141 žena. MORH je do sada potpisao Ugovor sa 786 dragovoljnih ročnika, od čega sa 707 vojnika i 79 časnika. OJI

Izvor: Hrvatski vojnik
Logged
kopriva
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 285


« Reply #7 on: May 16, 2011, 10:35:08 pm »

6. NARAŠTAJ DRAGOVOLJNIH ROČNIKA

15.5.2013.

Prisegnuo šesti naraštaj dragovoljnih ročnika

Prisega šestog naraštaja vojnika na dragovoljnom služenju vojnog roka održana je danas, u nedjelju, 15. svibnja 2011. u Središtu za temeljnu obuku Požega. Svečanu prisegu položilo je 300 dragovoljnih ročnika, među kojima je 269 muškaraca i 31 žena.

Polaganju svečane prisege nazočili su predsjednik RH i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Ivo Josipović, ministar obrane RH Davor Božinović, načelnik Glavnog stožera OS RH general pukovnik Drago Lovrić, zapovjednik HKoV-a general pukovnik Mladen Kruljac, kao i ostali predstavnici OS RH i MORH-a, Grada Požege i Požeško-slavonske županije, te udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Čestitajući dragovoljnim ročnicima na položenoj prisezi predsjednik RH i vrhovni zapovjednik OS RH Ivo Joispović istaknuo je kako je ponosan na ovaj, šesti naraštaj dragovoljnih ročnika, kao i na branitelje koji su prije 20 godina ponosno obranile Hrvatsku i njezinu neovisnost. „Oružane snage RH dio su našeg društva i doprinose kvalitetnijem životu, sigurnosti i hrvatskom gospodarstvu. Članstvo u NATO savezu i skorašnji ulazak Hrvatske u Europsku uniju otvaraju brojne mogućnosti, ali i podrazumijevaju obvezu OS RH u podizanju svih standarda. Trenutno Oružane snage RH u međunarodnim mirovnim operacijama i misijama sudjeluju sa 500-tinjak pripadnika, od kojih njih 334 sudjeluje u mirovnoj operaciji ISAF u Afganistanu. Takav angažman pridonosi stabilizaciji, napretku i razvoju Republike Hrvatske“, rekao je, između ostalog, predsjednik Josipović. Također, Josipović je istaknuo značaj dragovoljnih ročnika, budućih djelatnih vojnih osoba OS RH koji će svojim sudjelovanjem u zemlji i inozemstvu doprinijeti ne samo Hrvatskoj, nego i cijelom svijetu.

Ministar obrane Davor Božinović u svom je obraćanju izrazio nadu kako će većina dragovoljnih ročnika postati profesionalni vojnici te da će kao djelatne vojne osobe OS RH punu afirmaciju doživjeti u NATO sustavu zajedno s najsuvremenijim vojskama svijeta. "Članstvo u NATO savezu otvara brojne mogućnosti, ali i podrazumijeva obvezu OS RH u podizanju svih standarda", rekao je ministar Božinović dodavši kako pripadnici OS RH upravo svojim radom, cjeloživotnim obrazovanjem i zalaganjem moraju učiniti maksimalan napor i doprinijeti kolektivnom obrambenom sustavu RH te da MORH i OS RH čovjeka smatraju najvrjednijim te mu pružaju mogućnosti za razvoj i napredovanje. Također, rekao je kako od dragovoljnih ročnika očekuje da nastave tradiciju prepoznatljivosti Oružanih snaga RH kao pouzdanog i odgovornog partnera NATO-u. Osvrnuo se i na stvaranje hrvatske države izrazivši nadu kako će upravo ovi dragovoljni ročnici nastaviti tradiciju hrvatskih branitelja i OS RH koje ove godine obilježavaju 20 . obljetnicu.

Ročnicima i ročnicama prigodno se obratio i načelnik GS OS RH general pukovnik Drago Lovrić istaknuvši da je vojni poziv jedno od najčasnijih zanimanja, koji zahtijeva određene napore, ali predstavlja i neprocjenjivo iskustvo. "Služenje Oružanim snagama RH i i promicanje njezinih interesa diljem svijeta kroz vojni poziv jedna je od najtežih zadaća", istaknuo je general Lovrić. Pohvalio je interes za dragovoljno služenje vojnog roka koji je iz naraštaja u naraštaj sve veći, te da se do sada za dragovoljno služenje vojnog roka prijavilo više od 6600 osoba.

Nakon prisege 6. naraštaja dragovoljnih ročnika u požeškom Središtu za temeljnu obuku predsjednik RH Ivo Josipović, ministar obrane Davor Božinović i načelnik GS OS RH general pukovnik Drago Lovrić sa suradnicima obišli su prostorije za boravak i obuku dragovoljnih ročnika te Taktičko-tehnički zbor borbene opreme i naoružanja. Tom je prigodom predsjednik Josipović istaknuo kako su uvjeti za obuku i boravak izuzetno dobri, kao i sva vojna tehnika s kojom raspolažu Oružane snage RH.

U sklopu posjeta požeškoj vojarni predsjednik Josipović dodijelio je odlikovanje Red bana Jelačića brigadiru u mirovini Željku Samardžiji za iznimno uspješno zapovijedanje postrojbama Oružanih snaga RH.

Šesti naraštaj dragovoljnih ročnika sa služenjem dragovoljnog roka započeo je 29. travnja 2011. Dragovoljni vojni rok traje osam tjedana, a obuhvaća provođenje temeljne i specijalističke obuke u vojarni u Požegi. Po uspješnom završetku programa obuke u skladu s postignutim rezultatima u obuci, odabranim ročnicima ponudit će se mogućnost sklapanja Ugovora o osposobljavanju za djelatnog vojnika, odnosno o izobrazbi časnika, potpisom kojim se stječe status djelatne vojne osobe, a sukladno Planu pribavljanja djelatnih vojnih osoba za 2011.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
http://www.morh.hr/
http://www.osrh.hr/index_hr.asp


* poz_20110515_12.jpg (174.65 KB, 1200x873 - viewed 130 times.)

* poz_20110515_15.jpg (375.87 KB, 1200x1650 - viewed 165 times.)

* 2011-05-16_145926.jpg (150.53 KB, 788x557 - viewed 156 times.)
« Last Edit: February 06, 2016, 05:31:22 pm by leut » Logged
leut
Počasni član foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #8 on: October 18, 2011, 01:44:03 pm »

U Požegi prisegnuo sedmi naraštaj dragovoljnih ročnika

U Središtu za temeljnu obuku u vojarni Požega u subotu 8. listopada 2011. godine svečano je prisegnuo sedmi naraštaj ročnika na dragovoljnom služenju vojnog roka. Ukupno 298 dragovoljnih ročnika, od kojih 30 žena, prisegnulo je da će se u obnašanju svojih dužnosti pridržavati Ustava i zakona, da će savjesno i odgovorno izvršavati službene zapovijedi, požrtvovno braniti svoju domovinu Hrvatsku, njezin suverenitet i teritorijalnu cjelovitost, te poštivati i štititi temeljna načela slobode i jednakosti svih njezinih građana. Posebnom ozračju svečanosti doprinijelo je i i više od 1000 okupljenih građana - obitelji i prijatelja ročnika.
Polaganju svečane prisege bili su nazočni vojni i civilni dužnosnici Ministarstva obrane te izaslanik vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH.  Polaganje svečane prisege, a ujedno i Dan neovisnosti, ročnicima i njihovim roditeljima čestitao je, u ime Ministarstva obrane, ministar Davor Božinović. Naglasio je kako su sada i oni postali dio velike obitelji Oružanih snaga koja  ni u najtežim trenucima nije znala za uzmake već se izborila za slobodu i neovisnost domovine. „Sveobuhvatnim reformama Oružanih snaga RH mi smo uspostavili takvu službu vojnog roka koja je postala osobni izbor visokomotiviranih mladih ljudi. Naš prijelaz na profesionalnu vojsku se pokazao odličnim rješenjem jer smo sada u stanju puno više investirati u svakog vojnika i cilj nam je da on bude vrhunski obučen i opremljen. Tako može ujedno usvajati i sva novija saznanja i vještine koje su potrebne u suvremenom svijetu“. Također je napomenuo kako je sve više onih koji su zainteresirani za vojni poziv te dodao kako će se u budućnosti naglasak staviti na tehničke struke i izobrazbu jer kompletan sustav vojne opreme i naoružanja ide velikim koracima naprijed.
            
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]          
U ime svih pripadnika Oružanih snaga ročnicima je na položenoj prisezi čestitao načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general pukovnik Drago Lovrić. Naglasio je kako je svečanost posebna jer Republika Hrvatska slavi 20 godina neovisnosti, a do ostvarenja te stoljetne težnje prošla je krvav i težak put. „Stoga danas duboko cijenimo ono što nam nitko više neće uzeti – slobodu i neovisnost.” General Lovrić vojnicima je poručio da su se prisegom obvezali na poštivanje Ustava i zakona, na profesionalno izvršavanje obveza i na odanost svojoj Domovini, a Oružane snage osigurat će im optimalne uvjete kako bi tijekom osmotjedne obuke bili spremni za ulazak u vojni sustav. “Ohrabruje nas sve veći interes mladih i obrazovanih ljudi za vojni poziv.” istaknuo je načelnik GS OS RH. U svome obraćanju naglasio je da Oružane snage trebaju i cijene znanje, vještine, odgovornost, profesionalnost i poštivanje zakona i propisa koji uređuju obrambeni sustav. “Na tim ćemo postulatima i nadalje graditi Oružane snage koje su danas punopravna članica NATO saveza, a sutra i Europske unije.” Ponosni smo što smo poželjan i pouzdan partner saveznicima u međunarodnim vojnim operacijama, a time osiguravamo kvalitetnu i sigurnu budućnost naše vojske. Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general pukovnik Drago Lovrić poručio je ročnicima - 30 vojnikinja i 268 vojnika – da svoje obveze izvršavaju odgovorno i savjesno te da iskoriste pruženu priliku i postanu dio vojnog sustava u kojem će moći izraziti svoju sposobnost, obučenost i profesionalnost. Zaželjevši im puno sreće, odlučnosti i hrabrosti te završetak obuke s najboljim ocjenama, na kraju im je poručio: “Oružane snage pružit će vam svu potrebnu potporu, otvorit će vam svoja vrata i pružiti mogućnost da ostvarite svoje profesionalne težnje.”
Ističući kako danas pripadnici OS RH sudjeluju u mnogim međunarodnim mirovnim operacijama te da je u ovome trenutku njih gotovo 500 angažirano u misijama diljem svijeta, prisegu i Dan neovisnosti dragovoljnim je ročnicima čestitao i izaslanik predsjednika Republike Zlatko Gareljić.

Izvor: OSRH web


* zod_20111010-14.jpg (159.55 KB, 836x597 - viewed 192 times.)

* zod_20111010-15.jpg (142.05 KB, 836x597 - viewed 146 times.)
Logged
madmitch
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 159


« Reply #9 on: October 18, 2011, 01:47:38 pm »

Izvinjavam se, može li prijevod na neku stariju verziju hrtskoga jezika?
Dragovoljac znam ko je, ali ročnik?
Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 876« Reply #10 on: October 18, 2011, 02:01:22 pm »

Izvinjavam se, može li prijevod na neku stariju verziju hrtskoga jezika?
Dragovoljac znam ko je, ali ročnik?

Ja si to tumačim kao regrut.(vojnik na služenju vojnog roka)
Logged
leut
Počasni član foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #11 on: October 18, 2011, 02:04:35 pm »

Izvinjavam se, može li prijevod na neku stariju verziju hrtskoga jezika?
Dragovoljac znam ko je, ali ročnik?

Da, kao što je duje rekao radi se o regrutima (da li se koristio i naziv novak?), odnosno vojnicima na odluženju vojnog roka.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 399


« Reply #12 on: October 18, 2011, 02:07:27 pm »

Војник на одслужењу војног рока - рочник. У "старијој" српској варијанти - рочни војник. Корен је из речи "рок" (одређено време),  "војни рок"
Logged
madmitch
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 159


« Reply #13 on: October 18, 2011, 02:07:58 pm »

Prostovoljni regruti. Hvala.

PS: znao sam, da to nisu šugamani.  Grin Grin Grin
Logged
leut
Počasni član foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #14 on: October 18, 2011, 02:10:50 pm »

PS: znao sam, da to nisu šugamani.  Grin Grin Grin

 
Logged
Pages:  [1] 2 3 4 5   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.034 seconds with 24 queries.