Niko ti nece prodati jednu BL vec ceo sistem - sistem je 3 komada BL i zemaljska stanica za kontrolu i mislim da je to minimum.
Mislio sam na komplet. Moja greška.
Mi smo uzeli valjda samo tri takva kompleta + jednu bl verovatno za rezervu (ili 2x3 i 1x2 bl nisam vise siguran).
Uzeli smo devet kompleta koja smo platili 5 miliona dolara. Poljaci su uzeli šest kompleta Orbitera apsolutno iste konfiguracije kao mi (potvrđeno iz dva izvora), a platili su 3 miliona dolara. Zašto smo mi na veću količinu platili skuplje?
Ovo resenje sa "obicnim" laptopom nije bas pravo resenje za vojsku (terenski uslovi)
Ne mora da bude najobičniji laptop. Pogledaj
https://www.paluba.info/smf/kov/ers-rvt-na-opitovanju-u-francuskim-os.
To ce traziti vremena. Mislim da Vrabac nece uci u naoruzanje jos najmanje godinu dve dok se sve ne kompletira i ispita.
Ušao bi do sada u naoružanje da je neko dao VTI-ju i deseti deo novca koji je izdvojen za Orbitere.
E sad zasto su bas uzete izraelske a ne recimo ruska BL koja ima mozda i bolje TT karakterisktike (barem na papiru).
Misimi da je tu glavnu ulogu odigrao dug za SATELIT.
Zato što su dva naša nabavljača izašla sa Skylark-om, odnosno Orbiterom. Oba BPL-a su izraelske proizvodnje. Vojska je vršila ispitivanja sa Skylark-om dosta dugo vremena, ali je ponuđač, koji nam je prodao i vakcine protiv svinjskog gripa, podmazao gde je trebalo, pošto je o svom trošku poslao vojnu delegaciju u Izrael da vide Orbiter.
Da se vratim na provizije zar mislite da i za Vrabca nece biti provizija - pa i Mile Dragic je domaca firma pa su radile provizije.
Provizija je jedno, bezobrazluk je nešto sasvim drugo.