PALUBA
June 14, 2025, 09:31:59 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Važno - Pravilnik za prenošenje vesti na forumu Paluba.Info

Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 [11] 12 13 14 15   Go Down
  Print  
Author Topic: Novi projekti PVO sistem SDPR  (Read 148482 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
bajone2000
razvodnik
*

Last Login:February 15, 2013, 05:18:30 pm

« Reply #100 on: January 06, 2013, 07:51:14 pm »

Джумба@
Ово није форум за спољну политику или историју.Уколико би био са задовољством бих у његовом раду учествовао.Иако сам неки инжењер по струци,некако ми највише леже управо области које поменух.1.Систем С'300,или С'400,не моћете ни добити уколико нисте у одређеним односима са браћом Русима.А то даље значи да било какав други ослонац или није могућ,или је неприродан.Ја сам се држао теме ,и струке коју овај форум обрађује.Све остало можете наћи у врло поучној књизи нашег историчара Васе Казимировића под називом" Србија и Југославија".Економија и војска су две врло повезане ствари,није потребан никакав дигитрон...Поделите износ штете која нам је нанета 1999 године,са трошковима опреме која је ДОВОЉАНфактор одвраћања од агресије.Говорим о логици да ма колико неко био супериоран и надмоћан ипак претходно добро одвага последице неког чина на који би се евентуално одлучио.Па узмите пример Лужиких Срба...остало их је 50 000,уништени су,ѕаједно са Полапским Словенима и јос неким настањивали су трећину Немачке.Били су кротск и миран народ,интересовала их је само економија(пољопривреда).Карлаа Великог су ваљда сматрали ЛОШИМ МОМКОМ јер је имао стајаћу војску.Тај лоши момак их је истребио.Данас се то популарно каже да су АСИМИЛОВАНИ.
bajone2000
razvodnik
*

« Reply #101 on: January 06, 2013, 08:28:36 pm »

Dexi@
U pravu ste,bacio sam pogled na WIKIPEDIJU,osim projektila sa sistema S-400,sistem S-300PMU,MOZE ISPALJIVATI I PROJEKTILE SISTEMA S300V.Iskreno primarna mi je bila premisa da se S300V,nalazi na gusenicama,te da bi postojanje 2-odvojena sistema bilo nesto teze "zasititi"u slucaju kombinovanog  masovnog vazdusnog i balistickog napada.No opet se sve svodi na kolicinu lansirnih vozila,kako bi se eventualno vrsilo planiranje dejstava odredjenom vrstom projektila.
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*

Last Login:Today at 09:51:50 am

« Reply #102 on: January 06, 2013, 08:41:46 pm »

Odakle vam podatak da lanser S300/400 može ispaljivati i rakete sistema S300V. Mislim i uveren sam da ovde Vikipedija debelo greši. Iako im je ime slično, S300V je potpuno drugačiji sistem, druge namene, to je pre svega ABM - protivraketni sistem za borbu protiv balističkih raketa, dok je S300PMU/S400 pre svega sistem PVO teritorije, sa nekoliko modela raketa različitog dometa, koji mu daje veću gipkost upotrebe.
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*

Last Login:Today at 11:11:36 am

« Reply #103 on: January 06, 2013, 09:19:49 pm »

Bajone, brate, nema ništa ružnije nego kada latinicu pisanu "engleskom tastaturom" (tastaturnim rasporedom) "prevedeš" u srpsku ćirilicu. Džaba ti nauka... Cheesy. Ja naravno, jednako dobro čitam sve srpsko-hrvatske-bosanske-crnogorske varijante jezika (a jako dobro znam i makedonski i malo slabije slovenački), a uvažavam i "prednosti" pisanja ovog jezika na engleskom tastaturnom rasporedu, iako mislim da to kvari jezik. Drži se toga kako si pisao do sada.

Drugo, ono što sam napisao nije nikakva politika. To je iz strategija, ratovodstvo. Osnov za formiranje i rukovođenje vojskom. Bez tog znanja i poimanja nema vođenja odbrambene politike, pa u krajnjem ni S-300, kojeg bi i ja, jednako kao i ti, želeo da vidim u opremi VS. Uzgred, Grci nešto nisu u "bratskim" odnosima sa Rusima (osim verskih, a i tu se spore su veći "pravoslavci"), pa dobiše S-300. A mi 1999. godine hteli i da platimo, pa ne dobismo. Pazi, i Turci imaju BTR-80,a mi ne. Platili, a i poklopili im se interesi sa ruskim. Nema tu ljubavi. Spoljna politika, a time i vojna, se uvek vodi na osnovu interesa, ne iz ljubavi. Iskoristio sam priliku da tebi, ali i drugima, koji se time ne bavite, skrenem pažnju na to. Ni na kraj pameti mi nije da te razuveravam u tvojim idejama tehničkog unapređenja sistema PVO, koliko god bili nerealni ili realni.
bajone2000
razvodnik
*

« Reply #104 on: January 06, 2013, 10:59:09 pm »

Dzumba@
Ja ne obracam paznju na vas rukopis,pravopisne greske i sl.za mene je to sitnicavost.Govorim perfektno knjizevni Srpski,ali sa Juzno moravskim akcentom.Kako u kuci tako i na televiziji.Ovde se ne radi o tome da svi moramo imati ista uverenja,naprotiv...ali po pitanju strateskih razmisljanja nema genija,ima samo onih koji pretenduju da to budu.Ja sam uveren da sam u pravu po pitanju svojih stavova u ovoj temi.Ne upustam se u detalje to prepustam strucnijima od sebe,Iu pravu ste ja mozda kako rekoste kao i mnogi drugi nisam bas u toku ili tako nesto,...vidim da vi jeste.To ce mi pomoci da nadomestim nesto tehnickog neznanja,ali me sustinski tesko mozete razuveriti.Sto se tice moje tastature,...tako mi je zgodnije,valjda ne moram i oko toga da se pravdam.Vidim neke vase komentare na temi o Hrvatskim avionima.Iskreno ne razumemto.Ja to mogu citati ali ne vidim razloga da se recimo mesam u nesto sto se desava ispred njihovih vrata.Dovoljno ima nasih problema ne mozemo ni njih resiti.To znaci da imate energije...svaka cast.Sisteme dobijamo sigurno ....bez brige.
bajone2000
razvodnik
*

« Reply #105 on: January 06, 2013, 11:07:00 pm »

Kumbor@
Tako pise na wikipediji,postoji tabela,e sad postoji citava tema na my citi forumu,prelistacu kad me ne bude mrzelo,tamo pise forumas pod pseudonimom VRABAC,covek stvarno ima znanje svaka cast.
dexy
kapetan korvete
*

Last Login:February 03, 2021, 02:19:26 pm

« Reply #106 on: January 06, 2013, 11:20:05 pm »

Koliko mi je poznato S-300V nije nikada bio za izvoz. Samo verzije PMU 1 i 2 kao i Antey 2000 koji za sada nije imao nekog komercijalnog uspeha koliko mi je poznato (mislmi da je Venecuela nešto pominjana oko ovog poslednjeg, ali nisam siguran da li je realizovano).
Videćemo da otvorimo temu oko ovog sistema i na Palubi, samo za to mi treba malo više vremena oko prevoda nekih tekstova, a i stručne pomoći saradnika sa Palube koji imaju daleko više znanja iz ove oblasti pa ćemo valjda nešto sklepati zajedničkim snagama Smiley

Inače mogli bi i da se vratimo originalnoj temi odnosno PVO projektima SDPR, ako ih ima, a kakvi god da su, sigurno su još uvek daleko od S-300 Smiley
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*

Last Login:Today at 11:11:36 am

« Reply #107 on: January 06, 2013, 11:28:13 pm »

Bajone, na ovom Forumu nema naši i njihovi, već oni koji nešto znaju ili umeju ili žele ili sve to zajedno. Ovo je pre svega forum koji bi da se bavi strukom i nije omeđen državnim granicama. Eto, ja mislim da sam za nešto stručan. Na primer za strategiju. A da li jesam prepuštam drugima da sude, uključujući i tebe.
bajone2000
razvodnik
*

« Reply #108 on: January 06, 2013, 11:57:51 pm »

Da pominjano je za Venecuelu,prodata im je stara verzija,obzirom da sistem dugo nije razvijan-obzirom da se radilo na nasledniku S-500,medjutim nesto je zapelo oko realizacije,pa je Venecueli prodata stara verzija,S300V,medjutim novac je ulozen u modernizaciju,pa im je kasnije prodata i modernizovana verzuja S300VM.Vidim na wikipediji da je i Turska trazila S300VM,licno mislim da od toga nema nista.
Sto se tice SDPR-ovih projekata,ja licno podrzavam njihova nastojanja da se nesto pokrene.RL-2 na Lazaru,je OK,Ne znam je li EDEPRO,nesto radio na raketama STRELA-10,pominju se kao reference na sajtu vti-ja,i taj hibrid bi bio dobar ukolpko se domet raketama poveca sa novim gorivom jos bolje.
Nisam bas siguran je li kako neko rece SKALAMERIJA sa Nevama na Lazaru samo foto sop...Mislim da Neve svakako moraju dobiti mobilnu platformu,...bojim se da je potrebno nesto stabilnije.Ima li predloga za nadogtadnju na nekom tenku?
bajone2000
razvodnik
*

« Reply #109 on: January 07, 2013, 12:09:25 am »

Dzomba@
Sve je u redu mozda sam malo preterao,u svakom slucaju ja sam rekao da ja to ne bih radio.Onog za sta sam ja do nekle strucan nema na ovom forumu tako da se moj izostanak na nekoj temi nece previse osetiti.Pokusavam da ptosirim svoja znanja i inyeresuju me stvari prvenstveno vezani za nasu zemlju.Objektivno vi jeste vise u materiji -pre svega tehnicki,pa mozete to razmenjivati sa vise ljudi.Sto se tice Strategije.....tu izgleda svako o sebi misli sve najbolje.Nemam nista protiv bilo koga ali kazem zanima me nasa vojska.
Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 [11] 12 13 14 15   Go Up
  Print  

Jump to: