PALUBA
February 06, 2025, 01:50:56 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Dobrodošli na balkanski vojni forum Paluba.Info!

Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 [26] 27 28 29 30 31   Go Down
  Print  
Author Topic: Diverzantske podmornice klase P-911 "Una"  (Read 139920 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
robertino
mladji vodnik
*

Last Login:October 26, 2024, 09:34:05 am

« Reply #250 on: June 14, 2018, 08:22:17 am »

ne mogu vjerovati da netko izvali takve gluposti, austrija, mađarska, švicarska i još neke kopnene zemlje imaju muzeje kopnene vojske i u njima dio pomorske vojske, barem brodski top ili mornaričku robu,

jel to znači da je došlo vrijeme da sve topove vratimo dubrovniku i boki
relja
vodnik I klase
*

Last Login:November 21, 2024, 08:32:43 am

« Reply #251 on: June 14, 2018, 08:58:27 am »

Naša bivša Jugoslavija je bila jedna od retkih zemalja u svetu koja je proizvodila podmornice.

Sad, ova rečenica sama po sebi navodi čoveka da se malo zamisli o nekim stvarima.

Usput, cela država je učestvovala u projektovanju i proizvodnji tih podmornica, isto kao i sa avionima, tenkovima... ona je naša (srpska= isto koliko je i slovenačka, hrvatska, itd....

Čuvanje ove podornice košta, tačno. Ali neke stvari treba sačuvati za buduće generacije.
Kada bi smo sada počeli da nabrajamo šta je sve u ovoj zemlji (zemljama) moglo i trebalo da se sačuva ali je nepovratno izgubljeno, ko zna kada bi smo završili.
I za svaku od tih stvari je postojao trenutak odluke, sačuvati, ili ne. Ovo je bio trenutak da se podmornica sačuva.

Da li ima prečih stvari od stare podornice, za koje država treba da daje novac?
Kako da ne.
Da li ima drugih stavki na kojima mogu da se uštede desetine miliona evra?
O, da.
Čak mislim da se ni MMF, koji ovde izgleda ima poslednju reč kada su u pitanju plate, penzije, akcize za gorivo i dr, ne bi mnogo bunio zbog podmornice/muzejskog eksponata.
mali od palube
Prijatelj foruma
potporučnik
*

Last Login:March 02, 2024, 07:42:54 pm

« Reply #252 on: June 14, 2018, 01:57:28 pm »

Apsolutno se slažem sa tobom Direktore!

Šta će na Ušću diverzantska podmornica?

Da je nekada plovila Savom ili Dunavom - OK.
Da su je pravili u Bgd ili Sr - OK......

Ovako, ne vidim nikakvu vezu P-911 i Beograda. Osim, eventualno radi lične potvrde identiteta pojedinaca, koji su je dovukli u Bgd.
(ovom izjavom ne želim nikako da omalovažavam Udruženje podmorničara - veoma ih cenim)

Ako kojim slučajem ostane na Ušću u narednih 20, 30 i više godina, nadolazeća pokoljenja će pomisliti da su takve podmornice plovile Dunavom .....
Lovac, iznenađen sam ovim komentarom. Nisam se nadao da ovakvav stav dođe od strane nekoga ko dobro poznaje istoriju pomorstva i pomorstvo uopšte.  Huh? Huh? Huh?
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*

Last Login:Today at 01:48:06 pm

« Reply #253 on: June 14, 2018, 02:01:55 pm »

Тим пре треба деци и свима другима објашњавати српску морнаричку традицију и историјат подморничарства. А ДивП би требало лепо обновити и извући на суво. Не видим проблем што то не би било на Ушћу!
Perun
Počasni član foruma
poručnik fregate
*

Last Login:Today at 01:50:47 pm

« Reply #254 on: June 14, 2018, 04:34:32 pm »

Podmornica je lipi primjer sto smo sve mogli zajedno i sto smo napravili od toga
torpedo011
poručnik bojnog broda
*

Last Login:January 27, 2025, 09:49:58 pm

« Reply #255 on: June 14, 2018, 05:01:17 pm »

Podmornica je lipi primjer sto smo sve mogli zajedno i sto smo napravili od toga

Tako je.
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan fregate
*

Last Login:July 05, 2023, 07:20:38 pm

« Reply #256 on: June 14, 2018, 07:43:43 pm »

Očigledno je moj komentar izazvao oprečne polemike.  Cool

Moje lično mišljenje je da P-911 ne treba da bude u Beogradu, na ušću, pokraj Save i Dunava. Ako je Srbija prihvatila da primi ''poklon'' od CG, trebala je postupiti kao država i podmornicu izložiti u Vojnom muzeju na Kalemegdanu, ili u Tehničkom muzeju, preko puta železničke stanice, kao muzejski eksponat od državnog značaja. Očito je da država Sr nije bila spremna da prihvati takvu obavezu, pa je kompletna ''akcija'' bila prepuštena pojedincima, koji su sve to izveli u ''ime države'', a zapravo, da bi sebi napravili spomenik.

Na ušću ima samo jedan muzej: Muzej savremene umetnosti - tamo P-911 ne pripada. 

P-911 jeste dokaz šta smo nekada mogli i koliko smo bili moćni, ali to nije razlog da bude postavljena i ostavljena budućim pokoljenjima, da rđa na ušću Save u Dunav. Podmornice pripadaju moru, ili muzeju, i ne bi trebalo da budu ostavljene na šetalištu pokraj reke.
Postavljanje P-911 na ušću smatram promašenom vizijom pojedinaca, koji time žele sebi da dignu spomenik, i nikako ne mogu uporediti sa izloženim podmornicama u Tivtu ili u vojnom muzeju u Pivki.

Sve što sam do sada izneo jeste moj lični stav, vidim da se razlikuje od viđenja mnogih, pa zato neću da se uključujem u dalju diskusiju. Da ne bi otišli u krivom smeru....  marinero
Bozo13
Stručni saradnik - KoV
kapetan bojnog broda
*

Last Login:February 16, 2023, 08:29:39 pm

« Reply #257 on: June 14, 2018, 08:32:02 pm »

Obiđite UNU u PVZ Pivka i slušajte šta oko nje pričaju i kako ukomponirali Slo doprinos u izgradnju iste. I neka odgovorni to urade, neka se nešto nauče od njih i neka to dalje šire.

Znam da par članova bilo u PVZ Pivka i u podnornici. I niko nije imao komentar šta če podmornica u PVZ Pivka.
mali od palube
Prijatelj foruma
potporučnik
*

Last Login:March 02, 2024, 07:42:54 pm

« Reply #258 on: June 15, 2018, 10:59:08 am »

Očigledno je moj komentar izazvao oprečne polemike.  Cool

Moje lično mišljenje je da P-911 ne treba da bude u Beogradu, na ušću, pokraj Save i Dunava. Ako je Srbija prihvatila da primi ''poklon'' od CG, trebala je postupiti kao država i podmornicu izložiti u Vojnom muzeju na Kalemegdanu, ili u Tehničkom muzeju, preko puta železničke stanice, kao muzejski eksponat od državnog značaja. Očito je da država Sr nije bila spremna da prihvati takvu obavezu, pa je kompletna ''akcija'' bila prepuštena pojedincima, koji su sve to izveli u ''ime države'', a zapravo, da bi sebi napravili spomenik.

Na ušću ima samo jedan muzej: Muzej savremene umetnosti - tamo P-911 ne pripada. 

P-911 jeste dokaz šta smo nekada mogli i koliko smo bili moćni, ali to nije razlog da bude postavljena i ostavljena budućim pokoljenjima, da rđa na ušću Save u Dunav. Podmornice pripadaju moru, ili muzeju, i ne bi trebalo da budu ostavljene na šetalištu pokraj reke.
Postavljanje P-911 na ušću smatram promašenom vizijom pojedinaca, koji time žele sebi da dignu spomenik, i nikako ne mogu uporediti sa izloženim podmornicama u Tivtu ili u vojnom muzeju u Pivki.

Sve što sam do sada izneo jeste moj lični stav, vidim da se razlikuje od viđenja mnogih, pa zato neću da se uključujem u dalju diskusiju. Da ne bi otišli u krivom smeru....  marinero

Apsolutno saglasan!!! Lovac, izvinjavam se što sam pogrešno protumačio prethodni post.
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*

Last Login:Yesterday at 09:02:59 am

« Reply #259 on: June 15, 2018, 11:02:17 am »

Možda je Ušće samo iznuđena lokacija?
Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 [26] 27 28 29 30 31   Go Up
  Print  

Jump to: