PALUBA
May 21, 2024, 05:30:48 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Obavezno proverite i neželjenu (junk/spam) e-poštu da bi ste našli svoj aktivacioni link te aktivirali svoj nalog
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 [45] 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 ... 101   Go Down
  Print  
Author Topic: Trgovačka mornarica  (Read 589693 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
frka
mornar
*
Offline Offline

Posts: 9


« Reply #660 on: June 06, 2011, 07:40:36 pm »

Pogled na zapovjednički most:


* FRK_2023CR.jpg (58.16 KB, 600x399 - viewed 78 times.)
Logged
frka
mornar
*
Offline Offline

Posts: 9


« Reply #661 on: June 06, 2011, 07:41:31 pm »

I pogled s pramca:


* FRK_2070CR.jpg (59.68 KB, 600x399 - viewed 99 times.)
Logged
frka
mornar
*
Offline Offline

Posts: 9


« Reply #662 on: June 06, 2011, 07:45:47 pm »

Evo to bi bilo od Visa što sam snimio. Da li netko ima fotografiju broda IGRANE koji je potonuo pred Kostrenom?
Logged
brodarski
Stručni saradnik - istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 12 255« Reply #663 on: June 06, 2011, 08:21:02 pm »

Ima toga na tone.
Logged
frka
mornar
*
Offline Offline

Posts: 9


« Reply #664 on: June 10, 2011, 10:02:24 am »

E rado bih vidio fotografiju broda IGRANE, naime planiramo ovog ljeta po prvi puta zaroniti do njega i biti ce nam lakse da ga identificiramo. Hvala unaprijed! 
Logged
barba
Prijatelj foruma
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 819« Reply #665 on: June 14, 2011, 01:20:38 pm »

Misteriozna smrt u grobnici Tihog oceana
Autor: Darko Pajić 02/01/2011

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Priča o »Dunavu« nikada neće biti razjašnjena. Ni trideset godina nakon jedne od najtežih havarija u povijesti hrvatskog pomorstva. Ostat će tek nekoliko šturih podataka o brodu Jugolinije«, koji je 28. prosinca 1980. godine nestao u grobnici Tihog oceana sa 32 člana posade. Od 32-oje nestalih čak polovica bila je primorsko-goranskog kraja. Nitko se nije spasio. Nema nikoga tko bi mogao ispričati što se doista dogodilo. Niti jedan čamac za spašavanje nije spušten u more. Na površini nije pronađeno ništa, ni komad broda, tereta ili odjeće, bilo kakav ljudski trag. Sve, baš sve je nestalo. »Dunav« je bio mlad brod, jedan od najvećih u prijevozu rasutih tereta, kojeg su imali hrvatski brodari u to doba.

 Izgrađen je samo sedam godina ranije, 1973. u brodogradilištu u La Spezii, dužine 178 metara i nosivosti 25.000 tona. Danas pokojni kapetan iz Kostrene, Stanislav Tijan, bio je jedan od zapovjednika »Dunava« i vjerojatno posljednji čovjek, koji se iskrcao sa ovog broda. Pričajući svoju štoriju o »Dunavu« svojevremeno je kazao i ovo:
  
Iz Rijeke na posljednje putovanje
  
 U svojih sedam godina plovidbe »Dunav« je samo jednom bio u svojoj matičnoj luci Rijeci. Bilo je to sredinom kolovoza 1980. godine kada je na riječkim dokovima iskrcao generalni teret. Sudbina je htjela da upravo iz Rijeke krene na svoje posljednje putovanje. Nešto više od četiri mjeseca kasnije dogodila se katastrofa. Zadnji teret prije nestanka ukrcan je u Panami. Tamo se iskrcao šef stroja Vjenceslav Tomac, kojeg je još u Long Beachu zamijenio Bartol Perušić.– Na njemu san bil godinu i pol. Normalno zatražil san dopust. Poslali su mi smenu, došal je kapetan Srećko Vukoša, susjed iz Urinja i prijatelj mi. U jezeru Ontario nakrcao sam brod željezom, na zapadnoj obali New Faundlanda smo krcali papir i on je još negdje na istočnoj obali Amerike imao ukrcati hiljadu tona papira. Onda je išao kroz Panamu pa preko Pacifika za Kinu. Ja sam sigurno dvadeset puta prošao Pacifik, u oba smjera. Prije puta kapetan Vukoša mi je rekao da će ići direktno, stalno prema zapadu, a ja mu govorim: »Bogati, onda ćeš imet lepo vreme, sunce, ćeš se sunčat!«. A na kraju, svi su se utopili. Do zadnjega, kazao je Tijan.
Na posljednju plovidbu »Dunav« je krenuo 20. listopada 1980. godine iz kanadske luke Hamilton nakon čega je nakratko pristao u američkoj luci Hampton Roads. Uplovio je u Los Angeles 9. prosinca, napunio tankove gorivom i krenuo na dugo putovanje prema kineskoj luci Tsingtao do koje nikada nije stigao. Bio je do vrha nakrcan teretom noseći oko 12.000 tona čeličnih proizvoda, te još 11.000 tona papira i druge robe. Je li teret u nevremenu bio pomjeren, te su tako možda nastala dodatna oštećenja na brodu, ostaje tek sfera špekulacija.
  
Dramatične poruke

Poslije gotovo 20 dana plovidbe »Dunav« je stigao otprilike do središta Tihog oceana i zapeo u strašnom nevremenu, izložen valovima većim od deset metara i orkanskom vjetru snage 12 bofora. Ta »oluja svih oluja« trajala je puna četiri dana nesmanjenom žestinom, te sve do 5. siječnja s tek neznatno manjom snagom vjetra. Prva naznaka da nešto nije u redu stigla je 27. prosinca kada je u Upravu »Jugolinije« kapetan Srećko Vukoša poslao poruku o »skretanju »Dunava« s kursa zbog manjih oštećenja nastalih u nevremenu«.
Nesretni kapetan pokušavao je pronaći spas u najbližoj luci, a ona je bila udaljena čak 700 nautičkih milja u japanskoj Yokohami. Promijenjen je kurs broda, obala Japana zakratko je postala novo odredište. Nešto kasnije »Dunav« je imao i vezu s brodom »Banija« dubrovačke Atlantske plovidbe, koji je nažalost bio predaleko da bi mogao priskočiti upomoć. Te su poruke bile još dramatičnije. Naslućivale su tragediju, jer je javljeno kako more prodire u pramčano skladište, kao i da su polomljene prednje brodske dizalice. Pokazalo se da će to biti posljednji glas sa »Dunava«.
Što se dalje dogodilo? Sve ostaje u sferi nagađanja. Je li razbješnjeli ocean raspolovio brod napola toliko brzo da nikome nije moglo biti spasa? Koliko je trajala agonija? Po prijeđenoj udaljenosti nakon promjene kursa dalo bi se procijeniti kako je havarirani brod plovio još pet-šest sati postupno gubeći stabilnost i naginjući se prema naprijed. Zar je nevrijeme bilo tako snažno da je svaki pokušaj spuštanja čamaca u more i evakuacije bio nemoguć? Upitno je jesu li u Upravi »Jugolinije« tada donesene najbolje odluke ili je bilo propusta. O stravi i užasu na brodu u posljednjim satima plovidbe »Dunava« strašno je i nagađati.
  
Službeno proglašeni nestalima

Puno je stvari moglo krenuti po zlu. I teret je mogao utjecati, jer je zbog prevrtanja u oluji još više mogao biti poremećen stabilitet broda. »Dunav« nije bio star, ali je pitanje u kakvom je stanju bio u trenutku havarije.Rijedak je slučaj da nevrijeme probije oplatu tako velikog broda i potopi ga, iako gradnje u to vrijeme nisu bile ni izbliza tako kvalitetne kao danas. Vjerojatno su i polomljene brodske dizalice oštetile pramac, pa je počelo prodirati more.
»Dunav« je imao tri blizanca, brodove istih karakteristika, koji su izgrađeni u istom škveru otprilike u isto vrijeme. Niti jedan od njih nije doživio sličnu sudbinu, a brod »Drava« također je dugo bio u floti »Jugolinije«.
Cijeli misterij nepotrebno je povećan zbog šturih informacija iz tadašnje »Jugolinije«, gdje su nastojali odugovlačiti objavu šokantne vijesti. Tek 2. siječnja 1981. godine, na današnji dan prije ravno 30 godina, a punih pet dana poslije havarije »Jugolinija« je objavila kako više nemaju vezu s »Dunavom«. Ni tada se mogućnost tragedije nije spominjala, već su stizale informacije o intenzivnoj potrazi za brodom.
Tek 10. siječnja, poslije 13 dana, brod i posada službeno su proglašeni nestalima, iako je japanska Agencija za pomorsku sigurnost još 1. siječnja obustavila aktivnu potragu. U »Jugoliniji« ni poslije toga nisu željeli javno komentirati ovu pomorsku katastrofu ili odgovarati na mnoštvo pitanja o onome što se stvarno dogodilo. Tema je bila neugodna, rijetki su o njoj pisali ili istraživali pozadinu riskirajući pritom da budu pribijeni na stup srama od strane tadašnjih vlasti. Bilo je to teško i zbog trauma i boli kroz koju su prolazile obitelji i prijatelji nestalih pomoraca. Sve je ostalo obavijeno velom tajne.
  
Protiv vjetra i mora

»Dunav« je do danas ostao jedini veći brod u povijesti hrvatskog brodarstva, koji je nestao bez ikakvog traga. Službena verzija događaja jest da se zbog prodora mora u štivu br. 1 i balastne tankove brod u nevremenu prepolovio, čemu je pridonijelo i relativno nisko težište potpuno nakrcanog broda.
Kapetan Stanislav Tijan, ispričao je godinama kasnije neka zanimljiva opažanja, koja naslućuju dio drame kroz koju je prolazio »Dunav« na svom posljednjem putovanju.
– Kad je bila ta havarija dežurao sam u »Jugoliniji«, razgovarao sa zapovjednikom Vukošom, preko obalne straže Japana, rek'o mi je da mu pramac već ide malo niže... Čujte, što je bilo – bilo je, ali ja se u tom slučaju ne bih strogo držao pomorskih pravila, po kojima kad imaš oštećenje, havariju – tražiš najbližu luku spasa. Njemu je najbliža luka spasa bila Yokohama i on je plovio prema njoj, ali on je, po mojemu, trebao prekršiti to pravilo. Plovio je protiv vjetru i moru, to ga je zaustavljalo, digao se šezdeset, sedamdeset milja prema sjeveru, a da je okrenuo u krmu učinio bi tri puta toliko, doš'o u druge vremenske prilike... I što još? Tamo su i američke baze okolo, trebao se spojit s njima, jer Amerikanci će vam pomoć u svakoj situaciji. Zašto? Tako stječu praksu za sutra, ako se to dogodi njihovim brodovima. Ali, dogodilo se što se dogodilo, kazao je Tijan.
  
Opsežna potraga

Za »Dunavom« i pomorcima broda organizirala se velika potraga, u kojoj sudjeluju japanska Obalna straža sa svojim brodovima i zrakoplovima, zatim »Moša Pijade« brod splitske Jadranske slobodne plovidbe, te japanski tegljač »Sun Arrow«.
M/b »Moša Pijade« obavio je intenzivnu potragu cik-cak ophodnjom u području 200 milja istočno od zadnje pozicije »Dunava«, gdje se pretpostavljalo da je brod mogao otplutati, ali potraga je bila bezuspješna. Razlog uporne i dugotrajne potrage bio je u tome što je norveški brod »Binsnes« pod liberijskom zastavom koji se u istom području prestao javljati još 23. prosinca 1980., nakon punih 13 dana borbe s nevremenom 5. siječnja 1981. ipak uplovio u japansku luku Kagoshima.
Tog istog dana za »Dunavom« se tragalo već deseti dan. Nakon 14 dana bezuspješnog traganja Jugolinija je prihvatila stvarnost i obavijestila javnost da je brod »Dunav« skupa s 32 člana posade nestao zauvijek, ne ostavivši za sobom nikakvog traga, nikakvih ostataka broda ili neki drug znak da se upravo na tom mjestu dogodila havarija.
Tragedija »Dunava« najveće je stradanje hrvatskih pomoraca u godinama poslije Drugog svjetskog rata. Ujedno i najokrutnije upozorenje o težini i rizicima pomorskog života. More ljudima život znači, ali ga ponekad i uzme. I pritom ne pita.
Učini uzaludnom hrabrost i vještinu pomoraca, kao što je bilo na zadnjoj plovidbi »Dunava« prije trideset godina. Od broda i njegovih pomoraca ostale su samo uspomene. Počivaju u miru i utrobi Tihog oceana na dubini od 6.000 metara.

Nestali na »Dunavu« 28.12.1980.
  
    Srećko Vukoša (53), zapovjednik, Kostrena
    Sojko Dundović (33), upravitelj stroja, Rijeka
    Marijan Tavčar (28 ), prvi časnik palube, Pula
    Nikola Peša (41), prvi časnik stroja, Zaton
    Milan Tišma (31), radiotelegrafista, Osijek
    Goran Vukić (24), drugi časnik palube, Trogir
    Krunoslav Katnić (24), drugi časnik stroja, Crikvenica
    Valter Franko (20), kadet – v.d. trećeg časnika palube, Rijeka
    Gojko Novak (22), kadet, Telovac
    Marijo Rukonić (28 ), vježbenik stroja, M. Lošinj
    Nenad Marin (27), mehaničar, Kalenderi
    Emilio Ban (29), električar, Rijeka
    Petar Stanin (42), prvi kuhar, Poljana
    Dane Brkljača (30), prvi konobar, Slivnica
    Miroslav Brnelić (38 ), vođa palube, Podćudnić
    Bartol Perušić (45), vođa stroja, Podćudnić
    Gvido Blažina (47), kormilar, Labin
    Josip Fanjak (30), kormilar, Osijek
    Josip Negovetić (33), kormilar, Cres
    Goran Guzobad (26), mazač, Zadar
    Ivan Putnik (26), mazač, Ruzdi
    Ivica Štefulj (22), mazač, Rijeka
    Miljenko Perčinić (51), drugi kuhar, Rijeka
    Dragan Bakić (24), drugi konobar, Međuvođen
    Tomislav Juretić (35), mornar, Jelenje
    Miroslav Levak (29), mornar, Rijeka
    Ilija Pavlinović (26), mornar, Livno
    Ante Žunić (25), mornar, Slivnica
    Smolenski Dužević (33), čistač stroja, Cavtat
    Drago Sikirić (35), čistač stroja, Rijeka
    Ivan Matak (21), priučeni konobar, Ražanac
    Branko Obrić (22), mladi mornar, Podhum


* brod_dunav_692291893.jpg (18.41 KB, 360x235 - viewed 579 times.)
« Last Edit: August 30, 2011, 02:29:32 pm by leut » Logged
PRESTINT
mornar
*
Offline Offline

Posts: 39


« Reply #666 on: July 01, 2011, 02:41:38 pm »

Sada nemam mogucnosti provjeriti podatke o ovom brodu poletnog imena. Zna li tko o kojem drustvu se radi?

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]Podmladak - Parobrodarsko akc. društvo Progres, Split
izgrađen kao Glendene

1911brodog. Irvine's Shipbuilding & Dry Docks Co Ltd, West Hartlepool
novogradnja H503
3841 tona
pogon triplex
1918novi vlasnik Brand-Aadams S.S. Co Ltd (man D & T Gadama) Newcastle
1919mijenja ime u Severnmede
1924novi vlasnik Willis S.S. Co Ltd (man J & C Harrison) London
1925Doverton - Regier Shipping Co Ltd Newcastle
1927Podmladak
1936Efploia - G. C. Lemos, Chios

1/9/1940 torpediran od njem. podmornice U-101 na poz. 55°27´N/13°17´W na ruti Liverpool-Father Point u balastu, potopili su ga brodovi u pratnji

Prvi vlasnik Glendene S.S. Co (man Milburn, Lund & Co), Whitby
« Last Edit: August 30, 2011, 02:38:56 pm by leut » Logged
brodarski
Stručni saradnik - istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 12 255« Reply #667 on: July 04, 2011, 07:02:25 pm »

Stari isječak iz Slobodne.


* baltik.jpg (265.12 KB, 820x556 - viewed 180 times.)
Logged
brodarski
Stručni saradnik - istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 12 255« Reply #668 on: July 04, 2011, 07:08:29 pm »

Stari Bihać Slobodne plovidbe.


* bihać.jpg (157.11 KB, 400x742 - viewed 134 times.)
Logged
jadran2
Stručni saradnik - istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 13 151« Reply #669 on: July 04, 2011, 07:25:16 pm »

Stari isječak iz Slobodne.

Moram reci da sam bio ponosan kao pripravnik negdje 1976. kada sam se penjao na novogradnju "Baltik" koji je drzao liniju za Perzijski zaljev. U to vrijeme Kuvajt, Emirati i Saudijska Arabija kupovali su ogromne kolicine gradjevinskog drva.
Logged
brodarski
Stručni saradnik - istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 12 255« Reply #670 on: July 04, 2011, 07:34:12 pm »

Nekadašnji Marko Polo s krme.


* m polo.jpg (133.95 KB, 340x837 - viewed 139 times.)
Logged
brodarski
Stručni saradnik - istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 12 255« Reply #671 on: July 09, 2011, 06:58:27 pm »

Kum broda Crikvenica. [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Image (2)kum.jpg (173.94 KB, 442x636 - viewed 185 times.)
« Last Edit: August 20, 2011, 12:11:39 am by ORIĆAREB, Reason: ubacivanje slike u attac. » Logged
brodarski
Stručni saradnik - istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 12 255« Reply #672 on: July 21, 2011, 06:57:43 pm »

Porinut kao Drvar, najavljivan kao tanker, isporučen kao Srbija. [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* d.jpg (82.56 KB, 516x341 - viewed 180 times.)
« Last Edit: August 20, 2011, 12:12:02 am by ORIĆAREB, Reason: ubacivanje slike u attac. » Logged
brodarski
Stručni saradnik - istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 12 255« Reply #673 on: August 09, 2011, 07:58:07 pm »

Oceanski tegljači Brodospasa. [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* bustler samsonia.jpg (286.19 KB, 1024x761 - viewed 169 times.)
« Last Edit: August 20, 2011, 12:12:28 am by ORIĆAREB, Reason: ubacivanje slike u attac. » Logged
brodarski
Stručni saradnik - istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 12 255« Reply #674 on: August 16, 2011, 03:11:22 pm »

M/b Naše more ex Ligny Secondo. [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Picture 902.jpg (93.73 KB, 510x467 - viewed 165 times.)

* Picture 904.jpg (62.25 KB, 370x362 - viewed 147 times.)
« Last Edit: August 20, 2011, 12:13:02 am by ORIĆAREB, Reason: ubacivanje slike u attac. » Logged
Pages:  1 ... 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 [45] 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 ... 101   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.034 seconds with 22 queries.