A nakon tužne priče o poslijednjem, evo i zanimljive priče, od prije tri godine, o prvom od tri "Šubićevca" iz flote šibenske "Slobodne plovidbe"...
07.12.2008.
IZLOŽBA O POKOJNOM BRODARU SLOBODNOJ PLOVIDBI IZAZVALA RIJEKU EMOCIJA
Rasuta baština: komitet birao posadu ŠubićevcaSvi su iz naših mista tili ić na taj brod, al nisu svi mogli, pa je Komitet donio odluku: iz svakog mista po dva čovika! Tako je nastala prva posada ‘Šubićevca’, kaže Krapljanin Ivo Španja [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Deset godina je prošlo od gašenja jedne od šibenskih hraniteljica, brodarskog poduzeća
Slobodna plovidba, pa je uz blagdan svetoga Nikole i uz tu neveselu obljetnicu, u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić otvorena izložba fotografija flote i dokumentarnog materijala.
Nastala je - kaže nekadašnji uspješni direktor Slobodne plovidbe
dipl. ing. Josip Olivari - marom zaljubljenika i nekoć djelatnika kompanije
Milka Kronje i mnogih koji su mu pomogli u prikupljanju dokumentacije o “rasutoj baštini” slavnoga šibenskog brodara.
- Dogodilo se sljedeće: Slobodna je definitivno propala u listopadu 1998., inventar je već bio u rasulu. Prvi stečajni upravitelj dao je ili prodao inventar, svi su dolazili, grabili, razbacivali, izbacivali dokumente i papire tvrtke... Ponudu Arhiva da uzme i sredi građu, drugi je stečajni upravitelj odbio i sve prodao u stari papir. Zagrabio sam možda posljednje vreće prije odnošenja i “probrao” nešto materijala. Inače svi papiri Slobodne, sve o brodovima, njihove putanje, liste posada, tehnička dokumentacija, sve je to nepovratno završilo u smeću - govori danas Milko Kronja.
Kronja je od tog trenutka počeo predano raditi na prikupljanju fotografija i podataka o brodovima i pomorcima Slobodne plovidbe, u tome neće stati, a najavljuje i knjigu. Na otvorenje izložbe doveo je šest od jedanaest živih članova posade prvog broda iz flote, 1959. godine kupljenog parnog teretnjaka
“Šubićevac”.
Dirljivo je bilo njihovo prisjećanje na dane kad je stasalo nekoć i na državnoj razini moćno brodarsko poduzeće.
- Svi su iz naših mista tili ić na taj brod, al nisu svi mogli, pa je Komitet donio odluku: iz svakog mista po dva čovika! Tako je nastala prva posada “Šubićevca” - kaže Krapljanin
Ivo Španja (1921.), koji se na brod ukrcao kao tesar.
A
Šime Pavić (1942.) iz Jezera ukrcao se kao “mladić sobe” - mali od kamare:
- Iz siromašne sam obitelji i pomalo su me svi zajebavali jer sam bio najmlađi član posade. Bio je to parni brod s onim kaldajama, uvik se nešto kvarilo, mene su stalno slali u makinu odnit ovo i ono..., a ja sam bija neizmjerno zadovoljan i sve mi je bilo interesantno i drago...
Na otvorenju izložbe o Slobodnoj plovidbi potekla je prava rijeka emocija i kolektivne memorije jednoga grada i kraja, doduše, potpuno nezanimljiva bivšim i sadašnjim političarima i akterima umiranja brodara koji je nestao na samom početku krize u pomorskom prometu.
Nakon krize, govori Josip Olivari, dogodilo se tržišno čudo i sve plovidbe koje su sačuvale brodovlje ostvaruju velike zarade! Šibenska plovidba je, nažalost, bila među tri kompanije u našoj zemlji koje su nestale s lica zemlje.
Slobodna plovidba propala je jer tadašnja Vlada RH na čelu sa Zlatkom Matešom nije htjela sanirati poduzeće. Stečajni postupak traje do danas.
Ponosna posada Na otvorenje izložbe, na kojoj je i fotografija dolaska “Šubićevca”, prvog broda kompanije, došlo je šest od 11 živih članova njegove prve posade:
Ante Rodin, Ivo Španja, Rozarijo Tanfara, Zvonimir Čorkalo, Tomislav Radovčić, Šime Pavić.
21 brod još plovi (2008. nap. leut)
U floti Slobodne plovidbe bilo je od osnutka do raspada 65 brodova, od toga 13 novogradnji. Danas, deset godina nakon nestanka poduzeća, svjetskim morima plovi još 21 brod toga brodara.
Piše: Jordanka Grubač/EPEHA
Izvor:
Slobodna Dalmacija