PALUBA
July 15, 2024, 12:16:22 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Pravilnik za prenošenje vesti na forumu PalubaInfo
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 [62] 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 ... 101   Go Down
  Print  
Author Topic: Trgovačka mornarica  (Read 605367 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
PRESTINT
mornar
*
Offline Offline

Posts: 39


« Reply #915 on: January 11, 2012, 09:53:21 am »

Bila su još dva teretna parobroda. Pulj i Šolta koji su na temelju presude Suda za pomorski ratni plijen proglašeni su jugoslavenskim brodovima. Brodovi su bili oštećeni i nesposobni za plovidbu. Nisu obnavljani i Jugoslavenska linijska plovidba ih je predvidjela za rashod. Šolta je nekadašnji Dubac.


Tajna tankera Lina Campanella

U napisima o tankeru Pulj, koji nikada nije zaplovio u floti Jugolinije, uglavnom se prešućuje  kako je nastradao prije dolaska u Split, a stradao je u Raškom zaljevu u minskom polju.

U Pomorskom vjesniku počesto objavljujemo neispričane priče brodova koji su plovili u floti hrvatskih brodara. Ovo je prvi put da se objavljuje i slika broda Aras koji će 1930. godine postati Lina Campanella, a poslije rata Pulj – brod koji nikada neće zaploviti u floti Jugolinije.
Tanker Aras izgrađen je 1893. godine (porinuće 30. ožujka) u brodogradilištu Palmer's Shipbuilding & Iron Co. Ltd. u Willington Quay-u kao novogradnja broj 672 za brodara Bessler, Waechter & Co. iz Londona (manager Stephens & Mawson). Imao je 3253 grt, 2058 nrt, a pogonio ga je parni stroj trostruke ekspanzije od 295 nhp. Godine 1894. prelazi kod brodara Aras Steam Ship Co. Ltd. (manager Bessler, Waechter & Co.) iz Londona, 1901. godine manageri postaju Stephens, Sutton & Stephens iz Londona, 16. studenog 1917. godine manager je British Tanker Co. Ltd., a 25. listopada 1918 manager je Petroleum Steamship Co. Ltd. godine 1930.  tanker kupuje talijanska kompanija Societa di Navigazione Tito Campanella iz Genove te mijenja ime u Lina Campanella.
Poznata priča nastavlja se njegovim pronalaženjem u uvali Poljud prilikom oslobođenja Splita. Što se događalo u međuvremenu i zašto je tanker sa znatnim oštećenjima trupa i nadgrađa potonuo ?
I prije početka Drugog svjetskog rata brod je rekvivirala talijanska ratna mornarica, te je kao vodonosac (!) služio najprije u talijanskim afričkim pohodima, da bi zajedno s parobrodom Pozzuoli, u pratnji razarača Generale Antonio Cascino od četvrtog do sedmog studenog 1943. doplovio iz Tripolija preko Palerma do Napulja. Ostalo je zabilježeno i da je 23. svibnja 1944. godine oštećen u bombardiranju Cresa.
Što se događalo u svibnju 1945. godine znaju mnogi Istrani. Dvadeset i prvog svibnja, 161 osoba vezanih ruku  žicom ukrcano je Fažani. Sve osobe provele su u partizanskom zatvoru vrijeme od oslobođenja Pule do ukrcaja pod raznim optužbama diljem Istre. Uz tanker tu je bio manji trg. brod Mont Blanc (iako neki izvori govore da je to bio minolovac) na kome su bili ukrcani samo partizani.
Na tankeru je bila i grupa zarobljenih Nijemaca. U zoru tanker isplovljava, navodno za Rašu, a Mont Blanc staje... Na ulazu u zaljev u 10.30 (drugi svjedok tvrdi u14.15) tanker nalijeće na minu. Bilo je mnogo mrtvih, jer je brod o minu udario desnom stranom pramca, brod se propeo i zbog kontraudarca dizalice su izletjele iz ležišta i poklopile ljude na palubi. Zapovjednik je okrenuo pramac prema obali kako bi se nasukao, s obzirom da je more prodiralo u pramac ubrzo je vijak bio u zraku. Upomoć je pristigla i ribarica, ali se nije mogla približiti, jer je tanker bio u – minskom polju. Među preživjelima je kružila priča da je za kormilom broda bio zarobljenik, časnik s talijanskih ratnih brodova u Puli, te da je on namjerno usmjerio brod prema minskom polju da izbjegne deportaciju u Jugoslaviju. Nikada nije objavljen točan podatak o ukupnom broju ukrcanih odnosno stradalih! Zna se samo da većina partizana nije znala plivati ... Tanker je nasukan, a „putnici“ su ponovno završili u partizanskim zatvorima.
Lina Campanella ipak nije potonula, a kako je dospjela do Splita gdje je viđena  u kolovozu  ostaje nepoznanica.
Kraj je poznat: presudom suda za ratni plijen tanker je proglašen imovinom FNRJ te je 20. siječnja 1947. Dodijeljen novoutemeljenoj Jugoslavenskoj linijskoj plovidbi. No, pokazalo se da je popravak preskup te je brod 1948. Vraćen Ministarstvu pomorstva. Na konačnu odluku o sudbini čekalo se do 1949 kada je brod u Sv. Kaji izrezan.


Nasukani Dubac

Brod Dubac izgrađen je 1901. godine u brodogradilištu Blumer kao novogradnja br. 161 za tvrtku Dubac S.S. Co. Ltd. (Marinović) iz Raguse (Dubrovnik). Osam godina kasnije u vlasništvu je tvrtke Navigazione a Vapore Napried (R. Negrini) iz Raguse. Nakon prvog svjetskog rata (1919) u floti je talijanske tvrtke Ferrovie dello Stato Esercizio Navale, a slijedeće godine u sastavu je Dubrovačke parobrodske plovidbe iz Dubrovnika. 29/3/1941. godine nakon italo-njemačke okupacije Jugoslavije brod  Dubac je konfisciran u Genovi od italijanskih vlasti te predan kompaniji Societa Cooperativa di Navigazione Garibaldi iz Genove.

Dubac
Porinuće 15.7.1901. godine
Izgradnja 8.1901. godine
Brodogradilište J. Blumer, North Dock
Novogradnja br. 161
Tip: teretni brod
Zastava AUH
Vlasnik Dubac S.S. Co. Ltd., Ragusa
Tona 2819
Dužina 97,4
Širina 14,1
Brzina 8,0
1909  - Navigazione a Vapore Napried, Ragusa
1920  - Dubrovačka Parobrodska Plovidba, Ragusa
1941  - Societa Cooperativa di Navigazione Garibaldi, Genova
1946  Šolta
1955  Izbrisan iz registra  brodova

24.9.1943. - iza 22.00 dolazi u luku Santi Quaranta konvoj s motornim brodom Salvore i transportnim brodovima Dubac i Probitas u pratnji korvete Sibilla i razarač Sirio ( Regia Marina). U manje od 24 sata izvršen je ukrcaj i konvoj kreće oko 02.00 25/9. Ukrcaj se obavlja bez formalnosti i  bez popisa što će se kasnije pokazati preprekom za kvantifikaciju i identifikaciju. Prioritet je odlazak u Italiju. Transportni brod Probitas, najveći u konvoju, zbog havarije prisiljen je ostati u luci. Potopiti će ga njemačko zrakoplovstvo slijedećeg dana u pokušaju da isplovi i oslobodi luku. Relikt, označen bovom, još je i danas u uvali Santi Quaranta. Na brodu Salvore smješta se oko 80 ranjenih i bolesnih u pratnji potporučnika saniteta Minozzija. Na brodu Dubac su ukrcani vojnici bez oružja, bez uniformi niti opreme, praktički svi oni koji su pobjegli iz kampa Drashovica (?). Paluba je puna vojske kada Dubac isplovljava na čelu konvoja. Na lijevoj strani se postavio Sirio, dok je Salvore na začelju u pratnji Sibilla. Oko 6.00 usred Otrantskog kanala, njemački izviđač nalazi konvoj. oko sat kasnije, eskadrila od 12 štuka napada četiri broda. Konvoj se raspada, brži brodovi manevriraju da izbjegnu napad i odgovaraju na vatru. Vatra je otvorena i s Dubca s jedinim mitraljezom koja je odmah uništen bombom, ali ne može manevrirati da izbjegne bombe. Za štuke je prelako mitraljirati i bombardirati usred Jadrana jedan veliki, spori i bez obrane parobrod.Štuke mitraljiraju nezaštićene putnike. Većina ih stradava od mitraljeske vatre, jedan dio stradava od bombi koje su ozbiljno oštetile brod. Nekolicina skače u more, drugi stradavaju od nastale panike, neki su paralizirani od straha. Napad traje oko 20 minuta. Dubac, nagnut na lijevu stranu… Na brodu krv, jauci, organizira se spašavanje preživjelih. Vojnici se upućuju na desnu stranu broda da bi se izravnao… Parni stroj pod max pritiskom, i brod udara o obalu i nasukava se. Jedini način za prebacivanje ranjenih i sprječavanje potonuća je namjerno nasukanje…Ranjenike spašavaju ribari iz Otranta koji su na ribaricama ih prevoze na kopno. Ljube kopno, plaču od sreće. Broj stradalih nije utvrđen: nije napravljen spisak ukrcanih. govori se o 70 stradalih, i još toliko nestalih..25/9/1943 - nakon teških oštećenja od bombardiranja nasukan –zap. Camillo Sessi – jednu nautičku milju sjeverno  od Capo Otranto.Kasnije spašen, popravljen u  brodogradilištu u  Brindisiju i vraćen Jugoslaviji. 1946. godine brod pod imenom Šolta u floti je Jugoslavenske linijske plovidbe iz Rijeke s matičnom lukom Dubrovnik. Brod je 1955. godine izrezan.
« Last Edit: January 11, 2012, 03:04:48 pm by leut » Logged
kukador
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 809« Reply #916 on: January 11, 2012, 10:08:12 am »

Možda ste citali u dnevnom listu Politika od pre neki dan.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


može neka bolja resolucija ili link na novine?
hvala
Logged
PRESTINT
mornar
*
Offline Offline

Posts: 39


« Reply #917 on: January 11, 2012, 10:20:11 am »

Jedan Empire i dva Parka bili su dubrovačke prinove 1959. godine. Koločep je nekadašnji Rivercrest porinut u Glasgowu 1944. godine. Brod je u bare boat najmu do 1963. od Maritenia ( Progres ) Shipping. Brod plovi pod jugoslavenskom zastavom, lukom upisa Dubrovnik i brodom upravlja Atlantska koja daje posadu. Isti recept primijenjen je i kod ostalih domaćih brodara. Od 1963. brod je i stvarno u vlasništvu Atlantske za koju plovi do prodaje Brodospasu 1968 godine.
Duljina 136.42 i širina 17.13 metara. BRT 7001 i nosivost 9925 tona. parni stroj s ložištem na lož ulje od 2500 KS davao je brzinu od 10.5 čvorova. Pozivni znak YTFN. Članova posade 23.

Evo male priče o tome kako su se kupovali brodovi ....

Tajne kompanije

Po prvi puta u Hrvatskoj se u cjelini iznose se dosad nepoznati podaci o tome kako je UDBA razradila plan za utemeljenje novih pomorskih kompanija u Hrvatskoj i Crnoj Gori, kako je dobiven monopol  beogradskih poduzeća za uvoz brodova te kako su osnovane prve jugoslavenske off-shore tvrtke u Liechtensteinu i Liberiji.

Poznato je da su pedesetih godina u Beogradu tvrtke Progres, Generalexport (Genex) i Interexport (Inex) iznenada toliko ojačale da su financijski predstavljale vladu u vladi – te su uspjele  dobiti dozvolu da posreduju u međunarodnoj trgovini i predstavljanje stranih kompanija.

Progres je utemeljen 1952. godine, a njen prvi direktor je bio bivši general UDBA-e koji je bio zaslužan za hvatanje četničkog vođe Draže Mihajlovića. Njegov prvi pomoćnik bio je još jedan UDBA-in čovjek. O tome je prve podatke u Hrvatskoj objavio Hrvoje Šošić u članku pod naslovom „Za čiste račune“.

Progres je počeo svoje aktivnosti operacijama malog značaja uglavnom za potrebe UDBA-e, ali i za potrebe tadašnjih lidera. S vremenom operacije su postajale sve značajnije i počele su imati utjecaja na ekonomiju zemlje. Kako su imali pristupa kreditima, pokazalo se ubrzo da je za njih Hrvatska obećana zemlja – poslovi su počeli 1955. godine, a završavali su uvijek na isti način:  Progres je imao dobit, a kompanije su bilježile manjak.

U brodogradnju su se uključili 1958. godine putem Jugoagenta iz Beograda koji je utemeljen 1948. godine kako bi se uništile hrvatske agencije i cijeli posao stavio pod nadzor Beograda.

Tada je počela operacija – brodovi: agenti Jugoagenta obilazili su obalu 1958. i 1959. godine obećavajući brda zlata siromašnim lokalnim upravama ako  organiziraju vlastite brodarske kompanije. Nisu morali ništa učiniti već samo utemeljiti kompaniju, za sve drugo brinuo se Jugoagent. Veliki broj kompanija utemeljen je između 1959. i 1960. godine koje su očekivale izgradnju prvih brodova i ostvarivanje dobiti.

Progres je gotovo u isto vrijeme, krajem 1958. godine osnovao dvije kompanije u inozemstvu, prve jugoslavenske off-shore kompanije, Maritenia Shipping Co. Ltd. u Schaanu (Liechtenstein) i Maritenia Shipping Co. u Monroviji (Liberija). Time pada u vodu vjerovanje da je Jugolinija bila prva jugoslavenska tvrtka koja je osnovala off-shore kompanije u inozemstvu kako bi gradila brodove u domaćim brodogradilištima i time dobila jeftinije brodove, jer su brodogradilišta dobivala poticaj za izvoz brodova.

Prvi brodovi za Jugoliniju građeni na takav način bili su Hrvatska (izgrađena kao Cassiopeia za panamsku kompaniju Cross Ocean Shipping Corp.)  i Bosna (izgrađena kao Pleiades)

Koristeći usluge dva visokopozicionirana Hrvata, Progres je dobio dozvolu da kupuje brodove čime je dobio monopol. Dozvola je izdana 30. siječnja 1959. godine, a potpisao ju je dr. Vladimir Velebit. Istodobno s osnivanjem dviju kompanija u inozemstvu, Progres  je stvorio vlastitu mrežu kompanija pod imenom Interprogres. Odmah po dobivanju dozvole, Progres se dao na posao: za Atlantsku plovidbu iz Dubrovnika kupljeni su brodovi Koločep i  Korčula a 1966. godine,  za Jadransku slobodnu plovidbu iz Splita kupljen je brod Matija Gubec,  za splitski Brodospas brod Jadro,  za Jugoslavensku tankersku plovidbu iz Zadra tanker Jajce, za Kvarnersku plovidbu iz Rijeke brod Kumrovec  i konačno za Brodarstvo iz Hercegnovog brod Igalo.

Kada je  14. srpnja 1959. godine pod pritiskom Inexa i Genexa dozvola povučena, Progres se nije na to niti osvrnuo – nastavio je s radom: za Mediteransku plovidbu iz Korčule kupljeni su brodovi Blato, Račišće  i Janjina.  Za Slobodnu plovidbu iz Šibenika kupljeni su Šubićevac, Promina, Bor  i Dorćol , za Kvarnersku plovidbu iz Rijeke Kraljevica ,za Jugotanker Kornat, Ravni Kotari  i Dugi otok, za Brodarstvo Lovćen iz Kotora Krivošije, Dobrota  i Muo , za Slobodnu plovidbu iz Ploča brod Ploče , za Pomorsko bagersko preduzeće Bager iz Splita 1960. godine brod Šolta , za Brodarstvo iz Hercegnovog brodovi Niš  i Nikšić  te za Atlantsku plovidbu brod Uvala (bivša Gracia)

Ukupno je kupljeno 26 polovnih brodova, uglavnom tipa Liberty.
Međutim, kupljena su još dva broda koja nisu prodana domaćim brodarima: Pocahontas Seam  i Roda Seam.

Kako se radilo? Npr. 20. siječnja 1959. godine kompanija Stener S. Mullers A/S iz Fjonsagera (Norveška) prodaje brod Congo (2.165 brt) kompaniji Interprogres AG iz Zuricha (koja je u to doba vlasništvo Progresa) za 140.000 funti. U ožujku Interprogres prodaje brod Brodospasu za 196.950 funti i zarađuje bez većih problema 56.950 funti...

Brod Gluckauf ponuđen je u ožujku 1959. godine na tržištu u Londonu za 70.000 funti. Maritenia 11. travnja 1959. zaključuje ugovor s kompanijom Brentag-Brenstof (vlasnik Hugo Stinnes) iz Duisburga i kupuje brod za 160.000 funti plus 4.004 funti troškova kredita. Posrednik u poslu je Comex iz Dusseldorfa (vlasništvo Progresa) koji u ime Maritenie potpisuje ugovor 18. ožujka 1959. za dobivanje kredita od 400.000 funti sa 6 posto kamata i 2,5 posto troškova kredita. Brod je prodan Kvarnerskoj plovidbi za 228.768 funti i neto dobit Progresa je 68.600 funti...

Kompanija Denholm Line Steamers Ltd. iz Glasgowa prodaje 27. svibnja 1959. godine Mariteniji brod Mountpark za 92.000 funti. Maritenia 14. srpnja prodaje brod Atlantskoj plovidbi iz Dubrovnika za 133.812 funti,a Progres zarađuje 41.812 funti...
Progres putem Maritenie kupuje 20. siječnja 1960. godine tri broda od kompanije Diamantis Pateras Ltd. Iz Paname: Aspirator od 7.230 brt, Gladiator od 7.200 brt i Navigator (7.264 brt) za 125.000 funti. Maritenia tri broda prodaje hrvatskim brodarima za 140.004 funti, ali priča tu ne završava.

Diamantis Pateras potpisuje 28. siječnja 1961. godine ugovor s riječkim brodogradilištem 3. maj za gradnju broda od 14.440 brt po cijeni od 915.000 funti čime Progres stavlja u džep razliku od 369.375 funti. Uz to Progres potpisuje ugovor kojim osigurava kašnjenje plaćanja do 31. ožujka 1963. godine čime je 3. maj ustvari platio Progresu proviziju.

Progres 16. ožujka 1960. godine kupuje posredstvom Maritenie od kompanije Atlantic Trading Corp. Iz Monrovije dva broda: Osprey  i Gull za 450.000 dolara svaki. Radi se o Liberty brodovima od 6.753 brt izgrađenih 1945. godine. Istog dana liberijska kompanija potpisuje ugovor sa splitskim brodogradilištem za gradnju novog broda od 22.000 brt za cijenu od  tri milijuna dolara. Kupac odmah plaća prvu ratu od 900.000 dolara. Progres sklapa 24. studenog 1960. ugovor sa brodogradilištem kojim se briše prva rata, a plaćanje proteže četiri godine. Time su brodograditelji dali Progresu kredit od 900.000 dolara na četiri godine bez kamata. No, niti tu nije kraj - brodovi nisu prodani hrvatskim brodarima, ostali su pod liberijskom zastavom, a radili su za Progres, posredstvom Jugoagenta, prevozeći oružje iz SAD za Afriku i Aziju...

Talijanski industrijalac Franco Maresca iz Genove je 20. lipnja 1959. godine prodao Mariteniji brod Mar Corrusco od 6.970,25 brt za 75.000 funti. Isti je dan brod prodan Slobodnoj plovidbi iz Šibenika. Kompanija Lloyd Veneziano iz Venecije prodao je Mariteniji brod San Polo od 6.967 brt za 89.000 funti, a Maritenia je preprodala brod Jadroslobodnoj za 139.125 funti zaradivši 50.125 funti.

I sad dolazi šlag, u transakcijama se pojavljuje prezime Diab, dobro poznat u Hrvatskoj, pogotovo Dalmatinskoj plovidbi iz Vela Luke, Mediteranskoj plovidbi iz Korčule, Croatia Line iz Rijeke, Slobodnoj plovidbi iz Šibenika i hrvatskim brodogradilištima. Kompanija Lovćen iz Kotora potpisala je 14. prosinca 1959. godine ugovor s kompanijom Ibrahim Diab et Amine Gazeweni et Fills iz Beiruta. Diab je dao kredit kompaniji od 300.000 funti na četiri godine s kamatom od sedam posto. Diab je tražio jamstvo Jugobanke te upisivanje hipoteke na brodove. Jugobanka je sumnjala na isplatu provizije, a Progres je u četiri dana dala kredit Lovćenu. Ugovor između progresa i Diaba potpisan je 18. prosinca 1959. godine.
Progres je u ime Lovćena kupio tri broda, ugovori potpisani 3. siječnja 1959. govorili su o cijeni od 448.000 dolara za brod Marianne J. Nimitz, 350.000 dolara za brod H. Fischer i 308.000 dolara za T. Bogo. U ugovoru je prodavatelj Diabova kompanija iz Beiruta, a oni su lažni, jer Diab nikada nije bio vlasnik tih brodova. Pravim vlasnicima, Nijemcima, isplaženo je 320.000, 248.00 i 192.300 dolara za brodove, a prodani su Lovćenu za 1.254.000 dolara. Progres je zaradio 492.552 dolara!

Ista priča ponovljena je pri kupnji broda Igalo za kompaniju Brodarstvo iz Hercegnovog. Progres je vlastima pokazao ugovor s prodavateljem Plaba i kupcem Mariteniom. Ugovor je potpisan osmog siječnja 1960. godine, a nevedena je cijena od 135.000 funti. Ugovor je također bio lažan. Pravi prodavatelj bio je John T. Essberger iz Hamburga: Igalo je prodan 10. siječnja za 94.500 funti, a Progres ga je prodao za 145.000 funti uz neto dobit od 50.000 funti!

Pozabavimo se sudbinama tih brodova.

Biograd   Estental
Izgrađen 1952. godine u brodogradilištu A.G. Weser Werk Seebeck, Bremerhaven (novogradnja 740) za kompaniju Partenreederei ms Estental, Hamburg
1957  Electra – Partenreederei ms Electra, Bremen
1960  Biograd – Dalmatinska plovidba, Šibenik
1961  -   Slobodna plovidba, Šibenik
1968  Ursa – dr. Achille Colombo, Napoli
1969  Eridanus  - Sartmar s.r.l., Napoli
1977  -   Banvia Cia Naviera S.A., Panama
1981  Athina II  - Lindaugh Marine Traders Ltd.
1982  Rezalište
Opaska:  Brodovi blizanci: Blato, Janjina, Račišće, Biograd, Dravograd, Novigrad, Višegrad

Blato   Barbara Meentzen
Izgrađen 1952. godine u brodogradilištu A.G. Weser Seebeck, Bremerhaven (novogradnja          ) za kompaniju Carl Meentzen Schiffahrt & Handel GmbH, Bremen
1959  Blato  - Maritenia Shipping Co. Ltd., Schaan
1963  -   Mediteranska plovidba, Korčula
1969  Antonio Coppola – A. Coppola fu Giovanni, Monte di Procida
1973  Enrico Coppola
1981  Izrezan u rezalištu Brindisi

Bor   Fort Livingstone
Izgrađen u brodogradilištu Burrad Dry Dock Co., North Vancouver (novogradnja 154) za Ministry of War Transport, London
1948  Pietro Orseolo –
1960  Bor
1970  Izrezan u rezalištu Splitu

Dobrota   Marianne
Izgrađen 1950. godine u brodogradilištu Howaldtswerke u Kielu (novogradnja 917) za kompaniju Franz L. Nimitz iz Kiela.
1952  Marianne J. Nimitz
1960  Dobrota – Brodarsko preduzeće Lovćen, Kotor
1963  -   Jugoslavenska oceanska plovidba, Kotor
1966  Belair – Mareste Comp. Naviera S.A., Pireaus
1968  Sea Bright

Dorćol   Lillian Wald
Izgrađen 1944. godine u brodogradilištu Permanente Metals Cor., yard no.2 , Richmond (novogradnja 2722) za US War Shipping Administration, Washington
1946  -   US Maritime Administration, New York
1947  Giorgio -  Enrico Incom, Roma
1960  Dorćol  - Maritenia Shipping Co. Ltd, Schaan
1963  -   Slobodna plovidba, Šibenik
1970  Izrezan u rezalištu Split

Dugi otok   Fort Providence
Izgrađen 1944. godine u brodogradilištu Burrard Dry Dock Co. Ltd., North Vancouver za Ministry of War Transport
1948  Eastwater –Eastboard navigation Co., Toronto
1952  Duneside – Atlantic Shipping Agencies Ltd., Montreal
1953  Mar Libero – F. Maresca fu Mariano, Genova
1959  Dugi otok – Jugotanker, Zadar
1963  -   Prekookeanska plovidba, Bar
1967  Izrezan u rezalištu Onomichi

Jadro   Congo
Izgrađen     godine u brodogradilištu Rosenbergs Mekaniska Verksted, Stavanger (novogradnja 155) za
1959  Jadro – Maritenia Shipping Co. Ltd., Schaan
1963  -   Jadranska slobodna plovidba, Split
1966  Amalia – Ionian Romano Compania Naviera S.A., Pireaus
1973  Strofades
1974  -   Nemo Mar & Enterprises Co., Limassol
1974  Tasos – Denis Shipping Co. Ltd., Pireaus
1977  Potopljen Takoradi na 4° 54' 9'' N/ 1° 42' 22'' W

Jajce   Empire Traveller
Izgrađen 1943. godine u brodogradilištu Harland & Wolff, Belfast (novogradnja 1189) za Ministry of War Transport.
1946  Pechel Brown – francuska vlada
1956  Eagle –African Carriers Corp.
1959  Jajce – Maritenia Shipping Co. Ltd., Schaan
1963  -   Jugotanker, Zadar
1969  Izrezan u rezalištu u Valenciji

Janjina   Lautertal
Izgrađen 1952. godine u brodogradilištu A.G. Weser, Seebeck (novogradnja      ) za kompaniju partenreederei ms Lautertal, Hamburg
1959  Janjina – Maritenia Shipping Co. Ltd., Schaan
1963  -   Mediteranska plovidba, Korčula
1970  Fatima – Compania de Navegacion Ampliamar S.A. , Panama
1971  Sofia – Nicolas Jean Petzemakis, Beirut
1978  Hatzikyriakos – Constantinos Hatzikyriakos, Pireaus
1986  Izrezan u rezalištu Thessaloniki

Judy   Fort Esperance
Izgrađen 1943. godine u brodogradilištu United Shipyards, Montreal (novogradnja 19) za kompaniju
1950  Nimaris
1956  Captain Nicos
1963  Luzon Logger
1965  Judy
1967  Yambo
1969  Buna
8/69  Izrezan u rezalištu Shodoshima od strane tvrtke Abaka Sangyo KK.

Koločep   Rivercrest
Izgrađen 1944. godine u brodogradilištu Lithgows Ltd iz Port Glasgowa (novogradnja 996) za kompaniju Crest Shipping Co. Ltd. iz Glasgowa (man. Ivanovic & Co. Ltd.)
1959  Koločep
1963  -   Atlantstka plovidba, Dubrovnik
1968  Izrezan u rezalištu Split

Korčula   Mountpark
Izgrađen 1946. godine u brodogradilištu Chas. Connell & Co. Ltd. u Glasgowu (novogradnja 450) za kompaniju Denholm Line Steamers.
1959  Korčula  - Atlantska plovidba, Dubrovnik
1966  Grifone – Palomba & Salvatori
12. prosinac 1967.  Nasukanje i potonuće kod otoka Mavro, 10 milja od Naxosa (37° 00' N/26°23 E) nakon što je tri dana ranije imao problema sa strojem i kormilom.

Kornat   Brand Whitlock
Izgrađen 1943. Godine u brodogradilištu California Shipbuilding Corp., Los Angeles (novogradnja 223) za US war Shipping Administration, Washington
1946  -   US Maritime Administration, Washington
1947  Navigator – Compania Naviera del Caribe S.A., Panama
1954  -   Compania Naviera del Caribe S.A., Pireaus
1960  Kornat – Jugotanker, Zadar
1967  Izrezan u rezalištu Split

Kraljevica   Empire Nerissa
Izgrađen 1943. Godine u brodogradilištu Harland & Wolff Ltd., Govan (novogradnja         ) za Ministra of War Transport, Glasgow
1949  Daydawn –Claymore Shippng Co. Ltd, Cardiff
1954  Loch Don – Maclay & Macintyre, Glasgow
1959  Kraljevica – Kvarnerska plovidba, Rijeka
1963  -   Jugolinija, Rijeka
1966  Izrezana u rezalištu Split

Krivošije   Hendrik Fisser
Izgrađen    1950.   godine u brodogradilištu Nordseewerke u Emdenu (novogradnja 233) za
1960  Krivošije –
1965  Spyros-
15.08.1968.  Potonuo 48 milja zapadno od otoka Uji (31°N/ 128°E)

Kumrovec   Nolisement
Izgrađen 1928. godine u brodogradilištu Northcumberland u Howdenu (novogradnja 403) za kompaniju Nolisement Steamship Co. Ltd. iz Cardiffa.
1950  Gluckauf – Brenntag- Brenstoff- Chemicalien und Transport GmbH, Hamburg (man. Hugo Stinnes)
1959  Kumrovec – Kvarnerska plovidba, Rijeka
1963  -   Jugolinija, Rijeka
1966  Izrezan u rezalištu Split

Matija Gubec   Willowdale
Izgrađen 1944. godine u brodogradilištu West Coast Shipbuilding u Vancouveru (novogradnja 136) za kompaniju
1946  Georgia –Skibs A/S songdal, Kristiansand
1957  San Polo  - Lloyd Veneziano S.p.A, Venezia
1959  Matija Gubec – Jadranska slobodna plovidba, Split
1967  Izrezan u rezalištu Sakai

Muo   Otto Banck
Izgrađen 1948. godine u brodogradilištu Short Bros. u Pallionu (novogradnja 501) za kompaniju
1952  L.H. Carl
1956  Tilly Boge
1960  Muo
1965  Dallal
Izrezan u rezalištu u Bilbao

Nikšić   Charlotte Schroder
Izgrađen 1950. godine u brodogradilištu Lubecker MB, Lubeck (novogradnja 436) za kompaniju Reederei Richard Schroder iz Hamburga
1960  Nikšić
1966  Colomba Lofaro
1977  Abdou
1978  Izrezan u rezalištu Gadani Beach

Niš    Harald Schroder
Izgrađen 1950. godine u brodogradilištu Lubecker iz Lubecka (novogradnja 44) za kompaniju
1960  Niš
1966  Ignacio
1972  Kontea
1975  Francesca
1975  Pulsar
1977  Amco
1979  Izrezan u rezalištu Keratsina

Ploče   Samrut
Izgrađen 1944. godine u brodogradilištu Bethlehem-Fairfield, Fairfield (novogradnja 2365) za Ministry of war transport.
1948  -   Honduras Shipping Co., Tegucigalpa
1950  Aspirator -  Diamond Freighters Corp., Panama
1960  Ploče – Jugoslavenska slobodna plovidba, Ploče
1963  -   Slobodna plovidba, Šibenik
1975  Izrezan u rezalištu Split

Pocahontas Seam   
Izgrađen 1945. godine u brodogradilištu Delta Shipyard Co u New Orleansu (novogradnja 179) za kompaniju
1948  Medford
1954  Osprey
1964  Andromeda
1970  Slavianka
1972  Izrezan u rezalištu u Splitu

Promina   Fort Grahame
Izgrađen 1943. godine u brodogradilištu North Vancouver Ship Repairs Ltd. (novogradnja 118) za US war Shipping Administration, Washington
1948  Marco Foscarini –SIDARMA, Societa Italiana di Navigazione, Venezia
1959  Promina – Slobodna plovidba, Šibenik
1960  Izrezan u rezalištu Split

Račišće   Marabu
Izgrađen 1951. godine u brodogradilištu A.G. Weser, Bremenhaven (novogradnja 726) za kompaniju Reederei & Transport GmbH, Hamburg
1958  Komtur – Reederei Manfred Preukschat KG, Kiel
1959  Račišće – Mediteranska plovidba, Korčula
03.01.1965.  Potonuo u nevremenu 120 milja južno od Santa Maria di leuca – 180 milja zapadno od rta Matapan (37°17'N/18°50'E). Posadu spasio brod Zemun.

Ravni kotari   John Hope
Izgrađen 1944. godine u brodogradilištu Permantent yard no.2 u Richmondu (novogradnja 2742) za
1947  Tergeste -  Carlo Martinolich & Figlio, Trieste
1959  Ravni kotari – Jugotanker, Zadar
1967  Izrezan u rezalištu Hirao

Roda Seam
Izgrađen 1945. godine u brodogradilištu Delta Shipbuilding Co u New Orleansu (novogradnja 184) za kompaniju
1947  Mount Tamalpais
1947  Everett
1954  Gull
1964  Algol
1970  Sakar
1972  Izrezan u rezalištu u Splitu

Šolta   Jerome K. Jones
Izgrađen  1943. godine u brodogradilištu Southeastern Shipbuilding Corp. u Savannahu (novogradnja 22) za US Maritime Administration iz Washingtona.
1947  Vindafjord – Skibs A/S Malmtransport, Oslo
1951  Gladiator – Palmar Compania Naviera S.A., Panama (man. Diamantis Pateras)
1960  Šolta – Opća plovidba Split, Split
1963  -   Jadranska slobodna plovidba, Split
1968  Panaghia Kykkou – Eftavrysses Compania Naviera S.A., Famagusta
1972  Izrezan u rezalištu Karachi

Šubićevac   Arlington Beach Park
Izgrađen 1944. godine u brodogradilištu West Coast Shipbuilding u Vancouveru (novogradnja 135) za kompaniju Imperial Oil, Toronto
1946  Ageroen – A/S Saguna H.E. Hansen-Tangen, Kristiansand
1954  Mar Corrusco – F. Maresca
1959  Šubićevac  - Slobodna plovidba, Šibenik
1965  Millstrade – Aries Shipping Co., Hong Kong
1967  Izrezan u rezalištu Kaohsiung

Uvala   Gracia
Izgrađen 1951. godine u brodogradilištu C. Luhring Schiffwerft Kirchamelwarden- Brake (novogradnja 242) za kompaniju Rederi A/S Skandikavisk, Oslo
1954  -   Gerner mathisen rederi A/S, Oslo
1960  Uvala – Atlantska plovidba, Dubrovnik
1963  -   Mediteranska plovidba, Korčula
1968  -   Dalmatinska plovidba, Vela Luka
1979  -   Poljoprivredno-ribarska zadruga Partizanska veza, Lovište
1988  Izrezan u rezalištu Kardeljevo

Kompanija Omnico Etablissement iz Vaduza

Snježnik    Beachy
Izgrađen 1947. godine u brodogradilištu Caledon Shipbuilding & Engineering Co iz Dundee (novogradnja 428)   za kompaniju
1959  Snježnik – Omnico Etablissement, Vaduz
1962  Maha
10/10/1968  Potopljen na 8°24'N/76°46'E na ruti Singapore za Basrah s teretom drva.

Risnjak   Copeland
Izgrađen 1948. godine u brodogradilištu Caledon Shipbuilding & Engineering Co u Dundee (novogradnja 436) za kompaniju
1960  Risnjak – Omnico Etablissement, Vaduz
1962  -   Kvarnerska plovidba, Rijeka
1963  -   Jugolinija, Rijeka
1967  Orlec
19/6/1980  Izrezan u rezalištu Split

Božava   Kapt. Jan Reinecke
Izgrađen 1950. godine u brodogradilištu Norderweft u Hamburgu (novogradnja 782) za kompaniju
1960  Božava – Omnico Etablissement, Vaduz
1962  -   Jugotanker, Zadar
1973  Falcon
1977  Doxari
1978  Rigas
1978  Figas
30.8.1983  Izrezan u Ambelaki od tvrtke Pireaus Ship Construction Ltd

Sali   Hector

Izgrađen 1950. godine u brodogradilištu Flensburger u Flensburgu (novogradnja 525) za kompaniju
1960  Sali – Omnico Etablissement, Vaduz
1962  -   Jugotanker, Zadar
15.11.1977  Izrezan u Splitu od tvrtke Brodospas

Nin   Hercules

Izgrađen 1951. godine u brodogradilištu Weser Seebeck u Bremerhavenu (novogradnja 672) za kompaniju
1960  Nin – Omnico Etablissement, Vaduz
1963  -   Jugotanker, Zadar
1972  Manolis L.
1972  Myriam Fidelity
1974  Darnley
1976  Alexandros K.
1/1980  Izrezan u Libanonu

Dravograd   Eifeltal
Izgrađen 1951. godine u brodogradilištu Weser Seebeck u Bremerhavenu (novogradnja 737) za kompaniju
1960  Dravograd – Obalna plovidba Šibenik, Šibenik
1962  -   Omnico Etablissement, Vaduz
1968  Adele Coppola –
18/12/1981  Izrezan u Brindisi od tvrtke Fercomit SpA
« Last Edit: January 11, 2012, 03:02:27 pm by leut » Logged
brodarski
Stručni saradnik - istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 12 259« Reply #918 on: January 11, 2012, 08:05:30 pm »

Nekad se i ovaj brodić održavao na moru.


* Ribnica_1.jpg (122.96 KB, 800x444 - viewed 727 times.)
Logged
brodarski
Stručni saradnik - istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 12 259« Reply #919 on: January 11, 2012, 08:14:13 pm »

Njih popularno zovu '' lešinari ''.


* PB070080.JPG (108.45 KB, 640x480 - viewed 339 times.)
Logged
marinero
Prijatelj foruma
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 170


« Reply #920 on: January 11, 2012, 08:55:46 pm »

Nekad se i ovaj brodić održavao na moru.

Brodarski, ispravi me ako grijesim - MT "Ribnica" je cini mi se 1974, imala sudar sa nekim grckim tankerom u Belgiji i cini mi se da je njena posada za poduhvat spasavanja broda dobila Plavu vrpcu Vjesnika te godine.
Logged
brodarski
Stručni saradnik - istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 12 259« Reply #921 on: January 11, 2012, 08:58:28 pm »

Marinero imaš pravo. Moram pogledati pismohranu i tad ću znati nešto više reći.
Logged
PRESTINT
mornar
*
Offline Offline

Posts: 39


« Reply #922 on: January 13, 2012, 10:47:57 am »

Ima li netko podatke za upotpuniti (remorkeri)?

BASILUZZO
Bivši niz. trg. brod CHRISTINA FRATER
TONA 136
BRZINA 8,0
POSADA 15
NAORUŽANJE 1 X 76X40
4/1948  JUG NAVY

MARLJIVI
GOD 1898
TONA 130
1941  DILIGENTE – ITA NAVY (RATNI PLIJEN)
1945  JUG NAVY

USTRAJNI
GOD 1917
TONA 300
1941  DURATURA – ITA NAVY (RATNI PLIJEN)
3/1945  JUG NAVY

SAN REMO
TONA 192
GOD 1937
5/1948  JUG NAVY

LASTAVICA
TONA 260
1941  RONDINE – ITA NAVY (RATNI PLIJEN)
9/1943  U GER RUKAMA ŠIBENIK
SUDBINA NEPOZNATA

SNAŽNI
TONA 100
BRZINA 10,0
GOD 1917
1941  RESISTENTE – ITA NAVY (RATNI PLIJEN)
4/1945  JUG NAVY

PORTO CONTE
TONA 268
BRZINA 11,0
GOD 1936
4/1948  JUGOSLAVIA

MOLARA GOD 1937
TONA 131
BRZINA 8,0
9/1943  IZGUBLJEN U LUCI ANCONA
4/1945  POD GER I SAMOPOTOPLJEN U RAVENNA
NAKON RATA SPAŠEN
5/1948  JUG NAVY

R 1  
TONA 70
1941  N 6 – ITA NAVY (RATNI PLIJEN)
1945  JUG NAVY

R 9
TONA 40
1941  N 7 – ITA NAVY (RATNI PLIJEN)
9/1943  U GER RUKAMA U ŠIBENIKU
SUDBINA NEPOZNATA

R 10
TONA 40
1941  N 8 – ITA NAVY (RATNI PLIJEN)
9/1943  U GER RUKAMA U SPLIT
SUDBINA NEPOZNATA

R 13
TONA 70
1941  N 10 – ITA NAVY (RATNI PLIJEN)
9/1943  U GER RUKAMA U ŠIBENIK
NEPOZNATA SUDBINA

R 14
TONA 70
1941  N 11 – ITA NAVY (RATNI PLIJEN)
1945  JUG NAVY

R 15
TONA 70
1941  N 12 – ITA NAVY (RATNI PLIJEN)
9/1943  U GER RUKAMA ŠIBENIK
SUDBINA NEPOZNATA

R 16
TONA 70
1941  N 13 -ITA NAVY  (RATNI PLIJEN)
9/1943  POTOPILA GA GER  OBALNA ARTILJERIJA PRI ODLASKU IZ ŠIBENIKA

R 91
TONA 60
1941  N 14 – ITA NAVY (RATNI PLIJEN)
9/1943  U GER RUKAMA KOTOR
SUDBINA NEPOZNATA

R 101
TONA 60
1941  N 15 – ITA NAVY (RATNI PLIJEN)
9/1943  U GER RUKAMA KOTOR
SUDBINA NEPOZNATA

R 102
TONA 60
1941  N 16 – ITA NAVY (RATNI PLIJEN)
9/1943  ZAROBLJEN OD GER U ŠIBENIKU
SUDBINA NEPOZNATA

R 103
TONA 60
1941  N 17- ITA NAVY (RATNI PLIJEN)
1945  JUG NAVY

R 104
TONA 60
1941  N 18- ITA NAVY (RATNI PLIJEN)
9/1943  U GER RUKAMA U ŠIBENIKU
NEPOZNATA SUDBINA

R 31
TONA 50
1941  N 19 – ITA NAVY (RATNI PLIJEN)
9/1943  U KOTORU UGER RUKAMA
SUDBINA NEPOZNATA

R 32
TONA 50
1941  N 20 – ITA NAVY (RATNI PLIJEN)
9/1943  U GER RUKAMA KOTOR
SUDBINA NEPOZNATA

R 34
TONA 50
1941  N 21 – ITA NAVY (RATNI PLIJEN)
9/1943  U GER RUKAMA SPLIT
SUDBINA NEPOZNATA

R 36
TONA 50
1941  N 25- ITA NAVY (RATNI PLIJEN)
9/1943  U GER RUKAMA KOTOR
SUDBINA NEPOZNATA

R 37
TONA 50
1941  N 30 – ITA NAVY (RATNI PLIJEN)
9/1943  U GER RUKAMA KOTOR
SUDBINA NEPOZNATA

R 3
TONA 30
1941  N 105 – ITA NAVY (RATNI PLIJEN)
9/1943  U GER RUKAMA KOTOR
NEPOZNATA SUDBINA

R 4
TONA 30
1941  N 106 – ITA NAVY (RATNI PLIJEN)
9/1943  U GER RUKAMA KOTOR
NEPOZNATA SUDBINA

R 5
TONA 30
1941  N 107 – ITA NAVY (RATNI PLIJEN)
9/1943  U GER RUKAMA ZADAR
NEPOZNATA SUDBINA

R 6
TONA 30
1941  N 108 – ITA NAVY (RATNI PLIJEN)
9/1943  U GER RUKAMA KOTOR
NEPOZNATA SUDBINA

SILNI
TONA 350
BRZINA 10,0
GOD 1941
1943  PERTINACE – ITA NAVY (RATNI PLIJEN)
9/1943  U GER RUKAMA PULA
NEPOZNATA SUDBINA

JAKI
GOD 1915
TONA 370
BRZINA 15,0
1941  PODEROSO – ITA NAVY (RATNI PLIJEN)
3/1945  JUG NAVY
« Last Edit: January 13, 2012, 05:16:59 pm by leut » Logged
brodarski
Stručni saradnik - istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 12 259« Reply #923 on: January 13, 2012, 11:14:16 am »

Ništa lakše nego doći do traženih podataka tih tegljača.
Logged
PRESTINT
mornar
*
Offline Offline

Posts: 39


« Reply #924 on: January 15, 2012, 11:10:34 am »

Ništa lakše nego doći do traženih podataka tih tegljača.

Nisam se dosad bavio brodovima JRM... pa su mi ti podaci nepoznati, valjda ću uz pomoć popuniti prazninu iako mi je hard disk (mozak) s obzirom na godine već prilično pun ( i spor)
Logged
marinero
Prijatelj foruma
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 170


« Reply #925 on: January 15, 2012, 05:10:46 pm »

MARLJIVI je ex austrougarski tender "VERMAC". Postojao je i remorker R 2, stradao je 5.maja 1945 godine u 20.20 sati u Baru, naišavši na protivbrodsku minu. Tom prilikom stradali su zapovjednik broda Mijo Barada, prvi strojar Maks Vurcinger, strojar Franc Korošec, ložači Anton Raste i Milan Koluvija, te mornari Ivo Tripović i Frano Bralić.
Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 876« Reply #926 on: January 16, 2012, 05:26:29 am »

Prije trideset i više godina. "Pionir"


* pionir0001-1.jpg (112.98 KB, 553x337 - viewed 610 times.)
Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 876« Reply #927 on: January 16, 2012, 05:27:40 am »

Isto razdoblje, prije 1980-te "Makarska"


* trgmor40001.jpg (89.85 KB, 640x373 - viewed 494 times.)
Logged
galeb
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 695« Reply #928 on: January 16, 2012, 07:15:17 am »

Prije trideset i više godina. "Pionir"

Ako se ne varam, to je bio prvi kontejnerski brod Jugolinije. Dobro izgleda, a pogotovo za ono vrijeme.
Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 876« Reply #929 on: January 16, 2012, 05:47:15 pm »

Evo ga još jedan "kontejnerski" iz davnih vremena! "Sušak"


* trgmor10001.jpg (88.85 KB, 639x406 - viewed 366 times.)
Logged
Pages:  1 ... 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 [62] 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 ... 101   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.151 seconds with 23 queries.