lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan fregate
|
 |
« Reply #1185 on: February 20, 2019, 08:29:34 pm » |
|
|
|
|
|
|
|
|
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
Jednakost, Bratsvo, Sloboda
|
 |
« Reply #1186 on: February 21, 2019, 09:39:28 pm » |
|
 Ovo je tvoje ili je već neko izrekao?
|
|
|
|
|
|
|
dark-bullet
zastavnik
|
 |
« Reply #1187 on: February 22, 2019, 07:50:38 am » |
|
 Ovo je tvoje ili je već neko izrekao? Moje.
|
|
|
|
|
|
|
kumbor
Prijatelj foruma
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #1188 on: February 22, 2019, 08:10:25 am » |
|
Još u vojsci Kraljevine Srbije vodilo se računa o urednom vojničkom izgledu, ali nikada se nije išlo u krajnosti. kao u nekim stranim vojskama. Primetio sam da je tako ostalo ceo dvadeseti vek. Imali smo pobeda, herojskih pobeda, a bili smo ponekad veliki i u porazu, bez obzira na npr. otkinuto dugme, nakrivljenu kapu, ili štatijaznam kakve sitnice.
|
|
|
|
|
|
|
Љуба
In memoriam
potporučnik
|
 |
« Reply #1189 on: February 23, 2019, 08:47:07 am » |
|
Odlazak naših graničara sa položaja.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Evo i cele slike [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Uslikano je 13. (prva) i 17.juna 1999.godine (druga), mada meni izgleda da se radi o istoj grupi vojnika. Ovi vojnici, sem što su gologlavi (a raskopčni zbog vrućine) ničim ne odaju utisak poražene vojne sile. Kako prolaze pored pripadnika Nemačkog kontigenta KFOR-a rekao bih da su pripadnici 549.mtbr Љуба
|
|
|
|
|
|
|
relja
vodnik I klase
|
 |
« Reply #1190 on: February 23, 2019, 09:18:30 am » |
|
Ako ćemo pošteno, na obe fotografije se vide uredno podšišani i sveže obrijani vojnici, a za koje mi znamo da su dugo vremena proveli na terenu i na ratištu. Svaki analitičar će to prvo da primeti, ličnu higijenu i oružje u rukama. A to je prilično daleko od neke paravojske, razbijene vojske (setimo se slika zarobljenika vojske Kraljevine Jugoslavije koji isto tako raspojasani, prolaze pored nemačkih tenkova, ali neobrijani i razoružani) ili stereotipa srpskih boraca kao masnih, bradatih i zapuštenih četnika iz filmova.
Ja bih rekao da je taj fotograf tada slikao sve i svašta a da je ovde prikazana grupica, u tom trenutku, najneurednijih vojnika... možda njihov starešina nije znao da ih niz put čekaju novinari koji će da ih slikaju pa ih nije upozorio da se zakopčaju i zategnu.
I onda ovo treba da ostane za budućnost fotogradija koja predstavlja ili sugeriše neko rasulo i štatijaznam kakvu vojsku.
Slika može da govori 100 reči a može i gadno da prevari.
|
|
|
|
|
|
|
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #1191 on: February 23, 2019, 04:22:01 pm » |
|
Evo i cele slike [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Uslikano je 13. (prva) i 17.juna 1999.godine (druga), mada meni izgleda da se radi o istoj grupi vojnika. Ovi vojnici, sem što su gologlavi (a raskopčni zbog vrućine) ničim ne odaju utisak poražene vojne sile. Kako prolaze pored pripadnika Nemačkog kontigenta KFOR-a rekao bih da su pripadnici 549.mtbr Љуба Ma ajde, ovo samo ko neće da vidi ma on i ne mora (i ne treba), ovu su autentični ne vojnici već ratnici. Deca koja su preko noći morala da odrastu. Mene je prva fotografija baš ganula. I baš kako reče naš mudri dark-bullet, "Razlika između vojnika i ratnika je da je prvi lep, a drugi je živ." Koliko su danas živi ovi momci je pitanje, i u kakvim uslovima žive je veliko pitanje. Ovo je za svako poštovanje, ovo bi i neprijatelj morao da poštuje. Eto, valjada se zbog ovakvih momenata još uvek zovem Srbinom a i ponosan sam na to. 
|
|
|
|
|
|
|
Nikola S.
mornar
|
 |
« Reply #1192 on: February 23, 2019, 08:22:13 pm » |
|
Evo i cele slike [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Uslikano je 13. (prva) i 17.juna 1999.godine (druga), mada meni izgleda da se radi o istoj grupi vojnika. Ovi vojnici, sem što su gologlavi (a raskopčni zbog vrućine) ničim ne odaju utisak poražene vojne sile. Kako prolaze pored pripadnika Nemačkog kontigenta KFOR-a rekao bih da su pripadnici 549.mtbr Љуба Ma ajde, ovo samo ko neće da vidi ma on i ne mora (i ne treba), ovu su autentični ne vojnici već ratnici. Deca koja su preko noći morala da odrastu. Mene je prva fotografija baš ganula. I baš kako reče naš mudri dark-bullet, "Razlika između vojnika i ratnika je da je prvi lep, a drugi je živ." Koliko su danas živi ovi momci je pitanje, i u kakvim uslovima žive je veliko pitanje. Ovo je za svako poštovanje, ovo bi i neprijatelj morao da poštuje. Eto, valjada se zbog ovakvih momenata još uvek zovem Srbinom a i ponosan sam na to.  Da li neko zna koliko je nato izgubio aviona u agresiji, a koliko mi i da li se neko seca price o obaranju B 2 spirit? [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Послато са Lenovo K10a40 уз помоћ Тапатока
|
|
« Last Edit: March 18, 2019, 10:15:51 pm by Brok »
|
|
|
|
|
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #1193 on: February 28, 2019, 02:54:24 pm » |
|
... da li se neko seca price o obaranju B 2 spirit?
O B-2 kod nas ima cela tema od 16 strana ... Klik za link
|
|
|
|
|
|
|
kumbor
Prijatelj foruma
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #1194 on: February 28, 2019, 03:44:37 pm » |
|
Какво обарање, чега, да не идемо у OFFTOPIC, има тема, па читајте ко је шта оборио!? Да јесмо, па звонило би нам по ушима, чуло би се до Месеца!
|
|
|
|
|
|
|
Boro Prodanic
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #1195 on: February 28, 2019, 04:33:55 pm » |
|
Какво обарање, чега, да не идемо у OFFTOPIC, има тема, па читајте ко је шта оборио!? Да јесмо, па звонило би нам по ушима, чуло би се до Месеца!
Ne slažem se sa tobom. Ima tu i sramote da se prizna a sa naše strane straha od posledica objavljivanja.
|
|
|
|
|
|
|
Nikola S.
mornar
|
 |
« Reply #1196 on: February 28, 2019, 06:48:25 pm » |
|
... da li se neko seca price o obaranju B 2 spirit?
O B-2 kod nas ima cela tema od 16 strana ... Klik za linkHvala Послато са Lenovo K10a40 уз помоћ Тапатока
|
|
|
|
|
|
|
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #1197 on: March 18, 2019, 10:11:57 pm » |
|
Vojnom paradom i molebanom u Nišu biće obeleženo 20 godina od početka NATO bombardovanja
13.03.2019.
Dve decenije od početka bombardovanja Srbije, 24. marta biće obeleženo u Nišu državnom ceremonijom, uz moleban patrijarha Irineja i veliku vojno-policijsku paradu.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić za RTS je rekao da će se na dostojanstven način obeležiti početak NATO agresije i to u Nišu koji je više puta bio razaran te 1999. godine. Najavio je da će se vrh države obratiti građanima u večernjim satima, a da će pre toga biti održana parada. Napomenuo je da će ljudi na paradi moći da vide "evidentno veliku razliku u onome što imamo i onome što smo imali ranije". "Postrojićemo po prvi put, bez toga da bude 700 ili 800, već da bude 1.500 specijalaca obučenih i opremljenih po najmodernijim svetskim standardima. Moći ćete da vidite osam do devet 'migova 29', 19 novih helikoptera koji stižu ove godine -9 H145, 3 H215, 3 M17 i 4 M35", rekao je Vučić. Načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general potpukovnik Milan Mojsilović izjavio je za RTS da će se u Nišu 24. marta predstaviti ešaloni jedinica Vojske Srbije i jedinica policije, te da će biti prikazana borbena sredstva kojima raspolaže vojska. "Naravno da nećemo moći da prikažemo sve sa čime raspolaže Vojska Srbije, ali će biti jedan impozantan broj borbenih sredstava i pripadnika vojske i policije. Sve sa ciljem da građanima posle 20 godina kažemo da su vojska i policija spremni, opremljeni, osposobljena i motivisana da odgovori na svaki izazov", objasnio je Mojsilović. Parada će početi u 11:30 časova, dok će državna ceremonija i moleban početi oko 20 časova.
Foto: 021.rs Izvori: Južne vesti/RTS
|
|
|
|
Kuzma®
Administrator u penziji
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #1198 on: March 18, 2019, 10:30:26 pm » |
|
|
|
|
|
|
|
|
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #1199 on: March 18, 2019, 11:26:17 pm » |
|
Ima logike, a i nema. Izgleda to nije naša odluka.
|
|
|
|
|
|
|
|