PALUBA
March 27, 2023, 02:05:26 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Pravilnik foruma PALUBAinfo
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 [95] 96 97   Go Down
  Print  
Author Topic: Sećanje na agresiju NATO pakta 1999. godine  (Read 378682 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
mandalina
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 141

bilo nekad i nevratilo se


« Reply #1410 on: November 17, 2022, 01:12:47 pm »

Колико ме сећање служи и једнa НАТО ракета је завршила у  околини Софије?

Evo jednog objedinjenog teksta, na osnovu više kraćih, a koje sam pre više od 2 godine pisao i istraživao na ovu temu.

Protivradarski projektil HARM u udaru na Sofiju

Dana 28/04/99, projektil tipa HARM, ispaljen sa američkog aviona F-16, pogodio je stambeni deo Sofije, naselje Gornja Banja, nekih 50 km od granice sa Srbijom.
Po izvorima BBC-a, raketa HARM je navodno ispaljena sa lovca F-16 na radar sistema zemlja-vazduh koji je "osvetlio" letelicu. Po ovoj verziji, moguće je da je neka baterija 2K12 Kub bila u zasedi i da je osvetlila letelicu, ali je ili ranije isključila zračenje ili je HARM imao neku grešku koja je uzrokovala kardinalan promašaj od nekih gotovo 50 km, koliko ima najmanje ukoliko je avion lansirao projektil unutar granica Srbije.

Obzirom da je ovo veoma "rastegnuto", istraživao sam dalje, uz pomoć nekih poznanika iz Bugarske, konsultujući i njihove izvore i saznanja.

U tom smislu otkrili smo informacije da se u reonu od granice prema Sofiji nalazio osmatrački radar bugarske vojske tipa P-37 i to području mesta Božurišća, nekoliko km od gradskih četvrti Sofije. Prema dobijenim informacijama, operator radara P-37 je mislio da se radi o pogođenom avionu NATO pakta koji pokušava da prinudno sleti na aerodrom pored Sofije, ali je onda primetio brzinu leta vazduhoplovnog cilja, promenu parametara leta (visine) i parametar leta "0" (vazduhoplovni objekat leti pravo na njega), isključio je zračenje radara.

Posledica toga je bila da je raketa preletela njegov radar i položaj i sletela u predgrađe Sofije. Ovde je zanimljivo i odakle je avion lansirao HARM. Prema skici u prilogu i dometa tadašnjih HARM projektila, avion je bio uz samu granicu Srbije (SRJ) i Bugarske ili čak nešto unutar same Bugarske.

Udar rakete nije imao terminalan ishod po građane Sofije, ali je nekoliko građana povređeno ovom prilikom.

Ono što je posebno zanimljivo jeste da je nakon ovog događaja komanda Bugarskog RV i PVO izdala naređenje da osmatrački radari rade na pozicijama koje su udaljene od granice sa Srbijom (SRJ) najmanje 70 km i tom prilikom, privremeno, koristiti samo radare u metarskom talasnom području, dakle P-12, P-18 i P-14 jer su usled svojih radnih frekvencija, "imuni" na dejstvo protivradarskih raketa HARM.

Inače, kasnije se saznalo da je tokom NATO agresije na SRJ, na teritoriju Bugarske palo (najmanje) 6 protivradarskih projektila tipa HARM i da je većina bila lansirana u "pretprogramiranom režimu PB". Ovo se očigledno, ne može odnositi na slučaj koji smo ovde opisali i koj je verovatno zbog toga i stekao "izvesnu" pažnju javnosti, pored činjenice da je njime pogođen stambeni objekat u glavnom gradu Bugarske.

Takođe, navodi se (bez preciznih numeričkih podataka) da je jedan broj projektila HARM sleteo i u susednu Mađarsku.

Prikaz mesta pada rakete:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Neki od pronađenih PRR HARM u Bugarskoj:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Skica događaja:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Radar P-37:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor osnovne informacije


Kako može nešto tako da se desi. Da neko fali metu za više 100 km?
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 097« Reply #1411 on: November 17, 2022, 01:20:21 pm »

@mandalina

Pa i nije promašio za toliko. U tekstu i piše da je F-16 najverovatnije nanišanio na bugarski P-37 i na njega dejstvovao sa HARM na krajnjem dometu tog vremena (45-50 km). Obzirom da je operator isključio zračenje, raketa je preletela radar i pala par kilometara dalje u naseljeno mesto.
To i ne treba mnogo da čudi, jer se ovakvi radari obično postavljaju na uzvišenja, pa se i ovaj radar verovatno nalazio na nekom takvom brdu. Raketa doleće, promašuje ga (jer nema izvora zračenja) i produžava "u dolinu", tj. u grad.

Imali smo (barem) 1 takav slučaj u reonu Podgorice, kada je PRR preletela naš položaj sa radarima P-15 i Mečkom na brdu Šteke na putu za Cetinje i sletela nekih 3-4 km dalje prema naselju Stari Aerodrom. Nije bilo povređenih.
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 932


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #1412 on: November 17, 2022, 06:20:06 pm »

Tek pre 10-tak godina mi je palo na pamet o navodnom "masakru nad civilima" u Račku i Vilijama Vokera (Šiptari su ga od milja prozvali Voketi) kao ovna predvodnika odnosno šefa verifikacione misije OEBS-a na KosMetu, a da u Hagu nikome nije suđeno za ovaj navodni ratni zločin nad civilima.

Zločincima je to bio povod da krenu u agresiju, još i bez odobrenja SB UN-a!
To je odavno "prežvakana" tema, Srbija je zvanično izgubila nametnuti rat i dan danas je Srbija pod NATO protektoratom.
Evo jedne nešto straije vesti baš o tom ključnom događaju.

Slučaj Račak i Vilijem Voker, 23 godine kasnije

15.01.2022.

Događaji u selu Račak, u opštini Štimlje na Kosovu i Metohiji, 15. januara 1999. godine, oko kojih i danas postoji neslaganje između srpske strane, na jednoj, i Prištine i najvećeg dela međunarodne zajednice, na drugoj strani, bili su povod za NATO bombardovanje tadašnje SR Jugoslavije.

U selu Račak u noći između 14. i 15. januara 1999. godine počeo je sukob snaga bezbednosti sa pripadnicima tzv. Oslobodilačke vojske Kosova.

Srpska strana insistira na tome da su tvrdnje Prištine o "masakru nad civilima" u Račku čista laž i da je reč o sukobu sa pripadnicima tzv. OVK , dok je Priština tada tvrdila, a i danas tvrdi, da je reč o "masakru nedužnih civila".

Tadašnja verifikaciona misija OEBS-a, na čelu sa Vilijamom Vokerom, za događaje u Račku optužila je srpske snage bezbednosti, a taj događaj bio je presudan za donošenje odluke o bombardovanju SR Jugoslavije.

Istražni sudija Danica Marinković, koja je tada radila na slučaju Račak, više puta je izjavljivala da je ocena Vokera da se u Račku dogodio masakr i ratni zločin bila - laž.

Ona ističe da Voker nije sačekao da nadležni organi iznesu činjenice koje su utvrđene uviđajem, već je odmah medijima izneo svoju verziju događaja.

Naglašava i da je Haški tribunal prihvatio istinu da nije bilo masakra u Račku

Poznata finska forenzičarka Helena Rante, čiji tim je istraživao slučaj Račak, kasnije je izjavljivala da je Voker vršio pritisak na nju prilikom pisanja izveštaja i da misli da je očekivao da podrži njegovu interpretaciju.

Voker je 2017. godine u Račku dobio spomenik.

Slučaj Račak bio je deo optužnica protiv nekoliko visokih zvaničnika Savezne Republike Jugoslavije, na čelu sa tadašnjim predsednikom Slobodanom Miloševićem, ali je tužilac odustao od tog dela optužnice.

Izvor

__________________

Ostaje večit žal zašto nije tačno u broj utvrđeno koliko je stradalo ljudi u ovom divljačkom potezu Amerike i njenih saveznika u to vreme.
U Kraljevu postoji tačan broj koliko je što vojnika, što civila, što dece izginulo, čak šta više, sva su imena poznata, i ispisana na spomen obeležju u centru grada, a polako počinjemo da dobijamo ulice naših heroja koji su dali svoj život braneći svoju domovinu 1999-te.
Tako treba uraditi za celu Srbiju, ni sada nije kasno, a i tehnički je izvodljivo, kao i za druga stratišta.

Dobro je da ratni zločini nikada apsolutno ni relativno ne zastarevaju, iako su čelnici agresora pravosnažno osuđeni na po 20 godina robije u Srbiji, i to je sramotno, zato što je malo u odnosu kakave i koliko zločina su počinili, ali takav je zakon. Posle su te pravosnažne presude jednim potezom pera ukinute.
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 097« Reply #1413 on: November 26, 2022, 05:08:25 pm »

Primetio sam danas jedan video o napuštenom vojnom aerodromu Dubinje.
Postaviću snimak ovde, a ispod snimka, moja lična sećanja na taj aerodrom iz ratne 1999-te godine...
Lično iskustvo sa aerodromom u Sjenici

Krajem juna meseca 1999-te godine, moj puk, 60. srp PVO Kub-M iz Danilovgrada, dobija naređenje za povratak u matičnu kasarnu u Danilovgradu. Dakle 60. srp PVO Kub-M ipak nastavlja da postoji kao jedinica, iako je bilo ideja da ćemo ostati u Srbiji.

Naređenje kaže da se sa većim delom naših jedinica koje su razasute širom zemlje, nalazimo na aerodromu Sjenica i da ćemo odatle u jednoj koloni kao jedinica marševati nazad u svoju kasarnu.
Formirali smo marševsku kolonu dana 02/07/1999. godine.

Kad smo stigli to popodne na aerodrom, smestili su nas u barake na aerodromu Sjenica na kojima niti jedno staklo nije bilo čitavo. Obilazeći malo krug, gde smo parkirali vozila, videli smo veliki broj kratera od NATO bombi i upozoreni smo svi da se ne krećemo po travi jer se ne zna sigurno ima li neeksplodiranih bombi ili raketa.
Legli smo predveče da spavamo na nekim dušecima i dali su nam po jedno ili dva ćebeta, kako je ko «dohvatio». Obukli smo i bluze i vetrovke.
Ovo pričam zato što je bilo početak jula, a mi smo se smrzli tu noć u Sjenici. Nikada neću zaboraviti to jutro 03/07/1999. godine, kada sam ustao, da sam sigurno dva sata hodao pognuto i osećao bolove u leđima i bubrezima, i drhtao sam kao da imam groznicu. Tek kada je sunce već dobrano izašlo i počelo malo jače da greje, malo sam došao sebi.

Izdaje se komanda za nastavak marša. Tu smo mi sa našom Baterijom za upravljanje vatrom, ponovo ujedinjeni sa delom našeg sastava koji se vratio sa Kosova i Metohije, tu je 1. raketna baterija koja je sa nama dočekala kraj rata u reonu Obrenovca, a stigle su i 2. i 4. raketna baterija koje su početkom aprila odnosno krajem aprila bile detaširane na područje Kosova i Metohije u sastav 311. srp PVO Kub-M.

Svi smo tu. Formira se marševska kolona i krećemo pre podne tog 03/07/1999. godine iz Sjenice nazad ka Danilovgradu.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 21 076


« Reply #1414 on: November 29, 2022, 09:24:35 pm »

Колико се сећам, аеродром Сјеница је једно од "најбомбардованијих" место у Србији. НАТО авиони су га имали као резервни циљ. Кад год неко није могао (или смео) да изврши задатак над примарним циљом истресао је у повратку товар на Сјеницу. Овај аеродром није био брањен (ПВО) па то није било тешко. Знам да су после рата вршили чишћење аеродрома од неексплодираних пројектила али нисам сигуран да је то до краја обављено.
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 932


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #1415 on: December 10, 2022, 11:19:11 am »

112 besmrtnih vojnika i policajaca grada Kraljeva

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]* 112 besmrtnih Kraljevčana.jpg (2744.62 KB, 4041x2418 - viewed 14 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 097« Reply #1416 on: January 16, 2023, 12:30:01 pm »

Kad smo sa jedinicom došli u širi reon Obrenovca krajem maja meseca 1999-te godine, tačnije u reon sela Vukićevica-Ljubinić, imao sam nešto više "slobodnog vremena", jer se nije tražila upotreba radara P-15. Jednom sam doduše išao u ispomoć našoj 1. srb PVO Kub na SLO. Bio sam 2 ili 3 dana na ispomoći....Ostalo vreme do kraja rata, uglavnom bez borbenih obaveza.

I u jednom od slobodnih trenutaka, nas nekolicina je otišla do zemljoradničke zadruge u Vukićevici, koja je ujedno prodavala i sokove i piva. Seli smo ispred, a naišli su i meštani sela. Povela se priča o svemu i svačemu, kada odjednom vidimo veći broj aviona iznad nas. Prave one "njihove osmice". Čak deluje da su "relativno" nisko. Čini se da traže jedinice PVO. U tom reonu je tokom maja meseca intenzivnije delovao 8.rd PVO Neva i sa ugrađenom termovizijom prilično "iznenadio" NATO avijaciju dejstvujući u pasivnom kanalu nekoliko puta bez ikakvog odgovora od strane NATO avijacije.

Verujem da su ih tražili intenzivno, a verujem i da su "registrovali" da je i baterija Kub počela da se "smuca" po tim njivama prethodnih dana....

Elem...sedimo tako i pijemo pivo, kad naša 1. srb PVO kreće u premeštanje. Izašli na asfaltni put u Vukićevici i krenuli prema selu Dren. Prolaze direkno ispred nas na nekoliko metara. Zveče one gusenice po asfaltu da samo "pršti".
Prvi prolazi UPPC, točkaš, lokalnim meštanima "nezanimljiv". Zatim ide RStON, pokriven ceradom. Diže se temperatura među "lokalcima". Prolazi prvi SLO, ali cerada dobro uvezana, rakete se ne vide....

E tada prolazi moj klasić Gliša sa svojim SLO, na kome nije baš najbolje postavljena cerada (mada možda i jeste, cerade su generalno bile stare i u ne baš "reprezentativnom" stanju) i kako je duvao neki vetrić, a i oni su išli barem 40-50 km/h, "sevnule" tri rakete sa belim vrhom koje su "sijale" od refleksije sunca.

I tada kreću lokalni meštani: "Ohooo!!! Ajmo naši! E sad ćemo da im jeb.mo mater švapsku" i tako u tom stilu. Odmah je pala nova tura pića, a mislim da se "iznenada" našlo i neko "pečenje" da se "zamezi" dok naši obaraju Švabe....

 Wink
Logged
Kuzma®
Administrator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 365« Reply #1417 on: January 16, 2023, 11:20:06 pm »

Na Zabrežju je moj pontonirski vod iamo isto tako jako puno navijača. Svi su bili ubeđeni da su pontoni ustvari kontejneri sa raketama a ne znam da li su od amfibijskih poluskela mislili da su to neki radari ili čak da su i to rakete. Svakako je bilo zanimljivo uverenje mestana da jeneverovanto kao cele noci bijemo po dusmanima a tokom celog dana niko ne spava. Tacno su mislili da smo na nekim drogama.
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 097« Reply #1418 on: January 24, 2023, 01:45:10 pm »

Zona odgovornosti 126. brigade VOJIN (Vazdušno osmatranje javljanje i navođenje) je celokupni vazdušni prostor iznad naše zemlje.

Tokom NATO agresije, jedinice VOJiN izvršavale su svoj osnovni zadatak, osmatranje vazdušnog prostora SR Jugoslavije i neposrednog okruženja, u skladu sa svojim mogućnostima i emitovanje podataka o situaciji u vazdušnom prostoru drugim delovima RV i PVO.

Zbog svog značaja za celokupni sistem odbrane, brigada je bila od prvog dana na meti NATO avijacije.

Uprkos strahovitim svakodnevnim  udarima, agresor nije uspeo u planiranoj nameri  da uništi sistem VOJiN.

Tokom rata je veći broj radarskih uređaja i sistema pogođen, trajno ili privremeno onesposobljen, ali se velikim zalaganjem, izlažući riziku sopstveni život,  stručni kadar sistema VOJiN trudio da se što veći broj radarskih sistema osposobi za rad i vrati u jedinice čim je pre bilo moguće.
Pripadnici126. brigade su tokom svih 78 dana neprekidno bili na borbenim zadacima, vršeći stalna manevrisanja (u toku rata posednuto je 165 radarskih položaja), razvijajući sisteme vizuelno osmatračkih stanica (VOSt), uspevali su da ostanu operativni.
 
U tom smislu, zvuči zaista impozantno da je 126. brigada VOJiN, ostvarila  2.984,57 časova rada u toku rata.

U toku rata radarski je otkriveno 28.859 formacija (iznad SRJ 6.657 od kojih 6.658 „X" – neprijateljske), a mreža VOSt je otkrila 6.726 formacija i predala podatke centru VOJIN. Ova mreža davala je i podatke o dejstvu naše PVO prema snagama NATO.

Iako je na kraju rata šteta na sredstvima radarske tehnike bila značajna i velika,  jedinice VOJiN su  samostalno svojim kadrom i tehničkim mogućnostima ali i uz pomoć drugih tehničkih službi, stručnih ustanova  pojedinaca van sistema, firmi i preduzeća, već nekoliko godina nakon rata, uspeli da sistem VOJiN osposobe  da po nekim karakteristikama  ima čak i već borbene mogućnosti nego neposredno pre rata.

Ono što je najvažnije da se kaže je da su gubici u brigadi tokom rata bili minimalni.

Na žalost, poginula su dva mlada oficira 06.04.1999. godine u  kabini radara AN/TPS-63 na planini Maljen, kada je protivradarska raketa pogodila njihov radar. Na mestu pogibije mladih oficira, podignut je spomenik. Pored njih, ranjena su još 4 pripadnika jedinice, a 1 je povređen.

Zbog zasluga u odbrani zemlje tokom NATO agresije, 126. brigada VOJIN odlikovana je ordenom narodnog heroja.

O 126. brigadi VOJIN i njenoj ulozi u odbrani otadžine tokom ratnog proleća '99. godine, TV Front je razgovarala sa bivšim pripadnikom jedinice, pukovnikom u penziji MIćom Pešićem.
Inače, jedna moja "zabeleška" i "digresija". Imao sam prilike da upoznam, tada kapetana I klase Miću Pešića, tokom jedne od kontrola u jedinici u kojoj sam radio, tokom 1997. godine. Kontrola je sadržala proveru znanja komandira odeljenja o sredstvima radio veze, posebno radio uređaja R-123, i tom prilikom sam dobio ocenu "vrlo dobar"....  Wink
Logged
Boro Prodanic
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 12 419


« Reply #1419 on: January 30, 2023, 08:29:34 pm »

"TRAŽILI SU DA BACAM KASETNE BOMBE NA SRPSKO SELO" Američki pilot priznao da je NATO tokom bombardovanja SRJ svesno birao civilne ciljeve i otkrio zašto su POBIJENI LJUDI U VOZU u Grdeličkoj klisuri

- NATO bombardovanje voza u Grdeličkoj klisuri 1999. godine kada je ubijeno najmanje 13 ljudi bilo je greška jer meta nije bio voz nego uništenje mosta sa dve vođene rakete AGM-130 - tvrdi Majk Petruka, američki pilot koji je tokom NATO bombardovanja na SR Jugoslaviju imao više desetina borbenih letova na višenamenskom borbenom avionu F-15E.

Kako je rekao, Weapons system officer (WSO) nije mogao da vidi voz koji prilazi niti da skrene bombu sve i da je video voz na vreme jer bi u toj fazi blizine pred udar trajektorija bombe ostala ista sve i kada bi se izvršilo najveće moguće komandovanje promene njenog napadnog ugla.

Petruka nije učestvovao u napadu na voz u Grdeličkoj klisuri, ali je u svom podkastu "10 percent true – Tales from the cockpit“ otkrio brojne nepoznate detalje u vezi sa NATO bombardovanjem SR Jugoslavije, prenosi vazduhoplovni portal "Tango Six".

Američki pilot je nekoliko puta istakao da NATO bombardovanje nije bila dobro vođena kampanja jer nakon prvih mesec dana "nisu imali validne mete za gađanje".

Kao primer greške dao je i bombardovanje voza u Grdeličkoj klisuri. Kako je rekao, voz nije bio meta jer "sve i da je u vozu bio neko koga je trebalo gađati to se ne bi obavilo na ovaj način i sa ovim ubojnim sredstvima".

"Trebalo pogledati red vožnje voza"

Ubeđen je da je planiranje misije bilo pogrešno i da je trebalo samo "pogledati red vožnje voza i da je upravo iz tog razloga dejstvo na most u Novom Sadu izvedeno u tri ujutru zbog minimalnog saobraćaja".

Nastavljajući priču o uništavanju civilnih ciljeva Petruka napominje da je poznavao „Wild Weasel“ kolegu pilota koji je za vreme „Allied Force“ kampanje službovao u Štutgartu i koji mu je lično potvrdio da je od strane NATO starešina bilo naredbi za namerna ciljanja civilnih ciljeva na prostoru Jugoslavije i da je to, kako je njegov prijatelj čuo, rađeno kako bi se „Srbima očitala lekcija“.

Dobili zadatak da bacaju kasetne bombe na selo?!

Priču o etici u borbenim operacijama i jasnom odabiru nepotrebnih civilnih ciljeva počinje misijom koja je trebalo da se obavi 5. maja. Kako priča, dobili su zadatak da dejstvuju kasetnim bombama CBU-87 po jednom selu u Srbiji.

Kaže da mu je isprva bilo sumnjivo da je meta selo (koje nije uspeo da identifikuje i nakon rata) ali da je ceo proces planiranja misije bio nestandardan.

Nastavljajući priču o uništavanju civilnih ciljeva Petruka napominje da je poznavao „Wild Weasel“ kolegu pilota koji je za vreme „Allied Force“ kampanje službovao u Štutgartu i koji mu je lično potvrdio da je od strane NATO starešina bilo naredbi za namerna ciljanja civilnih ciljeva na prostoru Jugoslavije i da je to, kako je njegov prijatelj čuo, rađeno kako bi se „Srbima očitala lekcija“.

Na mapi je samo bio ucrtan pravougaonik u okviru kojeg su trebali da bace kasetne bombe bez konkretnog vojnog cilja. Petruka se pobunio i kroz lanac komande zvao je AOC (Air Operations Center) da ih pita da li su sigurni da je u pitanju validna meta. Odgovoreno mu je da je lično general Majkl Šort, komandujući svih NATO vazdušnih snaga za udare po Jugoslaviji, potpisao naredbu za ovo konkretno dejstvo.

Petruka je zatim ostalim posadama iz svoje eksadrile kazao da ne bi trebalo da izvrše ovaj zadatak ukoliko prilikom ciljanja video senzorima ne budu ubeđeni da se radi o vojnim ciljevima. Procedura koju su dogovorili među sobom za tu eventualnost bila je da bombe bace u okviru zadatog pravouganika ali u šumu van civilnog naselja.

Tako je i bilo. Tokom prilaska cilju videli su da je ciljna tačka bila na dve pravoslavne crkve. Posade se slažu da kasetne bombe izbace na dogovrenu nenaseljenu lokaciju u šumi. Međutim, drugi paket sa drugim posadama iz njegove eskadrile bio je ponovo taskovan za isti cilj drugu noć. Petruka saznavši za to ostavlja pisanu poruku kao upozorenje da se radi o crkvama pilotu iz posada koji je odgovoran za planiranje sledeće misije.

Pomenuti pilot ipak izvršava misiju nakon protesta kroz lanac komandovanja koji nije dao rezultat i, kako Petruka tvrdi, taj paket uništava crkve sa kasetnim bombama. Pomenuti pilot je prema Petrukinom svedočenju nakon rata imao psihičke probleme i stradao je u udesu malog civilnog aviona koji je sam leteo. Petruka je nakon rata sreo generala Šorta i suočio ga sa izborom ovog konkretnog cilja na šta je Šort odgovorio da se ne seća detalja.

Petruka na kraju ove priče konstatuje da smatra da mu je ovo bila najbolja misija u borbenoj karijeri – zato što je nije izvršio.

Bili su spremni za bombardovanje još 28. februara

Inače, svedočenje na „10 percent true“ podkastu počinje sa opisom operacije „Nimble Lion“, aktivnostima vežbi i pretnji SR Jugoslaviji tokom 1998. i početkom 1999. godine. Kaže da je njegova eskadrila bila potpuno spremna na dejstva 28. februara 1999. godine i da su nedelje pre početka agresije koristili da iznad Bosne i Hercegovine detaljno simuliraju napade na sve vrste ciljeva koje će gađati iznad Srbije i Crne Gore.

Tokom rata bio je baziran na aerodromu Aviono u Italiji i kao kolege koje su letele C modele, bio je smešten u hotelu sa četiri zvezdice. Posade su letele jednom u tri dana, što je, kako priča, značilo da su jedan dan u tom ciklusu uvek imali za turizam po Italiji na 73 dolara dnevnice.

Više od 100 ciljeva uništeno u prva tri dana

Aviano je tada bio dom za 18 Wild Weasel F-16CJ letelica i njihovih 36 F-15E. Priča da je više od 100 najbitnijih meta uništeno za prva tri dana i da je sve nakon toga, kada je reč o izboru vojnih ili civilnih ciljeva, praktično bilo natezanje i improvizacija koja je više imala za cilj da održi momenat kampanje i njeno trajanje radi ostvarivanje političkog cilja nego što je bilo potrebe za uništavanjem efektiva Vojske Jugoslavije. Konstatuje da je Vesli Klark bio armijski oficiri i indirektno ga kritikuje za nerazumevanje borbene upotrebe avijacije. Kaže da su ciljeve koji su bili birani nakon vojno opravdanih zvali „CNN ciljevima“, da su za njih namerno korišćene „glupe“ Mk-82 bombe.

Petruka detaljno priča o prvim noćima dejstava kada je bio deo udarnih paketa sastavljenih od aviona nekoliko zemalja. Opisuje probleme prilikom ATO-a (Air Tasking Order) koji su morali da budu razdvojeni zbog poverljivosti upotrebe kada je korišćen F-117A.

Ilustruje da su USAF i Mornarica bili ti koji su pravili razliku, od saveznika hvali Francuze, kritikuje njihovu upotrebu Avaksa i opisuje anegdotu iz napada prve noći. Francuski Avaks je pogrešno interpretirao situaciju u vazduhu i deo Luftvafe paketa aviona Tornado ECR je praktično pobegao zbog lažne dojave o nepostojećem presretanju od strane MiG-ova RV i PVO. Drugi blam Luftvafea bio je da su prilikom jednog dejstva noću leteli sa upaljenim svetlima spolja i unutar letelica jer do tada nisu radili vežbe takvog letenja noću.

Po dimu su znali šta su pogodili

Opisi dejstava po aerodromima na jugu Srbije su detaljni i iskreni. Primećuje se koliko je bilo kompleksno integrisati glavne i pakete za podršku sastavljene od više nacija, koliki je bio stepen otkaza bombi i promašaja njegove eskadrile i kako su i oni učili u praksi. Kako se radi neposredni BDA (Battle Damage Assesment) – ako je dim nečega ispod neke nadstrešnice crn nakon pogotka znači da su vozila, ako je beo znači da ništa nije pogođeno.

Kakav uticaj ima oblak prašine nakon uništenog betona na performanse laserskih obeleživača i slične lekcije. Svedoči da su, prema njegovom mišljenju jedna trećina preciznih sredstava, pre svih laserski vođene bombe koje su najviše koristili (GBU-10 i GBU-24), imala otkaze ili se nisu aktivirala prilikom udara u cilj.

(Tango Six)

Izvor
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 21 076


« Reply #1420 on: January 30, 2023, 08:53:25 pm »

Покушавам да одгонетнем то српско село са две православне цркве које је као циљ за гађање добио пуковник Петрука и не успевам.

Иначе, занимљиво и корисно сведочење. Корисно са становишта упоређивања виђења обе стране. Ипак, око гађања воза у Грделичкој клисури има једна "фалинка". Воз је гађан у два налета. Ако је први грешка, не знам која је сврха била другог осим намере да га гађа. Такође, не знам зашто је НАТО (онај Џими Шеј или како се већ зваше) морао да убрзава снимак. Могао је објаснити ово што наводи Петрука.

Генерал Шорт који се помиње у тексту је био једини од команданта видова ОС САД који је стао у потпуности иза Веслија Кларка и заговарао радикалне нападе сматрајући. Остали су имали резерви око напада на СРЈ.
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 932


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #1421 on: January 30, 2023, 09:06:33 pm »

Evo šta je taj glasnolažovnik izjavio pre 10 godina


Šej: Žalimo zbog žrtava u SRJ 1999.

30.04.2013.

Beč - NATO je 1999. godine verovao da će operacija bombardovanja Jugoslavije trajati svega 48 sati, a ne 78 dana, tvrdi tadašnji portparol Alijanse Džejmi Šej.

Šej - poznat i kao tvorac fraze "kolateralna šteta" - smatra da je ta akcija NATO-a bila uspešna, iako je mogla biti i uspešnija, a danas žali zbog grešaka, odnosno civilnih žrtava, rečima da su "takve stvari za žaljenje i sramne".

"Odbacujem odlučno da je bilo kakakv takav napad bio nameran. To su bile stravične greške. Imamo problema da iz vazduha uvek savršeno identifikujemo ciljeve", rekao je on u intervjuu bečkom dnevniku "Prese".

Kao portparol, kaže, morao je brzo da objasni šta se dogodilo, ali je često predugo trajalo dok je od vojske dobio potrebne informacije, ponekad i nekoliko dana.

"U jednom modernom medijskom svetu to je presporo. Morali smo biti bolje pripremljeni na tako dugu NATO operaciju, ali na kraju smo bili profesionalniji nego na početku intervencije", dodao je.

Po njegovom mišljenju, bilo je mnogo stvari koje su dobro prošle i na Kosovu je brzo intervenisano, a "strava u Bosni" predugo je gledana s distance.

"Izvukli smo pouke iz Srebrenice i na Kosovu nismo prazno pretili kao prethodno u Bosni. Da li je Kosovo bio savršena intervencija - ne. Ali je bila bolja od Bosne", uveren je Šej.

Po njegovim rečima, masovna proterivanja na terenu počela su još pre intervencije NATO-a, a 100.000 ljudi je interno raseljeno. Srpske snage su, tvrdi, pre intervencije NATO-a započele proterivanja, pa bi broj žrtava na Kosovu bio mnogo veći bez operacije NATO-a, zaključuje Šej.

"Ako neko kao Slobodan Milošević kontroliše događanja na terenu, onda se ne može diktirati šta se događa. Morali smo predvideti kako će Milošević reagovati na NATO intervenciju. On je proterao kosovske Albance i niko nije bio pripremljen na navalu izbeglica. To je bila ogromna kriza za Makedoniju i Albaniju", rekao je.

Šej je dodao da je sada poznato da je iza kulisa bilo razgovora između više zemalja o mogućoj kopnenoj intervenciji, koja bi bila logičan dalji korak, ali da u NATO-u nije bilo takve zvanične odluke.

"Verujem da je Milošević strahovao od kopnene intervencije. On je verovao da je bolje da napusti Kosovo sa većinskim delom netaknutom vojskom, nego da je šalje na NATO", naglasio je on dodajući da su SAD uspele dobro da uključe Rusiju, koja je preporučila Miloševiću da je vreme da prestane.

Upitan o efektivnosti NATO bombardovanja i činjenice da je manje nego što se prikazivalo uništena vojna oprema jugoslovenskih snaga, Šej je rekao da u konfliktima treba posebno biti oprezan sa statistikama.

Podaci dobijeni od satelita ili od pilota nisu uvek precizni, ali je tehnologija, od rata na Kosovu, u ovoj oblasti mnogo poboljšana.

NATO se, po njegovim rečima, u međuvremenu promenio, i moderne snage su naučile da sarađuju sa civilnim organizacijama, kao na primeru Kosova, gde NATO vodi Kfor i tesno sarađuje sa Euleksom.

Tokom 78-dnevnih NATO napada na SRJ, od 24. marta do 10. juna 1999, stradalo je skoro 3.000 ljudi, a materijalna šteta procenjena je na desetine milijardi dolara.Izvor

Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 097« Reply #1422 on: January 30, 2023, 09:29:39 pm »

Evo šta je taj glasnolažovnik izjavio pre 10 godina


Šej: Žalimo zbog žrtava u SRJ 1999.

30.04.2013.

Beč - NATO je 1999. godine verovao da će operacija bombardovanja Jugoslavije trajati svega 48 sati, a ne 78 dana, tvrdi tadašnji portparol Alijanse Džejmi Šej.Ne znam samo na osnovu čega su ovo mislili? Pa jednu malu Republiku Srpsku su tukli 14 dana! Ne vidim zašto su mislili da ćemo mi "pokleknuti" za 2 dana?
Samo se "vade".... ali malo po malo istina izlazi na videlo. Treba samo malo strpljenja.
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 932


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #1423 on: January 30, 2023, 09:47:18 pm »

Malo se uopšte i zna u široj javnosti za desjtvo NATO avijacije na VRS. VRS je oborila ukupno 36 raznih vazduhoplova, od NATO borbenih aviona do raketa.
Ovde na Palubi je to pravilnikom zabranjeno te neću ići dalje.

Za VJ '99-te se sme, te je ovo zvanični skor

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* gubitci nato pakta.jpg (371.03 KB, 1008x575 - viewed 4 times.)
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 21 076


« Reply #1424 on: January 30, 2023, 10:23:14 pm »

Evo šta je taj glasnolažovnik izjavio pre 10 godina


Šej: Žalimo zbog žrtava u SRJ 1999.

30.04.2013.

Beč - NATO je 1999. godine verovao da će operacija bombardovanja Jugoslavije trajati svega 48 sati, a ne 78 dana, tvrdi tadašnji portparol Alijanse Džejmi Šej.Ne znam samo na osnovu čega su ovo mislili? Pa jednu malu Republiku Srpsku su tukli 14 dana! Ne vidim zašto su mislili da ćemo mi "pokleknuti" za 2 dana?
Samo se "vade".... ali malo po malo istina izlazi na videlo. Treba samo malo strpljenja.

То је заиста била процена коју је Весли Клак предочио политичком руководству НАТО, а пре свега председнику САД. Малопре сам поменуо скептичност већег дела тадашњег руководства Здруженог Генералштаба САД, али је линија "јастребова" победила.
Logged
Pages:  1 ... 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 [95] 96 97   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.043 seconds with 22 queries.