....
Ne znam samo na osnovu čega su ovo mislili? Pa jednu malu Republiku Srpsku su tukli 14 dana! Ne vidim zašto su mislili da ćemo mi "pokleknuti" za 2 dana?
Samo se "vade".... ali malo po malo istina izlazi na videlo. Treba samo malo strpljenja.
Valjda zato što su mislili da će Milošević na primeru Republike Srpske shvatiti da se oni neće zaustaviti dok nas ne primoraju da napustimo Kosovo i Metohiju, da će shvatiti da kada NATO bombe počnu da padaju nema za njih više nazad, da za njih opcija da ustuknu pred jednom malenom SRJ i njenom VJ - ne postoji, da će da, ako treba, da "pretvaraju cigle u prašinu" dokle god ne ispunimo ono što su tražili, da će shvatiti da će posle vojnih ciljeva jednom na red za gađanje doći i beogradski vodovod, Gazela, Brankov most, proizvodni pogon TENTa a ne samo dalekovodi i transformatori... da mu je sve to jasno već drugog dana agresije a ne 78-og.
Onda je to mogao shvatiti "na primeru Republike Srpske" i pre početka bombardovanja. Nemojte, makar i nesvesno, relativizovati zločinačko, nelegalno i kriminalno bombardovanje naše zemlje.
Dakle, slabiji nikada ne treba da se brani od jačeg, jer će svakako izgubiti i bolje se odmah predati?
Otkud Vama da ja išta relativizujem i iz čega ste to zaključili? Ako ga nisam nazvao "zločinačko, nelegalno i kriminalno bombardovanje naše zemlje" ne znači da ne mislim tako.
Činjenica jeste da je bilo zločinačko, nelegalno i kriminalno i to ne mora da se spominje svaki put, inače će se pretvoriti u samo još jednu parolu.
Ako sam ja dobro shvatio, Vi ste postavili pitanje "na osnovu čega su to mislili", a ja sam Vam ponudio jedno tumačenje na osnovu čega su to ONI mislili, ne ja. Ne razumem zašto Vi mene sada kao ispitujete šta JA mislim i koji je moj stav? Ja se ne svađam sa Vama niti Vam poturam bilo čiju propagandu, već Vam nudim jedno tumačenje.
Ali činjenica jeste da je ono što je u suštini traženo pre bombradovanja i na kraju i dato nakon 78 dana. Ili negde grešim, pa nije bilo tako? To ni po čemu ne umanjuje ni nipodaštava borbu VJ. Ali i znači i da ONI nisu bili u pravu i da rukovodstvo SRJ neće razmišljati na način na koji čelnici NATOa očekuju da će razmišljati.
Ako ćemo svaki put da reagujemo emotivno, nikada se nećemo "izmestiti" iz situacije da bi mogli da pokušamo da uđemo u glavu i da shvatimo kako razmišlja druga strana.
A ovaj podkast nam upravo daje priliku za to.
Možda je i pravo pitanje - zašto je to pušteno u javnost BAŠ sada, u ovakvom spoljnopolitičkom trenutku za Republiku Srbiju? Da američki pilot iz 1999 baš sada izađe i kaže, parafraziram: "mi znamo da to što smo vam tada radili nije bilo u redu"? Mislim da nije slučajno.