PALUBA
July 17, 2025, 07:30:26 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Donirajmo Palubu!  ⇦⇦⇦⇦⇦  link do teme ⇨⇨⇨⇨⇨   Donirajmo Palubu!  ⇦⇦⇦⇦⇦  link do teme  ⇨⇨⇨⇨⇨   Donirajmo Palubu! ⇦⇦⇦⇦⇦  link do teme  ⇨⇨⇨⇨⇨  Donirajmo Palubu!  ⇦⇦⇦⇦⇦  link do teme  ⇨⇨⇨⇨⇨  Donirajmo Palubu!

Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 [161] 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178   Go Down
  Print  
Author Topic: Sećanje na agresiju NATO pakta 1999. godine  (Read 598980 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*

Last Login:Today at 07:24:20 pm

« Reply #1600 on: January 30, 2023, 09:29:39 pm »

Evo šta je taj glasnolažovnik izjavio pre 10 godina

Šej: Žalimo zbog žrtava u SRJ 1999.

30.04.2013.

Beč - NATO je 1999. godine verovao da će operacija bombardovanja Jugoslavije trajati svega 48 sati, a ne 78 dana, tvrdi tadašnji portparol Alijanse Džejmi Šej.

Ne znam samo na osnovu čega su ovo mislili? Pa jednu malu Republiku Srpsku su tukli 14 dana! Ne vidim zašto su mislili da ćemo mi "pokleknuti" za 2 dana?
Samo se "vade".... ali malo po malo istina izlazi na videlo. Treba samo malo strpljenja.
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*

Last Login:Today at 05:43:23 pm

Gde je sloga tu je i pobeda!

« Reply #1601 on: January 30, 2023, 09:47:18 pm »

Malo se uopšte i zna u široj javnosti za desjtvo NATO avijacije na VRS. VRS je oborila ukupno 36 raznih vazduhoplova, od NATO borbenih aviona do raketa.
Ovde na Palubi je to pravilnikom zabranjeno te neću ići dalje.

Za VJ '99-te se sme, te je ovo zvanični skor

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

* gubitci nato pakta.jpg (371.03 KB, 1008x575 - viewed 4 times.)
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*

Last Login:Today at 06:58:10 pm

« Reply #1602 on: January 30, 2023, 10:23:14 pm »

Evo šta je taj glasnolažovnik izjavio pre 10 godina

Šej: Žalimo zbog žrtava u SRJ 1999.

30.04.2013.

Beč - NATO je 1999. godine verovao da će operacija bombardovanja Jugoslavije trajati svega 48 sati, a ne 78 dana, tvrdi tadašnji portparol Alijanse Džejmi Šej.

Ne znam samo na osnovu čega su ovo mislili? Pa jednu malu Republiku Srpsku su tukli 14 dana! Ne vidim zašto su mislili da ćemo mi "pokleknuti" za 2 dana?
Samo se "vade".... ali malo po malo istina izlazi na videlo. Treba samo malo strpljenja.

То је заиста била процена коју је Весли Клак предочио политичком руководству НАТО, а пре свега председнику САД. Малопре сам поменуо скептичност већег дела тадашњег руководства Здруженог Генералштаба САД, али је линија "јастребова" победила.
Kuzma®
Počasni administrator
kapetan bojnog broda
*

Last Login:Today at 10:47:45 am

« Reply #1603 on: January 31, 2023, 09:00:48 am »

Покушавам да одгонетнем то српско село са две православне цркве које је као циљ за гађање добио пуковник Петрука и не успевам.

Својевремено су биле објављиване неке мапе подручја загађених касетним бомбама. За мене је изненађење било да је једно од тих места на подручју општине Сопот у селу Сибница. Онда ми паде на ум могућност да је можда то село у питању јер у том селу на око 2 км ваздушне линије постоје црква и манастир.

Касније сам чуо да је тамо била, ваљда, у пролазу нека јединица, да ли ПВО или нека друга нисам сигуран, али није немогуће да је тај покрет регистрован и да је неко одлучио да дејствује по том подручју из тог разлога.

Наравно, можда и није то село, можда је неко друго село где је близу верски објекат у суседном месту. На пример у Неменикућама постоји црква а на мање од 2 км је   манастир Тресије и само амло даље остаци старог манастира Кастаљан. Ту је близу и манастир Павловац који је од манастира Тресије свега 3 км. И тако даље. Све је то релативно близу чак и за пешачење а камоли за пилота са другог континента.
relja
vodnik I klase
*

Last Login:July 06, 2025, 10:16:04 pm

« Reply #1604 on: January 31, 2023, 11:53:05 am »

....

Valjda zato što su mislili da će Milošević na primeru Republike Srpske shvatiti da se oni neće zaustaviti dok nas ne primoraju da napustimo Kosovo i Metohiju, da će shvatiti da kada NATO bombe počnu da padaju nema za njih više nazad, da za njih opcija da ustuknu pred jednom malenom SRJ i njenom VJ - ne postoji, da će da, ako treba, da "pretvaraju cigle u prašinu" dokle god ne ispunimo ono što su tražili, da će shvatiti da će posle vojnih ciljeva jednom na red za gađanje doći i beogradski vodovod, Gazela, Brankov most, proizvodni pogon TENTa a ne samo dalekovodi i transformatori... da mu je sve to jasno već drugog dana agresije a ne 78-og.
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*

Last Login:Today at 07:24:20 pm

« Reply #1605 on: January 31, 2023, 12:02:43 pm »

....

Valjda zato što su mislili da će Milošević na primeru Republike Srpske shvatiti da se oni neće zaustaviti dok nas ne primoraju da napustimo Kosovo i Metohiju, da će shvatiti da kada NATO bombe počnu da padaju nema za njih više nazad, da za njih opcija da ustuknu pred jednom malenom SRJ i njenom VJ - ne postoji, da će da, ako treba, da "pretvaraju cigle u prašinu" dokle god ne ispunimo ono što su tražili, da će shvatiti da će posle vojnih ciljeva jednom na red za gađanje doći i beogradski vodovod, Gazela, Brankov most, proizvodni pogon TENTa a ne samo dalekovodi i transformatori... da mu je sve to jasno već drugog dana agresije a ne 78-og.

Onda je to mogao shvatiti "na primeru Republike Srpske" i pre početka bombardovanja. Nemojte, makar i nesvesno, relativizovati zločinačko, nelegalno i kriminalno bombardovanje naše zemlje.
Dakle, slabiji nikada ne treba da se brani od jačeg, jer će svakako izgubiti i bolje se odmah predati, sa se spreči uništavanje infrastrukture i sl....?
« Last Edit: January 31, 2023, 12:22:49 pm by Kubovac » Logged
relja
vodnik I klase
*

« Reply #1606 on: January 31, 2023, 12:25:40 pm »

....

Onda je to mogao shvatiti "na primeru Republike Srpske" i pre početka bombardovanja. Nemojte, makar i nesvesno, relativizovati zločinačko, nelegalno i kriminalno bombardovanje naše zemlje.
Dakle, slabiji nikada ne treba da se brani od jačeg, jer će svakako izgubiti i bolje se odmah predati?

Otkud Vama da ja išta relativizujem i iz čega ste to zaključili? Ako ga nisam nazvao "zločinačko, nelegalno i kriminalno bombardovanje naše zemlje" ne znači da ne mislim tako.
Činjenica jeste da je bilo zločinačko, nelegalno i kriminalno i to ne mora da se spominje svaki put, inače će se pretvoriti u samo još jednu parolu.

Ako sam ja dobro shvatio, Vi ste postavili pitanje "na osnovu čega su to mislili", a ja sam Vam ponudio jedno tumačenje na osnovu čega su to ONI mislili, ne ja. Ne razumem zašto Vi mene sada kao ispitujete šta JA mislim i koji je moj stav? Ja se ne svađam sa Vama niti Vam poturam bilo čiju propagandu, već Vam nudim jedno tumačenje.
Ali činjenica jeste da je ono što je u suštini traženo pre bombradovanja i na kraju i dato nakon 78 dana. Ili negde grešim, pa nije bilo tako? To ni po čemu ne umanjuje ni nipodaštava borbu VJ. Ali i znači i da ONI nisu bili u pravu i da rukovodstvo SRJ neće razmišljati na način na koji čelnici NATOa očekuju da će razmišljati.

Ako ćemo svaki put da reagujemo emotivno, nikada se nećemo "izmestiti" iz situacije da bi mogli da pokušamo da uđemo u glavu i da shvatimo kako razmišlja druga strana.
A ovaj podkast nam upravo daje priliku za to.

Možda je i pravo pitanje - zašto je to pušteno u javnost BAŠ sada, u ovakvom spoljnopolitičkom trenutku za Republiku Srbiju? Da američki pilot iz 1999 baš sada izađe i kaže, parafraziram: "mi znamo da to što smo vam tada radili nije bilo u redu"? Mislim da nije slučajno.
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*

Last Login:Today at 07:28:16 pm

« Reply #1607 on: January 31, 2023, 06:13:19 pm »

Ali činjenica jeste da je ono što je u suštini traženo pre bombradovanja i na kraju i dato nakon 78 dana. Ili negde grešim, pa nije bilo tako?

Ne bih se složio. Nije im dato slobodno kretanje NATO snaga po Srbiji ni referendum na Kosovu i Metohiji za tri godine, a baš ovo, nedostatak referenduma čini secesiju pravno nelegalnom i nama daje neke šanse u budućnosti.
relja
vodnik I klase
*

« Reply #1608 on: January 31, 2023, 07:14:46 pm »

Oni su hteli da naša država napusti taj deo naše teritorije i to se na kraju i dogodilo. Možda ne na način kako su to tražili, ali se dogodilo, posle toga su to samo bili neki delovi para države a onda je to sukcesivno predavanao Albancima.
Nama više šansu daje to što se Kosovo prazni i što su Albanke krenule u redovne škole i što rađaju 1-2 dece a ne svaka po jedno pešadijsko odljenje kao pre 1999.
Priča o nekom pravu na ovom nivou gogađaja i posle ovoliko vremena može da bude samo za akademsku diskusiju i ništa više. Svako može da se poziva i da tumači pravo i zakon, ali o pravnim pitanjima i u sporovima na kraju odlučuju sudovi, a ovde nikakvog suda neće biti, a čak i da ga bude, jedna strana pre ili kasnije to neće poštovati. Biće ili neki sporazum ili neki novi rat.
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*

Last Login:Today at 07:28:16 pm

« Reply #1609 on: January 31, 2023, 07:24:52 pm »

Pravo piše i tumači onaj ko ima silu i moć. Danas je to Kurta, sutra može da bude Murta koji ima sličan problem pa nam to da novu šansu, ko zna...
Pages:  1 ... 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 [161] 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178   Go Up
  Print  

Jump to: