PALUBA
March 27, 2023, 06:00:11 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, to može potrajati 24 h, ali je neophodno da novoregistrovani korisnik aktivira svoj nalog koji će dobiti putem e-pošte u navedenom vremenu
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 [88] 89 90 91 92 93 94 95 96 97   Go Down
  Print  
Author Topic: Sećanje na agresiju NATO pakta 1999. godine  (Read 378698 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1305 on: October 26, 2020, 09:06:53 pm »

понедељак, 26.10.2020.
Александра Петровић

Тужбе против НАТО-а – лажна нада или правда за оболеле

Вештачењем треба да се установи да ли су болести последица осиромашеног уранијума, а ради се у иностранству и кошта више хиљада евра. – Наш суд већ утврдио кривицу челника алијансе
 
Оптужница против челника НАТО-а има 200 страница и у њој су наведени сви злочини алијансе из 1999. на територији Србије, а доказа и прилога уз оптужницу било је пун камион. Овај предмет се данас налази у Палати правде, у архиви Вишег тужилаштва. Пилот-тужбе против НАТО-а пред судовима у Србији тек су најављене, а када буду поднете, судови ће одлучити да ли су надлежни да воде парнице за накнаду штете грађанима који су оболели услед бомбардовања осиромашеним уранијумом. То би укратко био епилог вести која је ових дана најављена у медијима.

Док адвокат Срђан Алексић из Ниша каже да је одустао од подношења тужби пред судовима у државама чланицама НАТО-а и одлучио да покуша пред домаћим судовима, председник Удружења грађана „Осиромашени уранијум” проф. др Срето Ного тврди да се не може утврдити месна надлежност судова у Србији и да нема довољно конкретних доказа о извршиоцима сваког појединачног ваздушног напада, на основу чега би могла да се тражи одштета од на пример Немачке, Италије или Велике Британије.

Подсећа да је Окружни суд у Београду (данас Виши суд) још 2000. године донео јако добру и коректну пресуду против челника НАТО-а – Била Клинтона, Хавијера Солане, Веслија Кларка, Тонија Блера, Мадлен Олбрајт, Жака Ширака и Герхарда Шредера. Неки од њих су у наредним годинама долазили у Србију, дочекани на црвеном тепиху, подсећа професор, док су све судије и тужиоци који су учествовали у поступку против челника НАТО напустили правосуђе и отишли у адвокатуру.

– Само оптужница има 200 страница и у њој су наведени сви злочини НАТО-а из 1999. године на територији Србије, у којима је било погинулих и повређених, а доказа и прилога уз оптужницу било је пун камион. Верујем да се сва ова документација и даље налази у данашњем Вишем суду у Београду – каже један од заступника оптужнице, који је већ годинама адвокат. У Вишем суду у Београду потврђено нам је да се овај предмет данас налази у Палати правде, у архиви Вишег тужилаштва.

Иако су челници НАТО-а осуђени у одсуству на по 20 година затвора за злочине почињене агресијом на нашу земљу, ова пресуда је укинута због тога што је наредне године (2001), тадашње Окружно јавно тужилаштво у Београду (на чијем је челу био Раде Терзић) одустало од кривичног гоњења.

– Без конкретних доказа не може се утврдити месна надлежност наших судова. Мислим да је много боље понудити НАТО-у вансудско поравнање, о чему сам имао један кратак разговор са генералним секретаром ове организације Јенсом Столтенбергом, али до сада нисам успео да реализујем састанак са њим. Мислим да људима који су оболели од рака, услед последица бомбардовања, не треба давати лажну наду да ће добити велике новчане одштете одлукама наших судова. Било би много боље да им државе НАТО-а обезбеде лечење – каже др Срето Ного.

Наглашава да се Удружењу грађана „Осиромашени уранијум” јавило нешто више од 2.000 људи са медицинском документацијом о својим обољењима. Стручна вештачења треба да утврде да ли су болести последица осиромашеног уранијума и других отровних супстанци које су се нашле у ваздуху, земљи и води после дејстава НАТО-а по фабрикама и хемијским постројењима. Та вештачења се раде у иностранству и коштају више хиљада евра.

– Италијански адвокати успели су да утврде узрочно-последичну везу између осиромашеног уранијума и оболевања од канцера италијанских војника који су у то време били на Косову. Међутим, Италијани су тужили њихово министарство одбране које је те војнике послало у рат, дакле тужили су њихов државни орган у њиховој земљи и одштету су добили њихови грађани, а то су већином чланови породица војника који су оболели и преминули – објашњава др Ного. Тврди да НАТО као међународна организација не може бити тужен, док адвокат Срђан Алексић наводи да НАТО има својство правног лица и да из буџета ове организације може да се исплати одштета.

– Бечком конвенцијом регулисано је признавање наших пресуда, то није спорно и није немогуће. Сматрам да су наши судови надлежни по месту где је штета настала. Зато ћемо ускоро поднети првих пет тужби да бисмо видели каква ће бити судска пракса. Припремамо тужбе које ћемо поднети судовима у Врању, Нишу, Крагујевцу, Београду и Новом Саду –
каже адвокат Срђан Алексић.

Од подношења тужби пред судовима у државама чланицама НАТО-а одустао је после разговора са немачким адвокатима.

– Колеге у Немачкој тражиле су да спремимо милион и по евра да бисмо ушли у поступке у којима бисмо тужили своју земљу. Само судске таксе у споровима за накнаду штете у Немачкој биле би више од 200.000 евра, јер бисмо тражити велике одштете, чак и до милион евра, као што су у Италији добијали њихови војници. Не видим зашто би наши грађани добијали мање. Немачке колеге саветовале су да тужимо у Србији, будући да већ имамо кривичну пресуду против челника НАТО-а, без обзира на то што је она укинута. Имамо и пресуду Међународног суда у Хагу, где су сви докази. За Србију је неспорно да је осиромашени уранијум изазвао штету. Ако је суд утврдио кривичну одговорност челника НАТО-а, не видим зашто не би могао да утврди и накнаду штете – наводи адвокат Алексић. Тврди да има конкретне чињенице о сваком датуму и времену употребе муниције са осиромашеним уранијумом на југу Србије.

– Адвокат Тартаља, који је пред судовима у Италији успео да докаже везу између осиромашеног уранијума и уранијумске прашине, која се таложи у организму, има 181 правноснажну пресуду и помоћи ће својим искуством и документацијом. Ми у Србији имамо од 2005. године нагли скок оболелих од рака, о чему сведоче и наши еминентни лекари – наглашава Срђан Алексић.

Италијански судови досуђивали су одштете од 700.000 до милион евра, а адвокат сматра да наши грађани треба да буду једнаки са другим грађанима Европе. Уз то, они нису ишли да ратују него су били у својој земљи и у својим кућама. Правду и одштете за њих тражиће све до Европског суда за људска права у Стразбуру.

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1306 on: December 12, 2020, 06:10:23 pm »

Obaveštajac: NATO osmislio bombardovanje SRJ još u leto 1998
IZVOR: BETA SUBOTA, 12.12.2020.

Bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) NATO je osmislio još u leto 1998. godine, tvrdi general u penziji Jovan Milanović.

Milanović, koji je kao obaveštajac Vojske Jugoslavije bio u Briselu od početka 1995. do kraja 1998. godine tvrdi i da je jedna od opcija predviđala je i rat sa Rusijom, preko Poljske i baltičkih zemalja, ukoliko se Moskva odluči da brani SRJ. Milanović je u Brisel bio formalno upućen sa izmišljenom biografijom kao civilni diplomata, odnosno kao savetnik za politička pitanja u jugoslovenskoj misiji pri Evropskoj uniji u Briselu, dok mu je stvarni zadatak bio da prikuplja informacije i spreči strategijsko iznenađenje od NATO-a. U intervjuu za emisiju "Dozvolite", Milanović je rekao da je u aprilu 1998. godine, kada su počeli intenzivniji sukobi VJ i OVK na Kosovu, državna sekretarka SAD Medlin Olbrajt saopštila saveznicima iz NATO šta su ciljevi napada na SRJ, a da je u krajem maja u Lisabonu na samitu NATO odlučeno da se intenziviraju pritisci na Beograd.

"Razrađen je i metod upotrebe kopnenih snaga, kao i izbor pojedinačnih ciljeva za bombardovanje. Sve se to dešava u leto 1998. godine, kada svetska javnost ne može ni da pretpostavi da se priprema ozbiljan rat. Razrađene su i tri varijante napada na SRJ, tražen je pravni model odnosno opravdanje za rat u međunarodnom pravu", rekao je on. Milanović tvrdi da je plan napada na SRJ usvojen 3. avgusta 1998. godine i da je on poslao takav izveštaj, u kojem se pominje i intervencija, okupacija Kosova i izolacija ostatka Srbije, ali da Beograd tom izveštaju nije poverovao. On je dodao da je osim plana "Kriza jug" koji je predviđao agresiju na Jugoslaviju, postojao i plan "Kriza sever" koji se odnosio na sukob NATO s Rusijom, ukoliko bi se ta zemlja umešala u odbranu Jugoslavije.

"Obavestio sam Beograd, kojim dokumentima raspolažem... Problem je bio što nisam imao verifikovani potpis i pečat na dokumentima koje nosim sa sobom, odnosno da je to diplomatska pošiljka. Odlučio sam da ta dokumenta, teška nekoliko kilograma, stavim u kola i sam ih donesem u Beograd", prvi put za javnost otkriva general Milanović. General je dodao da je u Briselu imao pet krugova kontakata - odnosno veze iz NATO, iz vojnog krila Zapadnoevropske unije, zemalja Partnerstva za mir, stranih ambasada i instituta i organizacija poput Skupštine NATO.

"Zahvaljujući jednom takvom kontaktu sa visokim predstavnikom jedne prijateljske zemlje, samo nekoliko sati nakon održane sednice Saveta NATO, saznao sam da je doneta odluka da se bombarduje Republika Srpska. Dobijenu informaciju sam odmah prosledio u Beograd", kazao je Milanović i dodao da je tako sprečeno veće uništenje vojnih potencijala VRS. Iako NATO nije imao glavnu ulogu u napadu na Republiku Srpsku Krajinu, informacije i planovi su postojali i Milanović tvrdi da je došao i do njih.

"Već sam imao dosta informacija da se bliži momenat jedne kataklizme koja se inače i desila 4. avgusta 1995. godine. Nekoliko dana ranije sam imao potpuno pouzdane informacije da će se u narednih nekoliko dana dogoditi. Nisam znao da će se to desiti 4. avgusta, ali sam znao da će se to desiti u narednih nekoliko dana", tvrdi Milanović.

Izvor: www.b92.net
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 932


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #1307 on: December 13, 2020, 07:51:13 pm »

Pravi "Moj rođak sa sela".

Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 097« Reply #1308 on: January 05, 2021, 12:30:53 pm »

Poštovani,
Izašao je novi broj lista "Odbrana", glasila Ministarstva Odbrane.
U tom broju izašao je autorski tekst pukovnika Slaviše Golubovića, o pogađanju drugog F-117A, dana 30/04/1999 godine od strane tadašnjeg 3.rd PVO iz sastava 250. raketne brigade PVO.
U tom tekstu, autor detaljno opisuje događaje koji su prethodili pogađanju i drugog F-117A, kao i sam događaj i moguć epilog.
Naveo je i dodatne izvore zapadnog porekla, koji su veoma važni da ova, sada definitivno činjenica, dobije na svojoj potvrdi.

U tom smislu, autor članka je pomenuo i moju malenkost, u smislu prikupljanja izvora podataka da se konačno ova "priča istera do kraja". Na tome sam mu veoma zahvalan, pogotovo imajući u vidu da je to bila njegova ideja i da je imao želju da i moj mali doprinos u traženju istine, bude pomenut.

Ovaj veoma dobar, sadržajan i koncizan tekst, svakako preporučujem vašoj pažnji!

Strana 60. (1):

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Strana 61. (2):

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Strana 62. (3):

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Strana 63. (4)

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Odbrana, strana 60 (1).jpg (1301.78 KB, 1300x1654 - viewed 13 times.)

* Odbrana, strana 61 (2).jpg (1726.68 KB, 1300x1654 - viewed 16 times.)

* Odbrana, strana 62 (3).jpg (1222.17 KB, 1300x1654 - viewed 16 times.)

* Odbrana, strana 63 (4).jpg (571.46 KB, 1733x2205 - viewed 16 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 097« Reply #1309 on: January 18, 2021, 02:20:33 pm »

Poštovani,

U vazduhoplovnom portalu "Tango Six", izašao je moj novi tekst. Ako ste zainteresovani, pozivam vas da pročitate!

https://tangosix.rs/2021/18/01/borba-protiv-bespilotnih-letelica-i-krstarecih-raketa-u-ratu-1999-godine-ucinak-artiljerisjko-raketnih-jedinica/
« Last Edit: January 18, 2021, 07:19:45 pm by Kubovac » Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1310 on: January 20, 2021, 03:59:13 pm »

среда, 20.01.2021.

Предата прва тужба против НАТО због осиромашеног уранијума

Данас је у Вишем суду у Београду поднета прва тужба против НАТО у име официра, војника, полицајаца и ратних резервиста оболелих од канцера, а који су боравили на Косову и Метохији током НАТО бомбардовања СР Југославије.

Тужбу је поднела Адвокатска канцеларија Алексић из Ниша, а адвокат Срђан Алексић рекао новинарима да је коришћењем осиромашеним уранијумом повређено право на живот грађана Србије који живе на KиМ, као и свима који живе на Kосмету, али и на југу Србије.

„Посебно код Пљачковице, удаљене 2,5 км од центра Врања, као и још пет села у општинама Бујановац и Прешево за шта је и НАТО признао да је бачено највише осиромашеног уранијума. Тамо и данас живи много наших људи и велики број је оболео", казао је Алексић преноси РТС. Он је додао да очекује одговор на тужбу до јула ове године. Нагласио је да уз сваку тужбу његових клијената постоји лекарска документација и извештаји, као и извештај вештака судске медицине који потврђују узрочно-последичну везу осиромашеног уранијума и оболевања од канцера. Такође, прецизно је у тужби наведено за сваког клијента на ко којој је територији и у којем временском периоду је био на KиМ 1999.године. Он је казао да ће поступак водити по принципу који је водио италијански адвокат Фиореа Тартаље са којим је заједно радио на оптужницама и који је део његовог тима. Према његовим речима, Тартаљеви клијенти су били италијански војници који су 1999. на KиМ провели 30 дана, а након годину дана су оболели од канцера, наводи РТС.

Након тужбе добили су право на новчану накнаду и бесплатно лечење. Kазао је и да ће Тартаљеви докази, којима је добио 181 случај, бити на располагању и у Београду, Kрагујевцу, Нишу, Новом Саду и Врању, с обзиром да, како је навео, има намеру да покрене свих пет тужби и види какав ће бити став суда, као и да ли ће представници НАТО пакта одговорити на ту тужбу. Kао један од могућих проблема, Алексић наводи плаћање судске таксе у износу од 73.000 динара истичући да се неки клијенти имају тршокове од 4.000 евра за лекове на месечном нивоу. У Италији је, каже Алексић, скупштинска комисија утврдила узрочно-последичну везу између баченог осиромашеног уранијума и обољевања италијанских војника, као и одлуку да без обзира на новчана примања могу да покрену тужбу за накнадну штете која је бесплатна и без плаћања судске таксе. Kаже да су у тужби предложили одлагање плаћања судских такси и ослобађање од плаћања уз образложење да са својим материјалним примањима клијенти нису у могућности да их плате и да то онемогућавања нашим грађанима приступ правди. Алексић наводи да су предложили, како преноси РТС, да тај спор буде решен путем медијације, уколико НАТО буде желео да разговара, а ако не, како каже, ту је суд.

У Србији постоји и пресуда Окржног суда из 2001. која је детаљно објаснила где је НАТО бомбардовао користећи осиромашени уранијум.

"На Србију је бачено 15 тона осиромашеног уранијума, односно, на KиМ и на југу Србије", казао је Алексић истичући да је то огромна количина осиромашеног уранијума и зрачења, а највише је бачено у околини Пећи, Призрена, Урошевца и Ђаковице. Kазао је и да ће Тартаљеви докази, којима је добио 181 случај, бити на располагању и у Београду, Kрагујевцу, Нишу, Новом Саду и Врању, с обзиром да, како је навео, има намеру да покрене свих пет тужби и види какав ће бити став суда, као и да ли ће представници НАТО пакта одговорити на ту тужбу.

"Наши грађани морају да буду у једнаком положају као грђани Италије. Још једна пресуда која нам иде у корист је пресуда суда у Стразбуру, која се односи на члан 2 Повеље - Право на живот", рекао је Алексић. Пецизирао да постоје већ две пресуде, једна у Турској, друга у Великој Британији, када су њихови грађани имали проблем са јонизујућим зрачењем, а према којима се држава обавезује да плати надокнаду штете јер им је повређен право на живот. Алексић је раније изјавио да се његовој канцеларији до сада обратило око 2.000 клијената због тужбе против НАТО и да су доставили медицинску документацију. Он је, такође, навео да ће висина оштете бити прецизирана током судског поступка, али да сматра да је минимум 100.000 евра и више, преноси РТС.

Izvor: www.politika.rs
Logged
kilezr
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 602« Reply #1311 on: January 21, 2021, 06:58:10 am »


 Koje je pravno dejstvo ako nato bude osuđen u Srbiji Huh? Šta se dobija tužbom pred domaćim sudstvom ? Zar nebi bilo bolje podneti tužbe pred sudovima država članica nato pakta?
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 932


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #1312 on: January 21, 2021, 08:10:06 am »

Prvo da u Srbiji budu osuđeni, onda za naknadu štete (mene je sramota da pišem o tome, jer život nema cenu) pred međunarodnim sudovima.
Već je nekolicini čelnika suđeno i pravosnažno osuđeno na po 20 godina robije (Bil, Solana, Olbrajtova...), ali su te presude povučene, jer se recimo Toni Bler ne bi šetkao po Srbiji.
Po mom mišljenju treba pokrenuti tu staru optužnicu, jer su se pojavili novi materijalni dokazi.
Ne ide da se gradi optužnica od kraja, a to su današnje žrtve NATO pakta od osiromašenog uranijuma, već kako je pokrenuta jedna vojna akcija većih razmera bez odobrenja saveta UN. Ko je SRJ objavio rat?
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1313 on: January 21, 2021, 09:11:35 am »

I Albanci bi da tuže NATO: Podneta prva prijava protiv Alijanse koja je u Srbiji koristila osiromašeni uranijum
B. SUBAŠIĆ 21. 01. 2021.

VIŠEM sudu u Beogradu predata je u sredu prva pojedinačna privatna tužba protiv NATO sa zahtevom za odštetu zbog obolevanja usled bombardovanja osiromašenim uranijumom.

Tužbu je podneo niški advokat Srđan Aleksić u ime aktivnog oficira Vojske Srbije, koji je oboleo od teškog oblika kancera, a tokom bombardovanja 1999. godine boravio je u oblasti sadašnje Kopnene zone bezbednosti na jugu Srbije, koja je gotovo svakodnevno gađana NATO municijom sa osiromašenim uranijumom. Aleksić zastupa oštećene, narednih dana će predati takve tužbe protiv Severnoatlantske alijanse i sudovima u Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu i Vranju. On kaže da je zastupnik svih obolelih građana, i Srba i Albanaca, jer osiromašeni uranijum ne bira nacionalnost, već jednako ugrožava sve. Tužbe protiv NATO podnose pripadnici vojske i policije koji su tokom rata boravili na prostorima koje je NATO zagadio radioaktivnošću, ali i civili koji su na njima nastavili da žive i od osiromašenog uranijuma stradaju i danas.

- Javljaju se da ih zastupam i Albanci sa juga Srbije i sa prostora KiM, koji zasad zahtevaju anonimnost, ali su ogorčeni i spremni da na svim sudovima traže pravdu - rekao je za "Novosti" Aleksić.

- Zastupam i Srbe i Albance, sve ljude koji su zbog NATO projektila oboleli od najteže bolesti, koji ne znaju koliko će još da žive i imaju ogromne troškove lečenja. U zavisnosti od razvoja prvih tužbi, najavilo se još više klijenata iz Metohije gde je municija sa osiromašenim uranijumom najviše korišćena. Tamo je veliki broj obolelih i rađaju se deca se teškim posledicama.

Tužbe protiv NATO potkrepljene su i medicinskom dokumentacijom i presudama italijanskih sudova u sličnim slučajevima.

- Višem sudu u Beogradu predali smo prvu tužbu protiv NATO, zastupajući oficire, policajce, vojnike i vojne rezerviste koji su 1999. boravili na KiM - kaže Aleksić - Želimo da prvi moji klijenti budu kao oni koje je zastupao advokat Tartalja iz Rima. On je dokazao uzročno-posledičnu vezu osiromašenog uranijuma i specifičnih kancera kod italijanskih oficira i vojnika u misiji na KiM i izborio 181 presudu u korist svojih klijenata. U prilogu tužbi su nalazi veštaka sudske medicine i izveštaji koji potvrđuju prisustvo i vreme boravka svakog klijenta na određenoj teritoriji koju je NATO bombardovao. Uzročno-posledična veza se jasno vidi, jer je Alijansa sama dala podatke koliko je municije upotrebila, gde i u koje vreme. Pravo na tužbu imaju i porodice preminulih.

Advokat kaže da se bombardovanje Srbije zabranjenom radioaktivnom municijom pravno kvalifikuje kao zločin protiv civilnog stanovništva, jer se posledice delovanja takvih ubojnih sredstava ne mogu kontrolisati.

- Našu tužbu će primiti NATO kancelarija u Briselu i očekujem da će pristati da nadoknade štetu, kad su već priznali da su koristili osiromašeni uranijum - kaže Aleksić. - Uzročnik bolesti je isti i kod italijanskih vojnika i kod naših građana, koji ne smeju da budu diskrimisani. Njima je ugroženo pravo na život, a nijedna alijansa nije iznad toga. Predložio sam kao rešenje i medijaciju, ali ako NATO i to ne prihvati ići ćemo na sve moguće sudove.

Projektilima posejali zlo

PODACI NATO o, zvanično, 15 tona osiromašenog uranijuma bačenih na Srbiju, kao i lokacijama, stizali su "na kašičicu", tako da ni reakcija države nije bila brza.

- Čišćenje na Jugu Srbije je izvedeno tek 2004-2005, pa je pitanje koliko je uranijuma od 1999. ušlo u dubinu zemlje, brzinom od jedan metar godišnje i koliko ga je ostalo na biljkama koje se koriste za ishranu - kaže Aleksić - Zato sada u vranjskom kraju imamo veliki broj ljudi koji umiru od kancera. Naša država je uradila šta je i koliko je mogla. Zato sam predložio da NATO, koji je posejao ovo zlo, treba da ga i počisti.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 932


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #1314 on: January 21, 2021, 03:57:08 pm »

Pravilnikom je zabranjeno, ali ću pomenuti da je i u BiH '94-te i '95-te korišćen osiromašeni uranijum.
"Sreća" da je mu je vek poluraspada "samo" 4.5 milijardi godina. Ma neka je i 4 i po meseca pa je mnogo.
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1315 on: January 21, 2021, 09:28:15 pm »

четвртак, 21.01.2021.
Александра Петровић

Официр оболео од рака тражи одштету од НАТО-а

Та врста карцинома у директној је вези са осиромашеним уранијумом, каже адвокат Срђан Алексић који најављује нове парнице и предлаже укидање судских такса

Официр Војске Југославије из Београда, који је пре 20 година провео 201 дан у Копненој зони безбедности, први је подносилац тужбе за накнаду штете од НАТО-а, која је предата јуче на шалтеру Вишег суда у Београду. Тужбу је у име оштећеног поднео адвокат Срђан Алексић из Ниша. Сада очекује да је суд проследи туженој страни – НАТО-у, који као међународна организација има својство правног лица и свој буџет.

– Тужилац је официр који је оболео од тешког облика карцинома. Током последње две године три пута је оперисан и у тешком је здравственом стању. Та врста рака коју он има у директној је вези са осиромашеним уранијумом – рекао је јуче за „Политику” адвокат Алексић.

Уплатио је судску таксу за подношење тужбе, која износи 73.000 динара. Тек уколико би добио спор, тужена страна биће обавезана да уз одштету исплати и трошкове поступка. Адвокат је казао да је минимална одштета коју тражи за оболеле 100.000 евра, али да ће у току поступка и стручног вештачења додатно прецизирати тужбени захтев. Такође, наглашава, у тужби је изнео и предлог да се спор реши путем медијације, која би такође резултирала исплатом одштете, а тражиће да сви оболели који подносе тужбе за одштету од НАТО-а буду ослобођени плаћања судске таксе.

Прву тужбу поднео је ради симболике на велики хришћански празник Светог Јована Крститеља, а наредних дана ће у име оболелих војника, полицајаца и официра упутити још четири тужбе – судовима у Новом Саду, Крагујевцу, Нишу и Врању.

Реч је о парницама за накнаду штете због болести насталих услед бомбардовања. Адвокат Срђан Алексић је три године радио на припреми доказа о узрочно-последичној вези између осиромашеног уранијума и оболевања од одређених врста рака. Једно од главних доказних упоришта су пресуде судова у Италији, који су породицама оболелих и преминулих италијанских војника досуђивали велике одштете – између 700.000 и милион евра. Исплатило је их Министарство одбране Италије. Зато је у припреми документације за тужбе пред судовима у Србији помогао и италијански адвокат Ангело Фиоре Тартаља, који је у Италији успео да добије 181 правноснажну пресуду у корист својих клијената, италијанских војника који су били распоређени у мировној мисији на КиМ.

– Уколико буде потребно, ми ћемо тражити правду све до Стразбура. Правда мора бити једнака за све грађане Европе, па сматрам да Европски суд за људска права у Стразбуру може да изведе само један закључак – да грађани Србије могу имати једнако право на накнаду штете као и грађани других европских држава – рекао је адвокат Срђан Алексић. Његовој канцеларији до сада се обратило око 2.000 клијената са медицинском документацијом. Пронашао је две пресуде Европског суда за људска права у Стразбуру – против Турске и против Велике Британије, чији су војници били у контакту са осиромашеним уранијумом, па су Турска и Енглеска осуђене у Стразбуру због повреде права на живот, из члана два Европске конвенције.

– Држава мора да сноси солидарну одговорност за угрожавање живота сваког свог грађанина. Уз тужбу на 70 страница приложили смо око 3.000 докумената који доказују да је бомбардовање узрок болести, као и више од стотину пресуда из европске судске праксе – казао је Алексић. Подсетио је да је раније планирао да покрене судске процесе у земљама чланицама НАТО, али да су адвокати у тим земљама тражили по милион и по евра само да крену у поступак. И поред тога, постојала је опасност да тужбе одмах буду одбијене због ненадлежности, јер су оштећени грађани Србије.

– Одлучио сам да тужбама покренем процесе пред нашим судовима, а да ли ћу успети то не знам. Важно је да млади паметни људи који долазе иза нас знају да смо нешто покушали да урадимо. Наша деца и унуци, који нису били ни рођени 1999. године, неће се сећати шта се тада догађало у Србији, али треба да буду упознати са тим да на жалост читаве генерације могу имати далекосежне последице. Италијани су чак успели да то докажу пред њиховим судовима. Зато не видим зашто суд у нашој земљи не би могао да утврди ту узрочно-последичну везу – навео је адвокат Алексић. Додао је да је београдски суд осудио челнике НАТО 2001. године. Иако је та пресуда укинута, они нису никада правноснажно ослобођени оптужби. Нагласио је да су судске таксе у Србији изузетно скупе и да се због тога грађани не одлучују да самостално крену у овакве поступке.

– Потребно им је неколико хиљада евра да би прошли све инстанце и дошли до Уставног суда и после тога до Стразбура. У Италији, на пример, грађани су ослобођени судских такса. У Француској је највећа судска такса 20 евра. У Европи људи имају много лакши приступ суду. Тражићу да грађани у чије име подносим тужбе буду ослобођени такса. Имају мала примања, плаћају лекове и још треба да плаћају судске таксе и вештаке да би уопште приступили правди – напоменуо је Алексић. Верује у правду и право и наглашава да је по закону да онај ко другоме причини штету дужан да му је надокнади.

– Ако ми одустанемо од тога пре него што покушамо, онда нема правде. Мислим да радимо праву ствар јер једног дана ће неко да схвати да смо покренули поступке. Јер ако нам је угрожено право на живот у нашој држави и ако је неко трећи одговоран за то, онда тражимо од тог трећег да нам надокнади штету, а наша држава је солидарно одговорна. Она мора да нас подржи у тој идеји. Ко год да прочита тужбу, па макар био и наш непријатељ, не може другачије да пресуди него у корист тог човека који је оболео од леукемије и разних врста канцера, за које је доказано да их изазива осиромашени уранијум – рекао је адвокат Срђан Алексић.

Уколико би наши судови, у најгорем случају, одбацили тужбе, онда ће ићи све до Стразбура, јер верује да ће судије Европског суда правилно ценити доказе и препознати идентичне ситуације са пресудама против Италије, Енглеске, Немачке, Турске и других земаља, па закључити да правда мора бити једнака и за грађане Србије.

Izvor: www.politika.rs
Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 7 442


« Reply #1316 on: January 24, 2021, 06:50:13 pm »


Уколико би наши судови, у најгорем случају, одбацили тужбе, онда ће ићи све до Стразбура, јер верује да ће судије Европског суда правилно ценити доказе и препознати идентичне ситуације са пресудама против Италије, Енглеске, Немачке, Турске и других земаља, па закључити да правда мора бити једнака и за грађане Србије.


Vala, dokazali su se: i u Strasburu i u Hagu... Sve demokratski i pošteno prema pravdi i istini!   

Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 932


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #1317 on: January 28, 2021, 05:38:33 pm »

Moram opet da postavim link, evo ovde postoji Bela knjiga NATO zločina u Jugoslaviji, sve je dokumentovano i gro ovoga se i koristilo u optužnici.
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1318 on: January 31, 2021, 09:31:40 pm »

Američki i britanski vojnici učestvovali u kopnenoj invaziji na Kosovu i Metohiji
Novosti online 31. 01. 2021.

DEO britanskih i američkih specijalnih snaga učestvovao je sa teroristima OVK u fazi kopnene agresije NATO-a 1999. na Kosovu i Metohiji. Međutim, te informacije se ne mogu naći u oficijelnim podacima nijedne države, otkriva penzionisani general-major Mitar Kovač, direktor Evroazijskog bezbednosnog foruma.

Iako je od agresije na SR Jugoslaviju prošlo više od dve decenije, zvaničnik američke administracije je tek sada priznao da su njihovi vojnici učestvovali i u kopnenoj invaziji na Srbiju i da su u tim borbama i ginuli. Sumnju da se Srbi nisu branili i borili samo protiv terorista iz zločinačke Oslobodilačke vojske Kosova, već i tada najmoćnije vojne sile, otklonio je ambasador Sjedinjenih Država u Prištini Filip Kosnet.

- Američki vojnici se nisu borili, a neki od njih su i umirali, da bi se stvorila ’velika Srbija‘ ili ’velika Albanija‘ na Balkanu. (Tzv.) Kosovo ima koristi od toga što je multietničko, multiversko i priče o ’velikoj Albaniji‘ ili ’velikoj Srbiji‘ na Balkanu bile bi predaja i neuspeh - naveo je Kosnet.

Deo britanskih i američkih specijalnih snaga u kopnenoj agresiji  1999

Kosnetovim priznanjem srušen je mit kako oni nisu bili spremni da u kopnenim borbama ginu u ratu za KiM, te da su se odlučili samo za NATO bombardovanje, odakle su izašli bez žrtava. Penzionisani general-major Mitar Kovač, direktor Evroazijskog bezbednosnog foruma rekao je u emisiji radio Sputnjika „Od četvrtka do četvrtka“ da sigurno zna da je deo britanskih i američkih specijalnih snaga učestvovao sa teroristima OVK u fazi agresije NATO 1999. na Kosovu i Metohiji.

- Godinu dana ranije, njihovi dobrovoljci takođe su učestvovali u terorističkim akcijama i izviđačkim misijama na tom prostoru. Međutim, te informacije se ne mogu naći u oficijelnim podacima nijedne države - kaže Kovač. On smatra da je američki ambasador uputio poslednju poruku kako bi bio što ubedljiviji i kako bi doslovno stavio do znanja svim političarima na Kosovu da se ne hvale da su oni stvorili slobodu i tu lažnu državu.

- Da nije bilo Amerike, mi ne bismo imali tu takozvanu državu.  Samo ne znam zašto je pomenuo ’veliku Srbiju‘,  jer ona nije ni velika ni mala u sastavu sa Kosovom i Metohijom. To je istorijska kategorija - kategoričan je naš sagovornik.

SAD žele Kosovo kao veliku bazu koja neće postati država

Direktor Evroazijskog bezbednosnog foruma smatra da „velika Albanija“ nije došla na red, niti je tako nešto sada prihvatljivo u svetu. Objašnjava da bi bilo bi veoma prepoznatljivo u negativnom smislu da se agresija na SR Jugoslaviju 1999. desila da bi se ta teritorija i mimo priznanja priključila nekoj drugoj državi. To bi, kaže Kovač, bio presedan i za mnoge druge probleme i u Evropi.

- Proglašenje Kosova i Metohije u smislu prisajedinjenja, a pod okriljem NATO-a je neprihvatljivo čak i za Vašington. SAD žele Kosovo i Metohiju kao veliku bazu na jugoistoku Evrope koja nikada neće suštinski postati država i Bela kuća neće prihvatiti strategiju prisajedinjenja takozvane države Kosovo sa Albanijom - ocenjuje on.  U krajnjoj meri, kaže Kovač, to bi uticalo i na bezbednost regiona. On smatra da da nema nikog u Srbiji ko bi prihvatio takvo stanje, a u skladu sa Ustavom, Srbija bi morala da primeni silu da zadrži deo svoje nacionalne teritorije. U tim uslovima prestao bi mandat NATO na osnovu Rezolucije 1244 i pripadnici Alijanse bi morali da napuste područje Kosmeta iako je Albanija članica NATO, smatra on. Kovač podseća da u međunarodno pravnom smislu, Srbija ima jurisdikciju nad tom teritorijom sve dok ne postane članica NATO-a, a problem je samo u nedoslednoj primeni sporazuma, pre svega Briselskog, a delimično i onoga iz Vašingtona.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 097« Reply #1319 on: February 14, 2021, 09:57:57 pm »

Možda nije svima poznato, ali prvi raketni divizion PVO sistema "S-125M Neva", ali ujedno i prva raketna jedinica PVO srednjeg dometa (po tadašnjoj klasifikaciji) koja je dejstvovala te ratne 1999-te godine, bila je jedinica potp. Bacetića, 7. raketni divizion PVO iz Mladenovca, iz sastava tadašnje beogradske 250. raketne brigade PVO.
Jedinica je prvi put dejstvovala u jutarnjim satima 25/03/1999 oko 03:50 časova sa 1 raketom na neprijateljske avione.
Ovo je samo deo njihove priče.....

https://m.facebook.com/Mladenovac.Mladenovcani/photos/a.130020777068666/1369424773128254/?type=3&locale2=pt_BR
Logged
Pages:  1 ... 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 [88] 89 90 91 92 93 94 95 96 97   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.034 seconds with 23 queries.