PALUBA
February 05, 2023, 05:46:50 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na miodrag.radojkovic@paluba.info i brok@paluba.info
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 [49] 50   Go Down
  Print  
Author Topic: Kupovina i prodaja borbenih aviona širom sveta  (Read 217947 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #720 on: February 13, 2021, 08:50:31 am »

Zašto azijske zemlje užurbano kupuju borbene avione
Novosti online 12. 02. 2021.

AZIJSKO-pacifički region biće najaktivnije tržište za kupovinu borbenih aviona u sledećoj deceniji. Zemlje tog regiona užurbano kupuju avione i modernizuju svoje vojne snage.

Procenu o azijsko-pacifičkom regionu kao najaktivnijem tržištu za borbene avione izneo je ugledni časopis „Aviation Week & Space Technology” na osnovu aktivnosti na Aero-Indija vazduhoplovnoj izložbi, održanoj u Bangaloru od 3. do 5. februara. Prema toj proceni, azijsko-pacifičke zemlje će do 2030. kupiti 1.500 vojnih aviona, i to ne računajući Kinu. To je 37,5 odsto ukupne svetske proizvodnje u tom periodu. Svaki četvrti među tim avionima biće lovac, pokazuje procena.

Kako se navodi, Indija će biti najveći kupac, sa 640 letelica. Slede dve Koreje (po 120 letelica), Japan i Vijetnam (po 100)... Kako procenjuje taj magazin, 2030. godine, azijsko-pacifički region imaće 30,13 odsto svih svetskih borbenih aviona. Druga je Severna Amerika sa 26 odsto, treća Evropa sa 14,29 odsto.

„Trenutno je u azijsko-pacifičkom regionu na delu akumulacija oružja. To je jedna od ekonomski najdinamičnijih oblasti na svetu, fokus je na visokoj tehnologiji, budžeti nekih zemalja rastu, ali i troškovi odbrane“, kaže za „Sputnjik“ Vadim Lukaševič, nekadašnji dizajner aviona u „Suhoju“, sada nezavisni ekspert za avijaciju. Kako dodaje, razlog za užurbano naoružavanje je Kina, gde ekonomska aktivnost ide ruku pod ruku sa vojnim napretkom.

„Kina zapravo sama sebe snabdeva vojnom opremom. To zabrinjava druge zemlje u regionu“, navodi Lukaševič. Međutim, kako objašnjava, to nije jedini razlog za naoružavanje u ovom regionu.

„Postoji mnogo konflikata među zemljama regiona. Između Indije i Kine, Pakistana i Indije. Tu je i zamrznuti konflikt Severne i Južne Koreje. I Japan je zabrinut zbog vojnih aktivnosti Severne Koreje, čije rakete mogu da dođu do njihove teritorije. Japan i Kina imaju teritorijalne sporove oko pojedinih ostrva, kao i Japan i Južna Koreja. Ukratko, sve zemlje u regionu imaju svoje rivale, a sve zajedno vide Kinu kao rivala, iako aktivno trguju i sarađuju sa Pekingom. Kina, sa druge strane, dominira regionom u većini oblasti, pa tako i u oblasti bezbednosti“, kaže Lukaševič. Prema njegovom mišljenju, vojna avijacija je veoma važna u jačanju armija, jer jačanje mornarice kroz izgradnju ratnh brodova zahteva mnogo više vremena, ali i novca. Lukaševič kaže da će zemlje tog regiona birati vojne avione na osnovu nekoliko kriterijuma, kao što su odnos cene i kvaliteta, ali i uslovi plaćanja i isporuke. Takođe, misli da će se zemlje koje imaju bliske geopolitičke veze sa SAD, odlučiti za njihove borbene letelice.

Sa druge strane, Ruska Federacija je aktivni dobavljač aviona u zemlje tog regiona. Glavni ruski partneri su Kina, Indija i Vijetnam. Obećavajuća tržišta za ruske avione su Malezija, Bangladeš i drugi, a jedan od glavnih izvoznih aduta kad je azijsko-pacifički region u pitanju su čuveni avioni „Suhoj“.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #721 on: April 15, 2021, 08:40:09 am »Bajden dao zeleno svetlo za 50 aviona i 18 dronova!


Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena odlučila je posle zamrzavanja odluke 27. januara ove godine da ipak sprovede sporazum sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima vredan 23 milijarde dolara prodaju 50 lovaca F-35 i  18 dronova MQ-9 koje je decembra prošle godine odobrio bivši predsednik Donald Tramp kao nagradu za normalizaciju odnosa između Izraela i UAE

“Možemo potvrditi da administracija namerava nastaviti s predloženom prodajom UAE-u” saopštio je za The Hill portparol američkog ministarstva spoljnih poslova, ali i napomenuo kako ministarstvo “nastavlja razmatrati detalje sa funkcionerima Emirata kako bi bili sigurni da je razvijeno uzajamno razumevanje po pitanju obveza Emirata pre, tokom i posle isporuke oružja”.

Tramp je najavio prodaju oružja Emiratima prošle godine, nakon što je UAE pristao uspostaviti diplomatske odnose s Izraelom. Među oružjem koje Emirati nameravaju kupiti nalazi se i 50 borbenih aviona F-35 Lightning II, 18 MQ-9 Reaper bespilotnih letelica, i veća količina raketa vazduh-vazduh i vazduh-zemlja.

Kada je Bajden preuzeo dužnost, ministarstvo spoljnih poslova pauziralo je proces prodaje kako bi novi funkcioneri mogli proučiti sporazum i videli hoće li nastaviti s njim. Za Bajdena, koji se izrazito protivi ratu u Jemenu i zahteva njegov brzi završetak, posebno je sporna uloga američkog oružja koji Saudijska Arabija i Emirati koriste u ratu protiv Hutija.

Za novu administraciju problematična je i činjenica kako oružja prodana Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima često završe u rukama trećih strana. Brojni su primeri u kojima je oružje, originalno prodano tim dvjma državama, završilo na ratištima u Siriji, Libiji, Jemenu i Sudanu.

Stoga ministarstvo spoljnih poslova SAD-a ovaj put u ugovore o prodaji želi ugraditi zaštitne odredbe koje bi osigurale ko sme koristiti dostavljeno oružje Emiratima.

Procenjen datum dostave, ukoliko se ugovor sprovede, bio bi 2025. ili kasnije.

Pojedini zastupnici američkog Kongresa protivili su se prodaji oružja Ujedinjenim Arapskim Emiratima, strahujući da bi ona ugrozila obećanje SAD-a Izraelu kako će ta država uvek imati oružanu nadmoć u regionu, ali trgovinu s Abu Dabijem odobrio je i izraelski premijer Benjamin Netanjahu, nakon što je od SAD-a dobio garancije da će i Tel Aviv takođe dobiti poboljšane tehnologije i opremu za svoje oružane snage.

izvor
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #722 on: May 01, 2021, 05:30:39 am »

Stejt Department odobrio prodaju aviona Indiji
Tanjug 30. 04. 2021.

Stejt department odobrio je potencijalnu prodaju šest Boingovih patrolnih aviona i prateće opreme Indiji, a procena je da bi to koštalo 2,42 milijarde dolara, saopštio je danas Pentagon.

Kupovina aviona P-8 u Indiji pomogla bi proširenju njegove funkcije pomorskog nadzora, navodi Tass. Pentagonova Agencija za bezbednosnu odbrambenu saradnju obavestila je danas Kongres o mogućoj prodaji, ali uprkos odobrenju Stejt departmenta obaveštenje ne znači da je ugovor potpisan ili da su pregovori zaključeni. Indija je prvi put kupila avion P-8I 2009. godine.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #723 on: May 02, 2021, 01:16:07 pm »Quote
Nigerian Air Force takes delivery of 3rd JF-17 Thunder fighter jet

On April 28, Pakistan Air Force transport aircraft arrived at the Nigerian Air Force's 21st Makurdi Air Base loaded with JF-17 fighter jets. The first JF-17 fighter jet of the Nigerian Air Force was delivered in March 2021. JF-17 warplanes, which Pakistan plans to deliver in 2020, have been delivered in the first quarter of 2021. While training of Nigerian Air Force (NAF) pilots and JF-17 Thunder fighter aircraft maintenance personnel in Pakistan continues, the first aircraft arrived in Nigeria. Training activities of Nigerian pilots with JF-17 fighter jets continue in Pakistan Aviation Complex (PAC) Kamra.
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #724 on: May 03, 2021, 08:44:09 pm »

Nemačka je "izgleda" odabrala avione P-8A kao "privremenu" zamenu za svoje letelice P-3C.

Quote

Germany Seemingly Selects P-8A Poseidon Over ATL2 As ‘Interim’ Replacement For P-3C MPA
Xavier Vavasseur  03 May 2021

According to official documents, Parliamentary State Secretary Thomas Silberhorn, the German Armed Forces (Bundeswehr) would have selected the Boeing P-8A Poseidon as an interim solution to the replacement of the soon to be retired P-3C Maritime Patrol Aircraft of the German Navy.

Questions remain on whether this P-8A procurement plan, which has yet to be approved by the budget commission and supported by the parliament, will truly be a "temporary stop-gap" solution… or a full fledged alternative to the MAWS program.

According to the “answers to Bundestag” document, Silberhorn (who represents the Federal Minister of Defence in the corresponding committees of the German Bundestag), in response to a question from Member of the Bundestag Christian Sauter (FDP), made the following comments regarding the French offer consisting in modernized ATL2 maritime patrol aircraft:

“The number and the expected readiness of the aircraft on offer will foreseeably not be able to cover the requirements of potential future operational commitments as well as the needs for crew regeneration and for conducting training and reconnaissance flights.”

The above statement makes the U.S. proposal the winner by default. Answering another question from the FDP parliamentary group, the German Government stated:

“The required capabilities of Boeing’s P-8A Poseidon weapon system basically correspond to those of the P-3C Orion. Only the P-8A Poseidon weapon system could ensure a seamless and timely capability transition if a Foreign Military Sales contract were concluded before the summer break in 2021.”

For the record, the United States’ State Department in March 2021 approved a possible Foreign Military Sale (FMS) to Germany of Boeing P-8A Maritime Patrol Aircraft (MPA) and associated support, and related equipment, for an estimated cost of $1.77 billion.

French ATL2 MPA offer

Contacted by Naval News in April, a French Armed Forces spokesperson confirmed that France was proposing to Germany four ATL2 MPAs as an interim solution.

To allow Germany to continue to have a maritime patrol aviation capability between the withdrawal from service of its current P-3C Orion aircraft and the arrival of the new maritime patrol aircraft that will be developed under the MAWS (Maritime Airborne Warfare System) program, France is proposing four refurbished Atlantique 2 (ATL2) aircraft. Depending on Germany’s needs, the four aircraft can be sold once the renovation to std6 has been taken over by the Germans. The four planes will be at the latest aircraft standard (standard 6), which successfully passed the initial operational capability milestone of the French Navy in 2020. They will have a range of high-tech equipment enabling them to carry out efficient maritime patrol missions. The proposal includes training for the implementation of the devices and their maintenance. As the French offer is based on operational cooperation, ongoing discussions are taking place both between the respective naval staffs and between the ministries.

Asked about the weapons package (and sonobuoys), the spokesperson told Naval News that this topic would be addressed in a second stage.

Q&A with Johannes Peters

To get a “local and informed opinion” on this French porposal, Naval News reached out to Johannes Peters, Researcher, Center for Maritime Strategy and Security at the Institute for Security Policy at Kiel University (ISPK). The Q&A was conducted in late April.

Naval News – In you opinion, is the French proposal interesting for the German Navy as a short term, stop gap ?

Johannes Peters – The ATL2 proposal was neglected unanimously by the GER navy as not suitable for their needs. The reason is, that the ATL2 would have been upgraded system-wise, but the airframe and the engines would have not. That would lead to a similar situation the GER navy is currently facing: operating an old, high maintenance airframe with uncertain deployment readiness. To overcome exactly this dilemma/shortfall the GER MoD stopped the ongoing refurbishment of the P3 (a bottomless hole, btw.) and decided to look for an ad hoc stop-gap solution. The French are unsure about the future deployment readiness of the ATL2 themselves. That’s why they bought the ISR Albatros to bridge the gap until MAWS…

Naval News – The Albatros is intended to replace the Falcon 50 and Falcon 200 in French Navy service. They are dedicated “SUMAR” (maritime surveillance) aircraft and have nothing to do with ATL2, and they are not intended to replace them for ISR, as far as we know.

Johannes Peters – Yes and no. The Albatros is intended to safe flying hours for the ATL2 by overtaking SUMAR tasks. That way, more high value ISR hours will remain for the ATL2. GER operates only one single MPA (P-3C) covering the whole spectrum of tasks. The same would be the case for the (again: old) ATL2. The GER navy fears to be forced into a triage when it comes to available flying hours, meaning to sacrifice SUMAR task in favour for ISR. Something that definitely wants to be avoided.

Naval News – ATL2 deploy the MU90 torpedo and AM39 Block 2 anti-ship missile, two systems that are not currently in German Navy inventory. Do you see this as a major issue ?

Johannes Peters – It would have needed some extra training for the crews, but I don´t see it as a show stopper. It´s not deploying a new weapon system within the navy as a whole, its only four platforms with a special armament for a limited time.

Naval News – What about the long term ? Do you believe this is the only way to “save” the MAWS program ? Should Germany go ahead and select the P-8A MPA, what would this mean for MAWS ?

Johannes Peters – I dont think so, because there is a political will on both sides to bring MAWS to life. GER should definitely proceed with the P-8 solution because I see it as the only realistic way not to run into a capability gap. (A capability desperately needed as a national capacity but also within the alliance!). P-8 would mean filling the gap not only with a stand in but with a leap forward in regard of capabilities. Both operationally and tactically. Experiences from the past (A400-M e.g.) show that the cross-national development of an all new weapon system is a time consuming effort. So without too much looking into the crystal ball it is safe to say, that 2035 as intended (and always communicated by the French to narrow the time-gap to fill and to increase political pressure on GER) year of MAWS deployment readiness is probably too over optimistic. As a realist one should plan with 2038-2040. Five new P-8 will provide GER with a platform to easily bridge this 15 year gap. As written above, the ATL2 solution even today holds the risk to run into a second gap from 2035 onwards should the expectable MAWS delay materialize.

Naval News – Do you believe a joint French/German ATL2 squadron would have been a better solution for the German Navy (like what has been set up for the C-130J of both nations)? This way the maintenance of the four German aircraft would be taken care of by the French Navy who has “know how” on how to keep this proven aircraft airworthy. (Indeed the French Navy is in charge of the ATL2 maintenance, not the industry).

Johannes Peters – I don’t think a joint squadron is the right way to provide a stop gap solution. Establishing such a squadron would be a highly political, and therefore long process (responsibilities, RoE, national workshare, costs, and so on and so forth). Once done, it´s practical implication is another story – my prediction is, that one would reach an acceptable operational readiness level by the time, MAWS is deployment ready. For the special situation at hand, I consider a COTS solution as the only realistic option.

German Navy P-3C Orion early retirement

For the record, the German Federal Ministry of Defence (MoD) announced in June 2020 that it was ending the modernization plan of the P-3C ORION maritime patrol aircraft (MPA) ahead of schedule. The MoD cited “costs and technical difficulties” as the reasons that lead to the decision which will result in a “capability gap” which “cannot be accepted”. The Bundeswehr said at the time that it was conducting a market survey taking into account all platforms available on the market. The German MoD statement at the time also added that “this analysis will also evaluate all interactions with the Franco-German cooperation project Maritime Airborne Warfare System (MAWS)”

Questions remain on whether this P-8A procurement plan, which has yet to be approved by the budget commission and supported by the parliament, will truly be a “temporary stop-gap” solution… or a full fledged alternative to the MAWS program.

MAWS

During the ILA airshow, which took place from 25 to 29 April 2018 in Berlin, French Minister of the Armed Forces, Florence Parly and her German counterpart, Ursula von der Leyen signed a letter of intent to jointly develop the next generation of maritime patrol aircraft with possible opening to other partners from Europe or NATO.

The project, known as MAWS (Maritime Airborne Warfare System), aims to ensure, from 2030 onwards, the succession of the French Navy’s Atlantique 2 and the German Navy’s P-3C Orion. Unveiled at Euronaval 2018, Airbus’ A320M3A in its MPA variant appeared to be a natural candidate for the MAWS program.

As Naval News noted at the time, Germany’s decision to retire the P-3C early puts it out of sync with France to pursue a common successor via a joint project. Modernized ATL2 are currently being delivered to the French Navy and their replacement won’t be needed until the mid-2030ies.

Boeing’s P-8A Poseidon was not the only platform being considered. The Bundeswehr last year started exploring new acquisitions to replace all current P-3C MPAs set to be retired by 2025 (instead of 2035 initially). The stop-gap platforms being considered were:

the C295 Persuader from Airbus
the RAS-72 Sea Eagle from RAS
the P-8A Poseidon from Boeing.


Izvor: CLICK
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #725 on: May 04, 2021, 07:48:26 pm »

Egipat od Francuske kupuje vojnu opremu vrednu četiri milijarde evra
SVET Autor: Beta/AFP 04. maj. 2021

Egipat će od Francuske nabaviti 30 borbenih aviona Rafal, rakete i drugu opremu za oko četiri milijarde evra, čime se Egipat zadužuje narednih desetak godina.

„Egipat i Francuska potpisali su ugovor o isporuci 30 aviona Rafal“, saopštila je egipatska vojska.

Francuska ministarka odbrane Florans Parli izjavila je da ugovor o kupovini dodatno jača vojno i strateško partnerstvo dve zemlje i dodala da to predstavlja novi uspeh za izvoz i odbrambenu industriju Francuske. Ugovor je zaključen 26. aprila za sumu od 3,95 milijardi evra. Egiptu će biti isporučeno 30 aviona Rafal, rakete MBDA kao i odbrambena i elektronska tehnika Safran Electronics. Kupovina će se finansirati putem desetogodišnjeg zajma, navela je egipatska vojska ne navodeći druge detalje.

Izvor: www.n1info.com
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #726 on: June 02, 2021, 06:20:19 am »Pet zemalja jugoistočne Azije želi Su-57


Pet država Jugoistočne Azije zainteresovano je za ruske lovce pete generacije Su-57, saopštio je generalni direktor „Rosoboroneksporta“ Aleksandar Mihejev.

„Vodimo pregovore sa nekoliko država. Zainteresovano je četiri-pet država Jugoistočne Azije“, izjavio je Mihejev.

Ministar industrije i tehnologije Turske Mustafa Varanak je 11. marta odobrio kupovinu ruskih aviona Su-35 i Su-57 i naveo da se radi na projektima razvoja turskih lovaca.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #727 on: July 05, 2021, 04:41:51 pm »Quote
Eгипат размишља да уместо Ф-16 купује МиГ-29

Док су се медији бавили како ће Русија обновити чартер летове до египатских летовалишта, ове две земље су решавале једно веома важно питање. Наиме, Каиро жели да замени америчке Ф-16 због чега је започео незваничне преговоре о набавци велике партије руских мигова 29. У овом издању анализирамо позадину ових преговора.


Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #728 on: July 20, 2021, 07:30:48 am »Potražnja za ruskim lovcima: Prvi na spisku Su-35 i MiG-35


Ruska Federalna služba za vojno-tehničku saradnju saopštila je uoči otvaranja avio smotre „MAKS-2021“ da je nekoliko stranih zemalja poslalo zahtev za isporuku višenamenskih lovaca Su-35 i MiG-35.
Prema rečima direktora te ruske službe Dmitrija Šugajeva, Rusija regularno dobija zahteve za isporuku aviona od stranih partnera.

„Iz nekih zemalja stižu zahtevi za isporuku, pojedini traže da im izvedemo pokazne letove, a neki čak žele da posete fabriku gde se letelice proizvode“, kazao je on.

Govoreći o lovcu Su-35, Šugajev je podsetio da su se oni veoma dobro pokazali tokom vojne operacije Rusije u Siriji.

Inače, reč je o letelici 4++ generacije koja ima izuzetno visoku sposobnost manevrisanja i glavni zadatak ovog lovca je kontrola vazdušnog prostora kako bi se pružila podrška kopnenoj vojsci.
Do sada je Rusija već izvezla 24 jedinice ove letelice i to Kini.

U osvrtu na lovac MiG-35 Šugajev je rekao da je od 2019. godine Rusija dobila dva zahteva za isporuku tih letelica.

„Ovo je jedan od najnovijih aviona pete generacije koji je opremljen najsavremenijom tehnologijom. Njegova osnovna namena je da uništava vazdušne ciljeve u bilo koje doba dana i pri bilo kakvim meteorološkim uslovima, a veoma je koristan i prilikom gađanja stacioniranih kopnenih ciljeva“, zaključio je Šugajev.

Avio smotra MAKS-2021 otvara se danas u Žukovskom, nedaleko od Moskve, i trajaće do 25. jula.

izvor
Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 17 046


« Reply #729 on: August 01, 2021, 11:47:36 am »

Грчко ратно ваздухопловство примило је од компаније Dassault свој први ловачки авион Rafale.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

У француском граду Истру, где се налази тест центар компаније Dassault Aviation, одржана је церемонија примопредаје првог од укупно 18 ловачких авиона Rafale, колико их је Грчка купила.

Према саопштењу компаније, овај авион, као и следећих пет, који долазе из вишкова француског ратног ваздухопловства, служиће за обуку техничара и пилота грчког ратног ваздухопловства, након чега ће пребазирати у ваздухопловну базу Танагра у Грчкој.

Прва група грчких пилота, који се већ неколико месеци налазе на обуци у Француској, као и 50 авио механичара и оружара, биће пребачено у центар за преобуку компаније Dassault Aviation у Мерињаку, где ће наставити са својом обуком.

Подсећања ради, Грчка је крајем јануара потписала уговор са Француском о куповини ловачких авиона Rafale, вредан око 3 милијарде долара. Од наручених осамнаест авиона, дванаест је половно, док ће шест летелица бити нове.


* primopredaja-grckog-rafala.jpg (89.24 KB, 792x528 - viewed 1 times.)
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #730 on: August 09, 2021, 06:52:02 am »

Gana nabavlja 6 aviona L-39NG za 111 miliona Evra.

Quote

05 AUGUST 2021

Ghana lines up L-39NG jet acquisition
by Jeremy Binnie

Ghana's defence minster sought parliamentary approval for the procurement of six L-39NG aircraft from the Czech company Aero Vodochody on 2 August.

The parliament's order paper for that day showed the deal is worth EUR111 million (USD132 million) and covers associated products and services and a ground-based training system as well as the six aircraft.

The Ghanaian media reported that the acquisition is now being reviewed by parliament's Defence and Interior Committee.

The L-39NG is based on the L-39 Albatros that is still widely used in both the trainer and light attack roles, but has a new lighter airframe, a more powerful and efficient engine, modern avionics, two additional hardpoints on the end of its wings where fuel tanks were located on its predecessor, and an undercarriage that can handle unpaved airstrips.

The increased efficiency of the engine, reduction in weight and drag, and new fuel system gives it a maximum range of 1,900 km without external fuel tanks, 800 km farther than the L-39, according to Aero Vodochody.

The company says the aircraft will have similar operating costs as a turboprop and announced in March that life cycle testing showed it has a service life of up to 15,000 flight hours, three-times longer than the L-39.

It announced in April 2020 that Senegal had ordered four L-39NGs, making it the first military customer for the new aircraft after orders from several companies, including LOM Praha, which trains the Czech and other air forces.

The company told Janes at the time that the Senegalese aircraft would be delivered in 2020-21, but that timeline has slipped as no aircraft have been delivered to any customers yet.


Izvor: CLICK
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #731 on: September 01, 2021, 11:16:15 am »
Kazahstan očekuje još četiri višenamenska aviona Su-30SM tokom 2022.


Kazahstan očekuje da će od Rusije dobiti četiri višenamenska aviona Su-30SM tokom 2022. godine.

To je nedavno objavio direktor Federalne službe za vojno-tehničku saradnju (FSMTC) Dmitrij Šugajev.

Prema njegovim rečima, detalji ugovora se još dogovaraju, međutim, očekuje se da će im Rusija isporučiti još četiri aviona uz dosada isporučenih 20, prenosi Difens post.

Isporuke ovog modela počele su 2015, kada su letelice iz Irkutska počele da pristižu, a inicijalni razgovori Rusije i Kazahstana počeli su 2017, kada je Kazahstan izrazio svoje interesovanje.


Su-30SM

Su-30SM je višenamenski borbeni avion koji proizvodi Suhoj a glavni korisnik je naravno ruska vojska. Osim nje, u arsenalu ga imaju Alžir, Jermenija, malezija, Venecuela i Vijetnam.

Može da nosi do osam tona korisnog tereta i bude naoružan različitim naoružanjem, bombvama i raketama.

Pokreću ga dva AL-31FP turbodžet motora koja mu omogućavaju brzinu do dva Maha. Ima dolet bez dopune goriva od oko 3.000 kilometara.

izvor
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #732 on: October 13, 2021, 12:52:11 pm »

Indija kupuje 24 francuska aviona Mirage 2000 za rezervne delove po ceni od oko 35 miliona Evra.

Quote

On August 31 the Indian Air Force signed a contract worth about Rs 300 crore to buy 24 second-hand Mirage 2000 aircraft from France. The French Air Force is replacing its entire Mirage Fleet with the Rafale and have enough to spare. But why would India be to buy these phased out jets? Do we want to induct them to beef up the falling number of fighters in the IAF?


Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 17 046


« Reply #733 on: November 13, 2021, 09:25:47 am »

Kompanija Lockheed Martin započela je proizvodnju lovačkih aviona F-16 za ratno vazduhoplovstvo Slovačke Republike.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Početku proizvodnje prvog primerka, serijskog broja EY 01 320 prisustvovao je i ministar odbrane Slovačke, Jaroslav Nađ.

Američko ministarstvo odbrane je 31. jula 2019. objavilo potpisibanje ugovora sa kompanijom Lockheed Martin o proizvodnji lovaca F-1 u okviru programa spoljne vojne prodaje (FMS), vrednosti 799,96 miliona dolara.

Ugovorom je predviđena proizvodnja i održavanje 14 lovaca F-16 Block 70 za potrebe slovačkog ratnog vazduhoplovstva. Avioni će biti proizvedeni u fabrici u Grinvilu, u Južnoj Karolini i očekuje se da budu završeni do 31. januara 2024. godine. Slovačko ratno vazduhoplovstvo će se naoružati sa 12 jednoseda i dva dvoseda F-16V Block 70/72.


* photo_2021-11-10_21-32-51.jpg (56.58 KB, 900x600 - viewed 2 times.)
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #734 on: February 10, 2022, 05:36:23 pm »
Indonezija naručila 42 borbena aviona Rafal


Ministarka odbrane Francuske Florans Parli saopštila je da su vlasti Indonezije zvanično naručile 42 borbena aviona Rafal, javlja Anadolu Agency (AA).

Njih proizvodi francuska kompanija Daso avijasion (Dassault Aviation).

Sporazum o kupovini su u Džakarti potpisali Parli i njen indonežanski kolega Prabovo Subianto, te čelnik Dasoa Erik Trapije i indonežanski general Jusuf Jauhari.

U saopštenju se navodi da sporazum predviđa i isporuku dva simulatora i logističke opreme za indonežanske vazdušne baze te obuku pilota.

80 "rafala" i 12 helikoptera: "Ovo je istorijski ugovor"

Vlada Indonezije saopštila je krajem prošle godine da je odustala od namere da kupi ruske borbene avione Su-35 i da se opredelila za kupovinu francuskih bombardera Rafala ili američkih letelica Boing F15EX.

Francuska je do sada prodala 80 Rafala Ujedinjenim Arapskim Emiratima, 54 Egiptu, 36 Kataru, 24 Grčkoj i 36 Indiji. I Hrvatska je potpisala ugovor o kupovini 12 polovnih francuskih Rafala.


izvor
Logged
Pages:  1 ... 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 [49] 50   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.031 seconds with 23 queries.