PALUBA
June 23, 2024, 11:15:59 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Prilikom registracije unesite tačno Vašu e-mail adresu i obavezno proverite neželjenu (junk/spam) e-poštu da bi aktivirali svoj nalog
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 ... 123   Go Down
  Print  
Author Topic: Vesti iz SAD  (Read 258031 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kuzma®
Počasni administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 555« Reply #105 on: November 01, 2011, 10:00:56 pm »

Kako to? Zar oni nisu imuni na sva pravosudja osim na US sudstvo?
Logged
dexy
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 662« Reply #106 on: November 01, 2011, 10:06:16 pm »

Zavisi od sporazuma koji potpišu sa zemljom domaćinom. U većini zemalja imaju potpisan ugovor kojim zemlja domaćin ne može sudski goniti američke vojnike, ali to nije svuda tako.
Logged
madmitch
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 160


« Reply #107 on: November 01, 2011, 10:21:47 pm »

Kako to? Zar oni nisu imuni na sva pravosudja osim na US sudstvo?
Južna Korea? Nesme Ameri puno dizat glas tamo, na ne ostanu bez pola "Made in USA" proizvoda.  Grin
Logged
ZastavnikDjemo
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 510« Reply #108 on: November 02, 2011, 01:37:12 pm »

Što se Južne Koreje tiče, van svojih baza su pod ingerencijom domaćeg pravosuđa.
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 19 390


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #109 on: November 02, 2011, 01:49:50 pm »

Ma to treba kastrirati.
Logged
leut
Počasni član foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #110 on: February 17, 2012, 06:55:14 pm »Prva žena - generalica sa četiri zvjezdice u povijesti USAF-a

Washington - prva s četiri zvjezdice

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Janet Wolfenberger, časnica američkog ratnog zrakoplovstva, vjerojatno će postati prva žena u povijesti te grane koja će nositi čin generalice zbora (ili generalice s četiri zvjezdice, kako vole reći Amerikanci). Imenovanje, koje čeka odobrenje Senata, predložio je osobno vrhovni zapovjednik Barack Obama. Rođena u Beavercreku u Ohiu, Wolfensberger je u vojsku stupila 1980., diplomirala je u prvoj klasi Akademije ratnog zrakoplovstva u kojoj su bile i žene. Nositeljica je niza odlikovanja, a trenutačno je vojni zamjenik u Uredu pomoćnika državnog tajnika za ratno zrakoplovstvo. Ubrzo nakon promaknuća, časnica bi trebala preuzeti dužnost zapovjednice Zapovjedništva za opremanje zrakoplovstva.

Domagoj Vlahović, Hrvatski vojnik* generalica.jpg (68.06 KB, 600x404 - viewed 71 times.)
« Last Edit: December 09, 2020, 11:05:45 am by Dreadnought » Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #111 on: April 27, 2012, 08:57:15 am »

Pentagon najavio otpuštanje vojnika i oficira


26.04.2012.

Zvaničnik Pentagona najavio je mogućnost otpuštanja 24.000 vojnika i 5.000 oficira u narednih pet godina, zbog smanjenja budžeta i okončanja ratova u Iraku i Avganistanu.

Pomoćnik sekretara za odbranu Tomas Lamont rekao je Senatskom odboru za oružane snage da postoji mogućnost otpuštanja zbog plana da se broj vojnika smanji sa 570.000 na 490.000, navodi AP."Ne volim da nagađam kada su brojevi u pitanju, ali prema ciframa koje sam video moglo bi biti otpušteno 23.000 ili 24.000 vojnika. Kada se radi o oficirima, postoje samo krajnje okvirne cifre koje su opet zasnovane na pretpostavakma i podacima o penzionisanju, ali to bi moglo ići do 4.500 ili 5.000", kazao je Lamont.

Sekretar za odbranu Leon Paneta je početkom godine, najavljujući budžet Pentagona, takođe rekao da će broj marinaca biti smanjen za 20.000, na 182.000.

Pentagon je nagovestio da će se smanjivanje broja pripadnika oružanih snaga odvijati postepeno kroz penzionisanje.

Mogućnost otpuštanja razgnevila bi mnoge u Kongresu, koji se već sada zalažu za preinačenje odluke o smanjenju budžeta za odbranu. Vojska se suočava sa smanjenjem budžeta u narednih 10 godina od skoro 500 milijardi dolara biliona dolara na osnovu dogovora o budžetu koji su prošlog leta postigli američki predsednik Barak Obama i republikanci u Kongresu.

Republikanska senatorka Keli Ajote istakla je da su mnogi vojnici kojima preti otpuštanje više puta bili u Iraku i Avganistanu."Reći dobrom veteranu koji se tek vratio iz rata da ga vojska otpušta značilo bi narušavanje poverenja između naše zemlje i onih koji su čuvali našu bezbednost. Bojim se da bi to imalo demorališući efekat na sve dobrovoljce", poručila je ona.

Izvor: www.tanjug.rs
Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 876« Reply #112 on: April 27, 2012, 02:49:37 pm »

Nači će oni novo krizno žarište.....
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #113 on: October 25, 2012, 01:30:44 pm »

CIA postaje paravojna snaga


25.10.2012

„Vašington post”: „ciljane likvidacije” terorista ostaju deo nacionalne strategije odbrane

 
Bespilotne letelice ostaju deo strategije nacionalne odbrane
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

„Ciljane likvidacije” terorista, praksa ubijanja neprijatelja uz pomoć bespilotnih letelica, nisu samo jednokratna kampanja iznuđena napadom Al Kaide na Ameriku 11. septembra 2001, nego ostaju deo strategije nacionalne odbrane. Pošto ovim programom rukovodi Centralna obaveštajna agencija (CIA), ona se time od civilne bezbednosne službe transformiše u paravojnu snagu.

Ovo su glavne teze iz velikog istraživačkog teksta „Vašington posta” koji se bavi „lovom na teroriste” i njegovom institucionalizacijom koju je sprovela vlada Baraka Obame. „Ciljane likvidacije”, donedavno državna tajna prvog reda, u međuvremenu su postale tema o kojoj se otvoreno govori, a istovremeno i jedna od najkontroverznijih mera Obamine politike.

Praksa je doduše ustanovljena odmah posle 11. septembra od strane tadašnjeg predsednika Džordža Buša, ali je upotreba „dronova”, kako se popularno zovu bespilotni avioni, tek pod Obamom postala strateško opredeljenje, a ne samo taktičko sredstvo. U okviru njegovog kabineta, uz sadejstvo obaveštajne zajednice i Pentagona, institucionalizovana je i „lista za odstrel”, koja se, kako iznosi „Post” pozivajući se na razgovore sa velikom brojem neimenovanih funkcionera, „smanjuje ili proširuje, ali nikad nije prazna”.

Bilans kampanje „dronova”, izviđačkih ili opremljenih raketama i sistemima za njihovo navođenje („piloti” su pri tom u jednoj bazi na američkoj teritoriji), jeste oko 3.000 ubijenih terorista i civila, dakle koliko i poginulih u napadu Al Kaide na Njujork i Pentagon. Ali uprkos tome, zvanična procena glasi da  je „globalni rat protiv terora” tek „na pola puta”. Potrajaće dakle još dugo – prema „širokom konsenzusu” bar još deceniju od povlačenja američke vojske iz Avganistana predviđenog za kraj 2014.

Direktor CIA Dejvid Petraus se, navodi prestonički dnevnik, zalaže za ekspanziju ovog programa, to jest njegovu primenu ne samo u pograničnom području Pakistana i Avganistana, Jemenu i Somaliji, nego i na severu Afrike, gde je u poslednje vreme aktivna „Al Kaida islamskog Magreba”, stacionirana u Alžiru, čiji su ljudi pod svoju kontrolu stavili sever Malija, alžirskog južnog suseda, uz pomoć oružja koje je pristiglo iz arsenala opljačkanih tokom revolucije u Libiji.

Ekspanzija likvidacija uz pomoć teledirigovanih robota, jer „dronovi” su u suštini baš to, najavljuje se uprkos tome što je pre godinu dana sekretar za odbranu Leon Paneta objavio da je „jezgro Al Kaide na ivici strateškog poraza”.

Jedan od sagovornika „Vašington posta” ovu protivrečnost je objasnio metaforom „košenja trave”: posle svake upotrebe kosilice ona brže raste – što ukazuje na ovde već iznošenu tezu da ovaj vid borbe protiv terorizma problem u većoj meri pogoršava nego što ga umanjuje. Svaka likvidacija terorističkih vođa naime regrutuje nove džihadiste.

Glavno otkriće u tekstu „Posta” jeste, međutim, sistem po kojem se pravi „lista za odstrel”. Metodologija je „matrica”: na njoj nisu samo imena i opisi identiteta osumnjičenih terorista koje treba likvidirati bez suđenja čim se za to ukaže prilika, nego i detalji biografija, mreža saradnika, šema kretanja i procedura za slučaj zarobljavanja.

Vodeću ulogu u sastavljanju ove „matrice”, svojevrsnog kataloga terorista, ima Nacionalni centar za kontraterorizam, uz sadejstvo CIA i Združene komande za specijalne operacije (JSOK). Ne otkrivaju se, naravno, imena onih koji su na nišanu „dronova”, ali se iznosi da ih je u Pakistanu manje od 10, u Jemenu između 10 i 15 (uprkos 36 udara izvedenih tokom ove godine). Spisak u svakom slučaju „fluktuira”, a revizija se vrši na tromesečnim sastancima analitičara CIA, Stejt departmenta i JSOK-a.

Navodi se i da jedna od velikih briga postaje Egipat, koji zbog velike teritorije, šupljih granica, slabe vojne bezbednosti i praktično nepostojećih obaveštajnih kapaciteta, lako može da postane sledeće pribežište džihadista. Dodatni problem jeste to što je tamo, posle promena koje je donelo „arapsko proleće”, razlabavljeno kontraterorističko partnerstvo sa SAD.

Da će se ova strategija nastaviti i u slučaju eventualnog poraza Baraka Obame na izborima 6. novembra, potvrdila je izjava Mita Romnija tokom debate o spoljnoj politici u ponedeljak, kada je rekao da je upotreba „dronova” dobra i da bi on postupio isto kao i Obama.

Ovaj program je inače kontroverzan i sa legalnog stanovišta: pravni osnov je, reklo bi se, „nategnut”: pronađen je u ovlašćenju Kongresa da se nacija vojnom silom brani i izvan svojih granica, datom posle 11. septembra. Slučaj likvidacije ideologa Al Kaide Anvara el Avlakija i njegovog 16-godišnjeg sina prošle godine u Jemenu pri tomeje najsporniji, zbog toga što je reč o američkim državljanima, pa je dilema nije li Obama, potpisujući nalog za njihovo ubistvo, prekršio američki ustav.

M. Mišić
Izvor: Politika


* mm.jpg (18.07 KB, 468x257 - viewed 116 times.)
Logged
oficir neaktivne rezerve
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 294


" Drino, j.....ti ! "


« Reply #114 on: October 25, 2012, 02:13:37 pm »

Slučaj jasan kao dan: "Kadija te tuži, kadija ti sudi".

A osnovna predikcija "nevinosti" pre sprovedenog i završenog sudskog postupka samo za njih ne važi, pa to još i javno propagiraju.

Gde ode ovaj svet?
Logged
wermez
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 847« Reply #115 on: October 25, 2012, 02:33:46 pm »

Uvek je tako bilo, i biće, dok je ljudi. Vuk na ovcu svoje pravo ima kâ tirjanin na slaba covjeka.
Sve velike imperije nisu birale sredstva. Ko im je smetao, bivao je ucmekan. Samo što Rimljani, Stari Rusi, Osmanlije i Persijanci nisu imali CNN, video igrice i filmove, da ispiraju mozak jedni drugima. Ko je čitao 1984. od Orvela zna da se narodu svaki dan emituju "Dva Minuta Mrznje".
Logged
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 611


« Reply #116 on: October 25, 2012, 02:38:51 pm »

Ал тирјанству стати ногом за врат, то је људска дужност најсветија.
Logged
SHOOTER
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 782


« Reply #117 on: October 25, 2012, 03:16:29 pm »

Od samog pocetka svog nastanka CIA ima para-vojni kapacitet, ovo nije novo. Imaju oni operativni kapacitet na zemlju, vazduh I more. Nista novo ispod sunca iskreno. A Imaju ga I sve veci igraci Smiley
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #118 on: November 10, 2012, 01:32:43 pm »

Direktor CIA podneo ostavku


10.11.2012

Dejvid Petreus, direktor CIA, podneo ostavku zbog vanbračne veze. Takvo ponašanje je neprihvatljivo, kako za supruga tako i za lidera organizacije kakva je Centralna obaveštajna agencija, naveo je Petreus u pismu svojim kolegama.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Direktor CIA Dejvid Petreus podneo je pismenu ostavku predsedniku SAD Baraku Obami, u kojoj je naveo da je nedostojan da bude direktor tajne službe pošto je imao vanbračnu aferu.

Kako prenose američki mediji, predsednik SAD Barak Obama prihvatio je Petreusovu ostavku. Njega će kao vršilac dužnosti na čelu CIA zameniti Majkl Morel, dosadašnji zamenik direktora.Obama je rekao da je Petreus u dosadašnjoj karijeri pružio izvanredne usluge svojoj zemlji.

Dosadašnji direktor CIA istakao je da je njegovo ponašanje bilo neprihvatljivo za lidera jedne organizacije kao što je Centralna obaveštajna agencija.

U pismu upućenom zaposlenima u CIA, Petreus je naveo da je posle 37 godina braka doneo izrazito lošu odluku upuštajući se u vanbračnu aferu.

"Takvo ponašanje je neprihvatljivo, i kao supruga i kao vođe ovakve organizacije", dodao je Petreus u pismu.

Kako je istakao Obama, Petreus kao direktor CIA služio požrtvovano i patriotski i da je Amerika pod njim bila jača i sigurnija.

"Bio je jedan od najistaknutijih generala u vojsci, pomažući da se ona prilagodi novim izazovima, i vodio je naše žene i muškarce u uniformi kroz Irak i Avganistan, navodi se u saopštenju Bele kuće.

Petreus je na čelo CIA došao u septembru 2011. godine, nakon što je prethodno bio komandant međunarodnih snaga u Avganistanu.

Izvor: RTS


* Dejvid-Petreus.JPG (26.42 KB, 527x352 - viewed 140 times.)
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #119 on: November 12, 2012, 03:38:52 pm »

Afera šefa CIA - bezbednosni rizik

 
12.11.2012

Istraga FBI koja je dovela do ostavke šefa CIA Dejvida Petreusa pokrenuta je zbog mejlova koje je njegova ljubavnica slala njegovoj prijateljici, piše AP.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Slučaj koji je iznenadio Vašington nastavio je da se odmotava, a mediji prenose da se sve glasnije priča o ugrožavanju nacionalne bezbednosti i zataškavanju.

Žena koja je primala "preteće" mejlove od Petreusove ljubavnice i biografa Pole Brodvel je Džil Keli, radnica u vojnoj bazi u Floridi, inače dugogodišnja prijateljica sa Petreusom i njegovom suprugom Holi.

Ona se obratila vlastima zbog velikog broja pretećih mejlova koje je, iz zasad neobjavljenih razloga, dobijala od Brodvelove.

"Džil Keli je bila uplašena za svoju bezbednost, a s obzirom na to da je radnica Stejt departmenta istragu o mejlovima je pokrenuo FBI", piše "Vašington post".

List dodaje da je tokom istrage, pregledanjem mejlova, slučajno otkriveno da Petreus ima aferu sa Brodvelovom, koja je takođe udata i ima dvoje dece.

Agenti FBI su saopštili šta su otkrili generalu Petreusu, a on je zatim podneo ostavku.

Inače, pojedini mediji tvrde da Brodvelova prvenstveno želela da iskoristi prvog čoveka CIA kako bi dalje napredovala u karijeri, a postoje i spekulacije da je ona tokom veze imala pristup Petreusovim mejl nalozima.

To je izazvalo dodatnu paniku u Vašingtonu i zahteve političara za dodatnom istragom, kojom bi se utvrdilo da je ugrožena nacionalna bezbednost.

"Pogodilo nas je kao grom. Ne znamo zašto nismo ranije obavešteni", rekla je senatorka Dajan Fajnstin.

"Foks njuz" javlja i da postoji sumnja da je Brodvelova tokom jednog govora u Denveru otkrila poverljive informacije CIA vezane za napad na ambasadu SAD u Bengaziju.

Petreus, 60-godišnji general, podneo je ostavku u petak, navodeći kao razlog vanbračnu aferu, što je, kako je rekao, ponašanje nedostojno čoveka u braku i čoveka koji je vođa institucije kakva je CIA.

Izvor: B92


* cia.jpg (49.25 KB, 640x475 - viewed 126 times.)
Logged
Pages:  1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 ... 123   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.189 seconds with 22 queries.