PALUBA
May 29, 2023, 04:54:39 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Donirajte Palubu
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 [109] 110 111 112 113 114 115   Go Down
  Print  
Author Topic: Vesti iz SAD  (Read 164866 times)
 
0 Members and 6 Guests are viewing this topic.
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1620 on: August 09, 2022, 06:38:46 am »
FBI upao u Trampovu kuću


Bivši američki predsednik Donald Tramp rekao je da su agenti FBI izveli raciju na njegovom imanju Mar a Lago na Floridi i obili sef, javljaju svetski mediji.

Kako su navela dva izvora upoznata sa situacijom, FBI je pretražio Trampovu rezidenciju na osnovu naloga u okviru istrage o mogućem nezakonitom uklanjanju i uništavanju dokumenata Bele kuće nakon njegovog predsedavanja, prenosi Gardijan.

Tramp je u saopštenju naveo da je “njegov divni dom Mar-a-Lago u Palm Biču pod opsadom i da ga je okupirala velika grupa agenata FBI.

"Čak su mi obili i sef", rekao je Tramp.

Dodao je da je sarađivao sa svim relevantnim vladinim agencijama i da "nenajavljeni upad" u njegov dom nije bio potreban niti primeren.

Ocenio je da akcija predstavlja "nepravilno ponašanje tužioca" i "naooružavanje pravosudnog sistema" s ciljem da se spreči njegova ponovna kandidatura za predsednika SAD.

„Takav napad mogao bi da se dogodi samo u razorenim zemljama trećeg sveta. Nažalost, Amerika je sada postala jedna od zemalja korumpiranih na nivou koji ranije nije viđen", smatra Tramp.

Iz sedišta FBI u Vašingtonu i kancelariji u Majamiju nisu želeli da komentarišu informacije o raciji u Trampovoj kući.

Trampov sin Erik izjavio je za Foks njuz da su predmet pretrage bile kutije sa dokumentima koje je Tramp doneo iz Bele kuće i da njegov otac već mesecima sarađuje sa Nacionalnim arhivom po tom pitanju.

Do racije je došlo u trenutku kada Tramp postavlja temelje za još jednu predsedničku kandidaturu na izborima 2024. godine i nakon niza javnih saslušanja o njegovoj ulozi u događajima koji su doveli do napada na Kapitol nakon izbora prošle godine.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1621 on: August 09, 2022, 10:34:57 am »
Quote
Bannon on Trump raid: 'This is about pure power politics'

Former White House official Steve Bannon joined 'Tucker Carlson Tonight' to weigh in on the FBI raid of former President Donald Trump's Mar-a-Lago home.Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1622 on: August 10, 2022, 06:57:40 am » Roll Eyes Wink


Oglasila se Bela kuća: "Bajden nije bio svestan"


Američki predsednik Džozef Bajden nije bio unapred obavešten o raciji na dom bivšeg predsednika Donalda Trampa na Floridi, saopštila je danas Bela kuća.

Bela kuća je istakla da Ministarstvo pravde vodi istragu nezavisno.

"Predsednik nije bio obavešten, nije bio svestan toga, niti je iko iz Bele kuće znao za to", rekla je novinarima portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer, preneo je Rojters.

Bivši američki predsednik Tramp rekao je danas da su agenti FBI izveli raciju na njegovom imanju Mar-a-Lago na Floridi i da su tokom pretresa obili sef.

Kako su navela dva izvora upoznata sa situacijom, FBI je pretražio Trampovu rezidenciju na osnovu naloga u okviru istrage o mogućem nezakonitom uklanjanju i uništavanju dokumenata Bele kuće nakon njegovog predsedavanja, preneo je ranije Gardijan.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1623 on: August 10, 2022, 09:57:33 am »
Veliki strah demokrata od druge Trampove kandidature: Potezi sve radikalniji, na udaru i institucije


Američke demokrate sve radikalnije idu ka tome da po svaku cenu spreče novu predsedničku kandidaturu Donalda Trampa, što pokazuje i upad FBI na njegov posed. Ovaj potez je vrlo problematičan, a u javnosti prevladava percepcija da je reč o političkom progonu bivšeg predsednika SAD, kaže spoljnopolitički analitičar iz Vašingtona Obrad Kesić.

Prema njegovim rečima, utisak o tome da je reč o političkom progonu ne ostavlja samo upad i pretres Trampovog poseda Mar-a-Lago na Floridi, već i dosadašnja dešavanja u američkom Kongresu, odnosno niz javnih saslušanja o njegovoj ulozi u događajima koji su doveli do napada na Kapitol nakon izbora prošle godine.

Pripadnici Demokratske partije, pojašnjava Kesić, uz pomoć dvoje republikanaca - Trampovih protivnika, u tom procesu iznose jednu stranu priče koja odgovara političkom narativu koji demokrate plasiraju, a to je da je bivši predsednik odgovoran za upad u Kongres 6. januara 2021. godine.

„Problematičan je način na koji je ta komisija koja sprovodi saslušanja sastavljena, to što su odbacili republikance koje je predložio glavni predstavnik Republikanske stranke u Donjem domu, kao i to što se tokom saslušanja ne iznose nikakvi kontraargumenti niti odbrana bivšeg predsednika. Vrhunac čitave priče je to što se sada, na osnovu informacija koje su vrlo problematične kao dokazni materijal, vrši pritisak na glavnog tužioca Amerike da izda nalog da se ovako upadne na posed Donalda Trampa“, naglašava Kesić.


Politički progon

Kako kaže, da su demokrate htele da izbegnu percepciju da je reč o političkom progonu bivšeg predsednika, ovo su mogle da sprovedu na drugačiji način, a jedan od njih je imenovanje specijalnog tužioca koji bi se pozabavio istražnim radnjama vezanim za ono što demokrate Trampu stavljaju na teret.

„Tako je, na primer, bilo oko one optužbe da se Rusija mešala u izborni proces u Americi i pomogla Trampov izbor za predsednika. Tada je izabran specijalni tužilac, gospodin Muler, koji je vodio potpuno odvojenu istragu, upravo da bi se izbegla percepcija da je u pitanju neki politički proces. To se ovog puta nije desilo i vrlo je problematično to što glavni tužilac to nije uradio, jer to daje indikacije da procedura nije ispoštovana, odnosno da nije praćena jedna regularna, uobičajena zakonska praksa. To daje argumente da je ovde reč upravo o političkom progonu i da su akcije usmerene protiv bivšeg predsednika SAD politički motivisane“, ukazuje Kesić.

Druga važna stvar, dodaje analitičar, je da se u uobičajenim okolnostima nalog za upad i pretres daje od strane Velike porote.

„Mi ne znamo da li je to ovde bio slučaj, ili su pak tužilac i pripadnici ministarstva pravde nalog tražili direktno od suda. Kako god bilo, ne može se izbeći utisak da se zarad političkih razloga zloupotrebljavaju institucije - tužilaštvo i FBI. Ako se ovo posmatra u širem kontekstu i sagleda kako su zloupotrebljeni FBI, CIA i drugi delovi pravnog aparata protiv bivšeg predsednika tokom procesa njegovog impičmenta (opoziva), onda vidimo da već duže vreme postoje ozbiljni problemi oko politizacije policijskih i bezbednosnih institucija američke države“, kategoričan je Kesić.

Ovakav tretman Donalda Trampa doveo je, kaže naš sagovornik, do toga da su se republikanci pobunili protiv takve vrste politizacije državnih agencija i obećavaju da će, ukoliko u novembru na izborima osvoje Donji dom, pokrenuti niz istražnih postupaka vezanih za zloupotrebe i manipulacije sa FBI i drugim policijskim institucijama.


Demokrate u strahu

Na pitanje da li sve ovo govori da demokrate strahuju od nove Trampove predsedničke kandidature, Kesić kaže da je velika većina onih koji podržavaju bivšeg predsednika i Republikansku stranku ubeđena da demokrate na neki način vrše „udar“ i preuzimaju institucije – tužilaštvo i sudove, kako bi sačuvali vlast.

Te ljude je, napominje, nemoguće ubediti u suprotno jer je ovakvih slučajeva sve više.

„Nedavno smo, na primer, imali situaciju da je dvoje savetnika bivšeg predsednika Trampa hapšeno na jedan vrlo grub način, potpuno bespotrebno, jer se nisu odazvali nalogu Kongresa i nisu došli da svedoče u slučaju dešavanja od 6. januara 2021. godine. Tako da možemo reći da ovo traje već duže vreme, a u javnosti se stvara percepcija da demokrate mogu da iskoriste svaku instituciju sa ciljem da spreče novu kandidaturu Donalda Trampa“, ističe Kesić.

Američke demokrate, uveren je naš sagovornik, žive u strahu ne samo od toga da će se Tramp vratiti, već i od toga da će republikanci posle novembarskih izbora preuzeti potpunu kontrolu nad Kongresom, te da će posle toga biti skoro nemoguće da obezbede da demokrata pobedi na predsedničkim izborima 2024. godine:

„Međutim, njihov problem je u tome što čak i da podignu optužnicu, to po američkom zakonu ne predstavlja prepreku da se Tramp kandiduje, ali u velikoj meri jeste nešto što će mu dodatno dati snagu i širu podršku. Naime, sve ankete pokazuju da čak i oni nezavisni glasači u većini slučajeva dele mišljenje republikanca da demokrate zloupotrebljavaju državne institucije da bi sačuvali vlast“.


Ko je pretnja američkoj demokratiji

U tom smislu, ocenjuje Kesić, ovi radikalni potezi za sada ne idu u korist demokratama i ne daju neke, za njih poželjne rezultate.

„Ovi potezi, kratkoročno gledano, služe da se mobiliše biračko telo demokrata jer su upad FBI u Trampovu rezidenciju slavili upravo liberali i oni koji podržavaju ovaj politički proces protiv bivšeg predsednika, jer misle da je on najveća pretnja američkoj demokratiji. Dakle, kada vidite da veliki deo Holivuda slavi upad FBI-ja, glumci, pevači, koji ovaj potez pravdaju „borbom protiv većeg zla“, onda znate da je u pitanju mobilizacija jezgra Demokratske partije kako bi se na svaki način zabranila kandidatura Donalda Trampa“, kaže sagovornik Sputnjika.

Na žalost, zaključuje Obrad Kesić, ovo čemu je bivši američki predsednik izložen je bez presedana, ali govori o tome šta mogu očekivati obični američki građani:

„Mi imamo slučajeve da posle više od godinu i po dana od dešavanja 6. januara i dalje imamo nekoliko ljudi koji su u zatvoru bez suđenja, a neki su čak i bez optužnice. Dakle, kada govorimo o pretnjama američkoj demokratiji, teško je izbeći zaključak da najveća pretnja dolazi upravo od ove borbe protiv bivšeg predsednika, kada se zloupotrebljavaju institucije i ide mimo vladavine prava i američkog zakona“.

Bivši američki predsednik Donald Tramp rekao je da su agenti FBI izveli raciju na njegovom imanju Mar-a-Lago na Floridi i obili sef. Kako su navela dva izvora upoznata sa situacijom, FBI je pretražio Trampovu rezidenciju na osnovu naloga u okviru istrage o mogućem nezakonitom uklanjanju i uništavanju dokumenata Bele kuće nakon njegovog predsedavanja, prenosi Gardijan.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1624 on: August 10, 2022, 09:58:56 am »Quote
FBI Raids Trump’s Mar-a-Lago Home

In what can only be described as a sh*tlib wet dream, FBI agents descended on Trump’s Mar-a-Lago home Monday to execute a search warrant on the premises. Ostensibly searching for classified documents Trump absconded with from the White House, the agents allegedly even made off with a safe of Trump’s.

Jimmy and his panel of Jackson Hinkle and Kurt Metzger discuss whether the objective of this raid, along with the January 6 hearings, is not the pursuit of justice, but merely to prevent Trump from running for President again.Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1625 on: August 10, 2022, 10:00:10 am »
Tramp ima za cilj da prikupi novac na vesti o FBI pretresu


Donald Tramp je u utorak pokušao da vesti da je FBI pretresao njegovo imanje na Floridi preokrene u svoju korist, pozivajući se na istragu u tekstualnim porukama i mejlovima u kojima je tražio političke donacije od njegovih pristalica, piše Rojters.

Pretres kuće bivšeg predsednika bez presedana označio je značajnu eskalaciju savezne istrage o tome da li je Tramp nezakonito uklonio zapise iz Bele kuće kada je napuštao funkciju u januaru 2021. Tramp nastavlja da javno flertuje sa ponovnom kandidaturom za predsednika 2024. godine, ali nije jasno rekao da li će to učiniti.

Tramp je pokušao da naslika pretres svog kluba Mar-a-Lago u Palm Biču kao politički motivisan potez administracije predsednika Džoa Bajdena, iako bivši predsednik igra ključnu ulogu na republikanskim predizborima uoči novembarskih međuizbora koji će odrediti kontrolu nad Kongresu SAD.

„Oni još jednom pokušavaju da zaustave Republikansku partiju i mene“, rekao je Tramp u mejlu za prikupljanje sredstava u utorak. „Bezakonje, politički progon i lov na veštice moraju biti razotkriveni i zaustavljeni.

Njegovi republikanski saveznici u Kongresu obećali su da će pokrenuti istragu o samoj pretresi ako ponovo zauzmu većinu u Predstavničkom domu ili Senatu u novembru.

Ministarstvo pravde i FBI odbili su da komentarišu ili čak potvrde pretragu, što je Tramp obelodanio u saopštenju u ponedeljak.

Ali FBI nikada ne bi mogao da izvrši pretres bez odobrenja sudije koji je potvrdio da postoji verovatan razlog, a zahtev bi gotovo sigurno odobrili i direktor FBI Kristofer Rej, Trampov imenovani, i njegov šef, državni tužilac Merik Garland , koga je Bajden imenovao.

Zvaničnik Bele kuće rekao je da Bajden nije unapred obavešten o pretresu.

„Ovaj nalog za pretres, po mojoj proceni, verovatno je bio podvrgnut oštrijoj kontroli od bilo kog naloga za pretres u istoriji Ministarstva pravde“, rekao je Dejvid Laufman, bivši zvaničnik Ministarstva pravde koji je nadgledao krivično gonjenje prekršaja za nacionalnu bezbednost.

Tramp je pokrenuo svoj komitet za političku akciju Spasimo Ameriku nekoliko dana nakon što je izgubio na izborima 2020. od Bajdena. Ima više od 100 miliona dolara u banci, strašnu ratnu škrinju.

FBI je ranije ove godine posetio Trampovu imovinu kako bi istražio kutije u zaključanoj skladišnoj prostoriji, kaže osoba upoznata sa posetom. Agenti FBI i Trampov advokat Evan Korkoran proveli su dan pregledavajući materijale, rekao je izvor.

Korkoran nije odmah odgovorio na zahtev za komentar.

Pretres je samo istražni korak i ne znači da će se Tramp automatski suočiti sa krivičnim prijavama, ili da će biti proglašen krivim za bilo kakvo krivično delo.

Ali je krivično delo prikrivanje ili uništavanje državnih zapisa, a Zakon o vladinoj evidenciji kaže da će osobi koja je osuđena za kršenje tog zakona biti zabranjeno obavljanje savezne funkcije, uz kaznu zatvora do tri godine.

Pravni stručnjaci kažu da je nejasno da li je ta odredba ustavna. Ustav SAD propisuje kvalifikacije za predsednika, senatora ili predstavnika SAD, a prethodne presude Vrhovnog suda su smatrale da Kongres ne može da ograniči listu kvalifikovanih funkcionera.

To znači da bi Tramp, ako bi bio osuđen, verovatno osporio svaki pokušaj da se on ponovo diskvalifikuje sa funkcije, možda Vrhovnom sudu gde konzervativci čine većinu i on je imenovao tri od sadašnjih devet sudija.

„Nije sigurno da je zabrana koja je postavljena u Zakonu o vladinoj evidenciji ustavna“, rekao je Mičel Epner, advokat u Rotenberg Lipman Riču i bivši savezni tužilac. „Apsolutno postoji i to bi po svoj prilici bilo nešto što bi na kraju završilo parničenjem.

Istraga o dokumentima je jedna od nekoliko istraga koje su se fokusirale na Trampa otkako je napustio funkciju, nedeljama nakon što su njegove pristalice upali u Kapitol SAD 6. januara 2021, u neuspešnom pokušaju da ponište njegov izborni poraz. Tramp i dalje lažno tvrdi da su izbori ukradeni široko rasprostranjenom izbornom prevarom.

Tramp je i dalje najuticajniji glas Republikanske stranke, iako su nedavne ankete pokazale da njegova zvezda nestaje među stranačkim biračima nakon otkrića o njegovom ponašanju tokom pobune u američkom Kapitolu 6. januara 2021. i njegovog stalnog fokusiranja na lažne tvrdnje da je rezultat njegovog poraza 2020. prevare.

Guverner Floride Ron DeSantis je u međuvremenu porastao kao potencijalni kandidat za 2024. godinu.

Ali Tramp je preživeo mnoge političke skandale i posmatrači su upozorili da bi ovaj napad mogao da ojača njegov položaj kod republikanskih glasača.

„Bajdenova administracija samo dodaje raketno gorivo izgledima Trampove kampanje i daje energiju njegovim pristalicama koje žele da se on ponovo kandiduje“, rekao je Ron Bondžan, republikanski strateg u Vašingtonu. „Trebalo bi da bude više transparentnosti oko odluke da se sprovede ova racija FBI jer izgleda previše politički i dozvoljava Trampu da kaže da je nepravedno napadnut.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1626 on: August 10, 2022, 10:11:28 am »
Republikanci obećavaju da će istražiti Trampovu FBI raciju


Lider manjine u Predstavničkom domu američkog Kongresa Kevin Makarti (R-Kalifornija) i drugi republikanski poslanici osudili su administraciju predsednika Džoa Bajdena za raciju na dom Donalda Trampa na Floridi, upozoravajući da će istražiti politizaciju Ministarstva pravde (DOJ) kada ponovo preuzmu kontrolu nad kongresu.

„Ministarstvo pravde je dostiglo nepodnošljivo stanje politizacije oružja“, rekao je Makarti u ponedeljak uveče, nekoliko sati nakon što su agenti FBI-a izvršili nalog za pretres Trampove rezidencije Mar-a-Lago. „Kada republikanci vrate Predstavnički dom, mi ćemo sprovesti hitan nadzor nad ovim odeljenjem, pratiti činjenice i ostaviti ništa na kamenu. Državni tužilac [Merik] Garland, sačuvajte svoje dokumente i obrišite svoj kalendar.

„Velika grupa“ agenata FBI upala je u kuću bivšeg predsednika i provalila u njegov sef, rekao je Tramp u ponedeljak. Pretres je navodno bio povezan sa istragom Trampovog rukovanja poverljivim dokumentima. „Takav napad mogao bi da se dogodi samo u razorenim zemljama trećeg sveta“, rekao je on. „Nažalost, Amerika je sada postala jedna od tih zemalja – korumpirana na nivou koji ranije nije viđen.

Republikanci u Kongresu bili su ljuti zbog racije i tražili objašnjenja od Garlanda i direktora FBI Krisa Reja. „Zašto Kris Rej i Merik Garland ne dođu pred nas ovog petka i odgovore na naša pitanja?“ Pitao je predstavnik Džim Džordan (R-Ohajo). „Ako je ovo toliko važno da se krene za predsednikom Trampom na ovaj način bez presedana, dođite i odgovorite na naša pitanja u Odboru za pravosuđe u Predstavničkom domu.

Džordan je tvrdio da su demokrate koristile obaveštajne i agencije za sprovođenje zakona da bi krenule za svojim političkim neprijateljima, kao što je vođa većine u Senatu Čak Šumer (D-Njujork) upozorio da će to učiniti nakon što je Tramp izabran 2016. „Prvo je bila Mulerova istraga, zatim bio je impičment jedan, zatim je bio impičment dva. A sada je odbor za 6. januar, a ništa od toga ne funkcioniše, pa idu na ovaj korak. Upali su u kuću predsednika.”

Predstavnik Majk Tarner (R-Ohajo), najviši republikanac u Komitetu za obaveštajne poslove Predstavničkog doma, rekao je u pismu Reju u ponedeljak da direktor FBI mora da objasni zakonodavcima opravdanost za nacionalnu bezbednost za raciju u Mar-a-Lagu. „U istoriji naše zemlje ova akcija je bez presedana“, rekao je on, dodajući da kao najviši republikanac koji nadgleda obaveštajne službe, nije bio svestan bilo kakve navodne bezbednosne pretnje koju predstavljaju dokumenti u Trampovom posedu.

„Izuzetno sam skeptičan prema tome da je ovo bilo šta drugo osim politički motivisano“, rekao je Tarner. „Postoje ozbiljna pitanja u vezi sa racijom FBI-a bez presedana u kojoj se navodno traže poverljivi materijali iz rezidencije bivšeg predsednika Trampa.

Tramp je više puta nagovestio da će se kandidovati za predsednika 2024. godine, nameštajući potencijalni revanš sa Bajdenom. Kritičari, kao što je predstavnik Met Gec (R-Florida), sugerisali su da je komitet od 6. januara koji istražuje nemire u Kapitolu SAD sazvan da bi sprečio Trampa da ponovo traži javnu funkciju. Predstavnik Skot Peri (R-Pensilvanija) nazvao je televizijska saslušanja komiteta „suđenjem u sovjetskom stilu“.

„FBI je dovezao agente iz Vašingtona u Mar-a-Lago sa jedinom svrhom da unapredi višegodišnju kampanju Biroa da skine predsednika Trampa“, rekla je senatorka Marša Blekburn (R-Tenesi) na Tviteru. Ona je napad nazvala „političkim lovom na veštice“.

Predstavnica Loren Boebert (R-Kolorado) pridružila se pozivima za istragu racije FBI. „Ovo ne može da čeka“, rekla je. „Pretvaramo se u banana republiku rekordnom brzinom.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1627 on: August 10, 2022, 12:14:36 pm »
Tramp na sudu pod zakletvom: "Banana republika"


Bivši predsednik Donald Tramp biće ispitan danas, pod zakletvom.

Svedočenje se odigrava usred dugogodišnje istrage njujorškog državnog tužioca o njegovim poslovima kao mogula za nekretnine, a samo dan nakon što su agenti Federalnog istražnog biroa (FBI) upali na njegovo imanje Mar a Lago na Floridi, potvrdio je u objavi na svom nalogu na mreži Trut soušal (Truth Social).

Upad FBI se desio u okviru nepovezane federalne istrage o tome da li je uzeo poverljive zapise kada je napustio Belu kuću.

Građanska istraga u Njujorku, koju vodi državna tužiteljka Leticija Džejms, uključuje navode da je Trampova kompanija Tramp organizejšen pogrešno navela vrednost vredne imovine kao što su golf tereni i neboderi, obmanjujući zajmodavce i poreske vlasti. "Večeras u Njujorku. Rasista generalni tužilac sutra nastavlja najveći lov na veštice u istoriji SAD!" napisao je Tramp na nalogu na mreži Trut soušal. "Moja kompanija i ja smo napadnuti sa svih strana", dodao je Tramp. "Banana republika!"


Istraga se bliži kraju

Kancelarija državne tužiteljke Leticije Džejms je u maju saopštila da se istraga bliži kraju i da su istražitelji prikupili značajne dokaze koji bi mogli da podrže pravni postupak, kao što je tužba protiv Trampa, protiv njegove kompanije ili obe tužbe. Izjava republikanskog milijardera – zakonski izraz za svedočenje pod zakletvom koji se ne daje na sudu – jedan je od retkih preostalih delova koji nedostaju, saopštila je kancelarija državne tužiteljke.

Dvoje Trampove odrasle dece, Donald mlađi i Ivanka, svedočili su u istrazi poslednjih dana, navode izvori bliski istrazi, koji su želeli da ostanu anonimni. Svedočenje ćčanova porodice Tramp je prvobitno bilo planirano za prošli mesec, ali je odloženo nakon smrti bivše supruge bivšeg predsednika Ivane Tramp, majke Ivanke i Donalda mlađeg i još jednog sina Erika Trampa, koji je 14. jula dao iskaz. U petak će Trampova organizacija i njen dugogodišnji finansijski šef Alen Vajselberg biti na sudu tražeći odbacivanje optužbi za poresku prevaru podignutih protiv njih prošle godine u paralelnoj krivičnoj istrazi okružnog tužioca Menhetna.

Državna tužiteljka Leticija Džejms, demokrata, rekla je u sudskim procesima da je njena kancelarija otkrila značajne dokaze da je Trampova kompanija "koristila lažne ili obmanjujuće procene imovine da bi dobila niz ekonomskih koristi, uključujući zajmove, osiguranje i poreske olakšice".


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1628 on: August 10, 2022, 02:24:52 pm »
Bajdenu porastao rejting nakon donetih odluka


Podrška radu američkog predsednika Džozefa Bajdena porasla je na najviši nivo od početka juna, navodi se u istraživaju koje su sproveli Rojters i Ipsos.

Dvodnevna internet anketa na nacionalnim nivou, sa ukupno 1.005 odraslih ispitanika, uključujucji 445 demokrata i 357 republikanaca, pokazala je da 40 odsto Amerikanaca u ovom tenutku odobrava Bajdenov radni učinak.

Anketa završena juče je pokazala i da 78 odsto ispitanika, koji su se identifikovali kao demokrate podržava Bajdena, u odnosu na 69 odsto mesec dana ranije.

Samo 12 odsto republikanaca podržalo je Bajdenov rad ove nedelje, što je brojka koja je uglavnom ostala stabilna poslednjih nedelja. Bajdenov ukupni rejting prema sličnom istraživanju u maju dostigao je najniži nivo njegovog mandata, 36 odsto, i ispod 50 odsto koliko je iznosio u avgustu prošle godine, u trenutku kada se Amerikanci suočavaju sa visokom inflacijom i ekonomskim poteškoćama koje su još uvek prouzrokovane krizom kovid-19, prenosi Rojters.

U nedelju je američki Senat posle18 meseci pregovaranja i maratonske noćne sednice, usvojio zakon za borbu protiv klimatskih promena, snižavanja cena lekova i podizanja nekih korporativnih poreza, što se smatra velikom pobedom Bajdena i njegove stranke, za koju se očekuje da će povećati šanse demokrata na predstojećim izborima za Kongres u novembru,navodi britanska agencija.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1629 on: August 10, 2022, 04:17:55 pm »
Tramp odbio da odgovara na pitanja


Bivši predsednik SAD Donald Tramp pozvao se danas na Peti amandman Ustava i odbio da odgovara na pitanja tokom svedočenja u građanskoj istrazi u Njujorku.

"Odbio sam da odgovaram na pitanja u okviru prava i privilegija koje se daju svakom građaninu prema Ustavu Sjedinjenih Američkih Država", naveo je Tramp u saopštenju, preneo je Rojters.

Istrage se vodi o poslovima porodične kompanije, a njujorški državni tužilac Leticija DŽejms ispituje da li je Trampova organizacija "naduvala" vrednost nekretnina,

Ona je rekla da je njena istraga došla do dokaza da je Trampova organizacija, koja upravlja hotelima, terenima za golf i drugim nekretninama, precenjivala vrednosti imovine da bi dobila povoljne kredite i potcenjivala vrednosti da bi dobila poreske olakšice. Kako se navodi, Tramp i dvoje njegove odrasle dece, Donald Tramp Mlađi i Ivanka Tramp, borili su se da izbegnu svedočenje, ali nisu u tome uspelii.

Tramp je negirao krivicu i nazvao njujoršku istragu politički motivisanom, aludirajući na to da je Džejms demokrata.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1630 on: August 11, 2022, 08:13:26 am »
Tramp nagoveštava mogući „prljavi trik FBI“


Više od 30 agenata FBI-a koji su proveli više od devet sati u rezidenciji Donalda Trampa Mar-a-Lago u Palm Biču na Floridi u ponedeljak je odbilo da dozvoli prisustvo njegovim advokatima ili bilo kojim svedocima, rekao je bivši američki predsednik u sredu, sugerišući da su možda iskoristio priliku da podmetne dokaze protiv njega.

Federalni agenti ostavili su Trampove advokate i osoblje Mar-a-Laga napolju na vrućini od 90 stepeni (33C) dok su lutali imanjem od 128 soba, čak i pretražujući glavnu spavaću sobu i orman bivše prve dame Melanije Tramp.

„FBI i drugi iz savezne vlade ne bi dozvolili nikome, uključujući i moje advokate, da bude u blizini oblasti koje su prekapane i na drugi način pregledane tokom racije na Mar-a-Lago“, objavio je Tramp na svojoj platformi Truth Social u sredu. .

„Svi su bili zamoljeni da napuste prostorije, hteli su da budu ostavljeni na miru, bez svedoka da vide šta rade, uzimaju ili, nadamo se, ne „sade“. Zašto su SNAŽNO insistirali na tome da ih niko ne gleda, da svi napolje?“ dodao je on.

Tramp (76) je sam preneo vest o raciji u ponedeljak uveče, rekavši u saopštenju da je FBI došao nenajavljeno i „čak je provalio u moj sef“. On je ovu operaciju nazvao „nepotrebnom ili prikladnom“, označivši je kao „oružanje“ pravosudnog sistema od strane demokrata koje „očajnički“ ne žele da se on kandiduje za predsednika 2024.

Ubrzo nakon racije u Mar-a-Lagu, FBI je takođe zaplenio mobilni telefon kongresmena Skota Perija (R-Pensilvanija), za koji je rekao da „sadrži informacije o mojim zakonodavnim i političkim aktivnostima, i ličnim/privatnim razgovorima sa mojom suprugom, porodicom , birači i prijatelji.”

Tramp je u sredu boravio u Njujorku kako bi dao izjavu državnom tužiocu, demokrati koju je optužio da vodi „partizanski lov na veštice“ protiv njegove kompanije. Navodno se pozvao na svoje pravo na Peti amandman da ćuti.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1631 on: August 11, 2022, 01:06:41 pm »

Quote
The more we learn the more confusing it gets: Jonathan Turley
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1632 on: August 11, 2022, 05:20:53 pm »Quote
The Truth About the FBI Raid On TrumpQuote
MARTYRDOMLogged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1633 on: August 12, 2022, 08:17:27 am »
FBI u Trampovoj kući tražio dokumenta o nuklearnom oružju?


Agenti FBI-a tražili su, prilikom pretresa doma bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, poverljiva dokumenta povezana u vezi sa nuklearnim oružjem.

Nije poznato kakvu vrstu informacije je FBI tražio ni da li su takva dokumenta pronađena u Trampovoj kući u Palm Biču na Floridi, dodaje američki list "Vašington Post" pozivajući se na dobro upućene izvore.

Ministarstvo pravde zatražilo je od istražnog sudije da objavi zapečaćen nalog kojim se odobrava pretres Trampovog imanja kako bi javnost saznala više informacija o tome šta su istražitelji tražili, prenosi Rojters.

Pretres Trampove kuće obavljen je u okviru istrage o tome da li je bivši američki predsednik nezakonito uklonio dokumenta iz Bele kuće prilikom napuštanja funkcije 2021. godine. Ministar pravde Merik Garland rekao je da je lično odobrio odluku o pretresu dodajući da Ministarstvo ne donosi lako takve odluke.

Sam Tramp objavio je u ponedeljak da je u toku pretres njegove kuće i da to vidi kao političku odmazdu.

Izvor upoznat sa istragom rekao je da su agenti FBI izneli deset kutija iz Trampovog doma tokom pretresa.


"Moji advokati u potpunosti sarađuju"

Bivši američki predsednik Donald Tramp izjavio je da njegovi advokati i pravni zastupnici "u potpunosti sarađuju" nakon što je američki savezni tužilac Merik Garland objavio saopstenje u kojem potvrđuje da je FBI pretražio Trampovo imanje.

Garland je naveo da su federalni agenti pretražili imanje bivšeg predsednika na Floridi, kako bi ispitali da li je nezakonito uklonio zapise iz Bele kuće dok je odlazio sa funkcije.

Garland je rekao da je lično odobrio odluku o pretresu Trampove kuće, preneo je Rojters. Takođe je naveo da je Ministarstvo pravde zatražilo od suda da otpečati nalog za pretres koji je podnet u okviru istrage zbog "značajnog javnog interesa".


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1634 on: August 12, 2022, 12:40:26 pm »
Tramp traži objavljivanje naloga kojim je agentima FBI omogućeno da pretresu njegovu kuću


Bivši američki predsednik Donald Tramp poručio je da se neće protiviti objavljivanju naloga kojim je agentima FBI omogućeno da pretresu njegovu kuću.

U saopštenju, Tramp je rekao da ohrabruje njegovo "trenutno objavljivanje", ali je ponovio tvrdnju da je akcija federalnih agenata bila nepotrebna i politički motivisana.

"Ne samo da se neću protiviti objavljivanju dokumenata koji se odnose na neameričku, neopravdanu i nepotrebnu raciju i provalu u moj dom u Palm Biču, Florida, Mar-a-Lago, već idem korak dalje tako što ću ohrabrivati njihovo hitno izdavanje“, navodi se u Trampovom saopštenju.

Američko ministarstvo pravde uputilo je, ne tako uobičajen zahtev sudu na Floridi da otpečati nalog, a ako on bude odobren, to bi značilo da su ovi dokumenti dostupni javnosti, navodi BBC. To bi moglo da potvrdi razlog pretresa Trampovog doma na Floridi u ponedeljak, što ministarstvo pravde još nije javno saopštilo. Veruje se da je potraga FBI povezana sa istragom o tome da li je bivši predsednik uklonio poverljive zapise i osetljiv materijal iz Bele kuće, prenosi BBC.

Kako navodi Vašington post, pozivajući se na anonimne izvore, dokumenti koji se odnose na nuklearno oružje bili su među predmetima koje su agenti Federalnog istražnog biroa tražili u Mar-a-Lagu. Izvori nisu rekli novinama da li se radi o američkom oružju ili oružju neke druge države. Ranije je državni tužilac Merik Garland saopštio da je lično odobrio nalog za pretres Trampovog imanja.


izvor
Logged
Pages:  1 ... 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 [109] 110 111 112 113 114 115   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.033 seconds with 22 queries.