PALUBA
June 26, 2022, 12:34:16 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Mali jubilej - prvih 10.000 hiljada članova
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 [106]   Go Down
  Print  
Author Topic: Vesti iz SAD  (Read 129381 times)
 
0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 64 540« Reply #1575 on: June 22, 2022, 12:22:47 pm »SAD: Senat unapredio zakon o kontroli oružja


Dvostranačka grupa američkih senatora predložila je veliki zakon o kontroli oružja, postavljajući ga za glasanje u gornjem domu. Ako bude usvojen, zakon bi označio najznačajniji zakon te vrste u poslednjih nekoliko decenija, proširujući proveru prošlosti za one koji kupuju vatreno oružje uz niz drugih ograničenja.

„Zakon o dvopartijskim sigurnijim zajednicama“ je u utorak uveče usvojio proceduralno glasanje sa 64 prema 34, a 14 senatora GOP pridružilo se svih 50 demokrata da podrže predlog. Predlog zakona od 80 stranica poziva na jačanje provjere prošlosti kako bi se vlastima omogućilo do 10 dana da pregledaju kartone maloljetnika i mentalnog zdravlja za kupce oružja mlađih od 21 godine, i posvetio bi milione dolara za podsticanje država da sprovode zakone o ‘crvenoj zastavi’, “ koji dozvoljavaju vladi da konfiskuje vatreno oružje onima koji se smatraju opasnim.

Između ostalih odredbi, zakon bi takođe zatvorio takozvanu „rupu za dečka“, što znači da će nasilnicima u porodici biti zabranjeno da kupuju oružje, čak i ako počinilac nije oženjen njihovom žrtvom. Savezni zakon se ranije odnosio samo na bračne parove, što je pravilo koje su zagovornici kontrole oružja dugo osuđivali.

Uprkos preostalom protivljenju republikanaca, glavni senator GOP-a, Mič Mekonel, podržao je zakon, rekavši: „Naše kolege su sastavile zdravorazumski paket popularnih koraka koji će pomoći da ovi užasni incidenti budu manje verovatni dok u potpunosti podržavaju Drugi Izmena prava građana koji poštuju zakon.”

Lider većine u Senatu Čak Šumer je u međuvremenu rekao da očekuje da će predlog zakona proći u punom glasanju u gornjem domu do kraja nedelje.

Predstavnički dom je ovog meseca usvojio sopstveni paket kontrole oružja, koji ide dalje od verzije Senata, pozivajući da se podigne starosna granica za kupovinu određenih pušaka sa 18 na 21 godinu, takođe pozivajući na potpunu zabranu magazina velikog kapaciteta.

Brojni poslanici GOP-a, kao i zagovornici Drugog amandmana, kao što je Nacionalno streljačko udruženje, osudili su nove inicijative za kontrolu oružja, pri čemu je NRA insistirala da je „posvećena pravim rešenjima kako bi pomogla u zaustavljanju nasilja u našim zajednicama“, ali se obavezala da će suprotstavljaju se bilo kakvom nastojanju da se „prevazide ustavna zakonska zaštita“, kao i „naporima da se građani koji poštuju zakon liše njihovog osnovnog prava da zaštite sebe i svoje najmilije“.

Najnoviji zakonodavni pritisak usledio je nakon par masovnih pucnjava visokog profila poslednjih meseci. Dana 24. maja, usamljeni naoružani napadač ubio je 19 dece i dvoje nastavnika u osnovnoj školi u Teksasu. Deset dana ranije, u pucnjavi u supermarketu u Bafalu u Njujorku poginulo je 10 ljudi.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 64 540« Reply #1576 on: June 23, 2022, 08:42:37 am »
Dodatna ulaganja u američku odbranu – još 37 milijardi dolara


Komitet za odbranu Predstavničkog doma Kongresa SAD uneo je izmene u nacrt odbrambenog budžeta zemlje za 2023. godinu.

Budžet je uvećan za 37 milijardi dolara, a to uključuje i povećanje vojne pomoći Ukrajini do jedne milijarde dolara, navodi se u odluci Komiteta, prenosi Sputnjik.

Prema prvoj varijanti nacrta budžeta koju je Komitet predstavio 20. juna rashodi za vojnu pomoć Ukrajini u 2023. fiskalnoj godini su bili procenjeni na 450 miliona dolara.

Kako se navodi u dokumentu, predloženo je da se šefu Pentagona da ovlašćenje za pružanje podrške vladi Ukrajine u oblasti obaveštajnih i bezbednosnih pitanja.

Izmene u nacrtu budžeta Predstavničkog doma je odobrila većina članova Komiteta, za je glasalo 42 kongresmena, a 17 je bilo protiv.

Dokument predviđa različite programe podrške saveznicima Vašingtona u azijsko-pacifičkom regionu i Evropi, uključujući finansiranje Pacifičke inicijative, Evropske inicijative obuzdavanja i Inicijative za baltičku bezbednost.

Ranije je američki lider Džozef Bajden nakon razgovora sa ukrajinskim liderom Vladimirom Zelenskim izjavio da su Sjedinjene Američke Države odobrile novi paket vojne pomoći Ukrajini u ukupnom iznosu od milijardu dolara.


izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 64 540« Reply #1577 on: June 23, 2022, 11:09:00 am »
Šef FED-a u sukobu sa Bajdenom oko uzroka američke inflacije


Predsednik Federalnih rezervi SAD odbacio je tvrdnju Bele kuće da je rastuća inflacija u zemlji uglavnom izazvana krizom u Ukrajini. Tokom saslušanja u Senatu u sredu, Džerom Pauel je istakao da je inflacija bila visoka i pre nego što je Rusija napala njenu susednu državu.

On je odgovarao na pitanje senatora Bila Hagertija iz Tenesija, koji je rekao da je situacija sa cenama u SAD imala mnogo pokretačkih faktora, uključujući „prekid lanca snabdevanja, propise koji ograničavaju snabdevanje… rastuća očekivanja inflacije i preteranu fiskalnu potrošnju“.

Zatim je upitao da li se Pauel slaže sa Bajdenovom administracijom da je situacija u Ukrajini najuticajniji faktor, s obzirom na dinamiku inflacije u proteklih 18 meseci.

„Ne, inflacija je bila visoka… pre nego što je izbio rat u Ukrajini“, rekao je šef FED-a.

Otkako je Rusija napala Ukrajinu krajem februara, Bela kuća je više puta okrivila ruskog predsednika Vladimira Putina za izazivanje inflacije u SAD. Čak je skovao izraz „Putinovo povećanje cena“.

„Znamo da je 61% [skorašnje inflacije] vođeno cenom – troškovima energije, Putinovom invazijom na Ukrajinu“, rekla je novinarima krajem aprila Džen Psaki, koja je u to vreme bila sekretar za štampu Bele kuće.

Prošle nedelje, Bela kuća je tvitovala da je situacija u Ukrajini „najveći pojedinačni pokretač inflacije“ u zemlji. Senator Hagerti je ovo opisao kao „dezinformaciju“ i rekao u svojoj razmeni sa Pauelom da je to bio pokušaj da se skrene krivica.

Kasnije tokom dana, sekretarka za energetiku Dženifer Granholm je upitana o Pauelovom odgovoru tokom konferencije za štampu. „Većina bi rekla da je cena goriva pogoršala inflaciju“, rekla je ona, tvrdeći da je rat u Ukrajini povećao cene smanjenjem ponude.


izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 64 540« Reply #1578 on: June 23, 2022, 06:00:37 pm »

Quote
Supreme Court Rules on Carrying Guns
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 64 540« Reply #1579 on: June 24, 2022, 07:46:49 am »Bajden razmatra cenu sankcija protiv Rusije


Vašington je bio svestan da će sankcije Rusiji imati posledice po SAD, izazivajući skok cena energenata, rekao je u sredu predsednik Džo Bajden.

Govoreći u Beloj kući, Bajden je okrivio Rusiju za povećanje cena goriva u SAD, rekavši da će američki narod i ostatak sveta morati da plate cenu za stavljanje na stranu Ukrajine.

„Presekli smo rusku naftu u Sjedinjene Države, a naši partneri u Evropi su učinili isto, znajući da ćemo videti veće cene gasa. rekao je on, dodajući da je američki Kongres dao skoro jednoglasnu podršku zabrani nafte, „znajući dobro cenu“.

Cene benzina u SAD se sada kreću blizu 5 dolara po galonu, u poređenju sa otprilike 3 dolara po galonu pre godinu dana. Prema Bajdenu, američka vlada čini sve što može „da smanji ovaj bol na pumpi“. Predsednik je predložio suspenziju federalnog poreza na gas od 18 centi u naredna tri meseca i pozvao države da uklone sopstvene poreze na gorivo. Bajden je takođe pozvao kompanije za preradu nafte da povećaju svoje kapacitete.

Troškovi goriva počeli su da rastu u SAD tokom zime usred skoka globalnih cena nafte, a potražnja je porasla zbog ukidanja ograničenja zbog korona virusa. Sankcije Rusiji su dodale problem, nakon što su zapadne zemlje počele da izbegavaju rusku naftu.

izvor
Logged
Pages:  1 ... 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 [106]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

Gold Charm by Shadow82x
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.029 seconds with 23 queries.