PALUBA
August 15, 2022, 07:20:40 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno,
Obaveštenje o dopunama pravilnika foruma
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 [3] 4 5 6   Go Down
  Print  
Author Topic: Predsednik drzave i vrhovni komandant OS Srbije - aktivnosti  (Read 20170 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
cobra 73
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 202


СА ВЕРОМ У БОГА ЗА КРАЉА И ОТАЏБИНУ


« Reply #30 on: September 10, 2017, 09:24:44 am »

Не липши магарче до зелене траве!
Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #31 on: June 10, 2018, 12:13:26 pm »

Вучић: Почетком 2019. имаћемо најснажнију армију у региону
недеља, 10.06.2018.

Већ почетком наредне године имаћемо најснажнију армију у региону, рекао је данас председник Александар Вучић након обиласка реновираних просторија Интерната Војне гимназије у Београду.

„48 година ништа нисмо мењали на овом објекту и то је велика грешка и народа и државе да се ништа не обнавља. Данас сте могли да видите прву фазу и смештај који је на веома високом нивоу”, каже Вучић. Како је навео, до сада су у прву фазу уложена 32 милиона динара, али је дошло боље време. „Видео сам нове, младе људе и дошао сам да позовем људе из Србије, посебно са југа Србије да дођу зато што их чека добра будућност у војсци Србије”, рекао је Вучић. Додао је да ће грађани Србије ускоро моћи да виде колико нам је војска снажнија, јаца и боља него што је била раније. „Желим да све наше објекте обновимо и да изгледа неупоредиво боље него што је до сада”, рекао је.

Председник је истакао да данас улажемо много више у војску Србије. „Нисам случајно рекао, већ следеће године моћи ћете да видите да не постоји снажнија армија од наше у региону. Али имамо неколико проблема. Треба нам много више војника. Највише проблема је због примања, и њих ћемо повећавати. Најмање проблема имамо на југу Србије" рекао је он. Вучић је истакао да је проблем и то што нам је техника застарела, и када будемо спремнији да прихватимо ново наоружање. „Морамо и однос према војницима и полицајцима да променимо. Без њих нећемо имати ни мир ни стабилност. Желимо војнике и официре у униформама. Она са собом носи част, морал, озбиљност и дисциплину”, рекао је председник.  (Танјуг)

Ozvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #32 on: July 29, 2018, 05:54:50 pm »

Вучић: Ове године милијарду евра за наоружање ВС
недеља, 29.07.2018.

Никинци - Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће ове године бити уложено више од милијарду евра у наоружање и војну опрему, што је највише у региону, не рачунајући Румунију која је 2,5 пута већа по броју становника. На тај начин, према Вучићевим речима, јачамо своју одбрамбену индустрију.

„Када хоћете да будете војно неутрални морате да будете довољно снажни да се одбраните од оних који би своју војну снагу могли да користе као средство политичког притиска. Дакле морате да будете довољно снажни да вас сви поштују и да сви поштују независност ваше земље”, рекао је Вучић у Никинцима где је присуствовао показној вежби Војске Србије. Милсим да је добро да улажемо и улагаћемо још више, додао је председник.

Набавка француских ракета

Модернизација, опремање и наоружавање војске увек је дуготрајан, компликован и мукотрпан процес, али га ми радимо брзо и треба да радимо још брже и улагаћемо још, јер хоћемо сваког потенцијалног агресора да одвратимо од напада на Србију, поручио је председник Србије Александар Вучић.

„Хоћемо да свако ко помисли да би му Србија била лака мета, прогута кнедлу у грлу и да добро разуме да би наишао на жесток, много јачи отпор него што је на такав отпор могао и морао да рачуна пре 10-15 година”, поручио је Вучић у Никинцима након показне вежбе гађања из стрељачког наоружања, које користи Војска Србје, али и које је у развоју. Вучић је најавио и да ће пре краја године, крајем октобра или почетком новембра, у ваздуху изнад Србије бити осам или девет Мигова 29. Никада, подвукао је, нисмо имали те авионе, „4 плус” генерације, који ће у том броју летети изад земље, а да су српски, ловачки и бомбардерски авиони. Додао је да се данас на показној вежби видела стварна готовост војника и војних капацитета, те да су се видели и недостаци, на чијем ће се отклањању радити, као и добре стране онога што је урађено у последње време.

Задовољан је, каже, како Специјалном бригадом и СКАР пушкама, као и онима који нису војници људима из крагујевачке „Заставе” и ониме што је приказала крагујевачка модуларна пушка, као и оним што су приказала наша возила „Лазар” и „Милош”. Подвукао је да набављамо и нове хеликоптере, Ми 17 и Ми 34, које до сада никада нисмо имали. Истакао је да модерни системи наоружања много коштају, а да Србија све то набавља, а да се не одражава на стање у буџету, нити се повећава, већ се, напротив, и даље умањује јавни дуг. Додао је да су војници задовољни пушкама, али да би желели више комплета униформи, за чију су набавку, каже, расписани тендери. „Радићемо на новим системима, пре свега на вођеним ракетама”, рекао је председник.

Додао је да се преговара са Француском, али и са неким другим западним земљама за додатно оружје, као и да се са појединим земљама преговарало о набавци наоружнаих беспилотних летелица, јер у томе наша памет није довољно далеко одмакла, али ће бити улагања у наше инжењере, јер је жеља да сами будемо произвођачи и „Пегаза”, „Врабца”, као што смо произвели „Милоша” и „Лазара”. Зато ће, додао је, сличних вежби бити чешће и стручни људи у војсци наставиће са радом, како би недостаци били отклоњени. „Наставићемо да радимо да будемо, не само респектабилни, већ да можемо себи да кажемо да они који би потенцијално покушали да угрозе Србију не могу да стекну било какву предност у односу на Србију”, поручио је председник. (Танјуг)

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #33 on: August 14, 2018, 11:00:29 pm »

Вучић посетио Војнотехнички институт
уторак, 14.08.2018.

Председник Србије Александар Вучић посетио је Војнотехнички институт, како би се обавестио о степену реализације нових развојних пројеката Института и разговарао са 48 новозапослених инжењера и официра са Војне академије, којима је рекао да су дошли на место где се показује колико се воли земља.

Министарство одбране је раније најавило да ће том институту у новембру 2018. бити уплаћена четири милиона динара за стимулацију, као и да су почела да се улажу средства како би се побољшао материјални положај стручњака у том Институту. Председник Србије се у обраћању осврнуо на, како је рекао, два кључна питања на којима треба даље радити, а то су знање и образовање, без којег се не може напред, и на стање у војсци. Изразио је задовољство што је 48 младих људи запослено у Институту, и додао да без тога војска не може иновативно и технолошки да напредује, а што је важно за будућност наше армије.

Како је рекао, повећаваће се плате и лакше добијати станови, што ће им омогућити да се посвете држави и њеном напретку и лакши живот и за њих и њихову децу. Вучић је рекао да је потребан поглед унапред јер само онај ко држи главу високо и испред себе може да напредује, а онај који гледа назад се саплиће.

„Молим вас да гледате напред и да видите шта можете да урадите за своју земљу. Наша војска је веома снажна”, рекао је председник Републике. Он је навео да се после свих хладноратовских подела у свету поново направио мултиполарни свет и тим више нам је потребна снажна озбиљна и одговорна војска која је у стању да превентивно делује на сваког агресора, који ће знати да ће се суочити са моћном техником и људима који су способни да бране своју земљу. Поручио је да се од младих много очекује, али и да ће држава дати и више него сто они од ње очекују.

„Дошли сте на место где се показује колико се Србија воли. Добродошли”, поздравио је Вучић новозапослене у Институту. Војнотехнички институт основан је након ослобађања земље - 3. новембра 1948. године - као Војнотехнички институт Југословенске армије. Једно од приоритетних опредељења те установе било је опремање, развој и модернизација војске с ослонцем на сопствене снаге. Они се данас баве истраживањем и развојем у области одбрамбених технологија. У наоружање Војске Србије прошле године је уведен прототип широкопојасног радио-гониометара „хера”, комплет стрелишне опреме са радио управљањем - УПТМ и прототип огртача војничког маскирног М-12 из комплета личне опреме.

На завршним испитивањима су били прототип ракетног система „морава” (самоходни ракетни лансер и логистичко возило), прототип модернизованог ракетног система „куб”, прототип аутомобила теренског ФАП 8х8, прототип мултифункцијског упаљача, прототип комплет личне опреме - чизме универзалне, чизме теренске и комбинезон маскирни, прототип микроталасног малошумног појачавача, нулта серија Комплет стрелишне опреме са радио управљањем - уређај за показивање лаких мета, и прототип упаљач тренутно успореног дејства. То је највећа војна научно-истраживачка установа и саставни је део Министарства одбране Републике Србије. Развој наоружања и војне опреме (НВО), као производа високе технологије, главни је циљ деловања ВТИ-а.

Циљ је до сада успешно оствариван, јер је током 70 година, колико Институт постоји, за потребе оперативне употребе Војске Србије освојено преко 1.300 средстава НВО. При томе, освојене су бројне нове технологије, многи савремени материјали и нове методе , ВТИ располаже данас са 24 савремене лабораторије. Неке од њих су од међународног значаја, неке су јединствене на подручју Балкана, а већина превазилази војни значај, па се могу сматрати националним ресурсом Републике Србије.

Обиласку Војнотехничког института, у касарни „Жарково”, присуствовао је и министар одбране Александар Вулин. (Танјуг)

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #34 on: November 03, 2018, 08:32:41 am »

Вучић одликовао ВТИ орденом Белог орла другог степена
Аутор: П.О. петак, 02.11.2018.

Војнотехнички институт није само обичан Институт, нити само једна организација која окупља врхунске стручњаке који стварају наоружање и војну опрему, ви сте нешто више. ВТИ је срце једне велике и слободарске војске – истакао је изасланик председника Републике Србије и врховног команданта Војске Србије министар одбране Александар Вулин на свечаности поводом обележавања 70 година рада Војнотехничког института, саопштило је Министарство одбране.

Поводом јубилеја и обележавања 70 година успешног рада, председник Републике Србије Александар Вучић одликовао је ВТИ орденом Белог орла другог степена. Честитајући празник у име врховног команданта и председника Републике Александра Вучића, министар Вулин је истакао да, уз свој рад и стваралаштво, када научно радознали покушају да искораче, припадници ВТИ треба да знају да је сваки њихов успех још један гарант да је наша земља слободна и независна, да сама одлучује о себи. Осврнувши се на претходних седам деценија, министар Вулин је истакао да се променило све – од земље која је ВТИ основала, идеологије због које је настао, мењала су се имена армија, задаци, технологија, али се, изгледа до данас није променила једно – стручност, квалитет и врлина људи који раде у ВТИ. Директор ВТИ пуковник др Бојан Павковић, осврнувши се најзначајније моменте током претходних седам деценија постојања и рада Института, истакао је ВТИ градио свој идентитет искључиво својим резултатима.

- О резултатима током 70 година рада ВТИ сведоче 1.300 средстава наоружања и војне опреме, која су уведена у оперативну употребу Војске, освојене бројне нове технологије, методе испитивања и савремени материјали - нагласио је пуковник Павковић додајући да су претходних 15 година за ВТИ биле веома изазовне.

Али након што су ВТИ, домаћа памет и технологија, као и одбрамбена индуструја поново препознати као битан фактор подизања способности Војске Србије, додао је пуковник Павковић, јавила се потреба за променом рада тог Института - повећањем броја развојних задатака, уз захтев за скраћено време развоја, а све у циљу ефикаснијег опремања Војске Србије новим средствима и делотворније модернизације постојећих средстава. Павковић је истакао да је у 2018. години остварено знатно убрзање развоја, а тај успех остварен је првенствено захваљујући подршци државног врха и Министарства одбране. На свечаности, Велику плакету ВТИ, поводом јубилеја, Институт је доделио председнику Републике Србије Александру Вучићу и министру одбране Александру Вулину, које је на вечерашњој свечаности пуковник Павковић уручио изасланику председника и врховног команданта министру Вулину. Поводом јубилеја, Плакете ВТИ додељене су и начелнику Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковнику Милану Мојсиловићу и помоћнику министра одбране за материјалне ресурсе др Ненаду Милорадовићу.

Izvor: www.politika.rs
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 68 719« Reply #35 on: May 29, 2019, 11:32:15 am »


Vučić u poseti obnovljenom internatu Vojne gimnazije


Predsednik Aleksandar Vučić obišao je danas rekonstruisani internat Vojne gimnazije, u čiju obnovu je uloženo oko 180 miliona dinara.

Tokom radova, koji su trajali osam meseci, obnovljeno je svih pet spratova u zgradi, a kompletno su uređene spavaonice, kupatila, dnevni boravci i trpezarija, nad kojom je zamenjen i krov.

Izvođač radova je Vojno građevinska ustanova „Beograd”.

U internatu ima 516 mesta za učenike Vojne gimnazije i Srednje stručne vojne škole.

Zgrada je građena od 1976. do 1978. godine, a prostire se na više od 10.000 kvadrata.

Predsednik je internat obišao u društvu ministra odbrane Aleksandra Vulina, čije je ministarstvo izdvojilo sredstva za obnovu, načelnika Generalštaba Vojske Srbije Milana Mojsilovića, načelnika Vojne akademije generala Bojana Zrnića i načelnika Vojne gimnazije pukovnika Miroslava Gvozdenovića.

izvor
Logged
Kuzma®
Stručni saradnik - KoV
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 170« Reply #36 on: May 29, 2019, 01:28:48 pm »

Необично у данашње време да радове није извела нека приватна фирма.  У сваком случају лепо је чути да се ради на побољшању услова будућих подофицира и официра.

На линку је вест на сајту МО и фотогалерија - ЛИНК
Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 7 442


« Reply #37 on: May 29, 2019, 02:02:46 pm »

Bolje da je pošao sam, da obiđe tu decu, bez cirkusanta Vulina! 
Logged
Kuzma®
Stručni saradnik - KoV
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 170« Reply #38 on: May 29, 2019, 02:11:22 pm »

Sta ces, u ovoj nasoj tragikomediji nekom zapadne i takva uloga.

P.S
Ne znam licno ali iz nekih izvora sam cuo da on privanto i nije bas toliki cirkusant koliko dobro igra tu ulogu.
Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #39 on: February 27, 2020, 07:03:02 pm »

Предложене заједничке српско-британске војне вежбе
четвртак, 27.02.2020.

Председник Србије Александар Вучић разговарао је са замеником начелника Штаба одбране Оружаних снага Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске адмиралом Тимотијем Фрејзером о развоју билатералне сарадње у области одбране и безбедности, као и о ситуацији у региону.

– Србија ће увек да буде чврст ослонац за миран и стабилан Балкан – рекао је Вучић, саопштила је прес служба председника. Председник Вучић је рекао да се нада да ће српско-британски односи достићи ниво истинског партнерства и да би размена посета на високом нивоу допринела снажнијим и богатијим везама двеју земаља у свим областима. Он је изразио задовољство што ће током посете адмирала Фрејзера бити потписан план билатералне војне сарадње, који садржи 33 заједничке активности. Двојица саговорника су истакли да су стратешки циљеви сарадње у области одбране у наредном периоду јачање војнообразовне, војномедицинске и војно-војне сарадње.

Адмирал Фрејзер је рекао да је британска страна спремна да понуди помоћ у образовању, усавршавању и тренингу припадника Војске Србије. Предложено је одржавање заједничких војних вежби Војске Србије и Оружаних снага Уједињеног Краљевства, преноси  Танјуг.

Ове године 33 заједничких активности у области одбране

Министар одбране Александар Вулин састао се са замеником начелника Штаба одбране Оружаних снага Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске адмиралом Тимотијем Фрејзером, који борави у званичној посети Републици Србији. Састанку је присуствовала и амбасадорка Уједињеног Краљевства у Србији Шан Кристина Меклауд, саопштило је Министарство одбране. Вулин је нагласио да ће Србија у складу са политиком војне неутралности наставити да унапређује односе у области одбране са свим државама и међународним организацијама, према својим националним интересима и спољнополитичким приоритетима.

Према речима министра Вулина, Кфор је најодговорнији за одржавање мира и безбедности на територији Косова и Метохије и зато се Србија оштро противи смањењу снага Кфора, те да Срби имају највеће поверење у Кфор па би смањење броја припадника Кфора било веома лоше. Он је захвалио Уједињеном Краљевству на ангажовању својих припадника у снагама КФОР-а, али је указао да посебно забрињава формирање тзв. „војске Косова” и успостављање тзв „министарства одбране Косова”, што је за Србију апсолутно неприхватљиво и представља грубо кршење Резолуције 1244 и озбиљну претњу регионалној стабилности.

– За нас је апсолутно неприхватљиво да се прави било каква војска на простору Косова и Метохије, а посебно не да силом, на било који начин, покушају увести Србе у служење те и такве војске – истакао је министар Вулин. Против смо напада на Српску православну цркву у Црној Гори, а забрињава нас и кршење Дејтонског споразума у Босни и Херцеговини које настоји да наруши позицију Републике Српске, угрожава српско становништво и прети даљим нестабилностима у региону”, нагласио је министар Вулин.

– Република Србија и председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић дају пун допринос јачању стабилности и безбедности у региону и то остаје један од кључних приоритета наше политике и нашег ангажовања – поручио је министар Вулин.

Адмирал Фрејзер истакао је да је британска страна спремна да настави пружање подршке у области образовања, усавршавања и обуке припадника Војске Србије, као и конкретне помоћи у уништавању вишка убојних средстава који представљају претњу безбедности на овом простору. Саговорници су сагласни да су укупни билатерални односи две земље добри, укључујући и сарадњу у области одбране у оквиру које је у 2020. години планирано 33 активности.

По завршетку састанка, План билатералне војне сарадње за 2020. годину потписали су пуковник Мирослав Глишић из Управе за међународну војну сарадњу и изасланик одбране Уједињеног Краљевства у Београду пуковник Ник Илић.

Више британских војника на вежби „Платинасти вук 20”

На позив заменика начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајора Петра Цветковића, у дводневној посети Србији борави заменик начелника Штаба одбране Оружаних снага Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске адмирал Тимоти Фрејзер, објављено је на сајту Војске Србије. Током сусрета генерала Цветковића и адмирала Фејзера било је речи о актуелној безбедносној ситуацији у региону и свету и размењена су мишљења по питању мигрантске кризе и билатералне сарадње Србије и Уједињеног Краљевства у наредном периоду.

Закључено је да је сарадња у области одбране између двеју земаља развијена у различитим областима одбрамбених односа, те да заједничка обука и вежбе представљају најбољи начин за проверу достигнутих способности и интероперабилности. Ове године ће припадници Оружаних снага Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске у значајно већем броју учествовати на вежби „Платинасти вук 20”, на којој је, поред припадника Војске Србије, планирано учешће војника и старешина из 13 партнерских земаља.

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #40 on: December 01, 2020, 01:47:43 pm »

уторак, 01.12.2020.

Вучић уручио одликовања припадницима Министарства одбране и Војске Србије, као и постхумне медаље

Председник Србије Александар Вучић свечано је данас уручио одликовања припадницима Министарства одбране и Војске Србије за ангажовање на спровођењу мера за спречавање ширења заразне болести ковид-19 и помоћи цивилном становништву, а која су им додељена поводом Дана примирја у Првом светском рату, као и поводом 21. годишњице битке на Кошарама.

Председник Вучић је Орден Белог орла са мачевима другог степена уручио потпуковнику Драгутину Димчевском, поводом годишњице битке на Кошарама.

За заслуге у борби против вируса корона, Орденом белог орла са мачевима трећег степена одликован је заменик команданта Команде за обуку бригадни генерал Јелесије Радивојевић, као и командант привремених ковид болница Београдски сајам и Београдска Арена пуковник Радивоје Анђелковић.

Орден заслуга за одбрану и безбедност трећег степена Вучић је уручио управнику војне болнице Нови Сад, која је у ковид систему, пуковнику Драгану Коруги, док је златном медаљом за заслуге одликован пуковник Иво Удовичић, командант ковид болнице ВМЦ Карабурма.

Пуковник Зоран Смиљковић, командант привремене болнице „Чаир” у Нишу одликован је Златном медаљом за ревносну службу, а Сребрном медаљом за заслуге одликовани су начелник Института за епидемиологију ВМА пуковник Срђан Лазић, начелник Одељења у Клиници за инфективне и тропске болести ВМА пуковник Петар Ђурчић, управник ВМЦ Карабурма потпуковник Милан Младеновић, преноси Танјуг.

Истим одликовањем, Сребрном медаљом за заслуге одликовани су и потпуковник Милан Јовановић, начелник Центра за хитну помоћ ВМА, потпуковник Негован Иванковић који је ангажован током реализације задатака са припадницима Оружаних снага Руске Федерације, заставник прве класе Момчило Марић, начелник сервиса за одржавање ВМА, заставник Мирослав Љиљак, ангажован на спровођењу мера обезбеђења Дома ученика средњих школа „Патријарх Павле” и привремене ковид болнице ВМЦ Карабурма.

Сребрном медаљом за заслуге одликовани су и заставник Горан Петровић који је ангажован на спровођењу мера обезбеђења КЦ Крагујевац, заставник Јовица Дељанин ангажован на организацији спровођења мера за спречавање ширења вируса корона.

Сребрну медаљу за храброст „Милош Обилић” председник је уручио потпуковнику Бориславу Крњајићу, ангажованом на спровођењу мера обезбеђења граничних прелаза, мигрантских центара, као и прихвата наших држављана пристиглих из иностранства и капетану Томи Зорзићу, ангажованом током реализације задатака са припадницима Оружаних снага Руске Федерације.

Обраћајући се одликованима, Вучић је поручио да они нису више само заставници, капетани, потпуковници, пуковници и генерали, већ су од данас носиоци државних признања и да сваки од њих сада о томе мора да води рачуна на сваком месту.

„Ви сте посебни, доказали сте се својој држави и народу, а то цео живот морате да испуните обавезношћу и одговорношћу”, подвукао је председник, замоливши добитнике да са поносном носе своја одликовања. Вучић је казао да се ради о важним и вредним одликовањима, не у материјалном, већ људском смислу, које говоре о томе колико су својим радом и делима задужили отаџбину Србију.

„Ми не дајемо много одликовања, али у тешким временима се увек покажу они који су највреднији и који заслужују да од државе добију захвалност”, нагласио је он. Вучић се захвалио на труду, раду, посвећености добитника признања и истакао да су одликовања нешто што остаје увек њиховим породицама на понос, јер је држава умела да препозна и одликује за величанствена и изузетна дела.

„Ваша деца и сви око вас могу да се угледају на ваша дела. Желим вам да имамо нешто лакша времена, да морате нешто мање труда и храбрости да улажете. Али сам сигуран да ћете знати на најбољи начин да одговорите на све одговорности и изазове”, казао је он. Честитао им је још једном на одликовањима и рекао да држава не очекује ништа мање од њих у будућности.

Додели одликовања присуствовали су министар одбране Небојша Стефановић и начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић.

Постхумно додељена одликовања за изузетне заслуге

Председник Србије Александар Вучић уручио је данас одликовања, која су постхумно додељена за изузетне заслуге и дело личног херојства у лечењу и заштити становништва од ковида 19, члановима њихових породица.

Постхумно, Златном медаљом за заслуге одликовани су проф. др Драган Марковић, професор на Катедри за хирургију Медицинског факултета у Београду, који је радио је у КЦС, чије је одликовање преузела супруга Драгослава Марковић, као и доц. др Владимир Жугић, специјалиста пулмологије, начелник поликлиничке службе Клинике за пулмологију КЦС-а, чије је одликовање преузела супруга Гордана Жугић.

Такође, постхумно, истим признањем, одликовани су и др Биљана Натић Љумовић, специјалиста гинекологије са акушерством у Дому здравља у Нишу, а њено одликовање преузео је син Филип Љумовић.

Златном медаљом одликован је и шеф урологије у Општој болници у Ћуприји др Горан Иванковић, а одликовање је преузела супруга Љиљана Иванковић.

Истим признањем одликован је и специјалиста ортопедије у Служби за ортопедију и трауматологију Опште болнице у Чачку др Војкан Шулубурић, а његово признање преузела је ћерка Ксенија Шулубурић, преноси Танјуг.

И специјалиста интерне медицине из Варварина др Мирослав Васић одликован је постхумно Златном медаљом за заслуге, а медаљу је примила супруга Станкија Васић, као и др Драгослав Арсић из Варварина, чију је медаљу преузео син др Немања Арсић.

Стоматолог из Београда др Мирослав Јовановић одликован је постхумно Златном медаљом за заслуге, а медаљу је преузео син Бранко Јовановић, затим специјалиста физикалне медицине др Милан Милеусић, чију је медаљу преузела супруга Валентина Милеуснић и медицинска сестра из Дома здравља у Сјеници Славица Гујаница, а њену медаљу преузео је супруг Горан Гујаница.

„Одликовани су људи из различитих места од Сјенице до Варварина, којима је свима заједничко да су били људи који нису ни штитили ни штедели себе, а управо због таквих људи успели смо да заштитимо многе друге који можда то неће ни знати, а можда никада довољно нећемо умети да кажемо хвала”, поручио је Вучић на свечаности доделе одликовања.

„За оваку прилику нити могу да ми напишу говор, нити бих могао да се припремам. Нити знам шта би тачно требало да кажем осим велико хвала за ваше супружнике, очеве. Не препозамо ми увек на време, никада то у животу није тако да препознате на време колико неко вреди, колико се бори. А ваши родитељи и супружници борили су се не за себе, већ за своју земљу, своје људе, у тешком тренутку”, нагласио је председник.

Вучић је подсетио да држава не даје много одликовања и да ово уручење значи да је држава умела, без обзира ко шта говорио, писао, да препозна оне који су изузетним трудом, посебношћу, ентизијазмом , храброшћу успели да покажу како и на који начин треба да брину о други људима, како да воле Србију. Истакао је да је ово одликовање на понос породицама, и да није дато ни по каквој политичкој линији, већ је давано само по заслугама онима који су земљу задужили.

„Ви сте најближи онима који су добили одликовање и ви морате на посебан начин да се понашате. Не можете сутра више да будете обични људи. Ви сте из породице носиоца највиших државних одликовања и ваша одговорност и обавезност не престаје њиховом смрћу, већ напротив мора доћи до изражаја у будућности”, поручио је Вучић. Захвалио се свима што су живели са онима који су на тако узвишен начин задужили нашу земљу. Казао је да такве ствари не смеју да буду заборављени, иако Срби воле лако да забораве захвалност.

Одликовања су, према његовим речима, начин да се покаже да држава не заборавља и да ће се борити да те људе нико не заборави.

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #41 on: December 04, 2020, 01:25:03 pm »

04.12.2020.

Vučić čestitao Dan vojnih veterana: Vaša žrtva nije bila uzaludna

AUTOR: FoNet

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je Dan vojnih veterana, uz uverenje da se više neće morati ratom i oružanim sukobima braniti otadžbina od neprijatelja, zahvalio je veteranima na žrtvi koji su podneli i obećao da ona nije bila uzaludna.

Vučić je podsetio da je, posle potpisivanja primirja u Prvom svetskom ratu, brigu o veteranima i zadovoljenju njihovih potreba preuzelo Ministarstvo Vojno, u okviru Vlade Kraljevine Srbije, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

"Vi, vojni veterani, negujući tradicije starih ratnika Vojske Kraljevine Srbije, dugu više od jednog veka, na najbolji način pokazujete da su uspomena na pretke i istorija koju imamo naš ponos, jer mi smo danas ovde gde jesmo, pored ostalog zahvaljujući upravo njima. Njihova hrabrost i upornost su nam najbolji dokazi da je u životu sve moguće", istakao je Vučić.

"U nadi da ćemo kao i do sada biti jedinstveni u nameri da gradimo stabilnu budućnost kroz obezbeđenje ekonomskog napretka, očuvanje integriteta Srbije i identiteta Vojske Srbije, čestitam vam praznik", poručio je Vučić.

Izvor: www.n1info.com
Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #42 on: December 16, 2020, 11:43:58 am »

Sastanak Vučića i Vojske Srbije
Novosti online 16. 12. 2020.

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa Kolegijumom načelnika GŠ Vojske Srbije i Kolegijumom ministra odbrane po temi "Opremanje Vojske Srbije za 2021. godinu".

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

- Važni razgovori u Generalštabu naše vojske. Snažna armija je garant mira, ali i opstanka naše države i naroda - napisao je Vučić uz fotografiju sa sastanka.

Izvor: www.novosti.rs


* 001.png (484.65 KB, 589x439 - viewed 1 times.)
Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #43 on: December 16, 2020, 12:44:19 pm »

среда, 16.12.2020.
М. Г.

Вучић са војним врхом о опремању ВС

Председник Републике Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић присуствовао је састанку Колегијума министра одбране и проширеног Колегијума начелника Генералштаба Војске Србије, на коме је разматрано опремање Војске Србије за 2021. годину, саопштило је Министарство одбране. Састанку у Генералштабу Војске Србије присуствовали су потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.

– Важни разговори у Генералштабу наше војске. Снажна армија је гарант мира, али и опстанка наше државе и народа – поручио је председник Вучић након данашњег састанка.

На састанку су разматрани резултати у опремању Војске у претходне две године, активности које се сада преузимају и актуелни процеси опремања и исказане су потребе Војске Србије за новим наоружањем и војном опремом чијом набавком  ће се осигурати даље јачање Војске Србије. Закључено је да је набавком савременог наоружања учињен значајан искорак у јачању функционалних и оперативних способности и истакнуто је опредељење да се настави са убрзаним опремањем и модернизацијом.

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #44 on: December 24, 2020, 11:18:07 am »

четвртак, 24.12.2020.

Нема државе без војске, ни војске без РВ и ПВО

Председник Александар Вучић уручио је одликовања припадницима Војске Србије, које је указом од 10. децембра одликовао за храброст и лично херојство, те за изузетне заслуге и резултате у области одбране и безбедности Србије.

Председник је сребрну медаљу за храброст „Милош Обилић”, за испољену изванредну храброст и дело личног херојства уручио потпуковницима Војске Србије Бошку Шербеџији и Зорану Еркићу. За изузетне заслуге и постигнуте резултате у области одбране и безбедности Србије, сребрном медаљом за заслуге одликовани су пуковници ВС Горан Момчиловић и Небојша Николић, као и капетан бојног брода Станко Шушљик. Председник је одликовања доделио и потпуковницима српске армије Милети Бугариновићу, Вељку Влаховићу, Радовану Дамњановићу, Горану Иконићу, Валеријану Кардошу, те Дарку Љутићу. Одликовања су примили и потпуковници Ненад Милетић, Љубомир Обрадовић, Владан Петронијевић, Јован Рсовац, Дејан Штошић, Филип Филиповић. На свечаности у Председништву Србије, Вучић је одликовања уручио и мајорима ВС Ивану Крстићу, Срђану Николићу, Александру Петровићу и Зорану Радуловићу, те капетану Горану Новаковићу. За заслуге и резултате одликовани су и заставници ВС Саша Арсић, Милош Крстић, Синиша Милосављевић, Горан Николић, Славиша Пећић, Драган Стевановић, Дарко Цветановић. Вучић је одликовања доделио и старије воднику прве класе Дејану Стефановићу, те војним службеницима Сашку Стевић и Мирославу Миленковићу, и војним намештеницима Драгану Јовановићу и Петку Стошићу.

Обраћајући се лауреатима, председник Србије је истакао да медаља остаје њима и њиховим породицимана на понос, да су чинили добра дела, радили велике ствари у време када није било лако, а свим припадницима војске обећао даље побољшање материјалног и животног стандарда. Како је исткао, нема државе без војске, као ни војске без противваздушне одбране и ваздухоплоства.

„У то смо могли да се уверимо, када су нам они највише страдали, дајући себе без довољно државне подршке да имају снажан систем супростављања потенцијалном агресору. Држава мора да јача, да можете да обављате ваше задатке, а ваш задатак је да заступате интересе своје земље, да будете пример свима, да се борите за њу”, нагласио је он. Вучић је казао да зна да позиција војске и војника није идеална.

„Трудили смо се кроз тешке услове да полако подижемо стандард војника и интероперабилне могућности, односно борбену готовост војске, да купимо авионе, хеликоптере, а куповаћемо их још. Оно што је најважније јесте, међутим, да поправимо ваш материјални статус и животни стандард. Најпре од војника па подофицира, официра и виших официра”, најавио је он. Изразио је захвалност што су преданошћу, трудом и радом показали како одговорни људи могу да направе разлику.

„Желим код вас да видим додатну веру и жељу да заједнички мењамо нашу армију, доприносимо зајендички њеној снази. Друга ствар за коју вас молим, а нисам сигуран каква и колико тешка времена нам предстоје. Као што видите на Србију и наш народ неки гледају као реметилачки фактор. Ваљда само када смо сувише слаби можемо бити добри. Не желимо да будемо слаби, чуваћемо мир, али морате да водите рачуна у сваком тренутку да будете спремни да не дај Боже заштитите земљу од потенцијалног агресора”, подвукао је председник. Председник је одликовања доделио уз поштовање свих епидемиолошких мера, због чега је и церемонија доделе признања подељена у више делова.

Иначе, Ратно ваздухопловство и ПВО Војске Србије данас обележавају свој дан - 24. децембар, у сећање на тај дан 1912. године, када је на основу Одлуке српског Војног министарства и Главног ђенералштаба, војвода Радомир Путник донео решење о формирању Ваздухопловне команде са седиштем у Нишу.

Честитке поводом Дана РВ и ПВО

Председник Србије Александар Вучић упутио је свим припадницима РВ и ПВО честитку поводом 24. децембра, Дана Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране.

„Искористили сте објективне могућности да модернизујете и осавремените јединице, што је предуслов за добру оперативну и функционалну способност овог вида Војске Србије. Уверен сам да ћете наставити са радом на даљој реорганизацији Војске и започете реформе успешно привести крају”, навео је Вучић.

Министар одбране Небојша Стефановић упутио је честитку поводом 24. децембра – Дана РВ и ПВО, у којој се каже: „Имамо обавезу да заједно чувамо успомену на херојске подвиге свих припадника нашег Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, који су током богате историје безрезервно исказали своју љубав према отаџбини. Поносан сам што сте њихови достојни следбеници и што професионално, дисциплиновано и непоколебљиво извршавате своје задатке контроле и заштите суверенитета ваздушног простора Србије”.

Izvor: www.politika.rs
Logged
Pages:  1 2 [3] 4 5 6   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.048 seconds with 23 queries.