PALUBA
August 15, 2022, 09:05:16 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno,
Obaveštenje o dopunama pravilnika foruma
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 [5] 6   Go Down
  Print  
Author Topic: Predsednik drzave i vrhovni komandant OS Srbije - aktivnosti  (Read 20178 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Bandzi
zastavnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 246


« Reply #60 on: November 17, 2021, 01:02:57 pm »

Neverovatno kako egoizam i osećaj više vrednosti poremete čoveka. Hoće li mu neko već jednom reći da ne trabunja ono što se ne sme trabunjati. Voli čovek da ladi usta, pa to ti je...


Kaže: "Ne smem vam reći koliko tenkova imamo, ali smem reći da nemamo dovoljno obučenih posada" i to sve izrečeno javno pred novinarima. Pa, da li je on normalan Huh?!!!


Magarče, upravo je brojno stanje i obučenost vojnika, vojna i državna tajna, a ne broj tenkova.
Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #61 on: November 17, 2021, 02:51:21 pm »

Stručnjak za sve.
Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #62 on: December 04, 2021, 06:37:49 pm »

03.12.2021.

Честитка председника Републике Александра Вучића поводом Дана војних ветерана

Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић упутио је честитку поводом Дана војних ветерана, у којој се каже:

„Свим војним ветеранима честитам 4. децембар - Дан војних ветерана.
 
У знак сећања на 1912. годину и потписивање примирја у Првом балканском рату, који представља важан историјски догађај из ослободилачких и одбрамбених ратова Србије, данас традиционално прослављамо један од највећих војних празника.
 
Победу за живот, слободу, право гласа и родну земљу, наши преци, али и ви, освајали сте безброј пута. Имена великих српских ратника и хероја који су се борили за очување националног идентитета и континуитета државности српског народа и Војске вођених вером у ослобођење Србије, уписана су и током Првог светског рата, Другог светског рата и ових последњих, за нас ништа мање тешких и болних борбених дејстава.
 
Прославом данашњег празника ми показујемо да вас не препуштамо забораву, већ поштујемо као људе, вреднујући сваког појединца који чини једну државу јаком, као и војску - један од основних темеља стабилности успешне државе.
 
Поштовани ветерани,
 
уз обећање да ће држава наставити да улаже напоре за побољшање живота војних ветерана широм Републике Србије, честитам вам празник!“


Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #63 on: December 12, 2021, 07:58:23 am »

Субота, 11.12.2021.

Вучић у Нишу о новим улагањима у Војску Србије

НИШ - Другог дана посете Нишавском округу председник Србије Александар Вучић састао се са врхом Министарства одбране и Војске Србије са којим је разговарао о потребама система одбране и најавио да ће данас поподне у Ниш допутовати и министар финансија Синиша Мали како би анализирали финансије и могућности улагања у војску.

Вучић је присуствовао и приказу рада дивизиона самоходних топ хаубица „НОРА Б-52 М15” по теми „Дивизион у подршци пешадијским и оклопним јединицама у нападу” у оквиру којег су приказана дејства новоформираног хаубичцко-топовског дивизиона Мешовите артиљеријске бригаде Војске Србије.

Новоформирани хаубичко - топовски дивизион формиран је у јулу прошле године и то од самоходних хаубица Нора Б52 М15 калибра 155 милиметара домаће производње, која спадају међу најсавременија артиљеријска оруђа у свету, а тиме је та бригада, након 35 година, добила ново наоружање, пренео је Танјуг.

Председник је посетио и Дољевац где је обишао реновирану Јавну библиотеку, за шта је већину средстава обезбедило Министарство културе и информисања, а мањи део локална самоуправа.

Вучић ће се сутра, трећег и последњег дана посете Нишавском округу, на Војном аеродрому „Наредник-пилот Михајло Петровић”, састати са представницима одбрамбене индустрије Србије, након чега ће присуствовати приказу способности хеликоптерских јединица Ратног ваздухопловства и ПВО и 63. падобранске бригаде.

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #64 on: December 12, 2021, 12:19:45 pm »

11.12.2021.

Председник Републике обишао јединице Војске Србије у гарнизону Ниш

Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић, потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић и начелник Генералштаба генерал Милан Мојсиловић присуствовали су приказу рада дивизиона самоходних топ хаубица Нора Б52 М-15 Мешовите артиљеријске бригаде Копнене војске.

Артиљерци су, након извођења марша приказали заузимање елемената борбеног распореда на ватреном положају и извођење радњи и поступака у току подршке снагама Копнене војске у операцији. Након завршетка приказа рада дивизиона самоходних топ-хаубица НОРА Б52 М-15, председник Вучић, министар Стефановић и генерал Мојсиловић ручали су са војницима.

Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић стигао је у нишку касарну „Мија Станимировић“ где су га дочекали потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.

После пријема рапорта испред свечаног строја Гарде, председник Вучић се са министром Стефановићем и генералом Мојсиловићем упутио у војнички клуб где је у току састанак са руководством Министарства одбране и Војске Србије.

По завршетку састанака, председник Републике ће присуствовати приказу оспособљености дела јединица Војске Србије у касарни „Мија Станимировић“ и на положају „Лисинац“.

Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #65 on: December 12, 2021, 12:20:59 pm »

12.12.2021.

Председник Вучић стигао на војни аеродром „Наредник - пилот Михајло Петровић“

Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић стигао је на војни аеродром „Наредник - пилот Михајло Петровић“ у Нишу где је у току састанак са директорима предузећа Одбрамбене индустрије Србије. Председника су дочекали потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.

Састанку присуствују и министар финансија Синиша Мали и министарка привреде Анђелка Атанасковић.

Након састанка, председник Вучић ће присуствовати приказу способности дела хеликоптерских јединица Ратног ваздухопловства и ПВО и  63. падобранске бригаде.

Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #66 on: December 25, 2021, 07:53:38 am »

24.12.2021.

Честитка председника Републике Александра Вучића поводом Дана Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране

Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић упутио је честитку поводом Дана Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, у којој се каже:

„Свим припадницима Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране честитам 24. децембар – Дан вида.

Пре више од једног века Србија се нашла међу првих пет земаља света које су употребиле ваздухоплове у борбеним дејствима.

Током времена поносно сте неговали и проносили традицију ваших предака сачувавши дисциплину, одговорност, стабилност које и данас неупитно красе ваше припаднике, због чега јединице вашег вида и спадају у најрепрезентативније и најснажније упориште Војске Србије.

На недавно одржаном приказу способности дела ваших јединица имали смо прилике да видимо колико се исплатило досадашње улагање државе у модернизацију Војске Србије и уверавам вас да ћемо наставити са једнаким инвестицијама и у наредном периоду, како би наша авијација била још боља и снажнија.

Честитам вам празник у жељи да и даље постижете завидне резултате и доприносите развоју оперативних способности Војске Србије, али и сигурности свих грађана наше државе.“


Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #67 on: January 03, 2022, 07:25:56 am »

Predsednik u Pančevu prisustvuje prezentaciji "korneta"!
Novosti online 02. 01. 2022.

PREDSEDNIK Republike Srbije Aleksandar Vučić posetiće sutra kasarnu 72. brigade za specijalne operacije u Pančevu.

Predsednik će u kasarnu "Rastko Nemanjić" doći u 11 časova. Vučić je prisustvovati prezentaciji protivoklopnog sistema "kornet", kao i prikazu sposobnosti dela 72. brigade za specijalne operacije.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #68 on: January 03, 2022, 01:26:54 pm »

Gledajte da idete u korak sa najboljima iz sveta - Učite od svih, a čuvajte svoje!
Novosti onlajn 03. 01. 2022.

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas 72. brigadu za specijalne operacije i prisustvovao je prezentaciji protivoklopnog sistema "kornet", kao i prikazu sposobnosti dela te jedinice.

Događaj je počeo od 11 časova u kasarni "Rastko Nemanjić" u Pančevu.

- Momci, hvala što ste ovde trećeg januara, čestitam vam Novu godinu, i nastavite vredno da radite, trenirate, da volite svoju zemlju, i da se borite. Što se opreme tiče, gledaćemo da to poboljšavamo iz meseca u mesec, godine u godinu, i gledajte da idete u korak sa najboljima iz sveta. Učite od svih, a čuvajte svoje! - rekao je Vučić.

- Mojsiloviću, kada smo za specijalne jedinice nabavili ove čizme, moraćemo za sve vojnike - rekao je predsednik potom. Vučić je potom nastavio obilazak, raspitujući se o naoružanju koje je imao prilike da vidi.

- Koja je udaljenost gađanja? - pitao je predsednik.

- Oficiri, podoficiri i vojnici, zdravo! - pozdravio je Vučić vojnike i poželeo im srećnu Novu godinu.

Predsedniku je predstavljen protivoklopni sistem "kornet".

- Kornet ima veću probojnu moć i domet do 8 kilometara. Zato je bolji od "fagota" - objašnjeno je predsedniku.  Ovaj sistem je lako prenosiv, potrebno je samo dva čoveka, što ga takođe čini boljim od "fagota".

- Ovo je odlično što je stiglo u vojsku, povećaće i broj jedinica.

General Mojsilović je obavestio predsednika da je deo ljudstva već u Rusiji prošao obuku za ovaj sistem.  Sistem "kornet" je odmah po dobijanju integrisan u "Sokolove" i "Grifone", saopšteno je predsedniku, nakon čega je počela vežba u dve sekvence.Prikazani su taktički postupci jedinica brigade u jednoj od mogućih varijanti upotreba "korneta", zajedno sa ponosom naše namenske industrije velikim "milošem". Taktička vežba simulirala je uništenje terorističke grupe u ruralnoj i urbanoj sredini, kroz dve sekvence. Prva sekvenca obuhvata taktička grupa na maršu borbenim vozilima sa predviđanjem borbe u susretu, a druga uništenje utvrđenje otporne tačke terorista u urbanoj sredini, uz upotrebu protivoklopnog sistema "kornet".  Vežba se zbog uslova poligona izvodi na skraćenom odstojanju. Scenario prikaza je sledeći:

Neprijatelj pokušava da naruši bezbednosnu situaciju na našoj teritoriji, i time ekonomski oslabi i destabiliše državu. U tom cilju formirana je jedna teroristička grupa jačine oko 220 terorista, koja priprema teroristički napad na postrojenje naftne rafinerije u Pančevu. Obaveštajni podaci nalažu da se teroristička grupa nalazi u širem rejonu Petrovog salaša, severoistočno na dva kilometra od Pančeva, i da su formirali dve grupe i koriste postojeće objekte i deo zemljišta u rejonu Petrovog salaša.

Prikaz naoružanja

Nakon vežbe predsednik je prisustvovao prikazu naoružanja.  Nakon prezentacije moći "korneta", usledio je prikaz sposobnosti i naoružanja i opreme 72. brigade za specijalne operacije.

- Nekada smo imali manje od 1000 zolja, sada imamo 25.000 zolja. To je bilo vreme kada smo se hvalili uništavanjem svoje vojske - rekao je predsednik prilikom pregleda naoružanja.

Obraćanje predsednika

Na samom početku obraćanja predsednik je svim pripadnicima Vojske Srbije čestitao Novu godinu i predstojeće božićne praznike.

- Hvala vam što čuvate našu otadžbinu i brinete o našoj bezbednosti - naglasio je Vučić - Danas sam posebno zadovoljan kada vidim da su oni zadovoljni i srećni zbog nabavke "korneta" iz Rusije. To je možda najbolje oklopno oruđe koje postoji trenutno u svetu i zadovoljan sam što je Srbija mogla da kupi značajne količine i da time poboljša operativne sposobnosti Vojske Srbije. To je defanzivno sredstvo, ali je jako važno da biste odvratili svakoga od potencijalne agresije na našu zemlju - istakao je predsednik.

Šta je to “kornet”?

Ne postoji tenk, oklopno vozilo ili bunker koji ruski prenosni protivoklopni sistem "kornet" ne može da uništi. Tako kažu fabrički podaci i ispitivanja na poligonima, ali i podaci sa terena.

U čemu je tajna? "Kornet" 9M133 konstruisao je čuveni zavod u gradu Tulu. Stručnjaci iz ovog zavoda osmislili su i Pancir S1 i čitav niz inovacija u svetu raketnog i topovskog naoružanja koje se odlično pokazalo u praksi. "Kornet" je napravljen tako da posada od dva vojnika može brzo da zauzme položaj i lansira raketu na cilj. Prvobitni domet bio je 5,5 kilometara i razorna moć bila je zastrašujuća. Tandem, odnosno dupla kumulativna bojeva glava probijala je oklop jačine više od metra pancirnog čelika, a prethodno uništi aktivni reaktivni oklop. Probojnost betona je tri do tri i po metra.

"Kornet" je teško uhvatiti

Tako je bilo od 1998. godine. Dobro uvežbana posada mogla je za manje od jednog minuta da zauzme položaj, lansira raketu koju operater laserski navodi na cilj. Raketa do maksimalnog dometa leti 22 sekunde. "Kornet" može da gađa i cilj koji se kreće brzinom od 70 kilometara na čas ili sve tenkove i najveći broj oklopnih vozila na terenu. Težina celog sistema sa raketom i lansirnom jedinicom je 67 kilograma. To je jedina uslovno rečeno mana sistema, ali se problem reši tako što posadu čine fizički jači vojnici. "Kornet" je takođe ugrađivan na kupole oklopnih vozila, koje dizajnira i pravi ista firma. Postoji i samohodni lanser "korneta", odnosno guseničar sa posadom i borbenim kompletom od 16 raketa.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #69 on: January 03, 2022, 01:45:42 pm »

Понедељак, 03.01.2022.

У корак са најбољим специјалцима у свету

ПАНЧЕВО – Председник Србије Александар Вучић поручио је данас припадницима 72. бригаде за специјалне операције у касарни „Растко Немањић” у Панчеву, након приказа најмодернијег противоклопног систем „корнет” који је недавно стигао у Србију, да иду у корак са најбољим специјалцима у свету и захвалио им на пожртвованости и љубави према својој земљи.

Вучић им је честитао Нову годину и пожелео све најбоље њима и њиховим породицама, као и да наставе да вредно раде и тренирају и воле своју земљу као и до сада, и додао да ће се држава потрудити да још побољша опрему и да ће све то бити боље из године у годину.

Након приказа способности, председник је обишао шаторе у којима је изложена опрема Војске Србије – ронилачка, противоклопна, пешадијско наоружање, верачка опрема. Вучић је током обиласка најавио и долазак немачке фирме у Врање која ће запослити 1.000 људи, не откривајући њено име и представницима Министрства одбране рекао да ће Војска Србије моћи да купује неке ствари од те фирме. Прокоментарисао је да је „корнет” много бољи од „фагота” и да може да погоди мету чак на осам километара, преноси Танјуг.

Погледао је дронове, затим пушко-митраљезе, као и пушку „Скар” која је у употреби у нашој војсци и додао да је то најбоља пушка, боља и од хеклера, прегледао је и нову опрему за специјалне операције, као и нову ронилачку опрему. Додао је да треба да стигну и нова ронилачка одела, као да ће се набављати војни чамци са ниским газом за мање реке. Председник се упознао и са најновијим оптоелектронским уређајима за ноћно осматрање и дао налог да се набави и део опреме најновије генерације. Такође, упознао се и са опремом за телекомуникације израелског произвођача, где му је речено да нам недостају људи за рад са радио релејним уређајима.

Обишао је војна возила и нарочито похвалио руски Уаз и додао да су једном приликом могли да се превезу на неко место само Уазом.

„Свака част Русима”, додао је Вучић.

Погледао је и кинеска војна возила, као и војне санке за снег и нова војна одела за снег.

„Раније смо пали на мање од 1.000 зоља, када су се хвалили уништавањем своје војске, док сада имамо 25.000 зоља”, нагласио је Вучић.

Представници српске армије представили су председнику најсавременији противоклопни систем „корнет”, истичући да он служи за уништење противоклопних циљева, савремених тенкова и да нико у региону нема овакво борбено средство.

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #70 on: January 20, 2022, 09:48:24 am »

19.01.2022.

Председник Вучић присуствовао реферисању о резултатима анализе стања, оперативних и функционалних способности Војске Србије за 2021. годину

Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић присуствовао је, заједно са потпредседником Владе и министром одбране др Небојшом Стефановићем и начелником Генералштаба Војске Србије генералом Миланом Мојсиловићем, реферисању о резултатима анализе стања, оперативних и функционалних способности Војске Србије за 2021. годину у Дому Гарде на Топчидеру.

Министар Стефановић истакао је, обраћајући се на конференцији за медије по завршетку реферисања, да је 2021. година прва после доста времена у којој имамо позитивне помаке, односно да је укупан прилив официра, подофицира и војника већи од одлива, као и да је веома задовољан како је завршена 2021. када је реч о набавкама из домаће индустрије, шта је оно што је уговорено за набавку из иностранства и нагласио да и у наредним месецима, захваљујући огромној подршци председника Вучића очекујемо наставак снажења јединица Војске Србије новим наоружањем и опремом.

- Имали смо прилику да чујемо извештај који су начелник Генералштаба и генерали који су на челу одређених Управа у Генералштабу представили и драго ми је да смо могли да чујемо шта су све новодостигнуте способности Војске Србије и какво је њено стање и опремљеност. Оно што је обележило претходну годину јесте да је то прва година после доста времена у којој имамо позитивне помаке, односно да нам је укупан прилив официра, подофицира и војника већи од одлива – истакао је министар Стефановић.

Према његовим речима, то је нешто чиме још нисмо задовољни, те да је Генералштаб поставио амбициозне циљеве и за 2022. и за наредне године и повећао број формацијских места за запошљавање нових људи.

- Оно што смо успели, захваљујући ангажману председника Вучића, јесте да повећамо плате и ми ћемо и у овом месецу имати ново повећање од осам посто, као што смо то већ најавили. И све је то позитивно утицало да људи Војску доживе на другачији начин, да зауставимо да људи траже боље плаћена радна места у другим секторима и да људи у које смо уложили, и у њихово школовање и у обуку, остају у јединицама Војске и у Министарству одбране. Наравно да се не задовољавамо овим што смо успели до сада, већ желимо да новим инвестирањем у људе постигнемо и боље резултате – нагласио је министар Стефановић.

Говорећи о данашњем реферисању, министар Стефановић је нагласио и да их је начелник Генералштаба детаљно обавестио о опремању јединица Војске Србије.

- Желим да кажем да сам веома задовољан како смо завршили 2021. годину, шта је оно што смо успели да набавимо из домаће индустрије, шта је оно што је уговорено за набавку из иностранства и заиста очекујемо и у наредним месецима, и захваљујући огромној подршци председника Вучића коју смо добили претходне године, наставак снажења јединица Војске Србије новим наоружањем и опремом. Настављамо циклус сарадње са домаћом наменском индустријом и у наредном периоду и у сва четири квартала 2022. очекујемо значајан број нових возила, оклопних транспортера, хаубица, ПАСАРС-а, НОРА, вишецевних бацача ракета, велики број комплета балистичке заштитне опреме за нашу војску – најавио је министар Стефановић.

Према речима министра Стефановића, то ће бити значајан квалитативни помак.

- Желим да се захвалим начелнику Генералштаба и свим људима у Генералштабу јер смо захваљујући огромном раду који су уложили, доспели до тога да војска има нове способности. Хоћу да се захвалим људима у Министарству одбране и свим људима који су радили заједно са Генералштабом веома тесно сарађујући да имамо после много година и на потпуно другачији начин, способност озбиљног деловања у ноћним условима. То је нешто што је војска можда могла пре 20 година у одређеном домену, сада може много озбиљније и много способније да обави задатке који су такви. То сам издвојио зато што је то један потпуно нови искорак– нагласио је министар Стефановић.

Он је истакао и да смо набавком противтенковских система корнет повећали домет противоклопне борбе на 8 км.

- Војска свакога дана достиже нове способности и уз образовање, уз сталну обуку и сталне тренинге, трудићемо се да људима учинимо поред  повећања плата и обезбеђивања станова, живот лакшим уз нову опрему, уз нове униформе, нову балистичку заштиту и квалитетнији живот за њих и њихове породице. Верујем да ће и ова година бити обележена значајнијим приливом људи и значајнијим одзивом за добровољно служење војног рока, а већина тих људи заиста пронађе своју будућност у професионалним јединицама војске – закључио је министар Стефановић.

Данашњем реферисању присуствовали су и председник Народне Скупштине Ивица Дачић, министар унутрашњих послова Александар Вулин, председник скупштинског Одбора за контролу служби безбедности Игор Бечић, председник Одбора за одбрану и унутрашње послове Александар Марковић и директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.

Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #71 on: February 12, 2022, 07:17:39 am »

Srbija je vojno neutralna i ne postoji to "nekad ili možda"! U NATO ne želimo!
Novosti online 11. 02. 2022.

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić upitan je u emisiji "Prva tema" da prokomentariše izjavu Đilasovog kandidata Zdravka Ponoša o NATO.

- Što se NATO tiče kod mene nema dileme - Srbija je vojno neutralna i ne postoji to "Nekad ili možda". Srbija želi da čuva svoju zemlju sama, da štiti svoje nebo, da čuva svoj narod. Srbija danas ima desetostruko snažniju vojsku nego u vreme pomenute gospode. I imaće još snažniju, da bi mogla uvek da sačuva svoju decu. Da nam se nikad više ne dogodi Milica Rakić ni da nam se nikada više ne dogodi napad onih koji su mnogo silniji jer bi znali da bi odgovor bio mnogo ozbiljniji. Naš izbor je put u samostalnost i da uvek budemo u stanju da sebe odbranimo. U NATO ne želimo!

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #72 on: February 16, 2022, 07:06:26 am »

15.02.2022.

Обележавање Дана државности Републике Србије

Дан државности Републике Србије обележава се данас низом манифестација уз највише државне и војне почасти.

Изасланик председника Републике и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића генерални секретар председника Републике Сузана Пауновић, уз највише војне почасти, химну Републике Србије и свечани строј Гарде, положила је венац на Споменик незнаном јунаку на Авали. У пратњи изасланика председника Републике били су начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић и командант Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране генерал-потпуковник Душко Жарковић.

Након полагања венца, у спомен-књигу госпођа Пауновић је написала:
„У спомен незнаном јунаку, свим незнаним и знаним јунацима који су своје животе дали за слободу Србије, у знак вечне захвалности и поштовања. Својом жртвом учинили сте неразрушивим темеље наше слободе и независности. Вама у вечан спомен, нама и потомству у вечан незаборав.“

Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић уручиће данас поводом Дана државности одликовања заслужним појединцима и институцијама. Указом председника Републике 250. ракетна бригада за ПВД одликована је Орденом белог орла са мачевима трећег степена, а међу одликованима  је и 129 припадника Министарства одбране и Војске Србије.

Централну државну церемонију поводом прославе Сретења – Дана државности Србије, у меморијалном комплексу у Орашцу предводиће председница Владе Ана Брнабић. Свечаности ће присуствовати народни посланици, министри у Влади Србије, представници институција Републике Српске, свештенства и дипломатског кора, а делегацију Војске Србије предводиће заменик начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Петар Цветковић.

У оквиру обележавања данашњег празника, делегација Министарства одбране и Војске Србије положиће венац у цркви Светог Ђорђа на Опленцу.

Данашњим активностима на обележавању Дана државности Републике Србије претходила је почасна артиљеријска паљба са десет плотуна из шест артиљеријских оруђа са Савске терасе на Калемегдану коју је, у складу са наређењем председника Републике Александра Вучића, извршила Гарда Војске Србије.
 
Дан државности Републике Србије – Сретење је државни празник којим се обележавају два значајна историјска датума битна за културно-историјски и национални идентитет Срба. Тог дана 1804. године, српски устаници предвођени Карађорђем, на збору у Орашцу одлучили су да подигну Први српски устанак. Истог датума 1835. године у Крагујевцу је донет Сретењски устав, први устав Србије.

Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #73 on: February 22, 2022, 06:57:43 am »

21.02.2022.

Одржана седница Савета за националну безбедност

Седница Савета за националну безбедност, којом је председавао председник Србије Алексадар Вучић, а која је сазвана поводом ситуације на истоку Европе и у региону Западног Балкана, одржана је данас у Председништву Србије.

Седници су присуствовали потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић и старешине на највишим дужностима у Министарству одбране и Војсци Србије. По завршетку седнице, председник Вучић поручио је да је Србија на сигурном путу.

„Важни договори о: 1. Очувању мира и стабилности у региону; 2. Побољшању и повећању степена безбедности за нашу земљу и грађане; 3. Анализе и конкретне акције у набавци сировина и важних роба које би, услед светске кризе, могле постати дефицитарне. Србија је на сигурном путу!“, написао је председник на свом Инстаграм налогу.

Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
MOTORISTA
Stručni saradnik za more i pomorstvo
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #74 on: February 26, 2022, 07:46:33 am »

Sve aktivnosti Vojske Srbije i MUP sa stranim partnerima prekinute
Novosti online 25. 02. 2022.

PREDSEDNI Srbije Aleksandar Vučić saopštio je danas sve tačke Saveta za nacionalnu bezbednost Srbije.

Pored ostalih tačaka predsednik je saopštio i tačku koja podrazumeva prekidanje svih vežbi vojske i MUP sa stranim partnerima.

- Polazeći od principa vojne neutralnosti imajući u vidu strahovite pritiske kojima je naša država izložena potrebno je da se sve planski i vežbovne aktivnosti vojske Srbije i MUP sa stranim partnerima odmah prekinu kao da se i takve aktivnosti ne preduzimaju do daljnjeg - naveo je Vučić.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
Pages:  1 2 3 4 [5] 6   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.031 seconds with 23 queries.