PALUBA
May 18, 2024, 07:53:12 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Ovde možete pogledati te poručiti knjigu "Ešalon" jedan od autora je srpski podoficir i naš global moderator Kubovac
"Istorija razvoja sovjetskih i ruskih radara, komandno-informacionih sistema i sistema automatizacije"
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2 3 4 5 6   Go Down
  Print  
Author Topic: Srpska odlikovanja  (Read 121719 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 062


« on: March 22, 2008, 09:32:46 pm »

Sa sajta Kraljevske porodice:

Orden Sv. kneza Lazara

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Orden svetog kneza Lazara osnovan je odlukom Narodne skupstine potpisanom od strane kralja Aleksandra I, u spomen na petstotu godisnjicu bitke na Kosovu (28. juna 1389.) koja se zavrsila kolapsom srednjovekovne srpske drzave.  
  

Sveti knez Lazar, iz porodice Hrebeljanovica, predvodio je srpsku vojsku koja je bila porazena od snaga turskog sultana Murata I. Sultana je ubio srpski vitez Milos Obilic, a uhvacenom srpskom knezu Turci su odrubili glavu. Kult svetog kneza Lazara je bio veoma jak medju Srbima, a sam dogadjaj se smatra najznacajnijim u celokupnoj srpskoj istoriji.  

Komemoracija petstote godisnjice je proslavljena i miropomazanjem Kralja, a lanac je narucen kod Nikolausa i Dunkera u Hanau (Nemacka). Orden su nosili jedino Kralj Srbije i njegov punoletni naslednik. Od nastanka orden su nosili:  
Kralj Aleksandar I (Obrenovic)
Kralj Petar I
Princ Djordje (kao prestolonaslednik 1903-1908)
Princ, kasnije Kralj Aleksandar I
Kralj Petar II
Princ prestolonaslednik Aleksandar II
5. februara 1998. Naslednik prestola princ Petar je zvanicno prikljucen listi nosilaca Ordena svetog kneza Lazara.
Insignije su veoma bogate, izradjene od zlata, emajla, ukrasene rubinima, safirima, smaragdima, brilijantima i biserima. Resenje je uradio Mihailo Valtrovic.


* okl1vzl1.gif (23.49 KB, 300x172 - viewed 1508 times.)
« Last Edit: July 03, 2010, 06:56:42 pm by Rade » Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 062


« Reply #1 on: March 22, 2008, 09:36:40 pm »

Orden Karadjordjeve zvezde

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Kralj Petar I osnovao je orden 1. januara 1904, da bi obelezio svoje stupanje na srpski presto i stogodisnjicu Prvog srpskog ustanka protiv Turaka; ustanak je vodio osnivac Dinastije - Djordje Petrovic, zvani Crni Djordje (ili Kara-Djordje) zbog tamnog tena. Karadjordje je izabran od strane Skupstine za naslednog vrhovnog vodju Srba, a Sultan ga je priznao kao vazalnog kneza.  
Novi orden je trebalo da zameni dva prethodna odlicja Dinastije Obrenovic sa posebnim obelezjima porodicnih ordena: Orden Takovskog krsta i Kraljevski orden Milosa Velikog. Oba u stvari slave osnivaca Dinastije Obrenovic, Kneza Milosa, vodju Drugog srpskog ustanka (1815). Orden Karadjordjeve zvezde je imao status najviseg drzavnog priznanja, sa nekim elementima porodicnog ordena (svi knezevi kraljevske krvi sticu ovaj orden na rodjenju, a insignije se na njih stavljaju pri krstenju).  
Orden ima 4 stepena, a dodeljivan je srpskim drzavljanima za posebne zasluge prema Kralju, drzavi i naciji u civilnoj ili vojnoj sluzbi, a od 1906. i strani drzavljani su mogli da primaju orden.  
Tokom Balkanskih ratova uveden je i poseban odeljak kao Orden za ratne zasluge (sa macevima ukrstenim kroz centar krsta), za nagradu oficirima za izuzetnu hrabrost pokazanu na bojnom polju, kao i za zasluge (u visim stepenima) u uspesnom komandovanju trupama. Insignije ovog odeljka nosene su na crvenoj moariranoj svilenoj traci.  
Vojnicki orden Karadjordjeve zvezde osnovan je 1915.g. i namenjen nagradjivanju izuzetne hrabrosti podoficira i vojnika na bojnom polju, u dva stepena (Zlatni i Srebrni krst). Orden dodeljuje Kruna, i ne bi trebalo da se poistovecuje sa istoimenim ordenom koji dodeljuje Republika Srpska. Orden za ratne zasluge je bio izuzetno redak(samo osamnaest dodela, medju njima americki General Persing, britanski feldmarsal Heg i Frenc, francuski marsali Zofr, Saraj, Peten, Franse d'Epere i Gijoma, italijanski general Kadorna, rumunski Kralj Ferdinand I i drugi, a medju Srbima Kralj Aleksandar I i vojvode Misic i Stepanovic; u Drugom svetskom ratu jedina dodela ordena 1. stepena sa macevima odnosila se na grad Kragujevac 1942.g.). Skorija dodela ordena u mirnodopskom odeljku bila je u 3. stepenu, i to britanskom istoricaru Majklu Lizu.  
Ordenske insignije je prvobitno proizvodio G.A.Sajd u Becu (Austrija), a kasnije Artis Bertran u Parizu (Francuska) i Braca Igenen u Le Loklu (Svajcarska), kao i neke domace radionice (kao  braca Sorlini, u Varazdinu).


* okz1vgv0.jpg (18.83 KB, 244x244 - viewed 1190 times.)
« Last Edit: July 03, 2010, 06:57:09 pm by Rade » Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 062


« Reply #2 on: March 22, 2008, 09:40:53 pm »

Orden svetog Save

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Orden svetog Save osnovao je kralj Milan I 23. januara 1883, istovremeno sa Ordenom belog orla. Orden je nazvan po prvom srpskom arhiepiskopu svetom Savi, iz kraljevske kuce Nemanjica, koji je umro pocetkom trinaestog veka. Izmedju krakova belo-plavo emajliranog malteskog krsta postavljeni su pozlaceni dvoglavi orlovi. Avers medaljona predstavlja ikonu sveca, okruzenu ovalnim prstenom na kome je zapisano "Svojim trudom postigao je sve" na staroslovenskom jeziku.  
  
Kralj Petar I nastavio je da dodeljuje orden, samo su osnivacevi inicijali uklonjeni sa reversa medaljona i zamenjeni godinom ustanovljenja (1883). Orden je organizovan u 5 stepeni, i bio je dodeljivan srpskim gradjanima i stranim drzavljanima, za zasluge na polju kulture, narodne prosvete, nauke, javnih sluzbi i Crkve, kao i za zasluga prema Kralju, drzavi i naciji, i civilnim i vojnim licima.  

Orden je dodeljivala Kruna. Ne bi ga trebalo mesati sa istoimenim trostepenim ordenom za zasluge koji dodeljuje Srpska Pravoslavna Crkva.  

Ordenske insignije su prvo izradjivali u Becu (Austrija) Rote & Sinovac, Vincent Majer i sinovi, Karl Fismajster i G.A. Sajd.  
Po izbijanju Balkanskih i Prvog svetskog rata, insignije su izradjivali Artis Bertran u Parizu (Francuska) i Braca Igenen iz Le Lokla (Svajcarska), kao i neke domace radionice (Sorlini iz Varazdina i Grizbah & Knaus iz Zagreba). Poznije insignije se razlikuju po svetlo zelenoj boji sakosa umesto prvobitne tamno crvene.


* oss1voi2.jpg (21.74 KB, 244x244 - viewed 2503 times.)
« Last Edit: July 03, 2010, 06:57:42 pm by Rade » Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 062


« Reply #3 on: March 22, 2008, 09:44:08 pm »

Orden Belog orla

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Kralj Milan I osnovao je Orden belog orla 23.januara 1883, istovremeno kada i Orden svetog Save. Srbija je proglasena Kraljevinom 22.februara (po starom, po novom Gregorijanskom kalendaru 5.marta) 1882. Beli orao sa krilima u poletu, vaspostavljen kao drzavni grb Srbije, velicanstveni je simbol koji potice od vizantijskih careva, a shvata se kao univerzalni simbol hriscanske imperije. Koristili su ga srednjevekovni vladari Srbije, kao i carevi Svetog rimskog carstva, imperatori Rusije i carevi Austrije; osnovna razlika je bila boja (ili metal) kojim se predstavljao orao - srebro za Srbiju, zlato za Vizantiju, crna boja za Sveto rimsko carstvo i za ruske i austrijske careve.  

Po stupanju na presto 1903. Kralj Petar I nastavlja da dodeljuje Orden belog orla, ali su inicijali Osnivaca uklonjeni sa reversa medaljona i zamenjeni godinom proglasenja Kraljevine(1882), zbog cega je istovremeno datum proglasa Kraljevine uklonjen sa reversa plavih traka koje se spustaju od Krune.  

Orden za ratne zasluge, sa ukrstenim macevima izmedju kraljevske krune i glava orla, uveden je 1915.g. i dodeljivan za veliku hrabrost oficira na bojnom polju, kao i za posebne zasluge tokom ratnih akcija. Orden je imao u 5 stepena, i bio je dodeljivan srpskim gradjanima i stranim drzavljanima za zasluge u miru ili ratu, ili za posebne zasluge prema Kruni, drzavi i naciji. Izmedju 1883. i 1898. godine bio je najvisi orden Srbije; 1898. g Kraljevski orden Milosa Velikog postaje stariji po rangu, a 1904.g. Orden Karadjordjeve zvezde zauzima privilegovano mesto.    

Orden dodeljuje Kruna. Skorasnje dodele ukljucuju predjasnjeg Velikog magistra Suverenog reda Malteskih vitezova( Fra-Andjela de Mojana da Kolonja), kao i posthumne dodele 1. stepena trojici clanova Krunskog saveta (Borislavu Pekicu, Miodragu-Mici Popovicu i Borislavu Mihailovicu-Mihizu).  

Ordenske insignije su prvo izradjivali u Becu (Austrija) Rote i Sinovac, Sinovi Vincenta Majera, Karl Fismajster i Vilhelm Kunc. Posle izbijanja Balkanskih i Prvog svetskog rata insignije su izradjivali Artis Bertran u Parizu (Francuska) i Braca Igenen u Le Loklu (Svajcarska.


* obo1vyk8.jpg (18.54 KB, 243x243 - viewed 1198 times.)
« Last Edit: July 03, 2010, 06:58:17 pm by Rade » Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 062


« Reply #4 on: March 22, 2008, 09:47:19 pm »

Orden Jugoslovenske Krune

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Kralj Aleksandar I osnovao je orden 5. aprila 1930, u spomen na promenu zvanicnog naziva Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca u Kraljevinu Jugoslaviju. Kralj Aleksandar I bio je regent Kraljevine Srbije od 1914, regent Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca od 1918, a na presto je stupio 1921. Tokom 1929.g. politicke krize i rastuci snazni separatisticki pokreti u zemlji naterali su Kralja da privremeno suspenduje Ustav i podstakne nacionalno jedinstvo, sto je najzad dovelo do promene naziva zemlje.    

Orden je organizovan u 5 stepeni, a bio je dodeljivan jugoslovenskim gradjanima koji su prednjacili u radu na ostvarivanju nacionalnog jedinstva i saradnje, ili za zasluge prema Kruni, drzavi i naciji u javnim sluzbama, kao i stranim drzavljanima, pretezno za diplomatske zasluge. Orden Jugoslovenske krune bio je stariji od Ordena svetog Save, a nosio se o tamno plavoj traci.  

Orden je dodeljivala Kruna. Ordenske insignije su izradjivali Artis Bertran u Parizu (Francuska) i Braca Igenen u Le Loklu (Svajcarska).


* ojk2vlw3.gif (47.15 KB, 300x478 - viewed 1168 times.)
« Last Edit: July 03, 2010, 06:58:49 pm by Rade » Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 062


« Reply #5 on: March 22, 2008, 09:48:59 pm »

MEDALJA ZA VOJNICKE VRLINE

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Medalja je osnovana Ukazom od 21. decembra 1883. godine, a bila je namenjena vojnicima stalnog kadra ili rezerve za "osvedocene usluge Kralju i otadzbini", odnosno za "vanredno odlicnu i revnosnu sluzbu u vreme mirno, vanredno ili ratno  
uopste". Medalja se dodeljivala u jednom stepenu, a nosila na traci sa plavim i belim prugama.


* m21vgd4.gif (90 KB, 300x520 - viewed 1455 times.)
« Last Edit: July 03, 2010, 06:59:26 pm by Rade » Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 062


« Reply #6 on: March 22, 2008, 09:49:58 pm »

MEDALJA ZA USPOMENU NA IZBOR PETRA I ZA KRALJA SRBIJE I POVRATAK DINASTIJE KARADJORDJEVICA

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Medalju je osnovao srpski Kralj Petar I 8. avgusta 1903. To je bilo prvo odlikovanje koje je uveo srpski kraljevski dom Karadjordjevica. Knez Petar Karadjorjdevic, koji je ziveo u izgnanstvu u Svajcarskoj, pozvan je u Otadzbinu, gde je Narodna skupstina 15. juna 1903. proglasila njegovo stupanje na Presto.  

Spomenica je dodeljivana clanovima Vlade, poslanicima Narodne skupstine, kao i oficirima koji su u vreme proglasa bili u aktivnoj sluzbi. Kasnije je pravo na Spomenicu priznato i svim rezervnim oficirima.  

Autor medalje bio je Djordje Jovanovic. Medalja se nosila na beloj traci oivicenoj plavo i crveno.


* m1vxj2.gif (74.27 KB, 300x575 - viewed 1232 times.)
« Last Edit: July 03, 2010, 07:00:29 pm by Rade » Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 062


« Reply #7 on: March 22, 2008, 09:50:55 pm »

Medalja za gradjanske zasluge

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Medalju za gradjanske zasluge osnovao je 7. aprila 1902. godine Kralj Aleksandar I (Obrenovic), ali je njeno dodeljivanje nastavljeno bez ikakvog prekida i tokom potonjih vladavina Petra I, Aleksandra I i Petra II.  

Medalja je imala dva stepena (Zlatna i Srebrna medalja), i nosila se u 1. stepenu o crvenoj traci sirokih svetlo plavih pruga uz ivice, a u 2. stepenu o crvenoj traci plavobelih ivica. Ipak, zna se da je posle 1903. godine 2. stepen nosen o istoj traci kao 1. stepen, iako se zakonska stipulacija nije izmenila.  

Medalja se dodeljivala za zasluge za Kralja, Dinastiju i Drzavu, za dugu i zasluznu javnu sluzbu i opste zasluge za narod.


* m2vge0.gif (110.58 KB, 300x531 - viewed 1136 times.)
« Last Edit: July 03, 2010, 07:01:20 pm by Rade » Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 062


« Reply #8 on: March 22, 2008, 09:52:25 pm »

Medalja za hrabrost (1912)

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Medalja za hrabrost osnovana je 14. novembra 1912. godine, a dodeljivana za istaknutu licnu hrabrost pokazanu na bojistu u vreme 1. Balkanskog rata protiv Otomanskog carstva. Medalja je imala dva stepena (Zlatna i Srebrna medalja, koja se po izgledu razlikovala od Zlatne) i dodeljivala se vrlo kratko, jer je zamenjena drugim modelom. Razlog za zamenu je bio avers medalje u kome je Srbiju predstavljao alegoricni zenski lik, sto su srpski vojnici smatrali neprilicnim motivom na medalji za hrabrost. Zlatna medalja je nosena o crvenoj traci, a Srebrna o trobojnoj traci (crveno-plavo-belo). Autor medalje je bio Djordje Jovanovic.


* m3vui9.gif (68.42 KB, 300x458 - viewed 725 times.)
« Last Edit: July 03, 2010, 07:02:39 pm by Rade » Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 062


« Reply #9 on: March 22, 2008, 09:53:28 pm »

Medalja za hrabrost (1913)

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Medalju za hrabrost novog modela (poznatiju kao "Medalja Milosa Obilica") osnovao je 12. jula 1913. godine Kralj Petar I, a dodeljivana je za dela velike licne hrabrosti, odnosno za licnu hrabrost pokazanu na bojnom polju tokom kratkog, ali pobedonosnog rata sa Bugarskom 1913. godine. Medalja je dodeljivana u dva stepena (Zlatna i Srebrna medalja). Dodela je nastavljena i tokom 1. Svetskog rata 1914-1918. godine, i tokom 2. Svetskog rata 1941-1945. godine, kako pripadnicima Kraljevske vojske, tako i pripadnicima saveznickih snaga. U aversu je idealni lik Milosa Obilica, srednjovekovnog srpskog viteza koji je smatran uzorom hrabrosti i casti. Ubili su ga Turci za vreme Kosovske bitke 1389. godine posto je probo turskog sultana Murata I. Od tada, on je postao personofikacija neustrasivog srpskog ratnika, spremnog da suocen sa neminovnim porazom zrtvuje sopstveni zivot. Njegova zrtva nije sprecila srpski poraz i citav Balkan je pao pod vlast Turaka, da bi pod njom ostao narednih 500 godina. Londonskim ugovorom od 1913. i Bukureskim ugovorom, pobednicka Srbija, Crna Gora i Grcka stekle su nove teritorije, sto je Srbiji omogucilo da postane vodeca slovenska sila na Balkanu. Knezevina (odnosno Kraljevina posle 1910. godine) Crna Gora posedovala je sopstvenu Zlatnu medalju Milosa Obilica, koju je osnovao Vladika Petar II Petrovic-Njegos 1847. godine, ali te dve medalje nisu imale nicega zajednickog.  
Medalja se nosila o crvenoj traci. Autor je bio neizbezni Djordje Jovanovic.


* m4vxr0.gif (83.52 KB, 300x510 - viewed 986 times.)
« Last Edit: July 03, 2010, 07:03:21 pm by Rade » Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 062


« Reply #10 on: March 22, 2008, 09:54:14 pm »

Spomenica na rat 1912. godine

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Medalju, poznatu kao "Spomenica za oslobodjeno Kosovo", osnovao je 31. oktobra 1913. godine Kralj Petar I u spomen na okoncanje pobednickog 1. Balkanskog rata, koji je kao najvredniji rezultat doneo oslobodjenje Stare Srbije (Kosova i Metohije). Teritorija je podeljena izmedju Srbije i Crne Gore.  

Po okoncanju 1. Svetskog rata, Pariska mirovna konferencija 1919. godine odobrila je stvaranje Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca proglaseno 1. decembra 1918. godine. Pre toga, Kraljevina Crna Gora je vec bila ujedinjena sa Kraljevinom Srbijom. Medalja je dodeljivana oficirima, podoficirima i vojnicima srpske vojske, a dobila su je i gradjanska lica i medicinsko i administrativno osoblje koje je ucestvovalo u ratu protiv Turske.  

Medalja je nosena o traci sa sest puta ponovljenom srpskom trobojkom (crveno-plavo-belo).


* m5vtc5.gif (96.35 KB, 300x534 - viewed 1488 times.)
« Last Edit: July 03, 2010, 07:03:55 pm by Rade » Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 062


« Reply #11 on: March 22, 2008, 09:55:13 pm »

Spomenica na rat 1913. godine

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Spomen-krst je osnovan 25. novembra 1913. godine, da podseti na kratak, ali pobedonosni 2. Balkanski rat protiv Bugarske. Tokom 1912. i 1913. godine Kralj Petar I je osnovao nekoliko odlikovanja namenjenih nagradjivanju hrabrosti, odane sluzbe i milosrdja, kao i prigodnih spomenica.  

Krst je slican Spomenici rata sa Bugarskom 1885/6. godine, sa nekim vaznim i simbolicnim razlikama: sumorno crno gvozdje spomenice nesrecnog rata 1885/6. zamenjeno je sjajnom pozlacenom bronzom, dok je zalosnu crnu traku sa crvenim ivicama smenila trijumfalna crvena traka oivicena crnim, kao svedocanstvo promenjene ratne srece.  

Ratni spomen-krst su dobili oficiri, podoficiri i vojnici srpske i crnogorske vojske, kao i gradjanska lica za zasluge i odanu sluzbu tokom rata.


* m6vei5.gif (58.23 KB, 300x585 - viewed 1592 times.)
« Last Edit: July 03, 2010, 07:04:58 pm by Rade » Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 062


« Reply #12 on: March 22, 2008, 09:56:10 pm »

MEDALJA ZA REVNOSNU SLUZBU

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Medalja za revnosnu sluzbu osnovana je 19. aprila 1913. godine. Dodeljivala se u dva stepena  (Zlatna i Srebrna medalja) oficirima, podoficirima, vojicima i gradjanskim licima za odanu i revnosnu sluzbu, kao i za pomoc pruzenu srpskoj vojsci tokom rata. Godine 1922. prosiren je spektar zasluga, pa se od tada Medalja mogla steci i za izvanredno i odano sluzbovanje u mirnodopsko doba.  
Medalja se nosila o plavoj traci.


* revsluzbor4.gif (57.58 KB, 272x491 - viewed 964 times.)
« Last Edit: July 03, 2010, 07:07:21 pm by Rade » Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 062


« Reply #13 on: March 22, 2008, 09:57:07 pm »

KRST MILOSRDJA

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Krst je osnovan 7. maja 1913. godine, i dodeljivao se muskarcima i zenama, srpskim i stranim drzavljanima, za negovanje bolesnih i ranjenih tokom i posle rata. Dobijali su ga pripadnici srpske vojske, Crvenog krsta, kao i gradjani i dobrovoljci.  
Nosio se o svetlo plavoj traci.


* com08xr1.jpg (3 KB, 176x250 - viewed 7242 times.)
« Last Edit: July 03, 2010, 07:07:57 pm by Rade » Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 062


« Reply #14 on: March 22, 2008, 09:58:01 pm »

Albanska spomenica

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Medalja za spomen na povlacenje srpske vojske preko Albanije, ili Albanska spomenica, osnovana je 5. aprila 1920. godine od strane Prince-Regenta Aleksandra, potonjeg Kralja Aleksandra I.  
Krajem 1915. godine srpska vojska se suocila sa porazom, posto su je iz vise pravaca napale snage Austro-Ugarske, Nemacke, Bugarske i Turske. Doneta je odluka da se izvrsi povlacenje prema jugu, u pravcu jadranske obale. Presavsi preko Albanije, vojska se sklonila u relativnu bezbednost grckog ostrva Krf. Kralj Petar I i princ-Regent Aleksandar delili su stradanje svoje vojske u povlacenju.  

Ovo jednostepeno odlikovanje stekli su svi pripadnici vojske koji su se povlacili preko Albanije. Medalja je nosena o svetlo zelenoj traci sa crnim prugama uz ivice.


* m9vua7.gif (110.82 KB, 300x628 - viewed 888 times.)
« Last Edit: July 03, 2010, 07:09:17 pm by Rade » Logged
Pages:  [1] 2 3 4 5 6   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.028 seconds with 23 queries.