PALUBA
June 23, 2024, 09:11:37 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Čitajte na Palubi roman "Centar" u nastavcima, autora srpskog podoficira i našeg administratora Kuzme
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: 27. mart  (Read 22076 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19 390


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« on: March 27, 2008, 08:04:26 pm »

1625. Umro je kralj Džejms I Stjuart, prvi monarh koji je od 1603. do smrti vladao i Škotskom i Engleskom i prvi Stjuart na engleskom prestolu. Škotski presto nasledio je nakon abdikacije majke Meri Stjuart 1567, a engleski 1603. nakon smrti Elizabete I.

1713. Po završetku Rata za špansko nasleđe, Španija je, prema Utrehtskom ugovoru, predala Velikoj Britaniji Gibraltar i Menorku.

1802. Potpisan je Amijenski mirovni ugovor,. kojim je okončan rat između Velike Britanije i Francuske i njenih saveznika, Španije i Batavske Republike (Holandije). Britanija je zadržala Trinidad, preuzet od Španije, i Cejlon, koji je preuzela od Holandije.

1847. Američke trupe su, u američko-meksičkom ratu, počele opsadu utvrđenja Vera Kruz, u kojem je bilo 5.000 Meksikanaca. Utvrđenje je palo nakon šestodnevnih borbi.

1933. Japan je istupio iz Lige naroda nakon što je ta organizacija osudila japansku okupaciju Mandžurije.

1941. Nakon pristupanja Jugoslavije Trojnom paktu, u Beogradu je vojnim udarom svrgnut regent princ Pavle Karađorđević i na presto je doveden maloletni kralj Petar II Karađorđević. Zbačena je i vlada Dragiše Cvetkovića i Vlatka Mačeka i obrazovana nova, s generalom Dušanom Simovićem na čelu.

1945. Nemci su u Drugom svetskom ratu lansirali poslednju raketu "fau-2" na Veliku Britaniju. Projektil, ispaljen iz holandskog grada Haga, pao je na Orpington, jugoistočno od Londona. U eksplozijama tih raketa tokom rata poginulo je 8.958 Britanaca.

1968. U avionskoj nesreći, u eksperimentalnom letu u blizini Moskve, poginuo je ruski kosmonaut Jurij Aleksejevič Gagarin, prvi čovek koji je u aprilu 1961. vasionskim brodom "Vastok" obleteo Zemlju.

1992. Poslednje jedinice bivše Jugoslovenske narodne armije napustile su Bivšu Jugoslovensku Republiku Makedoniju.

1996. Izraelski sud osudio je Jigala Amira na doživotni zatvor zbog ubistva izraelskog premijera Jicaka Rabina u novembru 1995.

1999. Jugoslovenska protivvazdušna odbrana oborila je, tokom napada NATO-a na SR Jugoslaviju, američki bombarder "F-117 A". Avion "noćni jastreb" pao je u atar sela Buđanovci u Vojvodini.

2002. Tužilaštvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv osmorice bivših vojnih policajaca za ratne zločine protiv civilnog stanoviništva u splitskoj luci Lora 1992. godine.
Logged
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 611


« Reply #1 on: March 27, 2013, 12:28:24 pm »


Danas je 27. mart, 72 godišnjica obaranja Pakta.


* 388510_599936426702309_1160998262_n.jpg (28.47 KB, 400x241 - viewed 397 times.)
Logged
oficir neaktivne rezerve
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 294


" Drino, j.....ti ! "


« Reply #2 on: March 27, 2013, 12:53:40 pm »

A evo kako je Petar II Karađorđević opisao dešavanja 27. Marta 1941 u svojim memoarima "Moj život u izgnanstvu" (objavljenim u feljtonu dnevnog lista Večernje Novosti):

" Moje lično iskustvo u vreme prevrata počelo je u 6 sati ujutru 27. marta 1941. kada je Radenko, moj lični sluga, ušao u moju sobu, jako me protresao i probudio. Rekao mi je da me u gostinskoj sobi čeka upravnik, koji želi hitno da me vidi. Takođe mi je prošaputao na uvo da vodim računa šta radim i šta govorim, pošto su se, izgleda, vojska i vazduhoplovne snage u gradu pobunile protiv vlade.

Iako sam se obukao najbrže što sam mogao, general Kosić je nespokojno hodao unaokolo, mašući stalno rukom i, požurujući me, vikao: „Jeste li spremni? Požurite!“ Kad sam se obukao, krenuo sam za njim i još ošamućen, seo sam u otvoreni automobil, upitavši pospano „Kuda idemo?“ Rekao mi je da ćemo se odvesti u štab garde gde me čeka garda, postrojena na paradnom poligonu. „Morate da odete i da se pokažete“ rekao je, „jer su to ljudi koji će vas braniti kad dođe vreme“. Nema sumnje da ni jedinice garde, isto kao ni ja, nisu znale povod za ovu ranu jutarnju smotru.

Kad smo se vratili u dvor, uključio sam radio, na Radenkov predlog. Na svoje zaprepašćenje, čuo sam glas koji liči na moj, kako izdaje sledeći proglas:

„Srbi, Hrvati, Slovenci,

U ovom trenutku, tako ozbiljnom za naš narod, odlučio sam da preuzmem kraljevsku vlast. Članovi namesništva prihvatili su ispravnost razloga za ovakav moj potez i odmah su svojevoljno podneli ostavku.

Moje, kraljevska vojska i mornarica, odmah su mi se stavile na raspolaganje i već izvršavaju moje naloge. Pozivam sve Srbe, Hrvate i Slovence da se okupe oko prestola. U sadašnjim teškim okolnostima, ovo je najpouzdaniji način da se očuva unutrašnji poredak i spoljni mir. Ovlastio sam armijskog generala Simovića da sastavi novu vladu. Sa verom u Boga i u budućnost Jugoslavije, pozivam sve građane i predstavnike vlasti u zemlji da ispunjavaju dužnosti prema kralju i otadžbini“.

Do tog trenutka general Kosić je već sasvim pobesneo. Uleteo je kao oluja u moju sobu i objavio da su „pobunjeničke“ jedinice zauzele sve zvanične zgrade i da opkoljavaju dvor. Čupao je kosu i bio je ubeđen da će nas sve pobiti. Rekao je da je izdao naređenje gardi da otvori vatru na svakog „pobunjenika“ koji se približi dvoru. Brzo sam zabranio takvu akciju, rekavši: „Nemojmo da dopustimo nepotrebno krvoproliće!“

Predložio sam da od komandanta takozvanih pobunjeničkih jedinica zatraži da dođe i da me obavesti šta se događa. „Veoma dobra ideja“, rekao je, „i kada dođe, uhapsićemo ga“. To me je veoma uznemirilo i strogo sam mu saopštio da ne želim da iko bude uhapšen. Na kraju se složio da ode i kroz kapiju razgovara sa „pobunjenicima“.BES GENERALA KOSIĆA:


Brzo sam obukao kućni kaput i otišao u gostinsku sobu gde me je čekao general Kosić, besan i razbarušen. Rekao mi je da se smesta obučem, pošto je izvesna grupa mladih, usijanih oficira vojske i vazduhoplovstva povela svoje jedinice u grad i zauzela zgrade Generalštaba, Ministarstva vojske i mornarice, i Glavne pošte, i da su svi telefonski kablovi u prekidu. Dok sam se oblačio razmišljao sam šta se dešava, jer prethodne večeri nije bilo nagoveštaja sličnog događaja.
Izašao je iz automobila i rekao kapetanu baterije garde da namerava da razgovara sa „pobunjenicima“. „Otvorite kapije“, rekao je „i ako mi se nešto dogodi, pucajte“. Približio se tenkovima. Jak, mlad regrut ga je uzeo i podigao u tenkovsku kupolu pre nego što je mogao da prozbori i reč. Tenk se onda okrenuo i krenuo niz ulicu ka gradu. Artiljerija se nije ne pomerila.

Vest o ovom događaju čuo sam za vreme sastanka u očevoj radnoj sobi sa ministrom dvora, gospodinom Antićem, i nekim komandantima garde i ađutantima koji su, svi, kad su čuli novosti, insistirali da pošaljem, po glasniku, naređenje u pisanoj formi komandantu Dunavske divizije na periferiji Beograda, da napadne i savlada jedinice koje su opkolile dvor. Ovaj glasnik ubaciće se u redove „pobunjenika“, pretvarajući se da ima poruku od mene za generala Simovića. Jednostavno sam odbio da potpišem takvo naređenje i da imam ma kakve veze sa ovom operacijom. Kasnije, odbio sam da dozvolim bilo kakvo krvoproliće, posebno zato što mi se činilo da je prevrat doživeo potpun uspeh, makar u gradu Beogradu, i da bi, makar i jedan metak, ispaljen u tom trenutku, izazvao građanski rat.

Ubrzo posle toga, jedan predstavnik „pobunjenika“ zatražio je da vidi ministra dvora. Rekao mu je da je voz u kome je putovao moj stric Pavle zaustavio u Zagrebu komandant garnizona i da ga je smesta vratio za Beograd. Kada me je ministar obavestio o ovome, postao sam ubeđen da ova pobuna nije lokalna, već da je zahvatila celu zemlju. Predložio sam mu da pošalje gardu nazad u kasarne, ali je on odgovorio da ne može ništa da uradi, dok se ne vrati namesnik, jer ima naređenje od njega.

Ostatak dana prošao je bez događaja. Jedinice su ostale tamo gde su i bile, okrenute jedna prema drugoj: svi su čekali da se vrati moj stric. U 7.10 voz je ušao u zemunsku stanicu (pošto nije bilo veze do Beograda) i moj stric je, u pratnji generala Simovića, otišao u Generalštab gde je potpisao odluku o podnošenju ostavke na položaj namesnika. Rečeno mu je da je spreman specijalni voz koji će, te večeri, njega i njegovu porodicu prebaciti do Grčke. Onda su ga otpratili do Belog dvora, gde me je obavesto da je podneo ostavku i da, od tog trenutka, imam punu kraljevsku vlast i odgovornost. "
Logged
wermez
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 847« Reply #3 on: March 27, 2013, 01:13:50 pm »

Srpski narod uopšteno treba da se dobro čuva u ovo doba godine. Uvek su nam se najveća sranj* (pardon na izrazu, deco i penzioneri) dešavala negde oko Uskrsa. Neprijatelji su posebno obožavali da napadnu na Veliki Petak, ujutru.
Logged
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 611


« Reply #4 on: March 27, 2013, 01:30:34 pm »

6 april 1941. nije bio uskrs, ali Ameri jesu bombardovali na Uskrs 1944.
Logged
ssekir75
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 194


« Reply #5 on: March 27, 2013, 03:42:27 pm »

i '99.
Logged
Bozo13
Stručni saradnik - KoV
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 530« Reply #6 on: March 27, 2013, 03:55:32 pm »

U ovoj teme nečemo u politiku! Bolje preventiva nego kurativa.

Konstruktivne debate su uvek dobrodošle.

Božo13
Global moderator
Logged
JASON
Stručni saradnik - istorija
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 226« Reply #7 on: March 27, 2013, 05:21:41 pm »

Koja se reč ne reče ona se neće ni čuti!
Logged
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 611


« Reply #8 on: March 27, 2013, 06:05:16 pm »

Tог Великог Петка 99. "Шизела" се у Београду огласила тек увече. Нормално сам отишао до цркве, као и сваке године. Недеља о Васкрсу је била као и сваки  дан, неколико узбуна у току дана, мада време није било баш за летење, ако се добро сећам.
Ја сам иначе релативно нормално живео свих тих дана. Ишао на посао, на пијацу, виђао се са друштвом, итд. Тек сам пре пар година побацао пуну кутију од дубоких ципела пуну одштампаног материјала са нета, А4.
Пар дана пре почетка бомбардовања сазнао сам за фрку са сопственим срцем, тако да ме нико није дирао.
Хтео сам и да отпутујем за Буђановце по сувенир, али су ме спречили, нису ми хтели дати слободан дан.
Деветог јуна,у рано јутро, док су из Зоолошког врта рикали лавови, а од Панчева се вио тешки густи дим, јавила ми се девојка из Москве, рекла да је купила карту и да долеће 13. јуна ма шта се догодило, јер хоће да се уда за мене!
Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 876« Reply #9 on: March 27, 2016, 06:25:31 am »

-1794. Formirana je mornarica USA

-1845. Rođen je Wilhelm Conrad Roentgen - njemački fizičar i dobitnik Nobelove nagrade za fiziku

-1855. Abraham Gesner patentirao je kerozin

-1914. Izvršena je prva uspešna transfuzija krvi.
 
-1958. Hruščov je postao sovjetski premijer

-2000. Vladimir Putin je pobjedio na predsjedničkim izborima u Rusiji
Logged
JASON
Stručni saradnik - istorija
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 226« Reply #10 on: March 27, 2017, 02:17:12 pm »

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* 27. март.jpg (185.66 KB, 794x595 - viewed 144 times.)
Logged
oficir neaktivne rezerve
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 294


" Drino, j.....ti ! "


« Reply #11 on: January 23, 2018, 08:59:36 am »

A evo i jos jednog podsecanja na 27.03.1941. iz vizure ranih 80-tih.

http://www.yugopapir.com/2016/03/27-mart-1941-27-mart-1961-20-godina.html

Resava enigmu ko je sofer cuvenog motorcikla sa jos cuvenije fotografije.
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #12 on: March 27, 2020, 07:24:38 pm »

Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.038 seconds with 23 queries.