PALUBA
March 30, 2023, 12:21:41 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Donirajte Palubu
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 [197] 198 199 200 201 202 203 204 205   Go Down
  Print  
Author Topic: Sukobi u Palestini/Izraelu  (Read 337294 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #2940 on: January 31, 2022, 08:04:26 am »

Predsednik Izraela u prvoj poseti Ujedinjenim Arapskim Emiratima
SVET Autor: Beta 30. jan. 2022

Predsednik Izraela Isak Hercog otputovao je u Ujedinjene Arapske Emirate (UAE), u prvu posetu šefa jevrejske države toj zemlji, na poziv prestolonaslednika Abu Dabija šeika Muhameda bin Zajeda al Nahjana.

Hercog je u Emirate otputovao sa suprugom Mihal, a posetiće Abu Dabi i Dubai, sastati se mnogim zvaničnicima i u ponedeljak otvoriti izraelski dan na Svetskoj izložbi Dubai Expo 2020.

„Donosim blagoslov mira i poruku mira za ceo region, narodima regiona. Mir donosi prosperitet, napredak i rast u korist naroda regiona“, rekao je Hercog pre polaska, pohvalivši Bin Zajeda za hrabrost i liderstvo jer je doprineo postizanju sporazuma o normalizaciji odnosa s Izraelom.

Premijer Izraela Naftali Benet posetio je Emirate u decembru. Emirati i Bahrein su potpisali sporazume o normalizaciji odnosa s Izraelom nazvane Sporazumi Avram u Beloj kući 2020. godine. Te dve zemlje i Izrael dele zabrinutost zbog aktivnosti Irana i iranskih saveznika u regionu, navode izraelski mediji.

Izvor: www.n1info.com
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #2941 on: February 01, 2022, 07:51:23 am »

Izrael pozvao Amnesti internešenel da ne objavljuje izveštaj o aparthejdu
SVET Autor: Beta/AP 31. jan. 2022

Izraelske vlasti su pozvale Amnesti internešenel da ne objavljuje predstojeći izveštaj u kome optužuje tu zemlju za aparthejd i navele da su zaključci te organizacije za ljudska prava sa sedištem u Londonu "lažni, pristrasni i antisemitski".

Očekivalo se da AI zajedno s izraelskom organizacijom za ljudska prava Becelem i Hjuman rajts voč iz Njujorka optuži Izrael za međunarodni zločin aparthejda zbog gotovo 55 godina okupacije zemlje na kojoj Palestinci žele da osnuju nezavisnu državu i zbog odnosa prema sopstvenoj arapskoj manjini. Izrael je ranije slične izveštaje odbacio kao pristrasne, ali sada je zauzeo mnogo oštriji stav i ministar spoljnih poslova Jair Lapid je rekao da ta zemlja očekuje pojačanje nastojanja da se ove godine označi državom aparthejda u međunarodnim telima i da se nada da će to sprečiti. U današnjem saopštenju Lapid je AI označio "još jednom radikalnom organizacijom koja širi propagandu, a ne proverava činjenice" i da "širi iste laži kao terorističke organizacije".

"Izrael nije perfektan, ali je demokratija posvećena međunarodnom pravu, otvoren za kritike i sa slobodnom štampom i snažnim i nezavisnim sudskim sistemom", rekao je Lapid.

AI nije odmah odgovorio na molbu da to komentariše. Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da izveštaj te organizacije "poriče državi Izrael pravo da postoji kao nacionalna država jevrejskog naroda" te da "njen ekstremistički rečnik i iskrivljvanje istorijskog konteksta imaju za cilj da demonizuju Izrael" i raspiriju antisemitizam. Ni Hjuman rajts voč, ni Becelem nisu uporedili Izrael sa Južnom Afrikom gde je sistem aparthejda, zasnovan na prevlasti bele rase i rasnoj segregaciji postojao od 1948. do ranih devedesetih godina prošlog veka. Oni su umesto toga procenili politiku Izraela na osnovu medjunarodnih konvencija poput Rimskog statuta koji aparthejd definiše kao "institucionalizovani režim sistematske opresije i dominacije jedne rasne grupe nad bilo kojom drugom rasnom grupom".

Te organizacije tvrde da politika na teritorijama koje Izrael kontroliše ima za cilj da se sačuva jevrejska većina nad što većim delom zemlje sistematskim poricanjem osnovnih prava Palestinaca.

Izrael tvrdi da je cilj njegove politike da osigura opstanak i bezbednost jedine jevrejske države u svetu.

Izvor: www.n1info.com
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #2942 on: February 01, 2022, 02:38:30 pm »
Amnesti internešnel optužio Izrael za sistemsku represiju nad Palestincima


Amnesti internešenel (AI) optužio je Izrael za sistematsku represiju i dominaciju nad Palestincima.

U izveštaju, na 278 strana, pripremanom tokom četiri godine, ta organizacija za ljudska prava sa sedištem u Londonu, pridružila se Hjuman rajts voču i izraelskoj organizaciji Becelem u optužbama o aparthejdu unutar Izraela i na okupiranim teritorijama, što, kako navode, traje još od osnivanja jevrejske države 1948. godine i poklapa se s međunarodnom definicijom aparthejda.

To je deo rastućeg medjunarodnog pokreta za redefinisanje izraelsko- palestinskog sukoba kao borbe za ista prava više nego teritorijalni nesporazum. Takva nastojanja su pojačana u protekloj deceniji jer je mirovni proces u potpunom zastoju, a Izrael je učvrstio kontrolu nad okupiranim teritorijama i nestaje interesovanje za rešenje sukoba po modelu dve države, odnosno stvaranje paletinske države uz jevrejsku. Izrael odbacuje sve optužbe za aparthejd, tvrdeći da arapski gradjani imaju ista prava kao i drugi. Ta zemlja je pristala na ograničenu autonomiju Palestinske uprave u jeku mirovnog procesa devedesetih godina prošlog veka i povukla vojnike i jevrejske naseljenike iz pojasa Gaze 2005. godine.

Amnesti i druge organizacije, medjutim, navode da je rascepkanost teritorija na kojima Palestinci žive deo režima kontrole čiji je cilj održavanje jevrejske hegemonije na području od reke Jordan do Sredozemnog mora. Te organizacije ukazuju i na diskriminatorsku politiku unutar Izraela i u anektiranom istočnom Jerusalimu i blokadu pojasa Gaze kojim od 2007. godine vlada islamski ektremistički Hamas, te de fakto aneksiju Zapadne obale. Na njoj Izrael ima sveukupnu kontrolu i gradi i širi jevrejska naselja iako ih veći deo medjunarodne zajednice smatra nelegalnim. Palestinci su godinama optuživali Izrael za aparthejd i njihov predsednik Mahmud Abas je tu optužbu izrekao u septembru prošle godine u govoru u UN.

Amnesti navodi da je takva politika počela 1948. godine, kada je oko 700.000 Palestinaca pobeglo ili je isterano iz svojih domova u izraelsko-arapskom ratu. Oni su činili 80 odsto stanovništva na teritoriji na kojoj je danas ; država Izrael, država ;koja im zabranjuje da se vrate da bi se očuvala jevrejska većina. Palestinci koji su ostali unutar Izraela živeli su pod vojnom kontrolom sve do pred rat 1967. godine u kome je Izrael osvojio istočni Jerusalim, Zapadnu obalu i pojas Gaze. Na tim teritorijama Palestinci žele da osnuju svoju buduću državu.

Danas Palestinci u Izraelu imaju državljanstvo, pravo glasa i neki su uspešni biznismeni, pravnici, lekari i umetnici,ali su suočeni sa široko rasprostrotranjenom diksriminacijom u zapošljavanju i tržištu nekretnina. Palestinci na Zapadnoj obali žive pod izraelskom vojnom kontrolom,a oni u Gazi su pod parališućom blokadom i Izraela i Egipta. U samom Izraelu čine oko petine od ukupno 9,4 miliona stanovnika i broj Jevreja i Arapa je približno jednak ako se uključe oni koji žive na Zapadnoj obali i pojasu Gaze. „"Od osnivanja 1948. Izrael je vodio politiku održavanja jevrejske demografske hegemonije i maksimiziranja svoje kontrole nad zemljom u korist izraelskih Jevreja i sprečavao palestinske izbeglice da se vrate svojim domovima", navedeno je u izveštaju AI uz ocenu da je Izrael proširio tu politiku na Zapadnu obalu i pojas Gaze.

Ranije izveštaje o aparthejdu izraelske vlasti su odbacivale kao pristrasne, a sada su oštrije reagovale i pre objavljivanja optužile AI za antisemitizam i delegitimisanje same egzistencije jevrejske države.


izvor
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #2943 on: February 03, 2022, 08:10:39 am »

Izraelski vrhovni tužilac podržao praćenje telefona palestinskih demonstranata
SVET Autor: Beta 02. feb. 2022

Vrhovni tužilac Izraela Avihaj Mandelblit (Avichai) podržao je korišćenje tehnologije za praćenje telefona palestinskih demonstranata na najosetljivijem svetilištu u Jerusalimu.

Odluka da izraelska bezbednosna služba Šin bet može da koristi tu tehnologiju doneta je u utorak, a odnosi se na praćenje telefona u maju prošle godine. Odluka je izazvala kritike organizacija za ljudska prava, koje su upozorile na posledice po izraelsku arapsku manjinu. Vrhovni tužilac je odobrio takav potez u odgovoru na žalbu zbog niza poruka poslatih stotinama Palestinaca u jednom od najburnijih perioda posle više godina, kada su se palestinski demonstranti sukobljavali sa izraelskom policijom ispred džamije Al Aksa.

To nasilje je na kraju dovelo do jedanaestodnevog rata između Izraela i ekstremista Hamasa u pojasu Gaze. Koristeći tehnologiju praćenja, Šin bet je slao poruke ljudima koji su odlučili da budu na mestu sukoba kako bi ih upozorio da će ih smatrati odgovornim za akte nasilja. Poruke su poslate Palestincima koji stanuju u istočnom Jerusalimu i palestinskim građanima Izraela. Neki od njih su učestvovali u sukobima, ali mnogi drugi, poput onih koji žive i rade u blizini, dobili su poruke greškom i to ih je iznenadilo i uplašilo.

Asocijacija za građanska prava u Izraelu je podnela prijavu vrhovnom tužiocu apelujući da zaustavi upotrebu takve tehnologije i upozorivši da se koristi protiv velike grupe ljudi kojima su poslate preteće poruke. Kancelarija vrhovnog tužioca je odgovorila da je bilo problema u vezi sa porukama, zbog sadržine i zato što su masovno distribuirane, te stizale do onih koji nisu bili meta. Navedeno je međutim da je upotreba takve tehnologije legitimno bezbednosno sredstvo i da je bezbednosna služba ponovo razmotrila procedure kako bi izbegla slične greške u budućnosti.

Utorak je bio poslednji dan Mandelblitovog šestogodišnjeg mandata, a Asocijacija za građanska prava je izrazila razočarenje zbog njegove podrške korišćenju tehnologije za praćenje i upozorila da će imati loš uticaj na legitimne aktivnosti, odlazak na protest ili na molitve. Asocijacija razmatra stav vrhovnog tužioca kako bi u narednim danima odlučila da li da se žali Vrhovnom sudu. Ona se ranije žalila zbog korišćenja iste tehnologije praćenja kako bi se sprečilo širenje koronavirusa na početku pandemije. Vrhovni sud Izraela je na kraju ograničio korišćenje te tehnologije na određene slučajeve, a studije su pokazale da nije efikasna u identifikovanju zaraženih.

Izvor: www.nova.rs
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #2944 on: February 05, 2022, 12:54:41 pm »Quote
Scuffles Erupt as Israeli Soldiers Block Tree-Planting Protest

Dozens of Israeli citizens and activists of the 'Peace Now' movement scuffle with Israeli police at a tree-planting protest over recent attack on supporters of Palestinian farmers
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #2945 on: February 08, 2022, 08:07:37 am »

Pripremljen nov predlog o konfederaciji Izraela i Palestine
SVET Autor: Beta/AP 07. feb. 2022

Bivši izraelski i palestinski mirovni pregovarači pripremili su nacrt novog predloga za konfederaciju dve države, Izraela i Palestine, u cilju prevazilaženja decenijskog zastoja u bliskoistočnom mirovnom procesu.

Oni predlažu osnivanje nezavisne države Palestine na većem delu Zapadne obale, pojasa Gaze i u istočnom Jerusalimu, teritorijama koje je Izrael osvojio u ratu 1967. godine. Izrael i Palestina imali bi odvojene vlade, ali bi sarađivali na visokom nivou u oblasti bezbednosti, infrastrukture i drugim pitanjima koje se tiču oba naroda. Na osnovu plana gotovo pola miliona jevrejskih naseljenika ostalo bi na okupiranoj Zapadnoj obali, a velika jevrejska naselja blizu granice bi Izrael anektirao u okviru razmene teritorije. Naseljenicima koji žive duboko unutar Zapadne obale bi bilo ponuđeno da se presele ili da postanu stanovnici države Palestine.

Istom broju Palestinaca, izbeglicama iz rata 1948. godine koji je izbio posle stvaranja jevrejske države, bi bilo dozvoljeno da se presele na izraelsku teritoriju kao gradjani Palestine sa stalnim boravkom u Izraelu. Predlog je uveliko zasnovan na takozvanom Ženevskoj inicijativi, detaljnom sveobuhvatnom mirovnom planu iz 2003. godine, čiji su autori istaknuti Izraelci i Palestinci, uključujući bivše zvaničnike. Imajući u vidu da novi plan uključuje nekoliko kontroverznih predloga nejasno je da li ima podršku lidera dve strane, konstatuje Asošiejted pres.

Ministarstvo spoljnih poslova Izraela i Palestinska uprava su odbili da ga komentarišu.

Predlog predviđa da se o ključnim nesporazumima dva naroda, kao što su status Jerusalima, konačne granice i sudbina palestinskih izbeglica dve države bave u kontekstu konfederacije, umesto tradicionalnog pristupa da se prevaziđu pre konačnog sporazuma. Od potpisivanja privremenih mirovnih sporazuma Oslo, nazvanih po prestonci Norveške, gde se pregovaralo, prošle su tri decenije. Nekoliko rundi pregovora, prekidanih nasiljem, nije urodilo plodom i suštinskih pregovora nema više od jedne decenije. Sadašnji premijer Izraela Naftali Benet, bivši vođa jevrejskih naseljenika, protivi se palestinskoj državnosti.

Šef diplomatije Izraela Jair Lapid, koji će na osnovu sporazuma o rotaciji postati premijer u 2023. godini, podržava eventualno rešenje po modelu dve države. Ni jedan on njih medjutim nije u stanju da nešto preduzme jer predvode koaliciju od osam partija, uključujući levičarske, desničarske i partije centra, te jednu malu arapsku koje ne bi mogle da postignu dogovor o tome. Na palestinskoj strani islamski ekstremistički Hamas vlada pojasom Gaze, a rivalski umereniji Fatah dominira na drugoj palestinskoj teritoriji, Zapadnoj obali, čiji su delovi pod kontrolom Palestinske uprave Mahmuda Abasa. Naredne nedelje novi predlog će Josi Bejlin, bivši izraelski zvaničnik, mirovni pregovrač i jedan od autora Ženevske inicijative i Hiba Huseini, bivša pravna savetnica palestinskog pegovaračkog tima, predstaviti zamenici državnog sekretara SAD Vendi Šerman i generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu.

Bejlin je izjavio da je predlog već poslat ljudima za koje zna da ga neće odmah odbaciti,ali ne i Hamasu jer, kako je rekao, ne zna adresu.

Izvor: www.n1info.com
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #2946 on: February 08, 2022, 02:45:02 pm »
Jevreji se prerušavaju u muslimane da bi ušli i molili se na svetom mestu u džamiji Al-Aksa


Ekstremni desničari Jevreji u Jerusalimu se oblače kao muslimani da bi ušli i molili se na svetom mestu u džamiji Al-Aksa, na kojoj im je zabranjeno da se mole.

Nakon što je Izrael zauzeo i okupirao istočni Jerusalim 1967. godine, ostao je delikatan status kvo, nemuslimani tj. Jevreji mogu da posećuju kompleks, ali ne smeju tamo da se mole, piše BBC.

Ekstremno desničarska grupa Jevreja "Povratak na planinu", koju predvodi izraelski jevrejski aktivista Rafael Morisom, zalaže se za suverenitet Jevreja na Brdu hrama, koji je muslimanima poznat kao Haram al-Šarif, preneo je BBC.

Haram al-Šarif je treće najsvetije mesto za Jevreje i treće najsvetije svetilište u islamu. To je emocionalni epicentar izraelsko-palestinskog sukoba, a tamošnje tenzije podstakle su u maju 2021. godine rat u Gazi koji je trajao 11 dana.

Članovi se prerušavaju u muslimane kako bi ušli na Brdo hrama u starom gradu Jerusalima, gde tiho čitaju jevrejske molitve dok se pretvaraju da učestvuju u islamskom bogosluženju, prenosi Tajms ov Izrael.

Među bezbednosnim zvaničnicima postoji konstantna zabrinutost i oni upozoravaju da bi ove akcije grupe mogle da izazovu nasilje na svetom mestu.

"Nismo spremni da prihvatimo sankcije protiv Jevreja koje postoje na Brdu hrama", rekao je Rafael Moris.

"Naša vizija je da možemo da idemo na Brdo hrama u svako doba dana, i na kraju da takođe uspemo da izgradimo hram i obnovimo žrtvene službe", dodao je Moris i istakao da akcije njegove grupe možda nisu priznate u narodu, ali su legalne.

"Zbog Hrama sam spreman da platim životom", rekao je jedan od članova grupe na pitanje o mogućnosti da bi muslimani na tom mestu, ako budu otkriveni, mogli da reaguju nasilno.

Godine 2015. grupa "Povratak na planinu" nudila je Jevrejima 500 dolara da odu da se mole na Brdu hrama.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #2947 on: February 09, 2022, 09:55:34 am »Quote
Thousands gather to pay final respects to 3 Palestinians killed by Israeli forces

Large crowds, with many carrying and firing rifles, have gathered in Nablus in the occupied West Bank at a funeral procession for 3 Palestinians killed by Israeli security forces. The Israeli Shin Bet internal security agency had initially claimed the  deceased were killed in a 'clash,' which was later debunked by police who said the men, allegedly carrying two rifles, did not in fact fire them.Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #2948 on: February 12, 2022, 01:31:04 pm »Quote
Dozens Wounded in Violent Clashes Between Protesters & Israeli Forces

Dozens have been injured, including locals and journalists, by Israeli forces trying to suppress a protest against a new settlement on the lands of Sabih Mountain

Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #2949 on: February 15, 2022, 07:01:33 am »

"Abrahamov sporazum": Premijer Benet u poseti Bahreinu, novom savezniku Izraela
Tanjug 15.02.2022.

Izraelski premijer Naftali Benet doputovao je danas u Bahrein u nameri da učvrsti veze sa novim saveznikom Izraela i tako uputi jasnu poruku regionalnom rivalu Iranu, javlja AP.

Benetov put je prva zvanična poseta jednog izraelskog premijera Bahreinu, upriličena manje od dve nedelje od kako su dve zemlje potpisale sporazum odbrambeno-bezbednosnoj saradnji zbog povećanja tenzija u Persijskom zalivu, dodaje američka agencija. Izrael i Bahrein su se saglasili 2020. godine da normalizuju svoje odnose u okviru "Abrahamovog sporazuma'' postignutog uz posredovanje SAD. U okviru tog sporazuma Izrael je takođe uspostavio odnose sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), Marokom i Sudanom. Pred odlazak u Bahrein, Benet je rekao novinarima da će se sastati sa kraljem Bahreina, prestolonaslednikom i drugim zvaničnicima "kako bi mirovne sporazume između dve zemlje dopunio energijom i sadržajem".

"Mislim da je posebno važno u ovim burnim vremenima da sa ovih prostora uputimo poruku dobre volje, saradnje, zajedničkog otpora zajedničkim pretnjama i izazovima", rekao je Benet.

Premijera Izraela je u Bahreinu dočekala počasna garda i ministar spoljnih poslova Abdulatif al-Zajani. Benet je krajem prošle godine posetio UAE.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #2950 on: February 16, 2022, 06:37:48 am »

Novo nasilje na Zapadnoj obali; izraelski vojnici ubili Palestinca
IZVOR: BETA UTORAK, 15.02.2022.

Izraelski vojnici ubili su danas jednog Palestinca tokom sukoba u selu Nebi Saleh na okupiranoj Zapadnoj obali.

Stanovnici tog sela već godinama demonstriraju protiv širenja obližnjeg jevrejskog naselja za koje tvrde da je podignuto na njihovoj zemlji. Izraelska vojska je danas saopštila da su vojnici otvorili vatru kada su se Palestinci približili vojnom punktu i počeli da bacaju kamenice na njih. Sukob je izbio u vreme rasta napetosti izmedju Izraelaca i Palestinaca na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu.

Izrael je osvojio Zapadnu obalu i istočni Jerusalim u ratu 1967. godine i sada na tim teritorijama živi oko 700.000 jevrejskih naseljenika. Palestinci nameravaju da Zapadna obala bude glavni deo njihove buduće nezavisne države koja bi obuhvatila i pojas Gaze,a glavni grad bi bio istočni Jerusalim.

Izvor: www.b92.net
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #2951 on: February 18, 2022, 09:18:55 am »Quote
Israeli Soldiers Demolish Palestinian's Home and Arrest Him

A Palestinian civilian has seen his house demolished by Israeli armed forces, amid the ongoing push to evict Palestinian families from the West Bank.

Kamel Abu Hussein, whose house stood near the city of Yatta, was also arrested and taken into custody – after he confronted the soldiers over their demolition.Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #2952 on: February 18, 2022, 05:35:53 pm »

Izrael presreo letelicu iz Libana
Tanjug 18. 02. 2022.

IZRAELSKA protivvazdušna odbrana je aktivirana, a borbeni avioni su poleteli nakon što je danas jedna radio-kontrolisana letelica prešla u Izrael iz Libana, saopštila je izraelska vojska.

Nekoliko trenutaka ranije oglasile su se sirene za vazdušni napad u regionu Galileje na severu Izraela, upozoravajući stanovnike da potraže zaklon, prenosi agencija Rojters. Nema izveštaja o povređenima ili šteti za sada.

- Presretači “Gvozdene kupole” lansirani su prema protokolu i borbeni avioni su podignuti da patroliraju područjem. Nisu izdata nikakva specijalna uputstva za civile u toj oblasti - saopštila je vojska.

Kasnije je rečeno da je nakon nekoliko minuta radarski kontakt sa letelicom izgubljen i da se čitav događaj istražuje. Izraelska vojska je saopštila juče da je oborila dron koji je pripadao libanskoj militantnoj grupi Hezbolah nakon što je prešao u izraelski vazdušni prostor, podseća Rojters.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #2953 on: February 19, 2022, 06:23:44 am »

Izraelski avioni iznad Bejruta, odgovor na dron Hezbolaha
Tanjug 18.02.2022.

Prodoran zvuk koji se danas čuo u Bejrutu verovatno je izazvala izraelska borbena letelica koja je u tom trenutku preletela iznad glavnog grada Libana, tvrde očevici.

Kako prenosi Rojters, izraelski avioni leteli su nisko iznad Bejruta, a očevici tvrde da su videli dve letelice na nebu iznad glavnog grada. Izraelska protivvazdušna odbrana je aktivirana, a borbeni avioni su poleteli nakon što je danas jedna radio-kontrolisana letelica prešla u Izrael iz Libana. Izraelska vojska je saopštila da su presretači "gvozdene kupole" lansirani prema protokolu i borbeni avioni su podignuti da patroliraju područjem, ali nisu izdata nikakva specijalna uputstva za civile u toj oblasti. Osim toga, izraelska vojska je navela i da je oborila dron koji je pripadao libanskoj militantnoj grupi Hezbolah nakon što je prešao u izraelski vazdušni prostor.

Izvor: www.blic.rs
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 132« Reply #2954 on: February 19, 2022, 09:38:04 pm »

"Hasan...seckati...."....   Wink

Hezbolah tvrdi da Izraelci nisu uspeli da presretnu njihov dron

Izraelski sistem PVO nije uspeo da presretne bespilotnu letelicu tipa aviona koja je prodrla sa teritorije Libana. Dron „Hasan“, koji pripada pokretu Hezbolah, ušao je duboko u teritoriju Izraela na 70 kilometara i tamo je vršio izviđanje 40 minuta. Ovo javlja libanski TV kanal Al-Manar, pozivajući se na organizatore izviđačke misije. Prvobitno je saopšteno da je dron ušao u izraelski vazdušni prostor udaljen ne više od 25 km.

Izjavi Hezbolaha prethodila je poruka pres službe Izraelskih odbrambenih snaga (IDF). Takođe je navedeno da snage PVO nisu uspele da presretnu dron uljeza. Obišavši vazdušni prostor susedne države, letelica se vratila u Liban. O prodoru bespilotnih letelica na teritoriju Izraela juče je preneo i «Военном обозрении» sa pozivanjem na medije ove države.

Pošto su izviđačka sredstva izgubila iz vida dron sposoban da nosi borbeni teret, oko podneva 18. februara oglasile su se sirene u brojnim naseljima u Gornjoj Galileji i u delu Golanske visoravni koji su okupirali Izrael. Pored toga, borbeni avioni ID su podignuti u vazduh u stanju pripravnosti. Izraelska vojska je takođe aktivirala protivraketni odbrambeni sistem Gvozdena kupola.

Pretpostavlja se da je bespilotna letelica Hasan stvorena u Iranu ili u Libanu korišćenjem iranskih tehnologija.

Izvor: https://topwar.ru/192471-hezbolla-zajavila-chto-izrailtjane-ne-smogli-perehvatit-ee-bespilotnik.html?utm_source=website&utm_medium=social&utm_campaign=group
Logged
Pages:  1 ... 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 [197] 198 199 200 201 202 203 204 205   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.087 seconds with 22 queries.