PALUBA
March 30, 2023, 01:18:40 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Čitajte na Palubi roman "Centar" u nastavcima, autora srpskog podoficira i našeg administratora Kuzme
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 [201] 202 203 204 205   Go Down
  Print  
Author Topic: Sukobi u Palestini/Izraelu  (Read 337303 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #3000 on: June 27, 2022, 07:42:15 am »Izraelski premijer saziva vladu pre nego što se parlament raspusti


Izraelski premijer Naftali Benet sazvao je verovatno poslednji sastanak kabineta kao premijera u nedelju, a očekuje se da će se parlament sam raspustiti ove nedelje, što će pokrenuti nove izbore na jesen.

Benetova odluka da izađe na izbore stavlja tačku na ambiciozni politički projekat koji je ujedinio osam ideološki različitih stranaka koje su odlučile da ostave po strani svoje razlike kako bi zbacile bivšeg lidera Benjamina Netanjahua, sadašnjeg opozicionog lidera, koji sada ima mogućnost da se vrati da vodi zemlju . Izbori, peti koje je zemlja održala za tri godine, produbljuju političku krizu bez presedana u Izraelu.

Na sastanku je Benet naveo niz dostignuća svoje godine stare vlade i zahvalio se svojim koalicionim partnerima, među kojima su golubove stranke koje podržavaju palestinsku državnost, nacionalističke koje ne podržavaju, i po prvi put u istoriji Izraela, arapskom političkom frakcija.

„Bila je to odlična vlada koja se oslanjala, da, na komplikovanu koaliciju. I ovde u ovoj prostoriji postoji grupa ljudi koja je znala kako da ostavi po strani ideološka neslaganja, da se uzdigne iznad i da radi za državu Izrael“, rekao je on.

Kao deo sporazuma o podeli vlasti koji je doveo Beneta na vlast, on će predati premijersku funkciju ministru spoljnih poslova Jairu Lapidu, bivšem centrističkom emiteru, kada se parlament raspusti. Izbori se očekuju krajem oktobra, a ankete pokazuju da se očekuje da će Netanijahuova partija Likud dobiti najviše mesta.

Ali kao iu većini krugova glasanja tokom aktuelnih političkih previranja, Netanjahu, kome se sudi za korupciju, nije uspeo da prikupi većinu za formiranje koalicione vlade, a neki od njegovih tradicionalnih saveznika odbijaju da mu se pridruže. To bi moglo dodatno produžiti krizu nakon predstojećeg glasanja.

Dok je Benetova vlada pomogla da se privreda stabilizuje i prošla poslednju godinu pandemije koronavirusa, bila je opterećena nesuglasicama oko samih pitanja koja je želela da izbegne, posebno oko izraelske 55-godišnje okupacije Zapadne obale. Benet je rekao da je odlučio da stane na kraj svom političkom eksperimentu jer vlada nije bila u stanju da obnovi propise koji obuhvataju odvojene pravne sisteme za jevrejske naseljenike na teritoriji i Palestince.

Benetovu sopstvenu nacionalističku frakciju, Jaminu, pratili su prebezi, zakonodavci koji su rekli da je premijer, bivši vođa naseljenika, previše skrenuo ka centru u svom pokušaju da zadrži koaliciju netaknutom.

Benet, koji je u politiku ušao pre deceniju, nije rekao da li će se kandidovati na predstojećim izborima.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #3001 on: June 30, 2022, 03:49:00 pm »
Novi sukob u Palestini; ima više ranjenih


Naoružani palestinski napadači otvorili su vatru na jevrejske vernike koji su pohodili svetilište na okupiranoj Zapadnoj obali.

U napadu su ranjeni izraelski oficir i dva civila, saopštila je izraelska vojska.

Palestinska novinska agencija WAFA javila je da je palestinski dečak ranjen bojevom municijom, a 16 drugih gumenim mecima u sukobima sa izraelskim snagama na toj lokaciji, u blizini grada Nablusa na Zapadnoj obali, što je često mesto sukoba između Izraelaca i Palestinaca.

Jevrejski vernici, koji veruju da je na tom mestu sahranjen Josif iz Biblije, u pratnji izraelske vojske često posećuju svetilište da bi se pomolili, dok muslimani navode da je na toj lokaciji grobnica šeika, navodi AP.

Izraelska vojska je saopštila da su palestinski naoružani napadači danas otvorili vatru na stotine jevrejskih vernika koji su došli na ovu lokaciju i da je tom prilikom komandant vojne jedinice u pratnji zadobio lakše povrede, dok su dva civila ranjena.

Prošlog meseca, palestinski tinejdžer je ubijen, a najmanje 15 Palestinaca je ranjeno u sukobima sa vojskom u blizini ovog svetilišta, izvestila je WAFA.

U aprilu su Palestinci zapalili svetilište pre nego što su ih palestinske bezbednosne snage rasterale, što je incident koji je izazvao osudu izraelskih lidera.

Današnji sukob je najnoviji u talasu nasilja koji traje mesecima, nakon što su ekalirale tenzije između Izraelaca i Palestinaca tokom muslimanskog praznika svetog meseca Ramazana, koji se ove godine poklopio sa velikim jevrejskim i hrišćanskim praznicima.

Na Zapadnoj obali, koju je Izrael okupirao 1967. godine, živi skoro 500.000 izraelskih doseljenika u preko 130 naselja, zajedno sa skoro 3 miliona Palestinaca koji žive pod izraelskom vojnom vlašću, navodi AP.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #3002 on: July 02, 2022, 08:48:26 am »
HRW: Palestinske vlasti sistematski muče protivnike u zatočeništvu


Palestinske vlasti na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze sistematski muče pritvorene kritičare i protivnike, što se graniči sa zločinom protiv čovečnosti, ocenila je međunarodna organizacija za ljudska prava Human Rights Watch (HRW).

U danas objavljenom izveštaju, HRW poziva zemlje donatore da uskrate finansiranje palestinskih snaga bezbednosti koje su odgovorne za takve zločine i apeluje se na Međunarodni krivični sud da ih istraži.

Kako je navedeno, palestinske snage bezbednosti zatvaraju kritičare i protivnike u samice, tuku ih, šibaju po stopalima i primoravaju da dugo vremena provedu u bolnim stresnim pozicijama, podižu im ruke iza leđa i vezuju za uže kako bi ih kaznili i ponizili da im izmame priznanja.

Izveštaj je objavljen godinu posle smrti Nizara Banata, kritičara Palestinske uprave.

Njegova porodica je navela da je preminuo pošto su pripadnici bezbednosnih snaga upali u njegovu kuću usred noći i tukli ga metalnim policijskim palicama.

Smrt je izazvala proteste protiv Palestinske uprave, koja vlada delovima okupirane Zapadne obale. Palestinske snage su nasilno rasterivale demonstrante.

Amnesty International je prošle nedelje saopštio da je Palestinska uprava propustila da proglasi svoje snage odgovornim za smrt Banata. Palestinske vlasti prošlog leta uhapsile su 14 oficira i sudile im na vojnom sudu, ali nisu preduzele ništa protiv najviših komandira.

Direktor HRW zadužen za Izrael i Palestinu Omar Šakir je izjavio da je prošla godina od smrti Banata, a Palestinska uprava nastavlja da hapsi i muči kritičare i protivnike.

Ta organizacija je napravila listu Palestinaca za koje je rekla da su arbitrarno uhapšeni posle njegove smrti.

HRW kaže da se bezbednosne snage ne pozivaju na odgovornost za navodno mučenje i pošto je ono sistematsko dugi niz godina, može se graničiti sa zločinom protiv čovečnosti.

Palestina je potpisnik Konvencije protiv mučenja, kojom se od članova zahteva da mučenje spreče.

U izveštaju se takođe opisuje izraelsko maltretiranje i mučenje pritvorenih Palestinaca na Zapadnoj obali i navodi da nisu podignute optužnice protiv pripadnika izraelskih bezbednosnih snaga uprkos stotinama žalbi u proteklih 20 godina.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #3003 on: July 03, 2022, 07:19:48 am »SAD zvaničnici preuzeli metak koji je ubio novinarku


Palestinske vlasti saopštile su da su američkim zvaničnicima dale metak koji je ubio istaknutu palestinsko-američku novinarku Širin Abu Akleh.

Ambasada SAD u Jerusalimu i izraelski zvaničnici nisu imali trenutni komentar.

Uprkos nekoliko spoljnih istraga koje sugerišu da ju je ubila izraelska vojska, Izrael je rekao da ne može da utvrdi činjenice dok Palestinci ne predaju metak na zajedničku forenzičku istragu, a SAD pozivaju Palestince i Izraelce da podele dokaze.

Nakon što je odbio da preda metak Izraelu, palestinski javni tužilac kaže da je njegova kancelarija dala metak američkim zvaničnicima, ali odbija da ga da izraelskim zvaničnicima.

Palestinski zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman rekao je za NPR da je deljenje metka dogovoreno u telefonskom razgovoru u četvrtak između državnog sekretara Antonija Blinkena i predsednika Palestinske uprave Mahmuda Abasa.

Abu Aklehova porodica kaže za NPR da su zabrinuti i uznemireni vestima o metku koji su podeljeni sa američkim zvaničnicima.

Oni su pozivali na istragu predvođenu SAD, ali sada kažu da ih nijedan zvaničnik nije obavestio o tome ko će ispitivati metak, i sumnjaju da će proces dovesti do odgovornosti.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #3004 on: July 13, 2022, 07:32:23 am »
Evropa neće prestati da finansira palestinske organizacije


Evropa neće prestati da finansira organizacije za koje se sumnja da su povezane sa terorizmom.

Devet evropskih zemalja je danas saopštilo da nije videlo čvrste dokaze koji bi poduprli optužbe Izraela da su zapravo terorističke neke palestinske nevladine organizacije (NVO) i najavilo da neće prestati da ih podržava.

Zajedničko saopštenje tih zemalja je odraz velikog neslaganja s Izraelom koji je šest palestinskih NVO u oktobru prošle godine stavio na listu terorističkih, ali je pružio malo dokaza za to.

Te organizacije za ljudska prava su porekle optužbe i optužile Izrael za eskalaciju obračuna s palestinskim protivljenjem decenijama dugoj vojnoj upravi.

"Optužbe za terorizam ili veze sa terorističkim grupama moraju se uvek razmotriti krajnje ozbiljno", navedeno je u saopštenju Belgije, Danske, Francuske, Nemačke, Irske, Italije, Holandije, Španije i Švedske.

U saopštenju se dodaje da nije bilo informacija iz Izraela koje bi opravdale preispitivanje politike tih zemalja prema šest palestinskih NVO na osnovi izraelske odluke da ih proglasi terorističkim.

Saopštenje je objavljeno dan pre posete predsednika SAD Džozefa Bajdena Izraelu i Zapadnoj obali tokom koje su predvidjeni i sastanci sa predstavnicima palestinskog civilnog društva, mada se ne očekuje da će se sastati sa organizacijama na meti Izraela.

Ministarstva spoljnih poslova i odbrane Izraela nisu odmah odgovorili na molbu da komentarišu saopštenje evropskih zemalja. Izrael je optužio NVO da služe Narodnom frontu za oslobodjenje Palestine (PFLP), levičarskom pokretu koji ima političko i oružano krilo odgovorno za smrtonosne napade na Izraelce. Izrael i zemlje Zapada smatraju PFLP terorističkom organizacijom.

Na crnoj listi su organizacija za ljudska prava Al-Hak (Al-Haq), Adamir (Addameer) koja se bavi ljudskim pravima, Odbrana za decu internacional-Palestina, Bisan centar za istraživanje i razvoj, Unija palestinskih ženskih komiteta (Union of Palestinian Women’s Committees) i Unija poljoprivrednih radnih komiteta (Union of Agricultural Work Commttees).

Ministarstvo odbrane Izraela je 22. oktobra objavilo da te organizacije "kontrolišu visoki lideri" PFLP i zapošljavaju njihove članove, uključujući neke umešane u terorističke aktivnosti.

Takođe je navedeno da organizacije služe kao "glavni izvor" finansiranja PFLP i da su dobile "velike sume novca od evropskih zemalja i medjunarodnih organizacija".

Posle toga im je oduzeta imovina, uhapšeni zaposleni i proglašen nelegalnim svaki izraz podrške, ali su sve nastavile da rade. Vlada Holandije je u januaru najavila da će prestati da finansira Uniju poljoprivrednih radnih komiteta pošto su nadjeni dokazi o povezanosti zaposlenih sa PFLP.

Dokaza o "organizacionim vezama" sa PFLP medjutim nije bilo, kao ni dokaza da je organizacija umešana u finansiranje i učešće u terorizmu, kao što je tvrdio Izrael.

Ta zemlja već dugo optužuje organizacije za ljudska prava i međunarodna tela da su pristrasni protiv nje i da ignorišu ozbiljnija kršenja ljudskih prava u drugim državama.

Većina organizacija koje su se našle na meti Izraela dokumentuje izraelska kršenja ljudskih prava, ali i Palestinske uprave.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #3005 on: July 13, 2022, 08:29:33 am »
Šef UN-a traži da se Izrael stavi na crnu listu zbog smrti dece


Izrael bi trebalo da bude na crnoj listi Ujedinjenih nacija ako nastavi da sprovodi nasilje nad palestinskom decom na tako visokom nivou, izjavio je u ponedeljak generalni sekretar UN Antonio Gutereš nakon objavljivanja najnovijeg izveštaja međunarodnog tela o deci i oružanim sukobima.

UN su potvrdile 2.934 „teška kršenja“ protiv 1.208 palestinske dece i devetoro izraelske dece u izveštaju, koji je pokrivao Izrael, okupiranu Zapadnu obalu, istočni Jerusalim i Gazu. Osim toga, izraelske snage su ubile 78 palestinske djece, osakatile 982, a pritvorile 637, navodi se u izvještaju, dodajući da je 75 odsto zatočenih izjavilo da su pretrpjeli fizičko nasilje.

„Šokiran sam brojem dece koju su izraelske snage ubile i osakatile tokom neprijateljstava, u vazdušnim napadima na gusto naseljena područja i upotrebom bojeve municije tokom operacija za sprovođenje zakona“, napisao je lider UN.

„Ako se situacija ponovi 2022. godine, bez značajnog poboljšanja, Izrael bi trebalo da bude na listi“, tvrdio je on, pozivajući se na „crnu listu“ koja se nalazi na kraju svakog godišnjeg izveštaja o deci i oružanim sukobima. Izrael još nije uvršten na listu, koja ima za cilj da izvrši pritisak na imenovane zemlje i naoružane grupe za koje se zna da krše ljudska prava dece. Neke diplomate su sugerisale da je ta zemlja – zajedno sa Saudijskom Arabijom – nedavno vršila pritisak na UN da zadrži svoje ime sa liste.

Izveštaj iz 2021. godine navodi da je ukupno 2.515 dece ubijeno i 5.555 osakaćeno u svim globalnim sukobima tokom godine, a 6.310 dece je regrutovano ili na drugi način korišćeno u takvim sukobima. Dok su najgori brojevi prijavljeni u Izraelu i Palestini, Jemenu, gde koalicija predvođena Saudijskom Arabijom nastavlja da napada uprkos primirju uz posredovanje UN, Sirija, Avganistan, Demokratska Republika Kongo i Somalija takođe su imali veliki broj kršenja.

Izdanje izveštaja za 2022. uključiće kršenja koja su potvrdile UN u Ukrajini, Etiopiji i Mozambiku, rekao je Gutereš. Šefica UN za ljudska prava Mišel Bačelet izbrojala je 335 dece za koja se zna da su ubijena u Ukrajini od 3. jula i rekla da je stvarna cifra verovatno veća. Ona nije precizirala ko je kriv za smrt.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #3006 on: July 13, 2022, 08:33:57 am »
Bajden na putu za Izrael u posetu Bliskom istoku


Američki predsednik Džo Bajden doputovao je u sredu u Izrael da započne putovanje sa visokim ulozima na Bliski istok kojim dominiraju napori da se ubede saveznici iz Zaliva da pumpaju više nafte i zbliže Izrael i Saudijsku Arabiju zajedno, piše Rojters.

Bajden će provesti dva dana u Jerusalimu na razgovorima sa izraelskim liderima pre nego što se u petak sastane sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom na okupiranoj Zapadnoj obali.

Nakon toga, on će krenuti direktnim letom iz Izraela za Džedu u Saudijskoj Arabiji – prvi put za jednog američkog predsednika – u petak radi razgovora sa saudijskim zvaničnicima i prisustvovanja samitu saveznika iz Zaliva.

Američki zvaničnici kažu da bi putovanje – Bajdenovo prvo na Bliski istok kao predsednika – moglo da proizvede više koraka ka normalizaciji između Izraela i Saudijske Arabije, istorijskih neprijatelja, ali i dva najjača saveznika Amerike u turbulentnom regionu.

„Postepeno činimo korake ka tom cilju“, rekao je izraelski zvaničnik. „Činjenica da predsednik Bajden posećuje Izrael i da će odavde leteti direktno u Saudijsku Arabiju obuhvata mnogo dinamike koja se razvijala poslednjih meseci.

Bajdenovo putovanje ima za cilj promovisanje regionalne stabilnosti, produbljivanje integracije Izraela u regionu i suprotstavljanje iranskom uticaju i agresiji Rusije i Kine.

„Ovo putovanje će ojačati vitalnu američku ulogu u strateški važnom regionu“, rekao je u ponedeljak savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džejk Saliven.

Očekuje se da će Bajden, pod pritiskom kod kuće da obori rastuće cijene benzina koje su narušile njegov položaj u istraživanjima javnog mnjenja, pritisnuti saveznike iz Zaljeva da prošire proizvodnju nafte kako bi pomogli u snižavanju cijena benzina.

Centralni deo Bajdenove posete biće razgovori u Džedi sa saudijskim liderima, uključujući saudijskog prestolonaslednika Mohameda bin Salmana, kojeg američka obaveštajna zajednica optužuje da stoji iza ubistva novinara Vašington posta Džamala Kašogija 2018.

Sastanak je preokret od Bajdenovog prethodnog stava da je Saudijsku Arabiju učinio „parijom“ za smrt Kašogija. Kako se Bela kuća nosi sa optikom sastanka i da li će biti objavljene njegove fotografije, biće pažljivo praćeno.

Saradnici kažu da će izneti zabrinutost za ljudska prava dok je u Saudijskoj Arabiji, ali je ipak izazvao kritiku širokog spektra kritičara.

„Bajdenu su potrebni Saudijci da povećaju svoju proizvodnju nafte kako bi pomogli da se globalne cene energije drže pod kontrolom“, napisao je izdavač Vašington posta Fred Rajan u tekstu u utorak. „Putovanje šalje poruku da su Sjedinjene Države spremne da pogledaju na drugu stranu kada su njihovi komercijalni interesi u pitanju.

Bajden će dati kratke napomene u sredu na ceremoniji dolaska u Izrael, a od izraelskih odbrambenih zvaničnika će dobiti brifing o odbrambenom sistemu „Gvozdena kupola“ koji podržava SAD i novom laserskom sistemu pod nazivom „Gvozdeni zrak“.

On će odati poštu u Jad Vašemu, izraelskom spomeniku žrtvama holokausta u Drugom svetskom ratu.

Izrael je potresen unutrašnjim političkim sukobima, jer se koalicija prethodnog premijera Naftalija Beneta raspala u junu.

Ovo je ostavilo Jaira Lapida kao privremenog premijera do novih izbora kasnije ove godine, a Bajden će se sastati s njim. Par će održati zajedničku konferenciju za novinare u četvrtak.

Bajden će se sastati i sa bivšim premijerom Benjaminom Netanjahuom, sada liderom opozicije.

Bajdenovi razgovori sa Abasom označiće najviši nivo kontakta licem u lice između Sjedinjenih Država i Palestinaca od kada je tadašnji predsednik Donald Tramp zauzeo oštar pristup Palestincima po preuzimanju dužnosti 2017.

Tenzije između Izraela i Palestinaca su visoke zbog ubistva palestinsko-američke novinarke Širin Abu Akle u maju. Njena porodica, pošto je optužila Sjedinjene Države da su nekažnjive Izrael zbog njenog ubistva, zatražila je da se sastane sa Bajdenom tokom njegovog putovanja u region ove nedelje.

Palestinci, iako cene obnavljanje veza pod Bajdenom, žele da on ispuni obećanja da će ponovo otvoriti američki konzulat u Jerusalimu.

Oni takođe žele da Sjedinjene Države uklone Palestinsku oslobodilačku organizaciju sa američke liste terorističkih organizacija, očuvaju istorijski status kvo u Jerusalimu i obuzdaju širenje jevrejskih naselja na Zapadnoj obali.

Izraelski zvaničnici rekli su da će Bajdenova poseta uključivati ono što su nazvali Jerusalimskom deklaracijom o američko-izraelskom strateškom partnerstvu.

Jedan zvaničnik je rekao da zajednička deklaracija „zauzima veoma jasan i jedinstven stav protiv Irana, njegovog nuklearnog programa i njegove agresije širom regiona i obavezuje obe zemlje da iskoriste sve elemente svoje nacionalne moći protiv iranske nuklearne pretnje“.

Bajden će se verovatno suočiti sa pitanjima Izraela i zalivskih država kao što su Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati o mudrosti njegovih pokušaja da oživi iranski nuklearni sporazum.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #3007 on: July 14, 2022, 11:54:15 am »
Bajden: Jedina stvar gora od Irana jeste Iran sa nuklearnim oružjem


Pre Bajdenovog dolaska izraelski lideri su jasno stavili do znanja da je za njih iranski nuklearni program glavna tačka dnevnog reda tokom posete američkog predsednika.

Američki predsednik Džo Bajden i izraelski premijer Jair Lapid potpisaće zajedničku deklaraciju kojom se učvršćuju bliske vojne veze dve države i obavezuju da će sprečiti Iran da razvije nuklearno oružje. Visoki zvaničnik Bajdenove administracije, opisujući ovaj sporazum za novinare, rekao je da on predstavlja proširenje dugogodišnjih sigurnosnih odnosa između Sjedinjenih Američkih Država i Izraela, prenosi Rojters.

„Ova deklaracija je prilično značajna i uključuje obavezu da se nikada ne dozvoli Iranu da nabavi nuklearno oružje, a takođe se bavi iranskim destabilizujućim aktivnostima, posebno pretnjama Izraelu“, naveo je taj zvaničnik.

Predsednik SAD-a otvorio je posetu Izraelu razgledanjem izraelskih naprednih protivraketnih odbrambenih sistema.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #3008 on: July 14, 2022, 11:56:36 am »
Bajden odbacuje tvrdnje o „aparthejdu“ Izraela


Američki predsednik Džo Bajden osporio je optužbe da je Izrael nacija „aparthejda“, umesto toga nazvao ga je „demokratijom“ i „prijateljem“, dok je hvalio milijarde dodatne vojne podrške.
Govoreći za izraelske vesti N12 neposredno pre nego što je u sredu krenuo na put na Bliski istok, Bajden je upitan o „glasovima u Demokratskoj stranci“ koji Izrael smatraju državom aparthejda i pozivaju na prekid bezuslovne pomoći SAD.

„Ima ih nekoliko. Mislim da nisu u pravu. Mislim da prave grešku. Izrael je demokratija. Izrael je naš saveznik. Izrael je prijatelj i mislim da se ne izvinjavam“, rekao je on u odgovoru, dodajući da je njegova administracija posvetila oko 5 milijardi dolara za izraelski odbrambeni sistem Gvozdena kupola.

Iako su neke demokrate, kao što su progresivni poslanici Aleksandrija Okasio-Kortez (Njujork) i Rašida Tlaib (Mičigen), u više navrata kritikovali izraelsku politiku prema Palestincima kao primer aparthejda, Bajden je insistirao da „ne postoji mogućnost“ da demokrate ili republikanci ikada „odlazak iz Izraela“.

U maju je Tlaib, Palestinac-Amerikanac, napisao izjavu u kojoj optužuje izraelsku vladu za „etničko čišćenje“ protiv Arapa, dok su kolege članovi levo orijentisanog „Odreda“ tvrdili da „države aparthejda nisu demokratije“ otprilike u isto vreme , očigledno misleći na Izrael.

Samo dva mjeseca prije, tijelo UN-a za ljudska prava objavilo je izvještaj u kojem se zaključuje da izraelski sistem „osigurava prevlast jedne grupe nad drugom, a na štetu druge“, posebno na okupiranoj Zapadnoj obali, tvrdeći da ispunjava zakonske definicija za aparthejd. U izveštaju se dalje navodi da su Palestinci bili primorani da „žive iza zidova, kontrolnih punktova i pod stalnom vojnom vlašću“, ponavljajući prethodne nalaze grupa za ljudska prava kao što su Amnesti internešenel i B’Tselem.

Nedugo nakon intervjua za N12, Bajden je krenuo na svoje prvo predsedničko putovanje na Bliski istok, gde se prvo zaustavio u Izraelu. Posle sastanaka na visokom nivou sa izraelskim zvaničnicima, on će otići na Zapadnu obalu da se sastane sa palestinskim rukovodstvom, a očekuje se da će bezbednost biti u fokusu razgovora. Odatle će Bajden otputovati u Saudijsku Arabiju na regionalni samit, gde će se sastati sa liderima Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kuvajta, Omana, Bahreina, Katara, Egipta, Jordana i Iraka.

Tokom ceremonije dolaska u Tel Aviv u Izraelu u sredu, Bajden je izjavio da su veze između Amerikanaca i Izraelaca „duboke u kostima“, rekavši da su bilateralni odnosi „dublji i jači“ nego što su ikada bili.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #3009 on: July 15, 2022, 08:11:00 am »
SAD i Izrael planiraju zajednički razvoj lasera


Američki i izraelski odbrambeni izvođači zajednički će raditi na izgradnji laserskog oružja koje može da obara neprijateljske projektile, najavio je predsednik Džo Bajden tokom posete Jerusalimu.

„Dok budemo zajedno napredovali – partneri u oblasti bezbednosti i inovacija – odbrambeni sektor Sjedinjenih Država i Izraela će sarađivati u novim, visokoenergetskim laserskim sistemima oružja koji mogu da brane izraelske živote, kao i živote američkih vojnika“, rekao je Bajden. u četvrtak na zajedničkoj konferenciji za novinare sa izraelskim premijerom Jairom Lapidom.

Predsednik je dao svoje komentare nakon sastanka sa Lapidom i obećao da Vašington nikada neće „dopustiti Iranu da nabavi nuklearno oružje“ i da je spreman da iskoristi „sve elemente svoje nacionalne moći da osigura taj ishod“. Izjavljujući da „pošast antisemitizma i dalje korača širom sveta“, dodao je: „Imate čvrstu posvećenost Sjedinjenih Američkih Država bezbednosti Izraela, gvozdenu posvećenost.

Bajden je napomenuo da su SAD prošle godine pružile rekordnu vojnu pomoć Izraelu – dodajući dodatnu milijardu dolara izdacima svoje baze, koji u proseku 3,8 milijardi dolara godišnje – kako bi pomogli zemlji da popuni skladište raketnih presretača za svoj takozvani odbrambeni sistem Gvozdena kupola. „Imate nove alate da Izrael bude jak i bezbedan“, rekao je on, dodajući: „Pobrinućemo se da Izrael može sam da se brani“.

Po dolasku u Tel Aviv u sredu, Bajden je obišao prikaz izraelske tehnologije protivvazdušne odbrane, uključujući raketne sisteme zemlja-vazduh „Gvozdena kupola“ i „Strela“ i „Dejvidova pramena“. Rekao je da je takođe video prezentaciju o Gvozdenom zraku, sistemu zasnovanom na laseru koji je u razvoju.

Izraelski odbrambeni zvaničnici su u aprilu tvrdili da je Gvozdena greda prošla niz „revolucionarnih” testova, dokazujući njegovu sposobnost da presreće rakete, bespilotne letelice, protivtenkovske projektile i gelere. Planirano je da počne da se koristi negde ove godine, premašivši raniji cilj 2024.

Izrael je tražio američke investicije kako bi pomogao u finansiranju daljeg razvoja Gvozdene grede. Kompanija Rafael Advanced Defence Sistems sa sedištem u Haifi, koja je u državnom vlasništvu, saopštila je prošle godine da će sarađivati sa američkim odbrambenim izvođačem Lockheed Martin na kopnenom laserskom oružju za Izrael. Kompanije su potpisale provizorni ugovor o istraživanju mogućnosti za tržište sistema u SAD.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #3010 on: July 15, 2022, 08:16:09 am »

Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #3011 on: July 15, 2022, 10:28:31 am »
Američki predsednik sastaće se sa palestinskim liderima na Zapadnoj obali


Američki predsednik Džo Bajden sastaće se sa palestinskim liderima na Zapadnoj obali pre nego što se uputi na samit u Saudijskoj Arabiji, piše Bi-Bi-Si.

Bajdenov sastanak sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom verovatno će biti napet, kažu analitičari, pošto su odnosi pali na nizak nivo pod administracijom njegovog prethodnika Donalda Trampa.

Bajden će zatim otputovati u Saudijsku Arabiju da se sastane sa njenim de fakto vladarom, prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom. Američki predsednik će se sastati i sa princom i sa njegovim ocem, kraljem Salmanom. Pre tri godine, Bajden je nazvao Saudijsku Arabiju „izopćenikom“ zbog ubistva saudijskog novinara Džamala Kašogija 2018.

Princ negira umešanost, ali su američke obaveštajne službe zaključile da je on naručio ubistvo. Lideri će razgovarati o snabdevanju energijom, ljudskim pravima i bezbednosnoj saradnji.


Palestinci žele da SAD učine više na započinjanju novih mirovnih pregovora sa Izraelom

Bajdenov sastanak sa predsednikom Abasom u Vitlejemu ranije danas biće sastanak na najvišem nivou između SAD i Palestinaca od kada su Palestinci zamrzli veze pošto je Trampova administracija zatvorila vašingtonsku kancelariju Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), glavnog predstavničkog tela Palestinaca. , u 2018.

Palestinci žele da SAD učine više da započnu nove mirovne pregovore sa Izraelom i da ponovo otvore američki konzulat u Jerusalimu. Konzulat je služio kao de fakto ambasada Palestincima pre nego što ga je Tramp zatvorio 2019.

Saudijska Arabija je najveći svetski proizvođač nafte, a pokušaj obnavljanja odnosa usledio je posle skoka cena nafte izazvanog ruskim ratom u Ukrajini. Očekuje se da će SAD pritisnuti saudijske zvaničnike da se obavežu na povećanje proizvodnje.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #3012 on: July 16, 2022, 07:37:01 am »
Izraelski avioni bombardovali Gazu


Izraelski avioni bombardovali su Gazu nakon što su odatle jutros lansirane rakete, nekoliko sati posle posete američkog predsednika Džozef Bajdena. Bajden je poleteo iz Izraela u Saudijsku Arabiju na turneji po Bliskom istoku sa ciljem da pospeši integraciju Tel Aviva u regionu.

Izraelska vojska saopštila je da je meta napada bilo postrojenje u kojem se proizvode rakete kojim upravlja islamistička militantna organizacija Hamas, prenosi Rojters.

Svedoci su saopštili da se lokacija koristi i kao kamp za obuku pripadnika Hamasa koji imaju vlast u Gazi.

Sirene su se oglasile na jugu Izraela, u gradu Aškelonu u dva navrata rano jutors, upozoravajući na dolazeći raketni napad.

Jedna raketa je presretnuta, a tri projektila su pala na otvoreni prostor, saopštila je izraelska vojska.

Nijedna organizacija nije preuzela odgovornost za ovaj napad, navodi Rojters.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #3013 on: July 20, 2022, 07:16:24 am »
Napad iz vazduha: Rakete uništile punkt


Izraelski avion je napao punkt koji pripada ekstremističkoj organizaciji Hamas u pojasu Gaze, nakon što je ranije metak ispaljen sa te palestinske teritorije.

Palestinski mediji su javili da je punkt pogođen više puta raketama iz vazduha.

Metak ispaljen iz Gaze pogodio je danas pre podne industrijsku zgradu u Netiv HaAsari, saopštila je vojska. Izveštaja o povredama i šteti nije bilo ni u jednom od tih incidenata.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za ispaljivanje metka, ali Izrael smatra Hamas odgovornim za sve nasilje koje potiče iz Gaze, teritorije kojom ta ekstremistička grupa vlada od 2007. godine.

Izraelska vojska je u subotu izvela niz napada na postrojenje Hamasa, što je bio odgovor na raketiranje Izraela.

Raketni napad je izveden nekoliko sati pošto je predsednik SAD Džozef Bajden završio trodnevnu posetu Izraelu i okupiranoj Zapadnoj obali, gde je sedište Palestinske uprave, kojom dominira umereniji Fatah, rival Hamasa.

Hamas ne priznaje Izrael i u proteklih 15 godina je četiri puta ratovao sa tom zemljom.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #3014 on: July 21, 2022, 06:30:45 am »
Izrael priznao: "Koristimo dronove"


Izraelski vojni cenzori ukinuli su zabranu na objavljivanje informacija o upotrebi naoružanih bespilotnih letelica, potvrdio je izraelski zvaničnik

Palestinci su, naime, optužili Izrael da koristi naoružane bespilotne letelice u napadima na pojas Gaze i na okupiranu Zapadnu obalu, što Izrael nikada nije potvrdio i zabranjivao je objavljivanje informacija na tu temu, prenosi Rojters.

Takođe su postojali brojni međunarodni izveštaji o izraelskim napadima bespilotnim letelicama (UAV) na mete u Libanu i Iranu, koje Izrael takođe nikada nije zvanično potvrdio.

U saopštenju izraelske vojne službe za odnose s javnošću sada se navodi da je nakon razmatranja ovog pitanja "ustanovljeno da nema smetnji da se objavljuju informacije o upotrebi naoružanih bespilotnih letelica u okviru operativnih aktivnosti izraelske vojske".

Izrael ima jednu od najvećih flota dronova na Bliskom istoku i jedan je od najvećih regionalnih izvoznika ove tehnologije, iako većinu izraelske flote UAV čine nenaoružane izviđačke letelice.


izvor
Logged
Pages:  1 ... 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 [201] 202 203 204 205   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.037 seconds with 22 queries.