PALUBA
April 17, 2024, 06:07:06 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Pravilnik foruma PALUBAinfo
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 [227] 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 ... 256   Go Down
  Print  
Author Topic: Sukobi u Palestini/Izraelu  (Read 468527 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
relja
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 605


« Reply #3390 on: October 19, 2023, 02:33:15 pm »

Ne bi bio "Mogadiš na steroidima" već bi bio "Staljingrad na steroidima", ali takvo poređenje danas ne bi bilo popularno na zapadu.

Doduše, uz upotrebu minijaturnih izviđačkih dronova, ulična borba bi mogla da izgleda potpuno drugačije nego do danas, ali sumnjam da je IDF spreman da se upusti u takav rizik.Možda je još rano da se o tome priča, ali mislim da je Hamas ipak u nečemu uspeo: obesmislio je okupaciju i zatvaranje Gaze.
I pored svih izraelskih mera, uspeli su da organizuju ovaj pokolj i da se probiju u dubinu Izraela, ne hajući ni za svoje živote niti za živote ljudi iza sebe, u Gazi.
Možda je Hamas ovim izvršio samoubistvo, ali naterali su Izrael da mora da razmišlja o dugoročnom rešenju i prekidu statusa kvo (tj neprekidnog ciklusa nasilja), kako će i šta će sa tih 2+ miliona ljudi, i sada odmah a i u budućnsti sa novim generacijama Palestinaca... a vreme za to razmišljanje brzo ističe.
Logged
fazan
Moderator
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 203


« Reply #3391 on: October 19, 2023, 03:36:42 pm »

Што се тиче самих тунела, Израел вероватно има више опција, од употребе дронова преко упумпавања гаса, а можда и воде. Може и да урушава улазе.То не значи да не би било крваво, али би било мало мање крваво.
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 615« Reply #3392 on: October 19, 2023, 03:39:34 pm »

Што се тиче самих тунела, Израел вероватно има више опција, од употребе дронова преко упумпавања гаса, а можда и воде. Може и да урушава улазе.То не значи да не би било крваво, али би било мало мање крваво.

Znači upotreba hemijskog oružja? 
Logged
relja
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 605


« Reply #3393 on: October 19, 2023, 04:00:08 pm »

Hamas može da sa sobom u tunele povede i civile i taoce...
Logged
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 14 937


« Reply #3394 on: October 19, 2023, 04:13:51 pm »

Што се тиче самих тунела, Израел вероватно има више опција, од употребе дронова преко упумпавања гаса, а можда и воде. Може и да урушава улазе.То не значи да не би било крваво, али би било мало мање крваво.

Jako je teško ratovati protiv druge strane u tunelima - znaju to dobro vojnici SAD iz Vijetnama. Problem je upravo proporcionalan sa motivisanošću protivnika u tunelima, a Palestincima motiva ne nedostaje.

Voda, gas - sve su to malo korisne a teško primenljive mere. Koliko vode treba da se napuni tunel dugačak 200 m a visok 2, širok 1 m? Lako se računa, 400 metara kubnih, ali se malo teže obezbeđuje 50 cisterni sa po 8 m3... a pri tome se onaj u tunelu brani - zna gde može da ispusti vodu, ili još gore, zađe iza leđa vodonošama i pobije ih.
« Last Edit: October 19, 2023, 06:08:21 pm by Boro Prodanic » Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 615« Reply #3395 on: October 19, 2023, 05:59:05 pm »

Stiže naredba: "Ulazimo u Gazu"

Izraelski ministar odbrane Joav Galant rekao je da će uskoro stići naredba za ulazak u Pojas Gaze koji je pod kontrolom palestinske militantne grupe Hamas.

"Sada vidite Gazu izdaleka, uskoro ćete je videti iznutra", rekao je Galant izraelskim vojnicima na granici sa Pojasom Gaze, prenosi Tajms of Izrael.

"Naredba će doći, uskoro", dodao je Galant.

Načelnik Južne komande izraelske vojske Jaron Finkelman rekao je da će kopnena ofanziva u Pojasu Gaze biti "duga i intenzivna".

"Ovaj rat nam je nametnut, sa okrutnim neprijateljem koji nam je naneo veliku štetu. Ali zaustavili smo ih, žestoko ih udaramo", poručio je Finkelman.

Dodao je da će se borbe sada premestiti na teritoriju Pojasa Gaze.

"Pobedićemo ih na njihovoj teritoriji, ali potrajaće i biće teško i intenzivno", poručio je on.


Izvor
Logged
Milan (longtrip)
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 424« Reply #3396 on: October 19, 2023, 06:42:30 pm »

Muhamed Jusufspahić: Gaza je Mojsije, Isus i Muhamed, a Izrael – faraon, Cezar i sultan

Predsjednik Vrhovnog sabora Islamske zajednice Srbije Muhamed Jusufspahić izjavio je da je Pojas Gaze kao Mauthauzen, i stoga izrazio sumnju da je napad Hamasa na Izrael mogao da se desi, a da Mosad nije znao za to.Jusufspahić je, gostujući u emisiji N1 Studio Live, rekao da se na Bliskom istoku odvija višedecenijska humanitarna katastrofa, a da sukobi koji se dešavaju nisu samo nacionalni, već je prije svega riječ o međuverskom konfliktu.

„O čemu se radi? Radi se o hramu, o teritoriji koja se zove hram. Ta teritorija ima širi krug, pa širi krug, pa širi krug… Hram se nalazi u opštini, opština u gradu, grad se nalazi u zemlji, zemlja u regionu…“, naveo je Jusufspahić.

Bog je, kako je rekao, objaljvivao i Mojsiju, i Isusu, i Muhamedu, dok je „politički islam“, kao i „politički judaizam“ kad neko hoće da nacionalizuje Boga i kaže „Bog je samo moj“.


„Ja sam vlasništvo Boga, a On nije ‘moj’. On je ‘meni’! On je meni Bog, a to neshvatanje tih odnosa, onda ne krenemo samo u svojatanje hrama, vjere, prave vjere, ali da si odabran, pojedinac ili narod, to nema niko. Kada ovdje govorimo, govorimo o gruntu, nečemu što je vlasništvo nad parcelom na kojoj je hram, bogomolja. Pa, donesi mi vlasnički list! Pa, onda mi donese Toru“, naveo je Jusufspahić.

Srž svega je, kako je dodao, ko je ovdje bogoljub, a ko sebeljub, i ko svetkuje sebe, kao da se Bogu nadbožio.

„Ko je odabrani narod? Bog zna ko je odabrani narod i za to postoji Sudnji dan. Ovdje, kažem vam, postoji 75 godina Gaze Mathauzen. Gaza je Mathauzen – 18 metara zida gore, 19 metara zida pod zemljom. Ne možeš da kreneš, ne možeš da dišeš, odjednom se desi neko iznenađenje, a Mosad ne zna. Pričaj mi priču“, kazao je Jusufspahić osvrćući se na napad Hamasa na Izrael.

„Samo se raspitajte, to su javni podaci, ko je učesnik u osnivanju Hamasa. Najradikalniji radikali, najesktremniji ekstremisti s jedne strane se najbolje razumiju sa najekstremnijim ekstremistima s druge strane, i jedni druge podupiru“, ocijenio je Jusufspahić.

Rekao je i kako se sada „čitav svijet sjatio na taj komad Gaze“ i da je ljudima tamo sada naređeno da se sele sa sjevera na jug.


„Praviš humanitarnu katastrofu na humanitarnu katastrofu. To vam liči na ‘Život je lijep’ – (Roberto) Beninji, ulaze tenkići, sad izmišljamo neku priču, sad je samo kontrasmjer. Ako smatrate da možete da naređujete nekom na nekoj teritoriji koju ste opasali zidovima na 18 metara visine i 18 metara podzemlja, i to obezbjeđenje vam nije uspjelo, onda samo sebe morate da kritikujete“, poručio je Jusufspahić.

Rekao je i da se Sjedinjene Države, koje bi trebalo da budu pokrovitelj mira, svrstavaju na jednu stranu.

„Shvatimo da su sukobi moneta, oni koji su sada na vlasti u nekom četvorogodišnjem mandatu, on mora da dobije sljedeće izbore, i onda on troši i pare, neko mu je dao te pare, nije on. Štampar para mu je dao, i rasporedio ovima sa ove strane, ovima sa one strane, i sada ćete se vi tu malo tući kao oni kečeri, i mi ćemo to da gledamo. I ovo je prenos jedne kečerske bitke“, slikovito je objasnio Jusufspahić.

Dodao je i kako su Isus, Muhamed i Mojsije iz jedne, Bogom objavljene linije, i nisu sa te strane.

„A, ko je s druge strane Mojsija? Faraon, duboka država. S druge strane Isusa? Cezar, duboka država. S druge strane Muhameda? Sultan, duboka država. Onaj koji hoće da vlada, da ima kintu, da caruju. Mojsije, Muhamed, Isus, Avram nemaju veze s tim, oni su u ovom slučaju ko? Gaza. Bogoljubi su Palestina, a ovo su sebeljubi koji misle da su odabran narod. I vladaju Ujedinjenim nacijama, i vladaju novcem i tokovima novca“, kazao je Jusufspahić.


„Da se sad umješa Saudijska Arabija kao neka muslimanska zemlja, mada to nije, svi su oni vladani ovim strukturama koje su štampari para… Da sada Saudijska Arabija uđe i da da hljeba, vode Palestincima ili Egipat, moraju da traže dozvolu od okupatora, od napadača, umjesto da oni budu zajedno sa Palestincima. To nije ni arapsko, ni nacionalno pitanje, ni ekonomsko pitanje, nego je vjersko pitanje, čovječe! I sada bi oni jedino trebalo da predvode pregovore, ili rat i odbrane to“, poručio je Jusufspahić.

Uputio je kritike svima koji su, kako je rekao, vjeru opoganili nacizmu, nacionalizmu i rasizmu.

„Ovo je suština toga. Samo gledamo pozorišnu predstavu gdje najjači silnik udara najslabijeg na planeti Zemlji, koji se ispostavlja najjačim, jer nema nikoga, nema para, ima samo Boga“, rekao je Jusufspahić.

Islamska zajednica Srbije prikuplja pomoć za stanovnike Gaze, a Jusufspahić objašnjava da će ona stići preko Egipta, a moguće i Turske.

„Prvenstveno ovim kanalima kojima smo ranije pomagali, a to je opet vezano za UN. Nažalost, svi moraju da pitaju Izrael. Znate ko je vlasnik kome? Izrael je vlasnik Amerike, nije Amerika vlasnik Izraela. Mnoge se stvari ponavljau historijski“, rekao je Jusufspahić i ponovio da je katastrofa kada se pokrovitelj mira stavlja na jednu stranu.

izvor
Logged
fazan
Moderator
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 203


« Reply #3397 on: October 19, 2023, 06:43:05 pm »

Ми можемо само да нагађамо шта ће Израел да уради, претпостављам да ће комбиновати више ствари.

За разлику од Вијетнама, овде се ради о релативно малом подручју, а технологија је напредовала. Не сумњам да Израелци имају неку своју верзију Малог Милоша коју могу да шаљу испред војника и не сумњам да их имају у далеко већим количинама него Војска Србије. Уз то, имају 24х7 ваздушни надзор над тим подручјем.

Газа је уско подручје поред мора, тако да веће количине воде нису тако велик проблем.

Смртоносни бојни отрови су ратни злочин, али шта ћемо са сузавцем и оним психолошким гасовима са којим су се Американци играли у Авганистану. Уостало, зар неко мисли да би се Израел уздржавао од употребе хемијског оружја против Хамаса?

Такође, мислим да је Израел већ показао да се неће обазирати на жртве међу таоцима.

У сваком случају, ово је веома специфична ситуација. Уопште не очекујем да ће Израел ратовати у белим рукавицама. Очекујем да ће ратовати тако да смањи сопствене жртве на најмањи могући број.
Logged
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 14 937


« Reply #3398 on: October 19, 2023, 07:03:32 pm »

У сваком случају, ово је веома специфична ситуација. Уопште не очекујем да ће Израел ратовати у белим рукавицама. Очекујем да ће ратовати тако да смањи сопствене жртве на најмањи могући број.

Meni izgleda da Izraelci pripremaju i svoju javnost na velike žrtve. Osim toga, ako uđu u Gazu sigurno će se sukob proširiti - Iran je to nekoliko puta najavio, a onda - kuda sve to može da ode ako SAD udare na Iran, ko zna...
Logged
fazan
Moderator
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 203


« Reply #3399 on: October 19, 2023, 11:00:46 pm »

У сваком случају, ово је веома специфична ситуација. Уопште не очекујем да ће Израел ратовати у белим рукавицама. Очекујем да ће ратовати тако да смањи сопствене жртве на најмањи могући број.

Meni izgleda da Izraelci pripremaju i svoju javnost na velike žrtve. Osim toga, ako uđu u Gazu sigurno će se sukob proširiti - Iran je to nekoliko puta najavio, a onda - kuda sve to može da ode ako SAD udare na Iran, ko zna...

Мислим да ћемо релативно брзо сазнати. Знам само да Американци сигурно неће стајати по страни ако Иран нападне Израел.
Logged
fazan
Moderator
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 203


« Reply #3400 on: October 20, 2023, 04:21:57 am »

Амерички обавештајци процењују да је у експлозији у болници погинуло 100 до 300 људи

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
(Место експлозије, Абед Калеб, АП)


ВАШИНГТОН — Декласификована процена америчких обавештајних служби достављена Конгресу процењује жртве у експлозији у болници у граду Гази на доњој граници у рангу од 100 до 300 мртвих.

Тај број мртвих „и даље одражава запањујући губитак живота“, рекли су званичници америчких обавештајних служби у налазима, које је увидео Асошиејтед прес. Званичници су још процењивали доказе, а процена би могла да се промени.

Експлозија у болници Ал Ахли у Гази у уторак оставила је делове тела разбацане по кругу болнице, где су се окупиле гомиле Палестинаца у нади да ће избећи израелске ваздушне нападе.

Званичници у Гази под управом Хамаса брзо су саопштили да је израелски ваздушни напад погодио болницу. Израел је негирао да је умешан. Асошиејтед прес није независно проверио ниједну тврдњу или доказе које су стране објавиле.

Председник Џо Бајден и други амерички званичници већ су рекли да званичници америчке обавештајне службе верују да експлозију није изазвао израелски ваздушни напад. Налази од четвртка су то поновили.

Америчка процена наводи да су „очигледна само мала структурна оштећења“ на самој болници, без видљивог кратера од удара.

Извор: The Associated Press* 653197e28c424.image.jpg (65.81 KB, 760x500 - viewed 8 times.)
Logged
Zaslon
Moderator
stariji vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 842« Reply #3401 on: October 20, 2023, 11:25:30 pm »

Objavljena je fotografija dve američke državljanke, majke i ćerke Judith i Natalie Raanan koje je Hamas oslobodio večeras. One su kidnapovane/otete 7.oktobra u kibucu Nahal Oz koji se nalazi na granici sa pojasom Gaze. Hamas je saopštio da je posrednik je bio Katar i da su oni zaslužni za oslobađanje talaca.


* photo_2023-10-20_22-28-14.jpg (106.12 KB, 1024x683 - viewed 11 times.)
Logged
Milan (longtrip)
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 424« Reply #3402 on: October 21, 2023, 09:48:36 am »

Struktura i područja odgovornosti vojnog krila Hamasa – brigade Iz ad-Din al-Kasam.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* IMG_20231021_104654_508.jpg (87.83 KB, 1280x709 - viewed 14 times.)
Logged
Milan (longtrip)
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 424« Reply #3403 on: October 21, 2023, 10:03:11 am »

Nemački SWR piše da je nemačko MO rasporedilo jedinice specijalnih snaga na Kipar za moguću operaciju u Pojasu Gaze.

Tako su na Kipru trenutno koncentrisane jedinice KSK (Kommando Spezialkrafte), ronioci iz sastava specijalnih snaga nemačke mornarice, kao i specijalna jedinica savezne policije koja se bavi oslobađanjem talaca. Istovremeno, na ostrvu se formira grupa aviona vojno-transportne i specijalne avijacije.

Potencijalni ciljevi moguće operacije su oslobađanje nemačkih državljana iz Hamasovog zatočeništva, kao i evakuacija Nemaca iz Pojasa Gaze ili Libana. Verovatno će nemački specijalci prodreti u pojas Gaze sa mora.
Logged
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 14 937


« Reply #3404 on: October 21, 2023, 11:03:23 am »

Izgleda da Nemci nisu dobili dovoljno batina u I i II svetskom ratu pa gledaju gde bi dobili još. A naći će...
Logged
Pages:  1 ... 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 [227] 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 ... 256   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.063 seconds with 22 queries.