PALUBA
April 14, 2024, 07:30:14 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno, dopuna Pravilnika foruma PALUBAinfo, tačka 22
 
   Home   Help Login Register  
Paluba Forum Logo
Mesto za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 [234] 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 ... 256   Go Down
  Print  
Author Topic: Sukobi u Palestini/Izraelu  (Read 467861 times)
 
0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 9 598« Reply #3495 on: November 01, 2023, 11:10:09 pm »

HAMAS koristi dronove za ispuštanje bombi i granata na skupine izraelskih vojnika, koji izgleda nisu učili iz prethodnih sukoba na Bliskom istoku, Kavkazu i u Ukrajini:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* HAMAS dronovi 1.png (402.13 KB, 560x314 - viewed 107 times.)

* HAMAS dronovi 2.png (415.14 KB, 566x317 - viewed 107 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 9 598« Reply #3496 on: November 01, 2023, 11:22:51 pm »

Brigade Al-Qassam objavile su scene kako njihove snage uništavaju vojna vozila IDF-a (uključujući tenk Merkava) u istočnom delu naselja Al-Zajton:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* HAMAS zaseda 1.png (297.21 KB, 511x313 - viewed 110 times.)

* HAMAS zaseda 2.png (249.65 KB, 513x313 - viewed 106 times.)

* HAMAS zaseda 3.png (182.89 KB, 513x313 - viewed 116 times.)

* HAMAS zaseda 4.png (153.67 KB, 511x313 - viewed 108 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 9 598« Reply #3497 on: November 01, 2023, 11:24:45 pm »

Izrael je nastavio napredovanje ka obali, južno od grada Gaze. Oni su manje od 800 metara udaljeni od presecanja Gaze na dva dela.

Oni su takođe napredovali duž obale ka severu, kao i napredovali unutar Beit Hanuna.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* Gaza mapa 6.jpg (1483.4 KB, 4093x2894 - viewed 3 times.)
Logged
fazan
Moderator
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 183


« Reply #3498 on: November 02, 2023, 12:43:58 am »

Званичник Хамаса Гази Хамад: Поновићемо напад 7. октобра док Израел не буде уништен

Гази Хамад из политичког бироа Хамаса рекао је у емисији од 24. октобра 2023. на LBC TV (Либан) да је Хамас спреман да понавља операцију „Поплава Ал-Акса“ од 7. октобра све док Израел не буде уништен. Он је додао да су Палестинци спремни да плате цену и да су "поносни што жртвују мученике". Хамад је рекао да су Палестинци жртве окупације, те да их нико не треба кривити за догађаје од 7. октобра или било шта друго, додајући: „Све што радимо је оправдано“.

Извод из разговора:

Хамад: ”Израел је држава којој није место у нашој земљи. Ми морамо уклонити ту земљу, зато што представља безбедоносну, војну и политичку катастрофу за арапску и исламску нацију и мора бити уништена. Ми се не стидимо да кажемо то, врло гласно.
...
Да ли ћемо платити цену? Да, и ми смо спремни да је платимо. Зову нас нацијом мученика и ми смо поносни да жртвујемо мученике.
...
Окупација мора да се оконча.”

Новинарка: ”Окупација чега? Газе?”

Хамад: ”Не, ја говорим о свим палестинским земљама.”

Новинарка: ”Да ли то значи уништење Израела?”

Хамад: ”Да, наравно. Постојање Израела је нелогично. Постојање Израела је узрок свог овог бола, крви и суза. Израел је крив, а не ми. Ми смо жртве окупације. Тачка. Зато нико не би требао да нас криви за ствари које чинимо. 7. октобар, 10. октобар, милионити октобар - све што радимо је оправдано.”Извор: Memri TV
Logged
fazan
Moderator
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 183


« Reply #3499 on: November 02, 2023, 01:21:46 am »

Quote
Израелци су бесни, не само политичари него народ. Ово су схватили као борбу за голи опстанак.

Израелци би требало да буду бесни прво на себе  (своје политичаре и обавештајце пре свих). "Спавали су зимским сном" када се Хамас припремао и када их је изненада напао.

Друго, они виде себе и своје емоције, а да ли виде Палестинце и њихове емоције? Да ли би можда и Палестинци могли да буду бесни? Да ли им је, захваљујући политици Израела све потаман? Ено, на оној карти, тзв. Западна обале је претворена у леопардову кожу иако би сва та територије требала да буде део  Палестинске државе. Територију која није део државе Израел, та иста држава Израел (и њени грађани) присваја (да не кажем отимају) и сабија Палестинце у неке енклаве, острва и сл. И при том им на више од пола те "палестинске" територије ускраћује право да аутономно одлучују о било чему (тако је и нацртано на оној карти).  Ја из тога могу да закључим да Израел не жели да Палестина буде уопште држава налик осталима, па чак и да Палестина никада не буде држава. Јел то та борба за голи опстанак? Или је у питању политика локалног хегемона, иза кога стоји светски хегемон, шта год да уради? Ја бих пре рекао да се Израел сада нашао "повређен и увређен" (након упада и злочина Хамаса) и да онда не бира средства како да покаже ко је у том крају "главни баја".

Тек да подсетим да је Хамас био један од главних савезника и симпатизера Исламске државе. И шта је тада радила држава Израел?  Борила се на сваки начин против Исламске државе и њених филијала и симпатизера, па и Хамаса? Помагала Сирији да се бори против исламске државе (јер крајњи циљ исламске државе свакако није да Израел остане и опстане)? Притискала је Хамас и спречавала сарадњу? Не, држава Израел је радила све супротно. Пустили су, рекао бих чак и врло радо, да Хамас види политику у Гази и истисне све остале палестинске, далеко умереније фракције. Вероватно су ценили да им је важније да Асад у Сирији падне па ће они лако са Исламском државом и Хамасом. Ево, то је сада баш то "лако ћемо". Дакле, није у питању борба за голи опстанак. Уосталом то данас каже (да то није борба за опстанак), супротно од Нетењахуа, шеф Израелско обавештајне службе.

Џумба, слажем се са добрим делом онога што си написао, посебно по питању Сирије. То би могла да буде посебна тема, независно од рата у Гази. Цела идеја арапских пролећа је била идеја уништавања држава као неког озбиљног фактора, свођење  њиховог одбрамбеног капацитета на ниво да са њима могу да се носе приватне армије запослене од међународних корпорација. Једна од варијанти је предвиђала и поделу Египта, односно стварање коптске државе на југу, која би контролисала доток Нила.

У Израелу ће, када се све смири, летети перје на све стране. Када говорим о израелском бесу, мислим на то да су ово схватили као борбу за опстанак, бити или не бити. До пре месец дана си имао протесте опозиције и резервисте који одбијају да лете. Имао си пацифистичке покрете који су се залагали за дијалог са Палестинцима и веровали да је мир могућ. Данас у Израелу имаш концензус да се рат мора завршити уништењем Хамаса, без обзира на цену. Наравно, ту је и идеја да свима осталим треба на примеру Хамаса показати шта се догађа када брутално нападну Израел.

Хамас је очекивао да ће изазвати панику, да ће људи који могу искористити други пасош који имају и побећи главом без обзира. То се није догодило. У јеврејским насељима на Западној обали живи 850 хиљада људи, 15% су Американци (130 хиљада људи). Нису се померили, Американци су укинули летове за евакуацију ради малог броја путника. Више људи је након 7. октобра дошло у Израел, него што је отишло. Хиљаде резервиста су се вратиле о сопственом трошку.

Да ли Палестинци имају право да буду бесни? Апсолутно! Али требали би пре свега да буду бесни на своје политичаре и на Хамас. Можемо отворити посебну тему и кренути редом од 1947. па на овамо, шта су имали на столу и шта су одбијали. Сваки следећи пут им је нуђено мање. Није се једном десило да је и међу Палестинцима било оних који су рекли да су погрешили што нису прихватили претходну понуду. Требају да буду бесни и на Хамас, јер је Хамас јако добро знао у шта се упушта са оним нападом. Међутим, док бомбе падају по Гази, лидери Хамаса седе у Катру и Либану. Бомбе не падају по њима.
Logged
milan55
Prijatelj foruma
zastavnik
*
Offline Offline

Posts: 1 417


« Reply #3500 on: November 02, 2023, 06:42:08 am »

Израелци би требало да буду бесни прво на себе  (своје политичаре и обавештајце пре свих). "Спавали су зимским сном" када се Хамас припремао и када их је изненада напао.
Povjest je puna zrtvovanja ljudskih zivota radi postizanja nekih "visih" ciljeva. Prava istina ce se mozda jednom u buducnosti saznati.
Ovo zvuci kao jos jedna u nizu teorija zavjere, ali teorije zavjere ne priznaju slucajnost niti anarhiju, nego traze obicno krivca i planiranje.
Da ne nabrajam da je Staljin znao za Barbarosu-Zorge i drugi, americki predsjednik da ce Japan napasti Pearl Harbour, ali mu je trebao izgovor da mobilizira americku javnost za rat, koja je do tada bila ne zainteresirana za rat u Evropi. Slicno sa WWI zrtvovanje Luzitanije i smrt americkih putnika za ulazak Amerike u WWI, stvarni povod je tzv "Zimermanova depesa".Mada je Churchill kao sef pomorskog kabineta znao , jer su presjekli njemacku komunikaciju ,da je njemacka podmornica u blizini i prijetnja Luzitaniji .Ima toga i kod nas Markale, Racak itd..
Netanjahu i njegova Likud partija  imali su velike unutarnje probleme, skandale, korupcije, pa im ovo dobro dodje , sada rat svi ujedinjeni , a poslije cemo vidjeti. Po meni glavni cilj je uvuci Iran u rat i zavrsiti sa njim kao i sa Irakom.Napadaju se u principu samo zemlje za koje su sigurni da nemaju atomsku bombu. Iran je prijetnja Izraelu u skoroj buducnosti jer i ako je nema na putu je da stvori nuklearnu bombu. A vise puta su zaprijetili kad je budu imali odmah je bacaju na Izrael! Zato dolazak i tolikih americkih nosaca zrakoplova, sigurno ne zbog Hamasa nego su vece stvari u igri. Da li su tu da drze Iran po dalje od sukoba ili da ga velikim stradanjem palestinskih civila uvuku u rat?. Zasto bas napad 07.10. otpoceo na skup mladih mirotvoraca koji su i onako izraelskim jastrebovima trn u oku?.Poslije se vandalizam prosirio i na okolne Kibuce, da li je bilo podcijenjena kolatelarna steta. Uz duzno postovanje svim neduznim zrtvama, ovo je samo neko moje slobodno razmisljanje. Ne mojte odmah da me razapinjete. Mossad zakazao ili je obavijestio ,a izraelski politicari nisu namjerno reagirali? Procitao sam kao i mnogi drugi od vas, dosta knjiga o Mossadu i za razliku ,sto su se mnoge druge tajne sluzbe odrekle klasicne spijunaze, ubaceni agenti, u korist elektronoske spijunaze ,Mossad njeguje i jedno i drugo.

BTW o ocitom navijanju Rusije protiv Izraela, mali primjer, jucer na ruskoj TV Planet koju jedino vidim poduza reportaza o glasanju Bolivije na skupu UN prije neki dan, a na ostalim TV vijestima ni rijeci o tome. Pa nije Bolivija jedina,tu je i Hrvatska, Ceska, Austrija, USA i drugi.« Last Edit: November 02, 2023, 06:53:55 am by milan55 » Logged
milan55
Prijatelj foruma
zastavnik
*
Offline Offline

Posts: 1 417


« Reply #3501 on: November 02, 2023, 06:47:35 am »

Brigade Al-Qassam objavile su scene kako njihove snage uništavaju vojna vozila IDF-a (uključujući tenk Merkava) u istočnom delu naselja Al-Zajton:
Meni ovo ne izgleda kao Merkava nego kao oklopni transporter razvijen/modificiran iz starijih tipova Merkave ?
« Last Edit: November 02, 2023, 07:23:01 am by Zaslon » Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 18 945


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #3502 on: November 02, 2023, 08:39:50 am »

Evo video priloga na našem serveruLogged
Lemi_O2
vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 490« Reply #3503 on: November 02, 2023, 09:39:30 am »

Brigade Al-Qassam objavile su scene kako njihove snage uništavaju vojna vozila IDF-a (uključujući tenk Merkava) u istočnom delu naselja Al-Zajton:

Meni ovo ne izgleda kao Merkava nego kao oklopni transporter razvijen/modificiran iz starijih tipova Merkave ?
Da, u prvom dijelu je oklopni tranporter Namer. Izgleda da ima i neku verziju zaštitnog okvira protiv top attack napada.
U drugom dijelu, u žbunju izgleda da je Merkava.
Logged
milan55
Prijatelj foruma
zastavnik
*
Offline Offline

Posts: 1 417


« Reply #3504 on: November 02, 2023, 12:25:54 pm »

Pogodjen ne znaci i unisten. Svaki pogodak izgleda dramaticno, a da bi oklopno vozilo bilo kvalificirano kao unisteno, treba vise snimaka. Ako Hamas moze dronovima da baca bombe, mogao bi da odradi i dobar snimak unistene Merkave. Kod pogotka koji izgleda spektakularno cesto odradi i reaktivni oklop ili neki drugi siastem zastite. Tako se u ratu Armenije i Azarbedzana vidjeli kao pogodjeni tenkovi ,koji onda nakon par sekundi voze dalje,odradila aktivna zastita???
Logged
Lemi_O2
vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 490« Reply #3505 on: November 02, 2023, 12:41:55 pm »

Apsolutno. Pogotovo je to tako kod Namera. Kao bazu, koristi oklopno tijelo Merkave IV i još je dodatno pojačan, i klasičnim i kompozitnim oklopom. Pogotovo sa gornje strane.
Po javno dostupnim podacima, on ja najbolje oklopljeno vozilo uopće.


Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 9 598« Reply #3506 on: November 02, 2023, 06:18:08 pm »

Grad Gaza je upravo okružen od strane oklopnih jedinica izraelske vojske sa juga (od istoka prema zapadu duž ulice Gaze i 10. ulice).

Izraelska vojska je takođe ušla u okrug Zejtun (od juga ka severu skoro 1,5 km). Izraelska vojska je bila 1,2 km udaljena od ulice Al-Rašid.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* Gaza mapa 7.jpg (453.79 KB, 2048x1485 - viewed 8 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 9 598« Reply #3507 on: November 02, 2023, 07:52:30 pm »

Al-Qasam u kvartu Al-Zeitun oštetio je jedan tenk IDF-a sa "nulte" udaljenosti pomoću „gerilskog uređaja“ i granate „Al-Yassin 105“.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Snimak i izvor


* CAP1.jpg (63.34 KB, 1242x696 - viewed 16 times.)
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 22 356


« Reply #3508 on: November 02, 2023, 10:07:19 pm »

Погледах овај снимка и не видим смисао остављања ове кумулативне гранате за РПГ на тело тенка. Борац Хамаса који је ово урадио је неоспорно храбар, али дотрчати до тенка, оставити гранату, а потом се вратити па гађати тај исти тенк другом гранатом из РПГ-а, ми делује безвезе. Остављена граната неће појачати ефекат удара друге.
Logged
Zaslon
Moderator
stariji vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 837« Reply #3509 on: November 02, 2023, 10:59:56 pm »

Погледах овај снимка и не видим смисао остављања ове кумулативне гранате за РПГ на тело тенка. Борац Хамаса који је ово урадио је неоспорно храбар, али дотрчати до тенка, оставити гранату, а потом се вратити па гађати тај исти тенк другом гранатом из РПГ-а, ми делује безвезе. Остављена граната неће појачати ефекат удара друге.

Na jednom TG kanalu smatraju da ostavljanje eksplozivne naprave na telo tenka (a ona se aktivirala pre gađanja iz RPG-a, možda je @dzumba to prevideo) nije slučajno baš na tom mestu urađeno. Naime to je učinjeno ispod nosača sa podminicijom sistema aktivne zaštite "Trofej" (vidi sliku) pa je eliminisanjem tog dela sistema sa te strane omogućeno RPG da gađa a da ga "Trofej" ne presretne (to u ovim realnim ratnim sukobima još ne videsmo ili nije snimljeno.


* photo_2023-11-02_20-20-03.jpg (48.79 KB, 1280x720 - viewed 6 times.)
« Last Edit: November 02, 2023, 11:57:31 pm by Zaslon » Logged
Pages:  1 ... 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 [234] 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 ... 256   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.034 seconds with 22 queries.