Orion
vodnik I klase
|
 |
« Reply #360 on: June 02, 2010, 11:51:23 am » |
|
Ja smatram da to ima vise veze sa karakterom celokupne nacije, nego sa tehnikom. Naime, Arapi su poznati po neslaganjima, oduvek su bili mnogo podeljeni. Poslednjih decenija je u svetu aktuelna konfliktna situacija izmedju Siita i Sunita, ali i pored te "glavne" podele medju njima, svako pleme se po necemu istice i gleda da po svaku cenu preuzme primat nad drugima. Sa druge strane, Izraelci su neuporedivo organizovaniji: znaju sta hoce, svesni su zrtava koje moraju da podnesu zarad tih ciljeva, i slozno idu prema njima...
|
|
|
|
|
|
|
Patriot
vodnik I klase
Last Login:June 21, 2011, 12:52:42 pm
|
 |
« Reply #361 on: June 02, 2010, 12:02:42 pm » |
|
Ja smatram da to ima vise veze sa karakterom celokupne nacije, nego sa tehnikom. Naime, Arapi su poznati po neslaganjima, oduvek su bili mnogo podeljeni. Poslednjih decenija je u svetu aktuelna konfliktna situacija izmedju Siita i Sunita, ali i pored te "glavne" podele medju njima, svako pleme se po necemu istice i gleda da po svaku cenu preuzme primat nad drugima. Sa druge strane, Izraelci su neuporedivo organizovaniji: znaju sta hoce, svesni su zrtava koje moraju da podnesu zarad tih ciljeva, i slozno idu prema njima...
A i nemaju drugog izbora, odnosno imaju puno za izgubit ...
|
|
|
|
|
|
|
Orion
vodnik I klase
|
 |
« Reply #362 on: June 02, 2010, 12:06:53 pm » |
|
Upravo tako, Patriot.
|
|
|
|
|
|
|
Patriot
vodnik I klase
|
 |
« Reply #363 on: June 02, 2010, 12:35:36 pm » |
|
Upravo tako, Patriot.
I kad se opcija satjeranog u kut (ili zamalo u more) sjedini s tradicionalnim redom, obučenošću, shvaćanjima, spremnosti na žrtvu, izdržljivosti, odvažnosti i drskosti (u izvođenju akcija), te iznimnom opremljenošću i znanjem korištenja iste, onda se ja za njih ne bojim ... Njima, npr. nij eteško da njihove turiste na Krku dočekuje poseban tim stasitih "turističkih radnika" pristiglih u HR iz Izraela, koji živeći na relaciji Rijeka/Dubrovnik (vjerojatno i Zagreb) brinu da ni u stranoj državi po izraelske državljane i imovinu (B757, npr.) sigurnost ne bude upitna ... A mi bi (kao narod) svoje vođe i sve nas ispod njih ne samo pustili na milost i nemilost neprijatelju, već bi ih i prodali, a u nekim slučajevima i isporučili/poklonili ... Eloi, Eloi, lama sabachthani ...
|
|
|
|
|
|
|
Orion
vodnik I klase
|
 |
« Reply #364 on: June 02, 2010, 12:56:48 pm » |
|
Upravo tako, Patriot.
I kad se opcija satjeranog u kut (ili zamalo u more) sjedini s tradicionalnim redom, obučenošću, shvaćanjima, spremnosti na žrtvu, izdržljivosti, odvažnosti i drskosti (u izvođenju akcija), te iznimnom opremljenošću i znanjem korištenja iste, onda se ja za njih ne bojim ... Njima, npr. nij eteško da njihove turiste na Krku dočekuje poseban tim stasitih "turističkih radnika" pristiglih u HR iz Izraela, koji živeći na relaciji Rijeka/Dubrovnik (vjerojatno i Zagreb) brinu da ni u stranoj državi po izraelske državljane i imovinu (B757, npr.) sigurnost ne bude upitna ... A mi bi (kao narod) svoje vođe i sve nas ispod njih ne samo pustili na milost i nemilost neprijatelju, već bi ih i prodali, a u nekim slučajevima i isporučili/poklonili ... Eloi, Eloi, lama sabachthani ... Eto, o tom karakteru Izraelaca ja upravo pricam. Mnogo sto-sta bi bilo drugacije u svim zemljama Balkana da ponesto naucimo i primenimo od toga. Ali nazalost, mentalitet i navike se jako tesko menjaju, posebno ako od toga nema nikakve licne koristi. Na ovim prostorima slabo funkcionise teza "svi za jednog, jedan za sve"...
|
|
|
|
|
|
|
Patriot
vodnik I klase
|
 |
« Reply #365 on: June 02, 2010, 01:14:13 pm » |
|
Eto, o tom karakteru Izraelaca ja upravo pricam. Mnogo sto-sta bi bilo drugacije u svim zemljama Balkana da ponesto naucimo i primenimo od toga. Ali nazalost, mentalitet i navike se jako tesko menjaju, posebno ako od toga nema nikakve licne koristi. Na ovim prostorima slabo funkcionise teza "svi za jednog, jedan za sve"...
Ali zato funkcionira " svi protiv jednog, jedan ni za koga ..."
|
|
|
|
|
|
|
Orion
vodnik I klase
|
 |
« Reply #366 on: June 02, 2010, 01:21:55 pm » |
|
Nazalost. Nadajmo se da se ljudska inteligencija na kraju ipak premasiti ljudsku glupocu, i da cemo da izadjemo iz tih nesuglasica sto pre, zajedno i jaci. Rekao bih da se udaljavamo od teme sada. 
|
|
|
|
|
|
|
Patriot
vodnik I klase
|
 |
« Reply #367 on: June 02, 2010, 01:50:20 pm » |
|
Nazalost. Nadajmo se da se ljudska inteligencija na kraju ipak premasiti ljudsku glupocu, i da cemo da izadjemo iz tih nesuglasica sto pre, zajedno i jaci. Rekao bih da se udaljavamo od teme sada.  Inshallah ... PS; Mislim da se ne udaljujemo od teme, jer Izrael nije ovo napravio samo da spriječi dolazak nekog neželjenog tereta koji će i ovako doć nekimdrugim putem, već da pokaže i prisjeti svojima kod kuće i svima izvan kuće da se sa Izraelom ne zahebava. To im - u pravilu - oduvijek ide od ruke, odnosno zadnjih šezdesetak godina otkad je Izraela takvog kakav je ...
|
|
|
|
|
|
|
Orion
vodnik I klase
|
 |
« Reply #368 on: June 02, 2010, 01:53:26 pm » |
|
Ma dobro to, nego sam ja aludirao na ono poredjenje sa nasim prostorima... 
|
|
|
|
|
|
|
Patriot
vodnik I klase
|
 |
« Reply #369 on: June 02, 2010, 02:09:02 pm » |
|
Ma dobro to, nego sam ja aludirao na ono poredjenje sa nasim prostorima...  Je, poređenje ti nije na mjestu. Izraelci hebu 250 milijuna Arapa oko sebe, mi ipak hebemo samo sami sebe ...
|
|
|
|
|
|
|
|