PALUBA
December 07, 2024, 12:00:19 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Čitajte na Palubi roman "Centar" u nastavcima, autora srpskog podoficira i našeg administratora Kuzme

Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 [374] 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 ... 402   Go Down
  Print  
Author Topic: Sukobi u Palestini/Izraelu  (Read 584226 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*

Last Login:Yesterday at 08:10:12 pm

« Reply #3730 on: December 23, 2023, 08:47:32 pm »

Неки израелски коментатори (пензионисани шеф војнообавештајне службе) сматрају да се отпор Хамаса неће тако лако и тако брзи скршити и да ће сукоби у Гази потрајати. Мало је правих информација, посебно у виду снимака обеју страна са лица места како би се боље могла оценити сложеност и тежина сукоба. Обе стране, у оно мало цензурисаних и пропагандних снимака, углавном приказује себе како дејствују. Не види се противдејство нити ширина простора дејства.

Оно што је сигурно, овај сукоб је подигао углед Хамаса не само код Палестинаца, већ и код Арапа, укупно. Иако је то по начину деловања била терористичка организација, Хамас је данас у очима Арапа добио ореол бораца за правду и слободу, а све више се то примећују и код осталог дела међународне јавности. Томе је посебно "кумовала" бруталност напада Израелаца на Газу. Мој, а сигуран сам и утисак великог броја неутралних посматрача је да се највећи део инфраструктуре Газе разара непотребно и намерно, без оправданих војних разлога. Можда и није тако, али је то утисак.
fazan
Moderator
poručnik korvete
*

Last Login:Yesterday at 04:07:03 pm

« Reply #3731 on: December 24, 2023, 09:29:56 am »

Мислим да је ово рат који није до сада вођен. Неки га упоређују са битком за Алеп, али та битка је трајала четири године. Стаљинград је био четири пута мањи од Газе и није био потпуно одсечен. Ако би тражили поређење са нечим из прошлости, можда би то могао да буде Берлин 1945, опкољен са свих страна, са приближно сличном популацијом. Наравно да ни Хамас ни Израел немају бројност немачке одбране Берлина и јединица Црвене Армије. Али број цивила и густина су релативно слични. Код Хамаса постоји и одлучност да се боре до последњег човека.

Израел није спреман да трпи велике губитке у људству. Прихватљивији им је губитак три тенка него једног војника. То не значи да нису спремни да иду до краја, по цену сопствених губитака - него да ће учинити све да избегну или минимизују сопствене губитке. Уопште не сумњам да ту има и прекомерне употребе силе и одређеног степена реваншизма (пре код појединаца, него код команди) - али основни мотив им је заштита сопствених војника.

Мислим да ће се једног дана овај сукоб изучавати на војним академијама, онда када се прашина слегне и испливају оне информације које  ми данас немамо.

Током ратова из деведесетих, ми смо малтретирани тим причама о прекомерној употреби силе и убијању цивила. Само неколико година након што је српска полиција ”прекомерном употребом силе” извршила ”злочин” у селу Прекази (стављам наводнике, да не би било забуне шта мислим о томе), гледао сам директан пренос уласка америчких трупа у Ирак. Наишли су на кућу из које је отворена митраљеска ватра, нико није погођен. Узвраћа се ватром из два тенка. Након пола сата пуцњаве из свега што је колона имала на располагању, повлаче се две миље. Позвали су ваздухопловство да ”овери” кућу, тачније оно што је од ње остало. Након две бомбе, од куће заиста није остало ништа. Да ли је у кући било цивила - никада нећемо сазнати.

Израел је у ситуацији да мора више да брине о сопственој јавности, него о томе шта се пише по свету. Све док је тако, три крмаче од по пола тоне су прихватљив одговор на ризик од погибије војника. Да ли је за погибију цивила приликом бомбардовања те зграде крив Израел? Или је крив онај ко је управљао Газом и са своје територије напао Израел - а сада одбија да изађе са белом заставом? Ко је крив што је током битке за Берлин погинуло 100 хиљада цивила? (Цивилне жртве би биле неупоредиво веће да Берлин није имао склоништа.) Ко је крив што је након потере за бандом Адема Јашарија, у опсади куће погинуло 28 цивила (и сви терористи који су се тамо крили)? Искрено и без пардона: мени је жао што ВЈ није могла да баци две крмаче на ту кућу и заврши причу, уместо што су погинула два полицајца, а 8 рањено.

Израел ће војнички добити овај сукоб, али му након тога предстоји борба за међународну јавност. Та борба ће бити далеко дужа и тежа. Оно што му иде на руку је успон деснице на Западу, али и будући избори у Америци.

fazan
Moderator
poručnik korvete
*

« Reply #3732 on: December 24, 2023, 12:51:42 pm »

Палестинци говоре против Хамаса

ILTV je независна израелска медијска кућа која објављује садржаје преко интернета, на енглеском језику. Њихове емисије преносе и кабловски канали у Америци.

Видео који следи снимили су у Гази, неколико Палестинаца говори против Хамаса. Говоре након што је Израел заузео територију на којој се налазе, у микрофон израелског новинара. Да ли се ради о пропаганди, или су ови људи заиста огорчени? Претпостављам да има и једбог и другог, зато препоручујем да видео погледате са зрном соли:

fazan
Moderator
poručnik korvete
*

« Reply #3733 on: December 24, 2023, 01:49:19 pm »

Интересантна репортажа о женској тенковској посади израелске војске, која се међу првима укључила у борбе 7. октобра. Негде око 5.30 говоре о томе како су управљале оклопним транспортером на коме никада нису биле обучаване. Ово им је било ватрено крштење, у борби су провеле 17 сати, у ситуацијама за које нису биле обучаване.

Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*

Last Login:Yesterday at 10:36:13 pm

« Reply #3734 on: December 24, 2023, 04:25:31 pm »

Devojke su stvarno pravi vojnici. Ne sviđa mi se samo kad pred kraj videa jedna kaže za Palestince: "To nisu ljudska bića". Takav stav vodi do hiljada civilnih žrtava i na kraju, do novog rata.
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*

Last Login:Yesterday at 08:10:12 pm

« Reply #3735 on: December 24, 2023, 08:35:14 pm »

Да ли је за погибију цивила приликом бомбардовања те зграде крив Израел? Или је крив онај ко је управљао Газом и са своје територије напао Израел - а сада одбија да изађе са белом заставом? Ко је крив што је током битке за Берлин погинуло 100 хиљада цивила? (Цивилне жртве би биле неупоредиво веће да Берлин није имао склоништа.) Ко је крив што је након потере за бандом Адема Јашарија, у опсади куће погинуло 28 цивила (и сви терористи који су се тамо крили)? Искрено и без пардона: мени је жао што ВЈ није могла да баци две крмаче на ту кућу и заврши причу, уместо што су погинула два полицајца, а 8 рањено.

Да поновим, Израел (влада Израела) је потпомогао Хамас да сруши Фатах јер му је тако тада одговарало. Влада Израела га је практично уздигла и толерисао све ове године. Они су направили неслужбени споразум са Хамасом када је овај помагао Исламској држави у Сирији. Израел је спавао (његове службе) када су индиковане припреме Хамаса за напада. Чак сам склон да поверујем да су имали неки прећутни споразум са вођама Хамаса о ненападању, чим су се тако ноншалантно понашали критично дана (и месецима пре тога). Као и увек, за "свађу" увек треба двоје. Немогуће је да је кривица само на другој страни.

Кључно је питање ко ће бити крив за мржњу ове деце према Израелу у Гази која данас беже под бомбама?  Не заваравајмо се, преовладавајући став међу бројним Израелцима је оно што је рекла она жена војник: "То нису људска бића". Те и сличне изјаве чули смо од израелских званичника одмах после 7. октобра иако је сада реторика ублажена. Мржња једне стране рађа мржњу друге и тако у круг. За тако нешто нема оправдања, како за Хамас и његове вође, тако и за владу Израела и његове званичнике. Уместо да се тражи модус да се коло мржње, смрти и убијања прекине, Израел, као цивилизована, демократска држава  чини то на начин који не приличи таквој држави.

Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*

« Reply #3736 on: December 24, 2023, 09:15:56 pm »

U staro doba, kolo mržnje i osvete prekidalo se potpunim istrebljenjem naroda sa jedne strane. O tome i u Bibliji ima zapisa.

Danas naravno tako ne može da se uradi, neće Izzraelci da pobiju sve Palestince u Gazi i na Zapadnoj obali. Ovo znači da će terorizma, napada, ratova biti još dugo na tim prostorima.

Slažem se sa Džumbom da bi Izrael kao civilizovana država i prosvećen i pametan narod morao da učini prvi korak na stišavanju spirale nasilja, a to svakako neće biti dok se javno govori "To nisu ljudska bića".
tihi
potporučnik
*

Last Login:Yesterday at 02:22:17 pm

« Reply #3737 on: December 24, 2023, 09:21:01 pm »

Iako hamas jeste teroristička organizacija, ipak ni Izrael nije mnogo bolji. Ja sam bio frapiran kada su bombardovali izbeglički kamp , ubili 400 ljudi i izjavili da su gadjali i ubili jednog visokog zvanicnika hamasa, i svet cuti na to... Daleko da imam simpatije za hamas (bilo koje islamističke terorističke organizacije) ali Izrael nije nista manje brutalan. Sve da ih probiju ne mogu, samo je pitanje vremena kada ce arapski svet zbrisati Izrael sa lica zemlje.
fazan
Moderator
poručnik korvete
*

« Reply #3738 on: December 24, 2023, 09:32:53 pm »

Ne sviđa mi se samo kad pred kraj videa jedna kaže za Palestince: "To nisu ljudska bića".

Ако мислиш на оно што је девојка изговорила око 13.20 - није говорила о Палестинцима (народу) него о припадницима Хамаса који су убијали цивиле.
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*

« Reply #3739 on: December 24, 2023, 10:09:14 pm »

Ne sviđa mi se samo kad pred kraj videa jedna kaže za Palestince: "To nisu ljudska bića".

Ако мислиш на оно што је девојка изговорила око 13.20 - није говорила о Палестинцима (народу) него о припадницима Хамаса који су убијали цивиле.

Na to sam mislio. Iako su teroristi i njihovi načini borbe su mi odvratni koje god "fele" oni bili, ne može se reći da nisu ljudska bića, prosto zato jer jesu.

Osim toga, u njihovom vaspitanju indirektno je učestvovao i Izrael. Bio sam dosta mlad kada su bili aktuelni palestinski logori Sabra i Šatila. Odrastanje u takvoj sredini sa saznanjem da je za to odgovoran Izrael ne može da proizvede ništa drugo osim bombaša - samoubica i terorista.

I Izrael ima pravo na život, naravno, ali ima i obavezu da poštuje rezolucije OUN, verujem da bi tada bilo bolje.
Pages:  1 ... 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 [374] 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 ... 402   Go Up
  Print  

Jump to: