Да поновим, Израел (влада Израела) је потпомогао Хамас да сруши Фатах јер му је тако тада одговарало. Влада Израела га је практично уздигла и толерисао све ове године. Они су направили неслужбени споразум са Хамасом када је овај помагао Исламској држави у Сирији. Израел је спавао (његове службе) када су индиковане припреме Хамаса за напада. Чак сам склон да поверујем да су имали неки прећутни споразум са вођама Хамаса о ненападању, чим су се тако ноншалантно понашали критично дана (и месецима пре тога). Као и увек, за "свађу" увек треба двоје. Немогуће је да је кривица само на другој страни.
Кључно је питање ко ће бити крив за мржњу ове деце према Израелу у Гази која данас беже под бомбама? Не заваравајмо се, преовладавајући став међу бројним Израелцима је оно што је рекла она жена војник: "То нису људска бића". Те и сличне изјаве чули смо од израелских званичника одмах после 7. октобра иако је сада реторика ублажена. Мржња једне стране рађа мржњу друге и тако у круг. За тако нешто нема оправдања, како за Хамас и његове вође, тако и за владу Израела и његове званичнике. Уместо да се тражи модус да се коло мржње, смрти и убијања прекине, Израел, као цивилизована, демократска држава чини то на начин који не приличи таквој држави.
Израел је без сумње направио гомилу пропуста и глупости, али је сигурно да није Хамасу дао зелено светло да упадне и побије преко хиљаду људи и покупи таоце.
Данашњи Израел је другачији од оног пре 7. октобра и вероватно никада више неће бити исти. Ово се доживљава као борба за опстанак. Израелски аналитичари примећују да је, као никада до сада, израелско друштво спремно да једном за сва времена елиминише претње из Газе, по цену страдања талаца и сопствених војника.
Што се тиче мржње у Гази, она је била пристутна и раније, не мислим да ће овај рат ту нешто пуно променити. Палестинска деца су и пре 7. октобра учена да мрзе Израел:
Јевреји у Израелу живе са 2 милиона Арапа, око 20% Јевреја у Израелу разуме арапски језик. Одређене групе (Друзи, Бедуини, Черкези) служе у ИДФ, добровољно или кроз обавезну регрутацију. Да ли сте прочитали да је неко арапско насеље у Израелу запаљено или нападнуто, током ових сукоба? Ради свега овога, не мислим да ће се мржња прелити на односе унутар самог Израела.
Претпостављам да се тренутно ради на моделима за Газу након рата. Израел не жели да је контролише и време када су хиљаде Палестинаца из Газе долазиле на посао у Израелу је вероватно прошло. Мислим да добар број Израелаца жели да се направи кинески зид и прекину све везе са Газом.