Hezbolah ostaje gdje je i bio, tj. u Libanu. Oslabljen je i kopnenei putevi snabdijevanja su mu presječeni. I vjerovatno će se primiriti. Nakon nekog vremena počeće da se snabdijeva pomorskim putevima.
Nema više asadove Sirije, ali se formira erdoganova Sirija. Tako da nisam siguran koliko je to dobro za Izrael.
У Либану је у току преобликовање војно-политичке сцене. Хезболах више није релевантан војни фактор, што одговара и многима у Либану. Американци су већ преусмерили део војне помоћи, која је била намењена Египту, Либану. Ићи ће се на јачање либанске армије, а познавајући екипу око Трампа, вероватно ће се ојачавати и позиције хришћана у Либану. Трампов саветник за Блиски Исток је
Масад Булос, православац пореклом из Либана, из породице која је била активна у политици. Булос је и свекар његове млађе ћерке Тифани (оне која се проводила на Скадарлији).
Још увек се не зна како ће се ствари развијати у Сирији, вероватно ће се ићи на неку федерализацију. Делује да нове власти желе нормализацију са Израелом, али то ће тек да се види. У игри је и формирање подручја за Друзе које би било под заштитом Израела, мада мислим да је федерализација реалније решење.
Poslije primirija u Gazi ni Huti nemaju više opravdanja za napade ni na Izrael, ni u Crvenom moru.
Osim ako neko ne uvede pomorsku blokadu Hezbolaha!
Сама идеја да неко може да затвори Црвено море је претња. То је био casus belli за израелски напад на Египат 1967. године. Међутим, не очекујем да ће их Израел нападати директно. Поморску блокаду Хеуволаху ће увести сами Либанци.
Šta misliš, da li bi odlazak Natanjahua sa političke scene smanjijo podjele u izraelskom društvu?
I koliko su te podjele, oko suđenja Natanjahu i njegove izmjene zakona, pogodovale uspjesima Hamasa (mislim i uspješan teroristički napad u jesen 2023. i uspjeh da preživi do danas)?
За терористички напад Хамаса, у октобру 2023, није крив Нетанјаху, крива је клима уљуљкивања на ловорикама. Крив је ИДФ. Граница према Гази је била ослабљена, а онда су још из тако ослабљених јединица пустили старије војнике на викенд за празнике. Али, треба сачекати да се објаве резултати истраге. Друга ствар која је погодовала Хамасу је било то што су покушавали да их рационализују, односно очекивали су да имају посла са рационалним људима. То што је урадио Хамас је било потпуно нерационално и ово што се десило у Гази је вероватно највећа катастрофа у историји Палестинаца, у последњих 150 година.
Што се тиче израелске политике, они су од обнове Израела подељени на 2 велике политичке странке. Религиозне странке су ту биле језичак на ваги. Међутим, оне су вешто користиле то што су често неопходне за формирање владе и временом издејствовале велики број уступака. Неке ствари у Израелу су смешне. Нпр. не постоји грађански брак, али се признају бракови склопљени у иностранству. Хиљаде секуларних Израелаца је одлазило на Кипар да се венча. Сада су одобрили венчања у иностранству, преко интернета (Zoom). Не мислим да ће одлазак Нетанјахуа, до кога ће пре или касније доћи, довести до неких тектонских промена. Не мислим ни да је Нетанјаху тако лош како га неки у Израелу доживљавају. Посебно у економском смислу.