PALUBA
July 25, 2024, 01:11:59 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Važno - Na forumu Paluba.Info novoregistrovane članove odobravamo ručno, to može potrajati do 24 h, ali je neophodno da novoregistrovani korisnik aktivira svoj nalog koji će dobiti putem e-pošte u navedenom vremenu
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 [30] 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 ... 264   Go Down
  Print  
Author Topic: Sukobi u Palestini/Izraelu  (Read 526833 times)
 
0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Last Login:November 23, 2022, 11:38:10 am
Posts: 69 456« Reply #435 on: September 16, 2010, 09:15:12 am »

Izraelski avion bombardovao tunele u Gazi


15.09.2010.

Jedan Palestinac je poginuo danas kada je izraelski avion bombardovao tunele ispod granice pojasa Gaze i Egipta, rekli su očevici, nakon što su palestinski ekstremisti s te teritorije pojačali raketne napade na jug Izraela, u nastojanju da miniraju bliskoistočne mirovne pregovore, javili su izraelski mediji.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Očevici su precizirali da je ubijen jedan radnik u tunelu i da je još dvoje ljudi ranjeno, a izraelska armija je potvrdila da su tuneli za krijumčarenje robe i oružja bili meta napada.

Ranije danas, ispaljene su dve rakete domaće proizvodnje tipa "kasam" iz Gaze u Izrael,od kojih je jedna eksplodirala na otvorenom polju, a druga u industrijskoj zoni lučkog grada Aškelona, ali povređenih i štete nije bilo.

Ispaljeno je i devet mina koje su, takođe, pale na otvoreno polje u blizini pojasa Gaze, potvrdila je izraelska armija.

Eskalacija nasilja poklopila se s drugom rundom direktnih pregovora Izraela i Palestinske uprave, započete juče u egipatskom letovalištu Šarm el Šeiku, a danas nastavljene u Jerusalimu.

Islamistički Hamas, koji kontroliše pojas Gaze, osudio je pregovore "licem u lice", obnovljene početkom septembra, kada su se dogodila dva oružana napada na Zapadnoj obali, u kojima je poginulo četvoro, a ranjeno dvoje Izraelaca. Vojno krilo Hamasa preuzelo je odgovornost za te napade.

Hamas ne pristaje ni na kakav kompromis sa Izraelom i smatra da palestinski predsednik Mahmud Abas, vođa rivalskog Fataha, nema ovlašćenje da pregovara u ime palestinskog naroda.


Izraelska armija potvrdila da su ubijeni palestinski civili

Izraelska vojna istraga potvrdila je da tri Palestinca, koji su poginuli u nedelju od izraelske tenkovske vatre, nisu bili umešani u terorizam i da je na njih pucano zato što se mislilo da nameravaju da ispale rakete iz pojasa Gaze na jug Izraela.

Poginuli su jedan 91-godišnji čovek, njegov šesnaestogodišnji unuk i godinu dana stariji rođak. Incident se dogodio blizu graničnog prelaza Erez na severu pojasa Gaze. Vojnici su s osmatračnice primetili trojicu Palestinaca u polju na ivici zabranjene vojne zone.

Komandant divizije Gaza brigadni general Ejal Ajzenberg izjavio je danas za vojni radio da je vojska utvrdila da su trojica ubijenih pronašli i podigli lansirnu rampu za raketu, bez ikakvih namera da napadnu, dok su u isto vreme drugi Palestinci u blizini ispaljivali mine na izraelske tenkove.

Izraelski vojnici i palestinski ekstremisti koji raketiraju jug Izraela često se sukobljavaju duž granice, podsećaju svetske agencije. Međutim, mnogi palestinski farmeri istovremeno obrađuju zemlju u tom području. Organizacije za ljudska prava tvrde da je od početka ove godine ubijeno 13 palestinskih civila.

U poslednjih nekoliko dana značajno su povećani pokušaji napada na vojnike i ispaljivanje raketa na Izrael je češće, rekao je Ajzenberg.

Pojasom Gaze vlada islamistički Hamas koji se protivi nedavno obnovljenim pregovorima Izraela i Palestinske uprave, palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, vođe rivalskog Fataha.
 

Izvor: Tanjug


* 74522_gaza-tunel-bomb-afp_f.jpg (14.06 KB, 470x270 - viewed 31 times.)
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Last Login:November 23, 2022, 11:38:10 am
Posts: 69 456« Reply #436 on: September 17, 2010, 08:19:16 am »

Pregovore između Izraela i Palestine treba nastaviti


16.09.2010.

Moskva računa na nastavak direktnih palestinsko-izraelskih pregovora posle 26. septembra, kada ističe moratorijum na izgradnju jeverjskih naselja na Zapadnoj obali Jordana.

Ovo je izjavio ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov. Po njegovom mišljenju, uz sve teškoće koje prate ovaj proces, pregovori su ipak bolji nego njihovo odstustvo. Sastanak izraelskog premijera Benjamina Netenjahua i šefa Palestinske nacionalne administracije Mahmuda Abasa, održan juče u Jerusalimu, nije projasnio perspektive mirovnog procesa. Glavni kamen spoticanja i dalje je naseljenička delatnost Izraela.

Izvor: Glas Rusije
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Last Login:November 23, 2022, 11:38:10 am
Posts: 69 456« Reply #437 on: September 20, 2010, 02:46:43 pm »

Kazna smrću za prodaju palestinske zemlje Izraelcima


20.09.2010.

Sud Palestinske uprave (PU) potvrdio je tokom vikenda da će se svaki Palestinac koji bude prodao zemlju Izraelcima kazniti smrću. Palestinski zvaničnici smatraju to neophodnom merom kako bi se osigurala osnova buduće države.

Sudija Tael At Tvil presudio je da je ne samo prodaja, već i pokušaj prodaje zemlje stranoj državi krivično delo, za koje je predviđena najteža kazna, prenela je palestinska novinska agencija Maan.

U saopštenju izdatom nakon toga palestinsko tužilastvo je navelo da to predstavlja "konsolidaciju ranijeg pravnog principa", naglasivši da ima za cilj da "štiti palestinski nacionalni projekat da se osnuje nezavisna palestinska država."
 
PU je, takođe, rekla da je takav zakon neophodan kako bi se sprečilo širenje jevrejskih naselja na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu.
 
Zakon je zasnovan na zakonu o zemlji koji je važio u Jordanu od 1948. godine do 1967. godine, kada je izraelska vojska osvojila Zapadnu obalu s istočnim Jerusalimom.
 
PU je kasnije donela sopstveni zakon, nazvavši ga Zakon svojine za strance.

U njemu se prodaja zemlje okupatorima označava kao nacionalna izdaja. Iako se PU do sada uzdržavala od pogubljenja onih koji su osuđeni za prodaju zemlje Jevrejima, u poslednjim decenijama ubijeni su mnogi osumnjičeni Palestinci kojima se nije ni sudilo.

Palestinski predsednik Mahmud Abas inače rutinski ne odobrava pogubljenja, pa izraelski mediji navode da ova kazna po svoj prilici neće biti primenjena. Na smrt se inače kažnjavaju i doušnici Izraela i nekolicina ih trenutno čeka na izvršenje kazne.

Izvor: Tanjug
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Last Login:November 23, 2022, 11:38:10 am
Posts: 69 456« Reply #438 on: September 20, 2010, 03:40:32 pm »

Egipаt pojаčаo mere bezbednosti nа grаnici s pojаsom Gаzа


20.09.2010.

Egipаtske vlаsti su pojаčаle mere bezbednosti nа grаnici s pojаsom Gаzа posle dobijаnjа informаcijа dа pаlestinski ekstremisti pokušаvаju dа prodru nа Sinаjsko poluostrvo rаdi gаđаnjа Izrаelа.

Premа podаcimа specijаlnih resorа, jednа ekstremističkа grupа se već nаlаzi nа teritoriji Sinаjа, drugа plаnirа dа «procuri» tаmo u skorije vreme. Egipаt i pojаs Gаze povezuju brojni tuneli krijumčаrа, preko kojih u obаlsku enklаvu, koju kontrolišu islаmisti, а kojа je od 2006. godine blokirаnа od strаne Izrаelа, stiže rаzličitа robа, između ostаlog i oružje.

Izvor: Glas Rusije
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Last Login:November 23, 2022, 11:38:10 am
Posts: 69 456« Reply #439 on: September 20, 2010, 05:27:09 pm »

Hamas traži dijalog sa SAD


20.09.2010.

Islamistički Hamas saopšstio je danas da je poslao poruku Vašingtonu, tražeći dijalog sa SAD, izražavajući podršku za dvodržavno rešenje sukoba sa Izraelom i tražeći da Amerikanci dozvole pomirenje sa rivalskom palestinskom organizacijom Fatah.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Pozivajući se na rukovodstvo Hamasa u pojasu Gaze, izraelski radio je javio da je poruka poslata nedavno i da se u njoj naglašava da se ta organizacija ne protivi osnivaju palestinske države u granicama pre rata 1967. godine, kada je osvojena Zapadna obala s istočnim Jerusalimom i pojas Gaze.

U izveštaju Hamasa se precizira da su takve poruke poslate zvaničnicima u Vašingtonu preko američkih političara i profesora koji su posetili pojas Gaze.

"Vlada (Hamasa) je poslala zvanična pisma visokim delegacijama SAD koje su posetile pojas Gaze, nekim političkim ličnostima i profesorima, pozvavši SAD da počnu direktan dijalog sa Hamasom", navedeno je u saopštenju Hamasa u kome se poziva prestanak američke politike duplih standarda u bavljenju palestinskim slučajem.

Hamas je javno izrazio oštro protivljenje nedavnoj obnovi direktnih pregovora između Izraela i Palestinske uprave palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, vođe Fataha.

Hamasovci su optužili Abasa da obezbeđuje pokriće za izraelsku politiku izgradnje jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, briše pravo palestinskih izbeglica na povratak na sadasnju teritoriju Izraela i judaizaciju Jerusalima i džamije Al Aksa, treće po značaju u islamu.

Premijer Ismail Hanije iz Hamasa je više puta izjavio da Abas nema mandat palestinskog naroda da pregovora sa Izraelcima.

Hamas je silom preuzeo kontrolu nad pojasom Gaze od snaga lojalnih Fatahu sredinoom 2007. godine. Ta organizacija odbija da prizna Izrael, odbaci nasilje i ranije sporazume s tom zemljom, a najavila je efektivne i nasilne mere da minira mirovni proces.

Otkako su pregovori "licem u lice" obnovljeni 2. septembra u Vašingotnu, Hamas je preuzeo odgovornost i za dva oružana napada na Zapadnoj obali u kojima je poginulo četvoro, a ranjeno dvoje Izraelaca. Istovremeno je pojačana raketna i minobacačka vatra iz pojasa Gaze na Izrael.

Izvor: Tanjug


* 20988_hamas-policija-reuter-mohammed-salem_f.jpg (20.09 KB, 470x270 - viewed 24 times.)
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Last Login:November 23, 2022, 11:38:10 am
Posts: 69 456« Reply #440 on: September 23, 2010, 06:40:45 am »

Neredi u Jerusalimu posle ubistva Palestinca


22.09.2010.

Najmanje deset ljudi je povređeno, među kojima je jedan Izraelac u teškom stanju pošto je uboden nožem, tokom velikih nereda koji su izbili danas u istočnom Jerusalimu, kada je oko 1.000 ljudi krenulo na sahranu Palestinca koga je rano jutros ubio izraelski čuvar u kvartu Silvan u tom delu grada.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Policija je saopštila da su Palestinci bacali kamenice na policajce i da je jedan Izraelac uboden nožem u leđa kraj Maslinove gore. Prema njihovim rečima demonstranti su zapalili nekoliko vozila kraj jerusaliimskog starog grada.

Policijske snage su raspoređene ispred Zida plača i na Brdu hrama, gde se nalazi džamija Al Aksa kako bi sprečile da Palestinci bacaju kamenice na jevrejske vernike koji se mole pred početak verskog praznika Sukota.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Čuvar je ubio 32- godišnjeg Palestinca dok se vozio kroz kvart Silvan, gde radi, rekao je policijski portparol. Istražiteljima je rečeno da je čuvar pucao nakon što je prolaz njegovom automobilu blokiran kantama za smeće i pošto su Palestinci bacali kamenice.

On je takođe rekao da se vozio kroz taj kvart sam i da je stao na benzinskoj pumpi, iako je propisano da se na staje na lokalnim pumpama. Čuvar se navodno uplašio da će ga Palestinci oteti.

Silvan se nalazi ispod južnog dela zidina starog jerusalimskog grada i u fokusu je napetosti jer tamo živi oko 300 Jevreja među 55.000 Palestinaca.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Palestinci teže da istočni Jerusalim postane glavni grad njihove buduće države koja bi obuhvatila Zapadnu obalu i pojas Gaze. Te teritorije Izrael je osvojio u šestodnevnom ratu 1967. godine od Jordana i Egipta. Granice buduće palestinske države, status Jerusalima su neki od glavnih nesporazuma između dva naroda na dnevnom redu nedavno obnovljenih izraelsko - palestinskih mirovnih pregovora.

Izvor: Tanjug


* 76290_jerusalim-01-reuter-darren-whiteside_f.jpg (20.4 KB, 470x270 - viewed 157 times.)

* 76291_jerusalim-201-reuter-darren-whiteside_f.jpg (24.17 KB, 470x270 - viewed 145 times.)

* 76292_jerusalim-301-reuter-darren-whiteside_f.jpg (30 KB, 470x270 - viewed 151 times.)
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Last Login:November 23, 2022, 11:38:10 am
Posts: 69 456« Reply #441 on: September 27, 2010, 08:28:44 am »

Brod s humanitarnom robom namerava da prodre u Gazu


26.09.2010.

Brod Irene s humanitarnom robom se otisnuo u severnom Kipru i krenuo prema Gazi

- saopštava Asošiejted Pres. Između 9 članova posade broda pod britanskom zastavom su građani Velike Britanije, Nemačke, SAD i Izraela. Svi su etnički Jevreji. Cilj te plovidbe je da se dokaže da politiku Izraela prema Palestini ne podržavaju svi Jevreji. U maju ove godine u sličnim prilikama  plovidbe Flotile slobode poginulo je 9 aktivista.

Izvor: Glas Rusije
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Last Login:November 23, 2022, 11:38:10 am
Posts: 69 456« Reply #442 on: September 27, 2010, 02:44:07 pm »

Izraelka se porodila nakon oružanog napada na Zapadnoj obali


27.09.2010.

Jedna trudna Izraelka i njen suprug lakše su ranjeni kasno sinoć u oružanom napadu kraj Hebrona na Zapadnoj obali.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Izraelska policija je saopštila da su naoružani Palestinci otvorili vatru na dva vozila. Žena, pogođena u nogu, se kasnije porodila u obližnjoj bolnici carskim rezom.

"Nisam ovako planirala da donesem dete na svet," rekla je Šaron Cuker nakon rođenja sina.

Drugo vozilo koje je ciljano nije pogođeno i ni jedna ekstremistička organizacija nije još preuzela odgovornost za napad, a policija i dalje traži vozilo iz koga se pucalo.

Napad se dogodio samo nekoliko sati pre isteka izraelskog moratorijuma na izgradnju u jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali. Poslednjeg dana avgusta četvoro Izraelaca ubijeno je u napadu hamasovaca na vozilo u kojem su prolazili Zapadnom obalom.

Dan kasnije američki predsednik Barak Obama bio je domaćin bliskoistočnim liderima povodom obnove direktnih mirovnih pregovora između Izraela i Palestinaca.

Toga dana dogodio se još jedan napad na Zapadnoj obali u kome je ranjeno dvoje Izraelaca. I za taj napad odgovornost je preuzeo islamistički Hamas koji se protivi kompromisu s Izraelom i ne učestvuje u pregovorima.

Izvor: Tanjug


* 70129_izrael-pucnjava-afp_f.jpg (20.4 KB, 470x270 - viewed 139 times.)
Logged
švercer011
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Last Login:December 28, 2022, 04:03:11 pm
Posts: 2 749« Reply #443 on: October 03, 2010, 08:29:30 pm »

Једанаестогодишњи Палестинац коришћен као људски штит03.10.2010ТЕЛ АВИВ – Израелски војни суд прогласио је кривим два израелска војника што су људе користили као штит током тронедељне израелске офанзиве на појас Газе, која је почела крајем децембра 2008. године.

Суд је навео да се војници терете за неодговарајуће понашање и прекорачење овлашћења јер су наредили једанаестогодишњем Палестинцу да прегледа кесе за које се сумњало да садрже бомбе.

Проглашење кривим двојице војника за коришћење људи као штита током претрага и гоњења, што је строго забрањено војним протоколима, прва је судска одлука такве врсте.

Инцидент се догодио за време претраге једне зграде у кварту Тел ал-Хава, у јужном делу града Газе.

Приводећи станаре, војници су наишли на кесе у купатилу и наредили дечаку из групе цивила да провери да ли у њима има експлозива, пренео је Ројтерс, који је навео да се радило заправо о млађем, деветогодишњем дечаку.

„Дечак, који се плашио за своју судбину и био под стресом због ситуације, упишкио се”, написало је судско веће у пресуди, у којој се наглашава да, за разлику од војника, дете није уопште имало никакву врсту заштите.

Малишан је најпре отворило кесу која је припадала његовој породици, па затим покушао да отвори и другу, али није успео, па су га војници повукли уназад и пуцали у њу, доводећи у опасност све присутне.

Дечак се касније, неповређен, вратио породици. У пресуди се не наводи да ли је пронађена муниција у тој згради.


Izvor:Tanjug
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Last Login:November 23, 2022, 11:38:10 am
Posts: 69 456« Reply #444 on: October 15, 2010, 12:05:48 pm »

Lider Hezbolaha poklonio Ahmadinedžadu pušku


15.10.2010.

Lider Hezbolaha šeik Hasan Nasralah poklonio je iranskom predsedniku Mahmudu Ahmadinedžadu izraelsku pušku koju je ta libanska paravojna organizacija zaplenila tokom rata 2006. godine.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Kako je saopštio Hezbolah, Nasralah je sinoć taj komad oružja uručio Ahmadinedžadu na sastanku u Ambasadi Irana u Bejrutu, pre nego što je iranski lider okončao dvodnevnu posetu Libanu.
 
Rat libanskog Hezbolaha i Izraela izbio je 2006. pošto je ta šiitska ekstremistička grupa zarobila dva izraelska vojnika u jednoj prekograničnoj akciji.
 
U ratu koji je trajao 34 dana, poginulo je oko 1.200 Libanaca i 160 Izraelaca.

Iran je glavni finansijer Hezbolaha, i veruje se da tu ekstremističku organizaciju snabdeva oružjem.

Izvor: Beta


* 82049_ahmadinedzad-hasan-nasralah-afp_f.jpg (20.54 KB, 470x270 - viewed 132 times.)
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Last Login:November 23, 2022, 11:38:10 am
Posts: 69 456« Reply #445 on: October 15, 2010, 12:46:27 pm »

Ahmadinežad hvali "libanski otpor"


15.10.2010.

Obraćajući se hiljadama pristalica Hezbolaha u Libanu, iranski predsednik Mahmud Ahmadinežad pohvalio otpor Libana Izraelu.

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinežad rekao je obraćajući se hiljadama pristalica Hezbolaha u Bint Džibejlu, mestu žestokih okršaja te proiranske ekstremističke grupe i izraelskih vojnika 2006, da ovaj grad predstavlja simbol otpora Izraelu, preneo je Rojters.

"Svet treba da zna da su cionisti smrtni.  Danas je libanska država živa i uzor za države u regionu", istakao je iranski predsednik, istakavši da će "Palestina biti oslobođena".

Bin Džibejl se nalazi samo četiri kilometra od severne granice Izraela i žestoko je bombardovan tokom sukoba pre četiri godine.

Ahmadinežad, koji se nalazi u poseti Libanu, poručio je juče vladi te države da će je Iran podržati u borbi protiv, kako je rekao, izraelskog neprijateljstva.

Sjedinjene Američke Države su saopštile da poseta iranskog predsednika Libanu pokazuje da on nastavlja sa svojim "provokacijama", dok je portparol izraelskog ministarstva spoljnih poslova Jigal Palmor izjavio da je on sa sobom doneo poruku "nasilja i ekstremizma".

Na glavnim putevima ka Bint Džibelu postavljene su iranske zastave i natpisi "Jug pozdravlja zaštitnika otpora", dok je na ulazu u grad postavljen veliki natpis "Dobrodošao" na farsiju i na arapskom.

Ahmadinežadov govor u Bint Džibelu ima jak simbolizam.  U tom gradu 2000. godine lider Hezbolaha Sajed Hasan Nasralah održao je pobednički govor, dva dana pošto je Izrael okončao 22-godišnju okupaciju južnog Libana, podsetila je britanska agencija.

Izvor: RTS
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Last Login:November 23, 2022, 11:38:10 am
Posts: 69 456« Reply #446 on: November 19, 2010, 03:26:33 pm »

Ispaljena raketa na Izrael


19.11.2010.

Prvi put nakon nekoliko meseci raketa dalekog dometa, ispaljena iz Pojasa Gaze, eksplodirala je jutros u južnom delu Izraela, ali nema žrtava, saopštio je portparol izraelske vojske.

"Raketa tipa `Grad` je dometa od 30 do 40 kilometara, što je duplo veći domet od dometa raketa `Kasam` koje palestinski aktivisti uobičajeno ispaljuju ka Izraelu. Raketa je oštetila kamion cisternu", precizirao je portparol.

On je dodao da je reč o prvoj raketi ovog tipa u poslednjih nekoliko meseci. Izraelski državni radio objavio je da je raketa eksplodirala u blizini grada Ofakim, oko 30 kilometara od Pojasa Gaze.

Juče su dve rakete ispaljene ka jugu Izraela, ali nije bilo žrtava ni materijalne štete. Od početka godine više od 180 raketa i granata ispaljeno je ka Izraelu i Pojasu Gaze, pokazuju podaci izraelske vojske.

Izvor: Srna
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Last Login:November 23, 2022, 11:38:10 am
Posts: 69 456« Reply #447 on: December 09, 2010, 09:53:46 am »

Izrael bombardovao pojas Gaze


09.12.2010.

Izrael je danas bombardovao tri cilja u pojasu Gaze, nakon što je u eksploziji mine, koju su ekstremisti ispalili, ranjen jedan Izraelac blizu granice između dve teritorije, saopštila je izraelska armija

Vojna portparolka je precizirala da su dva cilja bila mesta za obuku. Izveštaja o žrtvama nije bilo.

Ekstremisti su ispalili mine u pet navrata kasno sinoć i delići jedne su povredili Izraelca koji je potom prenet u bolnicu u Berševu. Njegove povrede nisu opasne po život, rekla je portparolka, kako prenosi Rojters.

On je prva žrtva napada iz Gaze na Izrael od marta, kada je poginuo jedan radnik iz Tajlanda pogođen minom.

Pojasom Gaze vlada islamistički Hamas i odatle se povremeno raketira jug Izraela ili se ispaljuju mine, ali žrtava retko ima. Izrael tada odgovora vazdušnim udarima i tenkovskom vatrom i najčešće gađa tunele za krijumčarenje oružja ispod granice s Egiptom.

Trideset osam godina okupacije Gaze Izrael je okončao u leto 2005. godine ali je dve godine kasnije uveo blokadu tog područja nakon što su hamasovci preuzeli vlast od umerenijeg, rivalskog Fataha koji je bio voljan da pregovora o miru.

Izvor: Tanjug
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Last Login:November 23, 2022, 11:38:10 am
Posts: 69 456« Reply #448 on: December 21, 2010, 11:34:28 am »

Eskaliralo nasilje duž granice Izraela s Gazom


21.12.2010.

Jedna raketa tipa „ kasam” ispaljena iz pojasa Gaze pala je jutros na otvoreno polje kraj vrtića u lučkom gradu Aškelonu na jugu Izraela, lakše povredivši jednu devojčicu. Ispaljivanju rakete prethodila je serija vazdušnih udara izraelskih vazduhoplovnih snaga prošle noći u odgovoru na porast napada iz pojasa Gaze.

U tim napadima ranjeno je troje Palestinaca, rekao je jedan palestinski zvaničnik Adham Abu Salmia.

Izraelska vojska je saopštila da su ciljani tuneli za krijumčarenje i radionica za izradu oružja, dok palestinski izvori navode da je pogođena fabrika mlečnih proizvoda.

Neki od ciljanih tunela služe za ubacivanje u Izrael kako bi se izveli napadi. Izraelska vojska je takođe navela da su vazdušni udari osveta za ispaljivanje 13 raketa i mina na Izrael ove nedelje, prenele su svetske agencije.

U današnjom raketiranju Izraela dvoje ljudi je pretrpelo šok i više zgrada je lakše oštećeno. Desetoro dece bilo je u vrtiću kada je raketa pala sedam metara dalje, rekla je vaspitačica. U prethodnim napadima na izraelsku teritoriju nije bilo povređenih.

„Izraelske odbrambene snage neće tolerisati nikakav napad na građane države Izrael, ni vojnike IDF (izraelske armije) i nastaviće da deluju odlučno i snažno protiv svake snage koja operiše terorom protiv države Izrael,” navedeno je u saopštenju izraelske armije.

Vojni portparol je dodao da izraelska vojska smatra Hamas, koji vlada pojasom Gaze, terorističkom organizacijom odgovornom za sve aktivnosti na toj teritoriji i narušavanje regionalnog zatišja.

Lideri islamističkog Hamasa tvrde da nastoje da zaustave raketiranje Izraela ali da manje organizacije nastavljaju takve napade. U subotu su u izraelskom vazdušnom udaru ubijena petorica palestinskih ekstremista koja su pripremala raketni napad.

Izvor: Tanjug
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Last Login:November 23, 2022, 11:38:10 am
Posts: 69 456« Reply #449 on: December 23, 2010, 09:49:05 am »

UN osudile porast broja napada iz Gaze


22.12.2010.

Ujedinjene nacije su danas oštro osudile porast broja prekograničnih napada palestinskih ekstremista iz pojasa Gaze, dan nakon što je raketa eksplodirala kraj vrtića na jugu Izraela, lakše povredivši jednu devojčicu.

Specijalni koordinator Ujedinjenih nacija za bliskoistočni mirovni proces Robert Seri ocenio je da je raketiranje Izraela iz pojasa Gaze, koje je eskaliralo u poslednjih nekolko dana, "jasno kršenje međunarodnog humanitarnog prava" i da dovodi civile u opasnost.

Takva osuda je naišla na kritike Hamasa, islamističke organizacije pod čijom je kontrolom pojas Gaze. Hamasovci su rekli da je Serijeva izjava odraz duplih standarda.

Za dva dana ove nedelje najmanje 14 raketa i mina ispaljeno je na južnu izraelsku teritoriju. Izrael je odgovorio vazdušnim udarima, uključujući jedan u kome je tokom vikenda ubijeno pet palestinskih ekstremista.

To je najsmrtonosnija odmazda posle tronedeljne izraelske ofanzive na pojas Gaze pre dve godine, u kojoj je poginulo oko 1.400 Palestinaca i 13 Izraelaca.

Izrael smatra da je Hamas odgovoran za povećan broj napada i da ne čini dovoljno da zaustavi raketiranje od strane manjih organizacija.

Izaslanik UN je pomenuo izraelske vadzušne udare, naglasivši da Izrael "ima pravo na samoodbranu u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom" i apelevao je na maksimalnu udzržanost i predostrožnost kako bi se osiguralo da izraelske snage na dovedu u opasnost civile u Gazi.

Hamas, međutim, tvrdi da je Izrael glavni agresor, a portparol organizacije Taher al Nono je rekao da bi UN morale da isprave poziciju koju je Seri izneo i tako opravdao "agresivne akcije izraelske okupacije".

Izvor: Tanjug
Logged
Pages:  1 ... 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 [30] 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 ... 264   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.028 seconds with 22 queries.