PALUBA
April 25, 2025, 12:25:38 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mejlom na brok@paluba.info

Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 [59] 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 ... 419   Go Down
  Print  
Author Topic: Sukobi u Palestini - Izraelu  (Read 609440 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
Solaris
kapetan bojnog broda
*

Last Login:April 24, 2022, 02:45:13 pm

#vragu i rat#

« Reply #580 on: July 09, 2014, 06:32:15 pm »

DRAMA NA BLISKOM ISTOKU
SVE ŽEŠĆI SUKOBI Izrael Gazu bombardira svakih pet minuta, Hamas prijeti: 'Svi ste nam mete'

Izrael svakih pet minuta nastavlja u srijedu bombardirati Pojas Gaze iz zraka, a militanti uzvraćaju raketama po izraelskom teritoriju intenzivirajući sukobe u kojima je prema palestinskim dužnosnicima ubijeno najmanje 38 ljudi u palestinskoj enklavi koju kontrolira islamistički pokret Hamas.

Proturaketni sustav "Čelična kupola" drugi dan zaredom presreće rakete ispaljene iz Gaze na Tel Aviv, trgovački centar Izraela.

Palestinci u Gazi uzvicima "Allahu akbar" (Bog je velik) ispraćaju rakete koje preko njihovih glava lete prema Izraelu u napadima što bi mogli osnažiti popularnost Hamasa.

Mete su i naselja oko Tel Aviva te na jugu Izraela blizu Gaze. Najudaljeniji cilj koje su pogodile je grad Zichron Yaakov oko 115 kilometara sjeverno od Gaze.

Nema izvješća o žrtvama i ozbiljnijoj šteti na izraelskoj strani čiji mediji kao heroje veličaju posade proturaketnih baterija "Čelične kupole", sustava proizvedenih u Izraelu koje djelomično financira SAD. Vojska je objavila da je u srijedu na izraelski teritorij palo 48 raketa, dok ih je 14 oboreno.

Izraelske snage izvijestile su da su bombardirale 550 objekata Hamasa, uključujući 60 lansera raketa i jedanaest kuća visokih dužnosnika tog pokreta. Palestinski izvori tvrde da je uništeno ili oštećeno barem 25 kuća koje nisu pripadale pripadnicima Hamasa.

Washington je podržao izraelske akcije u Gazi, dok su EU i UN pozvali obje strane na suzdržanost.

Najveće neprijateljstvo Izraelaca i Palestinaca nakon osmodnevnog rata 2012. počelo je prije tri tjedna otmicom i ubojstvom trojice izraelskih mladića na Zapadnoj obali i osvetničkim napadom židovskih ekstremista na palestinskog tinejdžera u istočnom Jeruzalemu.

Kao što je u sukobu ovih dviju strana bio čest slučaj u prošlosti, napad jedne strane na drugu rezultira odgovorom i tako kreće teško zaustavljivi krug napada i protunapada kojemu se trenutno ne nazire kraj. Dapače, prema posljednjim informacijama, sve je izglednija izraelska kopnena ofenziva na Gazu. Premijer Benjamin Netanyahu obećao je intenziviranje napada na položaje Hamasa, navodeći kako će ta palestinska organizacija, koja kontrolira Gazu, 'platiti tešku cijenu' zbog raketiranja dijelova Izraela.

U utorak je donesena i odluka o angažmanu 40.000 izraelskih vojnih rezervista, a predsjednik Izraela Shimon Peres u srijedu je za CNN kazao da bi do kopnene ofenzive moglo doći vrlo brzo, osim ako Hamas ne prekine s napadima. 'Upozorili smo ih, tražili smo od njih da prekinu. Čekali smo jedan dan, prošao je i drugi dan, evo tri dana i napadi se nastavljaju i šire se na više područja', rekao je Peres, čija je uloga u Izraelu uglavnom ceremonijalna.

Glasnogovornik Benjamina Netanyahua Mark Regev za BBC je pak rekao da je cilj Izraela razmontirati Hamasov ratni stroj. 'Ne želimo nikakvo privremeno rješenje, nikakvo primirje pa da tjedan dana nakon toga ponovno rakete počnu padati na izraelske građane', rekao je Regev.

S druge strane, Hamas zasad ne daje nikakve naznake da je spreman na prekid vatre. BBC piše da je organizacija objavila upozorenje kako su joj od sada svi Izraelci potencijalne mete.

Glasnogovornik Hamasa Abu Obeida kaže da je Izrael prekršio primirje dogovoreno uz posredovanje Egipta 2012. godine. 'Suočeni smo s agresijom i možemo potvrditi da cionistički neprijatelj nema razloga očekivati mir i stabilnost', rekao je Obeida.

JL
Bozo13
Stručni saradnik - KoV
kapetan bojnog broda
*

Last Login:February 16, 2023, 08:29:39 pm

« Reply #581 on: July 09, 2014, 06:44:33 pm »

@Bojnik

Bio si kada u Izraelu?
Solaris
kapetan bojnog broda
*

#vragu i rat#

« Reply #582 on: July 09, 2014, 06:50:29 pm »

Bozo, nije on ni gledao utakmicu a zna sve o njoj, čovjek je genije šta sad.  Wink

poz.
Bojnik
vodnik
*

Last Login:October 26, 2014, 02:11:14 pm

« Reply #583 on: July 09, 2014, 07:08:42 pm »

@Bojnik

Bio si kada u Izraelu?

Nisam bio, nisam imao potrebe za tim, niti životne niti poslovne - niti ću imati, a niti me ne ništa naročito ne veže za tu državu. Samo, nadam se da neću sad čuti priče "Pa da si bio, onda bi vidio da se jadni Izraelci samo brane od opasnih i zlih Palestinaca", jer problematika je svakako dublja od toga. To što nisam bio tamo i što nisam vidio kako palestinska raketa pada na Izrael, ne znači da nisam puno čitao povijest ovog sukoba, a on definitivno nije nastao od jučer, u najvećoj mjeri započeo je 1948 i svi znamo zašto, zbog toga razumijem Palestince, što ne znači da podržavam njihovu borbu terorizmom, odnsono gađanjem civilnih ciljeva u Izraelu , jer smatram da se ta borba može voditi mnogo profesionalnije i adekvatnije što bi svakako više išlo u korist Palestinaca.

Usput, nadam se da mi se sada neće netko pozvat na priču iz vremena Egipatskog ropstva, prognanstva Židova iz svete obećane zemlje, koji su se eto nakon 2000 godina odlučili vratiti u svoju obećanu zemlju kako je to dragi Bog napisao u Bibliji. Naime, takve priče mi dosta podignu živčić , iako sam generalno u ovom sukobu neutralan. Ni jedni ni drugi mi nisu osobito dragi niti sa njima dijelim ikakve povijesne, sociološke i kulturne vrijednosti i dodirne točke.

Ne odobravam terorističke napade Palestinaca na Izrael, ali ih iz povijesnih i sadašnjih razloga razumijem. Ne odobravam Izraelsku torturu nad Palestinskim stanovništvom u Gazi i geto koji su tamo stvorili držeći 1.8 miljuna u izolaciji, niti masovno bombardiranje civilnih objekata u Gazi, kao i gradnju židovskih naselja iako im je to čak i UN zabranio, no isto tako shvaćam Izraelce da moraju odgovoriti i braniti se (imaju međunarodno priznatu državu koji su dobili na ovaj ili onaj način to sad nije važno i brane svoje granice) - mada za to su dobrim dijelom i sami krivi. Generalno, cijeli taj Bliski Istok je pun luđaka i tamo nitko nije svetac niti nevin. Svako ima svoj dio krivice. Favoriziranje jedne ili druge strane, odnosno prikazivanje jedne strane zlom, a drugom nevinom mi također okreće želudac. S toga, neutralan sam, ali isto tako nisam neuk što se tiče povijesti.

Ja sam se tu više fokusirao na vojnički i ratnički aspekt, ne toliko na politiku. To što sam dao mišljenje što bi Palestinci trebali raditi i kako bi se trebali organizirati, ne znači da sam im dao i otvorenu političku podrušku ili da zasjedam njihovu stranu. Ponavljam, ni Židovi i Cionisti mi nisu dragi niti mi ikada hoće biti dragi, a isto tako nemam nikakvu poveznicu sa Palestincima. S političkog aspekta, Švicarac sam, s vojnog aspeka, savjetnik sam.

@Solaris1972,

ajde sad lijepo prijatelju vrati se na post koji sam napisao o nogometu, pa ćeš vidjeti da ja nisam komentirao nogomet kao profesiju niti sam se pravio trenerom pa da ti ovaj post kojim si htio nanijeti šalu na moj račun drži vodu. Ja sam tamo prvenstvno komentirao po meni neukusno korištenje nacizma u kontekstu provokacije i određenu reviziju povijesti koja se sve više dešava ( no to sad nije tema pa neću o tome detaljnije). Moje viđenje nogometa i davanje nogometnih lekcija u mom postu uopće nije bilo prisutno. Još jednom dobro pročitaj post i vidjet ćeš na šta sam se ja tamo fokusirao. To nije bio nogomet. Nogomet ne pratim iz jednostavnih razloga, nisam lud da trošim vrijeme na gledanju 12 glupih plaćenika i trošim svoje živce, dok oni na račun toga zarađuju miljune eura tjedno Wink nije to za mene, imam pametnijeg posla u životu kako bi zaradio svoju plaću.

Poz
« Last Edit: July 09, 2014, 07:14:00 pm by Bojnik » Logged
Bozo13
Stručni saradnik - KoV
kapetan bojnog broda
*

« Reply #584 on: July 09, 2014, 07:20:05 pm »

@Bojnik

Pitam te zbog toga, jer koliko čitao istoriju sukoba, nije loše da vidiš mentalitetu ljudi tamo. Bio sam tamo dobar mjesec, poslovno, i dosta promenio mišlenje o Izraelcima. I to ne na bolje.
Bojnik
vodnik
*

Last Login:October 26, 2014, 02:11:14 pm

« Reply #585 on: July 09, 2014, 07:25:45 pm »

@Bojnik

Pitam te zbog toga, jer koliko čitao istoriju sukoba, nije loše da vidiš mentalitetu ljudi tamo. Bio sam tamo dobar mjesec, poslovno, i dosta promenio mišlenje o Izraelcima. I to ne na bolje.

Pa lijepo. Bio bih veoma zahvalan kad bi napisao na forum neko svoje viđenje, odnosno sve što si vidio, doživio i tako dalje, prvenstveno sa političkog i vojnog stajališta. Dakle ne moraš sada pisat biografije od 10 stranica koliko je cijena krumpira u Izraelu i tako dalje, nego nešto što bi ukratko moglo doprinijeti ovoj temi i viđenju situacije.

Nadalje, ako si tako nešto u širem obimu već napisao na Palubi, daj mi link pa ću se vratiti par stranica unazad i rado ću pročitat tvoj tekst.

Inače, svakako bi valjalo napomenuti da je Titova Jugoslavija kao vodeća članica nesvrstanih zauzimala pro-palestinski stav i podršku Palestini. Iako, moje je mišljenje da tu treba biti neutralan s političkog aspekta. Izrael je sila, koja iza sebe ima još veću silu, odnosno najveću silu, i ići protiv takvih sa svojom službenom vanjskom politikom svakako nije dobro. Ta vanjskopolitička moć i utjecaj Jugoslavije na događaje tamo , je uvjeren sam djelomično također utjecao na njen raspad kad su oni veliki planirali i radili na njenom rasturanju, zamjerila se mnogim velikim igračima. Neki puta, svoje viđenje situacije je najbolje zadržat za sebe. Pogotovo kad su u sukobu vojni i politički patuljak i golijat. Konkretno tu mislim na Izrael i Palestinu. I sa jednima i sa drugima biti dobar i poštovati ih, ali ništa više od toga. Pogotvo se nije dobro kačit sa današnjim Židovima koji i van Izraela imaju strašno moćan utjecaj na zbivanja i događaje u svijetu. Ko im se zamjeri kao država, crno mu se piše ukratko.
ORIĆAREB
In memoriam
kapetan fregate
*

Last Login:July 30, 2015, 10:34:08 am

« Reply #586 on: July 09, 2014, 08:04:34 pm »

Usput, nadam se da mi se sada neće netko pozvat na priču iz vremena Egipatskog ropstva, prognanstva Židova iz svete obećane zemlje, koji su se eto nakon 2000 godina odlučili vratiti u svoju obećanu zemlju ........

"Bojniće", već sam ti na jednom mjestu napisao  ovo što ću ti reći, ali su mi moderatori izbrisali iz samo njima razumljivih
razloga.

Po mome, kardinalno griješiš, pokušavajući podvući crtu od određenog mjesta u pogledu prošlosti. Moraju svi, pa i ti shvatiti,
da je u životu sve KONTINUITET. Od toga se niko i nikad nemože otrgnuti, bez obzira o čemu ili kome se radi.
Tako i u ovom slučaju sa Jevrejima. Da si Jevrej, pitao bi te ja koliko je u tebi prisutno čak i faraonsko doba.

A šta bi tek mao o tim stvarima reći za naše prostore, nesmijem ni pomisliti.... Smiley
Bozo13
Stručni saradnik - KoV
kapetan bojnog broda
*

« Reply #587 on: July 09, 2014, 08:29:29 pm »

Generalno oni za sebe misle da so izabran narod, i tako se i ponašaju. Vole dasvoje uverenje dele sa drugima. Dok smo bili dole, bivali smo u hotelu Sheraton, što bi trebalo značiti da je hotel "međunarodan". Ali. Služe samo "Košer" doručak.

U poslovnom sveu, ponašaju se kao da su superiorni nad ostalima, osim kada prodaju. Tada su prijazni, ali samo dok vide da imaju korist od tebe. Kolega koji je bio samnom tamo, opozorio me na to, i na način na koji se moram ponašati.

A oko mišlenja oko Palestinca, neču. Najviše mi ličilo na apaarthaid, samo tu je vladajuča rasa Izraelska, dok su arapi manjevredni. Pokazalo se i u zadnjem sukobu, kada su imali razvitu zaštitu tenkova Iron fist i slične, ali jih nisu imali na tenkovima. I Arapi jim dali lekciju.

Ali to je samo moje skromno mišlenje.

LPB
Solaris
kapetan bojnog broda
*

#vragu i rat#

« Reply #588 on: July 13, 2014, 11:07:49 am »

RASTE BROJ ŽRTAVA
RAT NA BLISKOM ISTOKU Izraelski komandosi nakratko upali u Gazu, slijedi opća invazija?

JERUZALEM - Kopnene snage izraelske vojske u noći sa subote na nedjelju nakratko su upale u Pojas Gaze pod kontrolom palestinskog Hamasa, što je bio prvi takav upad od rasplamsavanja napetosti proteklih nekoliko tjedana. Iako Izrael čitavo vrijeme prijeti velikom kopnenom invazijom na gazu s ciljem potpunog uništenja Hamasa, kojega drži terorističkom organizacijom, ovaj upad se ne bi mogao nazvati invazijom, s obzirom da su se Izraelci nakon kraćeg vremena povukli.

Prema informacijama britanskog Telegrapha, najmanje su četiri izraelska vojna specijalca tijekom noći ozlijeđena, a cilj njihova upada u Gazu bio je uništenje lansirne rampe s koje Hamas neprekidno ispaljuje rakete prema Izraelu.

Subota je, inače, bio dosad najkrvaviji dan od početka žešćih sukoba. Poginule su najmanje 52 osobe, sve na palestinskoj strani.

Od početka sukoba, broj palestinskih žrtava dosegnuo je gotovo 160, dok poginulih Izraelaca zasad nema, s obzirom da proteklih tjedana veliku većinu prijetećih Hamasovih projektila uspješno uništava njihov obrambeni sustav, tzv. Željezna kupola, čiju je izgradnju većim dijelom financirala Amerika.

Iako velike kopnene ofenzive još nema, Izrael nastavlja s gomilanjem svojih snaga u blizini granice s Gazom, a Palestincima na sjeveru Pojasa poslali su upozorenje da bi im najpametnije bilo da se čim prije evakuiraju.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda jednoglasno je Izrael i Hamas pozvalo na poštivanje međunarodnog humanitarnog prava, smirivanje situacije i poštivanje primirja postignutog u studenom 2012. godine, nakon posljednjeg u nizu konflikata.

U fokusu svjetskih medija u posljednja 24 sata je izraelski zračni napad na dom za invalide, pri čemu su poginule dvije hendikepirane Palestinke. 'Uopće im nije bilo jasno što se to događa, bili su prestravljeni', rekao je direktor doma, opisujući reakciju preživjelih. 'Ispalili su raketu i pogodili nas bez ikakvog upozorenja', dodao je.

JL

Solaris
kapetan bojnog broda
*

#vragu i rat#

« Reply #589 on: July 16, 2014, 10:55:22 am »

Pojas Gaze
Pokušaj primirja propao: Prva žrtva na strani Izraela

Izrael je nastavio bombardovanje Gaze, nakon što je Hamas, koji upravlja pojasom Gaze, odbacio primirje i ispalio desetine novih raketa na izraelsku teritoriju, usmrtivši prvog Izraelca.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je upozorio da će vojska "proširiti i intenzivirati" operaciju u Gazi pošto je Hamas odbio egipatski prijedlog o uspostavljanju primirja.

U novim izraelskim napadima u utorak poginulo je pet Palestinaca, pa je ukupan broj palestinskih žrtava od izbijanja sukoba prije osam dana porastao na 197, tvrde lijekari.

Jedan Izraelac je poginuo u raketnom napadu blizu graničnog prelaza Erez između Izraela i Gaze, saopštila je vojska.

Oružano krilo Hamasa, Brigade Ezedin al-Kasam, preuzelo je odgovornost za taj napad.

- Poginuli 38-godišnji civil je isporučivao hranu vojnicima u toj oblasti - izjavio je glasnogovornik izraelskih hitnih službi za agenciju AFP.

Prva izraelska žrtva pala je nakon što je na Izrael bačeno skoro 1.000 raketa i granata. Četiri Izraelca su teško ranjena.

Izrael je u utorak rekao da će prihvatiti egipatski prijedlog o prekidu vatre, ali zvaničnici Hamasa su kazali da se niko s njima nije konsultovao o prijedlogu i da neće zaustaviti vatru bez cjelovitog sporazuma koji će obuhvatati i izraelske ustupke.

Dnevni avaz
Pages:  1 ... 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 [59] 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 ... 419   Go Up
  Print  

Jump to: