PALUBA
May 23, 2024, 07:39:27 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Pravilnik za prenošenje vesti na forumu PalubaInfo
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 [11] 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 ... 260   Go Down
  Print  
Author Topic: Sukobi u Palestini/Izraelu  (Read 491630 times)
 
0 Members and 6 Guests are viewing this topic.
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #150 on: January 09, 2009, 01:59:21 pm »

Nastavak izraelske ofanzive

9. januar 2009.
Jerusalim, Tripoli -- Izraleska ofanziva nastavljena je uprkos rezoluciji Saveta bezbednosti UN koja poziva na momentalan prekid vatre. U izraelskom napadu ubijeno 30 civila.

Oni su stradalu u jednoj kuči u Gazi u bombardovanju izraelske vojske, saopštile su Ujedinjene nacije, pozivajući se na izjave očevidaca. U kući se nalazila grupa od ukupno 110 Palestinaca koje je izraelska vojska u nju dovela.

"Prema očevicima, vojska je 4. januara evakuisala oko 110 Palestinaca u jednu kući u Zejtunu (među kojima su polovina bila deca) i naredila im da ostanu unutra", navodi se u saopštenju Kancelarije UN za koordinaciju humantiranih poslova.

Kako se dodaje, samo 24 sata kasnije izraelske snage su u više navrata bombardovale kuću i ubile oko 30 ljudi.

Oni koji su preživeli bombarodvanje morali su da hodaju dva kilometra pre nego što su civilnim vozilima prebačeni u bolnicu, navodi se u saopštenju. Troje dece umrlo je nakon što su primljeni u bolnicu.

Portparol izraelske vojkse je rekao da ne raspolaže informacijama o ovom incidentu.

Prema rečima očevidaca i na osnovu vojnih izvora, izraelska avijacija je i jutros gađala palestinsku teritoriju posle noćašnjih napada u kojima je poginulo 12 ljudi, navodi se iz palestinskih izvora.

Izraelska vojska je saopštila da je šest raketa ispaljeno na Izrael iz pojasa Gaze, kao i da je vojska gađala 50 ciljeva u pojasu Gaze.


Izvor: Beta, Tanjug
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #151 on: January 09, 2009, 02:00:38 pm »

Gadafi želi da se Arapi uključe u rat

09/01/2009
Libijski vođa Moamer Gadafi pozvao je arapske lidere da dozvole svojim građanima da odu u pojas Gaze kao dobrovoljci kako bi se pridružili palestinskim borcima, preneli su libijski državni mediji.

"Pozivam Arape da otvore vrata dobrovoljcima koji žele da se bore uz Palestince," istakao je Gadafi u kratkom saopštenju koje je prenela državna novinska agencija Džana.

On u saopštenju nije naveo da li će direktno tražiti od Egipta, jedine arapske zemlje koja se graniči sa Gazom, da propusti arapske borce na palestinsku teritoriju, preneo je Rojters.

Gadafi je ranije arapske lidere optužio za "kukavički" odgovor na izraelske napade u pojasu Gaze.

Dan po početku izraelske ofanzive na Gazu, 27. decembra, Gadafi je napao arapske lidere da ne čine ništa da podrže Palestince koji tamo žive sem što nude humanitanu pomoć i razgovoaraju o organizovanju eventualnog samita Arapske lige.

Izvor:Beta
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #152 on: January 09, 2009, 02:05:51 pm »

Spor oko Abasovog mandata

9. januar 2009.
Tal Aviv -- Izraelska ofanziva u pojasu Gaze odvratila je pažnju javnosti na Bliskom istoku s nesporazuma oko isteka mandata palestinskog predsednika Mahmuda Abasa.

Abasovi savetnici su rekli da on nema nameru da siđe s položaja u skoroj budućnosti, tvrdeći da palestinski osnovni zakon omogućava da ostane na vlasti još jednu godinu, navode mediji u Izraelu. Abas, iz umerenog pokreta Fatah, izabran je za predsednika u januaru 2005. na četiri godine, posle smrti dugogodišnjeg palestinskog lidera Jasera Arafata.

Zvaničnici ekstremnijeg Hamasa, s kojima Fatah već dugo vodi borbu za vlast, kažu da neće priznati Abasov status predsednika Palestinske uprave.

Oni su, međutim, ipak najavili da neće tražiti njegovu ostavku bar za sada. jer traje rat u pojasu Gaze.

"Ovo nije vreme da se razgovara o tome," složio se jedan Abasov savetnik, podsetivši da je Abasa izabrala većina naroda, da je legitimni lider i da predstavlja sve Palestince, a ne samo one koji žive na Zapadnoj obali.

Abas ipak kontroliše samo tu teritoriju, otkako su hamasovci silom preuzeli kontrolu nad pojasom Gaze junu 2007. pobedivši snage lojalne Fatahu.

Palestinski premijer Salam Fajad rekao je novinarima da predsedničke i parlamentarne izbore treba održati istovremeno na osnovu zakona.

Međutim, pošto će se opšti izbori održati u januaru 2010, Abas može da ostane na vlasti i u narednoj godini, rekao je Fajad. Ne samo Hamas nego i neki palestinski pravni eksperti otvoreno dovode u pitanje to pravo ostanka na vlasti.

"Četvrtak je bio poslednji dan Abasa u kabinetu", rekao je predstavnik Hamasa u Libanu, Osama Hamdan, dodavši da je pozicija te radikalane organizacije jasna - Abasov mandat je istekao.

Portparol Hamasa u pojasu Gaze Mušir al Masri upozorio je da će Hamas izgubiti kredibilitet ako odbije da se povuče, dodavši da su Izraelci i Amerikanci ti koji žele da on ostane i zato je na vlasti.

Izvor: Tanjug
Logged
vathra
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 369« Reply #153 on: January 09, 2009, 02:15:05 pm »

Iako sam laik, cini mi se kao da ne znaju sta rade.  Shocked Huh?
Mislim da grešiš.
Jedna je stvar što jedinica tokom angažovanja ima dosta praznog hoda, ali se vidi da polako napreduju, ulaze u zgrade koje su već očišćene (vidi se pogodak iz topa na jednoj), ili polako ulaze noću u drugu zgradu, u kojoj se vidi nešto poput tunela.
Veću sliku je malo teže sagledati iz perspektive vojnika, ali se ovde ne vidi da ne znaju šta rade (osim ako mi nešto nije promaklo, naravno).
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #154 on: January 09, 2009, 02:29:58 pm »

Lastik: Sukob Izraela i Hamasa mogao bi da dovede do kobne destabilizacije regiona

09/01/2009   
Ajen Lastik, stručnjak za Bliski istok na Univerzitetu Pensilvenije u Filadelfiji smatra da bi sadašnji sukob Izraela i Hamasa, mogao da dovede do kobne destabilizicije regiona.

Po rečima profesora Lastika, koren sadašnje krize u Pojasu Gaze leži u odluci bivšeg izraelskog premijera Arijela Šarona da unilateralno, odnosno bez sporazuma sa palestinskom stranom, povuče izraelske snage iz Pojasa Gaze. Izraelska levica, koja nije želela povlačenje iz Gaze bez sporazuma sa Palestincima, međutim, podržala je korak iz uverenja da će njime biti uspostavljen presedan za uklanjanje jevrejskih naselja sa palestinskih teritorija, kaže Lastik: 

„Iako sam lično podržao Šaronovu odluku, takođe sam upozoravao da će se Izrael vratiti u Gazu, jer se to dogodilo i u prethodnim slučajevima izraelskog povlačenja bez sporazuma sa drugom stranom. To se više puta dogodilo na Sinaju i u Libanu, ali se nije dogodilo, na primer, posle potpisivanja mirovnog dogovora sa Egiptom, 1979.“

Mada američki zvaničnici okrivljuju Hamas za prekid primirja čiji je rok istekao u decembru, Lastik tvrdi da je izraelska strana postavljala tri uslova za nastavak primirja, koja su bila neprihvatljiva za Hamas.

„Izrael je zahtevao pravo da nastavi likvidaciju Hamasovih ekstremista na Zapadnoj obali i u Gazi, opsadu pojasa Gaze, kao i da Hamas prekine sve raketne napade na teritoriju Izraela. Očigledno je da nije bilo realno da Hamas prihvati takve uslove. Međutim, propali mirovni pregovori, pre svega su odraz dubokog jaza koji je proteklih godina nastao između Izraelaca i njihovih arapskih suseda. Dok saudijska, jordanska, egipatska, pa čak sirijska vlada govore o mirovnoj inicijativi i uspostavljanju palestinske države, sve veći broj arapskog sveta, ali i Izraelaca, ne veruju da je sporazum moguć. Sve veći broj Izraelaca više ne želi da živi na Bliskom Istoku, jer ga smatraju 'divljim' i veruju da se mogu pridružiti zapadnom svetu tako što će se odvojiti zidom.“ 

Stav velikog dela bliskoistočnog muslimanskog stanovništva prema izraelsko-arapskom problemu, vraćen je na poziciju iz 1948, kaže Lastik i dodaje da arapsko stanovništvo sve češće postavlja isto pitanje kao i Hamas, i koje se čuje u Iranu, a to je:

„Zašto moramo zauvek da živimo sa jevrejskom državom koja nije sused sa kojim se može živeti i koju nazivaju 'surovom, krvoločnom i ekspanzionističkom’, i koja to svakog dana svojim ponašanjem potvrđuje. Dakle, Hamas slično iranskom predsedniku Ahmadinidžadu, ne govori o oružanom porazu Izraela, nego o nekoj vrsti dugoročnog 'hladnog rata' u kojem će ekonomski, kulturno i ideološki nadvladati Izrael.“

Do preokreta u situaciji bi jedino moglo da dođe pomoću snažne i kredibilne inicijative nove američke administracije, kaže Lastik. Međutim, u poređenju sa enormnim ekonomskim i finansijskim teškoćama kao i bremenom nedovršenih ratova koje Sjedinjene Države vode u Iraku i Avganistanu, izraelsko-palestinski sukob bi lako mogao da bude pitanje od drugorazrednog značaja za predsednika Obamu i njegovu administraciju, zaključuje profesor Univerziteta Pensilvanije, Ajen Lastik.

Izvor:VOA
Logged
ZastavnikDjemo
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 509« Reply #155 on: January 09, 2009, 11:10:50 pm »

Iako sam laik, cini mi se kao da ne znaju sta rade.  Shocked Huh?
Mislim da grešiš.
Jedna je stvar što jedinica tokom angažovanja ima dosta praznog hoda, ali se vidi da polako napreduju, ulaze u zgrade koje su već očišćene (vidi se pogodak iz topa na jednoj), ili polako ulaze noću u drugu zgradu, u kojoj se vidi nešto poput tunela.
Veću sliku je malo teže sagledati iz perspektive vojnika, ali se ovde ne vidi da ne znaju šta rade (osim ako mi nešto nije promaklo, naravno).

To nije sporno, međutim, i dalje mi je misteriozno ono šenlučenje u prvom minutu klipa; naime, vojnik puca iz Tavora, a onaj pored njega čiči skoro potpuno izložen, a posle se kratko vidi i jedan što se šetka ispred te zgrade. Možda je samo u pitanju loš photo op.
Logged
vathra
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 369« Reply #156 on: January 10, 2009, 01:05:32 am »

To nije sporno, međutim, i dalje mi je misteriozno ono šenlučenje u prvom minutu klipa; naime, vojnik puca iz Tavora, a onaj pored njega čiči skoro potpuno izložen, a posle se kratko vidi i jedan što se šetka ispred te zgrade. Možda je samo u pitanju loš photo op.
Aha, na to misliš...
Kad gađajuu iz zgrade kroz rupu čini mi se da je meta pod uglom, pa je samo strelac vidi (a i oni njega), mada mi se čak i ne čini da on gađa...
U svakom slučaju na celom klipu je malo akcije, što je i za očekivati sudeći po sadašnjem broju žrtava na obe strane.
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #157 on: January 10, 2009, 12:53:02 pm »

Gaza: Izrael ne prestaje s napadima

10. januar 2009. 
Tel Aviv, Gaza, Beograd -- Izrael se nalazi pod međunarodnim pritiskom da zaustavi ofanzivu u Gazi, ali po svemu sudeći neće stati dok ne postigne cilj - onesposobljavanje Hamasa.

S druge strane, za Hamas je strateški važno da se otvore granice Gaze jer bi to moglo da učvrsti vladavinu tog militantnog pokreta. Čini se da su izraelske vlasti ipak odlučne u tome da, i pored snažnih protesta u svetu zbog civilnih žrtava u Gazi, onesposobe Hamas i normalizuju život u pograničnim jevrejskim gradovima koji su na udaru raketnih napada Hamasa.

Ulog je veliki, posebno kada se uzme u obzir da će za mesec dana u Izraelu biti održani izbori. Za sve stranke je važno da u ovom trenutku pokažu odlučnost i čvrstinu u nameri da se obračunaju sa Hamasom.

To što su izraelske žrtve relativno male, a gubici na strani Hamasa ogromni, dodatno je ojačalo političku ulogu ministarke spoljnih poslova Cipi Livni i ministra odbrane Ehuda Baraka. Livni je ujedno i najozbiljniji kandidat za budećeg premijera zemlje.

Ukoliko Livni i Barak politički budu profitirali od rata sa Hamasom, što u ovom trenutku izgleda kao verovatan scenario, biće u mogućnosti da na izborima poraze stranku bivšeg premijera Benjamina Netanjahua - Kadima. Netanjahu je inače poznat kao protivnik mirovnih pregovora sa Palestincima.

To bi moglo da bude i objašnjenje zbog čega se vojska uzdržavala od ulaska kopnenih trupa u prenaseljeni pojas Gaze, jer bi to svakako dovelo do značajnih žrtava i na izraelskoj strani.

Pobeda Livnijeve, opet, išla bi i na ruku budućem američkom predsedniku Baraku Obami koji će morati da se pozabavi mirom na Bliskom istoku. U toj situaciji, što manji bude uticaj radikalnog Hamasa, biće lakše novoj američkoj administraciji da posreduje na Bliskom istoku.

Pored toga, Hamas je poznat po tome što uživa podršku Irana, država koja je u najproblematičnijim odnosima sa SAD. Podstaknut tom podrškom, Hamas ne bi bio zadovoljan samo izraelskim povlačenjem iz Gaze. Pripadnici tog pokreta traže otvaranje granica Gaze i priznavanje njihovog legitimnog uticaja na Bliskom istoku.

Zbog toga je i visoki Hamasov zvaničnik Mohamed Nazal, odbacio zahtev UN da dođe do hitnog prekida vatre u Gazi, navodeći da niko od pripadnika tog pokreta nije konsultovan kada je rađena rezolucija Saveta bezbednosti.

Tvrdih stavova ima i među takozvanim jastrebovima u izraelskoj politici, koji smatraju da bi sada trebalo iskoristiti priliku i jednom za svagda završiti sa Hamasom. To je međutim malo verovatan scenario, jer bi to značilo da izraelska vojska ponovo okupira pojas Gaze.

Značajnu ulogu bi u toj situaciji mogao da odigra umereniji palestinski pokret Fatah, na čijem je čelu palestinski predsednik Mahmud Abas. Taj pokret je odavno izgubio kontrolu u pojasu Gaze, ali Abas je jasno stavio do znanja da nema interesa da vrati Fatahovu upravu na toj teritoriju u trenutku kada je Gaza pod blokadom izraelskih tenkova.


Ubijeno 15 pripadnika Hamasa

Izraelska vojska noćas je gađala kuće u Džabaliji, na severu pojasa Gaze, kao i kvart Zeitun na periferiji grada Gaze.

Izraelska vojska je saopštila da je jutros ubijeno 15 pripadnika palestinskog radikalnog pokreta Hamas, u seriji vazdušnih napada.

Jedan Palestinac je ubijen u vazdušnom napadu na kuću u izbegličkom kampu Šati, koji se graniči sa Gazom.


Izvor: B92, Beta
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #158 on: January 10, 2009, 12:54:54 pm »

Tel Aviv nezadovoljan stavom Vašingtona

10/01/2009
Izraelski ministar unutrašnjih poslova Meir Šetriti, član užeg kabineta za bezbednost, kritikovao je odbijanje Vašingtona da stavi veto na rezoluciju Saveta bezbednosti UN kojom se poziva na neodložni prekid vatre u pojasu Gaze.

"Amerikanci su obećavali da će staviti veto, ali ta obećanja nisu održali, očigledno pod pritiskom arapskih zemalja koje su poslale svoje ministre spoljnih poslova" u SAD, izjavio je Šetrit izraelskoj državnoj televiziji.

Savet bezbednosti UN usvojio je ranije danas rezoluciju u kojoj se poziva na hitnu obustavu vatre u pojasu Gaze, potpuno povlačenje izraelske vojske, i traži obezbeđenje nesmetane dostave humanitarne pomoći u taj region.

Rezolucija je usvojena sa 14 glasova za, a jedino su se SAD uzdržale od glasanja.

"Ne treba nam ničije odobrenje da bi od raketnih napada branili naše stanovnike na jugu Izraela. Ne interesuje me šta o toj temi misle Amerikanci i Evropa. Niko nema prava da nam deli lekcije o moralu", rekao je Šetrit.

Izvor:Beta
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #159 on: January 10, 2009, 12:57:20 pm »

Ambasadori Izraela i Palestine u studiju B92

10/01/2009
Gostujući ekskluzivno u emisiji "Uvećanje" na B92 Info kanalu, ambasadori Izraela i Palestine, Artue Kol i Mohamed Nabhan složili su se da je Hamas teroristička organizacija, kao i da dve zemlje moraju što hitnije da nađu rešenje za postojeću situaciju. Međutim, po pitanju civilnih žrtava u pojasu Gaze, dva ambasadora imaju suprotne stavove.

"Hamas je počinio dva zločina - napada civilno stanovništvo i krije se među palestinskim civilima. Mi ćemo se i ubuduće truditi da budemo pažljivi i minimiziramo civilne žrtve", rekao je Kol.

"Izraelska armija je najsavremenije opremljena armija na svetu. Kako je moguće da pomoću te opreme ne mogu da razlikuju civile? Ne, oni to rade svesno", uzvratio je Nabhan.

Izvor:B92
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #160 on: January 10, 2009, 01:59:09 pm »

10/01/2009
ТЕЛ АВИВ, КАИРО – Председник Палестинске управе Махмуд Абас изјавио је у Каиру да Израел мора прихватити египатску иницијативу за окончање сукоба у појасу Газе, иначе ће бити одговоран за „водопад крви”.

Абас сматра да је инцијатива Египта пут до примене резолуције Савета безбедности УН о прекиду ватре, усвојене у петак ујутро по средњеевропском времену.

Палестински председник је отпутовао у Каиро у тренутку када је офанзива Израела на палестинску територију, коју контролише Хамас, ушла у трећу недељу, упркос резолуцији.

Само прошле ноћи изведено је 40 летова израелских борбених авиона, када је убијено 15 хамасоваца.

Палестинци су узвратили испаљивањем најмање шест ракета јутрос на југ Израела, од којих је једна директно погодила кућу у луци Ашкелон.

Делегација Хамаса водиће данас, како се очекује, одвојене преговоре у Каиру о египатској иницијативи и настојањима да се заустави кровопролиће.

Сви досадашњи напори да се то постигне у међународној заједници ништа нису изменили. Трачак наде улило је усвајање резолуције Савета безбедности Уједињених нација, која позива не само на моменталан прекид ватре, већ и ма дизање блокаде Газе и неометану доставу помоћи Палестинцима, али су је Израел и Хамас одбацили.

Извор:Тањуг

Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #161 on: January 10, 2009, 05:21:58 pm »

Diplomatske aktivnosti u Kairu

10/01/2009
Palestinski predsednik Mahmud Abas otputovao je u Kairo gde se sastao se egipatskim kolegom Hosnijem Mubarakom i nemačkim šefom diplomatije Frankom Valterom Štajnmajerom, kako bi osnažili diplomatske aktivnosti za rešenje najnovije bliskoistočne krize.

Abas je istakao da će i Hamas i Izrael biti krivi za nastavak okršaja ukoliko ne budu u stanju da se dogovore oko mirovnog plana. On je pozvao međunarodne snage da zaštite Palestince u pojasu Gaze.

"Mi želimo mir! Hamas nije jedina meta izraelskih napada, a mi ne želimo da zbog njih stradaju naši ljudi. Hamas izaziva potoke palestinske krvi, a mi to ne želimo", rekao je Abas.

"Humanitarna situacija je takva da zahteva napore cele međunarodne zajednice kako bi se postigli uslovi za prekid vatre i nadamo se da ćemo to što pre postići", kazao je Štajnmajer.

Predstavnici Hamasa iz Gaze i Sirije, od kojih i zavisi prihvatanje mirovnog plana, došli su u odvojenu posetu Egiptu, kako bi razgovarali o prihvatanju francusko-egipatske inicijative.

Kabinet premijera Izraela tvrdi da poziv na hitan prekid vatre Ujedinjenih nacija nije izvodljiv.

Za zvaničnike u Jerusalimu,do primirja može doći tek kada rakete Hamasa prestanu da padaju na jug Izraela.

Izvor:Beta
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #162 on: January 10, 2009, 05:23:06 pm »

Cilj Izraela onesposobljavanje Hamasa

10/01/2009
Izrael se nalazi pod međunarodnim pritiskom da zaustavi ofanzivu u Gazi, ali po svemu sudeći neće stati dok ne postigne cilj - onesposobljavanje Hamasa.

S druge strane, za Hamas je strateški važno da se otvore granice Gaze jer bi to moglo da učvrsti vladavinu tog militantnog pokreta.

Čini se da su izraelske vlasti ipak odlučne u tome da, i pored snažnih protesta u svetu zbog civilnih žrtava u Gazi, onesposobe Hamas i normalizuju život u pograničnim jevrejskim gradovima koji su na udaru raketnih napada Hamasa.

Ulog je veliki, posebno kada se uzme u obzir da će za mesec dana u Izraelu biti održani izbori. Za sve stranke je važno da u ovom trenutku pokažu odlučnost i čvrstinu u nameri da se obračunaju sa Hamasom.

To što su izraelske žrtve relativno male, a gubici na strani Hamasa ogromni, dodatno je ojačalo političku ulogu ministarke spoljnih poslova Cipi Livni i ministra odbrane Ehuda Baraka. Livni je ujedno i najozbiljniji kandidat za budećeg premijera zemlje.

Ukoliko Livni i Barak politički budu profitirali od rata sa Hamasom, što u ovom trenutku izgleda kao verovatan scenario, biće u mogućnosti da na izborima poraze stranku bivšeg premijera Benjamina Netanjahua - Kadima. Netanjahu je inače poznat kao protivnik mirovnih pregovora sa Palestincima.

To bi moglo da bude i objašnjenje zbog čega se vojska uzdržavala od ulaska kopnenih trupa u prenaseljeni pojas Gaze, jer bi to svakako dovelo do značajnih žrtava i na izraelskoj strani.

Pobeda Livnijeve, opet, išla bi i na ruku budućem američkom predsedniku Baraku Obami koji će morati da se pozabavi mirom na Bliskom istoku. U toj situaciji, što manji bude uticaj radikalnog Hamasa, biće lakše novoj američkoj administraciji da posreduje na Bliskom istoku.

Pored toga, Hamas je poznat po tome što uživa podršku Irana, država koja je u najproblematičnijim odnosima sa SAD. Podstaknut tom podrškom, Hamas ne bi bio zadovoljan samo izraelskim povlačenjem iz Gaze. Pripadnici tog pokreta traže otvaranje granica Gaze i priznavanje njihovog legitimnog uticaja na Bliskom istoku.

Zbog toga je i visoki Hamasov zvaničnik Mohamed Nazal, odbacio zahtev UN da dođe do hitnog prekida vatre u Gazi, navodeći da niko od pripadnika tog pokreta nije konsultovan kada je rađena rezolucija Saveta bezbednosti.

Tvrdih stavova ima i među takozvanim jastrebovima u izraelskoj politici, koji smatraju da bi sada trebalo iskoristiti priliku i jednom za svagda završiti sa Hamasom. To je međutim malo verovatan scenario, jer bi to značilo da izraelska vojska ponovo okupira pojas Gaze.

Značajnu ulogu bi u toj situaciji mogao da odigra umereniji palestinski pokret Fatah, na čijem je čelu palestinski predsednik Mahmud Abas. Taj pokret je odavno izgubio kontrolu u pojasu Gaze, ali Abas je jasno stavio do znanja da nema interesa da vrati Fatahovu upravu na toj teritoriju u trenutku kada je Gaza pod blokadom izraelskih tenkova.


Lecima obaveštenje o ofanzivi

Izraelska avijacija izbacila je danas letke u kojima obaveštava stanovnike pojasa Gaze o eskalaciji svoje ofanzive.
Izraelska vojska je saopštila da je letke bacila duž pojasa Gaze i da oni predstavljaju "generalno upozorenje" stanovnicima.

Izvor:B92,Beta
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #163 on: January 10, 2009, 05:43:27 pm »

Око 100.000 демонстраната против Изреалске офанзиве у Паризу

10/01/2009
ПАРИЗ – Око 100.000 особа изашло је данас на демонстрације у центру Париза, у знак подршке Палестинцима у Гази и против израелске офанзиве.

Уз бројне палестинске заставе и транспаренте „Израел убица” и „Зауставите масакр”, колона се после подне окупила на Тргу Републике.

Демонстранте, који скандирају „Сви смо ми Палестинци, сви смо ми деца Газе”, окружиле су јаке снаге безбедности, у којима је око 4.000 полицајаца и жандарма.

У колони су се нашли и политички представници левих партија, међу којима национални секретар Комунистичке партије Француске Мари Жорж Бифе, предводник Партије левице Жан Лик Меланшон и потпарол Револуционарне комунистичке лиге Оливије Безансено.

Безансено је објаснио да је циљ демонстрација да „укажу на лицемерје међународне заједнице, која изгласава тоне резолуција које никада не примењује”, као и да се истакне да „став француског народа не може да се сведе на став (председника) Николе Саркозија”.

Током дана је предвиђено организовање више од 80 демонстрација широм земље, на позив „Националног колектива за правичан и дуготрајан мир између Палестинаца и Израелаца”, у коме су окупљене асоцијације, партије левице и синдикати.

У Ници, граду на југу земље, демонстранти су бацали каменице на два ресторана „Мекдоналдс” и на казино.

Извор:Тањуг
Logged
Director
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 043« Reply #164 on: January 11, 2009, 10:45:56 am »

Ima li negde karta gaze gde se vidi kuda trenutno ide linija "fronta" ? Ona karta sa ikonama tenkova ili pešadije nije mi najasnija.
Logged
Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 [11] 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 ... 260   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.034 seconds with 23 queries.