PALUBA
April 01, 2023, 06:30:18 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Čitajte na Palubi roman "Centar" u nastavcima, autora srpskog podoficira i našeg administratora Kuzme
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 [204] 205   Go Down
  Print  
Author Topic: Sukobi u Palestini/Izraelu  (Read 337602 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #3045 on: August 08, 2022, 06:33:29 am »
Vanredno zasedanje SB UN zbog sukoba u Pojasu Gaze


Savet bezbednosti UN danas bi trebalo da se sastane na vanrednoj sednici povodom eskalacije sukoba u Pojasu Gaze, saznaje TAS S od izvora u tom telu.

"Savet bezbednosti UN sutra će se okupiti da razgovara o trenutnoj situaciji u Pojasu Gaze", rekao je u nedelju ruskoj agenciji neimenovani izvor i naveo da je inicijativa da se situaciju u Pojasu Gaze stavi na dnevni red vanrednog zasedanja došla od Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), Kine, Francuske, Irske i Norveške.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #3046 on: August 08, 2022, 01:37:31 pm »
Izraelci zadovoljni primirjem, pešaci sutra preko prelaza


Primirje između palestinskog Islamskog džihada i Izraela izdržalo je proteklu noć, prvu koja je prošla mirno nakon tri dana raketiranja.

Granični prelaz Erez između Izraela i Pojasa Gaze mogao da se za pešake otvori sutra, preneo je "Tajms of Izrael" objavu vojnog radija.

Citirajući bezbednosne izvore, radio stanica je navela da bilo koja odluka o ponovnoj dozvoli za ulazak radnika iz Gaze zavisi od toga da li će biti održano primirje. Nešto ranije, izraelski vojni zvaničnik za vezu sa Palestincima rekao je da su otvorene granice za prevoz goriva i humanitarne pomoći u Gazu, ali da pešacima nije dozvoljen prolaz kroz Erez.

U pokušaju da se okonča trodnevni oružani sukob između Izraela i ekstremističke organizacije Palestinski islamski džihad (PIDŽ) u pojasu Gaze, u kojem su poginule desetine Palestinaca, sinoć u 23.30 sati po lokalnom vremenu stupio je na snagu prekid vatre.

Shodno tome, izraelska vojska najavila jutros da će početi da ukida restrikcije uvedene stanovnicima područja kraj granice pojasa Gaze.

Zahvaljujući posredovanju Egipta, prekidom vatre je okončano tri dana nasilja u kojem su ubijene desetine Palestinaca i poremećen život hiljada Izraelaca. Svi putevi na jugu Izraela, koji su više dana bili zatvoreni u strahu od napada, otvoriće se i od stanovnika se više neće zahtevati da budu u blizini zaštićenog područja, a vozovi će ponovo saobraćati, navode izraelski mediji. Otvaraju se i granični prelazi između Izraela i pojasa Gaze za humanitarnu pomoć posle procene o bezbednosti.

Ako situacija, kako je navelo odeljenje Minastarstva odbrane Izraela zaduženo za veze sa Palestincima, ostane mirna, razmotriće se potpuno otvaranje prelaza.

Uprkos prekidu vatre neke restrikcije će ostati na snazi i, između ostalog, obrazovne ustanove u gradovima kraj pojasa Gaze biće i dalje zatvorene, a zabranjena su i velika okupljanja.

Teška raketna vatra iz Gaze na Sderot, Aškelon, Beršebu i druge lokalne zajednice nastavljena je sve do nekoliko minuta pre 23.30, a neke rakete su ispaljene i 20 minuta nakon što je primirje stupilo na snagu, prenosi Tajms of Izrael.

U prvi mah nije bilo jasno da li je to značilo da je primirje narušeno i da će se borbe nastaviti, imajući u vidu da su se prethodne izraelske operacije u pojasu Gaze na sličan način završile prekidima vatre, u kojima je došlo do nekih razmena vatre i nakon što je sporazum stupio na snagu.

Izraelske vojne snage nisu rizikovale već su najavile da uprkos prekidu vatre do jutra ograničavaju okupljanja i aktivnosti na javni mestima i u područjima iz kojih su ispaljivane rakete.

Mediji su preneli da prekid vatre, uz posredovanje Egipta, uključuje i obećanje Egipćana da će se angažovati na oslobađanju nekoliko istaknutih članova PIDŽ koji se nalaze u izraelskom pritvoru.


Izrael: Nismo pristali na oslobađanje članova Islamskog džihada

Ministar unutrašnje bezbednosti Izraela Omer Barlev, izjavio je danas da sporazum o prekidu vatre sa Palestinskim islamskim džihadom ne uključuje sporazum o oslobađanju dvojice visokoprofiliranih pripadnika te organizacije koji se nalaze u izraelskom pritvoru.

"Izrael nije pristao ni na šta, mi smo negativno odgovorili na njihove zahteve", rekao je Barlev za javni servis Kan.

Ranije je navedeno da je prekid vatre između Izraela i Islamskog džihada uz posredovanje Egipta uključivao obećanje da će se raditi na oslobađanju Khalila al-Avavde, palestinskog pripadnika Islamskog džihada koji štrajkuje glađu jer ga je Izrael pritvorio bez ikakvih optužbi, kao i jednog od lidera te grupe na Zapadnoj obali Basama al-Sadija, koji je uhapšen prošle nedelje u raciji u Dženinu, za koju se veruje da je izazvala eskalaciju nasilja u Gazi.

Barlev je rekao da je Al-Sadi zatvorenik kao i svaki drugi, a da će pred kraj perioda pritvora izraelska služba unutrašnje bezbednosti Šin bet proceniti situaciju i odlučiti da li da ga pusti.

Barlev je ukazao na to da u većini slučajeva Šin bet produžava pritvor.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #3047 on: August 09, 2022, 07:07:54 am »
Ujedinjene nacije: Krhko


Savet bezbednosti UN održao je u ponedeljak hitan sastanak, kako bi razmotrio situaciju u pojasu Gaze.

Nekoliko članica je izrazilo zabrinutost zbog krhkog primirja između Izraela i palestinskog Islamskog džihada, posle trodnevnih izraelskih vazdušnih napada na tu teritoriju, prenosi Al DŽazira.

U obraćanju putem video veze na početku sastanka, izaslanik Ujedinjenih nacija (UN) za Bliski istok Tor Venesland naglasio je da će nastavak neprijateljstava imati "poražavajuće" posledice.

„Primirje je krhko. Svako obnavljanje neprijateljstava imaće samo razorne posledice po Palestince i Izraelce i učiniće da bilo kakav politički napredak u ključnim pitanjima bude nedostižan”, poručio je mirovni izaslanik UN.

Ruski ambasador Vasilij Nebenzja naglasio je da je Savet "duboko zabrinut ovakvim razvojem događaja, koji bi mogao dovesti do obnove potpunog vojnog sukoba i daljeg pogoršanja ionako teške humanitarne situacije u Gazi", navodi Al DŽazira.

Izrael je u petak pokrenuo snažno bombardovanje položaja Islamskog džihada u Gazi, a palestinski militanti su odgovorili ispaljivanjem više od hiljadu raketa u znak odmazde, prema izraelskoj vojsci.

Primirje sklopljeno uz posredovanje Egipta u nedelju, okončalo je najgori sukob u Gazi od 11-dnevnog rata prošle godine,u kojem su poginule 44 osobe, uključujući 15 dece, a stotine ih je ranjeno u ovoj enklavi po podacima ministarstva zdravlja Gaze.

Obe strane su zadržale pravo odgovora ako dođe do kršenja dogovorenog prekida vatre, navodi Al DŽazira.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #3048 on: August 09, 2022, 07:12:25 am »
Trećina palestinskih žrtava možda je ubijeno zalutalim raketama koje je ispalila palestinska strana


Blizu jedne trećine Palestinaca koji su poginuli u najnovijoj izbijanju nasilja između Izraela i militanata u Gazi možda je ubijeno zalutalim raketama koje je ispalila palestinska strana, prema proceni izraelske vojske koja se čini u skladu sa nezavisnim izveštavanjem Asošijeted presa.

Izraelska vojska je saopštila da je tokom vikenda u borbama ubijeno 47 Palestinaca – od kojih je najmanje 14 od raketa ispaljenih Islamskim džihadom koje su pale.

Niko u Gazi sa direktnim saznanjem o dotičnim eksplozijama nije bio voljan da o njima javno govori. Ali televizijski snimci uživo pokazuju da rakete militanata nestaju u gusto zbijenim stambenim četvrtima. A posete AP-a mestima dve eksplozije u kojima je poginulo ukupno 12 ljudi potkrepile su sumnje da su izazvane raketama koje su skrenule sa kursa.

Izrael tvrdi da je pobedio u sukobu tokom vikenda, delom zato što je ubio dvojicu visokih komandanata Islamskog džihada i zato što nijedan Izraelac nije ubijen ili teško ranjen. Ako se ispostavi da je Islamski džihad naneo štetu nekima od onih za koje tvrdi da ih štiti, to bi dovelo do još ponižavajućeg ishoda za militantnu grupu i njenog glavnog sponzora, Iran.

U Gazi, vladajuća militantna grupa Hamas snažno kontroliše neslaganje, a mnogi Palestinci na oružane grupe gledaju kao na borce za slobodu koji brane svoju domovinu pred izraelskom agresijom.

Izrael je rekao da je gađao samo militante i da je uložio sve napore da poštedi civile. Ali najmanje jedan napad, u kojem je ubijen visoki komandant Islamskog džihada u južnom gradu Rafah u subotu uveče, takođe je ubijeno pet civila dok je Izrael sravnio jednu kuću i teško oštetio druge.

Nasilje je počelo u petak, kada je Izrael pokrenuo talas vazdušnih napada na Islamski džihad zbog onoga što je vojska opisala kao neposrednu pretnju Izraelcima koji žive u blizini granice Gaze. U vreme kada je prekid vatre stupio na snagu u nedelju uveče, Islamski džihad je ispalio stotine raketa na Izrael, a izraelski avioni su pogodili desetine sumnjivih militantnih ciljeva.

Izraelska vojska je saopštila da su militanti ispalili oko 1.100 raketa, od kojih je oko 200 palo unutar palestinske enklave.

Palestinsko ministarstvo zdravlja saopštilo je da je 46 Palestinaca ubijeno u tri dana borbi, uključujući 16 dece i četiri žene. Ne pravi razliku između civila i militanata.

Islamski džihad je saopštio da je ubijeno 12 njegovih boraca, manja naoružana grupa je rekla da je izgubila borca, a Hamas je rekao da su ubijena dva policajca povezana sa Hamasom koji nisu učestvovali u borbama. Izrael je saopštio da je ubio najmanje 20 militanata i sedam civila.

Ni Hamas ni Islamski džihad nisu odgovorili na tvrdnje Izraela da su civili ubijeni neispaljenim raketama. Umesto toga, Izrael je smatrao odgovornim za sve smrti.

Grupe za ljudska prava sa sedištem u Gazi koje istražuju napade takođe su odbile da se pozabave tvrdnjama. Ali njihovi prvi nalazi ukazuju da su barem neke od eksplozija bile upitne.

Grupa za ljudska prava Al-Mezan saopštila je da su neki civili ubijeni „projektilima“, a ne izraelskim vazdušnim napadima. Palestinski centar za ljudska prava saopštio je da je do sada potvrdio da je 27 ljudi ubijeno u izraelskim napadima, što je daleko ispod ukupnog broja žrtava.

Direktor PCHR-a Raji Sourani rekao je da je grupa izdala saopštenja samo o onim incidentima u kojima nije bilo nejasnoća, a da će ostalima trebati više vremena za istragu zbog „protivurečnih navoda“. Nije precizirao.

„Potrebni su nam očevici, geleri, video snimci i dokazi“, rekao je on. „Mora da postoji istraga.“

Sumnje su usmerene na tri eksplozije u kojima je poginulo najmanje 15 civila.

U subotu uveče, sedam Palestinaca je ubijeno u eksploziji u prepunom izbegličkom kampu Džebalija u severnoj Gazi. Izraelska vojska je saopštila da u to vreme nije izvela nikakve operacije u toj oblasti. Objavio je video snimak na kome se navodno vidi baraž militantnih raketa, od kojih je jedna nedostajala.

Islamski džihad je najavio raketni napad na južni izraelski grad Aškelon, severno od Džebalije, otprilike u isto vreme kada i eksplozija.

Video snimci posledica kružili su internetom, pokazujući nešto što je izgledalo kao čaura rakete koja viri iz zemlje na uskoj, prometnoj ulici. Kada je AP posetio lokaciju u ponedeljak, kućište nije bilo, a rupa je bila ispunjena prljavštinom. Palestinci obično žele da prikažu dokaze o izraelskim vazdušnim napadima međunarodnim medijima.

Al-Mezan je eksploziju pripisao „projektilu“, a PCHR je rekao da još istražuje.

U nedelju uveče, u eksploziji je poginulo pet Palestinaca starosti od 4 do 17 godina na groblju u Džebaliji, takođe otprilike u isto vreme kada je Islamski džihad najavio baraž raketa. Izraelska vojska je saopštila da istražuje.

Obilazeći obe lokacije u Džebaliji, AP nije video nijedan od znakova izraelskog udara — široke kratere koje su ostavili F-16 ili uske rupe izazvane udarima dronova.

U trećoj sumnjivoj eksploziji, jedan od policajaca povezanih sa Hamasom, koji nije bio na dužnosti, ubijen je u nedelju zajedno sa troje svoje male dece u izbegličkom kampu Bureij u centralnoj Gazi. Hamas, daleko moćnija militantna grupa koja je vodila četiri rata sa Izraelom, ostala je po strani od najnovijih borbi, a Izrael je izgleda pazio da ga ne gađa.

Al-Mezan i PCHR rekli su da još istražuju tu epizodu.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #3049 on: August 09, 2022, 11:01:12 am »
Erdoganova crvena linija: Stojimo uz našu braću


Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da nema opravdanja za ubijanje palestinskih civila i da Turska stoji uz palestinski narod.

"DŽamija Al-Aksa je ''crvena linija'' za Tursku. Nema opravdanja za ubijanje dece, beba u pelenama. Turska stoji uz palestinski narod i braću iz Gaze", rekao je sinoć Erdogan, prenosi Anadolija.

Erdogan je, takođe, dodao je da Ankara podržava dvodržavno rešenje u palestinsko-izraelskom konfliktu i suverenitet Palestinaca.

Erdogan je govorio i o borbi protiv terorizma.

"Nastavićemo našu borbu protiv terorizma. I dalje smo pri odluci da uspostavimo sigurnosnu liniju dubine 30 kilometara duž naše južne granice", istakao je Erdogan.

DŽamija Al-Aksa u Jerusalimu je za muslimane jedno od najsvetijih mesta islama.

Međutim, Al-Aksa je često poprište sukoba između Izraelaca i Palestinaca, jer se kompleks džamije nalazi u Starom gradu Jerusalima.

Izrael smatra ceo grad svojom prestonicom od kada je okupirao teritoriju grada 1967. godine, iako taj potez nikada nije međunarodno priznat, dok Palestinci Istočni Jerusalim smatraju budućim glavnim gradom svoje nezavisne države.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #3050 on: August 09, 2022, 11:03:14 am »
Poruka stanovnicima: "Izbor je vaš. Uzmite stvar u svoje ruke"


Premijer Izraela Jair Lapid rekao je danas da stanovnici pojasa Gaze mogu da izaberu put mira i ekonomskog razvoja.

Ali, ako to ne učine jevrejska država će se braniti.

On je to rekao sumirajući trodnevnu vojnu operaciju u Gazi, dan posle uspostavljanja prekida vatre između Izraela i palestinskog Islamskog džihada.

"Želim da se obratim stanovnicima Gaze i da im kažem: postoji drugi put. Mi ćemo znati da se branimo protiv svakog ko nam preti, ali mi takođe znamo da pružimo rad i sredstva za život i dostojanstven život svakom ko želi da živi mirno pored nas", rekao je Lapid u obraćanju javnosti.

On je rekao da postoji drugi način da se živi i podsetio na takozvane Sporazume Avram o uspostavljanju odnosa sa četiri arapske zemlje pre dve godine, saradnji u inovacijama i ekonomiji, regionalnom razvoju i zajedničkim projektima.

"Izbor je vaš. Vaša budućnost zavisi od vas", dodao je u svom prvom javnom govoru posle najnovijeg sukoba u Gazi predsednik prelazne Vlade Izraela.

Lapid je ocenio da su u sukobu koji je trajao 66 sati svi ciljevi Izraela postignuti i da je obnovljena sposobnost zastrašivanja, ali se obratio i stanovnicima Gaze, rekavši da može biti drugačije ako odbace nasilje.

"Tokom čitave operacije poseban napor je uložen da se spreči povređivanje onih koji nisu umešani. Država Izrael se neće izviniti za zaštitu svojih građana upotrebom sile, ali smrt nevinih, posebno dece, slama srce", rekao je izraelski lider.

Prekid vatre koji je stupio na snagu u nedelju u 23.30 sati, zahvaljujući posredovanju Egipta, se održao i u pojasu Gaze je ponovo počela da radi jedina električna centrala, koja je ostala bez goriva u subotu, i Izrael je počeo da otvara prelaze ka palestinskoj teritoriji.

Ta zemlja je takođe ukinula bezbednosne restrikcije uvedene u izraelskim gradovima u pograničnom području. Za tri dana sukoba poginulo je 44 Palestinaca, uključujući 15 dece i četiri žene i 311 osoba je ranjeno, saopštilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja.

Među ubijenima, 12 su ekstremisti Islamskog džihada, jedan je iz manje oružane organizacije i dva iz policije povezane sa Hamasom, vladajućim u Gazi, koji nije učestvovao u sukobu.

Na izraelskoj strani niko nije ubijen ni teško ranjen, ali je nasilje pretilo da preraste u novi rat.

Zahvaljujući činjenici da je Hamas ostao po strani to se nije dogodilo, navodi AP.

Moguće je da Hamas strahuje od izraelskih osveta i poništavanja ekonomskog razumevanja s Izraelom, uključujući davanje izraelskih radnih dozvola koje obezbeđuju ključni prihod za hiljade stanovnika Gaze.

Najnovije nasilje možda je doprinelo popularnosti Lapida koji nije imao iskustva u vođenju vojnih operacija, a ova je započeta manje od tri meseca pre opštih izbora u kojima će on nastojati da ostane na funkciji.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #3051 on: August 09, 2022, 03:12:17 pm »
U vojnoj raciji ubijena tri Palestinca, među njima komandir Al Akse


U izraelskoj vojnoj raciji u Nablusu na okupiranoj Zapadnoj obali ubijena su danas tri Palestinca.

Među ubijenima je i komandir vojnog krila Fataha Brigade mučenika Al-Akse.

Palestinsko Ministarstvo zdravlja je saopštilo da je najmanje 40 Palestinaca ranjeno, a da je među njima četvoro koji su u kritičnom stanju.

Ibrahim Nabulsi iz Brigade mučenika Al-Akse i još jedan borac su ubijeni kada su vojnici opkolili kuću tražene osobe u Nablusu i kada je počela razmena vatre, saopštila je izraelska vojska.

Telo Nabulsija su naoružani ljudi preneli u bolnicu Rafidia u Nablusu gde se okupilo stotine Palestinaca.

Izraelske bezbednosne službe (policija, vojska i unutrašnja obaveštajna) su navele da je cilj napada bila kuća u kojoj se nalazio Nabulsi osumnjičen za niz napada na Izraelce.

Izraelska policija je rekla da kuća gadjana raketama.

Vojna racija je počela jutros u starom gradu Nablusa na severu Zapadne obale, palestinskoj teritoriji koja je pod okupacijom izraelske vojske od rata 1967. godine.

Izbila je razmena vatre između Palestinaca i izraelskih snaga, dok je više od deset vojnih vozila blokiralo saobraćaj u gradu, rekao je dopisnik Frans presa koji je bio na poprištu nasilja.

Sukobi su izbili i u drugim delovima Nablusa, gde su Palestinci bacali kamenice na vojnike.

"Desetine izgrednika su bacale kamenice i eksplozive na vojnike koji su odgovorili sredstvima za rasturanje nereda i pucnjima. Nekoliko ljudi je ranjeno. Naše snage su otišle iz grada i nije bilo žrtava u našim redovima", zaključeno je u vojnom saopštenju.

Vojnoj raciji prethodilo je okončanje smrtonosne trodnevne izraelske ofanzive protiv ekstremističkog palestinskog Islamskog džihada u nedelju uveče u pojasu Gaze, gde je po najnovijim informacijama poginulo 46 Palestinaca, uključujući 16 dece.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #3052 on: August 10, 2022, 10:16:42 am »
Izraelske trupe ubile su dva palestinska tinejdžera


Izraelske snage bezbednosti ubile su u utorak dva palestinska tinejdžera tokom sukoba na Zapadnoj obali, saopštilo je palestinsko ministarstvo zdravlja i militantna grupa Islamski džihad.

Nasilje na ulicama izbilo je nakon što su izraelske specijalne snage opkolile kuću Ibrahima al-Nabulsija u Nablusu. Visoki komandant palestinskih militanata za koji se sumnja da stoji iza nekoliko napada u Izraelu odbio je da se preda i ubijen je zajedno sa još jednim naoružanim napadačem.

Prema izveštajima medija, samo nekoliko sati nakon pucnjave, hiljade Palestinaca okupilo se da oda poslednju poštu al-Nabulsiju, uz pozive na osvetu tokom pogrebne povorke.

Ubrzo su usledili nasilni sukobi, a izraelska vojska je potvrdila da su njene trupe otvorile vatru na grupe Palestinaca koji su bacali kamenje i bacali vatromet na vojnike.

Islamski džihad je kasnije tvrdio da je u sukobima ubijen 16-godišnjak, dok su u gradu Hebronu palestinske zdravstvene vlasti prijavile smrt još jednog 17-godišnjaka, koji je podlegao ranama u bolnici.

Navodi se da je još oko 40 Palestinaca takođe zadobilo povrede. Za sada nema izveštaja o izraelskim žrtvama.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #3053 on: August 11, 2022, 07:22:54 am »
Moskva zabrinuta: "Pokažite uzdržanost"


Moskva je zabrinuta zbog novog talasa nasilja u zonama palestinsko-izraelskog konflikta.

Moskva poziva dve strane da budu maksimalno uzdržane, izjavila je danas portparolka ministarstva spoljnih poslova Ruske Federcije Marija Zaharova.

"Pozivamo sve uključene strane da pokažu maksimalnu uzdržanost i da ne preduzimaju radnje koje bi mogle da podriju sporazum o prekidu vatre postignut 7. avgusta ove godine između Palestinskog islamskog džihada i izraelske vojske u pojasu Gaze, (uz posredovanje Egipta)", naglasila je Zaharova, prenosi TAS S.

Izraelske snage opkolile su juče kuću Ibrahima al-Nabulsija, jednog od komandanata esktremističke grupe Brigade mučenika Al-Akse, vojnog krila palestinskog Fataha u gradu Nablusu na Zapadnoj obali.

Al-Nabulsi, koji je već dugo na izraelskoj poternici, bio je zabarikadiran u svojoj kući sa saborcima i odbio je da se preda, nakon čega je usledio oružani sukob sa izraelskim snagama, preneo je ranije Rojters.

Palestinski zdravstveni zvaničnici potvrdili su da su al-Nabulsi i još jedan njegov saborac ubijeni, a da je još 40 ljudi ranjeno u sukobima koji su izbili nakon pucnjave, preneo je ranije dnevni list Tajms of Izrael.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #3054 on: August 12, 2022, 10:48:54 am »
SAD podržavaju izraelske udare na „loše momke“ u Gazi


Američki izaslanik u Izraelu Tom Nides rekao je da Vašington u potpunosti podržava borbu protiv „loših momaka“ u pojasu Gaze, nekoliko dana nakon izbijanja nasilja između izraelskih snaga i palestinskih militanata u blokiranoj enklavi.

U intervjuu za izraelski Kanal 13 u sredu, Nides je rekao da je američka vlada „svesna situacije koja se dešava u Gazi“ i veruje da su najnovije izraelske operacije tamo prošle nedelje bile deo „važne misije“.

„Ovo su loši momci“, nastavio je izaslanik, misleći na palestinske oružane grupe, dodajući da „Mi podržavamo pravo Izraela da se brani, njegovo pravo da preduzme akcije koje su mu potrebne da bi ovo mesto bilo bezbedno, tako da u potpunosti podržavamo Akcije Izraela“.

Izraelske odbrambene snage (IDF) pokrenule su višednevne napade na Gazu počevši od prošlog petka, uglavnom tvrdeći da ciljaju borce palestinskog islamskog džihada (PIJ), militantne frakcije optužene za ispaljivanje raketa na Izrael. Prema lokalnim zvaničnicima, oko 44 Palestinca su ubijena u operacijama, uključujući najmanje jedno malo dete.

Iako je klimav sporazum o prekidu vatre postignut u nedelju uz pomoć egipatskih posrednika i čini se da se održava u Gazi, palestinski zvaničnici na Zapadnoj obali optužili su izraelske snage da su ubile dva tinejdžera u sukobima nakon racije na kuću višeg komandanta militanata ranije ove nedelje. PIJ je osudio smrtne slučajeve i upozorio da će nastaviti svoje raketne udare „ako se neprijatelj ne pridržava onoga o čemu smo se dogovorili“, iako borbe još nisu počele.

Ambasador Nides je dodao da Bela kuća nije unapred obaveštena o operacijama Izraela u Gazi, ali je dodao „Mislim da nismo iznenađeni“.

„Ne mislim da nam je unapred rečeno, ali mislim da smo bili svesni dok su se akcije odvijale“, rekao je, ponovivši ponovo „Bili smo prilično jasni da podržavamo državu bezbednosti Izraela“.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #3055 on: August 14, 2022, 08:09:28 am »
Teroristički napad u Jerusalimu


Najmanje osam ljudi je ranjeno, od čega dvoje teže, u terorističkom napadu na autobus i parking u blizini Zapadnog zida u Jerusalimu, javlja "Džeruzalem post".

Napadač je koristio vatreno oružje, a jutros se predao izraelskim vlastima, nakon što su bezbednosne snage celu noć tragale za njim, saopštila je izraelska policija.

On je odveden na ispitivanje, a njegov pištolj je konfiskovan. Jedna od ranjenih osoba je trudnica stara oko 30 godina, koja je pogođena u stomak, zbog čega su lekari morali hitno da izvrše carski rez.

Navodi se da je beba u teškom stanju, ali je stabilno. Medju povredjenima je četvoro američkih državljana, dodaje jerusalimski list. Portparol palestinskog Hamasa Favzi Barhum nazvao je napad hrabrim činom otpora, rekavši da je to "prirodan odgovor na okupaciju naselja i izraelske svakodnevne zločine nad Palestincima".


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #3056 on: August 15, 2022, 08:38:01 am »
Izrelski policajci ubili Palestinca tokom racije u istočnom Jerusalimu


Izraelska policija ubila je danas iz vatrenog oružja Palestinca koji je pokušao da izbode pripadnike izraelskih snaga tokom racije u istočnom Jerusalimu.

Policajci su vršili pretragu za ilegalnim oružjem u naselju Kafr Akab u istočnom Jerusalimu, saopštila je policija.

Kada je policija prišla kući, muškarac, naoružan nožem, pokušao da ih izbode, preneo je AP. Oni su počeli da pucaju ka osumnjičenom i on je kasnije proglašen mrtvim, dodala je policija, a palestinski mediji su identifikovali muškarca kao Mohameda al-Šahama.

Incident se dogodio dva dana nakon što je palestinski napadač otvorio vatru na autobus u Jerusalimu, kada je ranio osam ljudi, među njima i nekoliko američkih državljana.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #3057 on: August 16, 2022, 04:06:59 pm »
Ofanziva = tragedija: Ubijeno petoro dece


Petoro palestinske dece ubijeno je u izraelskom napadu iz vazduha poslednjeg dana nedavne ofanzive na pojas Gaze, pokazala je vojna istraga.

Dogodilo se to u izbegličkom logoru Džabalija 7. avgusta, u ofanzivi nazvanoj "Svanuće", javio je izraelski list Herec pozivajući se na rezultate istrage.

Ofanziva je počela 5. avgusta izraelskim napadima na ciljeve palestinskog Islamskog džihada u pojasu Gaze. U njoj su, između ostalih, ubijena dva komandira te ekstremističke organizacije.

Pozivajući se na bezbednosne zvaničnike Harec je objavio da su izraelske vazduhoplovne snage napale ciljeve kraj groblja istočno od Džabalije 7. avgusta nekoliko sati pre nego što je stupio na snagu prekid vatre. U izveštaju se nagoveštava da je izraelska vojska najpre mislila da su deca ubijena u eksploziji neuspešno ispaljene rakete Islamskog džihada kao što se to desilo dan ranije. Istraga je, međutim, pokazala da rakete Islamskog džihada nisu ispaljene u to vreme sa tog područja, već da je to bio napad izraelskog aviona.

U izraelskom napadu su ubijena deca stara tri do 16 godina i izraelski mediji su objavili njihova imena. Prethodnog dana raketa je pogodila palestinsku kuću u izbegličkom logoru Dđabalija, kada je ubijeno sedmoro civila, uključujući petoro dece. Palestinski mediji su najpre optužili Izrael za taj napad, kao i mnoge strane agencije. Izraelska vojska je brzo navela da video snimci i radarski dokazi pokazuju da je eksploziju izazvalo neuspelo ispaljivanje rakete Islamskog džihada. Objavljen je i video snimak na kome se vidi kako je baražna raketna vatra ispaljena u pravcu Izraela, a jedna raketa je pala u pojas Gaze.

U odgovoru na današnji izveštaj u Harecu izraelska vojska je saopštila da je napala vojne ciljeve Islamskog džihada u pojasu Gaze, te da je preduzela "sav razuman napor da smanji koliko god je moguće povredjivanje civila i štetu njihovoj imovini".

Ministarstvo zdravlja u pojasu Gaze saopštilo je prošle nedelje da se broj poginulih povećao na 49, pošto su jedan muškarac i jedna 11-godišnja devojčica preminuli od zadobijenih rana. Medju žrtvama je 17 dece i 14 ekstremista. Više od 300 Palestinaca je ranjeno tokom tri dana sukoba i izraelskih napada na ciljeve Islamskog džihada širom pojasa Gaze. U znak odmazde ta organizacija je ispalila više od 1.000 raketa na Izrael. Na izraelskoj strani niko nije ubijen, ni teško ranjen. Bilo je to najgore prekogranično nasilje od prošlogodišnjeg jedanaestodnevnog rata izmedju Izraela i Hamasa, vladajućeg u Gazi.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #3058 on: August 17, 2022, 12:14:30 pm »
Šolc: "Zgrožen sam nečuvenim izjavama palestinskog predsednika Mahmuda Abasa"


Palestinski predsednik Mahmud Abas rekao da je Izrael tokom godina počinio "50 holokausta" protiv Palestinaca.

Abas je to izjavio povodom 50-godišnjice smrtonosnog napada palestinskih ekstremista na izraelske sportiste na Olimpijadi u Minhenu 1972, za koji nije izrazio žaljenje.

Jedanaest izraelskih sportista i jedan nemački policajac su poginuli kada je palestinska ekstremistička organizacija Crni septembar, povezana s Abasovom partijom Fatah, ušla u Olimpijsko selo i odvela taoce 5. septembra 1972.

Upitan da li kao palestinski lider planira da se izvini Izraelu i Nemačkoj za napad pred 50-godišnjicu narednog meseca, Abas je odgovorio navođenjem optužbi za zločine koje je počinio Izrael od 1947. godine.

"Ako hoćemo da ispitamo prošlost, samo napred. Imam 50 pokolja koje je Izrael počinio... 50 masakra, 50 holokausta", rekao je Abas u utorak, a poslednju reč je izgovorio na engleskom. Stojeći pored Šolca u Berlinu Abas je direktno upotrebio reč "holokaust" u množini, a nemački kancelar je reagovao grimasom na licu.

Nemačka već dugo tvrdi da bi taj termin trebalo koristiti samo za jedinstven nacistički zločin ubistva šest miliona Jevreja, pre i tokon Drugog svetskog rata.

I mada je Šolc ranije odbacivao tvrdnje palestinskog lidera da je odnos Izraela prema Palestincima "aparthejd", on nije odmah osudio Abasa što je koristio naziv holokaust.

U izjavi za nemački list Bild Šolc je naknadno kritikovao Abasa zbog njegovih reči, ocenivši da je neprihvatljivo umanjenje užasa holokausta, a potom je reagovao i na Tviteru.

"Za nas, Nemce, bilo kakva relativizacija jedinstvenosti holokausta je nepodnošljiva i neprihvatljiva. Zgrožen sam nečuvenim izjavama palestinskog predsednika Mahmuda Abasa ", napisao je Šolc na tij društvenoj mreži, prenosi Rojters.

Konzervativni nemački poslanik Armin Lašet je takođe izrazio zgražavanje zbog Abasove izjave.

"Palestinski lider bi stekao simpatije da se izvinio za teroristički napad na izraelske sportiste na Olimpijadi u Minhenu 1972. Optužujući Izrael za ’50 hoklokausta’ umesto toga je nagnusniji odgovor koji se ikada čuo u nemačkom predsedništvu (vlade)", rekao je Lašet.

Palestinski lider je u odgovoru naveo da je posvećen izgradnji poverenja i postizanju mirnog rešenja sukoba s Izraelom.

Premijer Izraela Jair Lapid je rekao da je izjava o "50 holokausta" na tlu Nemačke "ne samo moralna sramota, već monstruozna laž".

"Šest miliona Jevreja je ubijeno u holokaustu, uključujući milion i po jevrejske dece. Istorija mu nikada neće oprostiti", objavio je Lapid na Tviteru.

Pre planirane komemoracije povodom pola veka od napada u Minhenu izbila je na videlo kontroverza u odnosu Nemačke sa rodjacima ubijenih Izraelaca.

Porodice žrtava su prošle nedelje najavile da će bojkotovati komemoraciju jer nije postignut dogovor o većim kompenzacijama sa Vladom Nemačke.

Rodjaci žrtava već dugo optužuju Nemačku da nije obezbedila Olimpijsko selo, da je odbila izraelsku pomoć i zbog neuspele operacije spasavanja u kojoj su takodje poginula petorica napadača.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #3059 on: August 18, 2022, 01:36:12 pm »
Izrael se obračunava: Na meti borci za ljudska prava


Izrael je krenuo u obračun sa organizacijama za ljudska prava na Zapadnoj obali, ranije označenim kao terorističkim.

Izraelske snage su danas ušle u kancelarije nekoliko palestinskih organizacija za ljudska prava na Zapadnoj obali, ranije označenih terorističkim, zapečatile vrata i ostavile poruke da ih proglašavaju zatvorenim. Izraelske vlasti tvrde da neke od tih organizacija imaju veze s ekstremsitičkim Narodnim fontom za oslobođenje Palestine, što su one porekle.

Borci za ljudska prava su izraelske mere protiv takvih organizacija označile delom decenijama dugog obračuna sa političkim aktivistima na okupiranim teritorijama.

Većina organizacija na meti Izraela dokumentuje navodna kršenja ljudskih prava, ne samo od samo od strane Izraela, već i Palestinske uprave koji rutinski pritvaraju palestinske aktiviste.


Ubijen Palestinac u sukobu sa izraelskim snagama kod Nablusa

Izraelske snage ubile su u danas jednog Palestinca, tokom sukoba u gradu Nablusu na okupiranoj Zapadnoj obali, saopštili su palestinski lekari, prenosi Rojters.

Najmanje 30 Palestinaca je ranjeno u ovom sukobu, od kojih su četvorica pogođena bojevom municijom, a trojica su u kritičnom stanju, saopštio je Palestinski Crveni polumesec. Palestinski lekari identifikovali su ubijenog čoveka kao Vasima Kalifu (18) iz Balate, najvećeg izbegličkog kampa na Zapadnoj obali, navodi britanska agencija.

Svedoci su rekli da su sukobi izbili kada su izraelske snage pristigle da zaštite vernike koji posećuju Josifov grob, sveto mesto za Jevreje, koje je bilo žarište sukoba.

Izraelska vojska je saopštila Rojtersu da još proverava sve detalje u vezi incidenta.

Prema izraelskim medijima, naoružani Palestinci su razmenjivali vatru sa izraelskim vojnicima oko tog mesta, a nije bilo izveštaja o izraelskim žrtvama.

Prošle nedelje, tri palestinska naoružana napadača ubijena su u obračunu sa izraelskim snagama u gradu Nablusu na severu zemlje, a to je bio najsmrtonosniji incident na Zapadnoj obali otkako su Izrael i palestinska militantna grupa Islamski džihad okončali trodnevne borbe u Gazi, najveće za više od godinu dana.


izvor
Logged
Pages:  1 ... 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 [204] 205   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.036 seconds with 23 queries.