PALUBA
June 16, 2024, 08:10:49 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Prilikom registracije unesite tačno Vašu e-mail adresu i obavezno proverite neželjenu (junk/spam) e-poštu da bi aktivirali svoj nalog
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 [240] 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 ... 262   Go Down
  Print  
Author Topic: Sukobi u Palestini/Izraelu  (Read 503406 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 068« Reply #3585 on: November 13, 2023, 08:51:50 pm »

Zašto Izrael formira novi oklopni bataljon i koristi stare tenkove?

Stari model tenkova Merkava 3 se odlikuje po vatrenoj moći, pokretljivosti i preciznom gađanju, a opremljen je i mitraljezima.

Odluka izraelske okupatorske vojske da formira novi oklopni bataljon pod imenom Feniks, u čijem sastavu će biti stariji tenkovi Merkava 3, potaknula je brojna pitanja.

Bataljon će se oslanjati na rezervne snage Oklopnog korpusa izraelske vojske.

Oklopni bataljon, pod komandom potpukovnika Ereza Saadona, sastoji se od rezervnih vojnika, oficira i komandanata koji su ranije služili u oklopnim brigadama i imaju iskustvo u komandovanju i upravljanju tenkovima Merkava 3, koji su bili pripremljeni za prodaju u drugim zemljama.

Donesena je odluka da se ta prodaja zamrzne kako bi se priključili borbama u Gazi.

Ovaj stari model se odlikuje po vatrenoj moći, pokretljivosti i preciznom gađanju, a opremljen je i mitraljezima, navodi izraelska vojska.

Pogibija 11 vojnika iz brigade Givati

Ovakva odluka je donesena u kontekstu intenziviranja kopnenih borbi između frakcija palestinskog otpora i izraelskih snaga koje prodiru u opkoljeni Pojas Gaze.

Izraelska vojska trpi velike gubitke u tenkovima i vojnim vozilima zbog protivoklopnih raketa, što snage palestinskog otpora dokumentiraju kroz videosnimke koje svakodnevno objavljuju.

Imajući u vidu da je Izrael uveo vojnu cenzuru nad informacijama o vođenju borbi i razvoju kopnenih operacija u Gazi, zabranjeno je otkriti razmjere gubitaka skupe vojne opreme i vozila, poput novih modela tenkova Merkava Mk 4 i oklopnjaka Namer, kao i tenkova Merkava Mk5, koji su ušli u probnu službu u septembru.

Nakon saopćenja da će biti formiran rezervni oklopni bataljon te kako će se koristiti stare verzije tenkova u kopnenim borbama, Oded Yaron, novinar specijaliziran za pitanja naoružanja i tehnologije, u tekstu u izraelskom listu Haaretz skrenuo je pažnju na odbrambene zaštitne sisteme koje Izrael tokom rata testira na modernim tenkovima i oklopnim vozilima.

Osvrćući se na gubitke koje su Izraelu nanijele rakete palestinskog otpora, gađajući oklopna vozila i moderne tenkove u kopnenim borbama u Gazi, novinar je podsjetio na to da je protivoklopna granata probila oklopni transporter Nemer, što je dovelo do pogibije 11 vojnika iz brigade Givati.

Tenkovi nagomilani u vojnim skladištima

Zbog toga je donesena odluka da se koriste stari tenkovi, jer se smatraju jeftinijim.

Yaron skreće pažnju da se ove mjere poduzimaju u nastojanju da se sačuva, kako je to nazvao, “ugled i prestiž” modernih tenkova i oklopnih vozila, čiji se odbrambeni sistemi Trophy (vjetrobran) još uvijek testiraju.

Smatra da ostavljanje ovih vojnih vozila na bojištu i na meti protivtenkovskih raketa, uz dokumentiranje direktnih pogodaka koji se nanose ovim vozilima, ugrožava status izraelske vojne industrije.

Izraelske novine Yedioth Ahronoth otkrile su u junu namjeru izraelske vojske da proda evropskim i stranim zemljama stotine tenkova Merkava 2 i 3, koji su povučeni iz službe u Oklopnom korpusu, a ostali su nagomilani u vojnim skladištima.

U oktobru prošle godine trebalo je biti isporučeno 200 tenkova starog tipa Ukrajini i Poljskoj, ali je rat u Gazi je to spriječio.

Dopisnici i vojni analitičari jednoglasni su u procjenama da je odluka Izraela da ponovo uspostavi oklopni bataljon od rezervnih jedinica i da koristi  stare tenkove uslijedila kao odgovor na prijedlog koji je upozoravao na posljedice ukidanja mnogih oklopnih brigada.

Također, to je odraz konsenzusa da je odluka o prodaji starih tenkova stranim zemljama predstavljala “stratešku grešku”.

Očekuju se borbe i na teritoriji Libana

Prema procjenama istraživača koji se bave pitanjima oklopnog korpusa, broj tenkova izraelske vojske konstantno se smanjuje.

Ranije, tokom 1990-ih, oklopni korpus je imao hiljade tenkova i oklopnih vozila, dok danas raspolaže s manje od 1.000 tenkova i oklopnih vozila.

Shai Levy, vojni dopisnik za web stranicu MAKO, povezanu s izraelskim televizijskim kanalom Channel 12, rekao je da je ovakva odluka donesena “uzimajući u vid brojna bojišta u Gazi i sve veću potražnju koju snage na terenu imaju za oklopnim vozilima i tenkovima zbog njihove vatrene moći i brzine kretanja”.

Objašnjava da zahtjev za formiranje još jednog oklopnog bataljona i korištenje starih tenkova za borbu nije slučajan.

”U prošlosti je bilo mnogo stručnjaka koji su upozoravali da ne treba zatvarati oklopne brigade i smanjivati oklopni korpus, što je nedostatak koji se sada osjetio u kopnenim borbama u Gazi, i to bez borbi na teritoriji Libana, koje bi mogle izbiti u budućnosti.”

Vojni dopisnik procjenjuje da će se jeftiniji stari tenkovi Merkava koristiti u kopnenim bitkama u Gazi, gdje se borbe zaoštravaju.

Godinama zanemarivana kopnena vojska

Moguće je da će biti postavljeni na položaje koje su napustili napredniji i skuplji tenkovi i oklopna vozila.

Dodao je kako je godinama “bilo prisutno zanemarivanja kopnene vojske, o čemu govori i gašenje mnogih oklopnih brigada, od kojih je velika većina u rezervnim snagama”.

Smanjenje broja oklopnih snaga i ukidanje nekih oklopnih brigada dovelo je do brojnih pitanja, posebno posljednjih godina, kada se u izraelskoj vojsci počelo govoriti o scenariju rata na više frontova s Gazom i Libanom.

Takva situacija bi  zahtijevala velike snage za kopnene manevre, uključujući prednosti koje tenk donosi na bojnom polju.

Jedan od stručnjaka koji su podigli glas protiv ovakvih poteza, odnosno ukidanja oklopnih brigada i izbacivanja mnogih tenkova iz upotrebe, bio je i Boaz Zalmanovich, rezervni pukovnik oklopnih snaga.

“Ako postoji jedan razlog da se uvedu tenkovi u izgrađena područja, to je onda vatrena moć”, rekao je on, prenosi izraelski televizijski kanal Channel 12.

Pješadija nije alternativa tenkovskim granatama

Zalmanovich je pojasnio da pješadijske snage, čak ni u kopnenom napadu, nisu alternativa tenkovskim granatama kalibra 120 milimetara i tenkovskim mitraljezima, pogotovo jer je tenkovska municija prilagođena borbi u naseljenim i izgrađenim područjima.

Izraelski rezervni pukovnik tvrdi da ne postoji alternativa za sposobnosti s kojima raspolažu oklopna vozila i tenkovi u kopnenim borbama.

Ističe da ni borbeni helikopteri, ni bespilotne letjelice ne mogu pružiti zaštitu i vatrenu moć pješadijskim trupama, a sve to dok traju kontinuirana borbena djelovanja na terenu.

”Ne znam koliko tenkova ima izraelska vojska, a nadam se da će ih biti dovoljno. Bez tenkova, vojska će imati poteškoća u izvršavanju misija u naseljenim područjima”, zaključio je Zalmanovich.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* PO-IDF.png (862.11 KB, 770x533 - viewed 9 times.)
Logged
fazan
Moderator
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 365


« Reply #3586 on: November 13, 2023, 09:22:26 pm »


U oktobru prošle godine trebalo je biti isporučeno 200 tenkova starog tipa Ukrajini i Poljskoj, ali je rat u Gazi je to spriječio.


Није била предвиђена никаква испорука израелских тенкова Украјини.

Иначе, мени ово више делује као покушај да се искористи људство које није обучавано на новим верзијама тенкова.Меркава 3 се појавила 1990. и до пре 5-6 година је била најбројнији тенк у ИДФ. Меркава 4 се почела уводити 2004. године.

Пре извесног времена је Џумба поставо питање капацитета израелске производње тенкова. Наишао сам на информацију да је рекордна производња била у периоду 1983-1989, када су за 6-7 година испоручили 580 тенкова. Наравно, испоруке зависе и од тога колико је наручено.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 491


« Reply #3587 on: November 13, 2023, 09:27:09 pm »

Quote
Možda bi bilo korisno uporediti prošlogodišnje rusko zauzimanje Mariupolja sa ovim borbama u Gazi. Angažovane snage i oružje, obavještajne kapacitete, civilne žrtve...

Могли би једнако тако упоредити са борбама за Мосул у Ираку... Да подсетим да су кључни саветници Ирачана тада били официри из САД, а значајно су допринели и обавештајним подацима...

Објективно гледано, тешко је заузети тако велики град као Газу (а велики градови су и ови које сам пре тога поменуо) који су припремљени за одбрану, односно који се упорно и одлучно бране, без великих разарања. Такође, врло, врло тешко је избећи цивилне жртве, без обзира на њихову евакуацију јер многи из разних разлога остају или не могу отићи. Генерално, нема то везе са тим која војска напада.  Да подсетим на Стаљинград, Берлин и тд. и сл...
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 491


« Reply #3588 on: November 13, 2023, 09:32:11 pm »

Quote
Пре извесног времена је Џумба поставо питање капацитета израелске производње тенкова. Наишао сам на информацију да је рекордна производња била у периоду 1983-1989, када су за 6-7 година испоручили 580 тенкова. Наравно, испоруке зависе и од тога колико је наручено.

Значи, то је око 80 комада годишње...Иако већина погођених израелских тенкова највероватније није уништена, већ су више или мање оштећена, њихова поправка захтева ангажовање дела производних капацитета (стручних лица, алата, опреме и сл.). Досадашња динамика оштећења тенкова (око 100 за месец дана) је поприлична и захтеваће озбиљан напор техничке службе израелске војске и компаније која прави тенкове.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 491


« Reply #3589 on: November 13, 2023, 09:37:37 pm »

Наиђох на податак да је наводни израелски министар иностраних послова негде изјавио да Израел има 2-3 недеље пре него почне озбиљан међународни притисак да се прекине са гранатирањем Газе. То отприлике значи да Израелска војска има тај рок (максимално месец дана) да оконча први део операције, односно да успостави војну контролу над целом територијом јужног дела појаса Газе.

Такође, нашао сам податак да је наводно израелска обавештајна служба забринута због значајно озбиљнијег ометања ГПС сигнала израелске војне и цивилне авијације, али и навођених ракета од стране Хамаса. То ометање је наводно сада далеко професионалније (користе професионалне уређаје) и ефикасније. Иако неће онемогућити дејства израелских снага, производи сметње којих до сад није било у том обиму.
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 068« Reply #3590 on: November 13, 2023, 09:40:46 pm »

Izraelska vojska zauzela zgradu parlamenta u Gazi FOTO

Trupe izraelske vojske zauzele su danas zgradu parlamenta u gradu Gaza, prenosi Tajms of Izrael.

Na društvenim mrežama su objavljene slike na kojoj se vide vojnici koji drže zastavu Izraela u zgradi parlamenta u Gazi, navodi izraelski medij.

Izraelski ministar odbrane Joav Galant je prethodno izjavio da je palestinska militantna grupa Hamas izgubila kontrolu nad Pojasom Gaze.

"Nemoguće je zaustaviti Izraelske oružane snage (IDF). IDF napreduje do svake tačke. Hamas je izgubio kontrolu nad Gazom. Teroristi beže na jug. Civili pljačkaju baze Hamasa. Oni nemaju poverenja u vladu", rekao je Galant.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* IDF u parl gaze.jpg (50.16 KB, 640x400 - viewed 10 times.)
Logged
fazan
Moderator
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 365


« Reply #3591 on: November 13, 2023, 10:15:15 pm »

Quote
Пре извесног времена је Џумба поставо питање капацитета израелске производње тенкова. Наишао сам на информацију да је рекордна производња била у периоду 1983-1989, када су за 6-7 година испоручили 580 тенкова. Наравно, испоруке зависе и од тога колико је наручено.

Значи, то је око 80 комада годишње...Иако већина погођених израелских тенкова највероватније није уништена, већ су више или мање оштећена, њихова поправка захтева ангажовање дела производних капацитета (стручних лица, алата, опреме и сл.). Досадашња динамика оштећења тенкова (око 100 за месец дана) је поприлична и захтеваће озбиљан напор техничке службе израелске војске и компаније која прави тенкове.

Слажем се, имаће пуне руке посла. Што се тиче саме производње, ако нема уских грла у набавци и производњи делова, производња се може удвостручити увођењем више смена. Додатна ствар која им иде у прилог је могућност да се користе 3D принтери. Американци штампају металне делове за B-52 и F-22.
Међутим, то и даље не значи да посла неће имати преко главе.
Logged
fazan
Moderator
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 365


« Reply #3592 on: November 13, 2023, 10:20:59 pm »

Наиђох на податак да је наводни израелски министар иностраних послова негде изјавио да Израел има 2-3 недеље пре него почне озбиљан међународни притисак да се прекине са гранатирањем Газе. То отприлике значи да Израелска војска има тај рок (максимално месец дана) да оконча први део операције, односно да успостави војну контролу над целом територијом јужног дела појаса Газе.

Такође, нашао сам податак да је наводно израелска обавештајна служба забринута због значајно озбиљнијег ометања ГПС сигнала израелске војне и цивилне авијације, али и навођених ракета од стране Хамаса. То ометање је наводно сада далеко професионалније (користе професионалне уређаје) и ефикасније. Иако неће онемогућити дејства израелских снага, производи сметње којих до сад није било у том обиму.

Можда би Кубовац могао да нам каже о енергетским захтевима система за ометање, али и могућностима да се пронађе извор сигнала који омета ГПС.
Logged
Lemi_O2
vodnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 506« Reply #3593 on: November 14, 2023, 12:26:05 am »

Quote
Пре извесног времена је Џумба поставо питање капацитета израелске производње тенкова. Наишао сам на информацију да је рекордна производња била у периоду 1983-1989, када су за 6-7 година испоручили 580 тенкова. Наравно, испоруке зависе и од тога колико је наручено.

Значи, то је око 80 комада годишње...Иако већина погођених израелских тенкова највероватније није уништена, већ су више или мање оштећена, њихова поправка захтева ангажовање дела производних капацитета (стручних лица, алата, опреме и сл.). Досадашња динамика оштећења тенкова (око 100 за месец дана) је поприлична и захтеваће озбиљан напор техничке службе израелске војске и компаније која прави тенкове.

Слажем се, имаће пуне руке посла. Што се тиче саме производње, ако нема уских грла у набавци и производњи делова, производња се може удвостручити увођењем више смена. Додатна ствар која им иде у прилог је могућност да се користе 3D принтери. Американци штампају металне делове за B-52 и F-22.
Међутим, то и даље не значи да посла неће имати преко главе.
3D printeri u avijaciji se koriste još uvijek za vrlo malo specifičnih dijelova. Dijelove motora, mehaničke podsklopove i slično. Najčešće tamo gdje se ne može više nabaviti odgovarajući dio ili pak gdje su dijelovi vrlo kompleksni, te se tako prvenstveno smanjuje masa.Izrada velikih serija je i dalje dugotrajnija nego klasična proizvodnja. Isto tako kao i izrada IBR (integral blade rotor) za npr F35, iz metalnog praha (PM).To je problem za sve pa i za IAI / Bedek i to u ratnom stanju. Ali da imaju tehnologiju i velike kapacitete, to stoji. Ono što su nama strancima u Bedeku (komercijalni dio IAI, ali rade i za vojsku) pokazali je malo čudo za što su sve sposobni.
Logged
fazan
Moderator
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 365


« Reply #3594 on: November 14, 2023, 04:03:26 am »


3D printeri u avijaciji se koriste još uvijek za vrlo malo specifičnih dijelova. Dijelove motora, mehaničke podsklopove i slično. Najčešće tamo gdje se ne može više nabaviti odgovarajući dio ili pak gdje su dijelovi vrlo kompleksni, te se tako prvenstveno smanjuje masa.Izrada velikih serija je i dalje dugotrajnija nego klasična proizvodnja. Isto tako kao i izrada IBR (integral blade rotor) za npr F35, iz metalnog praha (PM).To je problem za sve pa i za IAI / Bedek i to u ratnom stanju. Ali da imaju tehnologiju i velike kapacitete, to stoji. Ono što su nama strancima u Bedeku (komercijalni dio IAI, ali rade i za vojsku) pokazali je malo čudo za što su sve sposobni.

Колико сам ја разумео, користе их за производњу делова који се више не производе, где више не постоје производе траке и алати.
Израда са принтерима је без сумње спорија, али се поставља питање шта је велика серија. Ако се склапа један тенк дневно и ако принтер може да уради један део дневно, то је прихватљива брзина. Израелци веома често размишљају out of the box и прибегавају неконвенционалним решењима, тако да ме не би изненадило да се пуно више ослоне на 3D.

Оно што успорава класичну производњу је израда алата. Претпостављам да алате за тенкове већ имају. Међутим, ако им буде недостајао неки део који набављају са стране, то уско грло могу да премосте штампањем.
Logged
Lemi_O2
vodnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 506« Reply #3595 on: November 14, 2023, 05:00:29 am »


3D printeri u avijaciji se koriste još uvijek za vrlo malo specifičnih dijelova. Dijelove motora, mehaničke podsklopove i slično. Najčešće tamo gdje se ne može više nabaviti odgovarajući dio ili pak gdje su dijelovi vrlo kompleksni, te se tako prvenstveno smanjuje masa.Izrada velikih serija je i dalje dugotrajnija nego klasična proizvodnja. Isto tako kao i izrada IBR (integral blade rotor) za npr F35, iz metalnog praha (PM).To je problem za sve pa i za IAI / Bedek i to u ratnom stanju. Ali da imaju tehnologiju i velike kapacitete, to stoji. Ono što su nama strancima u Bedeku (komercijalni dio IAI, ali rade i za vojsku) pokazali je malo čudo za što su sve sposobni.

Колико сам ја разумео, користе их за производњу делова који се више не производе, где више не постоје производе траке и алати.
Израда са принтерима је без сумње спорија, али се поставља питање шта је велика серија. Ако се склапа један тенк дневно и ако принтер може да уради један део дневно, то је прихватљива брзина. Израелци веома често размишљају out of the box и прибегавају неконвенционалним решењима, тако да ме не би изненадило да се пуно више ослоне на 3D.

Оно што успорава класичну производњу је израда алата. Претпостављам да алате за тенкове већ имају. Међутим, ако им буде недостајао неки део који набављају са стране, то уско грло могу да премосте штампањем.
Slažem se da će Izraelci naći rješenje na svoj način, brzo i efikasno. Upogoniti će oni sve potrebne resurse da se odradi što treba, to uopće nitko ne sumnja.Oni nemaju rezervni plan, osim pobjede u ovom ratu.
Samo želim reći da je 3D printanje samo jedan od 20-ak potpuno novih načina izrade dijelova za visokotehnološke sustave. Sam dio mora biti dizajniran  za takav način izrade. Promjena dizajna, ako je potrebna zahtijeva cijeli proces gotovo kao i projektiranje novog.
« Last Edit: November 14, 2023, 05:21:53 am by Lemi_O2 » Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 068« Reply #3596 on: November 14, 2023, 11:52:58 am »

Brigade Al-Qasam objavljuju scene uništavanja većeg broja izraelskih vozila tokom izraelske invazije Gaze:

Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 491


« Reply #3597 on: November 14, 2023, 08:28:01 pm »

Све ово су старији снимци, од пре 10-15 дана.
Logged
tihi
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 354« Reply #3598 on: November 14, 2023, 09:04:22 pm »

Da dodam da nisam video nijedno uništeno vozilo. Pogotke da, ali kao sto znamo nije svaki pogodak unistenje cilja, i uvek se snimak prekida posle samog pogotka ( ne vidimo posledice ).
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 068« Reply #3599 on: November 14, 2023, 09:09:37 pm »

Al Šati je pao; IDF zauzeo glavno uporište Hamasa VIDEO

Izraelske odbrambene snage navode da je njihova 162. divizija danas okončala zauzimanje kampa Al Šati, za koji se smatra da je bio glavno uporište Hamasa.

IDF napominje da će se pomenuta jedinica uskoro povezati sa 36. divizijom, koja je ušla u Pojas Gaze sa istoka i tako stigla do obale, preneo je "Tajms of Izrael".

"U kampu postoji mnogo neprijateljske infrastrukture, jer su tamo bile koncentrisane mnoge snage Hamasa, uključujući bataljon Al Šati, koji je imao glavnu ulogu u napadima 7. oktobra", navodi se u saopštenju izraelske vojske.

Dodaje se da je 162. divizija krenula na jug iz severne Gaze, kada je kopnena operacija počela pre dve i po nedelje, a u poslednjih nekoliko dana vodila je borbe oko kampa Al Šati.

Prema izraelskoj vojsci, u Al Šatiju je bilo najmanje četiri sukoba sa oko 200 Hamasovih operativaca u poslednjih nekoliko sati, a procenjuje se da je oko 150.000 do 200.000 Palestinaca pobeglo iz kampa, nakon što su došle izraelske trupe.

IDF veruje da ima potpunu kontrolu nad Al Šatijem, iako bi i dalje moglo biti incidenata, a 162. divizija sada radi na tome da očisti područje kampa od infrastrukture Hamasa, uključujući tunele i skrovišta oružja.

Izraelska vojska takođe iznosi detalje o drugim operacijama divizije u severnoj Gazi, navodeći da je nanela značajne udarce Hamasovim operativnim sposobnostima. Prema IDF-u, divizija je pronašla i uništila više od 160 tunelskih okana, pogodila oko 2.800 lokacija Hamasa i ubila oko 1.000 operativaca i komandanata.

Divizija kaže da je uništena Hamasova strateška infrastruktura u severnoj Gazi, uključujući takozvanu vojnu četvrt grada Gaze, ispostavu Bader i bolnicu Rantisi, za koju IDF sumnja da ju je koristio Hamas za držanje izraelskih talaca.


Izvor
Logged
Pages:  1 ... 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 [240] 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 ... 262   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.041 seconds with 23 queries.