PALUBA
June 14, 2024, 03:06:08 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jedan broj, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 [12] 13 14 15 16 17 18 19 20   Go Down
  Print  
Author Topic: Razminiranje - pojam, oprema, nacini  (Read 235928 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kuzma®
Počasni administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 555« Reply #165 on: July 26, 2012, 06:47:26 am »


Veoma jeftin zivot njihovog vojnika.


Pa nije mnogo skuplji zivot ni naseg.
Logged
kilezr
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 608« Reply #166 on: July 29, 2012, 09:05:34 am »


 Da li se zna cena ( okvirno) kod nas?  Jer mislim da ovde, posle svega što se Srbiji izdešavalo ima više nego dosta posla razminiranja i uništavanja raznoraznih neeksplodiranih sredstava.
Logged
Kuzma®
Počasni administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 555« Reply #167 on: July 29, 2012, 09:30:57 am »

Neko verovatno zna, ali ne verujem da je to neka velika cifra.
Mogu samo reci da je prilikom pretrage i razminiranja terena na jugu Srbije 2001.godine dnevnica inzinjeraca za dane kada su direktno angazovani iznosila, ako se dobro secam, tadasnjih 80 maraka ili mozda i svih 100. Narano u dinarima i  isplacivana je redovno. A i tu ima jedna caka, ispocetka nisu hteli da nam toliko isplacuju pozivajuci se na to da nismo pirotehnicari ali su u jedinici postojali neki ljudi koji dobro poznaju propise pa smo uspeli da se izborimo za taj dodatak. To je ustvari nekoliko puta uvecana obicna dnevnica i podseticu da je u pitanju vojno a ne humanitarno deminiranje. Koliko se placa za humanitarno deminiranje u Srbiji ne znam a verujem da je taj podatak malo teze pronaci.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 491


« Reply #168 on: July 30, 2012, 06:59:45 pm »

Не знам тачан износ који се даје извршиоцима, али не верујем да је већи од 40-50 евра дневно. Они што се баве ваздухопловним бомбама можда добијају нешто више. Можда колега деминер из Босне или из Хрватске зна колико се то тамо плаћа јер и овде у Србији је било фирми из БиХ и Хрватске које су добијале послове деминирања.
Logged
leut
Počasni član foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #169 on: October 01, 2012, 08:31:28 pm »

SATNIJA ZA PROTUEKSPLOZIVNU ZAŠTITU INŽENJERIJSKE PUKOVNIJE ZOD HKoV

U borbi protiv IED-a

Osim obuke novih kadrova za OSRH, PEZ satnija provodi i sve oblike preduputne C-IED obuke za pripadnike OSRH koji odlaze u mirovne misije. Hrvatska je posebnost što svatko, od visokog časnika do vojnika, prije odlaska mora proći obuku u Pukovniji. To je i razumljivo jer je prijetnja od IED-a danas gotovo veća nego prijetnja od konvencionalnog naoružanja...

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Kao reakciju na prijetnju, koja je odnijela i niz žrtava među pripadnicima Koalicije u operaciji ISAF, NATO je članicama, a poglavito njihovim vojskama, uputio zahtjev za institucionaliziranjem i razvijanjem sposobnosti te obuke suprotstavljanja improviziranim eksplozivnim napravama (C-IED)

Improvizirane eksplozivne naprave (IED) vjerojatno su najveća prijetnja u modernim ratnim sukobima. Smrtonosne spravice koje je lako i jeftino izraditi, a učinak im je poguban za ljude i imovinu, već su godinama među najvećim brigama sigurnosnih i obrambenih sustava zemalja diljem svijeta. I to ne samo onih koje posljednjih godina djeluju u operacijama u Afganistanu i Iraku, nego i drugih koje su izložene terorističkim prijetnjama.

Kao reakciju na prijetnju, koja je odnijela i niz žrtava među pripadnicima Koalicije u operaciji ISAF, NATO je članicama, a poglavito njihovim vojskama, uputio zahtjev za institucionaliziranjem i razvijanjem sposobnosti te obuke suprotstavljanja improviziranim eksplozivnim napravama (C-IED). Sposobnosti su označene kao kombinacija ljudskih i tehničkih kapaciteta za predviđanje, zaštitu, neutralizaciju i iskorištavanje IED-a, upakirane u standardizirani koncept združene operabilnosti i strateške pokretljivosti među Saveznicima. U skladu s novim potrebama usmjerenim ka OSRH, zatraženi su i dobiveni dodatni kapaciteti u ljudstvu i tehnici.

Implementacija prije roka

Ubrzo je, iz nekadašnje desetine, ustrojena Satnija za protueksplozivnu zaštitu (PEZ) u sklopu Pionirske bojne Inženjerijske pukovnije, glavna tema ove reportaže. No, ne smije se zaboraviti da su Vojna policija, VoB i bojna NBKO također dodatno razvile C-IED sustav, svaka u skladu sa svojim posebnostima.

Zanimljivo jest da je kao rok početka razvoja C-IED sposobnosti planirana 2011. godina, a za OSRH te je godine već sve bilo gotovo, cilj je bio implementiran! To nije čudno: u našoj vojsci zbog ratnog iskustva i kontinuiranog liječenja eksplozivnih ratnih posljedica već je postojao veliki broj stručnih pirotehničara, sposobnih prenositi svoje znanje i na druge.

Da pirotehničari PEZ-a misle ozbiljno, pokazali su već 2010. u vojarni Inženjerijske pukovnije "Kamensko" uspješno sudjelujući u organizaciji dva NATO-ova C-IED tečaja, obuci obučavatelja, koje je uspješno prošao i velik broj hrvatskih pirotehničara. Tečajevi su tada okupili niz njihovih kolega, koji su dolazili iz SAD-a i Kanade, te raznih europskih zemalja saveznika i partnera RH. Pukovnija je za organizaciju dobila visoke ocjene NATO-ovih struktura.

Bez obuke nema misije

Funkcija PEZ satnije je prije svega obučna. Osim stvaranja novih kadrova za OSRH, oni provode i sve oblike preduputne C-IED obuke za pripadnike OSRH koji odlaze u mirovne misije. Hrvatska je posebnost što svatko, od visokog časnika do vojnika, prije odlaska mora proći obuku u Pukovniji. To je i razumljivo jer je prijetnja od IED-a danas gotovo veća nego prijetnja od konvencionalnog naoružanja. Naravno, obuka se oblikom i intenzitetom razlikuje od čina do čina, od dužnosti do dužnosti. Logično je da pripadnik OMLT-a mora proći intenzivniju obuku nego stožerni časnik. Obuka je kombinacija teoretske i praktične, s time da se potonja uglavnom provodi na poligonu "Cerovac", a proteže se i na preduputne vojne vježbe kao što je Hrvatski ponos. Naša ekipa nazočila je praktičnoj vježbi vojnika na Kamenskom i vidjela kako je jedno vozilo naletjelo na skriveni IED. Tko ga je postavio? Upravo instruktori iz PEZ satnije, koji su i sami majstori za sklapanje IED-a! Naime, te naprave su nepredvidljive i stalno se mijenjaju, a oni koji ih sklapaju (u ovom kontekstu prije svega mislimo na pobunjenike i teroriste u Afganistanu) sve su maštovitiji i razvijaju IED-e usporedno s NATO-ovim razvijanjem borbe protiv njih. Na raspolaganju su im neograničeni resursi, a zapljene minsko-eksplozivnih sredstava u Afganistanu su svakodnevne. A i kad ih nemaju na raspolaganju, teroristi se služe mješavinama umjetnog gnojiva kao eksplozivnim sredstvom (njegova je distribucija zakonom zabranjena u Afganistanu).

IED radionica

Da bi se prilagođavali situaciji koja se stalno mijenja, instruktori iz PEZ satnije stalno primaju informacije o novitetima iz ISAF-a, koji su i danas nažalost brojni. Isto tako, nastoje razmišljati poput protivnika i predvidjeti njihove poteze.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Tijekom C-IED obuke koju provode pripadnici PEZ satnije, polaznici se, u učionici i na terenu, detaljno upoznaju s raznim inačicama improviziranih eksplozivnih naprava, kao i potrebnim postupcima. Na slici gore se uz napravu vidi fotografija s njezinim kratkim opisom

U vojarni "Kamensko" imaju svoju radionicu u kojoj zbog obuke sklapaju najrazličitije naprave, i to praktički od svega što im dođe pod ruku: limenki, kutija keksa, starih budilica, dasaka, pila, boca, mobitela, čaša, lončića..."Svakodnevno dobivamo nove obavijesti. Obveza nam je pravodobno reagirati i učiniti sve da bismo pripremili naše vojnike. Drago mi je što su zadovoljni obukom i kažu da im je zanimljiva", rekao nam je narednik Bernard Brečić, koji neprestano traži načine kako bi otežao obuku. Ideje mu stalno padaju na pamet, ne samo tijekom obuke i radnog vremena. Upravo na jednu od njegovih spravica su naletjeli gore spomenuti vojnici.

Različito od šablona

Ono što polaznici obuke moraju naučiti jest kako identificirati te naprave, izbjeći ih, ili reagirati ako ipak dođe do detonacije. Obuka im nije laka, jer instruktori znaju svoj posao. No, to je i logično. Riječ je o posebnim profilima ljudi, koji u većini imaju iskustvo iz rata i ISAF-a, te posjeduju NATO-ove certifikacije, govore nam poručnik Ivica Mustač, zapovjednik Tečaja za C-IED, i nadnarednik Nikolino Šušak. Nadalje, sa zadovoljstvom ističu da polaznici vrlo povoljno reagiraju na obuku, svjesni su njezine važnosti, ali i zainteresirani za C-IED, danas "goruću" vojničku tematiku, koja se razlikuje od svih uobičajenih šablona.

Uz obuku pripadnika OSRH i sudjelovanje u ISAF-u, pripadnici PEZ satnije bi u svakom trenutku, u slučaju potrebe mogli izići na teren i boriti se protiv eventualnih IED prijetnji u Hrvatskoj. Nositelj sustava osiguranja od IED prijetnje u tom je slučaju MUP, ali OSRH ima najveće izvršne kapacitete.

Posljednjih se mjeseci stalno govori o Pametnoj obrani i dijeljenju kapaciteta. Iz svega što smo vidjeli i čuli, čini se da je upravo borba protiv improviziranih eksplozivnih naprava nešto što je OSRH razvio bolje od mnogih saveznika i partnera, nešto što možemo ponuditi kao našu specifičnu vještinu.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Nema mjesta za adrenalinske ovisnike

Američka ratna priča Narednik James (The Hurt Locker) je 2008. osvojila Oscara za najbolji film. Podsjetimo, glavni je lik narednik koji je majstor za onesposobljavanje IED-a. Problem je što je ovisnik o adrenalinu i svojim ponašanjem često dovodi u opasnost sebe i svoje kolege u Iraku. Realan ili ne, Narednik James je globalizirao temu C-IED. Pripadnici Satnije za PEZ gledali su ga više puta. "Dio prikazanog u filmu se događa i u stvarnosti, no mi strogo poštujemo mjere sigurnosti, što glavni lik u filmu ne radi. U ovom poslu nema mjesta za adrenalinske ovisnike", zaključuju.Domagoj VLAHOVIĆ, snimili Davor KIRIN i Domagoj VLAHOVIĆ, Hrvatski vojnik


* KIR_0400.jpg (139.64 KB, 600x902 - viewed 239 times.)

* KIR_0505.jpg (158.26 KB, 600x399 - viewed 224 times.)

* narednik james.jpg (89.12 KB, 600x845 - viewed 196 times.)
« Last Edit: August 03, 2014, 02:34:47 pm by Rade » Logged
leut
Počasni član foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #170 on: October 01, 2012, 08:38:00 pm »

IED-ovi za obuku

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

PRESSURE PLATE

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Sastoji se od dvije oštrice pile umotane u najlonsku navlaku, eksplozivnog punjenja, obične žice i električne detonatorske kapisle. Aktivira se nailaskom žrtve (uglavnom vozila).


LAŽNI IED

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Topnički projektil povezan žicom koja ne vodi nikamo. Riječ je o triku koji treba usmjeriti vojni konvoj u željenom pravcu, k pravom IED-u, ili jednostavno o psihološkom pritisku.


KLASIČNA PROTUOKLOPNA MINA

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Mina TMRP-6 jugoslavenske proizvodnje. U Afganistanu je identificiran priličan broj istih, ili sličnih proizvedenih u bivšem "istočnom bloku". Obično ih se nekoliko slaže po sistemu "bunara" i maskira uz cestu. Aktiviraju se upaljačem.


TANJURI

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
EFP - Explosively Formed Penetrator, kako ga nazivaju Amerikanci, niz je limenki povezanih i zamaskiranih pur-pjenom, te ispunjenih eksplozivom i zatvorenih bakrenim ili aluminijskim tanjurićem. Povezani su s detektorom pokreta koji inicira eksploziju. Metal koji nastaje rastaljivanjem tanjurića topi se i prodire kroz oklop.


Domagoj VLAHOVIĆ, snimili Davor KIRIN i Domagoj VLAHOVIĆ, Hrvatski vojnik


* ied 004.jpg (80.38 KB, 600x450 - viewed 215 times.)

* ied 001.jpg (56.43 KB, 600x800 - viewed 201 times.)

* ied 006.jpg (163.75 KB, 600x450 - viewed 159 times.)

* ied 007.jpg (126.01 KB, 600x450 - viewed 193 times.)

* KIR_0521.jpg (113.18 KB, 600x399 - viewed 185 times.)
Logged
jovanmiskovic
mornar
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3


« Reply #171 on: May 28, 2013, 08:56:57 am »

Je l zna neko kako i gde mogu da zavrsim kurs za razminiranje?
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 491


« Reply #172 on: May 28, 2013, 06:59:51 pm »

Требало би да то, за цивиле, организује Центар за разминирање. Такав "центар" имају Србија, Хрватска, БиХ, а мислим и Македонија. Најбоље је да се обратиш њима. Адресе можеш наћи на Интернету.
Logged
jovanmiskovic
mornar
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3


« Reply #173 on: May 29, 2013, 01:55:53 pm »

Требало би да то, за цивиле, организује Центар за разминирање. Такав "центар" имају Србија, Хрватска, БиХ, а мислим и Македонија. Најбоље је да се обратиш њима. Адресе можеш наћи на Интернету.

Hvala.
« Last Edit: May 29, 2013, 07:17:35 pm by leut, Reason: quotes » Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 876« Reply #174 on: May 29, 2013, 02:03:25 pm »

Требало би да то, за цивиле, организује Центар за разминирање. Такав "центар" имају Србија, Хрватска, БиХ, а мислим и Македонија. Најбоље је да се обратиш њима. Адресе можеш наћи на Интернету.

Dosta "jak" centar za razminiranje ima i u Sloveniji (gradič Ig kod Ljubljane). Znam, da su poslije 91. godine često vršili obuku za pripadnike iz bivših republika SFRJ.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 491


« Reply #175 on: May 29, 2013, 08:16:10 pm »

Хвала Дује. Нисам био сигуран.
Logged
vodnik policije
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 496


« Reply #176 on: May 29, 2013, 10:57:10 pm »

Moj drugar je išao u Sloveniju, verovatno u taj Ig na obuku. Čovek je izuzetno obučen, ali su mu trebale neke papirčine, sertifikati. U kabinetu, gde treba da budu školska sredstva našla se prava mina. Čini mi se da je spominjao neku minu čudnog izgleda koja se u Bosni pravi za Kanađane. Drugar je držao minu, predao je kolegi iz Hrvatske, ovaj je nešto čačnuo, mina eksplodirala i ubila minera iz Hrvatske. Toliko o jakom centru.
Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 876« Reply #177 on: May 30, 2013, 06:00:56 am »

Moj drugar je išao u Sloveniju, verovatno u taj Ig na obuku. Čovek je izuzetno obučen, ali su mu trebale neke papirčine, sertifikati. U kabinetu, gde treba da budu školska sredstva našla se prava mina. Čini mi se da je spominjao neku minu čudnog izgleda koja se u Bosni pravi za Kanađane. Drugar je držao minu, predao je kolegi iz Hrvatske, ovaj je nešto čačnuo, mina eksplodirala i ubila minera iz Hrvatske. Toliko o jakom centru.

Da to se desilo. Nesreće se dešavaju. Pojam "jak" sam spomenuo u smislu certifikata koje ima. Ako u nekoj vojsci padne avion, to ne znači da nema dobru avijaciju.
Logged
švercer011
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 749« Reply #178 on: March 13, 2014, 01:05:13 am »

« Last Edit: August 14, 2016, 08:15:44 pm by KUZMA® » Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 876« Reply #179 on: April 23, 2014, 01:24:46 pm »

Vir: Defender.hr

11. međunarodni simpozij „Mine Action 2014“ u Zadru od 23-25.travnja

Datum objave: 23.04.2014

U Zadru se od 23. do 25. travnja 2014. godine održava 11. međunarodni simpozij „Mine Action 2014“ u organizaciji Hrvatskog centra za razminiranje i Centra za testiranje, razvoj i obuku te pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske.

Važnost ovog simpozija potvrđuje i dolazak visokih državnih dužnosnika, premijera Zorana Milanovića i potpredsjednika Hrvatskog sabora Nenada Stazića te ravnateljice Ureda za razminiranje Vlade Republike Hrvatske Dijane Pleštine. Teme izlaganja će pokriti sigurnost ljudi, međunarodna iskustva s minama, razvoj novih tehnologija u humanitarnom razminiranju, iskustva s kasetnim bombama te obuku i edukaciju. Bit će upriličena i demonstracija na poligonu Šepurine, a cijelo vrijeme će biti izložena i oprema za razminiranje.

Među brojnim izlagačima i gostima iz cijelog svijeta sudjelovat će i izraelska tvrtka Geomine Ltd., o čijoj smo inovativnoj metodi pisali ranije. Kombinacija novih inovativnih metoda i bogatog iskustva hrvatskih tvrtki u razminiranju dobitna je formula za svjetsko tržište.

  [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]* article-gallery-big-1398235023_148.jpg (65.63 KB, 483x322 - viewed 153 times.)
« Last Edit: July 13, 2015, 05:26:56 pm by leut » Logged
Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 [12] 13 14 15 16 17 18 19 20   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.228 seconds with 23 queries.