PALUBA
July 15, 2024, 12:45:43 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Na forumu Paluba.Info novoregistrovane članove odobravamo ručno, to može potrajati do 24 h, ali je neophodno da novoregistrovani korisnik aktivira svoj nalog koji će dobiti putem e-pošte u navedenom vremenu
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 [20]   Go Down
  Print  
Author Topic: Razminiranje - pojam, oprema, nacini  (Read 242530 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Duki
Počasni član foruma
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 994« Reply #285 on: August 16, 2022, 06:05:40 pm »

Možda nemaju vremena ili ljudstva da ih uklone po PS-u a možda je u pitanju i dokazivanje, ko će ga znati. Svakako kada se priđe na tu distancu mislim da je čak i laiku lako ustanoviti da nisu u pitanju odskočne mine (PROM) već ''obične'' nagazne.
Bilo kako bilo, sudeći po izjavi Dejana Berića* na snimku su u pitanju male nagazne mine koje se nalaze u jednom od punjenja raketa kojima je naoružan uragan. Znam da uragan/smerč imaju kasetna punjenja ali koliko sam pročitao te naprave imaju tajmer za samouništenje tako da mi tu ima nekih nelogičnosti ali avaj, naći će se već neko stručan da razjasni.*pomenuta izjava www.youtube. com/watch?v=Lsc9HnRG880Logged
banebeograd
mladji vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 276« Reply #286 on: August 16, 2022, 08:13:48 pm »

ovaj sto baca gumu nije obucen kao deminer , pozicija mine na sred asfalta a i kasnije posledice eksplozije su mi nekako neverovatne , mislim da to uopste nisu nagazne mine nego samo upaljaci ko zna od cega koje radi zabave aktiviraju pritiskom tj padom gume , na toj daljini svaka ubojna protivpesadijska mina tj njeno punjenje mogla bi da nanese povrede i ni jedan deminer se ne bi sa njima ovako igrao , osim ako nije pod aditivima od esencije neke biljke van evropskog porekla ili neke domace "vatrene vode".
Logged
micha
Stručni saradnik - OMJ
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 873


« Reply #287 on: August 16, 2022, 11:02:22 pm »   Ради се о касетној противпешадијској мини, највероватније Латици из Урагана. Није намењена да убије већ да осакати и има мање експлозивно пуњење да би их што више стало у контејнер. Неозбиљно у сваком случају без обзира на све. Уосталом и сам је добио по дупету са леве стране.


Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 259« Reply #288 on: January 24, 2023, 09:48:10 pm »

Ruski mobilni lanseri ICBM snabdeveni vozilima za daljinsko čišćenje mina

Vojnici su takođe dobili drumska vozila na točkovima specijalno dizajnirana za inžinjerijske jedinice Strateških raketnih snaga

MOSKVA, 18. januara /TASS/. Pokretni lanseri interkontinentalnih balističkih raketa (ICBM) Ruskih strateških raketnih snaga u potpunosti su snabdeveni vozilima za daljinsko čišćenje mina Listva, izjavio je u sredu načelnik Inžinjerijske službe pukovnik Vladimir Horošunov.

„Završili smo opremanje svih formacija mobilne komponente Strateških raketnih snaga sa vozilima za razminiranje na daljinsko upravljanje „Listva“. Preuzimamo isporuku vozila inženjerske podrške i kamufliranja“, rekao je pukovnik u intervjuu za novine Ministarstva odbrane „Krasnaja zvezda“.

Vojnici su takođe dobili drumska vozila na točkovima specijalno dizajnirana za inžinjerijske jedinice Strateških raketnih snaga. Oni su namenjeni za pripremu i održavanje ruta borbenih patrola za drumske pokretne ICBM lansere, precizirao je on.

Isporuke inženjerijske opreme i materijala Strateškim raketnim snagama su se udvostručile u proteklih pet godina, rekao je načelnik inženjerije.

Vozilo za daljinsko uklanjanje mina 15M107 Listva je specijalno projektovano za Strateške raketne snage Rusije i čini deo vojnih kolona ICBM lansera Jars i Topol-M duž ruta njihovih borbenih patrola. Listva funkcioniše na novim fizičkim principima: njena elektronska oprema je sposobna da detektuje mine i bombe pored puta na dometu od 100 metara u sektoru od 30 stepeni.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* Listva.jpg (150.69 KB, 977x611 - viewed 3 times.)
Logged
micha
Stručni saradnik - OMJ
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 873


« Reply #289 on: January 25, 2023, 12:48:10 am »
   Da li se zna cena ovog vozila. Pitam za druga arheologa-amatera koji traži antičke novčiće...
Logged
upreiser
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 219


« Reply #290 on: April 04, 2023, 10:53:03 pm »Quote
Занятия по инженерной подготовке на российско-пакистанском учении «Дружба-2021»

Спецназ Пакистана познакомили с возможностями российского робота разминирования «Уран-6» в первый день совместного учения «Дружба-2021» на полигоне Молькино. Технику применили для преодоления условного минно-взрывного заграждения и очистки территории от взрывоопасных предметов.

Также на занятии с военными инженерами ЮВО представители Пакистана изучили способы подрыва конструкций из различных материалов, установку противопехотных и противотанковых мин, самодельных взрывных устройств и невзрывных заграждений.

Российско-пакистанские учение «Дружба-2021» продлится до 9 октября и завершится розыгрышем действий совместного подразделения при штурме населенного пункта, захваченного условными бандформированиями.


Proizvod hrvatske firme DOK ING . Rusija, njeno MO bilo je jedan od glavnih kupaca do rata u Ukrajini. Cak su kupili i licencu. Vidjeni su i pri razminiranju Mariupolja. Azovstala. Rusi su na osnovu ovih vozila napravi cak i borbene robote.
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 259« Reply #291 on: May 14, 2023, 07:01:14 pm »

Saperi Centralnog vojnog okruga očistili su deo puteva u zoni specijalne operacije

U okviru specijalne operacije, saperi Centralnog vojnog okruga (CVO) nastavljaju čišćenje područja od eksplozivnih predmeta i materija. Ovo je 13. maja saopštilo Ministarstvo odbrane Ruske Federacije.

Vojni inženjerci svakodnevno traže i eliminišu razne vrste eksploziva na oslobođenim teritorijama. Pošto ima mnogo zadataka, najkorišćenije oblasti su prioritet za specijaliste.

Kako je primetio jedan od boraca, u poslednje vreme neprijatelj često koristi sisteme za daljinsko miniranje, nasumično ispunjavajući okolni prostor zapadnim i domaćim eksplozivnim napravama. Na kraju krajeva, svako kretanje postaje izuzetno opasno ne samo za vojnike i vojnu opremu, već i za civile.

Formacije Oružanih snaga Ukrajine (OSU) koje se povlače ostavljaju za sobom trag protivtenkovskih i protivpešadijskih mina, kao i neeksplodiranih granata i municije. Kada se pronađe potencijalno opasan predmet, potrebno je odlučiti o planu akcije: da li je moguće izvući i neutralisati nalaz ili bi bilo sigurnije uništiti ga na licu mesta korišćenjem nadzemnog punjenja.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* Saperi 1.png (535.5 KB, 649x365 - viewed 3 times.)

* Saperi 2.png (533.37 KB, 648x365 - viewed 3 times.)

* Saperi 3.png (553.9 KB, 646x365 - viewed 3 times.)

* Saperi 4.png (506.81 KB, 645x365 - viewed 3 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 259« Reply #292 on: August 19, 2023, 08:29:50 am »

Rusija predstavila "mikrotalasni top": Oruđe postavljeno na Listva MCV za borbu protiv ukrajinskih protivtenkovskih mina (VIDEO)

IAKO su ruski borbeno ojačani i sofisticirani borbeni avioni i zemaljski sistemi u centru pažnje na Forumu Armija 2023, rusko vozilo za uklanjanje mina na daljinsko upravljanje (MCV) privuklo je pažnju specijalnom nadogradnjom mikrotalasnog topa.

Služba za štampu Holding kompanije Ruselektronika, koja je deo državne tehnološke kompanije Rostek, saopštila je da će vozilo za čišćenje mina Listva dobiti snažniji mikrotalasni top za efikasniju borbu protiv savremenih mina sa poluprovodničkom elektronikom, saopšteno je iz kompanije na Forumu Armija 2023., a preneo je TASS.

Istraživačko-proizvodno društvo Istraživački institut mernih instrumenata-Komintern Novosibirski kombinat i Fabrika instrumenata Kaskad, jedinica Ruselektronike, samostalno su izvršili inženjerske proračune za nadogradnju mikrotalasne jedinice daljinski upravljanog vozila za deminiranje „Listva“.
Modernizacija mikrotalasnog aparata će povećati gustinu fluksa snage emitovanog signala na oko 10 W/cm2 na udaljenosti od 50–80 metara.
-Ovo će povećati verovatnoću kritičnog oštećenja i uništavanja kako ranije korišćenih improvizovanih eksploziva, tako i savremenih IED uređaja koji sadrže poluprovodničke elektronske elemente, saopštila je služba za štampu.

Mikrotalasno oružje je oružje usmerene energije čija je upotreba već nadaleko poznata u Rusiji. U suštini, usmereno mikrotalasno energijsko oružje na fokusira elektromagnetno zračenje na metu pretvaranjem energije iz izvora energije, kao što je motor vojnog vozila, u energiju zračenja.
Izvor
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 259« Reply #293 on: March 19, 2024, 12:35:36 pm »

Rusko vozilo za deminiranje Listva dobija snažniji mikrotalasni top

Rusko vozilo za čišćenje mina opremljeno je uređajima za traženje eksploziva koji sadrži metal, krećući se brzinom od 15 km/h, na daljinama do sto metara. Ispred se nosi modul za pretragu sa više zona sa širokim rasponom sa 16 indukcionih senzora, kao i oprema za kontrolu elektromagnetne situacije.
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 259« Reply #294 on: April 12, 2024, 08:40:55 am »

Posada PVO grupe trupa Vostok u pravcu Južnog Donjecka oborila je za nekoliko dana šest projektila HIMARS

Udari su bili usmereni na mirne ciljeve Donjecke Narodne Republike.

Jedna od oborenih raketa se razbila na dva dela i pala u polje. Njena bojeva glava nije eksplodirala. Ruski saperi su otkrili mesto nesreće pomoću bespilotne letelice.

Saperi su odlučili da opasan objekat unište na licu mesta , pošto je mesto pada bilo daleko od mirnih naselja.

Logged
Pages:  1 ... 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 [20]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.025 seconds with 23 queries.