PALUBA
July 22, 2024, 08:44:27 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Pravilnik za prenošenje vesti na forumu PalubaInfo
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12   Go Down
  Print  
Author Topic: Prevrat u Kirgiziji  (Read 34165 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
dexy
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 662« Reply #15 on: April 08, 2010, 02:33:12 pm »

Ovo liči na američki scenario, samo ovog puta u ruskoj režiji. Iako se to niko javno ne usuđuje da kaže.
Logged
Рашо
Stručni saradnik - RV i PVO
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 912« Reply #16 on: April 08, 2010, 02:54:27 pm »

Vjerovatno neće niko ni pokazati prstom na Ruse, barem ne krupni "igrači", već će možda biti naloženo pokojem marionetskom režimu da zagalami na Ruse tu i tamo. A i taj Kurbanbek, zinuo je više nego što može da proguta. Da je imalo valjao ne bi se ovako digla "kuka i motika".
Logged
dexy
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 662« Reply #17 on: April 08, 2010, 02:55:53 pm »

Tako je uvek, ako nešto valja, teško da može strani faktor da podigne raju protiv toga.
Logged
jadran2
Stručni saradnik - istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 13 153« Reply #18 on: April 08, 2010, 03:18:52 pm »

Srednja (do nedavno bivsa sovjetska) Azija izgleda da je odavno postala regija od kapitalnog interesa i za Ruse i Amerikance (za Amerikance jos od pronalaska nafte u drugoj polovini XIX st.).:

- GUUAM - (glavni igrac SAD) - Gruzija, Ukrajina, Uzbekistan, Azerbajdzan, Moldovija (Uzbekistan, koji ima izuzetnu stratesku poziciju, napustio klub; SAD 2005 bila primorana napustiti bazu u Hanabadu; postoji mogucnost ponovnog povratka u bazu; jos jednom valja polako procitati imena drzava.

- KSOR (Kolektivne Sile Operativnog Reagiranja = (glavni igrac Rusija) Rusija, Armenija, Kirgizija, Kazahstan, Tadjikistan) + ODKB (Organizacija Dogovora po kolektivnoj Sigurnosti)  - clanovi ranije spomenutih 5 drzava; Bjelorusija i Uzbekistan nisu potpisali pristup. Opet, radi nama ipak dalekih zemalja, treba procitati nazive drzava.

U takvom strasnom kolopletu interesa u svim srednjoazijatskim zemljama (s izuzetkom Kazahstana, za sada) za ocekivati je burni razvoj dogadjaja, revolucija svih boja, akcija i protuakcija.

Osobno smatram da je nama zanimljivije promatrati i analiticki rasclanjivati dogadjaje kod kuce - lakse ih razumijemo - ali to vec spada u politiku, a nje ovdje nema!                
Logged
jadran2
Stručni saradnik - istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 13 153« Reply #19 on: April 08, 2010, 04:27:00 pm »

Da budem precizniji - dogadjaje koji se upravo paralelno sa ovom temom desavaju na "domacem terenu".
Cilj je identicni, ali se postize ekonomskim putem. Rezultat - podjednak.
Logged
ZastavnikDjemo
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 510« Reply #20 on: April 08, 2010, 06:46:53 pm »

Da budem precizniji - dogadjaje koji se upravo paralelno sa ovom temom desavaju na "domacem terenu".
Cilj je identicni, ali se postize ekonomskim putem. Rezultat - podjednak.

Ne verujem da mi možemo da se poredimo sa njima, u odnosu na Cetralnu Aziju, Balkan je kao Skandinavija, i to po svakom kriterijumu.
Mali update:
- dosadašnji Predsednik Bakijev se nalazi u blizini grada Oša, gde je formiran komitet za njegovu zaštitu. U izjavi radiju "Eho Moskvi" rekao je da ne namerava da da ostavku.
- U gradu Džalal-Abad na glavnom trgu se nalaze grupe opozicije i pristalica Bakijeva, situacija je napeta.
- U Biškeku je uvedena građanska straža, čiji je štab formiran danas. Neće nositi uniforme, već će imati crvene trake oko rukava, i sarađivaće sa ostacima regularne policije, koja se uglavnom razbežala kućama kako bi se uspostavio red. Sinoć su skoro sve radnje opljačkane, ali sve komunalne službe u gradu funkcionišu normalno, kao i gradski prevoz.
- Grupe pljačkaša su primećene u elitnom predgrađu Biškeka, neki su već natovareni torbama i kesama. 
Logged
ZastavnikDjemo
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 510« Reply #21 on: April 08, 2010, 06:51:49 pm »

- Rusija je uputila tri čete vazdušnodesantnih trupa u Kirgiziju, ukupno oko 150 ljudi, a Predsednica privremene vlade, Roza Otunbajeva se već dva puta čula sa Putinom.
- Novi ministar unutrašnjih poslova je dao nalog policiji da upotrebljava vatreno oružje, u slučaju potrebe, kako bi se sprečilo dalje pljačkanje. Opljačkan je i tamošnji narodni muzej.
- Porodica dosadašnjeg ministra unutrašnjih poslova, koji je ipak ostao živ, ali teško povređen, pošto je juče pretučen u gradu Talas, je blokirala put Biškek - Oš.
Logged
jadran2
Stručni saradnik - istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 13 153« Reply #22 on: April 08, 2010, 07:18:40 pm »

Zastavnice Djemo - ne kazem da se usporedjujemo sa njima - nego da usporedjujemo vanjske dogadjaje prema srednjoj Aziji i ovom regionu. Pristup je tamo grublji, ovdje nesto suptilniji  - nema razlike u konacnom cilju.

O relaciji Balkan-Skandinavija; nama odgovara, Skandinavcima vjerojatno ne.Logged
ZastavnikDjemo
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 510« Reply #23 on: April 08, 2010, 07:34:02 pm »

Pa šta znam, nešto ne vidim da se ovde bilo šta slično dešava. Što se poređenja tiče, pa sve zemlje ovde su ipak (kakve-takve) demokratije, o razlici u standardu života i da ne pričam...

Danas oko podne po lokalnom vremenu došlo je do kraće pucnjave na granici između Kirgizije i Kazahstana. Pristalice Bakijeva su krenule u juriš na zgradu vlade (tzv. Beli Dom), na ulicama Biškeka vlada haos, a odatle stižu oprečne informacije. Izgleda da ni privremena vlada, ni Bakijev nemaju nikakvu kontrolu. Privremena vlada je objavila da će 9. i 10. April biti proglašeni za dane žalosti.
Logged
ZastavnikDjemo
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 510« Reply #24 on: April 08, 2010, 07:36:33 pm »

Evo i intervjua već razvlašćenog predsednika, koji je dao radiju "Eho Moskvi".
Logged
ZastavnikDjemo
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 510« Reply #25 on: April 08, 2010, 07:40:42 pm »

- Pljačkaši su već opustošili kuću bivšeg premijera;
- Kurmanbeku Bakijevu su se već pridružaila braća, trenutno se nalaze u Džalal-Abadu, čuvaju ih naoružani ljudi, proglasili su osnivanje "posebnog štaba".
- Zgrada vlade je opustošena, iz kabineta Predsednika je već sve odnešeno.
Logged
ZastavnikDjemo
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 510« Reply #26 on: April 08, 2010, 08:10:54 pm »

Koga interesuje, odličan link o trenutnim dešavanjima u Biškeku: http://diesel.elcat.kg/index.php?s=85a49339b2b162ea290397936a1d36fa&showforum=76

EDIT: Ovaj forum je izgleda, pored mobilnih telefona, osnovni vid komunikacije između grupa građanske straže (Rus: Дружини), podelili su grad na 5 sektora.
Logged
ZastavnikDjemo
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 510« Reply #27 on: April 08, 2010, 08:42:45 pm »

Bivši predsednik Bakijev, sa braćom i veselom mu družinom, se nalazi u rodnom selu Masadan, u oblasti Džalal-Abad.
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #28 on: April 09, 2010, 06:55:10 pm »

U Kirgiziji mirno


09.04.2010.

Kurmanben Bakijev izjavio da SAD i Rusija nisu igrale nikakvu ulogu u sukobima u Kirigiziji. Šef samoproklamovane vlade Otunbajeva zahvalila Rusiji na "značajnoj podršci" i poslala delegaciju u Moskvu. Na ulicama Biškeka mirno, proglašena dvodnevna žalost.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Svrgnuti predsednik Kirgizije Kurmanbek Bakijev izjavio je da strane sile nisu umešane u događaje u Kirgiziji: "Mislim da Rusija i SAD nisu umešane u te događaje", rekao je danas francuskoj agenciji AFP.
Mirno na ulicama Biškeka

"Spreman sam da sednem za pregovarački sto sa opozicijom", rekao je Bakijev i dodao da nema nameru da napusti zemlju i podnese ostavku, naglasivši "Ne očekujem rat. Moj glavni cilj je sprečavanje konflikta i građanskog rata".

Pre toga, svrguti predsednik Kirgizije rekao je agenciji Rojters da je siguran da su u nasilne proteste prethodnih dana bili umešani strani elementi, ukazujući na "veoma profesionalno" ponašanje mase, koja je juče opkolila zgradu vlade.

"Veoma sposobno upravljanje i vođstvo je bilo očigledno. Definitivno su bile umešane spoljne snage", rekao je Bakijev Rojtersu.

Bakijev je juče napustio sedišta vlade u prestonici Biškeku, pošto je u sukobima između demonstranata i snaga bezbednosti poginulo najmanje 75 ljudi, a više od 1.000 je ranjeno.

Agencija Asošijejted pres javila je da se Bakijev nalazi u južnoj ruralnoj oblasti Džalalabadu, gde je njegova popularnost i dalje velika.

"Najveći problem je što ne mogu da se obratim narodu preko televizije i da im objasnim šta se dogodilo", rekao je Bakijev.


Delegacija nove vlasti otputovala u Moskvu

Šef nove samoproklamovane vlade, bivši šef diplomatije, Roza Otunbajeva izjavila je da je Moskva imala ulogu u događajima prethodnih dana i zahvalila Rusiji na "značajnoj podršci" u svrgavanju, kako je navela, nepotističkog i kriminalnog režima predsednika Bakijeva.

Delegacija privremene vlade otputovala je za Moskvu, a vodi je potpredsednik zadužen za ekonomska pitanja. Ruska štampa piše da je neizvesno sa kim će se delegacija sastati i o čemu će razgovarati, ali napominje da je Putin nagovestio ekonomsku pomoć Kirgiziji.

Otunbajeva je rekla da nova kirgijska vlada ima kontrolu nad četiri od sedam oblasti u Kirgiziji i pozvala Bakijeva da prizna poraz. "Njegov posao u Kirgiziji je završen", rekla je Otunbajeva.

SAD su izrazile žaljenje zbog nasilja i desetina žrtava u sukobima u Kirgistanu i pozvale sukobljene strane na mirno rešenje.

"Ne odobravamo da snage bezbednosti upotrebljavaju silu protiv demonstranata, ni da demonstranti upotrebljavaju silu i zabrinuti smo zbog sadašnje pljačke i nereda", izjavio je portparol Bele kuće Robert Gibs.

Portparol Stejt departmenta Filip Krouli izjavio je da sukobi u Kirgistanu nisu omeli delovanje američke vazduhoplovne baze Manas, nedaleko od Biškeka, značajne za logističku podršku SAD i NATO u Avganistanu.

Krouli je rekao da se otpravnik poslova američke ambasade u Kirgistanu sastao sa šefom nove samoproklamovane vlade Rozom Otunbajevom i da je pozvao na obnovu mira.

Specijalni izaslanik generalnog sekretara UN, slovački diplomata Jan Kubiš, danas bi trebalo da doputuje u Kirgiziju.


Dvodnevna žalost u Biškeku

Oko 1.000 ljudi okupilo se u centru Biškeka da bi prisustvovalo današnjem komemorativnom skupu, posvećenom svima koji su izgubili život prilikom obaranja vlasti predsednika Bakijeva.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Među okupljenima u Biškeku čuju se zahtevi da se Bakijevu sudi kao kriminalcu, a mnogi su zabrinuti za budućnost, javljaju agencije.

Otunbajeva je proglasila dvodnevnu žalost i najavila odštetu za porodice žrtava.

Noćas je u Biškeku bilo sporadične pucnjave, a pojavili su se kradljivci, uprkos porukama novih vođa da će lopovi biti ubijeni.


Izvor: RTS


* _47613161_009085273-2.jpg (29.57 KB, 466x260 - viewed 75 times.)

* 2010-04-09_195955.jpg (102.28 KB, 760x451 - viewed 44 times.)
« Last Edit: April 09, 2010, 07:01:20 pm by dreadnought » Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #29 on: April 11, 2010, 06:44:54 pm »

Bakijev traži da UN pošalju trupe, vlast želi da mu sudi


11.04.2010.

Predsednica prelazne vlade Kirgizije Roza Otunbajeva izjavila je danas da svrgnuti predsednik Kurmabnek Bakijev treba da bude izveden pred sud i time povukla raniju ponudu da mu se izdaju bezbednosne garancije.

Bakijev, svrgnut sa vlasti građanskim protestima sredinom prošle sedmice, upozorio je da će svaki pokušaj njegovog hapšenja izazvati krvoproliće i zatrazio da UN pošalju mirovne snage u Kirgiziju.

On je izjavu dao iz svoje kuće za odmor, na jugu zemlje, gde se nalazi od svrgavanja. Izjava Roze Otunbajeve odražava oštriji stav novih vlasti prema Bakijevu koji odbija da se povuče. Zajedno sa drugim zvaničnicima, ona je ranije bila ponudila Bakijevu bezbedan izlazak iz zemlje ako pristane da dobrovoljno preda vlast.

„Ljudi me kritikuju zato što sam isuviše meka i kažu da za njega ne treba da postoje bezbednosne garancije. Oni traže da se Bakijevu sudi”, izjavila je Otunbajeva za lokalnu televiziju.

Bakijev je u sredu pobegao iz prestonice Biškeka, nakon protesta zbog korupcije, rasta cena i kršenja ljudskih prava koji su prerasli u skobe sa policijom u kojima je poginulo više od 80 ljudi.

On je danas, iz svog doma u Džalalabadu na jugu zemlje, u izjavi za rusku agenciju Ria Novosti pozvao Ujedinjene nacije da u Krigiziju pošalju mirovne snage da bi se sprečilo širenje pobune. Svrgnuti predsednik rekao je i da želi da međunarodna komisija ispita okolnosti nasilja u Biškeku i obećao da će poštovati njene nalaze. Odbacio je istragu koju protiv njega vode domaće vlasti, kao pristrasnu.

„Ja ne verujem istrazi, ona će za sve okriviti mene”, rekao je Bakijev, ali je dodao da se, „naravno, oseća odgovornim za ono što se dogodilo” i da ne može da kaže da ga „ne treba kriviti”.

Bakijev je rekao i da će njegove pristalice reagovati ako prelazne vlasti pokušaju da ga uhapse: „Ako pokušaju, mi ćemo se odupreti”.

Lideri prelazne vlade izjavili su u četvrtak, kada su preuzeli vlast, da kontrolisu četiri od sedam regiona u zemlji. U subotu su naveli da kontrolišu celu zemlju.


Kirgizija poštuje sporazume sa SAD

Privremeni lider Kirgizije Roza Otunbajeva obećala je da će poštovati ključne sporazume iz oblasti bezbednosti sklopljene sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Američki zvaničnici su saopštili da je Otunbajeva rekla da neće prekinuti operacije u vojnoj bazi u Minasu, koju SAD koriste za snabdevanje vojnika u Avganistanu.

SAD su iznajmile bazu u Minasu od kirgijske vlade, međutim opozicioni lideri su, pre dolaska na vlast, nagoveštavali da bi lizing period mogao biti skraćen.

Zvaničnik Stejt departmenta Filip Krouli izjavio je da je Otunbajeva telefonom obećala američkoj državnoj sekretarki Hilari Klinton da će dogovor o lizingu, postignut sa prethodnom vladom, biti poštovan.

Otunbajeva, lider kirgijske opozicije, svojevremeni ministar spoljnih poslova i ambasador Kirgizije u SAD i Velikoj Britaniji, objavila je da je formirana privremena vlada, koja će tokom narednih pola godine pripremiti predlog ustava i stvoriti uslove za "slobodne i pravedne predsedničke izbore".

Otunbajeva je i u izjavi za Bi-Bi-Si rekla da će prelazna vlada ispuniti svoje međunarodne obaveze.


Izvor: RTS, Beta-AP
Logged
Pages:  1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.036 seconds with 23 queries.